等的期望,食的失望,要等一定吾會再食!今次叫左 1.椰香咖央多 2.熱白咖啡 3.魚仔蘿蔔糕 4.豆卜金菇肉骨茶 5.砂煲老鼠粉 6. 檳城亞參喇沙米線1.我點的6種菜之中叫做得最好,不過黎個只要有多士爐,牛油,麵包,咖央醬,我8歲個兒生女都識整。2.熱白咖啡,配咖央多ok,過得去啦!3.如果合上眼精,我一定吾知自己食緊蘿蔔糕。4.難食5.味道吾錯,份量多,但~銀針粉,全部都係銀針 粉,極少餸,吾值,好似食緊齊粉甘6.吾想再食落去(我寧願食x仔雲南米線)總結,服務態度吾錯,肉骨茶添飲抵讚,裝修亦很有feel,但如果要花時間去等位,吾會再食,吾洗等都可以考慮。
等的期望,食的失望,要等一定吾會再食!

2.熱白咖啡,配咖央多ok,過得去啦!
3.如果合上眼精,我一定吾知自己食緊蘿蔔糕。
4.難食
6.吾想再食落去(我寧願食x仔雲南米線)

2017-11-19 694 瀏覽
今晚同老公&女嚟試新嘢,喺深水埗行街, 跟網上介紹嚟試吓囉。 等咗大半個鐘, 心捻應該唔錯, 上菜時間不用等太耐,服務亦不錯。一坐低有兩碗肉骨茶嘅湯, 我三個人點解得兩碗叫咗我最鍾意嘅喇沙 , 嚟到見到佢係冇椰漿 & 冇豆卜,冇肉或蝦, 全素嘅,湯底帶少少酸 (跟食開嗰啲咖哩喇沙唔同)唔係心目中想食嗰款濃郁帶椰香嘅湯底, 個米線亦太淋,感覺失望 可能馬來西亞喇沙係呢個style? 蝦麵呢個亦冇驚喜跟住叫咗個肉骨茶(大雜燴),即係有兩舊一字骨, 兩舊豬手, 兩隻雞腳,幾舊五花肉, 幾舊豬肚, 幾舊豆卜, 兩、三住金菇, 兩舊油炸鬼&兩舊响鈴。 料係好夠, 但味道略嫌淡咗啲, 唔夠濃郁。 以上最最最大問題係, 全部嘢都唔夠熱, 暖嘅~由其是肉骨茶要熱辣辣先好食架嘛。

一坐低有兩碗肉骨茶嘅湯, 我三個人點解得兩碗

可能馬來西亞喇沙係呢個style?

蝦麵
呢個亦冇驚喜

以上最最最大問題係, 全部嘢都唔夠熱, 暖嘅~
由其是肉骨茶要熱辣辣先好食架嘛。

2017-11-19
45 分鐘 (堂食)
2017-11-16 525 瀏覽
聽聞呢間餐廳星期六日很多人排隊等位,所以專登揀平日下晝兩點幾嚟到,果然不用排隊就可以入坐。 首先一讚係餐廳職員很細心, 原先我哋坐喺門口位, 正當我哋想落單時,男職員請我哋入去入面坐,佢話門口位多人經過, 怕我們被碰到, 服務很貼心。食物方面, 很有南洋風味, 我以為自己去左馬來西亞😆首先係肉骨茶,十個讚滿分,我會俾七個讚佢先上兩碗肉骨茶,後再上骨, 肉骨茶較為 深色,入口有少少甘,有淡淡嘅藥材味,但略嫌當歸及蒜頭味唔夠突出,唔算濃烈,不過味道都好貼近馬來亞嘅肉骨茶。 然後佢嘅一字骨,肉質不太軟亦不太硬, 有少少嘅藥材味,但佢嘅黑豉油,唔夠甜,好似點緊老抽咁,完全唔係個隻味,呢度扣左啲分。 總括嚟講湯同骨都ok, 值得一試。之後試佢嘅咖央多士,我會俾八個讚佢嘅多士烘得好脆,咖央醬充滿耶香, 甜度剛剛好, 如果啲醬可以搽多啲就好喇。點左佢嘅羅惹豆卜,我會俾七個讚豆卜份量唔多,炸得夠脆唔油膩 ,重點係個醬汁, 呢個醬有少少花生粒, 有少少辣, 馬拉盞味夠重, 幾惹味, 醬汁濃度適中,不過少咗啲,唔夠恬哂嗰幾嚿豆卜。如果佢有新加坡嗰隻水果羅惹就好喇。最後試埋佢嘅辣死你嗎仁噹牛肉, 呢個只有六

食物方面, 很有南洋風味, 我以為自己去左馬來西亞😆

首先係肉骨茶,十個讚滿分,我會俾七個讚

之後試佢嘅咖央多士,我會俾八個讚

點左佢嘅羅惹豆卜,我會俾七個讚

最後試埋佢嘅辣死你嗎仁噹牛肉, 呢個只有六個讚

見到佢綠色嘅飯初頭諗住會有陣班蘭味, 但食落其實冇特別,無咩香料味,好似同白飯差唔多。不過飯粒煲得軟硬適中,都ok 啦。

魚仔同花生都夠脆身,幾可口。

個參巴醬幾惹味, 辣度適中 , 有蝦米香味,唔錯。

牛肉呢度要扣分喇, 韌左啲, 無肉味,味道似茶餐廳啲咖哩牛腩, 但就唔係咖哩味只有辣味。 不過四十蚊成大碟飯,唔可以要求太多

總括嚟講我嚟呢間餐廳係為左要試佢嘅肉骨茶,好彩都尚算可以,我仲添左兩次湯☺ 而佢嘅咖央多士都好好味,下次會嚟試埋佢嘅 亞參喇沙。
  • 肉骨茶,椰香咖央多士
2017-11-15 647 瀏覽
第一次去13/11/2017 ☔在香港一直想吃馬來特色的店,聞説基隆街這家有肉骨茶,可惜來得不合時間,12:00這時段沽清,被告知17:00有得供應,但等不及了,唯有下次再來吧。我到達是3時左右,雖然整日下雨💦☔,小小的店座滿人,搭枱是必然的,也像我第一次來的也不少,叫了咖喱薄餅及拉茶☕,鬆軟的薄餅,美味滿足。此店的服務不錯,還有很多想吃的,是我下次會再去的店。👍😋第二次去14/11/2017⛅今日在深水埗又想去吃蘇媽,吃昨日我沒吃到的食品,下午2:00左右到,要輪候一陣取枱,今天2個人,叫了咖央多士,大骨肉骨茶,白咖啡,薄餅,老鼠粉。湯是可以添飲的,添飲的湯更加香濃味,我添了2次。這午餐吃得飽飽的,充滿能量。肚容量有限,下次想去吃椰汁飯😋👍
第一次去13/11/2017 ☔
此店的服務不錯,還有很多想吃的,是我下次會再去的店。👍😋
第二次去14/11/2017⛅
肚容量有限,下次想去吃椰汁飯😋👍
2017-11-13
5 分鐘 (堂食)
  • 薄餅
  • 肉骨茶
  • 狗仔粉
  • 椰香咖央多士
2017-11-13 437 瀏覽
食物無宣傳講得咁好,味道一般,不過不失,肉骨茶啲湯和料唔夠熱,今日點皇好骨,居然無骨得肉,啲肉唔入味,還標明限發售,試一次就夠,服務員態度極差,超級唔專業,餐廳食物其次,服務態度令到消費者唔想再來俾錢受氣。

2017-11-13
2017-11-11 746 瀏覽
上次睇飲x男x雜誌介紹呢間野!今日行開附近諗住去試下!嘩!多人等到呢!結果等左一個鐘有多先有位,都唔緊要啦!叫左咖哩雞椰漿飯,沙爹,老鼠粉,咖央多士,愛他同埋兩杯凍拉茶!首先咖哩椰漿飯個椰漿飯係冇椰漿味既,個咖哩汁係淡到冇味既!好啦,算!我試老鼠粉!個粉又乾咬落去成口粉,真係冇勇氣再將佢放入口!再試埋沙爹,沙爹應該好難難食掛!點知個醬杰到好似XO醬咁,但係又好得意喎,都係冇味既!好,再試咖央多士!呢樣算係最正常既,不過佢同正宗既唔同佢加左麥芽糖所以好甜,好唔好食就見人見志啦!好啦重頭戲黎啦!叫左一個叫愛他既物體試下!佢地話係魚黎既用葉包住!一放入口,嘩!超腥,我勁鐘意食魚都頂唔住陣味!再咬咬下酸既,唔知以為壞左,真係食唔出係魚!最後兩杯凍拉茶又係經典既,好似奶溝水咁,完全冇茶味,茶餐廳奶茶仲好飲過佢!自問食野都唔算咀叼,但係呢間野真係難食到我要獻出我既第一次去寫食評!等左咁耐畀d咁既野我食!馬拉野邊有咁難食!仲有員工態度超差,真正貼錢買難受!倒貼番錢畀我都唔會再去

蘇媽真係睇住佢一日好食過一日,第一次食蘇媽講緊佢仲係巷舖,個時已經比佢地嘅喇沙深深吸引住,湯頭好濃郁,蝦味好鮮,食過咁多喇沙得佢一間有眼前一亮估佢唔到嘅感覺。事隔一年左右蘇媽已經開新舖,覺得真心抵佢開到新舖因為佢有實力唔係靠gimmick。當日11點半左右去到已經有幾組人係度排隊,一開門坐低無耐就坐滿晒。新舖店面設計好有味道,係基隆街別樹一格好搶眼。本來想叫一碗喇沙同椰漿飯,但係肉骨茶喺舊舖食唔到所以放棄咗椰漿飯。喇沙一貫地好食,我以為我下定咗每次嚟都一定要叫喇沙嘅決心,但係肉骨茶完全令我改變呢個想法!我本身唔多鐘意食肉嘅人,一來覺得食完紅肉之後胃好唔舒服,特別係豬肉好多時都有陣臭騷味,但呢度嘅肉骨茶(一字骨)係可以以香甜嚟形容!食呢個肉骨茶好特別,侍應會先針一杯熱湯比你,湯頭藥材味好清幽,肉香同藥材味好平均,唔會搶去各自風頭。暖完身就會上肉骨茶,舊一字骨肥瘦分明,一層油脂一層瘦肉,瘦肉好腍無起筋,油脂入口即溶!溶起口有陣陣嘅油而不膩嘅香味,食完之後侍應又會針多杯熱湯比你作完美嘅ending。好食嘅馬拉嘢其實香港地好多,但想返轉頭再食嘅唔多,蘇媽係其中一間,特別係佢嘅肉骨茶真係好有心機
本來想叫一碗喇沙同椰漿飯,但係肉骨茶喺舊舖食唔到所以放棄咗椰漿飯。喇沙一貫地好食,我以為我下定咗每次嚟都一定要叫喇沙嘅決心,但係肉骨茶完全令我改變呢個想法!我本身唔多鐘意食肉嘅人,一來覺得食完紅肉之後胃好唔舒服,特別係豬肉好多時都有陣臭騷味,但呢度嘅肉骨茶(一字骨)係可以以香甜嚟形容!食呢個肉骨茶好特別,侍應會先針一杯熱湯比你,湯頭藥材味好清幽,肉香同藥材味好平均,唔會搶去各自風頭。暖完身就會上肉骨茶,舊一字骨肥瘦分明,一層油脂一層瘦肉,瘦肉好腍無起筋,油脂入口即溶!溶起口有陣陣嘅油而不膩嘅香味,食完之後侍應又會針多杯熱湯比你作完美嘅ending。好食嘅馬拉嘢其實香港地好多,但想返轉頭再食嘅唔多,蘇媽係其中一間,特別係佢嘅肉骨茶真係好有心機煮,食完好滿足!
2017-11-10
  • 肉骨茶
之前幾次閒日經過(午餐/下午茶時段),  都係人頭湧湧,諗住搵次得閒少少先再去試過啦, 正好今日得閒, 就試排一陣食個茶餐,呢度係行"簡約裝修"的, 如果無人講中文, 真係會以為自己仲係檳城未返來添,講返個茶餐,  我叫左 : 茶餐A - 椰香咖央多士 + 馬來西亞拉茶 + 檳城白咖哩麵 $41椰香咖央多士 , 係絕對好食過香港阿坤的, 但又未去得到 SG 茶檔既水平,馬來西亞拉茶 , 係最值回票價的, 但感覺上好似好"熱氣"咁, 但絕對夠滑夠茶味的檳城白咖哩麵 , 呢個係味道唔錯的, 但又未去到要 encore 境界, 之前有 blooger 推介過一隻神級白咖哩即食麵, 我試過都係唔合我口味, 所以應該唔係呢間唔好食, 而係白咖哩唔太合我個人味道
之前幾次閒日經過(午餐/下午茶時段),  都係人頭湧湧,

所以應該唔係呢間唔好食, 而係白咖哩唔太合我個人味道
2017-11-10
10 分鐘 (堂食)
  • 馬來西亞拉茶
  • 椰香咖央多士
2017-11-10 599 瀏覽
黎到深水埗再唔係只係局限食維記同公和, 今次小丸子就食平靚正馬來西亞餐, 品嚐馬拉風味👅蘇媽嘅舊店亦係深水埗嘅桂林街, 係短短營業左年幾就開左呢一間新店~今日黎到新店, 人氣依然好旺盛, 拎完籌號都等左9個字左右, 建議可以去附近打個圈再番黎就時間岩岩好啦➡ 一字骨肉骨茶完整大大舊一字骨配以藥材味, 味道剛剛好! 只係咁岩我嘅一字骨入面有好厚身嘅肥膏, 下次轉下豆卜金菇先~但重要嘅係肉骨茶無限添飲, 小丸子都飲左2大碗😌*注意舊店係冇肉骨茶*➡ 辣死你嗎配仁噹牛肉聽個名以為會辣死寶寶, 但當咁多樣配料加埋一齊大啖食都唔係好辣~包括有椰漿飯, 參巴醬, 青瓜, 花生, 乾魚仔, 薯仔, 蛋同牛肉~其實都幾多料下, 所以唔好俾個菜式名騙左以為好辣😂➡ 玻璃魷魚配通菜呢個好正, 玻璃魷魚爽口彈牙, 小丸子食到停唔到口, 佢唔淨只煮個通菜俾你咁簡單佢仲加左個特別醬料同落左好多蒜粒, 真係好夾同好好味➡ 椰香咖央多士超好食同邪惡嘅多士, 咖央醬甜甜地好好味,多士脆卜卜正正子~小丸子一開始已經勁想食呢個多士, 然後難得👦都覺得超好味,呢個要encore呀下次都會再黎試下其他未食過嘅馬拉野食,串燒,

➡ 一字骨肉骨茶

*注意舊店係冇肉骨茶*

➡ 辣死你嗎配仁噹牛肉
辣死你嗎配仁噹牛肉

➡ 玻璃魷魚配通菜
玻璃魷魚配通菜

佢仲加左個特別醬料同落左好多蒜粒, 真係好夾同好好味

➡ 椰香咖央多士
椰香咖央多士

下次都會再黎試下其他未食過嘅馬拉野食,串燒,老鼠粉,板麵,叻沙,拉茶都好想叫黎食~
平民食堂, 值得一試, 亦多謝朋友推薦, 唔錯唔錯
2017-11-09
45 分鐘 (堂食)
2017-11-07 835 瀏覽
新開張既茶室,都算多人排隊,兩點幾都到都排左半個鐘到,價錢好親民😍質素平平,係性價比唔錯咁解。椰香咖央多士好好食!咖央醬甜甜地,好多好邪惡多士脆脆,滿足!辣死你嗎配咖哩雞肉(標準) ($30)辣死你嗎其實係馬拉譯名既參巴醬,唔辣架,仲有小小甜,味道好有馬拉風味,雞肉同薯仔唔算好夠味,不過都過得去,30蚊無要求咁多😛用既米飯同平時食開既唔同,米質比較幼身,係咪馬拉風味黎架😂😂提提個飯好快凍呀唔夠熱,記得唔好掛住相機食先🤣🤣一字骨肉骨茶($28)肉骨茶先上湯比你飲,後上一字骨。肉骨茶做得幾好,個一字骨無比藥材味蓋哂,味道剛好。檳城香炸滷肉卷($22)依個係GM覺得最好食既,滷肉卷入面有芋頭碎,類似粉果咁既咸,炸埋一條咁幾滋味!魚仔醬腸粉($18)其實好似係xo醬,個味係ok既,但d腸粉唔得呀,一舊粉團咁,無腸粉既層次感。話知你啦薄餅配三式咖哩薄餅正常,但唔係好食得出係有三款咖哩,咖哩中有薯仔,咖哩唔辣的,整體不過不失。

椰香咖央多士
好好食!咖央醬甜甜地,好多好邪惡
多士脆脆,滿足!
椰香咖央多士

辣死你嗎配咖哩雞肉(標準) ($30)

一字骨肉骨茶($28)

檳城香炸滷肉卷($22)

魚仔醬腸粉($18)

話知你啦薄餅配三式咖哩
2017-10-27
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-11-04 829 瀏覽
新店要等就梗架la 好彩預多左時間 等左廿分鐘左右就有枱 算係咁la 肉骨茶口味大眾化 藥味唔出 反而有d清甜feel 記住枝骨要點醬食 好食好多 個位隔離有教你點食 等緊野食個陣要睇下la 椰漿飯佢隻綠好有Halloween feel 食落得淡淡椰子味 似油飯多d 米係比較長身個隻 唔鐘意長米嘅可skip 檳城白咖哩麵未加參巴醬個湯底偏咸 加左個辣味又中和返喎 個醬都幾辣下 可以小小小小咁加 慢慢試啱個味 麵身爽滑 粗幼不一 呢個唔錯白咖啡不嬲都幾鐘意飲白咖啡 佢有個幾得意嘅after taste 所以幾甜都阻止唔到我對佢嘅愛😻#蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室 #hkfoodies #food #hongkong #foodies #malaysianfood #hkfood #吃貨 #hkigers#吃貨人生 #hkig

檳城白咖哩麵
白咖啡
2017-11-04 544 瀏覽
見到又有新開店,有好多好多人在門口等位,就想同屋企人入去試下!味道都ok嘅...但牛腩牛根真係幾硬,未夠冧,而叻沙湯底唔夠味,有待改善!我諗之後,我都會再返來食個老鼠粉嘅😏
2017-10-29 1685 瀏覽
行完山走落黎呢間餐廳,朋友見門面幾靚,決定拎張飛,排左15分鐘先有得食,不過門口個侍應都幾識做,唔會要人白等,叫我地行個圈再返黎。店舖裝修都幾新淨,好多招牌,都幾有特色,最緊要張枱都好乾淨,地板都乾淨,我原本打算叫個招牌老鼠粉食下就算,加個桔仔冰。點知老鼠粉好好味,佢聲稱幾辣,但一D都唔辣,反而好好味,於是我地係咁加單,叫多左個椰漿飯,有少少似海南雞飯D飯,但有椰子味,而且綠色飯好得意,之後又叫多個炒蜆,魚仔醬好味道,D汁好正。串燒方面都唔錯,不過最正係肉骨茶,我就唔識食骨,所以叫左個豆卜金菇,幾入味,不過最正係舉手呢佢就會幫你再添肉骨茶,飲到夠為止,我FD話一字骨好好味,至於魚仔醬蘿蔔糕,用黎當糖水都唔錯。佢D碗都幾得意,細細個,拉茶就似係一般奶茶,不過滑少少,有個愛他愛他的食物,用竹葉包住,原來係魚肉黎,都唔錯,幾特別。食完咁多樣野剛剛飽,其實佢每樣野都係廿、三十蚊左右,平到傻,可惜我地叫左佢半張MENU野食,所以埋單每人都要一舊水,誠意推介像埋桔仔冰,食辣野像桔仔冰簡直係種享受。其實佢位唔係好多,但都冇催我地走,好人。

其實佢位唔係好多,但都冇催我地走,好人。
桔仔冰
愛他愛他
魚仔醬炒蜆
拉茶
魚仔醬蘿蔔糕
題外話/補充資料: 早少少去食有著數,6點左右去唔洗排得咁辛苦
2017-10-29
15 分鐘 (堂食)
桔仔冰
拉茶
魚仔醬蘿蔔糕
  • 所有食物
2017-10-28 919 瀏覽
成班同事拉隊試新野 其實我早早就已經見過呢間 但舊鋪係坐條街 所以就打消去既念頭新鋪裝修靚就岩時間3點3下午茶 a+b+c $29第一時間來個肉骨茶大雜薈 $88肉骨茶味道幾清,有別平時甘苦味道 奈何啲料一食就知白烚再放落去 完全無味 所以成碗無乜點食到之後叫左4個下午茶餐 a+b+ca揀左 腸粉 三色咖喱薄餅 蘿蔔糕 咖央多腸粉:一舊舊粉團 好很難食薄餅:四款中最出色 香口,咖喱味濃 推介蘿蔔糕:不過不失 無乜意見咖央多:過脆 失去多士口感b揀左蝦面 板面 辣死你媽飯 湯面其中蝦面我覺得最出色 湯重蝦味 出面好難食到 辣死你媽都好有特色 綠色飯係班蘭,應該!好香 另外2個面面質好硬,唔識欣賞c 我揀左拉茶,好味,馬拉奶茶香港唔係度度有PS d服務真係好曳,落單話我寫錯,係我面前撕左我寫果張order紙,明明係佢寫錯好顛之後叫佢幫我落佢又唔肯,但到最後佢都依然係入錯單,想點食食下都見有兩位靚仔落單時同啲侍應有誤會起身走人 唔憂做唔好甘啦,我都係有比錢食飯嫁!扣左一百分

新鋪裝修靚
就岩時間3點3下午茶 a+b+c $29

第一時間來個肉骨茶大雜薈 $88

之後叫左4個下午茶餐 a+b+c
a揀左 腸粉 三色咖喱薄餅 蘿蔔糕 咖央多
腸粉:一舊舊粉團 好很難食
薄餅:四款中最出色 香口,咖喱味濃 推介

蘿蔔糕:不過不失 無乜意見
咖央多:過脆 失去多士口感

b揀左蝦面 板面 辣死你媽飯 湯面

其中蝦面我覺得最出色 湯重蝦味 出面好難食到
辣死你媽都好有特色 綠色飯係班蘭,應該!
好香
另外2個面面質好硬,唔識欣賞
c 我揀左拉茶,好味,馬拉奶茶香港唔係度度有

好顛
之後叫佢幫我落佢又唔肯,但到最後佢都依然係入錯單,想點

扣左一百分
2017-10-27 627 瀏覽
我叫的幾款食物好味👍🏻,待客細心👍🏻🔹一字骨肉骨茶好味,味道平易近人,略嫌一字 骨唔夠腍身🔹招牌老鼠粉,好吃,個醬油好香🔹話知你啦薄餅,好吃,皮脆內裡軟軟的,夠 熱,咖哩汁香而不太辣🔹柑桔話梅水,順喉,好飲(本來想試冬瓜龍眼 茶,姐姐話無龍眼😱但唔係啱啱開鋪無幾耐 咩?)🔹檳城白咖啡,一般❤️肉骨茶無限添飲,我同老公都各飲4碗🤤❤️本來攞兩個人位,到我地個陣,姐姐話有bb呀,叫我地等等,俾個好d嘅位我地,窩心⭐️12點正開始售賣肉骨茶,但去到都要排半個鐘,仲要係人流無停過

我叫的幾款食物好味👍🏻,待客細心👍🏻
🔹一字骨肉骨茶好味,味道平易近人,略嫌一字
骨唔夠腍身
🔹招牌老鼠粉,好吃,個醬油好香
🔹話知你啦薄餅,好吃,皮脆內裡軟軟的,夠
熱,咖哩汁香而不太辣
🔹柑桔話梅水,順喉,好飲(本來想試冬瓜龍眼
茶,姐姐話無龍眼😱但唔係啱啱開鋪無幾耐
咩?)
🔹檳城白咖啡,一般