2018-06-07
由讀大學時開始已經食過幾次蕃滿門,當時覺得佢地既蕃茄湯味道溫和,又有好多唔同既配料選擇,食得好滋味。畢業之後都無咩幾可會食到,適逢之前有日要拎演唱會飛關係路經九展,見到呢間回憶中既美味食店當然要幫襯下 叫左個蕃茄湯螺絲粉配炸魚柳,加一杯熱檸蜜,比完錢坐低等十分鐘就有得食啦!先試左啖蕃茄湯,茄酸味比較重,食得出除左茄膏之外,都有落新鮮蕃茄。滑溜既炒蛋依然好食,螺絲粉吸收左濃香既茄汁,而且分量充足,會食到好飽肚。今次令人比較失望的是炸魚柳,因為用的炸粉比較重,魚柳本身都薄身,比較似係食緊粉漿而唔係魚...即使搭配左千島醬,都無補於事。檸蜜...無特別評價,就係普通檸蜜一杯。其實食完之後會覺得蕃滿門既食物品質同肥鴿以前大學時比係無點退步過。蕃茄湯粉仍然都係大份同抵食。可能,出左黎社會之後實在食得太多更高質素既食物,加上這一次的炸魚柳又質素一般,所以而家食番一D以前喜愛既食物就會覺得有D唔太滿足。如果係第一次黎食既朋友,食到呢個質素既湯粉,理應唔會失望。但是,對肥鴿而言,第一次食到蕃茄湯粉時開心滿足的感覺,只會留存在回憶之中。
蕃茄湯螺絲粉配炸魚柳