2018-02-02 335 瀏覽
一向知道觀塘多工廈美食,通常都是西餐廳,但原來日式食 omakase 的餐廳也進駐觀塘,而且還是地舖,搵食更容易。餐廳不算大,裝潢簡單。我們坐在鐵板燒爐前,可以邊食邊欣賞廚師的功藝。刺身八件廚師發辦的刺身,都是新鮮時令的魚生刺身,其中油甘魚,帶子,赤蝦及金目鯛等都很鮮味,另外首嚐鮟鱇魚肝,口感細膩軟滑,令人回味。鐵板燒鱈魚鱈魚扒煎得外脆內嫩,魚皮分開煎,十分香脆,只加了少許調味已非常可口。鐵板燒羊鞍平時鐵板燒都是海鮮或牛肉,原來也有燒羊鞍。廚師按我的喜好燒至八成熟,保留了肉汁之餘肉質嫩滑,而且份量大,滋味得很。汁煮魚鮫醬汁調較得香甜,魚煮得很腍,既保留了魚本身的魚味,又全吸收了醬汁的香氣。炒飯雖只是在鐵板上炒飯,但依然"鑊氣"十足。蜜瓜最後以蜜瓜作甜品,清甜多汁,吃完鐵板燒食物再食些水果合適不過。第一次見識有鐵板燒的 omakase,既可食到新鮮刺身,又可品嚐鐵板燒物,而且價格相宜,絕對是一舉多得。

刺身八件

鐵板燒鱈魚

鐵板燒羊鞍

汁煮魚鮫

炒飯
雖只是在鐵板上炒飯,但依然"鑊氣"十足。

蜜瓜

10 分鐘 (堂食)
2018-01-27 6386 瀏覽
近排好興廚師發板, 公司附近都有一間呢D既日式居酒屋, 我覺得最正既係除左食平常既刺身壽司之外, 呢到仲有鐵板燒食TIM. 首先老闆會先問問我地會唔會有咩唔食, 跟住就由他發板吧, 哈哈….首先黎個刺身拼盤先, 老闆話有所都係飛機貨來的, 每日新鮮運到, 而且仲要係平時好少見到的. 有必食既三文魚腩: 非常肥美, 仲係厚切TIM AR. 刺身蝦: 非常大隻, 鮮味十足, 肉質爽口. 仲有帶子, 海膽, 墨魚, 大眼金槍魚等等….跟住再黎個壽司拼盤, 有三文魚, 吞拿魚, 八爪魚, 海謄, 刺身蝦, 帶子, 三文魚籽, 活赤貝, 墨魚等等….不過特別想講下既係活赤貝: 味道新鮮, 口感爽口. 吞拿魚 & 伊佐目: 味道會好D甘香.哈哈..鐵板師父出場, 呢個係安格斯薄切金菇, 好特別, 唔同出面個D金菇肥牛卷架. 呢到會加左柯白蘇葉 & 黑松露, 夾埋一齊食會有好清新既感覺, 少少薄荷味, 估唔到味道係可以夾得黎. 之後大廚再炒左個雜菌比我地食, 最後仲有呢個紅豆年糕, 大廚用個扒爐將年糕煎香後再加上大大粒紅豆, 口感煙靭.

2018-01-10
2018-01-27 1667 瀏覽
一段時間未有品嚐和食,是夜在友人帶領下到了觀塘吃Omakese。對,工廠區都有高檔食店,且客人不少,亦因此上菜較慢。可幸師傅全程有禮,服務周到,亦能交流一下食材來源素質等。先來刺身拼盤共八款,一人一件已很豐富。刺身質素不錯,肉質都新鮮豐腴,特別是帶子、油甘、赤蝦和金目鯛,只收$198價錢超值。鐵板燒師傅全晚忙過不停,手勢純熟,不輸傳統旺區高檔餐廳。等了又等,師傅捧上銀鱈魚柳。魚皮和魚柳分開處理,皮香脆可口,肉燒得外脆內嫩,魚香十足,只簡單調味已很出色。跟著是燒羊,師傅燒得火候剛好。表面有微微焦香,燒至六成熟肉味濃郁,中間保持鮮嫩,好羊之人必定大愛。很多西餐廳收二百多元都沒有此份量質素,這裏?收$168。汁煮三文魚醬汁香甜,配合爽脆魚頭軟骨和鮮嫩肉身,令人食指大動。炒飯因大量製作,因此材料和飯粒都炒得不均勻,略略扣分。飯後蜜瓜果肉香甜多汁,美滿作結。這裏的小店氣氛令人放鬆,價錢相對便宜,雖未致完美但仍值得一再光顧。

鐵板燒師傅全晚忙過不停,手勢純熟,不輸傳統旺區高檔餐廳。

炒飯因大量製作,因此材料和飯粒都炒得不均勻,略略扣分。

飯後蜜瓜果肉香甜多汁,美滿作結。

2018-01-18
2018-01-23 241 瀏覽
在這炎熱的冬天,甚麼胃口都無的時候,日本嘢is my all time飛佛。一直經過鴻圖道,就好想試試這家身處觀塘鬧區角落的小店,今天首先試了特上丼飯,刺身份量足,紫菜醋飯惹味有特色。而且服務有禮,不收加一,下一次絕對會再來吃,等天氣沒有那麼熱,想再試試他們的種類多多的定食。
2018-01-23
2018-01-19 212 瀏覽
今日夜晚等朋友放工約咗食飯,黎到觀塘,剛巧係AXA寫字樓隔離見到有間門口裝修好似日式風格的居酒屋店,就入黎試下。鋪面門口唔係好大,有少入面有兩三張檯,主要係坐吧台,可以望住壽司師傅整料理。今日我地叫咗個二人前的鐵板套餐,有帶子,龍脷柳,牛肉薄燒,炒雜菜同炒飯等,當然唔少得叫個刺身盛合刺身8點,有三文魚,新鮮嫩滑,八爪魚,大甜蝦,海膽,吞拿魚等,厚切,入口即溶鐵板燒套餐,有燒龍脷柳,燒帶子熱辣辣,好冧身,安格斯牛肉薄燒,夾住有洋蔥,好juicy蛋炒飯,飯粒大粒飽满,炒得比較乾身,係味道偏淡汁煮魚鮫,好入味,醬汁較甜,肉吸晒味,十分淋身。
蛋炒飯,飯粒大粒飽满,炒得比較乾身,係味道偏淡
汁煮魚鮫,好入味,醬汁較甜,肉吸晒味,十分淋身。
2018-01-18 162 瀏覽
前陣子一直都很忙,為了有更大的動力,阿頭放工叫我們一起到附近吃飯。初時以為是簡簡單單的一餐,後來卻發現一點都不簡單。 阿頭說是希望我們吃得開心,之後可以更有衝勁工作(這算是收埋人心嗎?) 反正阿頭話事,我跟另一個同事當然也不會客氣! 大家不想思考太多,就要了師傅發板... 一個價錢,由師傅話事我們點的是HKD1100/人有9個部份先是前菜 - 八爪魚魚子沙律,酸微微很開胃,加上八爪魚有點咬口,做前菜很得宜然後是一小碟鮟鱇魚肝,非常濃的肝味,如果喜歡吃鵝肝的話,一定會超級喜歡這道小吃隔一陣子,我發現台上放了一塊白色的東西後來才知道,那是一塊岩鹽板是用來給師傅把刺身放在鹽板上給客人的吃過小食,我們就開始別刺身、季節魚刺身、貝類刺身刺身類吃了不少款式,最特別的是真鱈魚、 連子鯛、 秋刀魚刺身真鱈魚及連子鯛很少在外面一般的日食店吃得到,說他非常矜貴,其實也不算是,因為在日本的超市常見到一整條在賣,但在香港的話,總是物以罕為貴。真鱈魚口感很爽,肉質清甜,不常吃到,就更顯珍貴,亦很有新鮮感,驚喜萬分。 秋刀魚刺身最近吃不少,我對牠的喜愛度,就如第一次吃三文魚/拖羅一樣,秋刀魚本身有其獨特的味道,不

初時以為是簡簡單單的一餐,後來卻發現一點都不簡單。
反正阿頭話事,我跟另一個同事當然也不會客氣!
我們點的是HKD1100/人

有9個部份

隔一陣子,我發現台上放了一塊白色的東西
後來才知道,那是一塊岩鹽板

是用來給師傅把刺身放在鹽板上給客人的
吃過小食,我們就開始別刺身、季節魚刺身、貝類刺身

秋刀魚刺身最近吃不少,我對牠的喜愛度,就如第一次吃三文魚/拖羅一樣,秋刀魚本身有其獨特的味道,不用點任何醬汁,只要吃到口中,牠自己會散發出自身天然的魚香,味道是我喜歡的。

馬糞海膽,每吃一口都令人回味的鮮甜

貝類刺身有我最愛的活赤貝刺身
師傅在我們面前手起刀落,由開殼、清洗、整理、擺盤…… 我們全程看著,非常有趣。
一整隻活赤貝,份量不少,肉質非常厚,最重要爽脆滑流無比,吃進咀中有在咬軟骨的口感,加上微微貝類的香及海水的咸味,果然是我的大愛。

吃過一系列刺身,來一小碟漬物,是淮山,味道特別,微酸口感脆,清清味蕾,很不錯。

到鉄板燒,是半邊的鰤魚頭,份量比我手掌還要大(很誇張啦!)……
師傅說這個魚頭炆了好幾小時,醬汁微甜,味鮮。 不要看只是魚頭,也很有肉,而魚皮膠質很重,吃到一半時,覺得口中有黏黏的感覺,喝一口茶,吃一條漬淮山,清一清,再來吃,回味無窮, 女生吃這種重膠質的食物,不止心理上, 實際上也是滋潤不少。

另一道燒薄牛肉,薄薄一層,有牛香又夠肉汁,味道很好好。

吃完熟的,最後要有點飯氣, 師傅握了幾種不同的壽司。 小巧精緻,上層刺身的主角永不失色。 最有特色是日本的蔥壽司, 蔥味香而不會有草腥,令口氣清新不少。
完結前來口日本蜜瓜,清甜爽潤,夠傳統,很完美。

整餐飯其實都很令人享受,而且因為有了岩鹽板, 我都沒有點wasabi或日本醬油, 每次只沾一點岩鹽邊,刺身已經很鮮味。 果然好吃新鮮的食物會令人精神又有衝勁。

餐廳氣氛很warm,餐桌上的餐紙都是貓貓款,很cute,原來店家很喜歡貓貓。
2018-01-15 213 瀏覽
店舖門面簡單木板橫列鋪設。店內大部份也是鐵板式橫排座位,一堆朋友聚餐就比較適合以上的大桌,安全點 還是提早訂位。刺身8點。廚師發板刺身食材新鮮,厚切肥美,肉質彈牙嫩滑,入口鮮甜 洋溢幸福感覺。鐵板套餐。二人前推薦一堆朋友一起點這套餐,划算。薄燒安格斯牛肉卷洋蔥碎,入口即溶,惹味十足。燒帶子鎖住水分,肉質鮮嫩,甜美。汁煮三文魚師傅已把日式醬汁 調得比正宗日本更低甜度。三文魚肉質香滑,醬汁偏甜,配飯合適。兩人平均三百多元還是滿划算,已能一嚐刺身、鐵板、汁煮熟食多種口味。

店舖門面簡單木板橫列鋪設。

刺身8點。廚師發板

鐵板套餐。二人前
推薦一堆朋友一起點這套餐,划算。

薄燒安格斯牛肉卷洋蔥碎,入口即溶,惹味十足。
燒帶子鎖住水分,肉質鮮嫩,甜美。

汁煮三文魚

• 刺身8點
  • 鐵板套餐
菊月町 特上丼油甘魚三文魚甜蝦帶子海膽蟹柳三文魚籽咩都有‼️嗌呢個絕對係因為大滿貫💯但亦因該咁而唔夠喉🤦🏻‍♀️ 要係咁jam友人既三色丼💁🏻.對呢間餐廳幾有感情係因為前身係一間好細間嘅日式丼飯外賣店🤤再睇住佢攞埋隔離間鋪擴充做居酒屋形式😯但而家價錢貴左好多之餘 亦食唔番高質外賣丼既感覺🤧😔.鋪滿滿的刺身丼🤗💕雖然刺身份量都大但海膽 碎蔥拖羅蓉 都一般唔係好重海鮮味🤧店嘅格局行工業風 類似日式居酒屋個廚會現場鐵板燒💁🏻‍♂️但價錢係同區都唔算好平🤔🤔..地址:菊月町 (觀塘)觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖幸福指數:6.5/10
菊月町 特上丼
但海膽 碎蔥拖羅蓉 都一般
唔係好重海鮮味🤧
店嘅格局行工業風 類似日式居酒屋
個廚會現場鐵板燒💁🏻‍♂️
但價錢係同區都唔算好平🤔🤔.
地址:菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖
幸福指數:6.5/10
2017-12-11
  • 菊月町 特上丼
2018-01-08 180 瀏覽
一向觀塘工業區都有好多隱世正嘢食,今次去到觀塘工業區大街十字路口位嘅地舖叫做《菊月町》,餐廳位置比較開陽,門口已經可以泊車,非常方便。餐廳嘅座位有吧枱同埋四人枱等嘅座位選擇,當然享受美味嘅日本料理梗係要坐吧枱,一邊睇住師傅整,一邊享受啦。全部食物有廚師發板,首先嚟咗前菜係章紅魚蘿蔔粒,屬於熱食,酸酸甜甜的味道,好開胃。跟住就食油甘魚刺身同埋目仁內魚刺身,係用鹽板上的,唔需要點任何醬汁,就咁點小小鹽已經好夠味。櫻雕刺身的魚皮上有柚子粉,咬落去口感爽口彈牙,煙煙靭靭嘅外皮,質感一流。放喺碗仔入面嘅鰹魚即是木魚,師傅燒燶魚皮,加埋入面嘅蒜片、葱同埋酸汁一齊食,同樣地非常醒胃。拖羅片未經急凍,就已經有得食啦,所以食落去非常新鮮,有入口即溶嘅感覺。生蠔賣相非常吸引,平時唔食嘅我,都覺得非常新鮮,完全冇腥嘅味道。秋刀魚刺身正值季節限定,細細粒食落去有好濃郁嘅魚味道。食完刺身就開始食鐵板燒,首先就係奶汁煮蝦煮成半生熟,味道非常Creamy。除此之外,師傅將蝦頭壓碎,食落口非常香脆。最後就係食壽司類別,包括有赤身吞拿魚壽司、北寄貝壽司同埋干飄壽司仔。今次呢餐非常豐富,價錢只係$2400左右,每人平均消

秋刀魚刺身正值季節限定,細細粒食落去有好濃郁嘅魚味道。

今次呢餐非常豐富,價錢只係$2400左右,每人平均消費都只係$1200,估唔到係觀塘區都搵到咁高質素嘅廚師發板日本料理。
2018-01-08 211 瀏覽
朋友生日,就去到觀塘一間日本料理店《菊月町》,試吓佢嘅廚師發板料理。行咗咁耐街非常頸渴,即刻叫咗杯可樂飲下,店員非常體貼,即刻俾個保冷套可以令可樂凍啲。而我的朋友則用熱茶招呼。廚師發板系列中,包括前菜、刺身、鐵板燒同埋壽司等等嘅食物,非常豐富,係落單前會先提問客人有乜嘢唔食,感覺非常親切體貼。坐吧枱可以一邊睇住師傅親手整食物,一邊享受美味嘅日本料理,真係人生一大樂事。首先來一客章紅魚蘿蔔粒,入面仲係熱辣辣,食落口章紅魚口感嫩滑。然後就係油甘魚刺身、目仁內魚刺身同埋櫻雕刺身。最特別嘅係櫻雕刺身上有一點點橙色嘅柚子粉,非常特別,食落去非常新鮮嘅魚味道。廚師將鰹魚燒燶魚皮,食落去有煙燻嘅味道,再配以多款配菜,例如蒜片、葱同埋酸汁一齊食,更加開胃。我最鍾意食嘅拖羅片係新鮮運到香港,師傅未經急凍之下,即刻切左兩片俾我哋試吓,食落去軟綿綿嘅口感,好好食呀。之後仲有生蠔兩隻同埋秋刀魚刺身等等。仲有佢嘅芥末Wasabi係即磨的,我哋即刻攞嚟睇吓,非常得意呀。鐵板燒就有奶汁煮蝦、燒羊架同埋玉子燒等等。不得不提佢嘅大蝦煮得非常好食,芝士奶味道嘅醬汁融入大蝦入面,食落去爽口彈牙之餘,仲要非常滋味。壽司方面就

而我的朋友則用熱茶招呼。

之後仲有生蠔兩隻同埋秋刀魚刺身等等。

壽司方面就有赤身吞拿魚、北寄貝、海膽、八爪魚、燒和牛、干飄壽司仔等等,全部壽司都非常好食,睇住師傅手握而成,當中嘅和牛燒完之後,更加香口,配以火炙嘅味道更正。

甜品方面,就有北海道空運過來嘅蜜瓜,店員仲將一份蜜瓜切開成三件,食落去非常鮮甜。

總括而言,食物出乎意料之外地好味同埋新鮮,而且座位舒適開陽,整個用餐過程都有三小時,咁嘅價錢真係非常超值。
This little shop does offer something different in the Kwun Tong area... By having this piece of Rocky Salt plate to go with every one of the sashimi dish... a very unique way of enjoying the fresh food here... Fish Liver is almost a must for every Omakase set in town, as this is the best season in Winter... I am not particular fond of it, as the texture is nothing close to foie gras but much stronger in taste ... just not my cup of tea... Tiny little shrimp to get our taste bud ready for the re

Tiny little shrimp to get our taste bud ready for the real things... these little snacks was quite good... not too salty, but crunchy with a bit of bitter taste... nice.
But when it comes to the main offer.... sashimi... it will be my area....Shellfish is fresh, and with the natural salty element form the Salt Plate, it's really enrich the taste in a different way... lighter than soy sauce, but still maintaining the original taste of the food.
O Toro with the added favour does give a new element of enjoyment... immediately melted in the mouth ... and the owner does offer premium food for the Omakase set... well done...
Snapper Roll is nice too, and texture was a bit chewy, but still very nice to go with...
Homemade Salmon Roe.... must try... as they are not salty in anyway but so sweet and warm when they start bursting in your mouth...

Uni, can't go too wrong... very rich in taste and can only be served at last to finish the sashimi part...
After a few sashimi offers... the set comes with a nice Hiroshima Oyster, quite fatty and big in portion.... and when they are grilled half done... the juicy oyster becomes a nice chewy dish for you to really enjoy the sea water taste with a strong contrast of the rich oyster meat.... I really like it...
You can see it's really quite big in size...
Sushi Roll was a surprise as well, with the veggie inside giving you a very different after taste... very clever way to play around..
Melon was served at last to have a nice finishing...

2017-12-12 1941 瀏覽
平日經常都會經過呢間日本餐廳, 而且間唔中都會外帶丼飯做LUNCH, 質素都唔錯咖. 而最近餐廳剛剛裝修完,環境舒適左地方又大左, 於是放工後就同朋友仔一齊黎堂食試下佢地嘅Omakase. 先黎餐前小菜:  鮟鱇魚肝 - 由餐廳自製的鮟鱇魚肝,入口化綿魚肝味非常香。冇半點腥臭味, 而且又冇鵝肝咁油膩,確實係好味;  由新鮮八爪魚粒, 三文魚籽, 牛油果 & 青瓜絲 整的清爽沙律, 味道酸酸地辣辣地, 十分開胃; 跟住就係刺身啦, 都係平時少食到的季節性魚刺身, 唔係一般大路的魚刺身.  真鱈魚刺身 - 先用昆布湯醃左一日的真鱈魚刺身, 食落有淡淡的昆布味道, 魚肉嫩滑得黎有少少結實, 有咬口. 如果覺得味道淡左d的話, 可以將刺身放係鹽板上拖兩拖, 加返少少咸味都唔錯;  深海池魚刺身 - 厚切池魚刺身, 味道鮮美肉質較細緻, 爽口有彈性, 味道鮮甜;  連子鯛刺身 - 肉質細嫩, 食落爽口, 魚味帶點清甜;  秋刀魚刺身 - 秋天係食秋刀魚的季節, 所以特別肥美肉厚, 最啱做刺身. 魚肉入口有輕微腥味, 但魚肉非常厚身, 味道都幾鮮甜又有口感;  日本馬糞海膽 - 海膽味較

先黎餐前小菜:

;

連子鯛刺身 - 肉質細嫩, 食落爽口, 魚味帶點清甜
;

日本馬糞海膽 - 海膽味較濃郁而且味道鮮美,口感軟綿入口即溶, 好味~

日本活赤貝刺身 – 難得可以現場見到師傅即劏活赤貝, 果然非常新鮮. 赤貝刺身咬落口感非常爽, 而且味道鮮甜!

漬淮山 – 第一次食漬淮山, 口感脆脆地又甜甜地咁, 幾得意;

汁煮鰤魚頭 –鰤魚頭非常大件, 但依然燘煮得好腍好入味, 食落一啲魚腥味都冇, 醬汁甜甜地. 因為魚頭夠大, 所以啜落真係啖啖都係骨膠原的感覺, 膠質非常重非常黏稠, 超級
~

除左膠質之外, 魚面同頸位都有唔少魚肉食咖~

鐵板燒牛肉卷 - 5成熟的鐵板燒牛肉入口嫩口唔會柴, 而裡面就包住煎香左嘅可以i 的牛肉牛肉肉牛肉牛蒜蓉, 蒜香味非常重非常惹味~

吞拿魚壽司 –魚肉顏色非常靚, 呈棗紅色, 而且仲好有光澤. 吞拿魚入口感覺肥美甘香, 完全冇我害怕的血味;

八爪魚壽司 –八爪魚味道鮮甜, 口感都OK彈牙;

馬糞海膽壽司 – 用黎做壽司嘅馬糞海膽一樣咁正, 鮮甜軟綿, 壽司飯够細件;

阿拉斯加蟹腳壽司 – 即場見到師傅拆出阿拉斯加蟹腳肉用黎整壽司, 新鮮! 蟹腳肉大大舊, 食落有淡淡的海水味同鮮甜味, 都唔錯!

芽蔥壽司 - 蔥細細條顏色鮮綠咁好得意, 食落口感清爽,蔥味都幾突出但又唔會太刺激, 冇辛辣/ 澀味。

梅卷 – 外貌睇落平平無奇, 但原來裡面係包住左日本梅醬. 味道酸咪咪又帶有梅的清新香氣, 都幾特別.

最後食返件香甜蜜瓜做結尾, 大滿足!!
2017-11-24 247 瀏覽
較早前經過見到裝修幾吸引決定同同事晏晝黎試下點知自己中左伏我叫左豚肉生姜鐵板燒定食餐牌寫包湯、前菜、菜、白飯及甜品午飯時段餐廳幾好生意等左15-20分鐘 我們的食物陸續上枱來的是主菜我吃時沒有太大注意 只覺豚肉薄薄的帶點少許的粉紅色而且沒有生姜味 味道屬普普通通結果食完餐飯已開始覺得有點不對勁肚有點隱隱作痛嘔出來的全是粉紅粉紅的肉好辛苦懷疑是豚肉的部分或內部沒有完全煎熟又不太新鮮同行同事叫的是其他食物 他們都沒事一方面本身自己都有責任看清楚食物是否熟透才放進口裡另一方面餐廳亦有責任確保食物的質素和安全這次午飯的代價可真大!其次我們都把主食清光了9成湯和前菜要催請了兩次後才預備好上枱而所謂的前菜跟我們的期望有十分大的出入只是大概4分1手掌般大小的漬物有細碎的菜漬物和半片的醃黃了的蘿蔔之類的賣相很滑稽 寧願唔好在餐單上提及還好甜品是每人一粒的紅豆糯米粒?整體鐵板燒定食的質素平平這次還是俾錢買難受 食物賣相一般 當時都沒有影相的衝動見這裡大多都是好評應該也有其原因吧但我就blacklist呢間 始終因爲食左這間餐廳而經歷過辛苦事
較早前經過見到裝修幾吸引
決定同同事晏晝黎試下
點知自己中左伏

我叫左豚肉生姜鐵板燒定食
餐牌寫包湯、前菜、菜、白飯及甜品
午飯時段餐廳幾好生意

又不太新鮮
同行同事叫的是其他食物 他們都沒事
一方面本身自己都有責任看清楚食物是否熟透才放進口裡
另一方面餐廳亦有責任確保食物的質素和安全
這次午飯的代價可真大!

其次
我們都把主食清光了9成
湯和前菜要催請了兩次後才預備好上枱
而所謂的前菜跟我們的期望有十分大的出入
只是大概4分1手掌般大小的漬物
有細碎的菜漬物和半片的醃黃了的蘿蔔之類的
賣相很滑稽 寧願唔好在餐單上提及還好
甜品是每人一粒的紅豆糯米粒?
整體鐵板燒定食的質素平平
這次還是俾錢買難受
食物賣相一般 當時都沒有影相的衝動

見這裡大多都是好評
應該也有其原因吧
但我就blacklist呢間
始終因爲食左這間餐廳而經歷過辛苦事

2017-11-24 3274 瀏覽
廚師發辦係來自日本,由廚師在食客面前一邊製作當日新鮮食材,一邊同食客交流、分享同介紹食物,係日本菜之中最好嘅食法。係香港食一餐廚師發辦動輒都要過千元,之前睇介紹見到觀塘有一間日式小店除左提供普通日本料理及鐵板燒之外,仲有提供廚師發辦,而且最平只需$580就可以享受一晚由廚師發辦嘅日本菜,非常吸引。 我地約好之後,上星期已經訂定位今晚黎食,未放工心情已經好興奮好期待。菊月町係觀塘工廠區入面,門面唔係好顯眼而且裝修都係簡簡單單,單憑外表好難想像呢度原來可以食到咁高級嘅優質食材。我地訂枱時已經預定係廚師發辦,所以冇乜仔細留意個餐牌,不過都見到有壽司同刺身點,而且價錢都幾平。食完前菜之後廚師就端上鮟鱇魚肝俾我地品嚐,鮟鱇魚肝味道超濃郁,鮟鱇魚嘅肝油感重,非常美味,食完呢個鮟鱇魚肝令我對今晚嘅其他菜色更加期待。前菜鮟鱇魚肝上刺身之前廚師先係我地面前放一塊岩鹽板,之後每一道剌身都是放在此板上,係岩鹽板上夾的刺身已經略帶咸味,不需要再點醬油。目仁奈係第一道上嘅刺身,而且我都係第一次食,味道鮮甜,口感爽脆,每人食完4件都仲想再添。目張廚師先用火輕燒,魚嘅香味更出,魚味都好濃郁。 深海池魚比平時食到嘅海
菊月町係觀塘工廠區入面,門面唔係好顯眼而且裝修都係簡簡單單,單憑外表好難想像呢度原來可以食到咁高級嘅優質食材。我地訂枱時已經預定係廚師發辦,所以冇乜仔細留意個餐牌,不過都見到有壽司刺身點,而且價錢都幾平。

前菜

鮟鱇魚肝

目張廚師先用火輕燒,魚嘅香味更出,魚味都好濃郁。

深海池魚比平時食到嘅海池魚更軟腍而且魚鮮味重好多,而且廚師將 深海池魚以厚件上,口感更豐富。

可能因為係季節魚 ,秋刀魚刺身係咁多款刺身當中最鮮甜的,因為秋刀魚魚骨比較多,廚師要先細心把所有魚魚骨挑起但賣相仍要保持得好好,相當考功夫。

雖然油脂唔多,不過呢件吞拿魚赤身都好好食,入口軟腍,吞左之後吞拿魚嘅香氣仲留左係口腔。

除左剌身之外,廚師今日仲安排左以柚子汁調味嘅生蠔,生蠔好肥美,同柚子味意想不到咁配,最正係食完一隻仲有得Encore多隻。

生蠔

食完刺身同生蠔之後,廚師安排左一份漬物俾我地食,預備下一部份。

黃蘿蔔

薄燒和牛用鐵板燒香,約5成熟,和牛鮮嫩多汁,中間更有日本香蔥提鮮,非常惹味。

汁煮鰤魚胶唔係普通浸滿汁嘅汁煮魚胶,呢個鰤魚胶非常入味,汁嘅味道似關東煮嘅醬汁,魚肉好鮮嫩而且好少骨,啖啖肉。

最後一部份係壽司,質素都相當高,當中我最喜歡吞拿魚腩壽司 ,油脂豐富,有入口溶化嘅感覺。最後食埋個生果,今晚呢餐非常完滿。

赤貝壽司 及 鰤魚壽司

吞拿魚腩壽司

水果

2017-11-24 1918 瀏覽
若不是好朋友帶我來,真的想不到在觀塘工廠區居然有這麼一間隱世高級日本料理私房菜。餐廳位於街口轉角處,裝修時尚。地方不太大,只有一張長方抬,其他全是爐端燒弍的吧枱,相信是為了方便更多客人可以欣賞廚師的精湛廚藝吧!我們剛坐下,即見廚師在準備剛剛才新鮮運到的刺身食材,洗洗切切,起骨拆肉,工序繁複,最後將一片片晶瑩剔透的刺身配上精緻的伴碟奉上,盡顯廚藝功架,真是大開眼界呢!Omakase,日語意謂廚師發辦,是品嘗日本料理的最高境界。大師傅會為你嚴選空運到港的優質食材,務求以鮮味征服客人的味蕾。慢工出細貨,耐心等待也是值得的。套餐有幾款價錢,由每人$580 ~1100不等,包括前菜,季節魚刺身,貝類刺身,漬物,和食,鐵板燒,壽司及甜品。前菜 "秋葵沙律菜" ~ 爽脆有機沙律莱配秋葵加甜酸沙律醋,令人食慾大增,更加期待師傅精心炮製的Omakase。首先出場的是令人驚喜的「岩鹽刺身」,以 岩鹽板作碟,令天然鹹味帶出刺身的天然鮮味,絕對不需再加任何醬料了。單看賣相已令我們食指大動,用上特別的平目魚,金鱈魚,金目魚,黑鯛魚及秋刀魚,刺身光澤誘人,肉質通透,用料非常新鮮,鮮甜十足 ! 尤其是秋刀魚,從來也

套餐有幾款價錢,由每人$580 ~1100不等,包括前菜,季節魚刺身,貝類刺身,漬物,和食,鐵板燒,壽司甜品

首先出場的是令人驚喜的「岩鹽刺身」,以 岩鹽板作碟,令天然鹹味帶出刺身的天然鮮味,絕對不需再加任何醬料了。單看賣相已令我們食指大動,用上特別的平目魚,金鱈魚,金目魚,黑鯛魚及秋刀魚,刺身光澤誘人,肉質通透,用料非常新鮮,鮮甜十足 ! 尤其是秋刀魚,從來也是燒物,首次品嚐秋刀魚刺身,鮮甜肥美,而且一點腥味都沒有。

鮟鱇魚肝 ~ 伴以柚子啫喱、蘿蔔蓉辣醬,口感豐富,鮟鱇魚肝時令肥美,細緻綿化,吃後口腔還留下陣陣甘香餘韻!

長腳蟹刺身 ~ 師傅先將長腳蟹煮以半熟,再以熟練手法將其拆肉,蟹肉鮮甜味美,香稔軟嫩,肉汁豐腴

鵝肝多士 ~ 嘩!厚厚的鵝肝香氣四溢, 入口即溶,濃郁鮮味洋溢於口中,再配上略帶蜜瓜味的日本清酒,真的令人回味無窮

自家製特色醬汁煮魚頭 ~ 風味濃厚的自製醬汁 令魚頭濃郁香惹,令本來不太喜歡吃魚頭的我也停不了口,吃個清光呢!

菊月町玉子卷 ~ 玉子嫩滑而略帶甜味,看着師傅花心思的印上"菊月町", 真的感受到他的熱誠!

終於到壽司隆重登場 ~ 海膽壽司, 帆立貝壽司,長腳蟹肉蟹膏壽司, 金箔吞拿魚壽司, 薄荷葉卷。全都清鮮甜美, 每一口都滋味滿分!

甜品 ~ 北海道紅雷電哈密瓜 , 非常清甜爽口,為味蕾帶來清新感覺 !

整個晚上充滿歡樂互動氣氛,不只跟師傅邊吃邊講解食物,還跟其他客人打成一片,一齊舉杯暢飲。因為餐廳坐位有限,大家想試的話一定要預早book位,否則隨時望門興嘆!!!
2017-11-16