話說臨近新年,今日又交哂份PROJECT決定同朋友賀一賀佢,食得矜貴D先之前記得黎莆田食過蟶子大餐,當時食到翻尋味今日就決定黎一再回味,原來蟶子既主題無左,而加係做緊以蠔做主題- 正當諗緊食咩既時候,就比我地見到呢個超誇張既新年大餐!由於我同朋友得兩個人,咁就緊係食二人餐-二人吉祥套餐 六道菜式 $628 -睇見都覺得豐富-呢個頭盤相當有創意, 鴻運發財魚生即係撈煙三文魚,STAFF好細心過黎幫我地STEP BY STEP咁撈起佢睇見都覺我過癮,食落味道好清新,因為擠左酸柑桔汁落煙三文魚配料有太多種我都分唔到邊樣打邊樣~~~淨係記得當中既脆脆超級香口!好好食-軟煎黃花魚我同朋友一見到....咁大條我地兩個人食,真係食完都飽左7成啦,哈哈煎到外皮好惹味! 呢個口感難怪既軟煎-石斛番鴨燉南日鮑其實本身都唔太知石斛係咩黎,朋友話我知先知原來有很高既藥用價值,不但止滋陰清熱,仲有美白抗衰老既功效咁滋補,聽完之後唔單止要食哂隻鮑魚,仲要全盅湯都飲哂佢-同朋友一人一隻富貴麥片蝦甜甜地,好新奇既味道, 呢種咁新奇既味道相當吸引味蕾-食到呢度同朋友已經覺得有9成,但見到呢個媽祖平安麵又無理由唔趁熱食埋
話說臨近新年,今日又交哂份PROJECT

決定同朋友賀一賀佢,食得矜貴D先

之前記得黎莆田食過蟶子大餐,當時食到翻尋味

正當諗緊食咩既時候,就比我地見到呢個超誇張既新年大餐!
由於我同朋友得兩個人,咁就緊係食二人餐
二人吉祥套餐 六道菜式 $628

睇見都覺得豐富

呢個頭盤相當有創意, 鴻運發財魚生即係撈煙三文魚,
STAFF好細心過黎幫我地STEP BY STEP咁撈起佢
睇見都覺我過癮,食落味道好清新,因為擠左酸柑桔汁落煙三文魚
配料有太多種我都分唔到邊樣打邊樣~~~
淨係記得當中既脆脆超級香口!好好食

軟煎黃花魚
煎到外皮好惹味! 呢個口感難怪既軟煎
石斛番鴨燉南日鮑
咁滋補,聽完之後唔單止要食哂隻鮑魚,仲要全盅湯都飲哂佢
同朋友一人一隻富貴麥片蝦
甜甜地,好新奇既味道, 呢種咁新奇既味道相當吸引味蕾
食到呢度同朋友已經覺得有9成,
但見到呢個媽祖平安麵又無理由唔趁熱食埋佢
麵身係比較腍身,杰杰地, 呢個口感又係平時會好少食到

最後最後,我同朋友真係超過十成飽咁食埋呢個甜品
桂圓蓬子銀耳羹, 好養顏既糖水~~~

賀一賀新年既呢一餐真係令我同朋友超級滿意!
我直情覺得呢餐變做情人節餐應該所有情人都會滿意XD
蠔仔大餐等我下次黎莆田先再試
新一年希望日日都豐衣足食,每餐都可以食到咁開心之餘又身體健康!!!
2020-01-18
慶祝紀念
團年飯
  • 石斛番鴨燉南日鮑
  • 軟煎黃花魚
2020-01-20 539 瀏覽
幾天前,行過商場莆田,見到他們一張的海報寫著,新年吃莆田,運氣旺整年,再看原來他們的一味意頭餸 - 魚生撈起,就有點衝動去撈起一下。回想2019年的運氣不是好得很多,真的是時候去吃一吃去冲一冲今年的旺氣,今晚就約了爸爸來這店,二人一齊去撈一撈,希望一年旺景,運氣旺整年。這晚我們點了吉祥套餐,二人份量,其他的份量當然有4,6,8,10人份量,大可以一家人一班朋友一齊來撈起,轉個好運。先上的是魚生撈起,用的是三文魚生,用一些有意頭的配料,灑在要撈走的蘿蔔絲上面,一輪意頭的祝願說話,就齊齊一起撈起。這味魚生撈起,味道不錯,開胃爽口,有得玩有得吃,但最終的含意是最終的目的,就是來年,好過舊年。菜單上更有石斛番鴨燉南日鮑,這是一味滋潤燉湯,真材實料,有圖為証不用多說,試過才知龍與鳳。菜單還有年年有餘 - 煎封黄花魚,黄花魚是莆田的招牌菜色,別小看這魚的普通,經莆田一弄,一登龍門,聲價就十倍了。富貴麥皮蝦和媽祖平安麵也是不錯的配搭,最後甜品也是驚喜之作 - 桂圓蓮子銀耳羹,令整晚有一個甜蜜的感覺,來年定必運氣財氣齊來。最後埋單時店員走來提提我們,她說在年初一至初三來到的每位客人,會有利是收到,新年

富貴麥皮蝦和媽祖平安麵也是不錯的配搭,

最後埋單時店員走來提提我們,她說在年初一至初三來到的每位客人,會有利是收到,新年利利是是就一年旺景了,承你貴言。
2020-01-14 448 瀏覽
星期六中午請朋友食飯慶祝生日😌😌驚人多所以前一日訂枱。當日準時十二點半到,見到好多吉枱😂我地三個大人,一個小朋友,叫左二人餐及散叫一個米粉一個餸🙈💋原來小朋友有免費兒童餐架!so surprise😯有薏米水、蕃茄仔、蒸蛋及湯米咁既野🤣🤣🤣🤣雖然賣相一般,小朋友食左幾啖都唔食,不過餐廳有誠意,讚😆👍🏻我地叫左以「豆腐」做主題既午市頭等餐😊💋蝦頭拌頭水紫菜~係幾好既前菜,好耐無食紫菜,幾香😌食左好多!💋傳統扁肉湯~裡面實際係乜我就唔知😂淨係知有豬肉,細細粒容易入口🙈🙈💋自製滑豆腐~個豆腐好好味👍🏻👍🏻熱辣辣大大舊😚裡面好軟滑!入味得黎唔咸,餸飯一流!!💋包菜飯~米飯質地剛好,以為好咸香😂又唔係喎,配料唔多,淨係見到好多菜🙈💋莆田荔枝肉~人氣餸之一😍依然好食,炸粉薄大大舊肉,無肥膏👍🏻👍🏻讚!💋芋圓花生湯~第一次食,勁多花生料,已經煲到稔晒😌四五粒有咬口既芋圓,我地都覺得偏甜左少少,如果唔係就非常好啦😆單點😊💋莆田滷麵~睇相好多料😂果然圖片只供參考,味道ok既,但未必會再嗌haha💋酥炒芋頭~好鍾意食芋頭😌外層微脆,裡面好粉又鬆軟,熱辣辣炸起更加分😋😋💋栗米汁~買一送一優惠😆似係真係厚條栗米

我地叫左以「豆腐」做主題既午市頭等餐😊

單點😊

💋栗米汁~買一送一優惠😆似係真係厚條栗米打成汁,落少少水,所以偏杰身,好香甜既栗米味👍🏻唔覺得有糖,好唔錯啵!

今餐飯大家都表示滿意既😋😋食到勁飽!!套餐幾抵食,價錢已包加一及茶芥👍🏻而且服務都幾好,職員態度都好和善有禮!不枉我幫襯左咁多次🤤

2019-12-29
午餐
2019-10-13 895 瀏覽
讚1. 份量真係多到嚇一嚇,頭盤主菜一堆咁拿上去都唔使八十,係將軍澳呢幾個商場黎講真係抵2. 野食同晚市差唔多,紫菜滑溜,麵線亦滑溜,雖然唔知點解會有個西洋菜做例湯,一啲福建feel都無,但味道亦好有水準,夠火喉3. 侍應好鬼有禮貌,好過荃灣同尖沙嘴分店太多彈1. 可以抹一抹地就一流啦,有少少黏咁

3. 侍應好鬼有禮貌,好過荃灣同尖沙嘴分店太多

1. 可以抹一抹地就一流啦,有少少黏咁
2019-09-29 936 瀏覽
莆田是餐廳名,莆田於2000年在新加坡成立,多年來堅持選用最新鮮食材,炮製地道福建菜。莆田從一間街頭小菜館發展成為知名連鎖食肆,在全球開設60家分店,並且獲獎無數,其中新加坡吉真那路店於2016年至2018年間,連續三年獲得米芝蓮一星餐廳殊榮,實至名歸,繼續努力。莆田也是地方名也。莆田,福建省辖地级市,古称“兴化”,又称“莆阳”、“莆仙”。夜晚經常都會系度食今日試個下午茶☕️下午茶$59二款小食+興化炒米粉+蓮子白木耳糖水晚餐款式選擇比較多·有季節聖子,百秒黃花(男人最愛),蒲田滷麵
莆田是餐廳名,
下午茶
年間,連續三年獲得米芝蓮一星餐廳殊榮,實至名歸,繼續努力。

莆田也是地方名也。

興化米粉

夜晚經常都會系度食今日試個下午茶☕️

下午茶$59
二款小食+興化炒米粉+蓮子白木耳糖水
鹽焗聖子
興化米粉
鹽焗聖子
2019-09-28 600 瀏覽
一班同事, 大家話不如去食好D, 好啦, GOOGOGOGOGGO。呢間野都經過多次, 見到LUNCH唔係好平, 不過全包免加一, 間中坐好D, 食好D, 舒服D啦, 講真, 茶記都要50蚊啦, 係咪先。我叫了一個A7 番薯粉條,  包3個小小小菜, 真係好少好少的, 有7款選3, 我就選左豬盰, 豬蹄冰, 海哲(爽),  3樣裡面至好食係海哲啦, 其他就普通啦。至於個主菜, 好多汁包住D蕃薯粉, 份量不是太多, 味道OK, 呢個餐包燉湯, 日日唔同的, 服務都算唔錯, 反而幾鐘意佢D茶, 好香好好味。68蚊唔收加一, 茶介任飲, 算係咁啦。有下次。不過如果唔係LUNCH TIME限時食飯慢慢嘆就更好喇。
2019-09-27
  • 各類午膳套餐
2019-09-19 503 瀏覽
今日終於可以试一试莆田啦!三個人,叫了三個$68餐湯:中式蟲草花淮山排骨湯,清甜前菜:豆腐,水晶豬蹄,海浙,主食:1)紫菜燜飯,味道2)興化炒米粉,3)媽祖麪線,比錢時,竟然免收加一
今日終於可以试一试莆田啦!

三個人,叫了三個$68餐
湯:中式蟲草花淮山排骨湯,清甜

前菜:豆腐,水晶豬蹄,海浙,

主食:
1)紫菜燜飯,味道

2)興化炒米粉,

3)媽祖麪線,

比錢時,竟然免收加一

2019-09-16 315 瀏覽
因為中秋節關係, 到到都排晒長龍, 最後見莆田少人D就揀左呢間, 但結果都等左個半鐘一行5人因為食左下午茶唔太肚餓, 就叫左個四人餐再加個米粉同烏雞紅菇湯.第一次食比較正式D既福建菜, 不過本身都對福建菜冇乜期望, 所以唔好食都唔會太失望既. 而可能因為人多關係, 基本上上晒D熱食先上頭盤, 呢個安排得比較差!整體黎講, 食物賣相幾好, 唔好食但又未到難食. 除非其他人要求, 否則都係冇下次喇!烏雞紅菇湯 - 煲得幾入味, 係成餐最好味~松鼠魚 - 炸到皮定肉硬崩崩, 柴皮咁, 要好用力咬先食到, 第一次食到咁差既松鼠魚豬手 - 炸到夠熱夠脆, 裡面D肉都好滑, 可惜唔係好夠入味蝦苗紫菜 - 甜甜酸酸, 開胃漁民飯 - 有一陣海水味, 腥腥地, 唔岩口味蜜糖苦瓜 - 甜甜苦苦的, 正正常常炒米炒 - 不能理解點解可以作為招牌菜, 之後再配上辣椒油莆田令我對福建菜有好差既印象, 希望有其他對方會食到好食既福建菜啦!

烏雞紅菇湯 - 煲得幾入味, 係成餐最好味~

蝦苗紫菜 - 甜甜酸酸, 開胃
漁民飯 - 有一陣海水味, 腥腥地, 唔岩口味
蜜糖苦瓜 - 甜甜苦苦的, 正正常常
炒米炒 - 不能理解點解可以作為招牌菜, 之後再配上辣椒油
椒鹽豬手, 蝦苗拌紫菜
烏雞紅菇湯
漁民飯
蜜糖苦瓜
松鼠魚
炒米粉
糖水
2019-09-13
90 分鐘 (堂食)
烏雞紅菇湯
2019-08-26 397 瀏覽
好多時夜晚都會同屋企人去食莆田🥰🥰🥰不過下午茶就未試過,見係今日星期六,又唔係太多人排隊,所以就兩個人一齊入去食個下午茶啦🤩🤩🤩🤩其實嚟到莆田,都係最主要想食佢個炒米粉!上面嘅紫菜脆博博,配埋莆田自己嘅辣椒油非常好食呀🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩不過個人認為,佢嘅豬肉凍真係有啲失色啦,好似一舊啫喱咁,豬肉味唔濃,亦都唔煙銀🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🧐🤨如果依個價錢嘅下午茶,我就覺得好似貴左少少啦

2019-08-25 354 瀏覽
之前食過莆田一次,因為小食炸紫菜好好食,一直都想再食一次不過今次的小食係雲耳同醃漬小食,無紫菜有啲失望🙁莆田紫菜燜飯餐牌圖片只供參考燜飯的肉幾少,主要得飯同紫菜味道較單調,只有紫菜同鹹味,口感濕濕黏黏正常唔特別莆田荔枝肉醬汁酸酸甜甜好開胃,肉粒夠淋荔枝肉有2粒,好甜,帶有荔枝啫喱味,估計係罐頭荔枝(左上) 軟煎黃花魚本人很怕食多骨的魚 ,但魚肉都算嫩滑加上濃味汁,妹下妹下就食左好多如果有少骨魚選擇會更好😣(左下) 糖醋皮蛋甜甜的皮蛋爽口彈牙,不錯的小食肉鬆茄子茄子炸得鬆脆因為茄子唔多,唔太食到茄子味相比其他菜,較單調乏味
之前食過莆田一次,因為小食炸紫菜好好食,一直都想再食一次
不過今次的小食係雲耳同醃漬小食,無紫菜有啲失望🙁
莆田紫菜燜飯
餐牌圖片只供參考
燜飯的肉幾少,主要得飯同紫菜
味道較單調,只有紫菜同鹹味,口感濕濕黏黏
正常唔特別
漁民紫菜燜飯

莆田荔枝肉
醬汁酸酸甜甜好開胃,肉粒夠淋
荔枝肉有2粒,好甜,帶有荔枝啫喱味,估計係罐頭荔枝
莆田荔枝肉

(左上) 軟煎黃花魚
如果有少骨魚選擇會更好😣
(左下) 糖醋皮蛋
甜甜的皮蛋爽口彈牙,不錯的小食
肉鬆茄子
茄子炸得鬆脆
因為茄子唔多,唔太食到茄子味
相比其他菜,較單調乏味
2019-08-24
呢日同屋企人去咗將軍澳行街,時間啱啱好要食嘢,又見到莆田有做下午茶,所以就入去試下。果陣3點鐘左右🕒,餐廳已經無乜人,我哋都拿拿臨落單,下午茶主要分兩種$49同$59,分別係啲點心同小菜唔同,而主食嘅選擇同指定糖水係一樣的。我哋三個人叫咗兩Set $49同一Set $59,叫啲唔同嘢食乜都試下。三Set點心同小食好快就上菜,一個木盤盛有三個小碗,造型係幾精美嘅✨,但基本上六款點心/小食,無一款係好食嘅(真係一款都無),四款點心要咗杞子白米糕、莆田糯米丸、酥香黃金磚同酥炸莆田扁肉,頭兩款應該係甜嘅❓,但個白米糕根本唔係糕而係一個又凍又乾又細個又扁又完全無味嘅包😑,而糯米丸就係兩粒炸芝麻湯圓配啲花生碎,亦同好味拉唔上關係。至於後兩款酥炸乜乜,味道係正常,但最最最最最接受唔到係兩樣都係凍嘅,唔係同我講呢兩款都係凍食嚟啩🤬,啲炸扁肉唔知係咪凍咗所以好油😣,而黃金磚其實即係煎釀三寶啲炸魚肉豆腐。你如果想早啲收市做晚市,咪唔好做下午茶囉,而唔係敷衍一早整哂啲嘢,有人叫就凍冰冰咁拎出嚟俾人食。呢個係間餐廳有無誠意嘅問題,你食物可以唔好味,因為味道係主觀,但如果食物係凍,就點都唔會好食😵👎🏿。另外,兩

三Set點心同小食好快就上菜,一個木盤盛有三個小碗,造型係幾精美嘅✨,但基本上六款點心/小食,無一款係好食嘅(真係一款都無),四款點心要咗杞子白米糕、莆田糯米丸、酥香黃金磚同酥炸莆田扁肉,頭兩款應該係甜嘅❓,但個白米糕根本唔係糕而係一個又凍又乾又細個又扁又完全無味嘅包😑,而糯米丸就係兩粒炸芝麻湯圓配啲花生碎,亦同好味拉唔上關係。至於後兩款酥炸乜乜,味道係正常,但最最最最最接受唔到係兩樣都係凍嘅,唔係同我講呢兩款都係凍食嚟啩🤬,啲炸扁肉唔知係咪凍咗所以好油😣,而黃金磚其實即係煎釀三寶啲炸魚肉豆腐。你如果想早啲收市做晚市,咪唔好做下午茶囉,而唔係敷衍一早整哂啲嘢,有人叫就凍冰冰咁拎出嚟俾人食。呢個係間餐廳有無誠意嘅問題,你食物可以唔好味,因為味道係主觀,但如果食物係凍,就點都唔會好食😵👎🏿。另外,兩款小菜就要咗水晶豬蹄凍同鹽焗豬肝,前者勁細粒而且一夾就散,豬蹄亦勁少,根本只係食緊啫喱😒;豬肝無食唔comment,但屋企人都話麻麻。小碟嚟講我諗最好食係個糖水囉,紅棗雪耳,清清哋甜甜哋,但得2啖🤷🏿‍♀️。

主食都叫咗三款唔同的,主食好過啲小食/點心嘅,因為起碼係熱應該係即整的。第一款係興化炒米粉,味道都正宗嘅,但呢到好孤寒得勁少餸(一隻蝦毛同兩隻蜆仔)炒😩。呢款係福建炒米粉,我自己本身都鐘意食,因為米粉較幼身炒起上嚟又無咁油。
興化炒米粉

第二款係醬爆肉絲湯麵,個麵係麵線來的,好滑,我幾鐘意👍🏻。本身以為會好濃味,但原來唔係,比想像中好,屬正常水平。
醬爆肉絲湯麵

第三款係包菜飯,呢款係三款入味最差的,雖然飯係豉油色但無乜味道,而且食嚟食去都係飯,面頭得兩片菜,我以為係素食,食到尾先發現到有一片得肥膏嘅豬腩肉,實在不了😫。
菜包飯

總括嚟講,今次嘅下午茶經驗真係勁差,食物未到難食但完全唔好食,重點係無誠意,食物係凍㗎😡。而且店員服務亦都唔好,由入座帶位條友掛住接電話唔理我哋,落單條友勁唔醒目,我指住餐牌講要乜都不斷問我究竟要$49/$59,其次又搶住收碗碟,後面不斷吸塵抹嘢,但其實仲有唔少客食緊嘢囉,最後問佢要牙簽又木住面咁拎落嚟。唉,都係果句如果你咁需要預備晚市唔緊要,但唔該唔好做下午茶市,唔好個個掛住趕收工,又覺得我哋好似阻住佢哋咁。唔好忘記呢個時段佢哋都係有收加一的,只係唔收茶錢,同埋原來一開始塞落嚟果碟涼菜雲耳係收錢的,承惠$10😑。我之前都有食過莆田晚市覺得ok,今次先同屋企人嚟食,點知咁失望🙍‍♂️🙍,唔知係分店定茶市嘅問題啦,要負評。
2019-08-10
2019-08-03 730 瀏覽
跟家人到將軍澳莆田吃晚飯。這次點了一個4 人套餐,份量足夠我們一行5 人有餘。苦瓜片軟得來有點韌,苦味不重,蜜糖清甜。用來打苦瓜汁也不錯~~米粉依舊很鮮,很香,很軟熟,是晚最愛。煎黃花魚是單點的。醃過的黃花魚甘香皮脆,媽媽一個人吃掉一大半。層層疊疊的豆皮香軟嫰滑,但醬汁有點過稠,芥蘭亦帶苦味。小腸跟早前在元朗吃的水準一致,淡淡的滷水香,脆脆的口感很別緻。竹筒蝦上桌時有點WOW 的感覺。湯的藥材味非常豐富,先甘後甜。每筒內有兩隻又厚又結實的蝦,不賴。松鼠魚魚肉鬆散,炸得過火令外層變硬,是今晚頗為失分的一道菜。豬手上桌時要求服務員將豬手斬件,服務員告知炸豬手前已將豬手炆至軟淋,果真一刀下去豬手已骨肉分離。豬手炆得很入味,也炸得很香,略嫌肥肉比例過多變得糊口。以上分享菜色的次序,正正是菜色上桌的次序。家人說上菜次序有點隨意,是呀,在尖沙咀及元朗分店也是這樣的,放鬆吃就好 在興化炒米粉的光環下,依然給一個笑臉。
跟家人到將軍澳莆田吃晚飯。

這次點了一個4 人套餐,份量足夠我們一行5 人有餘。

興化炒米粉

米粉依舊很鮮,很香,很軟熟,是晚最愛。

軟煎黃花魚

芥蘭豆皮

層層疊疊的豆皮香軟嫰滑,但醬汁有點過稠,芥蘭亦帶苦味。

九轉小腸

藥膳竹筒蝦

竹筒蝦上桌時有點WOW 的感覺。

風味松鼠魚

極品椒鹽豬手

豬手炆得很入味,也炸得很香,略嫌肥肉比例過多變得糊口。

在興化炒米粉的光環下,依然給一個笑臉。
2019-07-27
藥膳竹筒蝦
2019-07-31 512 瀏覽
一直都覺得蒲田啲小菜好有特色,而且好味!最近發現原來佢lunch set都幾抵食!我今日就叫咗個2人set!前菜係蝦苗拌紫菜:啲紫菜加入咗啲醋,酸酸地,都幾開胃!第一個小菜係蒲田荔枝肉:其實同咕嚕肉差唔多,酸酸甜甜,不過不失啦!第二個小菜係自製滑豆腐:我初初以為係普通紅燒豆腐,但係一咬落去,發覺啲豆腐好有蛋味,好滑,超級好味!可惜嘅係,太好味,所以唔記得影相!主食我揀咗興化炒米粉:我一向都好鍾意食好幼好幼嘅米粉,而且佢炒得好乾身,連埋啲海鮮,紫菜花生一齊食,好好味!湯品係蒲田扁肉湯:啲扁肉好煙韌,雖然個湯鹹咗少少,但整體嚟講都係好味嘅!甜品我揀咗芋圓花生湯:啲芋圓唔算好味,但花生湯好香!$198全包,唔駛加一,亦唔駛茶芥,2個人有咁多野食,抵啦!
一直都覺得蒲田啲小菜好有特色,而且好味!
最近發現原來佢lunch set都幾抵食!
我今日就叫咗個2人set!
前菜係蝦苗拌紫菜:啲紫菜加入咗啲醋,酸酸地,都幾開胃!

可惜嘅係,太好味,所以唔記得影相!

甜品我揀咗芋圓花生湯:啲芋圓唔算好味,但花生湯好香!

2019-07-31 272 瀏覽
本人覺得莆田好岩同屋企人/長輩去,一黎味道唔會太濃味,而且某些菜式例如涼拌苦瓜好岩老人家Lunch set比晚餐平又多選擇而且仲送前菜小吃大推九轉小腸口感特別又冇臭腸既味道!

Lunch set比晚餐平又多選擇
而且仲送前菜小吃
大推九轉小腸
口感特別又冇臭腸既味道!
2019-04-20
2019-07-03 680 瀏覽
銅鑼灣係米芝蓮評一星的餐廳但要同長輩食飯, 所以唔會出銅鑼灣食, 唯有近郊地食住TKO 呢間先環境比傳統酒樓清靜, 茶香如果同長輩食飯仲可以喺廳book一圍枱聖子已經好有酒香, 好多, 抵食, 不過有D沙冰鎮苦瓜係鎮店菜式。幾爽口,可點埋蜜糖幾有新意!甘中有甜莆田炆豆腐, 睇返資料用 「九月珠」整, 是莆田一種有名的上等黃豆,曬乾後成為製作豆腐的上等原料,食落去就係我哋屋企熟悉嘅老少平安咁,送個紫菜燘飯一流,再加埋秘製辣媽醬嘅酸酸辣辣,啲飯都唔夠食

銅鑼灣係米芝蓮評一星的餐廳

聖子已經好有酒香, 好多, 抵食, 不過有D沙

冰鎮苦瓜係鎮店菜式。幾爽口,可點埋蜜糖幾有新意!甘中有甜