2019-05-15 20 瀏覽
On a rainy day, my colleagues and me picked a restaurant near our office so as not to get wet. We picked a Taiwanese restaurant, Cha Cha. I chose a spicy 🌶 soup beef noodles and a +$12 drink of “cheese four season tea”. The noodles and the drink were nice 👍. But I requested the cold drink with no ice, it became a hot drink 🥤.Other than the main course, we shared some add-on dishes including vegetables, chicken wings, squid 🦑 ball, etc. They were really nice and we would go this shop again.

2019-05-08
  • 台式小食拼盤
I was captivated by the one person hot pots like 8 pots however when I got there I found out that they only serve it in the evenings which makes sense as everyone is in a rush during lunch.During lunch and afternoons, they serve rice and noodles.That day they ran out of herbal soup and beef shin so we had the beef noodles and the spicy noodles.The beef noodles had a really strong beef aroma which you could really smell when it came.My favourite was the spicy noodles because they come with pigs b

My favourite was the spicy noodles because they come with pigs blood, fatty beef, meat balls and intestines.
The bowl seems to say soup and rice so it could be a sister restaurant to the TKO one.

Nevertheless, the noodles were good.

For drinks I had the Pure Kin Feng Tea which is sugar free and has a lovely tea fragrance.
Overall, it is a nice joint to go to on the week days and the staff were shockingly nice.
I was surprised they offered to turn off the air con as it was quite cold despite I had already finished my food and was just sitting there.
行經旺角波鞋衝,就諗住順便喺嗰頭食嘢。一個唔覺意被茶茶嘅門面吸引住,即刻好想食台灣嘢。女朋友叫咗杯超級水果綠妍,我試飲咗同試食咗啲水果,覺得幾新鮮同清新,唔錯唔錯!但我始終鐘意奶蓋類多啲,所以就叫咗杯芝士綠妍。其實飲落去似奶茶,但茶味都幾香,奶蓋又唔會太甜,幾正!媽媽就嗌咗滿杯菠蘿,佢話幾香菠蘿味!其實茶茶有好多鍋物可以選擇,但因為帶埋媽媽嚟食,佢比較鐘意食魚同辣嘢,所以最終我哋就揀咗巴蜀烤魚鍋,加BB辣。其實我平時唔太好食魚,因為好怕啲魚好多骨,但呢條魚冇乜細骨,都幾易食。鍋裡面仲有好多配菜,而且仲索晒啲湯,如果可以加多碗白飯嘅話就真係冇得頂!女朋友叫咗牛舌,我心諗呢度啲牛舌咁平應該都麻麻哋啦!但又估佢唔到幾嫩口同夠味喎!真係好驚喜!加上佢面頭淋咗少少類似七味粉嘅調味料同蒜蓉,即刻令到塊牛舌更加香口。鹽燒大蝦唔算平,要成$38隻,但上到枱佢又真係幾大隻!咬落去仲啖啖肉,好滋味!雞軟骨我一向麻麻,但女朋友猛話呢嘅雞骨好食,咁我都唯有試兩舊啦,又真係OK嘅,幾有咬口,幾夠味。呢度嘅台灣腸真係不可不點!媽媽未去過台灣,未食過正宗嘅台灣腸,佢淨係一路食一路讚話好味,甜甜哋好特別。女朋友話呢度
行經旺角波鞋衝,就諗住順便喺嗰頭食嘢。
一個唔覺意被茶茶嘅門面吸引住,即刻好想食台灣嘢。

其實飲落去似奶茶,但茶味都幾香,奶蓋又唔會太甜,幾正!
媽媽就嗌咗滿杯菠蘿,佢話幾香菠蘿味!

呢度嘅台灣腸真係不可不點!媽媽未去過台灣,未食過正宗嘅台灣腸,佢淨係一路食一路讚話好味,甜甜哋好特別。女朋友話呢度嘅台灣腸同台灣夜巿嘅味道一樣!我都覺得味道非常相近,以後掛住台灣美食真係可以嚟食吓!

蒜蓉秘製青口一上枱我哋都表示驚訝,因為超多蒜蓉!本身仲驚啲蒜蓉會蓋咗青口嘅鮮味,但好彩完全唔會,一啖啪入口可以同時食到兩個層次!
扇貝上面嘅粉絲吸晒蒜味同扇貝嘅鮮味,好正!

媽媽同女朋友平時好鐘意食羊肉,見呢度有得叫緊係唔會放過機會!
佢哋係咁話好夠羊味,但又唔會太SO,上面嘅調味粉吊到羊肉嘅鮮味出嚟!
食串燒係一定要叫雞肉串!呢度嘅雞肉串好多肉汁,表皮冇烤燶,雞肉唔老,唔錯唔錯!
最尾我哋仲加咗碟涼拌小青瓜,估佢唔到咁大碟!
青瓜我淨係食脆嘅,咬落去要「索索」聲咁先好食。
呢度啲青瓜究竟用咗咩醬呢?咁好味嘅!
上面仲加咗我好鐘意嘅芝麻添!
食完呢碟青瓜真係飽到喊,有乜理由$28咁大碟架!!
2019-04-18
2019-05-11 74 瀏覽
四個人,一人一鍋叫左臭臭鍋,麻麻牛肉鍋、沙茶牛肉鍋同蕃茄豚肉鍋... 個個鍋湯底都唔錯,特別鍾意蕃茄鍋湯底,好清甜。配料份量足夠,可惜臭臭鍋豆腐唔夠臭至於燒物先係精髓,燒腩片、燒牛👅、燒大腸同燒🍆簡直無敵拼盤就柚子雞翼最好食。但係飲品就負哂分。。。水果茶最正常,芝士莓莓同芝士奶蓋烏龍好麻麻,最扣分嘅係爆🍋四季春(微糖)好啖口,得茶味總括食物質素唔錯,最弊係員工,好多都💭💭💭...落單有少少激氣
四個人,一人一鍋

至於燒物先係精髓,燒腩片、燒牛👅、燒大腸同燒🍆簡直無敵
拼盤就柚子雞翼最好食。
但係

燒大腸
小食拼盤
臭臭鍋
2019-05-11 91 瀏覽
今日約左人係油麻地拎野~搞掂之後就同老公係條街搵食,見到呢間台式料理個logo幾得意,門口貼哂menu,覺得都幾岩食於是就入去試試~入到黎見到好多檯都叫鍋食,咁我地就叫左一個鍋、一個飯再加d串燒喇~沙茶牛肉鍋好多配料滿滿一鍋送上檯!有鵪鶉蛋、牛肉、牛丸、炸薯仔、金菇、豆腐等等~本身入面既食材已經熟左,然後係湯底度一路滾一路令食材索d湯底既味~因為食材係熟既關係,等食既時間就少左好多,岩哂心急的我~湯底好香沙茶味,愈滾得耐個湯底愈濃,我地d菜留番最後食~吸盡湯底既精華~超入味!另外仲有d醬料俾大家選擇,仲可以落蒜蓉同吃~更加香!鹽酥雞扒滷肉飯鹽酥雞扒係台灣出名既炸物~食台灣野梗要試下佢啦!呢間餐廳整既鹽酥雞扒都幾大塊,炸到金黃色但唔會令人覺得有油膩感,咬落去好酥脆,雞肉未至於嫩滑但就一d都唔鞋口,切開一件件容易食~而滷肉亦滷得入味,唔會過咸,配飯食一流!燒物我地叫左燒菇、燒牛舌、串燒雞肉、串燒羊肉、炸大腸串、串燒金菇煙肉卷~冬菇同牛舌用左蒜蓉一齊燒,一上到檯係超級香,所有串燒都落左孜然粉同少少辣粉去燒,所以全部都好夠味好香,好快就食完一串又一串~爭d唔記得講鹽酥雞扒滷肉飯係跟餐~而加20

滷肉飯

燒物
金菇煙肉串

羊肉串,雞肉串,炸大腸串

燒冬菇

燒牛舌

爭d唔記得講鹽酥雞扒滷肉飯係跟餐~而加20蚊就可以揀26蚊以下既特飲~一場黎到梗係揀d台灣特飲試下~我地叫左蜜桃綠妍~其實就係蜜桃綠茶黎~大大既一杯,兩個人飲都夠~蜜桃味好重好香甜~配埋綠茶感覺好fresh~又解渴又好味~推介~~~
蜜桃綠妍

滷肉飯
金菇煙肉串
羊肉串,雞肉串,炸大腸串
燒冬菇
蜜桃綠妍
2019-05-10 22 瀏覽
天氣反常,已經5月但呢幾日天氣竟然凍凍地。想打邊爐,但兩個人又好難叫野,所以去左呢間有一人一鍋的食店。我同老公叫左麻辣鍋同藥膳雞鍋share,藥膳雞鍋先上,湯底藥有材味其實吾濃,但好有雞湯的香甜,雞肉都算嫩滑,最好係好多蔬菜配料, 感覺比較健康麻辣鍋材料更加豐富,有肥牛片,少少海鮮同丸。因為叫左少辣所以湯底都容易入口,但餸菜嗍咗啲未都好惹味,個鍋仲連埋個公仔麵,超級豐富另外再追加左個烏冬,烏冬係靚野用日本稻庭烏冬,入口滑到都唔使趙,真係食到"雪雪"聲飲品叫左爆檸四季春同芝芝苺苺,前者 酸酸甜甜好醒胃, 剛好中和 火鍋的油膩了,後者的芝 打得好厚, 士多啤梨沙冰則打到很幼細,絕不比內地進註的火紅品牌遜色

放工時間🌙,突然下起滂沱大雨🌧,又刮起大風🌬,整個感覺超冷的⛄️,在跟老公🍋在街頭快要凍僵的一刻❄️,看到了一家台式食店🇹🇼,馬上二話不說跑了進去補充一下熱能🌡。店內以台式火鍋為主🍲,也有多款的台式定食供選擇🍱。每桌都備有調味醬料🌶,絕對適合重口味人士😈。晚市時間🌛,食客滔滔不絕的💥,還好進來時還有位置😁。🔹茶茶麻辣鍋🌶 $108嚐辣人妻🐷當然是想也不用想就點了這個😎,除了各式丸類外🍡,更加入了蜆🌊、粟米🌽、冬菇🍄及公仔麵🍜等,份量絕對是不容忽視的🌟!湯底的辣度算是可接受程度👌🏽,如果怕辣的不妨可選小辣的😊。🔹沙茶牛肉鍋🥘 $108最近不吃碳水化合物的老公🍋則選了這個🤓,當中包括了鵪鶉蛋🍳、榨菜🥦、韭菜🥬等等,入口帶有濃濃的花生香味🥜,讓人胃口大開🎉。🔹炸魚皮🐠 $28特意為老公🍋追加一客炸魚皮🔥,畢竟他終於病好了🥳,沒有了戒口令⚠️,就讓他放縱一晚吧😌。🔹雞蛋🥚 $8人妻🐷則追加一只雞蛋🍳,湯鍋滾起了馬上放下去🥢,看著它慢慢熟起來後先吃一口😋,口感更為幼滑👍🏽。🔹芝士莓莓🍓 $39顏色炫麗的奶類飲品🍼,新鮮水果的酸甜味🤤,加上了芝士奶香的醇厚口感🧀,幸福感滿溢🥰。🔹珍珠奶茶🥤 $26茶與奶

店內以台式火鍋為主🍲,也有多款的台式定食供選擇🍱。

每桌都備有調味醬料🌶,絕對適合重口味人士😈。

晚市時間🌛,食客滔滔不絕的💥,還好進來時還有位置😁。

🔹茶茶麻辣鍋🌶 $108

🔹雞蛋🥚 $8

🔹芝士莓莓🍓 $39
芝士莓莓

🔹珍珠奶茶🥤 $26
茶與奶的比例不錯👏🏽,入口香滑又不失茶香🍵,加上口感煙韌的珍珠🖤,老公🍋表示滿意💯。
珍珠奶茶

💭總結
凍凍的天氣下⛈,一人一個火鍋後馬上暖了起來🌡,又是時候回家了💞~
2019-05-07
芝士莓莓
2019-05-10 14 瀏覽
幾星期前同朋友食左個臭臭鍋,但覺得麻麻地,對比大半年前黎依間依真係差好遠。所以一定要黎依間返兜,依間既招牌臭臭鍋,一臭難忘。材料好豐富,有:牛肉 - 肥牛,正呀,吸收左鍋底中既沙嗲味,辣辣地,好好味~臭豆腐 - 夠臭夠滑。米血糕 - 煙煙靭靭,,香濃米味。滷大腸 - 好肥,好香,好滑, 洗得好乾淨~台灣貢丸 - 唔鐘意食貢丸既我,只係會食台灣既貢丸,因為夠香。鵪鶉蛋 - 要最尾食,由白雪雪變成茶色,吸收晒湯底,好入味~蜆 - 無沙,入晒味~榨菜。好爽呀,加強湯底既材料。韭菜 - 增味食材粟米 - 甜粟米又入味。椰菜 - 好爽口,好香花椒八角味~鮮東菇 - 切得好靚呀!而且好爽滑!娃娃菜- 吸收左湯底精華,好入味~金菇 - 好入味~芫茜 - 增味食材花蓮烤魚鍋鯇魚 - 煎香左,而且好入味,肉又嫩!蜆 - 辣辣地,入晒味木耳 - 好爽炸枝竹 - 入晒味~豆角 - 好爽口豆腐 - 超級滑、超級辣粟米 - 辣辣地,入晒味椰菜 - 辣辣地,入晒味鮮東菇 - 辣辣地,入晒味娃娃菜 - 辣辣地,入晒味金菇 - 辣辣地,入晒味芫茜 - 增味食材追加台南滷肉飯滿滿既漠滷肉舖滿飯面,滷肉調得好入味,加入洋

所以一定要黎依間返兜,依間既招牌臭臭鍋,一臭難忘。

材料好豐富,有:

臭豆腐 - 夠臭夠滑。
米血糕 - 煙煙靭靭,,香濃米味。

滷大腸 - 好肥,好香,好滑, 洗得好乾淨~
蜆 - 無沙,入晒味~
榨菜。好爽呀,加強湯底既材料。
韭菜 - 增味食材
粟米 - 甜粟米又入味。
椰菜 - 好爽口,好香花椒八角味~
鮮東菇 - 切得好靚呀!而且好爽滑!
娃娃菜- 吸收左湯底精華,好入味~
金菇 - 好入味~
芫茜 - 增味食材

花蓮烤魚鍋

鯇魚 - 煎香左,而且好入味,肉又嫩!
蜆 - 辣辣地,入晒味
木耳 - 好爽
炸枝竹 - 入晒味~
豆角 - 好爽口
豆腐 - 超級滑、超級辣
粟米 - 辣辣地,入晒味
椰菜 - 辣辣地,入晒味
鮮東菇 - 辣辣地,入晒味
娃娃菜 - 辣辣地,入晒味
金菇 - 辣辣地,入晒味
芫茜 - 增味食材

追加台南滷肉飯
滿滿既漠滷肉舖滿飯面,滷肉調得好入味,加入洋蔥粒令口感更爽。

台式小食拼盤包括小香腸、雞翼、花枝丸

台灣香腸超脆皮,肉又甜又香。
花枝丸燒得好香呀,少少咸好好味😋
煎香左既雞翼加上柚子醬,酸酸甜甜之外,亦都無咁熱氣~

芝士凍頂烏龍茶加多芝士
超濃芝士味,最岩我食個芝士控!
凍頂烏龍茶夠清香~
飲到底個芝士超級濃,正呀喂!

滿杯菠蘿
超濃菠蘿味,好甜,好飲食緊菠蘿咁~
2019-05-09
  • 招牌臭臭鍋
2019-05-10 14 瀏覽
放假瞓到晏一晏,起身後已經係成點鐘,行過旺角,見到呢間茶茶台式料理店內坐滿客人,就行入去試下好吾好食啦午市套餐好多選擇,有台式飯類、丼飯、麵類等等,價錢都係幾十蚊起 下午茶時段仲有7折添我就嗌左川辣四寶面$55,湯底充滿四川風味,面條粗幼適中,食完即刻暖曬老公就嗌左農場番茄牛肉熱湯$48,番茄湯濃度適中,仲落左好多肥牛同菜添,非常健康香煎雞蛋 +5$跟餐+$6就可以享有蠔油時菜 炸雞翼+$12酥炸花枝墨魚丸+$12 金黃色的墨魚丸內裏充滿花枝粒 台灣夜市小香腸 +$15最鐘意就係台灣腸野飲分別嗌左芝士四季春+$12同蜂蜜綠茶+$8,滿滿既芝士味,滿足曬飲喜茶既欲望總括而言價錢非常合理,份量多,質素又唔錯,吾怪得知店內坐滿客人

下午茶時段仲有7折添

香煎雞蛋 +5$
跟餐+$6就可以享有蠔油時菜
炸雞翼+$12
酥炸花枝墨魚丸+$12 金黃色的墨魚丸內裏充滿花枝粒
台灣夜市小香腸 +$15最鐘意就係台灣腸
2019-05-09 25 瀏覽
🇹🇼台灣人氣嘅臭臭鍋係香港有得食啦!🇭🇰我鐘意食臭豆腐,於是就拉埋女朋友去食呢間餐廳餐廳係麥花臣球場附近,都幾方便野食選擇多枱都提供調味架,提供蒜蓉、七味粉、豆瓣醬同豉油。我地叫左一個小辣臭臭鍋話明臭臭鍋就緊係以臭豆腐為底。個鍋入面都有超過十款食物,有丸、菜、冬菇、金菇、牛肉、鴨血... 好鬼正呀個種臭香味仲叫左d小食台式小食拼盤包括香腸、花枝丸同雞翼,各有特色。港式味+台式味👍🏻鹽酥雞扒個鹽椒好香,都算幾濃味 炸得好,仲可以保持到雞既口感同軟熟要食飯既我,叫左個滷肉飯個滷肉飯不過不失滷肉係唔錯,吾會不咸👍🏻👍🏻燒牛舌幾有口感,加上厚切最岩食開有口感野既人除左之外,仲可以飲到即沖既台式飲品,而且選擇亦有很多芝士奶蓋,珍珠奶茶果d我就簡左純紅茶走糖
🇹🇼台灣人氣嘅臭臭鍋係香港有得食啦!🇭🇰

我鐘意食臭豆腐,於是就拉埋女朋友去食呢間餐廳

餐廳係麥花臣球場附近,都幾方便

野食選擇多

枱都提供調味架,提供蒜蓉、七味粉、豆瓣醬同豉油。

我地叫左一個小辣臭臭鍋

話明臭臭鍋就緊係以臭豆腐為底。

好鬼正呀個種臭香味

仲叫左d小食

鹽酥雞扒個鹽椒好香,都算幾濃味

炸得好,仲可以保持到雞既口感同軟熟

要食飯既我,叫左個滷肉飯

個滷肉飯不過不失

滷肉係唔錯,吾會不咸

👍🏻👍🏻

燒牛舌幾有口感,加上厚切最岩食開有口感野既人

除左之外,仲可以飲到即沖既台式飲品,而且選擇亦有很多

芝士奶蓋,珍珠奶茶果d

我就簡左純紅茶走糖

2019-05-07
5 分鐘 (堂食)
2019-05-08 70 瀏覽
第一次吃台式的臭臭鍋已經是很久之前的事,雖然我第一次吃臭臭鍋是在香港吃的,並不是在台灣吃的,但感覺香港的臭臭鍋其實還不錯,好像比台灣的還要好吃,可能是合我的口味吧。茶茶台式料理主打熱鍋,記起之前也曾光顧這間食店,種類好像沒有以前的多,價錢也相對昂貴了,物價通漲十分厲害。台式料理來說,臭臭鍋當然是招牌菜,也可選擇其餘數款美味的熱鍋。另外還有各款小食和串燒可供選擇。男朋友點了一個招牌臭臭鍋,湯底還果然真夠臭,隔咗一段距離已嗅到臭味,材料有牛肉、臭豆腐、貢丸、蜆肉和金菇等等,蜆肉更可轉成豚肉。我自己點了沙茶牛肉鍋,其實不論是味道或是材料,都跟招牌臭臭鍋十分相似,當然多了沙茶的味道會是另一種享受,就像我們在家中吃火鍋會沾的沙茶醬。忘記了加多少錢就可以配牛肉片,大概是三十多元,看樣子應該不是肥牛,但牛味香濃,軟軟的,也是不錯的,對於嗜牛的人來說也可以加錢去多吃一些。鹽酥雞扒也是台灣菜中熱門的菜式,表面很脆卜卜,香口,裡面的雞肉也嫩滑,但略嫌油膩,吃的時候有不少油份滲出來。台式小食拼盤有小香腸、雞翼和花枝丸各兩件,個人認為這個真是這裡一定要點的,首先說說小香腸,尾部是脆脆的,然後能做到乾身但又有點

另外還有各款小食和串燒可供選擇。

招牌臭臭鍋

鹽酥雞扒

台式小食拼盤有小香腸、雞翼和花枝丸各兩件,個人認為這個真是這裡一定要點的,首先說說小香腸,尾部是脆脆的,然後能做到乾身但又有點汁。花枝丸也有大量的墨魚餡,雞翼上的是柚子醬,雞翼配柚子醬我還真是第一次試,很是新奇😂
台式小食拼盤

雞肉串上是滿滿的調味料,好像是中式的「孜然」,下一點還可以,太多的話感覺就會over。裡面的雞肉還是嫩滑的,雞肉串向來在串燒界來說也是頗受歡迎的。
香烤雞肉串

完全沒有想過在串燒店也能吃到蒜蓉粉絲扇貝,以為這菜式只能在中菜館享用到,扇貝很大隻,蒜蓉和粉絲的數量也多,蒜味香濃,只是可能醬汁不均勻,有點粉絲比較乾身。
蒜蓉粉絲燒扇貝

最後分別點了芝士茶茶8號和芝士莓莓,芝士茶茶8號的「8號」我還真的不知道是什麼意思哈哈,只是喝進口覺得好喝就足夠了,芝士奶蓋有鹹香亦不失鮮奶的甜味,茶味也不苦澀,而是清香解膩,很適合客人吃完火鍋後享用。另外芝士莓莓的莓果很新鮮,應該沒有加太多的人造色素,很坦白說,我覺得比起在深圳很熱門的一間芝士奶蓋飲品專門店的同類型飲品更好喝🤭
2019-05-05
招牌臭臭鍋
台式小食拼盤
蒜蓉粉絲燒扇貝
  • 芝士茶茶八號
2019-05-08 25 瀏覽
旺角真是很多好東西吃,但找平宜又好吃的真的需要好需要時間。 最近給我發現一間新開的台式餐廳, 不再是牛肉麵和魯肉飯等台灣小食;也不再是大伙兒才吃得了的台灣火鍋;而是一人也可以台式火鍋店。 這間主打台式一人一鍋火鍋,有經典的臭臭鍋,沙茶牛肉鍋 ,還有串燒小食。 價格也很公道。 新的店面,環境大,坐位也比較多,未算太寬落。裝修光線及配色就好夢幻,粉色格調,所以坐落去都好舒服。 先叫了冷盤試下先,我見旁邊桌果個超大份,所以我也叫了一份,它是冰伴手拍青瓜 我同我老公一人叫一鍋。 我叫了沙茶牛肉鍋(小辣),他叫了臭臭鍋 。 我們怕一鍋會份量唔夠,所以叫了些串燒和小食,不過當一鍋上菜時,我們後悔了, 因為鍋上好多野食。 我的沙茶牛肉鍋,牛肉份量多,還有金菇、豆腐、娃娃菜、貢丸、牛丸等等。 湯味很濃郁,沙茶味很足,我叫小辣已經辣辣的。 他的臭臭鍋的份量也和我一樣那麼多。 雖然叫臭臭鍋,但臭味不會太過份,應該是人人適合吃的程度。 它的臭臭鍋的臭豆腐,我個人覺得不錯,還偷吃他幾口每個人都有心目中愛吃的台灣小食。 我老公就特別喜歡吃鹽酥雞,他叫了一份鹽酥雞排當小食。 看照片就可以看到不只是有炸粉。 雞肉和
旺角真是很多好東西吃,但找平宜又好吃的真的需要好需要時間。

他的臭臭鍋的份量也和我一樣那麼多。 雖然叫臭臭鍋,但臭味不會太過份,應該是人人適合吃的程度。 它的臭臭鍋的臭豆腐,我個人覺得不錯,還偷吃他幾口[呲牙][呲牙]

每個人都有心目中愛吃的台灣小食。 我老公就特別喜歡吃鹽酥雞,他叫了一份鹽酥雞排當小食。 看照片就可以看到不只是有炸粉。 雞肉和料粉比例剛剛好。 我老公超推這個小食。

食到現在什麼可以不叫一杯台式飲料呢? 我叫了一杯芝蓋綠研 和芝蓋茶王。 解膩一流[强]
芝士幾厚實

最後因為之怕不夠吃, 還叫了
串燒冬菇 ,燒得不乾而且咬下去會噴汁的。

串燒牛舌,喜歡吃牛舌必點吧。 很厚實,很有肉感,口感十足。

串燒羊串, 羊肉大塊而且嫩口,燒得剛好,沒有蕉。

串燒菠蘿

這家整體份量是很多的,吃菜的時候要小心哦!

鹽酥雞
鹽酥雞
2019-05-08 25 瀏覽
行過旺角見到有一間晚市幾多人排隊既餐廳所以我又去試試.本黎想叫沙茶牛肉鍋 點知賣哂所以最後叫番麻辣鍋一上台果時 感覺勁大份勁多配料牛肉 台灣貢丸 花枝丸 蜆 蟹柳 白魚蛋 花生 公仔麵 炸枝竹 豆腐 粟米 椰菜 鮮冬菇 娃娃菜 金菇 芫茜食完可以話係好滿足而且其實一個女仔係食唔哂既 叫男友食埋佢因為佢當中仲有個公仔麵但如果大食既朋友 都可以加$8加飯或麵既除此之外 仲叫左個青瓜 健康d之外仲叫左杯野飲芝士奶蓋草莓飲落勁飲喜茶味道唔算甜 都係表面芝士奶蓋中間草莓沙冰 帶有小小茶味 幾香呢間我幾鐘意 表示會回頭!
行過旺角見到有一間晚市幾多人排隊既餐廳

芝士奶蓋草莓
飲落勁飲喜茶味道
唔算甜 都係表面芝士奶蓋
中間草莓沙冰 帶有小小茶味 幾香
呢間我幾鐘意 表示會回頭!
2019-05-07 73 瀏覽
❣️天氣忽冷忽熱咁,我地仲可以捉住冬天既尾巴,食個火鍋暖下身呢。我地今日黎到新寶戲院附近既「茶茶台式料理」。❣️環境&座位呢度既裝修幾簡潔俐落,好有台式cafe既感覺,餐桌既size都比一般快餐店大,有足夠空間放火鍋食材。好彩既話,分分鐘可以2個人坐4人位呢!❣️Menu呢度主打台式鍋物,可以每人一鍋自私食。口味方面,都幾多元化,有台式臭臭鍋、烤魚鍋、麻辣鍋等等,滿足到我同朋友的不同喜好。我地唔客氣啦!✨宜蘭蕃茄豚肉鍋 ($108)朋友係蕃茄狂魔,一見到蕃茄就2眼放光咁,今晚都唔例外?滿滿既一煲豚肉鍋,除左豚肉,仲有蜆,為較清淡既蕃茄鍋添上幾分鮮味。仲有大量既蔬菜,包括有炸枝竹、豆腐、粟米、椰菜、鮮冬菇、娃娃菜、金菇等等。。✨沙茶豚肉鍋 ($108) 而我就叫左個沙茶豚肉鍋,其實佢本身係牛肉鍋黎架,但可以轉做豚肉既。呢個鍋就比蕃茄鍋濃味小小,佢既沙茶湯底有微微辣味,令到豚肉片更加惹味。同樣地都有好多配料,分別有主角豚肉、牛丸、台灣貢丸、鵪鶉蛋、蜆、榨菜、韭菜,仲有d豆腐啊,娃娃菜等等。唔洗擔心出街食飯會唔健康呢。✨芝士金鳳茶王 ($34)✨芝士茶茶八號 ($34)我地2個都叫左芝士系列,朋友

❣️環境&座位

❣️Menu

我地唔客氣啦!

宜蘭蕃茄豚肉鍋
✨宜蘭蕃茄豚肉鍋 ($108)

沙茶豚肉鍋
沙茶豚肉鍋 ($108)

芝士金鳳茶王 +芝士茶茶八號
芝士金鳳茶王 ($34)
✨芝士茶茶八號 ($34)

我地2個都叫左芝士系列,朋友叫左芝士金鳳茶王,我就叫左芝士茶茶八號,我地都好滿意茶既濃淡,2杯既茶味都幾清香,奶蓋既份量適中,過到口癮之餘,又唔驚會有罪惡感。

惹味燒牛舌
✨惹味燒牛舌 ($28)
呢度燒牛舌真係超抵食,$28有3塊,仲要係厚切既,我地都好欣賞厚切既牛舌,貪佢入口有得咬下,可以細味品嚐。

金牌烤羊肉串 2串
✨金牌烤羊肉串 ($28/2串)
烤羊肉串同孜然粉真係天作之合,令我回想起以前去雲南雪山,凍到deedee震既時候,食一串辣辣地既羊肉串,係幾咁暖身暖胃。

香烤韮菜
✨香烤韮菜 ($16)
朋友最後仲食多串烤韮菜,話燒到稔稔地,調味又岩岩好,好鬼正喎。

❣️總結
今晚呢餐食到我地都捧住個肚走啊,份量之大係我地意料之外,就算2個男仔食都絶對夠飽丫!另外,串燒方面都幾出色,邊個話食串燒一定要去街邊小食店架?
遲下再過黎食,黎個「芝士奶蓋茶配串燒tea」,都幾正wo。
2019-04-29
芝士金鳳茶王 +芝士茶茶八號
惹味燒牛舌
金牌烤羊肉串 2串
香烤韮菜
2019-05-07 13 瀏覽
講到台灣野又點少得講臭臭鍋呢,今次嚟到呢一間係旺角鬧市中嘅餐廳,就係專門食臭臭鍋啦,小編入到去order左一個臭臭鍋,女朋友就order左一個沙茶牛肉鍋,另外再加兩份牛肉,另外order啲串燒,有墨魚丸,牛舌等等,個臭臭鍋一嚟到嘅時候就已經有濃濃的香味,食埋追加嘅牛肉,再加埋個公仔麵,感覺好滿足,另外飲嘢方面,小編比較推薦芝士莓莓,小編覺得呢杯嘢飲質素比坊間一啲嘅嘢飲專門店製作得還要好,總括嚟講,值得推薦。
  • 沙茶牛肉鍋
  • 招牌臭臭鍋