2018-01-08 180 瀏覽
一向觀塘工業區都有好多隱世正嘢食,今次去到觀塘工業區大街十字路口位嘅地舖叫做《菊月町》,餐廳位置比較開陽,門口已經可以泊車,非常方便。餐廳嘅座位有吧枱同埋四人枱等嘅座位選擇,當然享受美味嘅日本料理梗係要坐吧枱,一邊睇住師傅整,一邊享受啦。全部食物有廚師發板,首先嚟咗前菜係章紅魚蘿蔔粒,屬於熱食,酸酸甜甜的味道,好開胃。跟住就食油甘魚刺身同埋目仁內魚刺身,係用鹽板上的,唔需要點任何醬汁,就咁點小小鹽已經好夠味。櫻雕刺身的魚皮上有柚子粉,咬落去口感爽口彈牙,煙煙靭靭嘅外皮,質感一流。放喺碗仔入面嘅鰹魚即是木魚,師傅燒燶魚皮,加埋入面嘅蒜片、葱同埋酸汁一齊食,同樣地非常醒胃。拖羅片未經急凍,就已經有得食啦,所以食落去非常新鮮,有入口即溶嘅感覺。生蠔賣相非常吸引,平時唔食嘅我,都覺得非常新鮮,完全冇腥嘅味道。秋刀魚刺身正值季節限定,細細粒食落去有好濃郁嘅魚味道。食完刺身就開始食鐵板燒,首先就係奶汁煮蝦煮成半生熟,味道非常Creamy。除此之外,師傅將蝦頭壓碎,食落口非常香脆。最後就係食壽司類別,包括有赤身吞拿魚壽司、北寄貝壽司同埋干飄壽司仔。今次呢餐非常豐富,價錢只係$2400左右,每人平均消

秋刀魚刺身正值季節限定,細細粒食落去有好濃郁嘅魚味道。

今次呢餐非常豐富,價錢只係$2400左右,每人平均消費都只係$1200,估唔到係觀塘區都搵到咁高質素嘅廚師發板日本料理。