2020-11-18
石門商場一向都好多小店餐廳,今之去左一間食點心嘅小店,雖然點心店好多地方都有,但難得嘅係佢地有師傅係廚房手工做點心,要知道請一位手工點心師傅其實一d都唔平,即使係酒樓,好多時都係用來貨點心,所以我都幾驚喜一間枱數唔多嘅小點可以有手工點心,我係出餐位見到師傅係廚房密密包呢度最出名嘅好似係籠仔蒸飯,同流沙包,但因為當日我得一個人食,又想試多啲嘢,就叫咗個點心拼盤有叉燒飽、蝦餃、鮮蝦燒賣皇兩粒、菜苗餃、潮州粉果、馬拉糕、馬蹄糕、薑汁千層糕款式都算多,最出色嘅係鮮蝦燒賣皇同埋馬蹄糕燒賣入面主要係蝦肉同蝦膠,豬肉量佔好少,所以口感爽甜彈牙有鮮味,而且都幾大粒另一樣就係馬蹄糕!其實我平時唔係特別鍾意食馬蹄糕,因為好多地方啲馬蹄糕都係鮮黄色,感覺好多色素,但佢哋嘅馬蹄糕除左顏色上令我覺得比較天然外,重點係佢嘅馬蹄份量每一啖都可以咬到好爽脆清甜嘅馬蹄,絕不吝嗇而且因為佢馬蹄切得比較粗條,所以非常有咬口,口感好好套餐$60己包飲品,亦可再加配小食點心,佢地亦無加一收費,以後自己一個都可以去飲茶喇
款式都算多,最出色嘅係鮮蝦燒賣皇同埋馬蹄糕