2020-12-10 312 瀏覽
好耐都無食過點心,同男朋友嚟石門搵到間點心舖 😍鏗魚絲金粟肉餅飯 $50 飲茶點都要先嚟個飯😂 一上枱即刻嘩咗聲,咁大盤點食呀😅 鏗魚絲係上面個啲,有少少似日本章魚燒咁😂 我初時係以為粟米釀入肉餅嘅,原來係分開嘅,呢個爭少少。但份量呢真係贏晒,兩個人食就啱啱好👍🏻晶瑩蝦餃皇 (兩件)加配$14裡面隻蝦超大隻!!!!! 抵食又足料!皮都夠薄,唔會係粉多個種。蟹籽燒賣皇 (4 粒) $29粒粒都大粒,上面蟹籽都靚嘅,味道ok. 薑蔥牛柏葉 $33份量好多,味道都好夠香,但食到碟底好多油,要忍下口唔好再食落去😜鮮竹牛肉球 $21好大粒呀又🤩 好抵食,又無乜肥肉,而且都爽口彈牙,唔錯。秘醬蒸鳳爪 $25 醬汁好香,夠晒惹味,ok 好味。瑤柱臘味蘿蔔糕 $29不過不失,正常鬆軟度,蘿蔔味亦夠,但材料比較少,煎起感覺未夠香口,厚亦夠嘅。
好耐都無食過點心,同男朋友嚟石門搵到間點心舖 😍

鏗魚絲金粟肉餅飯 $50

晶瑩蝦餃皇 (兩件)加配$14

蟹籽燒賣皇 (4 粒) $29
粒粒都大粒,上面蟹籽都靚嘅,味道ok.

薑蔥牛柏葉 $33

鮮竹牛肉球 $21
好大粒呀又🤩 好抵食,又無乜肥肉,而且都爽口彈牙,唔錯。

秘醬蒸鳳爪 $25
醬汁好香,夠晒惹味,ok 好味。

瑤柱臘味蘿蔔糕 $29

2020-12-04 312 瀏覽
同朋友去馬鞍山行山行山不成變左美食團發現原來石門站多左好多好野食!佢我地揀左間飲茶嘅呢度嘅點心係店家自製,即叫即蒸全部都份量十足熱辣辣,味道都唔錯我地叫左個金粟肉餅飯肉餅鬆軟粟米清爽米飯綿香唔錯!雲石芝麻包外貌超靚~芝麻餡香濃包皮濕潤,唔會乾爭爭!蝦餃大大粒~牛肉球食得出肉味香濃點心價錢合理好過連鎖店出品難怪咁多人幫襯!
同朋友去馬鞍山行山
行山不成
變左美食團
發現原來石門站多左好多好野食!

我地揀左間飲茶嘅
呢度嘅點心係店家自製,即叫即蒸
全部都份量十足

唔錯!

雲石芝麻包
外貌超靚~
芝麻餡香濃
包皮濕潤,唔會乾爭爭!

蝦餃大大粒~

牛肉球食得出肉味香濃

點心價錢合理
好過連鎖店出品
難怪咁多人幫襯!
2020-10-26
午餐
2020-11-30 350 瀏覽
嚟到沙田石門,估唔到有咁多間良心小店可以選擇,呢間食點心嘅,去到夜晚8點都仲有人等緊位。好彩我哋等咗15分鐘左右就有位啦!😄.//全日套餐「蒸廬拼美點」(9件點心)$60🍽:芝麻流沙包有驚喜,唔會太甜,好有口感。燒賣好足料,食到好多蝦肉。至於蝦餃同鮮蝦菜苗餃,唔知係咪蒸得太耐?外面層皮太黏,容易爛。.//跟餐加$33就可以飲到呢碗燉湯「花膠蟲草花栗子燉土雞湯」🍽:足料,飲到好重既紅棗味,內裡有一隻雞腳,可能係燉土雞關係,湯有啲偏油。.//跟餐加$14可以有兩粒蝦餃.//「鮮蝦菜苗餃」特點 $29🍽:鍾意食清清地點心嘅話會鍾意,菜苗配蝦肉,我幾鍾意😂呢間餐廳位置偏少,衛生情況個人認為可以加強一下,但職員細心,會經常留意你嘅需要,包括加水、收拾食完嘅籠。👍🏻
//全日套餐「蒸廬拼美點」(9件點心)$60

//跟餐加$33就可以飲到呢碗燉湯
「花膠蟲草花栗子燉土雞湯」

//跟餐加$14可以有兩粒蝦餃

//「鮮蝦菜苗餃」特點 $29
🍽:鍾意食清清地點心嘅話會鍾意,菜苗配蝦肉,我幾鍾意😂

15 分鐘 (堂食)
  • 蒸廬拼美點
2020-11-18 328 瀏覽
石門商場一向都好多小店餐廳,今之去左一間食點心嘅小店,雖然點心店好多地方都有,但難得嘅係佢地有師傅係廚房手工做點心,要知道請一位手工點心師傅其實一d都唔平,即使係酒樓,好多時都係用來貨點心,所以我都幾驚喜一間枱數唔多嘅小點可以有手工點心,我係出餐位見到師傅係廚房密密包呢度最出名嘅好似係籠仔蒸飯,同流沙包,但因為當日我得一個人食,又想試多啲嘢,就叫咗個點心拼盤有叉燒飽、蝦餃、鮮蝦燒賣皇兩粒、菜苗餃、潮州粉果、馬拉糕、馬蹄糕、薑汁千層糕款式都算多,最出色嘅係鮮蝦燒賣皇同埋馬蹄糕燒賣入面主要係蝦肉同蝦膠,豬肉量佔好少,所以口感爽甜彈牙有鮮味,而且都幾大粒另一樣就係馬蹄糕!其實我平時唔係特別鍾意食馬蹄糕,因為好多地方啲馬蹄糕都係鮮黄色,感覺好多色素,但佢哋嘅馬蹄糕除左顏色上令我覺得比較天然外,重點係佢嘅馬蹄份量每一啖都可以咬到好爽脆清甜嘅馬蹄,絕不吝嗇而且因為佢馬蹄切得比較粗條,所以非常有咬口,口感好好套餐$60己包飲品,亦可再加配小食點心,佢地亦無加一收費,以後自己一個都可以去飲茶喇

款式都算多,最出色嘅係鮮蝦燒賣皇同埋馬蹄糕

每一啖都可以咬到好爽脆清甜嘅馬蹄,絕不吝嗇
而且因為佢馬蹄切得比較粗條,所以非常有咬口,口感好好

2020-11-16
15 分鐘 (堂食)
2020-11-14 520 瀏覽
星期六兩三點嘅時間人都算幾多,加上座位唔算特別多,所以都要等一陣位先入到去。 餐廳空間感唔算特別大,枱都比較細張,所以放點心都有少少唔方便。--🐂 鮮竹牛肉球 HK$18味道正常,但略嫌馬蹄少咗啲,所以冇乜咬口。 通常食牛肉球下面有少量嘅腐竹,但係佢少得好似冇咁,所以感覺硬係爭咁啲嘢。.🍵 抹茶豆沙煎餅 HK$22見到個配搭幾特別,所以想試下。顏色係明顯嘅綠色,食起嚟皮有好淡茶味,但唔係好抹茶。中間嘅紅豆蓉幾多,可以當佢係紅豆燒餅甜品咁食。.🥬 鮮蝦菜苗餃 HK$26幾喜歡佢個餃,皮嘅厚度剛好,而且中間嘅鮮蝦肉都幾足。.🍠 紫金流沙包 HK$42好吸引嘅紫色,半流心狀態幾特別。中間有流心紫薯蓉同芋頭粒,係好食嘅配搭。 不過聽職員講 唔係每日有,所以食唔食到都睇你嘅彩數。--📌 茶芥 HK$4📌 免加一服務費

🐂 鮮竹牛肉球 HK$18
抹茶豆沙煎餅

🍵 抹茶豆沙煎餅 HK$22
鮮蝦菜苗餃

🥬 鮮蝦菜苗餃 HK$26
幾喜歡佢個餃,皮嘅厚度剛好,而且中間嘅鮮蝦肉都幾足。

🍠 紫金流沙包 HK$42
📌 茶芥 HK$4
📌 免加一服務費
2020-11-13 416 瀏覽
【用料新鮮又好食💛點心】..#🥭👧🏻講起飲茶 依家啲酒樓多數都係連鎖式經營難得搵到間良心小店可以嘆杯茶食個包🥢 當然要支持下💪🏼呢度飲茶分咗四個時段 連夜市都有🤓👧🏻喺下午茶時間嚟食 價錢會相對平啲🤪除咗點心之外 呢度嘅蒸飯同燉湯都好受歡迎~-▫️全日套餐▫️甜品]🔸金銀蒜香海蝦飯🦐($60)+🔸花膠蟲草花栗子燉土雞湯 (+$33)+🔸晶瑩蝦餃皇<兩件> (+$14)套餐可以用優惠價加個燉湯 👧🏻就叫咗個燉湯B 試下 感覺幾養生🤣 而且好足料😋個飯有四隻蝦同埋金銀蒜 啲蒜粒好香 但略嫌豉油唔夠 要額外俾多碟先夠味🙈🔸蟹籽燒賣皇 ($26)🔸鮮蝦菜苗餃🌱($26)🔸黃金芋絲餅 ($26)🔸鮮竹牛肉球 ($18)🔸秘醬蒸鳳爪 ($22)好推介個燒賣👍🏼 好大粒 啲蝦夠爽口同香菜苗餃同蝦餃都唔錯😋 皮算薄又唔癡牙 芋絲餅好好食 煎得好香脆黃金應該係南瓜(??)👧🏻唔食南瓜都覺得幾好食🤣牛肉球大大粒 鳯爪一份有四隻 但味道就冇咩特別整體嚟講呢度飲茶嘅價錢唔算好貴 重點係用料靚同埋好食 加咗唔少分😆👍🏼--------🍴食物:8.5/10🏝環境:7/10🛋服務:7/10💲價錢:7/1

【用料新鮮又好食💛點心】

#🥭👧🏻
講起飲茶 依家啲酒樓多數都係連鎖式經營
難得搵到間良心小店可以嘆杯茶食個包🥢 當然要支持下💪🏼

呢度飲茶分咗四個時段 連夜市都有🤓
👧🏻喺下午茶時間嚟食 價錢會相對平啲🤪
除咗點心之外 呢度嘅蒸飯同燉湯都好受歡迎~
▫️全日套餐▫️[主食+ 一款飲品/燉湯+點心/甜品]

🔸蟹籽燒賣皇 ($26)
🔸鮮蝦菜苗餃🌱($26)
🔸黃金芋絲餅 ($26)
🔸鮮竹牛肉球 ($18)
🔸秘醬蒸鳳爪 ($22)

好推介個燒賣👍🏼 好大粒 啲蝦夠爽口同香

✨CP值:8/10
🍴餐廳名稱:蒸廬
📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖
  • 鮮蝦豆苗餃
疫情以嚟都好少出街飲茶嗰日特別想食點心 但係酒樓好多人於是就行咗入蒸盧值得一提嘅係紫金流沙包好似唔係日日有 一籠有三個 入邊有芋頭粒同埋紫薯流心其實自己唔係特別鍾意食紫薯同埋有啲怕甜但係呢個包嘅味道啱啱好 又熱辣辣 超級好食🤤至於燒賣就大大粒 食完好滿足仲嗌咗蝦餃 鳳爪 菜苗餃等等雖然冇咩特別 但都絕對屬於好食😌如果要挑剔嘅話 就可以講吓佢個馬蹄糕個馬蹄糕唔夠煙韌 食落好散同埋煎腸粉有啲乾 唔夠香口但總括而言都算幾好食 可以再去同埋我哋3個人嗌咗9個點心 埋單都係每人$85都唔算貴🤔🤤🤤
疫情以嚟都好少出街飲茶
但總括而言都算幾好食 可以再去
同埋我哋3個人嗌咗9個點心 埋單都係每人$85
都唔算貴🤔🤤🤤
2020-10-09 515 瀏覽
咁岩去開依頭,見到babe介紹依間點心即刻試下😍 小店除佐有點心外,仲有週末限量腸粉,籠仔荷葉蒸飯同原盅燉湯🙆🏼‍♀️個湯好似好補咁🥺.蟹籽燒賣王 $28😋👍🏻:👅👅👅👅👅/5分超級大甩!!嚇到呆佐~第一次見咁大甩燒賣 起碼有三隻手指咁大粒😳一咬仲係熱辣辣,平時食燒賣往往都會忽略左豬肉,但依間除佐蝦仲咬到啖啖肉🤤入面仲唔知收埋佐幾多隻蝦!起碼應該三隻😍勁足料~.晶瑩蝦餃皇 $32😋👍🏻:👅👅👅👅.8/5分唔會一咬就散開,粒粒蝦都大大隻😛好彈牙超好咬😍不過厭個皮好似厚佐少少😶.紫金流沙包 $38😋👍🏻:👅👅👅👅.5/5分限定架menu無!!一坐底店員就會問你加唔加~~聽到流沙包即刻秒加😍黎到我地先知係紫色好sharp嚇親😳一meet開熱辣辣即刻流晒沙🤤一食原來係芋頭黎~好香濃仲咬到芋頭粒😍絕對唔係好假果種味!.鳳爪同咖哩土魷正常質素,土魷好彈牙爽口,仲配佐豆卜係底,索晒啲汁幾特別🙆🏼‍♀️ 不過覺得頂點有啲少貴~~唔係好抵😶😋👍🏻:👅👅👅.5/5分.總結,小店唔算好大,如果想去食就早啲去攞位啦~我地一點去都等佐差唔多一個鐘🙈店員好忙都好好態度抵讚😍雖然唔算好多款簡,但勝在點心新鮮熱辣,尤其是
蟹籽燒賣王 $28
蟹籽燒賣王

😋👍🏻:👅👅👅👅👅/5分
晶瑩蝦餃皇 $32

😋👍🏻:👅👅👅👅.8/5分
紫金流沙包 $38

😋👍🏻:👅👅👅👅.5/5分
😋👍🏻:👅👅👅.5/5分
總結,小店唔算好大,如果想去食就早啲去攞位啦~我地一點去都等佐差唔多一個鐘🙈店員好忙都好好態度抵讚😍雖然唔算好多款簡,但勝在點心新鮮熱辣,尤其是蝦餃燒賣真係好大甩!!!要嗌~~有機會再去試個燉湯先💛
蟹籽燒賣王
  • 蟹籽燒賣皇
住喺附近成日都過嚟食,真係好好食!仲好抵食!🤤🥢雙菇滑雞飯 ($50)原裝蒸籠出,好大籠!調味比較清淡唔會好似出面D酒樓未落豉油已經好鹹(•̀ᴗ•́)و雞肉好滑,菜嘅份量好多!勁加分❤️🥢蟹籽燒賣皇 (特點)4粒大大粒!蝦嘅份量好多,成粒燒賣有2/3都係蝦😍仲要好爽口,係我每次必叫嘅點心(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🥢晶瑩蝦餃皇 (頂點) [套餐+$14有兩大粒]蝦餃蝦都係好大粒好爽口,表現正正常常同出面嘅差唔多,無燒賣咁令我覺得impressive🤣🥢雲石芝麻包(大點)雲石紋好靚,芝麻餡多到流心🤤仲好濃芝麻味,又係我每次必叫之選🤣🥢花膠蟲草花栗子燉土雞湯 ($48)原盅上好多料!仲要好有媽媽煲嘅味道🥺所以我好鐘意~佢係落得好少鹽,如果有需要加鹽應該可以按自己份量再加,我就覺得湯料嘅味已經好足夠,基本上你係一定唔會覺得鹹,仲有少少甜甜地,可能因為紅棗( ´▽` )ノ我真係好鐘意飲湯( ˘ ³˘)♥︎總括嚟講食點心要有黃店已經唔多,足料又唔會過鹹嘅點心我覺得少之有少~店員仲好有禮貌,有客人話個叉燒包有啲濕,店員即刻再蒸一個出嚟!店員仲主動提供公筷,好貼心!唔油唔濟肚又多菜多料嘅點心真係唔係到到都搵到💛
住喺附近成日都過嚟食,真係好好食!仲好抵食!🤤

🥢雙菇滑雞飯 ($50)
雞肉好滑,菜嘅份量好多!勁加分❤️

🥢蟹籽燒賣皇 (特點)

🥢晶瑩蝦餃皇 (頂點) [套餐+$14有兩大粒]

🥢雲石芝麻包(大點)

🥢花膠蟲草花栗子燉土雞湯 ($48)
原盅上好多料!仲要好有媽媽煲嘅味道🥺所以我好鐘意~
我真係好鐘意飲湯( ˘ ³˘)♥︎

唔油唔濟肚又多菜多料嘅點心真係唔係到到都搵到💛
  • 栗子蟲草花花膠燉雞湯
2020-10-02 289 瀏覽
一個人有時想清淡少少 一盅兩件咁嘆下所以造就咗點心舖嘅出現滿足下一個係唔洗去茶樓都食到點心&蒸飯呢到嘅蒸飯有淡淡荷葉香 好特別😛飯幾有咬口 有米香 唔會係食米碎咁劣😛😛雞同菇的味道入曬落個飯 所以好香好夠味 唔落豉油都得😂我覺得個蒸飯另一誠意係面頭的菜粒 👍🏼可以食到鮮綠色的菜係好幸福 唔係連鎖蒸飯店咁得少少椰菜呢個雙菇蒸雞飯就咁睇都知分量唔少食完我真係飽足一個晏就😂😂雖然知道點心出名 但可惜一個人真係食唔到咁多 唯有下次叫埋朋友一齊試
一個人有時想清淡少少 一盅兩件咁嘆下

呢到嘅蒸飯有淡淡荷葉香 好特別😛
我覺得個蒸飯另一誠意係面頭的菜粒 👍🏼
可以食到鮮綠色的菜係好幸福 唔係連鎖蒸飯店咁得少少椰菜
呢個雙菇蒸雞飯就咁睇都知分量唔少
食完我真係飽足一個晏就😂😂
雙菇蒸雞飯
2020-09-18 6557 瀏覽
未分立場的時候,呢間位於石門嘅點心店「蒸蘆」一向都好多人排隊,每次去石門都想試吓,但佢都係好長人龍⋯⋯後來因為疫情加上限聚令,今次行過嘅時候,見到有位就即刻入咗去。之前睇過啲人推介,一定要叫一個蒸飯,同埋佢嘅桂花糕係非常足料。所以今次我都叫晒呢兩樣野另外再叫咗一啲我平時去飲茶都會叫嘅點心。南瓜鳳爪排骨飯估唔到佢嘅飯好有味,係粒粒分明,而且有一啲蒜油香,估計應該係鳳爪嘅精華所以非常惹味。而且份量都係意料之外咁多,平時睇慣左酒樓嗰啲頭飯尺寸😅蟹子燒賣皇入面嗰隻蝦真係好大隻,好彈牙薑蔥牛柏葉因為我唔太喜愛食牛柏葉,但係男朋友非常之鍾意,呢個就較為普通。咖喱土魷蒸豆卜佢個咖喱真係好好食,最後食唔晒嗰啲飯係靠佢個咖喱食埋佢。紅豆桂花糕果然真係一定要嗌桂花糕。食咗幾款點心之後的確有一點油膩感,最後靠佢幫我化解左。入面真係好足料,桂花味重,紅豆多!至於服務態度方面,職員做嘢爽快,不過有一點要改善嘅係,茶壺放低時需要細力少少,有幾次差啲到咗啲茶落我嗰度。當然,我明白係好多嘢做。但係我諗職員都唔希望食客有啲咩意外掛。

另外再叫咗一啲我平時去飲茶都會叫嘅點心。

南瓜鳳爪排骨飯

蟹子燒賣皇
入面嗰隻蝦真係好大隻,好彈牙

薑蔥牛柏葉

咖喱土魷蒸豆卜
佢個咖喱真係好好食,最後食唔晒嗰啲飯係靠佢個咖喱食埋佢。

紅豆桂花糕

2020-08-15
午餐
2020-08-01 3502 瀏覽
度度都係連鎖式茶樓,想安全咁飲啖茶、食個包都難發現石門呢間中式點心店,佢招牌係蒸飯拼燉湯,但我哋覺得點心同甜品比較好有5款燉湯,黨蔘天麻川弓燉魚頭湯係其中一種基本材料含黨蔘、天麻、川弓、白芷、杞子、圓肉、魚頭燉湯以一盅盅上枱,揭開蓋時不斷冒煙,熱辣辣驟眼睇材料豐富,不欺場,只係整體偏油,略帶肥膩燉湯顏色略深,的確係濃郁,入口即時感覺到藥材味超重,藥材有啖啖回甘味但藥材散發出微酸味,估計係杞子,桂圓肉香甜味未能中和魚頭雲滑嫩,但鮮味同香味未能融於燉湯內,就係欠缺魚味最奇怪係湯內有一件魚頭雲,但湯內竟然毫無魚味,只有極濃藥材味欣賞材料夠充足,如果湯名叫黨蔘天麻川弓湯會比較高分套餐仲有荷葉蒸飯,南瓜鳳爪排骨飯放置荷葉表面以大個竹籠上枱,籠仔蒸飯的確幾霸氣除咗鳳爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,顏色鮮艷吸睛飯粒黏口,偏濕潤,並非乾身,有輕微荷葉清香味油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加豉味鳳爪配豆豉排骨份量唔少,掛列整齊鳳爪略有彈性,醬汁幾濃,排骨滑嫩帶酸甜,肥肉唔多,只係略嫌唔夠乾身菜芯粒無咩青味,幾爽甜,但最美味反而係南瓜粒,軟腍香甜,撈飯有啖啖南瓜微甜味晶瑩蝦餃皇喺套餐加小點價錢就有兩粒,出
度度都係連鎖式茶樓,想安全咁飲啖茶、食個包都難
黨蔘天麻川弓燉魚頭湯

有5款燉湯,黨蔘天麻川弓燉魚頭湯係其中一種
基本材料含黨蔘、天麻、川弓、白芷、杞子、圓肉、魚頭
燉湯以一盅盅上枱,揭開蓋時不斷冒煙,熱辣辣
驟眼睇材料豐富,不欺場,只係整體偏油,略帶肥膩
但藥材散發出微酸味,估計係杞子,桂圓肉香甜味未能中和
魚頭雲滑嫩,但鮮味同香味未能融於燉湯內,就係欠缺魚味
欣賞材料夠充足,如果湯名叫黨蔘天麻川弓湯會比較高分
黨蔘天麻川弓燉魚頭湯

套餐仲有荷葉蒸飯,南瓜鳳爪排骨飯放置荷葉表面
以大個竹籠上枱,籠仔蒸飯的確幾霸氣
除咗鳳爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,顏色鮮艷吸睛
飯粒黏口,偏濕潤,並非乾身,有輕微荷葉清香味
油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加
豉味鳳爪配豆豉排骨份量唔少,掛列整齊
南瓜鳳爪排骨飯

晶瑩蝦餃皇喺套餐加小點價錢就有兩粒,出爐時脹卜卜,睇落好飽滿
蝦餃皮的確幾薄,晶瑩剔透,白裡透紅,雪白蝦餃皮透視紅噹噹蝦肉
表皮入口煙韌滑溜,蝦肉鮮甜,份量幾多,唔算好爽口彈牙,可以接受
蟹籽燒賣皇亦似乎係招牌之一,一籠有四顆,每件都好大粒
比平時坊間食嘅燒賣大一倍,加上橘色蟹籽點綴,好吸睛
餡料都足夠,蝦肉、豬肉各佔一半,豬肉略肥膩,但蝦肉可以接受,質感好紮實
蟹籽燒賣皇

腸粉賣晒,轉為點選鮮竹牛肉球,牛肉球反而比招牌貨有水準
質感彈牙,牛味雖唔算濃,但滑嫩黏口,喼汁相當配合
潮州大粉果同蝦餃相似,一樣飽滿,粉果皮、蝦餃皮比餡料出色
餡料有爽口白蘿蔔同韮菜碎等,但唔太食到花生粒、蝦米
薑蔥牛栢葉係周末限定,睇落夠大碟、好足料,入口味道不過不失
配料較入味,牛栢葉好有咬口,有咬口,咬咗10分鐘都未咬得爛
鮮竹牛肉球

甜品比點心優勝,冰凍紅豆杞子桂花糕一碟三件
件件晶亮,燈光照射特別透光,最啱天氣炎熱下食用
將桂花糕、紅豆糕融合,底層為紅豆糕,上層為桂花糕,側面可睇到材料充足
底層有密集紅豆粒,上層舖有桂花、杞子
紅豆糕略甜,粒粒紅豆有咬口,亦幾大粒,軟心微微起沙
桂花糕散發幽幽清香感,桂花味慢慢滲出,清甜味配搭紅豆香甜味
桂花糕中和紅豆糕甜味,顯得唔算太甜
冰凍紅豆杞子桂花糕
2020-07-11
蟹籽燒賣皇
冰凍紅豆杞子桂花糕
2020-07-21 991 瀏覽
疫情下,太夜放工不能煮飯,不如買2個外賣回家與老公撑枱腳。店名叫蒸廬,食物也必然以蒸為主。我們選了點心拼盤($55)及田園菇雞肉蒸飯($45),因為是外賣全單有九折。🥳點心拼盤有9件點心,包括燒賣丶蝦餃丶菜苗餃丶义燒飽丶馬拉糕丶馬蹄糕丶紅棗糕。雖然是外賣,燒賣仍是溫熱,蝦與豬肉比例恰當,有鮮味!相比之下,蝦餃雖遜,餃皮過腍。义燒飽有香濃义燒汁,义燒不算多但亦ok。馬拉糕與馬蹄糕十分有水準,馬拉糕輭熟,馬蹄糕爽口,有大大粒馬蹄,不過甜,是好味的飯後甜品。😋😋😋這個蒸飯完全不似外賣,一打開蓋便聞到荷葉香。👍🏻👍🏻👍🏻 有很多不同種類的菇和菜心,健康。鷄肉十分滑溜,配合菇丶菜送飯,美味。😋😋😋這個小店充滿誠意,員工很有禮貌,以每人不到$50價錢,能享受美食,值得推薦。
疫情下,太夜放工不能煮飯,不如買2個外賣回家與老公撑枱腳。

2020-07-20
  • 田園菇雞肉蒸飯
2020-07-12 990 瀏覽
石門嘅蒸廬我真係記低左好耐要食今次終於有朋友肯陪我黎食下星期六嘅下午都係要排隊嫁啦不過等3張都唔係話好耐而且食物質素值得我等一陣嘅叫左個蒸飯餐,可以加配一盅兩件同燉湯真係幾正嘅,下次叫其他蒸飯可能好食啲事關呢個飯啲蝦似乎唔太新鮮但係蝦餃好食,所有食物上枱都熱辣辣,值得一讚入面嘅蝦大大粒冇偷工減料嫁呢個鮮竹卷有驚喜!魚湯好夠味唔係求其俾個汁我整體好夾,感覺同平時食嘅好唔同咖喱土魷超級正啊!味道濃郁入味土魷、豆卜吸收哂咖喱嘅精華勁好食又香又濃味,係我食過最正嘅!為左呢碟同個湯都絕對值得再黎!雞湯上枱熱到辣手我最怕飲湯唔夠熱!呢樣已經要加分!仲要足料冇味精超清甜飲落去就覺得好補一人飲一盅都唔過份!平均先80蚊一個人,抵啦!
石門嘅蒸廬我真係記低左好耐要食
今次終於有朋友肯陪我黎食下

星期六嘅下午都係要排隊嫁啦
不過等3張都唔係話好耐
而且食物質素值得我等一陣嘅

叫左個蒸飯餐,可以加配一盅兩件同燉湯
真係幾正嘅,下次叫其他蒸飯可能好食啲
事關呢個飯啲蝦似乎唔太新鮮
但係蝦餃好食,所有食物上枱都熱辣辣,值得一讚

入面嘅蝦大大粒冇偷工減料嫁

金銀蒜香海蝦飯
晶瑩蝦餃皇

呢個鮮竹卷有驚喜!
魚湯好夠味唔係求其俾個汁我
整體好夾,感覺同平時食嘅好唔同
魚湯蟲草花鮮竹卷

咖喱土魷超級正啊!
味道濃郁入味
土魷、豆卜吸收哂咖喱嘅精華勁好食
又香又濃味,係我食過最正嘅!
為左呢碟同個湯都絕對值得再黎!
咖哩土魷蒸豆卜

雞湯上枱熱到辣手
我最怕飲湯唔夠熱!呢樣已經要加分!
仲要足料冇味精超清甜
飲落去就覺得好補
一人飲一盅都唔過份!
花膠蟲草花栗子燉土雞湯

平均先80蚊一個人,抵啦!
2020-07-04
魚湯蟲草花鮮竹卷
  • 栗子蟲草花花膠燉雞湯
  • 咖喱士魷蒸豆卜
2020-06-21 1107 瀏覽
作為沙田友以前好鍾意食喺連城廣場嘅點點心可惜佢執咗笠🙈點知發現石門有一間飲夜茶嘅鋪頭仲要係黃店🤩冇理由唔試姐🤣去到門口已經好多人排下隊見到啲姐姐做到踢晒腳咁不過都叫做好快就入到去叫咗個點心拼盤份量好大 呢度每件點心都勁大嚿🤣蝦餃燒賣全部都係平時1.5倍嘅份量❤️佢哋層外皮係比較厚 但係係煙un個種要睇返每個人既口味啦🙈我係煙un控就好鍾意❤️皮厚之餘餡料都好足👍🏻👍🏻全部點心都水準之上除左舊馬蹄糕一食就知道蒸過左龍☹️跟餐配左個湯個湯唔係好甜嗰種不過飲得出好足料好滋補😍😍😍另外叫咗個流心蛋肉餅飯啲飯係粒粒分明嘅同埋有荷葉香👍🏻流心蛋同肉餅就正正常常🤣仲有平時少見既懷舊可樂👍🏻呢間係會再返兜既夜茶✅題外話一下 呢間鋪既姐姐雖然好忙 但態度都好好仲要講野好搞笑🤣值得讚揚一下❤️
作為沙田友
以前好鍾意食喺連城廣場嘅點點心