2018-11-04 156 瀏覽
去Emax睇戲前吃午餐,簡簡單單選了吃蕃滿門。滑蛋蕃茄螺絲粉配炸魚角加熱柚子蜜滑蛋真的很香滑,除了蛋香還有點奶香。蕃茄湯很濃郁,有很多新鮮蕃茄肉,不會太酸,配螺絲粉剛好能吸收湯汁。炸魚角大大件,夠爽口彈牙。滑蛋蕃茄螺絲粉配脆咸豬手湯粉係一樣的,只是加了鹹豬手。豬手不會過咸,味道剛好,皮有少許脆,肉質略嫌有少許乾身,但不會太鞋口。
去Emax睇戲前吃午餐,簡簡單單選了吃蕃滿門。
滑蛋蕃茄螺絲粉配炸魚角加熱柚子蜜

滑蛋蕃茄螺絲粉配脆咸豬手
正在思考著要進哪間餐廳用膳時,恰巧看見蕃滿門餐廳,而咖哩牛腩蕃茄焗薑飯似乎也不錯,於是便決定進內試一下。賣相似乎很一般,就像是焗飯上隨意淋上一層免治肉醬似的,的確不是太吸引...其實牛肉的口感算不錯,當中有部份牛肉很軟嫩,但有些則有點韌,牛肉味幾入味,不過醬料方面味道屬於濃味,甚至覺得有點過鹹。不過,還有一個可取之處,那就是薑飯的薑味不太濃(甚至可以說是沒什麼味),由於我不太喜歡薑味太濃的食物,所以覺得這樣反而不錯!
2018-10-25 162 瀏覽
蕃滿門的蕃茄湯底味道可以,與價錢成正比,我尤其喜愛小辣的蕃茄湯底配螺絲粉。但一位收銀的眼鏡女仕,不止一次迫我用八達通,而我沒有帶,她就黑面,覺得好像我不對,要麻煩她找錢一樣,實在令我費解。希望店家能重新培訓她,或索性全店不接受現金付款來遷就這位收銀員,那就免卻了那收銀員的不滿。我不要求吃這些快餐有什麼服務,只是店家一方面接受現金,但客人又因為付現金而要受氣,實在是不可接受的,望店長提點收銀員要更改她的態度,謝謝。
午餐
2018-10-24 115 瀏覽
放完大假返唻忙左成個朝早, 真係唔覺就一點又係時候出去呼吸下空氣, 出去行下個人都冇咁吽, 晏就唻講我地都冇咩要求但求少人又平就夠, 今日經過依間餐廳就毫不猶豫入左去啦見其他食客既焗飯幾靚仔, 咁我當然唔執輸啦, haha!! 焗飯需時耐少少, 不過為美食要等待係值得既, 雖然從小就食一哥飯大, 但依個絕對唔差!蕃茄酸酸地好開胃, 豬扒冇雪味, 肉質都尚算不錯,份量足夠又餘, 仲order 杯凍奶茶食飽左人都精神d 接住既下午都要繼續努力工作!
食飽左人都精神d 接住既下午都要繼續努力工作!
2018-10-23 121 瀏覽
7點幾係EMax行完街,唔知關唔關今日係平日,好多食店都無人同埋收左鋪,諗住去食拉麵但經過蕃滿門,第一次見咁得意,專食蕃茄既菜式,又見食客既蕃茄濃湯,焗飯幾吸引!(感覺幾健康)鮮茄蓉芝士豬扒焗薑飯$63,加$3轉意粉,要等大約15分鐘,新鮮出爐剛焗好的豬扒意粉,豬扒好嫩滑,蕃茄同芝士比例完美,起初見$63有點貴,但食後覺得好值得!酥炸脆雞,賣相似酥炸生蠔,有泰式酸甜汁,味道好夾咖哩牛腩自家蕃茄焗薑飯$66,個汁鋪滿個飯,芝士咖哩汁超美味,牛腩好大舊又夠腍!

酥炸脆雞,賣相似酥炸生蠔,有泰式酸甜汁,味道好夾

2018-10-19 83 瀏覽
閒日午膳時間嘅Emax 真係好多人,因為附近好多上班一族嚟食!不過就係因為咁,所以呢度都好多選擇!呢排成日要過嚟做嘢,今次就揀咗呢間蕃滿門!佢專係食番茄湯嘅,佢有唔同嘅餐配唔同嘅小食,我呢個就係蕃茄湯通粉配金菇肥牛卷!蕃茄湯通味道正常,但坦白講,個金菇肥牛卷油到不得了,用油浸金菇肥牛卷嚟稱呼都不為過,係女士見到都驚,真心有諗過唔食,但叫咗無謂晒!除左蕃茄湯之外,佢仲有好多其他類型嘅焗飯,下次會再嚟試試其他野!

2018-10-01 210 瀏覽
今天與愛人逛婚展,滿滿收穫後要填肚子,剛好在電梯處看到這個熟悉的名字,當年愛人大力推薦的蕃茄湯底專門店,由於元朗店結業,還以為沒有機會再嚐,想不到今天就達成心願了這是最近才有的的鹹豬手,一向是豬手怪的我當然不放過肉質是乾了點但仍不失香脆味道不過鹹,份量也非常多蕃滿門的蕃茄湯大勝同行不止一條街,過人之處不是濃到死的茄味,而是香鮮甜酸的完美平衡,配上湯中的滑蛋令香甜更上一層樓,餐後許久都不覺口乾,相信調味不會太重手與愛人滿足的享用另外要一份鴛鴦焗薑飲,一邊咖哩牛腩另一邊是蕃茄焗豬扒飯,牛腩夠淋,咖哩香而不太辣,豬扒也好淋,淋到分不開牛和豬但吃不出薑味很高興與愛人幸福準備大日子的同時,遇到這令人驚喜回味的餐廳

這是最近才有的的鹹豬手,一向是豬手怪的我當然不放過
肉質是乾了點但仍不失香脆
味道不過鹹,份量也非常多

與愛人滿足的享用

但吃不出薑味

很高興與愛人幸福準備大日子的同時,遇到這令人驚喜回味的餐廳
2018-09-30 86 瀏覽
We ordered two mains before attend an expo event - their signature tomato pasta soup and baked pork and beef on rice. I highly recommend the pasta soup - it comes in a super big bowl with loads of ingredient. Most importantly the soup base is sweet and very tomatoly. I wouldn’t say it’s the freshest (it’s probably mixed from a soup paste) but you can’t really ask for more with HK$68. When I order baked rice I always struggle with what source to order. Tomato or curry. So why not both? The tastes

Tomato  pasta  soup

When I order baked rice I always struggle with what source to order. Tomato or curry. So why not both? The tastes are actually surprising coherent when put together.

Baked  beef/pork with  rice and curry/tomato  source

Warning before you order - the portion is really big so you may wanna order like 2 mains for 3 persons.
Tomato  pasta  soup
係奧海城食過 一直覺得好好食 好回味有日早去到emax 佢未閂門終於食到 可惜好失望排隊買野食已經等好耐好多野食賣完又無貼牌 落單個時先講 隊頭既人又重新揀 之後再落單後面隊d人勁燥 等勁耐落單最大路既野食都無座位都多 還好 幾有自己的空間叫左香煎豬扒螺絲粉 $65同 香煎雞扒意粉 $65都等左陣 食物質素一般蕃茄味湯唔濃 幾乎係淡少辣完全唔辣個粉還可以個雞扒有點似榮式雞扒個陣味味道可以 不過比較油 個豬扒就麻麻地 好肥凍奶茶加$3 正常味道酥炸雞膇唔得 個皮好硬好厚 唔好食$33 食麥記個餐好過!應該唔會再幫襯
係奧海城食過 一直覺得好好食 好回味

味道可以 不過比較油
個豬扒就麻麻地 好肥

凍奶茶加$3 正常味道
炸雞膇唔得 個皮好硬好厚 唔好食
$33 食麥記個餐好過!

應該唔會再幫襯
2018-09-15
10 分鐘 (堂食)
2018-09-26 104 瀏覽
喺呢頭返開工,第一次試呢間嘢,個阿姐收銀勁吋勁無禮貌,又唔講明餐先有嘢飲,一味話螺絲粉揀蝦丸無嘢飲,表達差其實唔係問題,無禮貌話個客講極都唔明先係重點!食物質素只係一般,唔覺蕃茄味濃,辣味只係得個辣,整體來講唔會再幫襯!

2018-09-11 158 瀏覽
嗰日去九展睇演唱會,睇之前食啲嘢,經過蕃滿門,就即刻入咗去。材料十足,配料像車仔麵般,加上炒滑蛋,同煙韌螺絲,粉茄肉厚鮮甜,酸度高,呷一啖已滿口茄香,而且仲十分大碗。
2018-08-11 352 瀏覽
蕃茄營養豐富,味道酸酸甜甜,無論凍食熱食都一樣受歡迎!近年坊間食店都會加入一兩款蕃茄湯底嘅料理,可見蕃茄嘅魅力!蕃滿門係主打蕃茄料理嘅食店,所有粉麵飯都配合蕃茄湯底,仲有辣有唔辣,任君選擇!蕃茄湯底味道濃郁,屬西餐口味,唔似阿媽平日嘅蕃茄薯仔湯。湯底用大量蕃茄熬煮成濃湯,味道甜甜哋,配飯、麵,意粉都好好味!午市套餐選擇多,仲久唔久轉菜單,有肉有菜,有湯麵粉,有飲品,套餐約$55~65 如果唔鍾意食湯粉嘅,可以揀佢嘅焗飯焗意粉。焗飯係即叫即焗,上枱仲係滾緊夠晒新鮮熱辣。上次食過焗豬排飯就一般般,個人覺得大X樂好食啲 今次叫咗焗芝士肉醬意粉,味道方面 - 蕃茄味濃,芝士亦有拉絲效果,但略嫌肉醬太少,意粉份量亦唔算多,啱晒細食嘅OL,男士們就應該唔夠飽喇!而全個餐最伏應該係杯凍檸茶,冇檸檬嘅檸茶令人無言!服務方面,員工比剛開業時勤快200% 環境方面就真係要改善吓,可能係EMAX 嘅抽風問題,環境四周悶焗,面對滾燙嘅湯麵,加上店內射燈,簡直係汗水失禁!

服務方面,員工比剛開業時勤快200%

2018-08-10
10 分鐘 (堂食)
2018-07-31 329 瀏覽
有次係EMax諗住去食lunch,行過發現泥度有間蕃茄既專門店。作為一名蕃茄控,緊係要支持一下喇。可能泥度位置比較遠,加埋唔撞正展覽,所以成個商場人流唔算多,即刻就搵到位。因為唔多人,店舖環境衛生好乾淨。雖然佢有焗飯果D比我揀,但我都係叫左個蕃茄豬頸肉螺絲粉泥食。首先係個蕃茄湯,非常之有蕃茄味,加上真係有蕃茄肉係面度,大推比中意食蕃茄既人士,中意食辣既朋友都可以自己嗌辣度。其次係個豬頸肉,豬頸肉配上泰式辣醬,加埋面頭果D辣粉,非常yummy。而螺絲粉就屬於正常水平喇,無咩特別,甘就唔多講。野飲方面,我就叫左個檸檬荼,但佢唔似平時荼餐果D檸檬荼,感覺唔係太岩我口味。不過其實唔係難飲既。整體泥講,泥間係蕃茄控必去既店舖,當然都推介比唔係特別中意食蕃茄既人喇。唔食蕃茄既朋友都可以試佢D焗飯,賣相睇落都唔錯。

。而螺絲粉就屬於正常水平喇,無咩特別,甘就唔多講。

豬頸肉蕃茄螺絲粉
2018-07-25
5 分鐘 (堂食)
豬頸肉蕃茄螺絲粉
2018-07-25 270 瀏覽
今日起Emax睇完戲都差唔多1:45,起Emax行咗個圈之後覺得依間嘅Menu睇落好食得嚟價錢又唔算貴,於是決定試下依間。你起收銀度俾完錢之後,佢會俾個感應器你,然後你可以自己揀位,感應器響之後再自己出去拎野食。蕃茄濃湯公仔麵拼牛乳滑蛋配香煎漢堡扒($45)佢lunch set每個餐會跟一杯飲品(凍飲加$3),我等咗唔夠5分鐘個餐已經準備好。佢依度有得揀麵嘅種類同湯嘅辣度,碗麵算大碗,湯底我揀咗微辣,碗麵面頭鋪滿咗大量嘅蕃茄同少少炒到好淋嘅洋蔥,個湯充滿住濃郁嘅蕃茄味,唔會好酸,飲完都唔會好口渴。不過可能我一開始冇攪勻個湯底,所以愈食愈辣。滑蛋真係做到滑嘅效果,可惜係唔熱嘅。漢堡扒似M記豬柳蛋漢堡嘅豬柳咁,不過厚身d,味道偏咸偏辣。麵佢煮得比較硬身,嚟到果陣仲keep到正方形,不過係可接受嘅硬度嚟,何況公仔麵係冇可能會難食。我加咗$3叫咗凍檸茶,唔知點解佢檸茶係冇落切片檸檬,雖然都係有檸檬味,不過感覺似台式嘅檸檬綠茶多過港式檸檬茶,但係好飲嘅。整體嚟講,蕃茄湯粉非常之推介大家試,而我絕對會encore依間鋪。配菜嘅話可以試下豬頸肉,偷食咗朋友一舊發現好食過漢堡扒。佢嘅豬頸肉係薄切,上

蕃茄濃湯公仔麵拼牛乳滑蛋配香煎漢堡扒($45)

蕃茄湯公仔麵配漢堡扒

整體嚟講,蕃茄湯粉非常之推介大家試,而我絕對會encore依間鋪。配菜嘅話可以試下豬頸肉,偷食咗朋友一舊發現好食過漢堡扒。佢嘅豬頸肉係薄切,上面 糝咗d辣粉,另外仲配咗泰式甜辣醬,非常好好食,可惜只係得四舊。
2018-07-25
5 分鐘 (堂食)
蕃茄湯公仔麵配漢堡扒
  • 蕃茄濃湯公仔麵
2018-06-11 583 瀏覽
九展係我會成日到嘅地方, 蕃滿門都已經食過好幾次, 咁啱上星期六下午我又要到九展, 揀咗好耐睇嚟睇去都唔知食乜好, 一於再去食蕃滿門啦!餐牌上有好多唔同嘅配搭番茄公仔麵真係好邪惡😍😍不過真係好好味, 再加上佢哋嘅滑蛋做得好出色,香煎豬扒大大塊, 加埋個醬汁一流今次第一次點魚柳, 炸得夠脆, 肉質嫩滑, 估唔到幾十蚊個餐做得都唔錯落埋芝士粉濃濃嘅芝士香味襯托番茄汁加滑蛋, 令我胃口大開推介各位番茄控嘅朋友,可以選擇試下呢間做 番茄湯底幾出色嘅餐廳

餐牌上有好多唔同嘅配搭

番茄公仔麵+香煎豬扒+凍泡沫茶

蕃茄螺絲粉+吉列魚柳+熱檸水

落埋芝士粉
濃濃嘅芝士香味襯托番茄汁加滑蛋, 令我胃口大開

2018-06-09
番茄公仔麵+香煎豬扒+凍泡沫茶