2019-09-05
去川龍街買餸,卻遇上下雨,唯有搵個地方坐下。見到茶木人唔多,又有下午茶menu 就試下啦。其實茶木嘅甜品好吸引,可惜最近要減甜食。唔太餓就選了 刈包、糖心蛋雞翼。1️⃣滷肉燥刈包 配 話梅粉地瓜條 >> 第一次食刈包,啲肉燥望落好肥,但配青瓜同包一齊食,又唔太油膩喎。 >>地瓜條好有驚喜,食到咸咸地,甜甜哋好好味,仲以為咸蛋黃同糖。2️⃣甜蜜溏心蛋 拼 芝士雞翼 >> 溏心蛋 好食,流心甜甜的 >> 芝士雞翼,似白汁芝士的味道,芝士味唔太濃,但磨菇白汁味勁濃。 3️⃣台式酸梅冰 >>友人點左凍飲,淡淡的酸梅湯味,唔甜亦唔酸,只有微香。友人覺得淡,我覺得剛好。味道太濃會影響食其他食物。 4️⃣黑糖冬瓜茶 >>戒珍珠奶茶的我,點了黑糖冬瓜茶彌補一下,一送上枱已聞到勁香黑糖味,好吸引。但飲落只是微甜,對我來說剛剛好。舒適的來個臨時下午茶,吃完了就已經停雨了。
1️⃣滷肉燥刈包 配 話梅粉地瓜條
2️⃣甜蜜溏心蛋 拼 芝士雞翼
>> 溏心蛋 好食,流心甜甜的
3️⃣台式酸梅冰
4️⃣黑糖冬瓜茶
舒適的來個臨時下午茶,吃完了就已經停雨了。