2021-10-12 644 瀏覽
成日經過都見小店外大排長龍。雨天加上時間尚早未見人龍,係機會去試下啦先黎個小食,叫主菜加$25就有啦!咁抵食無理由唔叫埋!味道不過不失正常水準黑松露軟殼蟹義大利粉軟殼蟹炸到好油膩意粉質地過軟。醬係香滑既不過黑松露味就差d啦。千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅pizza既質地估你唔到,唔知以為食緊餅乾除左成個pizza好乾芝士有d漏,其他係正常既!當然都唔會expect有靚料海鮮啦。黑糖薑茶、蜂蜜檸檬兩杯野味道都幾淡下
黑松露薯條

黑松露軟殼蟹義大利粉

黑松露軟殼蟹義大利粉
軟殼蟹炸到好油膩
意粉質地過軟。醬係香滑既不過黑松露味就差d啦。

千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅

千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅
pizza既質地估你唔到,唔知以為食緊餅乾

黑糖薑茶、蜂蜜檸檬
兩杯野味道都幾淡下

黑松露薯條
2021-10-10 576 瀏覽
轉咗工無係荃灣返工好幾年,加上疫情都少咗出荃灣食好嘢,興之所致諗住出荃灣行街街,襯假期天朗氣清早D 出街食個早餐,經過荳子平日人潮如湧,今日時間尚早剛開門營業,尚有2張吉枱,馬上走入店舖內就坐,與同行友人享受豐富美味早餐我order 咗玫瑰鮮奶凍咖啡,班尼迪克蛋煙三文魚。玫瑰咖啡帶著淡淡的玫瑰花香,襯托咖啡的香濃,加上杯面的忌廉,配合起上嚟甜香濃滑好味清新的醒神咖啡班尼迪克蛋估唔到好好味,本身好怕腥,唔靚唔新鮮雞蛋會有一陣腥味,但荳子的班尼迪克蛋沒有腥味之餘,反有蛋香味,流心的蛋漿配上荷蘭醬,煙三文魚鬆餅,令人食完一口再一口 榛子凍朱古力, 濃香口滑朱古力天氣暑熱入口唔太甜,冰冰凍凍解喝之選。All day breakfast 好豐富每一樣都好好味,碟上菇類咸香清爽,香腸唔太咸肉質爽脆,冬甩配上忌廉唔會膩反帶出香甜更易入口,令人回味無窮荳子無令我失望,每樣食品也有質素,色香味俱全,這躺早餐令我好滿足,真心好味唯獨小店位置座位不多,遲咗嚟就要排隊等入座

玫瑰鮮奶咖啡(凍)

班尼迪克蛋、黑魚子、煙三文魚

我order 咗玫瑰鮮奶凍咖啡,班尼迪克蛋煙三文魚。

榛子涷朱古力

All day breakfast

唯獨小店位置座位不多,遲咗嚟就要排隊等入座

2021-10-01
$150 (早餐)
玫瑰鮮奶咖啡(凍)
班尼迪克蛋、黑魚子、煙三文魚
榛子涷朱古力
All day breakfast
2021-10-06 339 瀏覽
📍荳子愈開愈多✔️ 但食物依然咁有質素今次就冇食甜品 反而試咗2款Main🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🌀黃金蟹肉意大利粉用上鹹蛋黃混入醬汁之中 白汁同鹹蛋黃好夾 食到鹹蛋黃沙沙嘅口感 好濃既蛋黄香Sauce 夠Creamy 但蟹肉比較碎 唔係好食到蟹肉既鮮味🌀龍蝦包 Lobster Roll原隻波士頓龍蝦🦐啖啖肉 肉質幾爽口部分龍蝦肉碎 加入咗有酸瓜粒既他他醬入面最特別嘅係有個小龍蝦湯 龍蝦味濃郁 不過就真係唔係好夠飲😂強烈建議大家+$25 加配車打芝士薯條🍟性價比高又好食!
📍

原隻波士頓龍蝦🦐啖啖肉 肉質幾爽口
部分龍蝦肉碎 加入咗有酸瓜粒既他他醬入面
最特別嘅係有個小龍蝦湯 龍蝦味濃郁 不過就真係唔係好夠飲😂

強烈建議大家+$25 加配車打芝士薯條🍟
性價比高又好食!
黄金蟹肉意粉
2021-10-06
黄金蟹肉意粉
  • 黃金蟹肉意大利粉
2021-10-04 321 瀏覽
荳子Beans越開越多分店,平時要排長龍都冇好大意欲去試(不太喜歡排隊),最常經過係荃灣分店,排隊係要室外等候,更加打消念頭,今次難得見冇人等,試一試佢~🍌🥞Caramel Banana Breakfast with Beans Waffles香蕉開半,上面有焦糖面,waffles外形似donut,有別於常見的格仔窩夫,口感幾鬆軟,仲有配炒蛋同煙肉,但就較為普通,食物質素整體一般,如果要特意排30分鐘以上,不值得。☕️Creme Brulee Latte成層焦糖脆面,中和咖啡苦澀味。

☕️Creme Brulee Latte
成層焦糖脆面,中和咖啡苦澀味。

2021-10-04 204 瀏覽
去到荃灣路德圍行街突然落雨🌧,唯有搵間咖啡店避一避。但佢地唔同舖既咖啡質素都係參差不齊。我地叫咗 維也納咖啡☕️、鮮奶拿鐵☕️、Mixed Berry Waffles。牛奶咖啡🥛☕️正常質素,拉花都靚😍維也納咖啡☕️維也納咖啡係咖啡上面加上鮮奶油,口感會豐富同滑身啲,但依杯既味道就唔係太啱我😅🤪 Mixed Berry Waffles依個甜品真係值得推介,雜苺,忌廉芝士,鮮忌廉,雪糕,waffles,剩係睇都知道好味同值🤩😚🤤😋,熱waffles 配上冰凍雪糕,雙重口感🤤,好正👍
去到荃灣路德圍行街突然落雨🌧,唯有搵間咖啡店避一避。
但佢地唔同舖既咖啡質素都係參差不齊。

牛奶咖啡🥛☕️
正常質素,拉花都靚😍

維也納咖啡☕️

Mixed Berry Waffles
2021-09-28 319 瀏覽
休閒小店 下午茶首選🍰抹茶流心吐司🍞 $68吐司係竹炭麵包所以黑蚊蚊🖤🖤🖤唔同一般嘅白吐司,但味道我覺得差唔多🥸冇話太大分別,但賣相外型就幾得意特別~抹茶雪糕都好大,抹茶味都幾重,不過偏向奶味,唔係茶味嗰種,但我個人就幾鍾意,相對地甜,唔會好苦~上邊仲有啲生果棉花糖等等嘅小裝飾,賣相更加加分!!個留心效果唔算特別澎湃,只係輕微流心,但係入邊嘅抹茶醬汁都算多,唔會食到個吐司好乾嘅感覺!下午茶去幫襯,相對少人,價錢合理,同三五知己吹水都幾一流!😛不過,見到佢晚市通常都好多人,價錢都偏貴~
休閒小店 下午茶首選🍰

抹茶流心吐司🍞 $68
吐司係竹炭麵包所以黑蚊蚊🖤🖤🖤
上邊仲有啲生果棉花糖等等嘅小裝飾,賣相更加加分!!
不過,見到佢晚市通常都好多人,價錢都偏貴~
抹茶流心吐司
抹茶流心吐司
2021-09-18 296 瀏覽
🍽荳子 Beans荃灣海壩街99號地下🐽今次黎到荃灣嘅荳子Beans食午餐,相信大家對呢間黃店💛唔陌生,豬豬偵探早在幾年前係只有荃灣店嘅時候已經光顧過數次,估唔到過了幾年佢嘅分店已經遍佈港九新界,要讚嘅係食物品質竟然可以保持水準💯另一樣無變嘅就係店外長期大排長龍嘅情況,想嚟試下嘅朋友要有等半小時嘅心理準備🥶要投訴嘅係屯元天竟然一間分店都未有😭簡單介紹一下荳子Beans係以輕食為主,佢嘅意大利飯、意粉、甜點等都非常出色,今次我地仲試咗佢嘅All Day Breakfast,估唔到都幾高水準!黑松露軟殼蟹意大利麵 $98(🧡🧡🧡🧡)呢道意粉喺🐽每次嚟都會叫,要用好好食黎形容都不為過,上菜嘅一刻已經聞到濃濃嘅黑松露香氣,食落去黑松露香更喺口中瞬間爆發,醬汁配搭上彈牙嘅意粉濃而不膩,而主角軟殼蟹🦀亦炸得外脆內軟,再大隻少少就完美了,仲有幾種不同嘅菇係意粉入面,愛菌之人必定唔可以錯過🤩豪華英式全日早餐 $112(🧡🧡🧡🧡)呢個全日早餐非常豐富,入面每樣配料水準好高。尤其最有特色嘅就係入面嘅麵包轉用左窩夫,呢個冬甩型窩夫烘得外脆內軟,食落就好似啱啱整起嘅雞蛋仔咁充滿蛋香仲帶點蜂蜜味。拿破崙 (跟
🍽荳子 Beans
荃灣海壩街99號地下

黑松露軟殼蟹意大利麵 $98(🧡🧡🧡🧡)

豪華英式全日早餐 $112(🧡🧡🧡🧡)

拿破崙 (跟 set +$25)(🧡🧡🧡)
一層層嘅酥皮非常鬆脆,夾層入面除左吉士醬仲夾雜些些紅莓醬幾有特色,甜甜酸酸咁幾醒胃🥴但對比起其他出品就稍為失色咗少少啦!

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🧡🧡
抵食指數:🧡🧡🧡🧡
⁣⁣​
2021-09-13 301 瀏覽
今日黎到荃灣,呢間超人氣CAFE 幾百個好評,試下係咪真係咁正先!主打意式熱食 仲有甜品 帶子蟹籽芝士PIZZA, 抹茶雪糕多士 黑松露意粉 飲品X2焗得PIZZA非常脆口,上層放滿了芝士 每邊一粒帶子另加蟹籽粒 食起黎脆口加脆口 芝味濃郁黑松露醬汁意粉 上面仲放了3件肉片 肉焗得香脆夠肥嫩主角係個醬汁,濃重既松露醬汁加上野菌粒,香氣十足,麵條吸滿忌廉汁非常濃香美味蛋糕焗得香,即焗即上,上面放了杏仁片抹茶雪糕 多士香脆,係炭竹包夾埋抹茶雪糕同果仁碎食味道香甜抹茶味濃香滋味 食埋甜品非常滿足結尾係冰茶與熱檸茶 夠香濃清新味蕾荃灣海壩街99號地下平均消費$200評分8/10
主打意式熱食 仲有甜品
黑松露醬汁意粉 上面仲放了3件肉片 肉焗得香脆夠肥嫩
味道香甜抹茶味濃香滋味 食埋甜品非常滿足
結尾係冰茶與熱檸茶 夠香濃清新味蕾

平均消費$200
評分8/10
星期日放假 同朋友短聚一下想搵個地方飲杯咖啡食個All Day Breakfast,荃灣都有好多唔同選擇 但我鍾愛Beans 因為食過好多次都有讚無彈,食物質素高又唔貴,岩哂一班朋友去食。一行4人,因為我心儀食All Day Breakfast 所以一坐低已經叫定先朋友食一個Pizza加兩個意粉share 我就無特別食就唔影啦Deluxe All Day Breakfast:一睇就知夠哂豐富,食完即刻飽哂黑松露炒蛋好食,好香黑松露既味,但有少少太熟窩夫都好香,好軟身 中間會脆身 幾好食飲品我叫番佢送既咖啡,都係好香豆味整體黎講係一間好唔錯既餐廳去荃灣食Cafe一定首選美中不足係星期日多人要等位同埋入面坐有啲逼會準時叫你埋單走人不過為左食餐好既無所謂啦
星期日放假 同朋友短聚一下

Deluxe All Day Breakfast:

一睇就知夠哂豐富,食完即刻飽哂
黑松露炒蛋好食,好香黑松露既味,但有少少太熟
窩夫都好香,好軟身 中間會脆身 幾好食
Deluxe  All  Day  Breakfast

飲品我叫番佢送既咖啡,都係好香豆味
整體黎講係一間好唔錯既餐廳
去荃灣食Cafe一定首選

美中不足係星期日多人要等位同埋入面坐有啲逼
會準時叫你埋單走人
不過為左食餐好既無所謂啦
Deluxe  All  Day  Breakfast
2021-09-02 185 瀏覽
係路德圍有好多野食,但裝修都係比較普通路過見到裝修幾靚幾舒服就入咗去試吓黃金蟹肉意大利粉 ($108)係一款好吸睛同呃like嘅意粉食落味道比較濃,啖啖都有鹹蛋黃嘅味道加上有蟹肉配搭,都對得住價錢
係路德圍有好多野食,但裝修都係比較普通
路過見到裝修幾靚幾舒服就入咗去試吓

黃金蟹肉意大利粉 ($108)
係一款好吸睛同呃like嘅意粉
食落味道比較濃,啖啖都有鹹蛋黃嘅味道
加上有蟹肉配搭,都對得住價錢

2021-09-02 289 瀏覽
Beans係一間打卡又得~又食得~既舖頭😍當日假日lunch 11點左右去 好早就有人排隊~所以想光顧既你 記得早少少出發舖頭分2面既坐位😚坐位都算闊落~大約排左半個鐘左右就入得😚食物一上菜 賣相就已經超超超靚😳🤣當然就係打個卡先 靚靚cafe😍即刻去相!!黃金蟹肉意大利粉$98打卡靚 食落超級好食🥳🥳蟹肉係意粉表面有好多 再混合下面既白汁醬 混合一齊食好好食 濃味又唔會太咸 平衡好好因為我地2個人share食所以完全無heavy既感覺😍🥳Angus Beef Cheddar Cheese Burger (8oz)$142 E個burger既料好足 個牛肉都好有肉味Burger包係乾身既 e個位加分Everest 椰子慕絲 焦糖香蕉果凍 雲呢拿蛋糕 $42上菜果時已經覺得好有特色食落有3層 表面好滑既慕絲 配上中間既果凍同內層軟既蛋糕 好好食但反而嫌個份量有dd少🤣仲好想食整體餐廳野食性價比超高好適合打卡 又好食😋餐廳坐位都坐得舒服😍高評
Beans係一間打卡又得~又食得~既舖頭😍

整體餐廳野食性價比超高
好適合打卡 又好食😋
餐廳坐位都坐得舒服😍高評
2021-08-24 235 瀏覽
第一次食beans, 叫左黑松露軟殼蟹意粉,幾好食,但咸左啲!ha醫護有cake 送!食左綠茶味cake, 朱古力cake,柚子伯爵茶味cake!全部都好食!但好飽!!!見朋友食burger,好大份!好吸引好抵食!下次再黎食過!
見朋友食burger,好大份!好吸引好抵食!
下次再黎食過!
2021-08-20 308 瀏覽
成日星期六日經過不同分店都好多人等位,所以一直無試。今日星期五放工見無嘜人,一於試下。吧枱可以即入,唔洗等位,所以要咗吧枱。通常高枱下面都會有勾俾人掛袋,但呢到完全無預過位俾你放袋,可能預你咩住個袋食🙂🙂問店員有無椅放野,話無,叫我地放住隔離位先,不過有人入座都要攞返走。放完隔咗幾分鐘已經有人,最後又死死地氣攞返張椅俾我地放野,何不一早就咁做呢?食物價錢,俾我係openrice睇嘅7月餐牌,每樣野差唔多貴咗成10蚊,而家係8月份,一個月加價加到咁?不知是否因為有消費券而大幅加價!雖然唔洗加一,但價錢依然偏貴。若食物質素對得起個價錢就無問題嘅,可惜唔係😐😐All Day Breakfast $122好似冬甩個兩舊係佢地所謂特色窩夫,與雞蛋糕無咩分別,平時啲窩夫好食好多!白色個兜野,搽咗同唔搽分別不大,唔知要黎做嘜😅黑松露炒蛋,算係成餐最好味嘅食物。炒菇微辣,ok的。煙肉較硬。其他無咩特別。餐飲叫咗黑糖薑母茶,杯飲品就幾足料,夠哂薑!跟餐加的抹茶蛋卷$25(原價$42)不過不失,無咩特別。忘記名字$68擺碟的確幾靚,打卡一流,食就得個甜字!雪糕球是咖啡味,店稱所有雪糕是用 Haagen D
成日星期六日經過不同分店都好多人等位,所以一直無試。
今日星期五放工見無嘜人,一於試下。

吧枱可以即入,唔洗等位,所以要咗吧枱。

All Day Breakfast $122

黑松露炒蛋,算係成餐最好味嘅食物。
炒菇微辣,ok的。
煙肉較硬。
其他無咩特別。

餐飲叫咗黑糖薑母茶,杯飲品就幾足料,夠哂薑!

跟餐加的抹茶蛋卷$25(原價$42)
不過不失,無咩特別。

忘記名字$68
擺碟的確幾靚,打卡一流,食就得個甜字!
雪糕球是咖啡味,店稱所有雪糕是用 Haagen Dazs雪糕。 雪糕球下面有一層棉花糖,甜到流,加埋oreo,甜到食少少已經唔想食。

有幾滴所謂流心🤔 不過流唔流都無所謂,反正都已經太甜。

中間有舊麻薯,唔知想點,唔係分散係唔同位置,係一大舊係中間,同其他料係完全分開。即係出面食嘅麻薯麵包,咬落去係會同個麵包混為一體,呢個真心唔知想點。

無叫飯同意粉,但係門口望入去時,見到有一枱食剩半碟意粉就走了,知咩料啦🤫

整體來說,要排隊等位加呢個價錢,應該都唔會再幫襯。上菜速度係快,食物味道不過不失,又唔會話難食嘅,不過試一次就夠!

今日打算和朋友去荃灣覓食,甘啱見到呢間下午時段3.30左右有空位,Beans係荃灣都算出名的cafe,平時都係要排長龍,天氣又熱,即刻登記衝入去食個brunch先~🤣因為我比較注重環境氣氛,荃灣呢間門店有兩邊可以入去坐,位置較細,如果係想打卡的朋友要揀窗邊坐比較容易影到靚相,因為係路邊同埋隔離起棚裝修,同埋座位較近,環境不算安靜。但係裝修和整潔度係okay的,算乾淨和較光亮。環境氣氛麻麻,但還可接受。食物方面好驚喜❤🥰❤千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅($88)🌟5/5因為係Lunch set裡面,所以包一杯免費飲品,Latte,檸檬蜂蜜茶和黑糖姜母茶任選一杯,其他飲品+$6。海鮮味好重,薄餅較鬆軟濕潤,芝士和魚子好足,非常驚喜。💛黃金蟹肉意粉 $91🌟3.5/5連蟹蓋上菜賣相唔錯,我以為有糕係個殼點知係裝飾,笑死,入面仲有唔少蟹肉,蟹柳和蘑菇, 醬汁好濃,有好濃嘅蛋黃味,啱晒蛋黃愛好者,雖然分量五大,但係因為太濃郁而好膩,最後都係未食曬有剩。❤蜜糖單邊雞亦配薯條沙律($68)🌟3.5/5好大份,薯條好香脆又五會好干,青菜算新鮮,蜜糖雞亦都係照常發揮,不過不失,都適合一班朋友分住食。🎀總結:整

食物方面好驚喜❤🥰

千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅

❤千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅($88)
🌟5/5

黑松露軟殼蟹意大利粉

💛黃金蟹肉意粉 $91
🌟3.5/5

蜜糖單邊機翼配薯條沙律

❤蜜糖單邊雞亦配薯條沙律($68)
🌟3.5/5

🎀總結:
整體適合後生仔和KOL打卡,我最注重的食物質素仲有番咁上下。係荃灣無地方去的話,都可以來這間試試,不過建議下午茶時段,因為我地走的時候5.6點都開始排長龍。

2021-08-14
千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅
黑松露軟殼蟹意大利粉
蜜糖單邊機翼配薯條沙律
  • 黑糖薑母茶
  • 黃金蟹肉意大利粉
  • Beans小食拼盤
2021-08-15 298 瀏覽
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝒲𝒶𝓃之前已經食過beans 好多次啦,因為次次食完都會有好飽好滿足既感覺。🌟𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗕𝗘𝗔𝗡𝗦 𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲𝘀 ($𝟴𝟮)上次個𝘈𝘋𝘉 真係比佢驚艷到,今次呢個上碟比上次細好多。香焦雖然上面淋左𝘤𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭,但係香焦本身偏生,所以食起黎有點硬。𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦係重點,點埋𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 & 糖漿比較甜,但好好味。蛋就整比較實身,雖然食得出落左牛奶,但係炒得比較耐,有𝘥 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘤𝘰𝘰𝘬 𝘨𝘦 感覺,同埋上次𝘈𝘉𝘋既炒蛋有加黑松露醬,今次有比較有傷害。🌟𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 (+$𝟮𝟱)見到隔離枱既薯條好靚,所以我都加左一個。個碟睇落幾大,但原來薯條得好少,仲要薯條好似係尾水,望落去顏色比較深同埋好多都係短既薯條,食落都只係温熱唔係啱啱炸起,有少少失望。不過個黑松露醬係好味既,救番個薯條唔少分數。🌟𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲𝘀 ($𝟱𝟴)佢既𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 係好靚既,第一啖食左𝘥 煮過既蘋果加上上既有𝘥 𝘯𝘶𝘵𝘴,個𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 有少少奇怪。𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦就仍然𝘬

🌟𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 (+$𝟮𝟱)

🌟𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲𝘀 ($𝟱𝟴)
佢既𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 係好靚既,第一啖食左𝘥 煮過既蘋果加上上既有𝘥 𝘯𝘶𝘵𝘴,個𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 有少少奇怪。𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦就仍然𝘬𝘦𝘦𝘱到鬆軟好味,𝘺𝘰𝘶𝘨𝘶𝘳𝘵 味道亦都好好。反而佢另外提供既𝘮𝘶𝘵𝘤𝘩𝘢 醬就有點偏濃,濃得有少少苦味。另外值得一讚既係個紅豆抹茶雪糕,抹茶味好濃,淡淡既甜味恰到好處。但電糕底既餅碎就味道唔係太好,上次𝘰𝘳𝘦𝘰 味既更有驚喜。

今次覺得𝘣𝘦𝘢𝘯𝘴 既食物水準好似下降左,定唔知係因為我叫左第二個餐啦,冇之前食咁大滿足。希望下次水準可以穩定番。

📍荳子 𝐁𝐞𝐚𝐧𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞
荃灣海壩街99號地下
G/F, 99 Hoi Pa Street, Tsuen Wan