2008-07-07 9 瀏覽
是日跟友人點了個沙爹牛肉 + 咖哩牛 + 熱鬆餅 (即naan)沙爹牛肉- 幾好食, 沙爹汁唔錯咖哩牛- 都幾辣! 咖哩幾香...牛唔夠"林"熱鬆餅- 好香牛油味...只不過好快就會硬 + 變得唔鬆, 真係好硬...curry in a hurry 好多了...以咁既價錢咁既質素應該唔會再來

沙爹牛肉- 幾好食, 沙爹汁唔錯

咖哩牛- 都幾辣! 咖哩幾香...牛唔夠"林"

以咁既價錢咁既質素
應該唔會再來
2008-06-04 5 瀏覽
莎巴的lunch set menu每每都有海南雞飯($60),試試吧。先來一客粟米湯,和海南雞飯其實不太相襯。雞肉是嫩滑的,醬汁比較遜色,油飯亦不夠香,質素算是中規中距。credit是它提供的鮮橙汁。

先來一客粟米湯,和海南雞飯其實不太相襯。

credit是它提供的鮮橙汁。
5月31日,星期六 今晚我同女友堅持試新野,原本想試灣仔Al Dente意大利菜,但係我地見個女侍應係到攞住個電話講咗好耐,見到我地兩個企咗好耐都無理過我地.異口同聲Black List咗呢間.所以死死氣決定走去莎巴馬來西亞餐廳試咖喱. 我地入黎食嘰時間尚算早,所以唔係好多人得一,兩枱客.服務態度好有善,一定好過Al Dente.之後坐底後點咗:海鮮豆腐湯($50),油鬆餅($20),串燒半打($48),咖哩雜菜($55),串燒大蝦($85)&椰青($25). 海鮮豆腐湯先上枱,我地兩個立刻開心返晒.湯中有酒香,味道很清,很開胃.料又多,好食.不錯啊! 之後油鬆餅上枱,我地無即刻食,因為想等埋個咖哩雜菜先.個咖哩味調得不錯,夠香夠辣.不過女友唔食得辣,可惜, 油鬆餅一定要食,齋就咁食都好味,配咖哩更加正.值得推介! 沙爹串燒(半打牛&雞), 完全合格, 配上沙爹醬更加美味.再來串燒大蝦,蝦身長15cm,配上大量蒜蓉爆香.係好食,不過$8x兩隻,貴咗少少啦.但係我覺得值得試. 最後我見咖哩雜菜重有剩,我決定再叫多碗飯清埋個咖哩. 因為個咖哩真係好正,唔想浪費.甜品就無再叫啦,因為實在太
5月31日,星期六

油鬆餅一定要食,齋就咁食都好味,配咖哩更加正.值得推介!
沙爹串燒(半打牛&雞), 完全合格, 配上沙爹醬更加美味.

甜品就無再叫啦,因為實在太飽.只有叫個冰凍椰青,個椰青好多果水&果肉,一開椰蓋就有好濃嘰椰香出來.

整體上,呢到嘰食物質素味道真係唔錯,好滿足.
不過最好早些少黎食,如果唔係有排等, 我地食完個時,已經開始多人等位.

會唔會再黎? 一定會啦!
海鮮豆腐湯
咖哩雜菜
串燒大蝦
沙爹串燒
2008-05-27 6 瀏覽
本來去灣仔另一個地方食..點知無位就睇下附近有咩食..去到門口見到有油鬆餅同咖哩..見價錢都ok入去試下點知有意外收穫..真係幾ok gabf 本想order 肉骨茶..但我怕唔岩口味..無order..但open rice 話係招牌菜下次一定再去食..到時一定試下肉骨茶
本來去灣仔另一個地方食..點知無位
就睇下附近有咩食..
去到門口見到有油鬆餅同咖哩..見價錢都ok
入去試下
點知有意外收穫..真係幾ok ga

bf 本想order 肉骨茶..但我怕唔岩口味..
無order..但open rice 話係招牌菜
下次一定再去食..到時一定試下肉骨茶
2008-05-25 23 瀏覽
有一晚在附近溫習,書友介紹來這兒吃,於是便入內一試。儘管以往在附近上班,但沒有印象曾幫襯過。是夜點了咖喱雞、鹹魚炒菜、肉骨茶和薯仔薄餅。咖喱調得不錯,但雞肉的肉質不太好;本來打算用薄餅來蘸咖喱來吃,但原來薯仔薄餅不是用薯仔做薄餅而是餅餡有薯仔,因此本身已經很膩。那碟菜的鹹魚粒太多,因此味道偏鹹;反而個肉骨茶味道濃得來很入味,當湯喝或用來伴其他食品皆理想。
2008-03-24 7 瀏覽
之前睇雜誌介紹過呢間店,因為老公係附近返工, 第一次試過覺得還不錯,所以跟住都有再幫襯~發現係呢間店食要識得點~我試過油鬆餅, 好好味~ 推介!福建炒麵~好多好多豉油炒的麵,麵炒到好碎,我同老公都不太欣賞,但雜誌介紹話好好味,越食越想食,我想個人口味吧~喇沙~要有心理準備,好細碗,我食覺得不夠辣,香味一般, 試過不會再叫囉~冬陰公湯~ 呢個好味,有三隻大頭蝦,可以裝三碗沙嗲~ 我地試左雞,好味,不太鞋,汁好味再試左好似炒粉,唔好食, 可能佢的炒粉麵之類不行, 下次再去的話我會試下炒飯~
我試過油鬆餅, 好好味~ 推介!
冬陰公湯~ 呢個好味,有三隻大頭蝦,可以裝三碗
沙嗲~ 我地試左雞,好味,不太鞋,汁好味
2008-03-09 6 瀏覽
差不多大半年無去過莎巴了, 這次途經灣仔, 特意帶好咖喱的朋友品嗜一下.拉咖啡, 啦茶- 变得很晋通, 像欠缺了什幺似的, 很以前不一样咖喱雞- 不棘也不香, 一般, "恆河"好些海鮮喇沙- 很淡, 怪怪的油鬆餅- 好味, keep the standard薯仔薄餅- 好漏, 一大份薯仔什菜夾在中間, 味道可以不知道是否厨房換人了, 以前的"莎巴"好些

咖喱雞- 不棘也不香, 一般, "恆河"好些

海鮮喇沙- 很淡, 怪怪的

油鬆餅- 好味, keep the standard

薯仔薄餅- 好漏, 一大份薯仔什菜夾在中間, 味道可以

不知道是否厨房換人了, 以前的"莎巴"好些
咖喱雞
海鮮喇沙
呢間野就響我屋企附近, 佢初初開我地都幫襯過佢晚市, 印象中係好貴, 味道係OK的! 所以無下次.老細話LUNCH不如去呢間食下, 食過兩次, 都係佢比錢(我老細係一個大好人!).都係果句, 味道不錯但係太貴! 無人請我都唔會去囉!

都係果句, 味道不錯但係太貴! 無人請我都唔會去囉!

2008-02-15 7 瀏覽
I had same experience in this restaurant, I was there because my friend express it is a real Malaysia taste food stall. but I can't belive that what a bad bad restaurant I been there. Food is expense and taste is very bad. Shop is small and look like a market.
2008-02-12 6 瀏覽
差不多已五年了,Menu沒有改變,環境也一樣,莫非真是五十年不變,但食品質素就下降了,過年前的一頓晚飯,全吃得不是味道,可能是廚師趕著放年假吧.
2008-01-21 11 瀏覽
口痕想吃豬油渣,就來這間沙巴吃福建炒麵.何解?因為福建炒麵,一定會混合著炸過的豬油渣來炒.麵條夾著細細粒的油渣吃,本來煙齦的油麵條,多了一份從油渣出來的脆口感.怕肥的港女,來到或者會走油渣,但已不是真正的福建炒麵了.除此之外,福建炒麵另外的靈魂,就是黑漆漆的甜醬油,其醬油咸味同甜味適中,沒有傾向某一邊的味道.每一條麵條也索盡甜汁,吃得更加開胃.其他材料如蝦,魚片,魷魚等等,只是錦上添花.淨是吃其炒麵未必能代表這店的整體水準,有機會的話會聯同友人,再來吃多幾味.
口痕想吃豬油渣,就來這間沙巴吃福建炒麵.

何解?因為福建炒麵,一定會混合著炸過的豬油渣來炒.

2007-10-12 5 瀏覽
下午一時前到達莎巴,等了好一會才有位,點了兩個set lunch。海南雞飯- 好友說不錯。蘑菇汁雞肉串燒配薯菜- 雞肉串燒很一般,但不差。薯菜是指薯蓉,而不是薯條。特別之處是飲品可選鮮橙汁或西瓜汁。甜品是一件很甜膩的糕點,不好吃。環境很吵,又要搭。總括而言,普普通通吧。

海南雞飯- 好友說不錯。

特別之處是飲品可選鮮橙汁或西瓜汁。

甜品是一件很甜膩的糕點,不好吃。

環境很吵,又要搭。

總括而言,普普通通吧。
2007-10-08 9 瀏覽
I haven't been at Sabah for almost three months and cannot believe how bad things got. It was very disappointing. We ordered a noodle dish, it was like a stir-fry of random leftovers. We ordered the curry mouton, I can only taste sweetness (way too much coconut milk). We ordered naan bread, it tasted like uncooked pita bread. Nothing was right! I don't know if I will ever go back again!
2007-10-01 18 瀏覽
9月30日前往,三大一細.叫了咖哩羊,咖哩雞,串燒,海鮮炒飯,珍多冰及紅色冰. 整體而言,味道是不錯,而食物的質素只可說不過不失.最重要一點,服務員的態度十分之有善,而且有禮,令人感到舒適.值得一試.
2007-09-03 2 瀏覽
今天又再來這裡吃飯, 兩個人也不能點太多. 我們只點了…… 1) 馬來炒雜菜$40 –沒有特別, 普普通通. 2) 馬沙拉咖哩雞$62 –味道不錯. 3) 海鮮喇沙$55 –如果可以辣些會更好. 4) 烤薄餅$18 –味道好好. 5) 馬來椰絲炸香蕉$25 –香蕉味好濃好香又好脆, 這個價錢好便宜, 必試!整體上, 這裡的食物質素味道真的不錯, 只是客人太多了, 不能夠坐得太久, 老闆不趕自己也不好意思.
今天又再來這裡吃飯, 兩個人也不能點太多. 我們只點了……

1) 馬來炒雜菜$40 –沒有特別, 普普通通.

2) 馬沙拉咖哩雞$62 –味道不錯.

3) 海鮮喇沙$55 –如果可以辣些會更好.

4) 烤薄餅$18 –味道好好.