2024-03-04 1974 瀏覽
約咗老表出嚟食飯,知道佢好鍾意食日本嘢,所以走遠少少過到嚟牛頭角嘅「菊月町」,因為在地嘅老友讚呢間嘢嘅性格比高,用料新鮮,製造用心。雖然隱身於牛頭角廠廈、商廈之中,但離地鐵站唔遠,都喺5分鐘左右步程,非常方便。室內嘅環境裝修比較摩登,以深灰、黑色為主調,加上不同嘅聚焦燈效,確喺有種好型格嘅感覺。由於餐廳可以講主打喺鐵板燒同廚師發辦,所以,L型板前席喺搶手位,一半喺食鐵板燒,另一半喺食廚師發板。除咗欣賞到師傅嘅手藝之外,更可以直接跟師傅交流。而另一邊嘅散枱就比較適合4到6人坐埋一齊,方便有傾有講,嗌下唔同嘅散點菜式。好似今晚即使喺閒日,都坐到近乎坐無虛席,就可知餐廳嘅質素絕對有番咁上下。除咗牆上掛起一啲好和風嘅擺設之外,喺唔同嘅位置仲擺咗一啲好趣緻嘅公仔,見有唔少客都專登走埋去打機張卡。順帶一題,嚟食日本菜,每種餐具、盛器都會好靚、好骨子,值得再多欣賞一下。上文都講過呢度主打喺鐵板燒同廚師發板,都有好幾款套餐俾客人選擇,此外,仲有唔同嘅散點選擇,例如刺身拼盤、丼飯,仲有啲漬物酒肴,依家仲加多咗吉列之類。田園沙律店員話每個客餐前都會送上醒胃嘅沙律,雖然只喺田園沙律,但都無求其,沙律菜好新鮮
室內嘅環境裝修比較摩登
,見有唔少客都專登走埋去打機張卡。

田園沙律

店員話每個客餐前都會送上醒胃嘅沙律,雖然只喺田園沙律,但都無求其,沙律菜好新鮮,入口爽脆,仲加咗啲柚子肉、車厘茄,淋上酸香嘅醋汁,酸酸咪咪食落好清爽開胃。
田園沙律
刺身 $338

食日本菜最賞心樂事嘅喺每道菜式嘅賣相都做得靚靚,尤其喺刺身,先試番一客刺身拼盤作為熱身先,「菊刺身」喺由師傅嚴選6款時令刺身,每款兩件,厚身而新鮮有光澤,再加上華麗雅致嘅擺盤,單喺賣相已經叫人興奮。而眼前所見嘅6款刺身包括帶子、鰤魚、深海池魚、牡丹蝦、中拖羅及馬糞海膽。
帶子
做得刺身嘅帶子一般都喺靚貨,因為,好易一食就食得出啲質素。白雪雪嘅帶子口感非常之柔嫩細緻,味道好鮮甜,喺極新鮮嘅感覺。
鰤魚
呢款魚雖然曾經食過,不過印度中都可能喺一次或兩次咁多,所以,認識唔深。魚肉晶瑩通透,喺新鮮度嘅明證,魚味足,又柔嫩,口感帶少許爽。
深海池魚
池魚喺食廚師發辦嘅常客,魚身同樣晶瑩,光澤亮麗,魚質嫩得嚟帶點點爽口感,魚鮮味頗突出,每件都切得幾厚身,食得夠爽。
牡丹蝦
唔單止大大隻,入口堅喺鮮甜到不得了,咬落先喺一陣陣爽口感,再細嚼喺牡丹蝦獨有嘅黏糯感。被頭都唔好錯過,因為內裡有好多蝦膏,好綿香。
中拖羅
色澤呈現一片嫩粉紅色,充滿油花之感,真喺睇上嚟好吸引。咬落魚味鮮得嚟有少少油脂香,唔過重,正呀!
馬糞海膽
海膽嘅色澤橙紅,非常之靚,唔會暗暗啞啞,放進口腔,豐腴之感一拼湧出,口感綿密細膩,仲有種甘甜嘅餘韻。
金銀海鮮丼 $258

餐牌就會標明用上以下嘅刺身入饌,包括赤身、油甘魚、季節魚、帶子、牡丹蝦、蔥碎拖羅蓉,不過,店員會話有時都會按貨源稍作調整,但有好無差嘅,加埋灑咗啲金箔及銀箔,自然變得矜貴好多。此外,呢道嘅芥末都喺由新鮮山葵研磨製作,丼飯標明用上日本米,除加咗赤醋,更加添唔少飯素,令其更具風味。
金銀海鮮丼
吉列豬扒定食 $168

吉列菜式一向大有捧場客,皆因炸嘢香口又滋味,大大件又厚切嘅豬扒炸得金黃乾身,睇落唔會油淋淋,咬落真喺好正,外層脆到咔咔聲,一啲都唔油膩,而肉質好軟腍。正所謂「工欲善其事,必先利其器」,食吉列豬扒都要有個好配搭,白芝麻俾你手動研磨,再加上自家製嘅醬汁,食出獨特風味;輕怡少少亦可以沾上自家製他他醬,更有種去膩之效。此外,日本椰菜切得幼細,淋上梅子酸汁,寧舍清爽,更有清新一下味蕾之效。
吉列原隻虎蝦 @$168

追加多一客吉列虎蝦,虎蝦都食得多,但成呎長嘅大虎蝦就比較少,嚟自馬來西亞嘅大虎蝦甫上枱真喺幾震撼,一身金黃外衣,未食都興奮。呢度嘅吉列真喺有一手,香脆不膩,甘香十足,而蝦肉非常之鮮味,口感彈牙;其實,本身已唔油膩,但再唧上少少檸檬汁,食起嚟更具清新感,蝦頭都唔好錯過,因為裡面仲有少少蝦膏,好甘腴。
吉列原隻虎蝦
吉列原隻虎蝦
今晚所食嘅菜式都喺用料新鮮上乘,師傅嘅功夫又紮實,侍應對每道菜嘅食材都好有認識,送到上枱時都會稍作介紹,再者,環境舒服,招呼熨貼,可謂走進一處美食快活「菊」,令我哋都食得好稱心
金銀海鮮丼
2024-03-04 60 瀏覽
最近發現左一間超級扺食鐵板燒😱 晚市鐵板燒都係$438起😍 唔止鐵板燒 仲有Omakase可以揀 餐廳有大大張吧枱 仲有幾張4人雅座 環境舒適👍🏻 鐵板燒套餐咁扺食 一個價錢有8品料理 我哋當然要試下🤩 揀左一份美國牛板腱同一份西班牙豬肉眼🤤 📌前菜有鱈魚乾 魷魚乾 日式沙律同茶碗蒸☺️ 魚乾好香 脆脆的 打開食欲🤤 茶碗蒸蛋好滑👍🏻📌銀鱈魚睇住師傅將銀鱈魚拆皮煎香 真係睇到流晒口水🤩 魚皮煎到金黃香脆 銀鱈魚又嫩滑又多汁 令人好期待之後嘅食物🤓📌廣島蠔呢個真係勁邪惡 師傅用上大量煙肉煎出油用嚟煎廣島蠔🤤 將兩件廣島蠔煎到金黃色 食落好香油脂又爆汁 仲加咗煙肉 櫻花蝦同蔥喺底 真係好好食😋📌原隻虎蝦分開咗蝦頭同肉 虎蝦超級大隻 食落調味啱啱好 肉質超級彈牙美味😚 蝦頭仲有好多膏😍📌美國牛板腱五成熟左右 厚身juicy好味👍🏻📌西班牙豬肉眼估唔到比牛更加有驚喜 帶少少肥 肉質好腍🤩📌炒飯加左蘭王 煙肉去炒好香 飯粒粒分明👍🏻📌炒雜菜夠鑊氣 好多菜好正😆📌湯 甜品食飽飽飲番碗暖暖嘅湯同焙茶蕨餅

📌前菜

夠鑊氣 好多菜好正😆

📌湯 甜品
食飽飽飲番碗暖暖嘅湯同焙茶蕨餅
2024-03-02 60 瀏覽
最近觀塘新開集鐵板燒同廚師發辦於一身嘅菊月町一次體驗味覺視覺享受🔶廚師發辦(共20品)▪️小食:鱈魚乾 烤螢光魷魚 枝豆 ▪️前菜:日本番茄 |蟹膏豆腐 |BB鰻魚第一次試bb鰻魚,口感Q嫩煙煙韌韌▪️小長井真蠔以黃金三文魚籽點綴,賣相精緻▪️伊佐木魚肉切成幼身,加入竹炭鹽調味,咸鮮幼嫩▪️鰤魚 熟成七日的鰤魚,魚味濃郁,配上菠菜葉紫洋蔥,口味上更有層次▪️鐵板半生熟帆立貝 帆立貝好大隻,鮮甜爽嫩,下面甘筍醬,令鮮甜感更突出▪️中拖羅大拖羅師傅先輕輕炙燒,令魚油滲出,再以紫菜、魚乾同紫蘇葉包裹,充滿油香而口感豐富▪️壽司▪️針魚:添加少許薑蓉,令味道更豐富▪️石垣鯛:魚肉幼嫩緊緻▪️鰈魚 :輕輕炙燒,魚油豐腴▪️牡丹蝦:師傅先將蝦膏燒香再舖在蝦肉,蝦香非常濃郁,蝦頭則以酥炸,將蝦隻完美發揮,很有記憶點▪️海膽:幾層高的海膽,鮮甜濃郁▪️吞拿魚蔥花手卷:師傅將吞拿魚較肥部位燒肉油脂,再加入魚蓉、蔥花、醃蘿蔔等,充分體會魚油香,非常高質▪️茶碗蒸▪️魚湯▪️甜品:福岡士多啤梨、蕨餅、蛋糕
最近觀塘新開
集鐵板燒同廚師發辦於一身嘅
菊月町
一次體驗味覺視覺享受

🔶廚師發辦(共20品)
▪️小食:鱈魚乾 烤螢光魷魚 枝豆
▪️前菜:日本番茄 |蟹膏豆腐 |BB鰻魚
第一次試bb鰻魚,口感Q嫩煙煙韌韌

▪️小長井真蠔
以黃金三文魚籽點綴,賣相精緻

▪️伊佐木
魚肉切成幼身,加入竹炭鹽調味,咸鮮幼嫩

▪️鰤魚
熟成七日的鰤魚,魚味濃郁,配上菠菜葉紫洋蔥,口味上更有層次

▪️鐵板半生熟帆立貝
帆立貝好大隻,鮮甜爽嫩,下面甘筍醬,令鮮甜感更突出

▪️中拖羅大拖羅

▪️壽司
▪️針魚:添加少許薑蓉,令味道更豐富
▪️石垣鯛:魚肉幼嫩緊緻
▪️鰈魚 :輕輕炙燒,魚油豐腴

▪️海膽:幾層高的海膽,鮮甜濃郁

▪️茶碗蒸
▪️魚湯
▪️甜品:福岡士多啤梨、蕨餅、蛋糕

2024-02-29 65 瀏覽
近排身邊好多朋友都去咗觀塘嘅 菊月町 食鐵板燒,異口同聲都話性價比高🥰,今日就等Duck哥🦆去一試虛實,今次同邊個去?當然係Duck嫂🦆啦。本身我地想試鐵板燒,但見到個2️⃣0️⃣品Omakase,入面包括先付、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物、時令果,個價錢又好吸引,就改咗試Omakase😂。焰月 $980 1️⃣鱈魚片 - 非常薄脆,香甜略中帶點鮮味🥰。2️⃣螢光魷魚干 - 非常薄脆,魷魚🦑味道香濃,咸香滋味。3️⃣枝豆 - 新鮮豆味香甜🤗。4️⃣蕃茄 - 清甜多汁5️⃣螢光魷魚 - 口感爽脆鮮甜有海水味🌊,撘上蛋黄醬,非常惹味😋。6️⃣bb鰻魚苗 - 苗身透明細長,口感非常滑溜軟腍,配上辣辣的酸酯汁🌶,味道清新口感獨特😋。7️⃣鱈魚白子 - 口感綿密柔滑,入口即融,配上酸汁、蔥花和青檸蓉,口味非常道豐厚🥰。8️⃣長崎小長井真蠔 - 真蠔🦪creamy 滑溜,新鮮清甜,配上黃金三文魚子🟡一齊食,既增添味道又可豐富口感🥰。9️⃣富山帶子 - 煎至表面焦香,內層保持鮮嫩多汁,蘸上口感輕盈帶牛油🧈香味的甘筍醬汁,香味倍增,最後將春捲皮蘸甘筍醬汁一起食,令人十分回味😍。1️⃣0️⃣伊佐木 - 味道鮮甜脂肪豐盈、肉質白裡透紅🥰。師傅話當造的伊

焰月 $980

1️⃣鱈魚片 - 非常薄脆,香甜略中帶點鮮味🥰。
2️⃣螢光魷魚干 - 非常薄脆,魷魚🦑味道香濃,咸香滋味。
3️⃣枝豆 - 新鮮豆味香甜🤗。

4️⃣蕃茄 - 清甜多汁

1️⃣0️⃣伊佐木 - 味道鮮甜脂肪豐盈、肉質白裡透紅🥰。師傅話當造的伊佐木肉身才會出現紅色🔴。

1️⃣1️⃣煙薰雙拖羅 - 用上油脂豐腴嘅大拖羅和魚味較重嘅赤身🐟,令整體味道及口感更加平衡,外面再包上沙甸魚干、紫蘇葉和紫菜,層次感非常豐富😋。

壽司登場🍣👇
1️⃣2️⃣赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁😍。
1️⃣3️⃣白蝦 - 一啖一口,肉質彈牙,鮮甜美味,爽口滋味,加埋岩鹽、黑松露和wasabi,口感非常豐富😋。
1️⃣4️⃣鮫鰈魚 - 肉質卻鮮甜爽彈、豐潤嫩滑🥰,上面有炙燒逼出魚油嘅鮫鰈魚群邊,層次感豐富😍。
1️⃣5️⃣鯖魚 - 炙燒🔥過的鯖魚清爽扎實,配上白昆布和紫菜後,十分美味😋。
1️⃣6️⃣秋山海膽 - 呈淡淡金黃色🟠,口感幼滑,味道鮮甜而無澀味😋。
1️⃣7️⃣拖羅魚蓉手卷
拖羅魚蓉簡單配上壽司飯,加上少少蔥花已經可以帶出拖羅蓉嘅鮮美,還可以中和油膩感🥰。

1️⃣8️⃣茶碗蒸
非常嫩滑,入面有冬菇🍄,味道清甜鮮味。

1️⃣9️⃣自家製魚湯
用白身魚頭及軟骨淆咗3️⃣個多小時,魚味非常香濃,口感比較濃稠、黏口,熟辣辣🔥非常好飲😍。
2️⃣0️⃣時令果物
最後甜品有黑糖蕨餅、玉子燒和晴王提子🫒,完美作結😍。

總括而言,用料新鮮,性價比高,用呢個價錢食到20品,真心係抵,下次要試埋鐵板燒至得。
2024-02-19
2024-02-28 93 瀏覽
Lunch 鐵板燒5人前味道: 一般 - 牛肉超級韌 又好似唔記得落鹽咁 無乜味 - 蝦肉未到霉 不過唔爽口- 炒菜同隻蠔仔最入味 叫好食啲服務質素: 極差!Book 12:15 準時到達 正常食飯用餐時間基本都要有1個鐘啦 book位同入座佢亦都無提過用餐時間 13:00未夠已經收走曬我地啲食飯餐具! 係講緊我地有啲人未食完 仲夾緊野 佢收走曬其他人嘅餐 得返夾緊野嘅人 搞到個個人都唔想食落去 中途無問過我地 之後就開始收杯 收餐墊 掉張單係枱 又唔講野咁叫我地埋單 做埋啲action趕我地走 個間只係13:00叫人走唔緊要 但咁嘅態度真係接受唔到lol 食快餐店咩
Lunch 鐵板燒5人前
味道: 一般
- 牛肉超級韌 又好似唔記得落鹽咁 無乜味
- 蝦肉未到霉 不過唔爽口
- 炒菜同隻蠔仔最入味 叫好食啲

服務質素: 極差!

叫人走唔緊要 但咁嘅態度真係接受唔到lol 食快餐店咩

平時好少寫食評,但係呢間試完真係覺得好好,帶咗父母同屋企人一齊去慶祝生日,難得嘴刁嘅父母都非常滿意,菜式好多類型,鐵板燒同刺身都各有驚喜,菜式設計睇得出好有心思,食材亦都非常之新鮮,A5和牛/海膽/象拔蚌/拖羅…口感一流!最後嘅魚湯亦都非常濃郁好飲!大家都食飽飽好滿足咁走!位置離地鐵站不遠,真係好值得推介👍🏻海膽飯仲要係燒三文魚魚脂油去撈!見住啲油滴晒落嚟去撈飯真係好正,鐵板燒龍蝦兩老都睇得好開心,不停影相打卡🤣🤣🤣😂以下嘅相睇唔晒全部嘢食,分享部份俾大家睇睇
2024-02-24
慶祝紀念
生日
用餐優惠
試食活動
「乜嘢話⁉️九道菜鐵板燒晚餐,連埋加竟然唔洗$500🫨」你無聽錯,🐻無講錯😏觀塘「菊月町」真係做緊呢個價,有埋廚師喺你面前烹調,一啲都唔馬虎🤓簡直抵到爆‼️.餐廳喺觀塘都開咗一段日子,呢半年搬咗新舖😌一入門口已經見到大大個吧枱,一邊鐵板燒一邊omakase🍣裝修光鮮明亮,走高端日本料理店風格🇯🇵.🔥晚市鐵板餐 — 美國牛板腱/安格斯薄燒💰$438/位.🍴前菜 先嚟鱈魚乾及螢光魷魚乾🦑充滿咸香乾片蘸少少蛋黃醬,卜卜脆且非常香口😌.🍴沙律比較特別加入芥末沙律汁,沙律有種獨特芥末香但又唔會攻鼻🥗.🍴茶碗蒸滑嘟嘟蒸蛋,雜菇配料🍄.🍴銀鱈魚皮肉分開上,魚皮煎得好薄脆,好似食薯片咁😆魚肉啖啖油香,嫩滑細膩得嚟又帶Q彈口感😚.🍴廣島蠔大大粒廣島蠔,外型相當飽滿,味道甘甜鮮香🤤底下配以櫻花蝦炒煙肉,襯埋蠔食別有一番風味☺️.🍴原隻虎蝦廚師細心將蝦肉從殼中拆開再切件🦐蝦肉爽彈鮮甜,廚師簡單用鹽調味已經好足夠😋蝦頭仲帶蝦膏,勁鮮甜😍.🍴 美國牛板腱/安格斯薄燒前者牛板腱鮮嫩多汁,濃郁肉香🥩本身已加黑椒、鹽調味啱啱好😙後者將安格斯包裹炸蒜蔥花再香煎,安格斯油香與蒜香蔥香混合,令人陶醉🥰.🍴炒飯、炒雜菜、湯炒飯粒粒

🔥晚市鐵板餐 — 美國牛板腱/安格斯薄燒
💰$438/位

🍴前菜
🍴沙律
比較特別加入芥末沙律汁,沙律有種獨特芥末香但又唔會攻鼻🥗

🍴茶碗蒸
滑嘟嘟蒸蛋,雜菇配料🍄

🍴銀鱈魚

🍴廣島蠔

🍴原隻虎蝦

🍴 美國牛板腱/安格斯薄燒
美國牛板腱

🍴炒飯、炒雜菜、湯
炒飯粒粒分明,即炒關係熱辣辣🔥內有煙肉、蔥花、蛋絲等配料,非常香口🤤食咗咁多肉,食返碟炒雜菜就啱哂🤓炒飯及炒雜菜份量勁多🤪最後飲埋昆布湯,滿足🥰

🍴甜品
其實食完頭先所有菜式已經勁飽,臨尾簡單食個日式蕨餅好足夠,太多都未必食🤣

可惜無訂台,坐唔到吧枱位欣賞廚師烹調過程🥹不過$500唔使,有個咁高質嘅鐵板燒真係抵到爛‼️餐廳仲有提供omakase,下次一於再戰😎
美國牛板腱
2024-02-26 1432 瀏覽
食鐵板燒嘅樂趣莫過於睇住師傅全程表演廚藝,今晚我就去咗觀塘菊月町,坐響鐵板位吧枱睇師傅為我哋料理美食,師傅左右揮動鑊鏟又高處撒鹽,成晚表演都相當酷!菊月町岩岩搬咗新舖,餐廳裝修充滿日式元素,有好多公仔擺設都可以打吓卡,有個大魚缸養住好多龍蝦,相信龍蝦應該很鮮美。九道菜每位都只係HKD𝟰𝟯𝟴/位,套餐有前菜,銀鱈魚、廣島蠔、原隻虎蝦、時令鐵板配菜、炒飯、炒雜菜、湯同甜品。而主菜我哋揀咗西班牙豬肉眼同埋美國安格斯薄燒 。前菜魚乾香脆,可以沾美乃滋,更惹味。沙律,和風汁恰到好處,沙律菜新鮮。茶碗蒸入口順滑,蛋味突出,加入菇菌口感層次豐富。銀鱈魚呢個銀鱈魚肉質值得贊,魚肉質勁多緊實彈牙,很有驚喜!魚皮很薄而且香脆。廣島蠔煎香大大粒蠔,配搭櫻花蝦、蔥花,非常香口,卻保留咗蠔嘅水份,好味。原隻虎蝦見到師傅拆蝦殼都幾熟手,虎蝦都算大隻,啖啖肉食唔出雪藏味,蝦肉彈牙,質素好高。西班牙豬肉眼豬肉高質,肉質細嫩多汁,脂肪分佈均勻,入口軟嫩。美國安格斯薄燒 先爆炒蔥同炸蒜,再燒安格斯牛肉,最後將牛肉卷埋蔥蒜上碟,惹味吸引。時令鐵板配菜是日野菜有秋葵、雞髀菇、蕃薯,南瓜片,炒得香口而且高質無渣。炒飯師傅炒飯最

而主菜我哋揀咗西班牙豬肉眼同埋美國安格斯薄燒 。

前菜
魚乾香脆,可以沾美乃滋,更惹味。
沙律,和風汁恰到好處,沙律菜新鮮。

茶碗蒸
入口順滑,蛋味突出,加入菇菌口感層次豐富。

西班牙豬肉眼
豬肉高質,肉質細嫩多汁,脂肪分佈均勻,入口軟嫩。

時令鐵板配菜

炒飯
師傅炒飯最精彩,用咗日本蘭王蛋,蛋味濃郁,加咗好多煙肉,唔會油膩而且米飯粒粒爽口。

炒雜菜夠鑊氣,甜品系黑糖蕨餅

菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖

2024-02-25 35 瀏覽
呢間真係性價比好高嘅鐵板燒🤩茶碗蒸好滑嘅蛋呀!入面仲有啲冬菇,令到成個茶碗蒸都好香,又好滑,正! !👍👍🤩銀鱈魚烹飪過程中保留了魚肉的原汁原味,肉質細嫩,鐵板燒增添了魚油的香味😋😋🤩廣島蠔新鮮美味,肉質鮮嫩,帶有淡淡的海洋風味。廣島蠔的鐵板燒的烹煮方式保留了其原有的鮮甜口感,師傅仲好細心咁樣將櫻花蝦同埋煙肉做底,滲透咗上面蠔汁👍👍🤩原隻虎蝦虎蝦新鮮肥美,肉質鮮嫩,爽口彈牙。保留了虎蝦自身的鮮甜風味🫶🫶🤩時令鐵板配菜新鮮的時令蔬菜經過簡單的烹飪,保留了它們的原汁原味和口感。每一口都充滿了蔬菜的鮮甜風味🫶🫶🤩炒雜菜口感豐富。新鮮的蔬菜經過快速鐵板炒,保留了它們的鮮甜和脆爽口感🥰🥰🤩炒飯這道炒飯炒得香氣四溢,米粒鬆散且有嚼勁。🥹🥹🤩鰹魚湯清香濃郁的湯底中融合了鮮美的鰹魚味道,喝起來鮮甜❤️❤️🤩美國牛板腱烹調得恰到好處,肉質鮮嫩多汁。牛肉經過適當的烹煮時間,保留了肉汁和口感😋😋🤩西班牙豬肉眼色澤金黃,肉質鮮嫩。豬肉經過特殊的調味和鐵板燒,使得肉質更加細軟多汁🫶🫶🫶甜品仲有厥餅食添
呢間真係性價比好高嘅鐵板燒

🤩茶碗蒸

🤩銀鱈魚

🤩廣島蠔

🤩原隻虎蝦

🤩時令鐵板配菜
新鮮的時令蔬菜經過簡單的烹飪,保留了它們的原汁原味和
口感。每一口都充滿了蔬菜的鮮甜風味🫶🫶
🤩炒雜菜

🤩炒飯
這道炒飯炒得香氣四溢,米粒鬆散且有嚼勁。🥹🥹

🤩鰹魚湯
清香濃郁的湯底中融合了鮮美的鰹魚味道,喝起來鮮甜❤️❤️

🤩美國牛板腱

🤩西班牙豬肉眼
甜品仲有厥餅食添
2024-02-21 44 瀏覽
舊址位於觀塘的隱世鐵板燒,記得第一次聽這家店,是由黃秋生介紹,搬了新址後地方比以往大多了💞.店內以吧枱式及餐枱式設計,我由於沒訂位,所以無緣坐吧枱了,希望下次有機會💞.晚間以套餐為主,價格親民,隨意點了兩個餐💝1️⃣美國牛板腱 $438/位2️⃣西班牙豬肉眼$438/位.🔺螢光魷魚乾鱈魚乾🔺柚子沙律山葵🔺茶碗蒸🔺銀雪魚🔺廣島蠔煙肉蝦蒜🔺大虎蝦1️⃣美國牛板腱2️⃣西班牙豬肉眼🔺炒飯🔺炒雜菜🔺昆布湯🔺日本蕨餅🔺白桃梳打🔺百里香梳打以這個價錢來說非常超值,而且絕對份量十足,吃完抱住肚子走😎銀雪魚香煎後魚皮香脆,肉身嫩滑、廣島蠔肥美鮮甜,可拌同伴碟的煙肉蝦蒜同吃,味道更提鮮、大虎蝦爽口彈牙、美國牛板腱牛味濃,應該是5成熟左右,入口軟嫩、西班牙豬肉眼口感帶點爽脆,不錯、炒飯夠乾身,臨尾還有一大盆菜,絕對令人滿意的一餐💞
晚間以套餐為主,價格親民,隨意點了兩個餐💝
1️⃣美國牛板腱 $438/位
🔺昆布湯
🔺日本蕨餅
🔺白桃梳打
🔺百里香梳打
以這個價錢來說非常超值,而且絕對份量十足,吃完抱住肚子走😎

2024-02-21
______________________________位於觀塘 已經開業七年嘅高質餐廳可以一次過有齊ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ•鐵板燒最近佢哋仲細舖搬大舖 環境舒適咗好多💯佢哋嘅鐵板燒真係一流 強烈推介🔥______________________________/ 爍雨•廚師發辦 / ʜᴋᴅ1480ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ共23品包含: 前菜•刺身•鐵板燒•季節料理手握壽司•雲丹盛•湯•甜品刺身壽司類全部都好新鮮好高質不過令我更加驚喜嘅係佢哋嘅鐵板燒類本身食材已經好高質 加上火候控制得剛剛好當晚仲見到廚師表演大火燒龍蝦🤣🔥______________________________呢個價錢有23品 性價比好高真心推介俾想食高質ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ大家!第一次食呢間 絕對可以再戰🔥💯

位於觀塘 已經開業七年嘅高質餐廳

不過令我更加驚喜嘅係佢哋嘅鐵板燒類
本身食材已經好高質 加上火候控制得剛剛好
當晚仲見到廚師表演大火燒龍蝦🤣🔥

呢個價錢有23品 性價比好高
真心推介俾想食高質ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ大家!
第一次食呢間 絕對可以再戰🔥💯
2024-02-18 49 瀏覽
估唔到牛頭角觀塘中間都有鐵板燒,仲要係抵食飽肚服務好🙌🏻Dinner set 都係$438/$538,視乎揀咩主菜,見到價錢真係好驚訝超抵食👍🏻- 前菜 -🥢鱈魚乾🦑螢光魷魚第一次見有螢光魷魚乾,先生話送酒一流🥗沙律🥚茶碗蒸沙律多麻醬,茶碗蒸好滑,有菇做配料🐟銀鱈魚超滑嘅質地,魚皮煎到香脆,食落似餅乾咁🦪廣島蠔呢個好好食!最特別係用牛油炒香煙肉,再將煙肉嘅油去香煎廣島蠔,索晒精華同味道👍🏻🦐原隻虎蝦超讚👍🏻大隻又新鮮,好爽口,蝦頭都煎到熟晒可以食到蝦膏鮮味- 主食 -🐮美國牛板腱$438好厚身,油份充足🐮美國安格斯薄燒$438個人較喜歡薄燒多啲,包住炒過嘅蔥蒜,香口又易食- 時令鐵板配菜 -有🍆茄子、杏鮑菇、🎃南瓜、秋葵- 炒飯 -🍚炒飯粒粒分明,加咗橙黃色高級蘭王蛋,香氣十足,少少煙肉同蔥花碎,簡單炒飯一樣好食- 炒雜菜 -- 湯 -- 甜品 -💚黑糖蕨餅🚩菊月町 (觀塘) @2017_chutsuki_sushi 📍觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
估唔到牛頭角觀塘中間都有鐵板燒,仲要係抵食飽肚服務好🙌🏻

- 前菜 -
🥢鱈魚乾🦑螢光魷魚
第一次見有螢光魷魚乾,先生話送酒一流
🥗沙律🥚茶碗蒸
沙律多麻醬,茶碗蒸好滑,有菇做配料

🐟銀鱈魚
超滑嘅質地,魚皮煎到香脆,食落似餅乾咁

🦪廣島蠔

🦐原隻虎蝦
超讚👍🏻大隻又新鮮,好爽口,蝦頭都煎到熟晒可以食到蝦膏鮮味

- 主食 -
🐮美國牛板腱$438
好厚身,油份充足

🐮美國安格斯薄燒$438
個人較喜歡薄燒多啲,包住炒過嘅蔥蒜,香口又易食

- 時令鐵板配菜 -
有🍆茄子、杏鮑菇、🎃南瓜、秋葵

- 炒飯 -

- 炒雜菜 -

- 湯 -

- 甜品 -
💚黑糖蕨餅

📍觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
好耐冇食Omakase🥹上星期趁住收爐同同事搵左間高質日本餐廳慶祝下🥰觀塘鴻圖道既【菊月町】主打鐵板燒同Omakase,餐廳空間感大,坐得非常舒適☺️店員好親切友善,服務態度好好👍🏻特別欣賞同感謝師傅既悉心準備同講解每道食材❣️又會同我地傾計互動一下👥我地都好享受🥰鐵板燒同Omakase都有唔同既menu選擇!我地揀左廚師發辦【焰月】Menu,有前菜、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物等等,共有20品🍣價錢係$980/位(另收加一),性價比好高❤️✿ 焰月 $980 ✿❥ 前菜✧ 枝豆|魷魚乾|鱈魚乾:配上沙律醬,味道咸咸香香~✧ 蕃茄|螢光魷魚|鰻魚苗:蕃茄好清甜🍅縈光魷魚可以點蛋黃醋,鰻魚苗有滑入喉嚨既爽滑口感,酸酸地好醒胃🤗❥ 季節刺身✧ 真蠔:帶清淡海水味,蠔味重,口感creamy,連埋三文魚子同紫蘇葉一齊食,口感更加豐富!✧ 北海道鮟鱇魚肝:口感綿密滑順,油脂香醇🤤✧ 靜岡鰹魚:勁厚切,配埋洋蔥、蔥花,增添鮮味!✧ 北海道帆立貝:帆立貝大大粒,煎至金黃色🤩肉質鮮甜肥美,點埋甘筍汁味道更好😋✧ 蘋果木煙燻拖羅:拖羅充滿油脂香,入口即溶❥ 壽司✧ 針魚:魚味鮮甜,肉質晶瑩剔透,口感細緻滑順
好耐冇食Omakase🥹
上星期趁住收爐同同事搵左間高質日本餐廳慶祝下🥰
店員好親切友善,服務態度好好👍🏻

鐵板燒同Omakase都有唔同既menu選擇!

✿ 焰月 $980 ✿

❥ 前菜

✧ 枝豆|魷魚乾|鱈魚乾:配上沙律醬,味道咸咸香香~

❥ 季節刺身

✧ 北海道鮟鱇魚肝:口感綿密滑順,油脂香醇🤤

✧ 靜岡鰹魚:勁厚切,配埋洋蔥、蔥花,增添鮮味!

✧ 蘋果木煙燻拖羅:拖羅充滿油脂香,入口即溶

壽司

✧ 針魚:魚味鮮甜,肉質晶瑩剔透,口感細緻滑順🫶🏼
✧ 赤貝:食落肉質爽厚,鮮味十足🧡
✧ 牡丹蝦:上面係蝦膏燒成醬,蝦肉爽口彈牙😋

✧ 北海道海膽:啖啖淺橙黃色既海膽,味道濃厚甘甜,回甘強✨ 份量極多!!大滿足🥹🥹🥹

❥ 手卷

✧ 吞拿魚腩手卷
師傅用火燒逼脂肪出黎,食落啖啖油脂感,入口即溶🫶🏼
連埋壽司飯一齊食味道岩岩好,唔會太膩😆

❥ 吸物

✧ 茶碗蒸:口感滑順,味道清甜,仲有菇類既配料增加口感🤎
✧ 魚湯:味道鮮甜,唔會腥,好暖胃!

甜品

巨峰提子蛋糕|晴王提子|黑糖蕨餅:提子滑甜多汁🍇蛋糕鬆軟,提子味香濃🍰 黑糖蕨餅口感軟糯,唔會太甜~
2024-02-05
2024-02-14 45 瀏覽
晚市食一個鐵板燒嘅omakase,居然連$500都唔使就已經食到,而且嘢食美道都唔錯,如果想同朋友食好啲嘅話呢一間係一個唔錯嘅選擇。我叫咗一份美國牛板腱同西班牙豬肉眼套餐。套餐入邊都非常豐富,有前菜,銀鱈魚,廣島蠔,原隻虎蝦,時令鐵板配菜,炒飯,炒雜菜,湯同甜品。其實食物冇太多調味,但係可以感受到佢本身食材嘅味道,所以食落都幾好味。而且可以望住啲廚師喺度煮嘢食,非常之寫意。隔籬枱嘅客人仲叫咗一道極具觀賞價值嘅菜,所以可以睇住佢哋係熊熊烈火咁煮嘢食,真心覺得幾好玩。

2024-02-13 63 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時講到食日本嘢,通常第一時間都會諗尖沙咀。今次倒返轉頭去塞到駿業里嘅觀塘。夜晚嘅觀塘人流唔係好多,多數上班族都已經返晒屋企。今次介紹嘅《菊月町》聽講係細舖轉大舖,餐廳設有魚缸去飼養新鮮嘅海產,見到佢哋拎龍蝦生猛識跳,絕對新鮮。沙律新鮮沙律菜配搭微酸嘅醬汁,令人更加開胃。茶碗蒸用高湯煮成嘅茶碗蒸,加入香菇,蛋身夠哂軟滑。銀鱈魚首先分離魚皮和魚肉。將魚皮和外伸展達到更薄更脆嘅效果,魚肉則肉厚嫩滑。廣島蠔蠔身出咗名夠大隻濃郁,有趣嘅係配搭蝦乾和煙肉,可以講返少少鹹香同埋油香出嚟。原隻虎蝦講到虎蝦一睇就知勁大隻,蝦身香煎到橙黃色,啖啖肉又彈牙。美國安格斯薄燒先將外層牛肉煎到深棕色,內層粉嫩嘅牛肉超多肉汁。炒飯充滿蛋香和煙肉味,夠哂火喉。最後食埋炒雜菜和抹茶蕨餅,食到超級飽。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯菊月町 (觀塘)觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

沙律
新鮮沙律菜配搭微酸嘅醬汁,令人更加開胃。

茶碗蒸
用高湯煮成嘅茶碗蒸,加入香菇,蛋身夠哂軟滑。

原隻虎蝦
講到虎蝦一睇就知勁大隻,蝦身香煎到橙黃色,啖啖肉又彈牙。

美國安格斯薄燒
先將外層牛肉煎到深棕色,內層粉嫩嘅牛肉超多肉汁。

炒飯
充滿蛋香和煙肉味,夠哂火喉。

最後食埋炒雜菜和抹茶蕨餅,食到超級飽。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖