2019-07-10
今晚去荃灣接朋友收工,近近地一於決定去cIty walk食個dinner。係而家白襪同季嘅時代,中式或者台式餐廳係講錯嘅選擇,決定去食都有一段時間冇去過嘅茶木!荃灣嘅茶木好似幾時都係咁多人食咁樣我朋友收得早,六點多啲已經爆曬場,好快職員就安排我哋入座,menu選擇比以前多,而且甜品方面好似做得越嚟越出色,有限一門口開始已經有個甜品櫃。😚因為主要係諗住食佢個蛋糕甜品🤤,所以決定熟食唔食咁多啦,淨係帶咗個芝心雞翼肉燥飯,同埋太陽鹹蛋雞中翼拼話莓粉地瓜條,芝心雞翼佢幫你起好晒骨,外皮煎得好脆,入面就爆晒芝士咁,極邪惡,而肉燥飯就不過不失,肉燥份量多,不過我個人就鍾意再食肥多啲嘅豬肉碎。另外果樣前菜就十分好食,無論係話梅地瓜條定係個鹹蛋雞翼,都超級香濃脆口,啱晒鍾意食鹹蛋嘅人,而且價錢適中,出面賣嘅一包鹹蛋魚皮都講緊五六十蚊嘅時候你個餸真係好抵食!☺️珍珠奶茶冇乜特別,如果珍珠有埋黑糖你會更加好,以重頭戲呢一個抹茶紅豆起司奶蓋戚風蛋糕,想到點嘅時候我同朋友都嚇親,比想像中嘅大好多,雖然顏色上感覺偏向薄荷綠,但食落其實都唔少抹茶嘅香濃,而且因為將夠多,滲晒落啲戚風蛋糕入面好入味好滑,有驚喜,下次會
珍珠奶茶冇乜特別,如果珍珠有埋黑糖你會更加好,以重頭戲呢一個抹茶紅豆起司奶蓋戚風蛋糕,想到點嘅時候我同朋友都嚇親,比想像中嘅大好多,雖然顏色上感覺偏向薄荷綠,但食落其實都唔少抹茶嘅香濃,而且因為將夠多,滲晒落啲戚風蛋糕入面好入味好滑,有驚喜,下次會試下其他味~