2014-09-11 1319 瀏覽
入得元朗,食華嫂是常識吧一早聽聞她的包類好出色,但因爲我地之前食左好多野,所以食5落好多叫左個招牌菠蘿包同皮蛋豬潤米綫(見余文樂成日po呢個上網)個包鬆脆到講5到野,加上正在融化ge牛油,滑蛋,番茄,全部都係我摯愛同友人食到只識點頭,好味到5想講野,只想食真心想日日食下次要試埋其他包同番茄湯底米綫就一般般拉,不過湯底5錯
入得元朗,食華嫂是常識吧
叫左個招牌菠蘿包同皮蛋豬潤米綫(見余文樂成日po呢個上網
同友人食到只識點頭,好味到5想講野,只想食
真心想日日食
下次要試埋其他包同番茄湯底

米綫就一般般拉,不過湯底5錯
2014-01-06
20 分鐘 (堂食)
2014-09-10 1366 瀏覽
一直都聽聞要搵華嫂都要挨得住等,夏天更加要挨得住曬~8月尾一個星期五,我同一個朋友一齊去搵華嫂朝聖啦~~~同朋友約左朝早10點幾o係天水圍站搭輕鐵去坑尾村站,又唔算好遠,行去5分鐘左右一到門口心知不妙,因為好多人等~拎左飛仔就去隔離d 村屋下面等~等左一陣已經俾d 村民趕,仲好惡~但帳篷下已經企滿哂人,雖然華嫂話屋後面帳篷都係佢地地方,可以去o個度等,但其實o個個位聽唔到叫籌~我同朋友於是o係村入面行個圈,又o係村口士多買左冰凍汽水飲,舒服哂~~一等就已經45分鐘,差不多11點半先入得~好彩有冷氣位!!!因為3x度坐外面真係好焗好辛苦~華嫂親自幫我地落單,睇過食評,就叫左招牌菠蘿油、招牌芝士鹹牛肉蛋包、番茄雞翼豬扒通粉飲品點左凍檸多、話梅柑桔我地叫野食時華嫂仲問我地熱唔熱,派左把扇俾我地~( 如果下次可以等位時派就更好啦哈哈哈哈 )菠蘿包外皮好脆,夾住牛油半溶,加埋煎得剛好o既煎蛋同爽口番茄,好正!!!芝士鹹牛肉蛋包,煎蛋又是剛好,中間還有少許的蛋漿流出,鹹牛肉味道剛好,味道好有層次,各種食材味道不會搶過其他!!番茄雞翼豬扒通粉,番茄湯底用茄膏、番茄蓉都是預計之內,難得不會太酸或者太甜
一直都聽聞要搵華嫂都要挨得住等,夏天更加要挨得住曬~
8月尾一個星期五,我同一個朋友一齊去搵華嫂朝聖啦~~~
一到門口心知不妙,因為好多人等~
但其實o個個位聽唔到叫籌~
一等就已經45分鐘,差不多11點半先入得~
好彩有冷氣位!!!因為3x度坐外面真係好焗好辛苦~
飲品點左凍檸多、話梅柑桔
我地叫野食時華嫂仲問我地熱唔熱,派左把扇俾我地~
( 如果下次可以等位時派就更好啦哈哈哈哈 )
芝士鹹牛肉蛋包,煎蛋又是剛好,中間還有少許的蛋漿流出,
鹹牛肉味道剛好,味道好有層次,各種食材味道不會搶過其他!!
番茄雞翼豬扒通粉,番茄湯底用茄膏、番茄蓉都是預計之內,難得不會太酸或者太甜,
味道很自然,果然不錯!!!
而雞翼有點兒像瑞士雞翼,很入味~
豬扒很淋,但味道差d,唔夠入味
飲品方面,凍檸多酸酸地好開胃~
朋友話話梅柑桔比較普通~~

埋單101蚊,可以接受~
不過等太耐了....

2014-08-29
45 分鐘 (堂食)
2014-09-06 1212 瀏覽
華嫂冰室的確值得一試~雖然對我黎講好遠同埋格sip⋯不過呢間茶記既食物好特別 出面好少有機會食到我嗌左兩樣野食 其中一樣不得不提既係圖中既食物(唔記得叫咩名)D蛋好滑 菠蘿包亦好鬆脆講起都想食多次
華嫂冰室的確值得一試~
雖然對我黎講好遠同埋格sip⋯
不過呢間茶記既食物好特別 出面好少有機會食到
D蛋好滑 菠蘿包亦好鬆脆
講起都想食多次
2014-09-04
2014-08-27 2407 瀏覽
一向都知華嫂出名多人食 所以我同家姐一日8點就到 點知8點已經勁多人………………等左~40mins 我地叫左凍檸多 (可惜冇凍冰花)凍檸多 非常fresh 同開胃 (益力多酸酸甜甜)之後叫左招牌菠蘿油 正! 皮脆 牛油又香招牌蛋沙律三文治 個包焗岩岩好 加上蕃茄生菜 雖然係好簡單既野食 但真係幾好食最後叫左蕃茄底豬扒公仔面 雖然好多人話好好食 但我覺得五係甘好味 ==
一向都知華嫂出名多人食 所以我同家姐一日8點就到
點知8點已經勁多人………………
等左~40mins
我地叫左凍檸多 (可惜冇凍冰花)
凍檸多 非常fresh 同開胃 (益力多酸酸甜甜)

之後叫左招牌菠蘿油 正! 皮脆 牛油又香

40 分鐘 (堂食)
2014-08-20 3175 瀏覽
說起人氣店,無論是過江龍抑或本地疆,點都要排一輪隊,無一幸免。早前在銅鑼灣及大角咀三間人氣店,在下也卝排隊不可,少則十分鐘,多則要個半小時。在元朗屏山的人氣店華嫂冰室,是本地疆,也要排上個多兩個小時,但是在下一於少理照去,加上天氣這麼的熱,排上這麼久,實在難熬,不過很幸運地在下隻身一個人,不用挑戰在下耐性,到逹後就立即有位,無須苦苦相候。天氣這麼的熱,還要坐在室外,少一點忍耐也不行,幸好有個風扇吹吓,可以降降溫,將熱力稍稍下降。雖然餐牌有麵包,飲品和麵食,但是在下卻為麵包而來,可謂有備而來。招牌菠蘿包。相信很多人都吃過吧。從前吃過的,只有有牛油和沒有牛油的分別,當來到華嫂,卻又殊不簡單,還有蕃茄,煎蛋和牛油。吃起來先是菠蘿包的甜和鬆脆的皮,煎蛋蛋香和嫰滑,還有牛油的鹹香味道,還有蕃茄的清甜。雖然材料是這麼的簡單,但卻又做出了與別不同的的菠蘿包,兼且是即點即做,故此當起來的時候,包仍然是燙熱的。招牌芝士鹹牛肉蛋朱仔包。壐點來的這豬仔包,包身修長而飽滿,在包身的中間切開後,放了鹹牛肉,芝士及煎蛋。雖然都是很簡單的材料,但是同樣地吃到煎蛋的蛋香和嫰滑,與菠蘿的煎蛋同出一徹,沒有異樣,鹹牛肉雖

招牌芝士鹹牛肉蛋朱仔包。壐點來的這豬仔包,包身修長而飽滿,在包身的中間切開後,放了鹹牛肉,芝士及煎蛋。雖然都是很簡單的材料,但是同樣地吃到煎蛋的蛋香和嫰滑,與菠蘿的煎蛋同出一徹,沒有異樣,鹹牛肉雖為來貨,但卻又鹹香得來又細緻,加上芝士濃郁的味道,吃到多重的層次感覺,而且豬仔包烘得又熱又脆,簡直不惜手。
雖然兩個包都有餐刀供應,可是在下都沒有用上,把麵包分開兩邊,反而覺得用紙手巾包著整個來吃,卻又另一番風味。

再點來一杯普通的凍奶茶,香滑而富有茶味,縱然有冰塊在內,卻又未曾影響了茶本身的味道,甘醇而醇厚,不失為一杯好茶。
縱然今天是星期六,也需要大排長龍,但是在下今天來到卻不用排隊,原因就是有一個坐位,好讓在下可更快入座。當中有位男店員也非常好客,讓在下感受到好客之道。
2014-08-16
2014-08-19 2563 瀏覽
一決定黎試下就做下research 先! 天水圍站出轉輕鐵坑尾村站出,5分鐘就到架啦。是日天氣很好,所以有心理準備會多人啊11點到,當然真係多人,拎到 14 號非,仲叫緊80 ,唔係好多,30張咁啦xd 最後等左1個中鬆啲,其實 ok ge,有晒櫈同帳篷比你坐。終於12點入去了。個包真心。好食!! 個通粉還不錯,但下次再去可以試其他。咸牛肉包~~ 個包烘過,所以表面脆內軟,配上咸牛肉同芝士,兩者好夾,即使咸牛肉比較咸,但跟包一齊食都中和到咸味!蕃茄通粉個湯好濃但有點"傑",豬扒無評論講得咁鬆化同好食,反而係雞翼意料之外咁入味,應該"魯"左好耐XD可惜的係飲唔到冰花奶茶,即係逼我再去 哈哈記得1點到2點唔開,12:30 開始唔入人架啦 食完野仲可以行下聚星樓之類,不過熱到咁都係去番商場 xd其實佢地服務態度唔錯呀,你有禮貌人地都自然有禮貌!! 又問我要唔要糖,下次再黎之類 ,讚
是日天氣很好,所以有心理準備會多人啊

可惜的係飲唔到冰花奶茶,即係逼我再去 哈哈
記得1點到2點唔開,12:30 開始唔入人架啦
食完野仲可以行下聚星樓之類,不過熱到咁都係去番商場 xd

2014-08-16
60 分鐘 (堂食)
2014-08-17 2305 瀏覽
今天選擇到華嫂冰室展開朝聖之旅,等了半小時終能入座。和友人各點了一個招牌菠蘿包,等了一會兒便能大快朵頣。菠蘿包裏放了煎蛋及蕃茄,口感十分豐富。熱辣辣的菠蘿包和冰凍的牛油更形成強烈對比,半溶的牛油令整個包更錦上添花,所有配料都配合得剛好,沒有哪一樣的味道被蓋過,果然值得長途跋涉的車程及等待。
今天選擇到華嫂冰室展開朝聖之旅,等了半小時終能入座。

2014-08-08
30 分鐘 (堂食)
2014-08-13 2136 瀏覽
聽好多朋友講華嫂冰室既野食好好味,上星期同一個朋友終於搵到時間去試下。一去到有三十幾個人等緊位,等左差不多兩個鐘先入到坐。叫左鮮茄豬扒雞翼通粉、皮蛋芫茜豬潤牛肉米線、招牌豬扒包、招聘芝士咸牛肉蛋朱仔包、凍奶茶同埋凍檸檬益力多。最令我深刻既係個碗米線,個湯好香好入味,感覺好健康。凍奶茶唔太甜岩岩好,拍得住出面好既茶記。檸檬益力多都好好飲好有新意。第一次去,食既野都唔係成日係市區可以試到,值得一試。
2014-08-12 2327 瀏覽
現在大大小小的美食也要 排隊的 遠至各式各個的過江龍 近至本地的冰室 華嫂冰室 位置方便 只要撘到坑尾村輕鐵站 行進祠堂對面就會看到人潮在華嫂冰室門外 發現每次到來都是大熱天時 不段滴汗為的就是招牌菠蘿包 同蕃茄麵 招牌菠蘿包 熱烘烘的包 裹住煎蛋牛油蕃茄 食的時候要小心 因為太足料 咬下去會掉下包在中間的食物進食菠蘿包 請不要怕羞 因為不用雙手是不能把包送進囗中 再者你會發現周遭的人也跟你一樣 進食時十分狼狽 牛油煎蛋蕃茄 令平凡的菠蘿包 變得不平凡 就像為菠蘿油披上戰衣 所以有著招牌菠蘿包的稱號 沙律蛋三文治熱烘烘的食物永遠是最好的美食烘了的麵包 夾著碎蛋 成了三文治 生菜爽甜 蕃茄多汁 沙律蛋是本人的'飛佛'冇得彈啊 好食豬扒雞翼蕃茄麵豬扒大大塊 雞翼鹵汁夠 蕃茄才是整個的靈魂啊!!!!!!蕃茄也是我食物愛將之一 蕃茄對身體好又酸又甜 紅啵啵 已經好吸引華嫂的蕃茄湯底不惹少 因為不像別家是淡淡地 沒有蕃茄味華嫂的蕃茄湯底 令我吃了一次又一次 吃完麵後可以把湯喝乾 濃厚的蕃茄味 萬分推介 奶茶 香濃 冰冷的奶茶可以為我解暑進食多次 未有機會坐在

發現每次到來都是大熱天時 不段滴汗為的就是招牌菠蘿包蕃茄麵

烘了的麵包 夾著碎蛋 成了三文治
生菜爽甜 蕃茄多汁 沙律蛋是本人的'飛佛'
冇得彈啊 好食

豬扒雞翼蕃茄麵

豬扒大大塊 雞翼鹵汁夠 蕃茄才是整個的靈魂啊!!!!!!
蕃茄也是我食物愛將之一 蕃茄對身體好
又酸又甜 紅啵啵 已經好吸引
華嫂的蕃茄湯底不惹少 因為不像別家是淡淡地 沒有蕃茄味
華嫂的蕃茄湯底 令我吃了一次又一次
吃完麵後可以把湯喝乾
濃厚的蕃茄味 萬分推介

奶茶

香濃 冰冷的奶茶可以為我解暑

進食多次 未有機會坐在冷氣房 只能在外享受大風扇的關照 進食時風扇的風吹到頭髮也亂了

整體來說
必食餐單:豬扒雞翼蕃茄麵  沙律蛋三文治 招牌菠蘿包
落單快手 上菜快 人氣多 但不會因為多人等趕你走 不過你也不好意思留太久 因為等的人真的多到'爆炸'
2014-08-12 2152 瀏覽
"華嫂”!?我細細個就聽過呢個名啦!今次等左成個鐘 終於食到啦YEAH之前都有上OPEN RICE睇過華嫂既食評 見到好多人都推介"招牌菠蘿包”所以我一坐低都即刻嗌左個"招牌菠蘿包”! 呢個包果然係名不虛傳!色 香 味 俱全!本來仲諗住蕃茄 菠蘿油 蛋呢個配搭會怪怪地 點知食落真係好驚喜!口感一流! 不愧為招牌! 下次黎都會再食! 誠意推介!另外 因為唔太飽 我再嗌多左個 豬排蕃茄米線個蕃茄湯底好入味 好正! 又唔會太酸! 好掂 好岩鐘意食蕃茄既我YEAH!華嫂真係好正 都幾抵食 不過要等好耐同埋好熱 不過都值得既!
口感一流! 不愧為招牌! 下次黎都會再食! 誠意推介!
另外 因為唔太飽 我再嗌多左個 豬排蕃茄米線
一點半黎到,門口已經排左條龍。等到佢開門,點知冇曬位,再等多一個鐘,個日熱辣辣,未食已經冇曬引。入到去要坐門口,唔係幾夠冷氣,叫左個招牌菠蘿包,蕃茄雞翼豬排通粉檸檬益力多同冰花奶茶,秒速黎左。菠蘿包個皮好脆,入面舊牛油熱到融左好好食,加埋滑蛋同蕃茄,簡直一流。通粉個蕃茄底好結好濃係幾特別嘅,但d野飲就一般般同埋唔扺飲,奶茶都要$18 ,成餐用左$84
2014-08-01
2014-08-07 2423 瀏覽
在沙田放7am,突然想去余文樂熱推嘅華嫂,真crazy.以為好難搵,便打算去最近嘅西鐵站再搭的士。一大早入天水圍站,非常鬆動,c出口再去找的士,上車講「華嫂冰室」,以一個無跳錶嘅車程到左,其實一d都唔遠,不過強烈建議第一次去嘅人唔好挑戰天氣同自己認路嘅能力!去到,無人排隊,但就有不少後生喺830am已經入坐。有室內較涼嘅位(3-4枱).以及室外有蓋遮陰但較熱,得風扇嘅位!講到食喇(個人認為accessibility n environment對食評都重要).叫了蕃茄湯底嘅公仔面,同冬陰公味嘅米線,加一個咸牛肉芝士蛋豬仔包!個包真係好好味,豬仔包脆,芝士溶左好creamy.加上即叫即整真係好好食!個面就,真係不太好,公仔面同米線都太淋,蕃茄湯底黎講,佢真係唔算出色,帶一陣薑味,蕃茄味唔出,又唔係勝香園嘅酸酸開胃,又唔係星座嘅甜。。我追加左個招牌菠蘿包(有茄蛋加牛油做料),再買多個豬仔,拎走。回家翻熱後,菠蘿包真係好食!計劃下次去食新鮮嘅!野飲方面,想飲冰花奶茶(即連冰都係用奶茶制作).但太早,伙計話要中午先有,便介紹話梅味嘅野俾我,都幾好飲。。。點知喺我隔離嗰枱叫左個檸檬益力多,嘩,好想
在沙田放7am,突然想去余文樂熱推嘅華嫂,真crazy.
以為好難搵,便打算去最近嘅西鐵站再搭的士。

野飲方面,想飲冰花奶茶(即連冰都係用奶茶制作).但太早,伙計話要中午先有,便介紹話梅味嘅野俾我,都幾好飲。。。點知喺我隔離嗰枱叫左個檸檬益力多,嘩,好想試!

走嘅時候,試行返去,真係唔遠,下次可以行過黎!

總括,包迷必來朝聖!
2014-08-06 2099 瀏覽
終於食到華嫂!食物質素唔錯,但無嘩一聲。冰花奶茶無咩冰花,唔夠凍。不過味道平衡做得唔錯,有茶香。咸牛肉包個包好正,我估係新鮮焗起。但係咸牛肉加芝士我個人覺得太咸,如果用甜味既醬汁中和一下應該會令味道提升。招牌菠蘿包幾特別,甜甜地幾好食,而且個蛋整得幾好,有少少蛋汁,但無覺得好好食既感覺。個包好大個,女仔食一個已經好飽。btw,一定無下次。因為2點開門,我地2點10分到都係烈日下等左80分鐘!好彩既係入到冷氣位,如果唔係食咩都無味。

終於食到華嫂!

食物質素唔錯,但無嘩一聲。

冰花奶茶無咩冰花,唔夠凍。不過味道平衡做得唔錯,有茶香。

80 分鐘 (堂食)
2014-08-05 1565 瀏覽
今日專誠同朋友入元朗搵野食,第一站尼到華嫂冰室。係天水圍站行左唔洗十分鐘就入到去,兩點尼到門口已經好多人等緊,等左20張枱最後三點入得。豬扒通粉蕃茄湯底有兩塊豬扒,啲豬扒煎得好稔好好食。個湯底係重點,超濃既蕃茄湯,每啖都有蕃茄肉,真係好好飲,配埋啲通粉好正。招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包衣個包超好食,咸牛肉蛋包食得多,衣度加埋塊芝士真係好正!!!芝士好厚,好濃芝士味,夾埋個豬仔包真係好好味,啲朋友都係最鐘意衣個包,尼華嫂一定要食!招牌菠蘿包熱辣辣菠蘿包夾住牛油,蕃茄同煎蛋,配搭好特別而且好好食,食落甜甜地咸咸地咁,個波蘿包好軟熟但層酥皮唔算太鬆脆。招牌蕃茄蛋沙律多士可以叫佢分四份上,多士有足餡,一路食啲餡一路跌,多士烘得好脆,整體尼講冇咩特別。衣度啲待應服務態度幾好,啲野真係好好食,排左一個鐘係值既!

豬扒通粉蕃茄湯底

招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包

招牌蕃茄蛋沙律多士

衣度啲待應服務態度幾好,啲野真係好好食,排左一個鐘係值既!
60 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄湯底
2014-08-03 1658 瀏覽
由於晨早流流去等開舖所以只係等左20分鐘就有位.招牌菠蘿包必食!!好好味!!最上的麵包層係脆的材料都好豐富 有牛油 蛋 蕃茄真係即叫即整!!超熱 幾香下!!ENCORE!!!口感都幾好 正~~~~~所向無敵通粉有午餐肉同埋煎蛋煎得幾靚 同埋唔會燶哂 哈哈湯底係清湯 都幾清甜下 okay啊食完唔會好口渴 good!!
由於晨早流流去等開舖
所以只係等左20分鐘就有位.
招牌菠蘿包

必食!!好好味!!
最上的麵包層係脆的
材料都好豐富 有牛油 蛋 蕃茄
真係即叫即整!!超熱 幾香下!!ENCORE!!!
口感都幾好 正~~~~~
有午餐肉同埋煎蛋
煎得幾靚 同埋唔會燶哂 哈哈
湯底係清湯 都幾清甜下 okay啊
食完唔會好口渴 good!!

2014-07-26
20 分鐘 (堂食)
$55 (早餐)