2019-09-14 144 瀏覽
今日是農曆中秋節,我在荃灣公園看花燈,看完花燈在荃新天地找東西吃,第一期同第二期都好多人,見茶木比較少人等位,於是在這裏排隊!排了一陣,有位叫了一個排骨肉躁飯,排骨炸得好脆!一個芋頭墨魚餅,芋頭粒黏著墨魚膠一起炸成,不過芋頭太少,得兩三粒,不太好味,太多油!我想芋頭同墨魚膠一齊攪拌成均勻,之後再炸,效果可能會好一點!來到茶木一定要吃雪糕吐司,今次要了一個流心地司竹炭吐司,竹炭吐司好脆口,雪糕好味,可惜流心的白色東西太淡,不知道是什麼原因,扣分!
排了一陣,有位叫了一個排骨肉躁飯,排骨炸得好脆!

排骨肉躁飯

芋頭墨魚食餅

排骨肉躁飯
2019-09-12 98 瀏覽
本身好鐘意食茶木d手作麵架 之前有個蒜香鱸魚手作麵超級好食 不過我知道轉左menu已經無左 不過d手作麵依然好好食 但今日試左呢個新既芒果芝士手作麵 嘩 d味好奇怪 但都入到口既 但最差係麵裏面有d唔知咩籽係度 啖啖食落去都好似食緊西瓜核咁🤢以後唔會再食呢個麵喇 不過另一個麵都係咁好食
本身好鐘意食茶木d手作麵架 之前有個蒜香鱸魚手作麵超級好食
不過我知道轉左menu已經無左 不過d手作麵依然好好食
芒果芝士手作麵
2019-09-12 168 瀏覽
放工係附近行下街,見到呢間餐廳啲甜品好吸引,又有主食,就入去食啦!一入去店員安排位置同帶位!服務唔錯!我地叫左一麵一送,兩杯野飲同一個蛋糕!呢個係台式餐廳,啲野食野飲麵係充滿着台灣嘅味道!-沙嗲玉藕帶骨牛小排一上菜時好香,又好夠熱,同埋蓮藕都品少架!係細碟左啲啲,同埋略嫌鹹左啲啲!-手工伴麵有啲啲辣,又品係好辣!岩岩好!麵條個口感麵唔錯!同埋佢有肥牛同牛筋仲有腐皮同鴨血做伴菜,好豐富!同埋好有台灣感覺!-草莓櫻姬佢支飲管係食得㗎,好新奇!我開頭都質疑左好耐,原來真係用糖做!真係估佢唔到!當我地食完主菜,想試甜品時,店員有主動幫我地收晒啲野,同左隻甜品碟!店員麵好主動!之後我見作有個新野,海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕!見幾得意就試試佢!點知係勁大個!佢切開中間有珍珠流出黎!好特別!好得意!佢既蛋糕好鬆軟,加埋奶蓋好食!推介蛋糕!

一入去店員安排位置同帶位!服務唔錯!

-沙嗲玉藕帶骨牛小排
一上菜時好香,又好夠熱,同埋蓮藕都品少架!
係細碟左啲啲,同埋略嫌鹹左啲啲!

-手工伴麵
有啲啲辣,又品係好辣!岩岩好!

同埋好有台灣感覺!

-草莓櫻姬

店員麵好主動!

之後我見作有個新野,海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕!

見幾得意就試試佢!點知係勁大個!
佢切開中間有珍珠流出黎!好特別!好得意!
佢既蛋糕好鬆軟,加埋奶蓋好食!
推介蛋糕!
我可以話係一個茶木嘅忠實fans☺️經常朋友聚會都會選擇黎茶木,最欣賞係佢不斷創新,推出新菜式新甜品👍以往我一向都會叫牛肉麵,三杯雞,滷水拼盤😆而今日就試咗幾款新款式,都唔錯😋微辣手工拌麵$68麵質十分煙靭,好有嚼口,而且麵條索晒秘製醬汁嘅味道,非常入味,仲略帶點微辣,十分開胃😋另外仲有半筋半牛肉,鴨血,素鵝同糖心蛋,令成個伴麵更為豐富🤤炸蓮霧金橘醬燒骨$68排骨燜燉得好夠味,好腍!食落去酸酸甜甜,又唔覺得油膩👍不過炸蓮霧就一般,個人鍾意就咁食,清甜爽口一啲🙈抹茶紅豆起司奶蓋戚風蛋糕$78呢款係新出甜品,賣相非常吸引,令人唔係好舍得食😚蛋糕🍰軟綿綿,一切開蛋糕,中間抺茶紅豆奶蓋湧晒出黎,再連埋一片片既杏仁片食,令食起黎更有層次感👍不過個人會覺得太甜🤣🤣🤣如果無咁甜會更加分🥳

微辣手工拌麵$68

炸蓮霧金橘醬燒骨$68

抹茶紅豆起司奶蓋戚風蛋糕$78
2019-09-11
  • 手工伴麵
2019-09-11 76 瀏覽
今日推車仔出去,想搵間坐得舒服d既餐廳tea一tea🥰等位期間,見我推住車仔就俾左出面個張枱我,夠位泊架車係度👍🏻茶木係冇tea menu,都係散叫咁...志在坐下食少少野就主力叫甜品同飲品1.芒果芋圓軟硬度剛好,豆腐花底又唔太甜...推介👍🏻內容好豐富,可以比較少食呢款甜品,覺得好味2.拿破崙鬆化👍🏻 但唔夠層數🤣(吹毛求疵左少少)4. 蘋果無花果茶少甜同潤,要浸耐d等佢出味呢杯茶反而覺得可以唔叫
今日推車仔出去,想搵間坐得舒服d既餐廳tea一tea🥰
1.芒果芋圓
芒果芋圓

軟硬度剛好,豆腐花底又唔太甜...推介👍🏻
內容好豐富,可以比較少食呢款甜品,覺得好味

2.拿破崙
拿破崙

鬆化👍🏻 但唔夠層數🤣(吹毛求疵左少少)

4. 蘋果無花果茶
蘋果無花果茶

少甜同潤,要浸耐d等佢出味
呢杯茶反而覺得可以唔叫
芒果芋圓
拿破崙
蘋果無花果茶
2019-09-10 1374 瀏覽
位於荃灣荃新天地一期地下的茶木·台式休閒餐廳,主打台灣菜。用膳當晚入座率約八成,這分店的天花有著一個個圓形波波燈,環境頗精緻。約十五分鐘後,椒麻手工伴麵來到了,廚師已細心地把麵和秘製醬汁攪拌均勻,味道椒椒麻麻,喜愛麻辣的人會頗會喜愛這道菜式。麵條軟硬適中,而且還有半隻滷煮半熟蛋。旁邊還有配菜:麻辣半筋半牛肉,牛筋質感軟軟的,可見熬製時間充足,牛肉的質感也相當滑溜。旁邊四方小碟盛載的是麻辣鴨血,鴨血不會煮得過熟,質感滑滑的,味道又麻又辣,頗為刺激。芝心雞翼拼話梅粉地瓜條 來到了。芝心雞翼熱騰騰的,外皮炸得微脆,裡面的雞肉嫩滑。廚師先把雞中翼位置去骨,再饟入芝士和少量蘑菇,製作這小吃相當花時間。地瓜條炸得脆卜卜,開胃的話梅粉配上微甜的地瓜條,味道配搭得相當不錯。點了一客甜品 抹茶紅豆起司奶蓋戚風蛋糕。 蛋糕的賣相十分精緻,而且加了杏仁片,口感更豐富。抹茶醬味道濃厚,而戚風蛋糕的口感輕盈鬆軟,令整體甜品的味道更平衡,不會過於重口味。這道甜品適合兩至三個人享用,每人也可以吃到一大件蛋糕。飲品則點了 凍黑糖珍珠奶茶 和 熱黑糖冬瓜茶。前者珍珠奶茶 是茶木其中一款招牌飲品,茶味相當濃郁,整體不會太

飲品則點了 凍黑糖珍珠奶茶 和 熱黑糖冬瓜茶。前者珍珠奶茶 是茶木其中一款招牌飲品,茶味相當濃郁,整體不會太甜。後者冬瓜茶的味道不會過甜,能嚐到清甜的糖冬瓜味道,暖暖的。

2019-08-21
  • 芝心雞翅
2019-09-08 77 瀏覽
荃灣 茶木今日陪朋友去荃灣南豐紗廠影相打卡,之後覺得好肚餓就去咗附近嘅荃灣廣場茶木飲杯野順便以下肚。中午時段,人比較多,店內坐滿晒人。手工拌麵麵條煙韌,香味十足,香辣口味,吃得過癮。必吃推介沙拉鳳梨蝦球蝦球雖落油炸過,仍能吃得出蝦的鮮味,配上新鮮嘅鳳梨🍍酸酸甜甜又開胃,好快就食晒。海鹽奶蓋威風蛋糕蛋糕🧁軟綿綿的鹹甜適中,旁邊有很多杏仁片,增加了蛋糕嘅層次口感。宇治抹茶奶蓋抹茶味不算濃烈,清清地有㸃茶香。推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ —————#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
荃灣 茶木

中午時段,人比較多,店內坐滿晒人。
手工拌麵
麵條煙韌,香味十足,香辣口味,吃得過癮。必吃推介

沙拉鳳梨蝦球

海鹽奶蓋威風蛋糕
宇治抹茶奶蓋
抹茶味不算濃烈,清清地有㸃茶香。

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——

———
#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #茶木
2019-09-05 157 瀏覽
去川龍街買餸,卻遇上下雨,唯有搵個地方坐下。見到茶木人唔多,又有下午茶menu 就試下啦。其實茶木嘅甜品好吸引,可惜最近要減甜食。唔太餓就選了 刈包、糖心蛋雞翼。1️⃣滷肉燥刈包 配 話梅粉地瓜條 >> 第一次食刈包,啲肉燥望落好肥,但配青瓜同包一齊食,又唔太油膩喎。 >>地瓜條好有驚喜,食到咸咸地,甜甜哋好好味,仲以為咸蛋黃同糖。2️⃣甜蜜溏心蛋 拼 芝士雞翼 >> 溏心蛋 好食,流心甜甜的 >> 芝士雞翼,似白汁芝士的味道,芝士味唔太濃,但磨菇白汁味勁濃。 3️⃣台式酸梅冰 >>友人點左凍飲,淡淡的酸梅湯味,唔甜亦唔酸,只有微香。友人覺得淡,我覺得剛好。味道太濃會影響食其他食物。 4️⃣黑糖冬瓜茶 >>戒珍珠奶茶的我,點了黑糖冬瓜茶彌補一下,一送上枱已聞到勁香黑糖味,好吸引。但飲落只是微甜,對我來說剛剛好。舒適的來個臨時下午茶,吃完了就已經停雨了。

1️⃣滷肉燥刈包 配 話梅粉地瓜條

2️⃣甜蜜溏心蛋 拼 芝士雞翼
>> 溏心蛋 好食,流心甜甜的

3️⃣台式酸梅冰

4️⃣黑糖冬瓜茶

舒適的來個臨時下午茶,吃完了就已經停雨了。
2019-09-04
下午茶
2019-09-04 52 瀏覽
燥肉飯,牛肉麵,珍珠茶等等台灣美食,聽到已經想買機票去轉台灣。不過香港人就係有錢就無假有假就無錢,可以點!為左解決呢個問題,我今日就約埋朋友去我覺得係混血兒(香港mix台灣)的荃灣茶木一試。入到去環境算不錯,有塊落地大玻璃。雖然落雨都幾有情調。接過menu真係要大讚佢設計好有台灣味道再加添一點香港潮流。因為太掛著台灣美食所以叫左下面幾款:芝心雞翅肉燥飯~真係一個超有水準的肉燥飯。肥瘦適中燥味香濃啖啖的台灣味配上芝心雞翅,加上醃菜及鹵水蛋。沙嗲玉藕帶骨牛小排~濃濃的沙嗲包圍住牛小排,加上爽口清甜玉藕。最佳配搭芝士雞翅拼話梅粉地瓜條~相當有意思,芝士雞翅有香濃芝士味。加上停唔到口話味地瓜條。我差唔多食左成碟。微辣手工拌麵~不可不點的。因為用左12個小時去煮的牛肉牛筋配上微辣台灣麵。根本就係穿梭香港及台灣口味。最後更係不可以缺少飲品及甜品草莓櫻姫~清甜草莓配上草莓沙冰,加上有一支可以食飲管。真係有得飲又有得食。黑糖珍珠奶茶~根本就係台灣出品海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕~最後打卡必備,除左有外表,仲認真好食

茶木一試。

入到去環境算不錯,有塊落地大玻璃。雖然落雨都幾有情調。

因為太掛著台灣美食所以叫左下面幾款:

最後更係不可以缺少飲品及甜品

黑糖珍珠奶茶~根本就係台灣出品

海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕~最後打卡必備,除左有外表,仲認真好食

2019-09-03 112 瀏覽
茶木相信大家都唔會陌生,都係近年來比較出名嘅台灣料理。今日下午同媽咪嚟咗食。先來一個手工伴麵,手工杯麵麵質好好食,咬落去煙韌,畔麵出色。另外仲有碗牛肉湯入邊有啲肥牛及牛筋,配埋個乾撈麵食簡直一流。仲有豬紅及炸腐皮都不錯。再叫咗炸蓮霧柑桔醬排骨,排骨食落酸酸甜甜,幾開胃;蓮霧幾得意,外面脆脆地入邊食落就好Fresh。草莓櫻姬其實係類似士多啤梨乳酪,飲落去酸酸甜甜,幾香士多啤梨味,唔會太漏,幾啱夏天飲。雲頂咖啡面上邊有啲海鹽味,咖啡味都幾香。甜品叫左紅豆茉茶戚風蛋糕,紅豆幾甜,戚風蛋糕軟綿綿,面上仲有個甜筒真係雪糕,而且蛋糕仲配有杏仁碎。

雲頂咖啡面上邊有啲海鹽味,咖啡味都幾香。

2019-09-03 96 瀏覽
琴晚放工同老公去荃新天地購物完,經過見茶木外面個「手工拌面」宣傳牌好吸引,而且時間尚早,未有太多人,就入去食了。係咪我真係太耐冇去呢?個餐牌多咗咁多新嘢食,仲有個悠閒套餐,配飲品。我哋叫咗一款主食,一款小食,再另加一個微辣手工拌面。芝心雞翼肉燥飯:肉燥份量適中,味道唔錯,不過我反而好欣賞兩隻雞翼,係無骨釀雞翼,咬開入面,芝士味濃。微辣手工拌面:我平時唔太食辣,不過對我來說都OK呀,食到的,佢個辣味係香的。面,口感非常好,好彈牙。配埋個麻辣牛肉,鴨血,豆干。牛肉算幾冧,又有幾粒牛筋,豆干超入味。沙嗲玉藕帶骨牛小排:沙嗲香濃,最喜歡個連藕片,好爽。牛小排入味,只係個別一兩舊有少少韌。食完本來好飽,不過見隔離枱叫嘅甜品好吸引,於是我哋又加多海鹽岩漿珍珠蛋糕。以為好細個,點知侍應捧過來,嘩,又大又靚呀,中間擠插住雪糕甜筒,切開有珍珠,海綿蛋糕鬆軟,唔會太滯。飲品方面,老公揀咗柚子咖啡,我揀咗草莓櫻姬,黑糖冬瓜茶。柚子咖啡,有粒粒柚子肉,微微酸甜。草莓櫻姬,靚就不在話下,飲落清香,最特別係佢枝「草莓飲管」係食得㗎。熱黑糖冬瓜茶,養生之選,淡淡的,唔太甜。

飲品方面,老公揀咗柚子咖啡,我揀咗草莓櫻姬,黑糖冬瓜茶。

柚子咖啡,有粒粒柚子肉,微微酸甜。
熱黑糖冬瓜茶,養生之選,淡淡的,唔太甜。
  • 海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕
2019-09-02 93 瀏覽
呢排成日去荃灣行街街,同媽子睇完野後帶佢食個Tea啦。入得來茶木,我都係為左飲品同多士😂😂我就飲左杯奶蓋,高山凍頂烏龍奶蓋。個奶蓋都做得厚實,不過奶粉味重左啲,個茶底反而幾好味喎🙈。另外媽子個胚芽奶茶就正常,佢話好好飲😂呢個咸蛋黃雞翼,係好多咸黃,但食落又唔重咸蛋黃味,仲有啲油得滯☹️。滷水拼盤,正正常常,又唔會太咸,個五花腩仔幾好味添😍。呢個係流沙竹碳多士,但我覺得個流沙又唔多,不過個麵包底好脆,好好味。🤗🤗
呢排成日去荃灣行街街,同媽子睇完野後帶佢食個Tea啦。
入得來茶木,我都係為左飲品同多士😂😂

滷水拼盤,正正常常,又唔會太咸,個五花腩仔幾好味添😍。

2019-08-31 69 瀏覽
行經茶木,發現不用排隊,立即入去品嚐!今次,叫左個芝心雞翅肉燥飯,香菇貢丸新竹米粉,凍奶茶和凍胚牙奶茶!首先,個芝心雞翅真是要讚,除左處理時都幾花廚師的刀功和時間,因為要好小心咁去骨,再將芝士裝入雞翅內,再包實!經油炸後,香脆可口,沒有多餘的油剩在碟上,十分厲害!而新竹米粉更加是台灣菜的代表,Q彈爽口,感覺又比吃麵更健康!香菇貢丸不似一般超市所買的,應該是人手親自做,份量充足!最歡喜的是附上好多香菜,增添碗米粉的層次!奶茶就更不用說,保持水準!
2019-08-17
  • 芝心雞翅
  • 香菇貢丸新竹米粉
2019-08-27 716 瀏覽
記得茶木岩岩開張果時成日同朋友去食多士盒,貪佢大大份幾個人食都夠飽。估唔到今時今日下午茶多左咁多款式~三點三食咩好?有包有小食有飯麵有dessert任君選擇,包一杯台式飲品,亦可以補差價upgrade$33以上既特飲。落左幾日雨濕濕笠笠,飲返杯酸梅冰就岩哂~冰冰涼涼酸酸瞇瞇,解渴開胃,味道天然,無多餘糖份港女朋友點既草莓櫻姬🤪其實係草莓味奶昔,仲有一粒大士多啤梨做裝飾,偏甜,但唔會好假飲落似藥水味。幾得意既柚子咖啡,岩哂想飲cold brew但又怕苦既人多左柚子,增添左些許仿似梳打既清涼感同酸味,幾易入口。見好多台客都有點呢個拌麵套裝,應該都係貪佢夠大份包椒麻拌麵、牛肉同麻辣鴨血+素鴨。拌麵質感略帶煙韌,入口充滿麻香,辣度屬香口,除非好唔食得辣否則都接受到既程度。半筋半肥牛片,一碗包含兩種口感。牛肉片大塊,唔會太肥膩;牛筋煮得幾稔,但鞋口左少少。朋友點既刈包,包身鬆軟,夾雜住充滿鹹香既肉燥、冬菇粒,口感豐富不寡。本身香甜既蕃薯條炸得乾爽不油,雖然唔夠脆身,但表面灑上酸梅粉令炸物更香口惹味,忍唔住偷左幾條溏心蛋煮得岩岩好,一秒唔多一秒唔少,口感creamy,似啫喱又帶啲微融雞翼外皮煎香,

估唔到今時今日下午茶多左咁多款式~

台式酸梅冰

草莓櫻姬

港女朋友點既草莓櫻姬🤪
冰柚子咖啡
幾得意既柚子咖啡,岩哂想飲cold brew但又怕苦既人

多左柚子,增添左些許仿似梳打既清涼感同酸味,幾易入口。
微辣手工拌麵

見好多台客都有點呢個拌麵套裝,應該都係貪佢夠大份
包椒麻拌麵、牛肉同麻辣鴨血+素鴨。

麻辣半筋半牛肉

半筋半肥牛片,一碗包含兩種口感。
牛肉片大塊,唔會太肥膩;牛筋煮得幾稔,但鞋口左少少。
滷肉燥刈包

甜蜜溏心蛋拼芝心雞翅

芝心雞翅

雞翼外皮煎香,內餡釀入蘑菇片同芝士,同時食到雞翼既嫩滑同菇片既軟韌,微融既芝士增加左濕潤感,令整體無咁乾身

珍珠奶蓋岩漿蛋糕

港女tea當然唔少得甜品,仲要係姜濤bb代言既新出品

珍珠奶蓋岩漿蛋糕
一切開奶蓋傾瀉而下,粒粒珍珠湧出
戚風蛋糕質感雖唔夠鬆軟,但勝在充滿蛋香同杏仁香。

蛋糕本身偏淡,主要靠中間既朱古力雪糕、伴碟既阿華田粉同奶蓋提味,加上煙煙韌韌既珍珠有得咬下,點一點、蘸一蘸,口感都幾豐富
2019-08-27
台式酸梅冰
冰柚子咖啡
微辣手工拌麵
滷肉燥刈包
甜蜜溏心蛋拼芝心雞翅
芝心雞翅
2019-08-24 75 瀏覽
茶木出左新蛋糕,好想試下!放工一於去。手工伴麵 $68麵質爽口,加上好香辣,辣得黎都好開胃,仲有啲肥牛同牛筋加豬紅,喜歡吃辣一定要點芋頭墨魚餅 $40墨魚味重,咬口一流,仲有勁濃郁的沙嗲醬點。海鹽奶蓋戚風蛋糕 $78面頭有個甜筒插住,好吸引,蛋糕好柔軟,中間原來有好多珍珠,好有咬口。伴埋蛋糕食一點都不膩。草莓櫻姬 $40草莓味濃,好幼滑,甜度都岩岩好,味道好新鮮。冰柚子咖啡 $36推介柚子咖啡!勁多柚子粒,令咖啡唔會覺得苦或者好酸,就算冇奶都好飲
茶木出左新蛋糕,好想試下!放工一於去。

手工伴麵 $68

芋頭墨魚餅 $40

墨魚味重,咬口一流,仲有勁濃郁的沙嗲醬點。

海鹽奶蓋戚風蛋糕 $78

草莓櫻姬 $40

草莓味濃,好幼滑,甜度都岩岩好,味道好新鮮。

冰柚子咖啡 $36