2022-04-05
今日趕唔切回家煮飯,又要買外賣啦…食咩好呢?呢兩三年抗疫期間不停叫外賣,淨係諗食乜都諗到頭痛。醒起附近有間莆田,上次外賣都覺得好好食,咁今日就番食啦!我梗係電話落咗order,然後自取先至係最醒目。於是喺openrice上睇返啲熱門菜式,跟住叫…芋香鴨,椒鹽豬手,興化炒米粉,莆田荔枝肉,黃金荷葉包,漁民紫菜燜飯菜,金湯時蔬,同埋砂鍋黃花魚湯。由於太肚餓,瘋狂地四個人嗌咗八個餸!好彩外賣自取有七折,如果堂食就真係有d肉赤。我好耐冇寫食評,皆因近來都冇咩出色嘅食物令我振奮。呢餐外賣就能夠激發我重寫食評嘅興趣喎,總之,兩個字"出色"!我從來寫食評都冇哇眾取寵,有嗰句講嗰句。先夾一舊芋香鴨,真係又香又好食! 我本來打算order四隻椒鹽豬手,接電話嘅職員好老實咁提我,兩隻都夠,真係喎,兩個人share一隻就啱啱好,一個人食曬一隻就會太肥膩囉。不得不提嘅砂鍋黃花魚湯,其實即係黃花魚豆腐湯,以為家常湯冇乜特別啦,我平時自己屋企都有煲魚湯㗎啦,呷一啖,果然有料到👍非常濃沃嘅魚味,加上豆腐又好濃豆味,我哋全家爭住飲,一滴不漏。搞到我要自我反省,我自家製嘅豆腐魚湯係咪有咩出錯,同人爭幾丈遠喎😵💫,下次
我從來寫食評都冇哇眾取寵,有嗰句講嗰句。先夾一舊芋香鴨,真係又香又好食! 我本來打算order四隻椒鹽豬手,接電話嘅職員好老實咁提我,兩隻都夠,真係喎,兩個人share一隻就啱啱好,一個人食曬一隻就會太肥膩囉。不得不提嘅砂鍋黃花魚湯,其實即係黃花魚豆腐湯,以為家常湯冇乜特別啦,我平時自己屋企都有煲魚湯㗎啦,呷一啖,果然有料到👍非常濃沃嘅魚味,加上豆腐又好濃豆味,我哋全家爭住飲,一滴不漏。搞到我要自我反省,我自家製嘅豆腐魚湯係咪有咩出錯,同人爭幾丈遠喎😵💫,下次我煲魚湯,一定要參考參考。
由於我個人好鍾意食好幼好幼嘅米粉,呢個興化炒米粉就啱曬我。我覺得廚師炒得好出色,爽身唔肥膩!莆田荔枝肉其實係咕嚕肉加咗幾粒荔枝肉。話雖如此,但係又幾好味,嗰幾粒荔枝點綴咗咕嚕肉,比起一般得幾舊菠蘿(可能好酸)嘅咕嚕肉生色不少,所以咪就係招牌菜囉。剩餘兩個餸,我就覺得ok啦。
總括今餐外賣係近排食得最好feel嘅,唔知係咪太肚餓嘅緣故呢!?諗多一諗其實係啲餸由舖頭拎到返屋企約十五分鐘,都仲夠熱,呢樣先至係竅門。因為大多數外賣都係用白色背心膠袋,蒲田就用保溫袋,你話價錢貴啲係咪真係有道理吖!