2018-01-21 364 瀏覽
每次行經都有一堆人圍住呢間鋪仔,初初以為係賣野,睇真D原來係等食。後來去沙田河畔又見過佢既分店,但出奇地靜都冇乜客,所以要試,緊係揀多人既地方,湊下熱鬧。星期日下午,三人大約半小時可以入坐,但如果係一個人,應該唔駛點等,因為入面係會安排搭枱的。至於食物方面,椰香咖央多係必食既,包夠脆,牛油亦好香👍🏻👍🏻肉骨茶,我揀左一字骨,肉排夠腍但略肥。個人認為肉骨茶配飯會好D,但我家大爺要配油炸鬼,雖然都好食,但女生會覺得太油。至於福建蝦麵,個湯底有少少蝦味,食落有D似車仔麵。串燒,個人推介次序為豬-牛-雞,豬燒得外脆,但中間食到少少油花。牛雖入味,但有少少'鞋'口。雞則太普通,冇特別。最後,魚仔醬蘿蔔糕,其實可以不吃,因為酒樓的xo醬蘿蔔糕其實仲好食。臨走飲埋杯拉茶(不用加糖,口味偏甜),真正吃盡馬拉風味。
臨走飲埋杯拉茶(不用加糖,口味偏甜),真正吃盡馬拉風味。
2018-01-21
30 分鐘 (堂食)
2018-01-16 504 瀏覽
本人都喜歡肉骨茶,當地飲過新加坡、檳城、怡保、沙巴。。都各有不同,自己亦都煲過。。如果唔想大費周章而可以嘗到馬拉的肉骨茶,不防試下這間。當然不及當地的風味啦⋯⋯- 大雜錦: 肉骨茶都好多款選擇,有大骨、小骨、皇帝骨、一字骨。。今次我選擇吃大雜錦,即是有豬骨、豬雞、豬腸等等(溫馨提示:可以加湯)- 魚仔醬蘿蔔糕:蝦米蘿蔔糕蒸好後,加上魚仔醬- 檳城蝦面:湯底都唔錯店內也有本人都喜歡吃的喇沙,都不防一試- 咖央多士咖央唔太甜

(溫馨提示:可以加湯)

- 魚仔醬蘿蔔糕:蝦米蘿蔔糕蒸好後,加上魚仔醬

- 檳城蝦面:湯底都唔錯
店內也有本人都喜歡吃的喇沙,都不防一試

- 咖央多士
咖央唔太甜

• 肉骨茶
2018-01-15 576 瀏覽
當日比較肚餓, 所以兩個人好眼闊肚窄咁叫左好多野食。等20分鐘其實係比我地想像中快。我覺得呢呢間鋪其實好用心經營, 點解呢?1. 特定時段停止供應肉骨茶, 以確保肉骨茶質素穩定。2. 有張貼食肉骨茶既教學3. 叫一碗肉骨茶, 無限添飲肉骨茶湯整理黎講, 我個人好欣賞個湯, 因為唔會比藥材味搶過肉味, 淡淡地帶有甘草既甜味當然~對於重口味者就一D都唔適合啦!我個一字骨一條冧一條唔冧, 睇你地好唔好彩啦。玻璃魷魚配通菜個醬唔錯, 可以試下。當然拉茶都OK, 佢地係用鍊奶去拉,但又無我係新加坡飲既咁甜
當日比較肚餓, 所以兩個人好眼闊肚窄咁叫左好多野食。
等20分鐘其實係比我地想像中快。

我覺得呢呢間鋪其實好用心經營, 點解呢?
1. 特定時段停止供應肉骨茶, 以確保肉骨茶質素穩定。
2. 有張貼食肉骨茶既教學
3. 叫一碗肉骨茶, 無限添飲肉骨茶湯

當然~對於重口味者就一D都唔適合啦!
我個一字骨一條冧一條唔冧, 睇你地好唔好彩啦。

玻璃魷魚配通菜個醬唔錯, 可以試下。
肉骨茶
馬來西亞拉茶 (熱) Teh Tarik (Hot)
玻璃魷魚配通菜 Sotong Kangkung
百吉爹肉骨茶 (一字骨) Spare Ribs
羅惹炸豆卜 Rojak Tauhu Goreng & 油炸鬼 Yew Char Kuih
椰香咖央多 Toast with Kaya Butter
2017-12-30
20 分鐘 (堂食)
肉骨茶
馬來西亞拉茶 (熱) Teh Tarik (Hot)
玻璃魷魚配通菜 Sotong Kangkung
百吉爹肉骨茶 (一字骨) Spare Ribs
  • 玻璃魷魚配通菜
  • 馬來西亞拉茶 (熱)
2018-01-15 454 瀏覽
早前到蘇媽想試肉骨茶,但咁啱去到嗰日賣哂下次要去試過!不過一場嚟到緊係要試下其他野!先食介央多士,麵包新鮮,香脆,中間夾左鮮油同介央,唔會太漏,恰到好處我飲左杯咖啡,咖啡味夠濃,個人略覺得太甜,下次可以叫佢小甜。蝦湯米粉,湯底好濃,米粉索哂啲味好夠蝦味,如果啲蝦用番啲鮮蝦會正好多。椰漿飯,好食,好少喺香港食到椰漿飯,就算食到我都覺得唔好食,但係呢度做嘅椰漿飯我覺得好好食,淨係食飯都食到一碗薏米檸檬水,我覺得大甜,檸味有啲假,應該係用濃縮檸檬汁沖,都係如果做鮮檸會正啲。
早前到蘇媽想試肉骨茶,但咁啱去到嗰日賣哂
下次要去試過!

不過一場嚟到緊係要試下其他野!

2018-01-06 5256 瀏覽
晚上7點到~只剩下2張2人枱(平日)剛好~即時入座店員即時倒2碗(熱)肉骨茶,俾客飲用好重豬骨味,藥材味淡淡滲出香味與傳統肉骨茶(重藥材味,明顯唔同)黑色瓦煲(迷你版)皇帝骨$48豬頸背部分(每豬只得兩片)口感又腍又滑(加上醬汁食,更惹味)一字骨$38近豬肚腩部份肋骨因為有脂肪,肉好香口(啖啖肉,肉好鲜嫩,充滿肉汁)辣死你嗎$48配仁噹牛肉(馬拉文 諧音~椰漿飯)椰漿飯加左斑蘭一齊煮(綠色好搶眼)有青瓜,江魚仔,花生,薯仔,牛肉粒配上參巴醬,味道好惹味,整體有不同層次口感,但椰醬飯(只得香味,椰醬味淡)通菜$26好辣~~~但惹味馬來西亞拉茶+$8拉茶(煉奶和淡奶結合)再來回拉8-10下頂層有泡泡出現,味道偏甜冬瓜龍眼茶$16好清甜,龍眼味特出,因為有冬瓜,飲完~喉嚨好清潤小瓦煲內~肉骨茶快凍(可以再叫店員加熱肉骨茶)肉骨茶唔似傳統重藥材風味(但有淡藥味)拉茶好馬拉風味,但(熱拉茶)偏凍,有小小失望。
晚上7點到~只剩下2張2人枱(平日)
剛好~即時入座
店員即時倒2碗(熱)肉骨茶,俾客飲用
肉骨茶

好重豬骨味,藥材味淡淡滲出香味
與傳統肉骨茶(重藥材味,明顯唔同)

黑色瓦煲(迷你版)

皇帝骨$48
豬頸背部分(每豬只得兩片)

口感又腍又滑(加上醬汁食,更惹味)

一字骨$38
近豬肚腩部份肋骨

因為有脂肪,肉好香口(啖啖肉,肉好鲜嫩,充滿肉汁)

辣死你嗎$48
配仁噹牛肉
(馬拉文 諧音~椰漿飯)

椰漿飯加左斑蘭一齊煮(綠色好搶眼)

通菜$26
好辣~~~但惹味

馬來西亞拉茶+$8
拉茶(煉奶和淡奶結合)再來回拉8-10下
頂層有泡泡出現,味道偏甜

冬瓜龍眼茶$16
好清甜,龍眼味特出,因為有冬瓜,飲完~喉嚨好清潤

小瓦煲內~肉骨茶快凍(可以再叫店員加熱肉骨茶)
肉骨茶唔似傳統重藥材風味(但有淡藥味)
拉茶好馬拉風味,但(熱拉茶)偏凍,有小小失望。

2018-01-05 1039 瀏覽
長期排長龍的馬拉菜店,面積細位不多是真的,長期受街坊歡迎也是厲害~到了週末排隊的人就變了年輕人喇~說味道,呢個咖哩雞“辣死你嗎”(Nasi Lemak)個咖哩好特別,酸酸辣辣的,有驚喜到一下,然後食落就覺得好乾,而且椰漿飯好像只有色沒什麼椰香,整體無咩爆點。辣拌麵看上去好吸引,篤爆隻蛋之後撈好,辣味都幾香,但個人覺得個麵太硬,如果可以揀辣度就好。・長龍的原因或許在於我無食果碗肉骨茶掛,我見人人抬頭都有碗,不過我就真係無太大興趣,也沒有心力再黎排多次了。
辣死你嗎

辣拌麵

45 分鐘 (堂食)
午餐
2018-01-03 649 瀏覽
特色的馬來西亞菜的茶餐室,深水埗有兩間蘇媽,這家的餐室比較舒適一點,店內裝修是懷舊風,馬來西亞菜必試肉骨茶,狗仔粉,肉骨茶味道濃郁,先喝湯再吃骨,暖身,狗仔粉配料多,拌勻幹撈,正~點了小菜和馬來小食,異國風味。
2018-01-01 1276 瀏覽
朋友開車搭住我們去搵食,深水埗就多野食,但近街市附近開左一間馬來西亞店:出名肉骨茶超多人羅,我們5位成員,要等左1小時半個鐘好耐啊大雜會:豬肉骨,豆卜,金菇,肥豬肉,豬肚等等,肉骨茶和肉系分開,肉骨茶是無限添加真是好辣,麻醉晒整條舌頭👅,平時唔食辣的人,食了辣都飛起其實辣度停留口腔10分鐘就消失,之後就可以繼續食多士好香好脆,又抵食串燒食落不太特別魷魚爽脆,菜好嫩飲品大大杯整體都抵食,但排隊等候時間希望有改善
超多人羅,我們5位成員,要等左1小時半個鐘
好耐啊

百吉爹肉骨茶(大雜錦)

辣死你嗎配咖哩雞肉

真是好辣,麻醉晒整條舌頭👅,平時唔食辣的人,食了辣都飛起
其實辣度停留口腔10分鐘就消失,之後就可以繼續食

椰香咖央多士

多士好香好脆,又抵食

沙爹串燒:豬,雞,牛

串燒食落不太特別

玻璃魷魚配通菜

魷魚爽脆,菜好嫩

可樂

飲品大大杯

整體都抵食,但排隊等候時間希望有改善
2017-12-26
90 分鐘 (堂食)
百吉爹肉骨茶(大雜錦)
辣死你嗎配咖哩雞肉
椰香咖央多士
沙爹串燒:豬,雞,牛
2018-01-01 3015 瀏覽
Happy New Year祝大家新一年身體健康、萬事皆順!今天倒帶去到聖誕節車爸爸假期最後一天的覓食記,大家準備好了嗎?Ok Let's Go Go Go....... 而我們的聖誕大餐則到了蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室開餐,想吃良久的小店終於在這普世歡騰的日子品嚐到大快樂也! 大約黃昏六時到達小等6、7張約15分鐘便可入座太幸運了吧!甫坐下用上店方提供的點菜紙選自己心頭好,每樣也想試懊惱著如何取捨真惡攪! 如何難選擇肉骨茶必定要吃的,其它我們便每人選出心水美食拼湊豐富晚餐! 桔仔話梅水$23跟麵食或二款小食可享跟餐價$16,大大杯的酸香桔仔話梅水很爽口,酸甜度恰好味道很正喔! 馬來西亞拉茶$16跟餐$8便可很抵飲,試了一口甜道挺高而且茶香也不算特别!! 牆上貼有肉骨茶4步曲,清晰哋教客人如何品嚐很週到呢!! 先用桌上的辣椒、蒜蓉、頭抽及黑豉油,混好靚醬期待美味的一字骨。 侍應會先來碗熱湯而且是無限添飲的很慷慨!呷一口帶幽幽的藥材香氣,湯頭甜而不俗蠻可口,這夜我倆也喝了三碗之多呢! 其後所點的美食亦陸續上檯,終於可以大快朵頤吃早餐喇! 點了百吉爹肉骨茶(一字骨)$38,跟油炸鬼$12!

牆上貼有肉骨茶4步曲,清晰哋教客人如何品嚐很週到呢!!

其後所點的美食亦陸續上檯,終於可以大快朵頤吃早餐喇!

點了百吉爹肉骨茶(一字骨)$38,跟油炸鬼$12!

油炸鬼索盡了肉骨茶湯味好吸引,令人不其然一口接一口吃下去!

千呼萬喚的一字骨終於來到,三大件的一字骨肥瘦均稱,入口柔軟富肉香,味道跟質感也不錯呀!

另外點了魚仔醬蘿蔔糕$28,蘿蔔糕是我的情意結所以就選上了它,魚仔醬跟XO醬很相似,內裡有不少富咬口的江魚仔但都頗多油,蘿蔔糕熱食時還可以但凍了邊位會變硬口感不好了!

亦選了我想試的招牌老鼠粉$30,說穿了便是肉碎銀針粉,混入甜豉油的老鼠粉吃下很爽滑質感不俗!

最後用椰香咖央多士$17作飯後甜品,吃得到斑蘭的香氣不會死甜挺美味的。

吃飽飽很到朗豪坊行街掃貨那便快樂又滿足的渡過了今年的聖誕節!btw每逢佳節倍思親,很掛念車車和細佬啊!
2017-12-25
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2017-12-30 498 瀏覽
未曾嘗過馬來西亞菜式,在深水埗區竟然有一所懷舊風的馬拉菜餐廳,光看門面已十分吸引店舖走茶餐廳風格,搭枱剔紙下單,價錢親民,平日還有下午茶餐。先點了一份咖央多士,烘得鬆脆,配上牛油咖央醬,十分可口再來是招牌老鼠粉,其實是類似狗仔粉,配上特製肉碎,再加枱面的蒜末辣椒,很香口,值得一試!這道名為辣死你嗎,可選牛肉,雞肉或魷魚,我們選了雞肉。其實不太辣,綠色的飯是椰漿飯,特別香。雞肉略為鞋口亦不夠入味,不過勝在配料夠,又便宜這一餐2位$84,十分划算,提提大家假日排隊人龍會較多呢

先點了一份咖央多士,烘得鬆脆,配上牛油咖央醬,十分可口

這一餐2位$84,十分划算,提提大家假日排隊人龍會較多呢
2017-12-28 516 瀏覽
We had visited theoriginal restaurant / corner shop on Kweilin Street (near the Golden ComputerArcade) many times before as we liked the authentic Malaysian food from there.When we heard that theynow had a restaurant serving Bak Kut Teh, we had to go try it.   Many food blogs and reviews said that there was always a queue and waiting timeaveraging 1 hour.  So we decided to go there early, arrived before 6:00pmand we found the restaurant was already full.   We were lucky thatthere were 2 last sea

there were 2 last seats available on one table so we did not have to wait
long.

Please note they only allow you to get your table when your whole party
arrived;  I noticed that many who were waiting outside arrived ahead of
their party hoping to get a table only to be told that they could not be seated
until the whole party arrived.   The restaurant
deserves commendation for this,

As for the food, there are many different cuts of pork for the Bak Kut Teh.  The Bak Kut Teh soup
itself is unlimited.   The soup tasted just like how it is in
Malaysia.    Kudos to the restaurant for also putting up signs
on how to eat Bak Kut Teh  with regards to the condiments; light and dark soy sauce, chopped chilli and minced garlic.

The Pandan rice in the Nasi Lamak was very fragrant, next time I will ask for
more sambal.   We also had the chicken curry vermicelli, pork mee and
Kangkung, I felt all dishes were done well and quite authentic.

We will definitely visit again but be prepared to wait a little for a table.

Highly recommended!
Pork Belly bak kut teh
Nasi Lamak w/ chicken
Kankung (water spinach)
Chicken Curry glass noodles
Pork mee
2017-12-27
2 分鐘 (堂食)
Pork Belly bak kut teh
Nasi Lamak w/ chicken
Kankung (water spinach)
Chicken Curry glass noodles
Pork mee
  • Bak Kut The
尋晚平安夜諗住蘇媽會少人啲諗住去試下啦 點知都係勁多人 排既過程已經有好多朋友,bloggers pm我話呢間好伏 叫我唔好哂時間排 不過岩岩喺第一郡食左餐飯 諗住都可以等下 卒之7:45開始等到9:30先入到去 排左1 hr 45 mins食左一堆垃圾 浪費左我平安夜xAnniversary既兩個鐘 呢個故事教訓我好評可以唔信 劣評一定要聽😡辣死你媽 $40 😋: 3/10價錢係唔貴既 但味道真係完全唔成正比 最多係充飢 首先所有野都只係微暖 椰漿飯係有色冇味既 咖哩雞唔知放左幾多個鐘 有圖有真相 乾到?最後真係唔想浪費食物先格硬擺哂入口算 排到咁耐食呢個質素啲眼鏡碎跌到一地都係😑一字骨肉骨茶 $38 😋: 5/10肉骨茶味道正常啦 雖然可以任飲 但完全冇驚喜冇想添既衝動 重點係嗰兩舊一字骨 好似阿媽煲左七日七夜啲瘦肉咁 韌過擦紙膠 真心吞唔到 看圖吧檳城白咖哩麵 $40 😋:4/10又係好頹 似係煮到腍哂既即食麵+芽菜+豬紅+蝦仔 完全唔好食 真心即食麵仲好食😑千祈唔好中伏千祈唔好中伏千祈唔好中伏

辣死你媽 $40 😋: 3/10

一字骨肉骨茶 $38 😋: 5/10

檳城白咖哩麵 $40 😋:4/10

2017-12-24
105 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
平安夜
2017-12-23 678 瀏覽
八點半去以為不用排隊,點知都係要等,等左40分鐘先入座!免費加湯好讚,不過我自己鍾意濃啲肉骨湯,肉質唔錯,喜歡一字骨,肥瘦都有,拉茶我喜歡!總體唔錯,性價比高會再去咯!
八點半去以為不用排隊,點知都係要等,
會再去咯!
2017-12-21 878 瀏覽
今天路過蘇媽食,睇見好旺場,以為有好野,即管入去一試, 點知中哂伏.叫左 ' 話知你啦薄餅.' 配咖哩. 咖哩無咖哩味,無香味,淡而無味,加二塊普通油煎餅,真系不知所謂, 難食! 叫左杯拉茶,毫無茶味,又細杯,又貴.比街邊普通餐廳絲襪奶荼,差九條街.  真係激死 !
2017-12-21
45 分鐘 (堂食)
  • 不推介
2017-12-20 1069 瀏覽
之前有報道介紹話呢度嘅肉骨茶好正 仲有得無限添飲! 咁凍嘅天氣最啱黎食啦😊難得老公今日請咗假陪我 就趁呢個時間去食啦 適逢平日 我哋5:50pm嚟到已經要排隊啦(可想而知假日應該排長龍) 不過好彩前面都只係有六七個人 等左一陣就入得啦大家要食就緊記夾岩時間啦!難得有限量嘅皇帝骨($48)當然立即嗌一份俾老公 而我自己就食一字骨 ($38)呢度好得意有好多唔同嘅程序 先來係混醬 就根據佢指示加入蒜蓉辣椒同埋兩隻唔同嘅豉油 調出來個味道好正 少少辣 又有啲蒜蓉嘅香味 豉油唔係好鹹但係又可以吊出豬肉既鮮味👍🏻係食肉之前 佢會先斟左肉骨茶俾你飲左先 飲完之後再食裏面啲肉 老公嘅皇帝骨比較鞋身(但老公鍾意 ) 我嗰份一字骨真係一條單骨嚟㗎 我就鐘意一字骨多啲😋因爲滑身啲好味啲 同埋始終有啲少少肥肉夾雜係啲肉入面 唔會太鞋 又唔會太肥但又滑啲👍🏻叫兩個小食就可以用優惠價叫嘢飲 我哋叫咗咖央多士($17)同埋辣炸雞翼 ($28)叫咗杯呢度出名嘅拉茶($8)咖央多士要趁熱食 裏面啲醬有少少似椰子糖 偏甜同埋杰身炸雞翼就係自己點辣醬嘅 唔算太惹味 不過不失 可以試其他野拉茶我就覺得比較甜但係老公就話甜得

大家要食就緊記夾岩時間啦!

難得有限量嘅皇帝骨($48)當然立即嗌一份俾老公

而我自己就食一字骨 ($38)

呢度好得意有好多唔同嘅程序

先來係混醬 就根據佢指示加入蒜蓉辣椒同埋兩隻唔同嘅豉油

我嗰份一字骨真係一條單骨嚟㗎 我就鐘意一字骨多啲😋

咖央多士要趁熱食 裏面啲醬有少少似椰子糖 偏甜同埋杰身

炸雞翼就係自己點辣醬嘅 唔算太惹味 不過不失 可以試其他野

拉茶我就覺得比較甜但係老公就話甜得好好味 (唔係糖嘅"死甜")

PS. 肉骨茶湯無限添 好夠熱 即使好忙碌 店員服務態度都好好 值得一讚👍🏻
2017-12-19
15 分鐘 (堂食)
  • 一字骨
  • 肉骨茶