2022-05-28 153 瀏覽
📍莆田位置於將軍澳PopCorn 主打閩菜嘅莆田真係開張就幫襯到依家,原因簡單,平靚正。餐廳光線充足,環境寬敞,大人細路嚟都坐得好舒適。每年4至7月是莆田哆頭蟶最肥美既時節,襯依家當造,當然要嚟大快朵頤。哆頭蟶每一隻都鮮甜肥美。莆田用多款方法炮制哆頭蟶 - 炸、炒、蒸、焗、煮。 依家2道只需$199 ,真心超值抵食。鐵板鹽焗蟶蒜蓉蒸海蟶 $199 兩道簡單烹調已經非常鮮甜,大量蒜蓉蒸制,蒜香滿鼻,鹽焗方法保持原有多頭蟶鮮甜。鹹香酥脆黃花魚 $78 酥炸後非常香脆,加上陣陣鹹香味,連骨都食埋。莆田扁肉湯$28位薄薄皮包住肉餡,湯底清甜,每一人碗剛剛好。冰鎮南日飽 $58位爽口彈牙。馬來風光$78鹹香微辣,非常惹香。📍莆田將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖
📍莆田

位置於將軍澳PopCorn 主打閩菜嘅莆田
真係開張就幫襯到依家,原因簡單,平靚正。
餐廳光線充足,環境寬敞,大人細路嚟都坐得好舒適。

哆頭蟶每一隻都鮮甜肥美。

鐵板鹽焗蟶
蒜蓉蒸海蟶 $199 兩道

鹹香酥脆黃花魚 $78
酥炸後非常香脆,加上陣陣鹹香味,連骨都食埋。

莆田扁肉湯$28位
薄薄皮包住肉餡,湯底清甜,每一人碗剛剛好。

冰鎮南日飽 $58位
爽口彈牙。

馬來風光$78
鹹香微辣,非常惹香。

📍莆田
2022-05-28
午餐
今日同屋企人黎到哩間中菜餐廳食飯。餐廳環境寬敞明亮,有二人、四人座位及多張大枱,好啱成家人一齊黎食。而且餐廳會因應唔同節日推出套餐,亦會因應當造既季節食材推出各種唔同既菜式~✨而家哩段時間係蟶子最肥美既時候,於是餐廳一共推出九種口味既蟶子菜式,唔同煮法都有,今次我就揀左哩兩款👇🏻🔸蒜蓉蒸海蟶 🔸鐵板鹽焗蟶 單點$119 2道$199蒜蓉蒸海蟶上面鋪滿蒜蓉,非常惹味,而蟶子粒粒都肥美飽滿,新鮮爽彈;見到鐵板鹽焗蟶係餐廳連續五年銷量冠軍,一試果然真係有料到,哩種煮法能夠保持蟶子既鮮味,而且鐵板能夠保溫,好食推介👍🏻🔸莆田荔枝肉 $89哩道係福建傳統名菜,外皮薄而脆,醬汁酸酸甜甜,而且入面真係有香甜既荔枝果肉,另配有蕃茄、青椒同黃椒。🔸冰鎮南日鮑 $59餐廳既南日鮑全部都係食天然海藻長大,入口質感爽彈,面層放上廚師自家調配既醬汁。🔸芋香鴨 $99滷鴨肉被酥炸既芋泥包裹住,芋泥外脆內綿軟,滷鴨肉亦咸香好食,兩者既味道估唔到咁夾。🔸紅菇海鮮滷麵 $108 / 800g湯底用上多款食材熬製而成,有紅菇、蟶乾、鮮蝦同花蛤等,入口味道濃郁,紅菇味道尤其突出。而且滷麵食材豐富,有彈牙既鮮蝦、蟶子同紅菇

🔸蒜蓉蒸海蟶
🔸鐵板鹽焗蟶 單點$119 2道$199

🔸冰鎮南日鮑 $59

🔸芋香鴨 $99

🔸紅菇海鮮滷麵 $108 / 800g
湯底用上多款食材熬製而成,有紅菇、蟶乾、鮮蝦同花蛤等,入口味道濃郁,紅菇味道尤其突出。而且滷麵食材豐富,有彈牙既鮮蝦、蟶子同紅菇等,份量十足。

🔸酥炸冰心榴槤 $42
採用馬來西亞樹熟榴槤製成,入面有70%榴槤果肉。酥炸榴槤外皮酥脆,內裏係滿滿既榴槤果肉,榴槤味道香濃,底下仲有清甜既粟米汁。

整體黎講,餐廳環境舒適,食材新鮮,食物質素相當唔錯,好適合帶屋企人一齊嚟食。

1K
今次黎到呢間地道福建菜餐廳😋😋餐廳已連續5年榮獲米其林一星餐廳殊榮🌟,一直都好受歡迎~~適逢每年4至7月係莆田哆頭蟶最肥美既時節,佢地推出左「莆田哆頭蟶節」😍😍一次過可以試到多款蟶子料理,一於黎試試啦!!🍤莆田哆頭蟶節 $199/2道✨-📍福建老酒焗海蟶採用福建老酒焗製,蟶子生熟度控制得啱啱好👍🏻👍🏻隻隻肥美juicy,啖啖肉完全冇沙!!湯頭非常鮮甜,帶少少酒香,我地忍唔住飲哂🤤🤤📍椒鹽哆頭蟶廚師將蟶子、茶樹菇炸到金黄酥脆,再灑上椒鹽,好惹味!!蟶子口感外脆內軟,一啲都唔油膩😋😋🍜紅菇海鮮滷麵 $108✨賣相豐富!裡面有鮮蝦、豬肉、蜆肉、野菌等配料~~湯底味道濃郁,麵條索哂湯汁,幼滑入味❤️❤️🥪芋香鴨 $99✨酥脆外皮包住一層軟綿芋泥同一層無骨鴨肉~~口感好特別,必試👍🏻👍🏻🌮傳統海蠣煎 $108✨感覺有少少似蛋餅,而且煎得幾香口💕💕海蠣口感彈牙,味道鮮甜!配辣椒醬食好match~~🍖莆田荔枝肉 $89✨比起一般酒樓食到既咕嚕肉,呢道味道比較天然,重果香~~肉排嫩滑,外層醬汁酸酸甜甜,好開胃!!荔枝大大粒好juicy,好正呢😍😍
今次黎到呢間地道福建菜餐廳😋😋
餐廳已連續5年榮獲米其林一星餐廳殊榮🌟,一直都好受歡迎~~
一次過可以試到多款蟶子料理,一於黎試試啦!!

🍤莆田哆頭蟶節 $199/2道✨
📍福建老酒焗海蟶
採用福建老酒焗製,蟶子生熟度控制得啱啱好👍🏻👍🏻
隻隻肥美juicy,啖啖肉完全冇沙!!
湯頭非常鮮甜,帶少少酒香,我地忍唔住飲哂🤤🤤

📍椒鹽哆頭蟶
廚師將蟶子、茶樹菇炸到金黄酥脆,再灑上椒鹽,好惹味!!
蟶子口感外脆內軟,一啲都唔油膩😋😋

🍜紅菇海鮮滷麵 $108✨
賣相豐富!裡面有鮮蝦、豬肉、蜆肉、野菌等配料~~
湯底味道濃郁,麵條索哂湯汁,幼滑入味❤️❤️

🥪芋香鴨 $99✨
酥脆外皮包住一層軟綿芋泥同一層無骨鴨肉~~
口感好特別,必試👍🏻👍🏻

🌮傳統海蠣煎 $108✨
感覺有少少似蛋餅,而且煎得幾香口💕💕
海蠣口感彈牙,味道鮮甜!配辣椒醬食好match~~

🍖莆田荔枝肉 $89✨
比起一般酒樓食到既咕嚕肉,呢道味道比較天然,重果香~~
肉排嫩滑,外層醬汁酸酸甜甜,好開胃!!
荔枝大大粒好juicy,好正呢😍😍
2022-05-26 126 瀏覽
莆田嘅蟶子不嬲都好出名仲要係米芝蓮推介嘅餐廳適逢依家哆頭蟶正值當造季節緊係要去試吓啦😛優惠價$199就試到2款好抵食莆田嘅各款中菜都十分出色🔸蒸蓉蒸海蟶+椒鹽多頭蟶 $199莆田最近推出咗$199任選兩道海蟶,當中有成九種食法,真係令人有選擇困難症呀🤣我哋最後簡咗蒸蓉蒸海蟶同椒鹽多頭蟶,海鮮同蒜蓉不嬲都係絕配,蒸完之後嘅食到好香嘅蒜味,又食到海蟶嘅鮮味,莆田嘅海蟶非常肥美,真係食到無停口🤤椒鹽多頭蟶就炸得好酥脆,撒埋椒鹽喺面,真係鹹鮮味滿分🤩🔸莆田荔枝肉 $89呢道係福建嘅傳統名菜,外貌同平時食開嘅咕嚕肉差唔多,但佢就再加埋荔枝落去烹調。味道方面,食落酸酸甜甜,既開胃又好味,肉質炸完後都好嫩滑,唔會好韌,用嚟送飯一流👍🔸傳統海蠣煎 $119呢款係餐廳必食推介,蛋餅內有好多海蠣。完全搵唔到有缺海蠣嘅位置😮海蠣仲要非常鮮甜,蛋完全無搶左海蠣風頭,兩者比例配搭得完美😋🔸脆皮蒜香雞 $148半隻份量好多,面層仲有唔少炸蒜,真係香味十足。肉質鮮嫩無比,唔會炸到乾爭爭,洗啖啖都咁juicy🤗🔸莆田扁肉湯 $22呢款係餐廳招牌菜。湯入面有唔少好似雲吞嘅扁肉,飲落微酸, 幾開胃😆
莆田嘅蟶子不嬲都好出名

🔸莆田扁肉湯 $22

2022-05-16
午餐
2022-05-23 114 瀏覽
成日都會去屋企附近的「莆田」食地道福建菜,地方大坐得舒適,店員服務又一流💯最近餐廳仲有個「哆頭蟶」推廣,$199任選兩款哆頭蟶菜式,一於去試下啦😍每年4至7月,係莆田哆頭蟶最肥美既時節,入夏呢幾個月,每一隻哆頭蟶都肥肥嫩嫩,係最新鮮,簡直鮮甜爆汁!🤤✔️蟶子有9種食法,今次揀咗蒜蓉清蒸同鐵板鹽焗 $199/2🔸蒜蓉蒸蟶子呢個係經典不朽的食法,將蒜蓉均勻撤系蟶肉上,肥嫩的蟶子剛好配搭住滿滿既蒜香!蟶子食落真心新鮮加上又唔會蒸得太耐,所以食落非常鮮甜,配埋勁多嘅蒜蓉,真係好好食😋🔸鐵板鹽焗蟶子一隻隻新鮮肥大的蟶子,整整齊齊咁放係一堆堆滿鹽巴嘅鐵板上,蟶子用鹽焗方式鎖住左鮮味,周邊仲帶有少少焦香,只要輕輕咁用叉揭開殼,裡面D肉汁就會流出來,啖啖都食到鹽焗味道既鮮味🥰🔸傳統海蠣煎 $119呢個係莆田名菜,台式蚵仔煎就食得多,福建煎海蠣第一次食,面頭撤滿蔥花同大大粒新鮮既蠔仔,口感煙韌,又唔會太多漿粉,忍唔住一口又一口😚🔸莆田荔枝肉 $89即係平時我地食開既「咕嚕肉」,炸到外脆內嫩,完全無肥肉,原顆莆田荔枝好多汁,咕嚕酸甜汁掛係肉排上,食完開胃醒神🥳🔸砂鍋黃花魚湯 $138奶白色既魚湯,用上最新鮮

🔸蒜蓉蒸蟶子

🔸鐵板鹽焗蟶子

🔸傳統海蠣煎 $119

🔸砂鍋黃花魚湯 $138
奶白色既魚湯,用上最新鮮的黄花鱼,魚肉入口即溶,配埋豆腐,喝一口就全身暖笠笠,簡直一飲難忘🤩

🔸桂花陳皮燉雪梨 $38
好少食中式甜品,入口有桂花清香,雪梨燉得好淋,糖水又清甜又解渴,很滋潤,甜度適中,食埋就大滿足😎

📍莆田 (PopCorn) (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖
而家係蟶子當造時期,莆田哆頭一帶盛產蟶子,一於同屋企人去莆田食蟶子先!莆田於新加坡創立,全球店舖多達50間,多年來獲奬無數,繼新加坡店榮獲 #米芝蓮一星,銅鑼灣店亦連續3年獲 #米芝蓮美食推介。莆田仲做緊蟶子優惠,$𝟭𝟵𝟵就可以品嚐𝟮道莆田哆頭蟶!任選2道蟶子菜式 $199💗蒜蓉蒸海蟶 好香蒜香味啊!蟶子唔會好韌,蒸得啱啱好!每一隻蟶子都浸入蒜香味,又鮮甜又惹味!💗椒鹽哆頭蟶炸到金黃色嘅蟶子同埋茶樹菇,外脆內軟,加埋椒鹽味,好香口!💗芋香鴨 同樣炸到好香口嘅芋泥包住鴨肉,外層鬆脆,內裏肉質柔軟,芋香味濃!💗傳統海蠣煎好足料好大碟!蛋煎得好薄好金黃,再配上好多隻蠔仔,好香脆美味,一d都唔油膩!再配埋莆田自家辣椒醬,份外惹味!💗鹹香酥脆黃花魚黄花魚除了一條大魚骨之外,都冇乜小刺,食落口唔怕拮到牙肉!魚肉外酥裏嫩,鹹香適中,看似好硬,但係食落口好酥軟!💗黃金荷葉包 烤到金黃色荷葉包,灑滿濃香芝麻,配以蔥香醬濃嘅肉絲,食到唔停口啊!
而家係蟶子當造時期,莆田哆頭一帶盛產蟶子,
一於同屋企人去莆田食蟶子先!

莆田於新加坡創立,
全球店舖多達50間,
多年來獲奬無數,
繼新加坡店榮獲 #米芝蓮一星,
銅鑼灣店亦連續3年獲 #米芝蓮美食推介。

莆田仲做緊蟶子優惠,$𝟭𝟵𝟵就可以品嚐𝟮道莆田哆頭蟶!

任選2道蟶子菜式 $199
💗蒜蓉蒸海蟶
好香蒜香味啊!蟶子唔會好韌,蒸得啱啱好!
每一隻蟶子都浸入蒜香味,又鮮甜又惹味!

💗椒鹽哆頭蟶
炸到金黃色嘅蟶子同埋茶樹菇,外脆內軟,加埋椒鹽味,好香口!

💗芋香鴨

💗傳統海蠣煎
好足料好大碟!

💗鹹香酥脆黃花魚
黄花魚除了一條大魚骨之外,都冇乜小刺,食落口唔怕拮到牙肉!
魚肉外酥裏嫩,鹹香適中,看似好硬,但係食落口好酥軟!

💗黃金荷葉包

Duotou Clam Festival🖤 Feast on 2 at a Time!..踏進5月。。又係哆頭蟶最肥美既時節😍,因為只有入夏幾個月先吃得到既時鮮喔!最近見到莆田推出多款菜式 $199 就可自選蟶霸香港地 2款蟶子菜式💕,當然要拉埋屋企人去試🥳!每一隻都肥肥嫩嫩,鮮甜爆汁!炸、炒、蒸、焗、煮,多達9款菜式呢。ll $119 (嚐到清蒸既鮮 加上蒜香) & ll $129 (茶樹菇既椒鹽 愈食愈惹味)。ll $78 位只用100秒 蒸熟一條魚🐟,據說每年賣出100萬條鮮嫩金腹黃花魚!全程冰鮮 360°C 冰衣包裏保持鮮味。ll $82甜辣鹹鮮,秘製辣汁,甜辣入味。ll $79鹹蛋黃炒香,皮蛋入湯微火燜煮,湯濃菜鮮,滑嫩鹹香。人氣必點ll $88 例鹹鮮,食材矜貴,湯底入味!煲湯用豬棒骨和老母雞熬出來喔。傳統名小吃 (大腸 & 豬紅)鮮蝦 豆腐 家鄉麵線ll $38滿滿桂花香,每一口都清甜滋潤。ll $38整朵漳州雪耳慢燉。不時不吃。。把握時機來吃吃當造蟶子喔!..×××××ש將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖..

每一隻都肥肥嫩嫩,鮮甜爆汁!炸、炒、蒸、焗、煮,多達9款菜式呢。l[蒜蓉蒸海蟶]l $119 (嚐到清蒸既鮮 加上蒜香) & l[椒鹽哆頭蟶]l $129 (茶樹菇既椒鹽 愈食愈惹味)。

l[百秘黃花魚]l $78 位

l[辣汁花蛤]l $82
甜辣鹹鮮,秘製辣汁,甜辣入味。

l[金湯時蔬]l $79
鹹蛋黃炒香,皮蛋入湯微火燜煮,
湯濃菜鮮,滑嫩鹹香。人氣必點

l[農家擦粉]l $88 例
鹹鮮,食材矜貴,湯底入味!
煲湯用豬棒骨和老母雞熬出來喔。
傳統名小吃 (大腸 & 豬紅)鮮蝦 豆腐 家鄉麵線

l[桂花陳皮燉雪梨]l $38
滿滿桂花香,每一口都清甜滋潤。

l[蓮子雪耳湯]l $38
整朵漳州雪耳慢燉。

不時不吃。。把握時機來吃吃當造蟶子喔!
×××[莆田餐廳]×××
©將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖

2022-05-13 81 瀏覽
莆田 (PopCorn) (將軍澳).蒜蓉蒸蟶子+ 莆田農家蟶溜湯.莆田有做個promotion係$199@2兩個蟶子set,我地揀左蒜蓉蒸蟶子同蟶溜湯,前者有十二隻每隻都幾幾肥,啲蒜蒜全部鋪係面。到個湯好大煲呀,入面仲有勁多蟶子肉,飲落有少少醋味,幾開胃.精美四小拼.四小拼分別有紫菜,九轉大腸,筍以及獅蚶。但因今天無獅蚶轉豆腐,都非常好吃好入味,。九轉大腸夠爽口,洗得乾淨。.椒鹽豬手.豬手外皮勁脆,入口充滿膠質,面層有椒鹽味,一隻兩個人share個人覺得已經好夠😂.秘製大黄花魚 ️.呢個好正,勁大條,唔好以為紅噹噹個汁會好紅,其實唔會!.薄荷枇杷凍.呢個甜品咁特別,就叫黎試下! 食落好似川貝枇杷露咁嘅味,好似好潤喉咁.莆田 (PopCorn) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖

蒜蓉蒸蟶子+ 莆田農家蟶溜湯
到個湯好大煲呀,入面仲有勁多蟶子肉,飲落有少少醋味,幾開胃

精美四小拼

椒鹽豬手

秘製大黄花魚 ️
呢個好正,勁大條,唔好以為紅噹噹個汁會好紅,其實唔會!

薄荷枇杷凍
2022-05-12 79 瀏覽
莆田 (PopCorn) (將軍澳).▪️興化米粉▪️.呢個算係莆田嘅招牌菜之一,因為基本上我哋每次嚟到都會食。個米粉係屬於比較乾身同埋綿,每一啖棉花咁樣😂但必須配埋佢地獨有酸甜汁先好食,否則就太淡🤭.▪️金湯時蔬▪️.莧菜好嫩口,有啲皮蛋係面,清得黎又好食😋.▪️傳統海蠣煎▪️.呢到嘅蠔餅都幾出色,唯一着.▪️黄金荷葉包▪️.呢個出乎意料好食,個包係好似炸饅頭咁,餡料係肉絲同洋蔥,但炒得好入味,包埋啱啱好.▪️酥炸冰心榴連▪️.最尾諗住叫個甜品食,但呢個原來要等好一陣子,大家要預多少少時間叫起酥炸真係好脆嘅外皮,入面唔肯定係咪榴連雪糕,但有少少膩.📌 莆田 (PopCorn) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖

▪️興化米粉▪️

▪️金湯時蔬▪️
莧菜好嫩口,有啲皮蛋係面,清得黎又好食😋

▪️傳統海蠣煎▪️
呢到嘅蠔餅都幾出色,唯一着

▪️黄金荷葉包▪️

▪️酥炸冰心榴連▪️
酥炸真係好脆嘅外皮,入面唔肯定係咪榴連雪糕,但有少少膩
📌 莆田 (PopCorn) (將軍澳)
2022-05-09 108 瀏覽
母親節正日,雖然訂左枱8點,都要等一陣先入座,但值得👍🏽多人係正常吧!職員真的要讚👍🏽超級細心,時不時會主動黎睇睇仲有咩未到,跟得好足,同埋好主動一叫就應,(最怕啲餐廳職員叫極都無人應),仲要好識變通,豬手少一件,補左個藥膳蝦湯,好飲又可以試多樣,同埋我無帶訂金單,叫我講電話號碼就得。雖然最後一道餸21:40先上枱,但明白節日好忙,我地都可以慢慢食,好過啲嘢一次上哂枱凍哂,當然全部都好味😋
2022-05-08
2022-05-05 150 瀏覽
入坐位置喺電視下面,所以一路食一路望住個電視,不過電視不停重覆佢啲廣告,仲有莆田首主題曲。莆田大叔好搞笑,不停唱"來來來" "食飽未" ,陪足我成餐飯,亦都笑足全程。今次係為左食黎甫田黃花魚而黎,發現到"百秒黃花魚" 被極力推介,所以決定就食佢啦!百秒黄花鱼 '100-Second' Stewed Yellow Croaker。黃花魚肉軟嫩鮮甜,骨少肉多。用明火現燜100秒後即可上枱食用,充分體現黄花魚鮮美原味。好味道!莆田大叔!我食飽啦!

百秒黃花魚

莆田大叔!我食飽啦!

百秒黃花魚
唔講唔知🤔 每年4至7月就係食哆頭蟶時節!只有入夏呢幾個月,莆田哆頭蟶先係最肥美~哆頭蟶生活喺莆田當地黑泥灘塗吸收充足營養,幾乎每一隻都肥肥嘟嘟,鮮甜爆汁!呢間餐廳只需$199 就可自選2款蟶子節菜品,包括炸、炒、蒸、焗、煮,多達9款哆頭蟶菜式😍扺到爆👏🏻冰鎮鮑魚好爽彈😃辣炒蟶子鐘意香辣惹味一定要試呢個👍🏻 用炒嘅方式可以封住蟶子嘅肉汁,一咬落去鮮甜爆醬,又辣又夠獲氣🥰福建老酒焗海蟶用老酒焗煮令每隻蟶子都滲透咗酒嘅香醇,食落啖啖酒香,成件事好夾😍 秘製大黃花魚每日冰鮮到店,全程唔會超過24小時,好新鮮。果然係秘製黃花魚,一啲都唔馬虎,用特有嘅蒜瓣肉醬汁係面,內裏魚肉好鮮甜細嫩,魚骨就脆卜卜,鹹香又脆嫩👍🏻經典包菜飯蒲田人嘅家常燜飯,原煲上更加保留到香味😆有高麗菜,蝦米,滷肉,香菇,蟶子乾,乾元貝,餡料豐富,令到燜飯好香好入味😋 酥炸冰心榴槤用料係馬來西亞樹熟榴槤,成個甜品有70%榴槤果肉,外酥脆內軟,外熱內冷,口感一流好特別👍🏻

冰鎮鮑魚好爽彈😃

辣炒蟶子

福建老酒焗海蟶

秘製大黃花魚

經典包菜飯

酥炸冰心榴槤

2022-04-05 337 瀏覽
今日趕唔切回家煮飯,又要買外賣啦…食咩好呢?呢兩三年抗疫期間不停叫外賣,淨係諗食乜都諗到頭痛。醒起附近有間莆田,上次外賣都覺得好好食,咁今日就番食啦!我梗係電話落咗order,然後自取先至係最醒目。於是喺openrice上睇返啲熱門菜式,跟住叫…芋香鴨,椒鹽豬手,興化炒米粉,莆田荔枝肉,黃金荷葉包,漁民紫菜燜飯菜,金湯時蔬,同埋砂鍋黃花魚湯。由於太肚餓,瘋狂地四個人嗌咗八個餸!好彩外賣自取有七折,如果堂食就真係有d肉赤。我好耐冇寫食評,皆因近來都冇咩出色嘅食物令我振奮。呢餐外賣就能夠激發我重寫食評嘅興趣喎,總之,兩個字"出色"!我從來寫食評都冇哇眾取寵,有嗰句講嗰句。先夾一舊芋香鴨,真係又香又好食! 我本來打算order四隻椒鹽豬手,接電話嘅職員好老實咁提我,兩隻都夠,真係喎,兩個人share一隻就啱啱好,一個人食曬一隻就會太肥膩囉。不得不提嘅砂鍋黃花魚湯,其實即係黃花魚豆腐湯,以為家常湯冇乜特別啦,我平時自己屋企都有煲魚湯㗎啦,呷一啖,果然有料到👍非常濃沃嘅魚味,加上豆腐又好濃豆味,我哋全家爭住飲,一滴不漏。搞到我要自我反省,我自家製嘅豆腐魚湯係咪有咩出錯,同人爭幾丈遠喎😵‍💫,下次

我從來寫食評都冇哇眾取寵,有嗰句講嗰句。先夾一舊芋香鴨,真係又香又好食! 我本來打算order四隻椒鹽豬手,接電話嘅職員好老實咁提我,兩隻都夠,真係喎,兩個人share一隻就啱啱好,一個人食曬一隻就會太肥膩囉。不得不提嘅砂鍋黃花魚湯,其實即係黃花魚豆腐湯,以為家常湯冇乜特別啦,我平時自己屋企都有煲魚湯㗎啦,呷一啖,果然有料到👍非常濃沃嘅魚味,加上豆腐又好濃豆味,我哋全家爭住飲,一滴不漏。搞到我要自我反省,我自家製嘅豆腐魚湯係咪有咩出錯,同人爭幾丈遠喎😵‍💫,下次我煲魚湯,一定要參考參考。
由於我個人好鍾意食好幼好幼嘅米粉,呢個興化炒米粉就啱曬我。我覺得廚師炒得好出色,爽身唔肥膩!莆田荔枝肉其實係咕嚕肉加咗幾粒荔枝肉。話雖如此,但係又幾好味,嗰幾粒荔枝點綴咗咕嚕肉,比起一般得幾舊菠蘿(可能好酸)嘅咕嚕肉生色不少,所以咪就係招牌菜囉。剩餘兩個餸,我就覺得ok啦。
總括今餐外賣係近排食得最好feel嘅,唔知係咪太肚餓嘅緣故呢!?諗多一諗其實係啲餸由舖頭拎到返屋企約十五分鐘,都仲夠熱,呢樣先至係竅門。因為大多數外賣都係用白色背心膠袋,蒲田就用保溫袋,你話價錢貴啲係咪真係有道理吖!
2022-04-03
  • 興化炒米粉
  • 椒鹽豬手
  • 莆田荔枝肉
2022-03-25 240 瀏覽
又嚟喇…「莆田」,上次試過其午餐,覺得味道唔錯、幾抵食又坐得舒服;今次途經PopCorn,👀有兩款下午茶套餐,款式頗特別,於是與 honey 入內試下!😉一坐底就有👆🏻小食~“酸蘿蔔”,認真醒胃,跟著其餘食物陸續上枱 😃👆🏻各款小點,大致上各有特色都👍🏻😋:有冰浸苦瓜、酥炸莆田扁肉、滷水嫩豆腐、水晶豬蹄凍、番薯包、蝦苗拌頭水紫菜、莆田糯米丸、蓮子雪耳湯…而我覺得最就係:* 冰浸苦瓜~苦瓜清甜爽口、甘甘哋* 水晶豬蹄凍~爽爽哋、咸咸哋,入口即溶幾得意* 蓮子雪耳湯~蓮子夠淋甜、雪耳爽口、糖水唔漏*  莆田糯米丸~糯米煙煙韌韌又軟熟,兼有香滑芝麻餡👆🏻主餐有“醬爆肉絲湯麵”~肉絲湯麵就一般啦…不過不失,但值得一提係“漁民紫菜燜飯”,估唔到燜飯好有紫菜淡香味兼有咬口 👍🏻😋

就係:
* 冰浸苦瓜~苦瓜清甜爽口、甘甘哋
* 水晶豬蹄凍~爽爽哋、咸咸哋,入口即溶幾得意
* 蓮子雪耳湯~蓮子夠淋甜、雪耳爽口、糖水唔漏
*  莆田糯米丸~糯米煙煙韌韌又軟熟,兼有香滑芝麻餡

2022-03-07
2022-02-13 220 瀏覽
食品雖然好味,門口招待客人職員態度良好,但內堂職員態度差,廚房職員安排出菜亂,已經第三次遇到這情況,如果唔係因為啲嘢好食,都唔會再三次俾機會,但唔會再給予機會啦,拒絕再幫襯。
外賣自取