2021-11-08 28 瀏覽
今午放工,到the one 行街,又來到我每次行過都會買飲品的茶墨!今天和同事各飲了一杯飲品,另外share 了一件梳乎里芝士蛋糕 !水墨風系列超美的,打卡一流。我點了一杯麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,每啖充滿著黑芝麻的味道,烏龍鮮奶的味道若隱若現,還有麻糬煙韌的口感,簡直是perfect match。同事叫了一杯黑糖珍珠烏龍茶,她說黑糖不會太甜,甜度適中,加上珍珠煙韌彈牙,同事大愛!至於梳乎里芝士蛋糕,我喜歡它的軟綿綿和輕盈的口感,內裡嚐到陣陣的忌廉芝士味,口感幼細且軟滑。重點是不會太甜,吃完很滿足!

外賣自取
Passed by The One after a meet and greet and wanted to try their drinks again. This time I tried their Sweet Potato TieGuanYin Smoothie and Basque Cheesecake.To my surprise, this drink was better than the other 2 I tried in August. The flavors of the sweet potato and tieguanyin were well balanced without overpowering the other. I requested it to be less sweet and it definitely delivered. As usual, the aesthetics of their drinks are great.Their basque cheesecake was moist and rich and the marble

Sweet Potato TieGuanTin Smoothie
Their basque cheesecake was moist and rich and the marble pattern was quite amazing. The sesame flavor could have been a bit stronger but other than that it was much better than the chiffon cake I tried in the past.
2021-11-06
2021-11-04 19 瀏覽
今日去尖沙咀The one睇戲經過見到路人拎住嘅手搖飲品好特別係水墨畫嘅感覺好奇之下就去試一試我自己叫咗麻薯芋泥茉莉鮮奶綠我係睇住佢地餐牌「水墨風系列」去揀嘅嚟到先發現自己係幾咁愚蠢🥲因為我係叫熱飲凍飲嘅杯係透明膠杯 睇到入面水墨嘅效果而熱飲紙杯係睇唔到任何嘢嘅🤣🤣不過anyways,講返杯野飲芋泥同麻薯都係細細碎碎 就咁用飲管已經好輕易飲到口感軟糯 味道都好ok喔叫正常甜係剛好 奶味重 但茉莉綠茶味道唔算香濃飲落唔會好濟好飽 幾滿意朋友叫咗士多啤梨雪糕奶昔佢嘅評價係 滑~唔酸~甜味岩岩好都係奶味重嘅飲品士多啤梨味有少少被蓋過另外我地試埋低脂意式雪糕黑芝麻味 低脂嘅關係奶味唔會好濃低我地食到顆粒嘅芝麻口感 超香依樣真心有驚喜
今日去尖沙咀The one睇戲

嚟到先發現自己係幾咁愚蠢🥲
因為我係叫熱飲
凍飲嘅杯係透明膠杯 睇到入面水墨嘅效果
而熱飲紙杯係睇唔到任何嘢嘅🤣🤣
不過anyways,
講返杯野飲

另外我地試埋低脂意式雪糕
黑芝麻味 低脂嘅關係奶味唔會好濃
低我地食到顆粒嘅芝麻口感 超香
依樣真心有驚喜
小編同老公響the one行街時搵到哩間主打水墨畫風格的特式飲品店諗住幫襯下,店內飲品是主打水墨畫風格的飲品,小編就叫左店內出名特飲-紫薯鐵觀音沙冰($39)、麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($39)同一份cake清香柚子芝士蛋糕🍰($28)。飲品方面,店員下單時完全無問甜度同冰量,但飲品味道質素方面是十分有特色,飲品中有麻糬,口感煙煙韌韌。清香柚子芝士蛋糕龍龍的柚子味道,口感清新不會膩,飲品和食品的賣相一流,鍾意同朋友去打卡嘅你可以一試🤣
2021-11-03
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 紫薯鐵觀音沙冰
  • 清香柚子芝士蛋糕
2021-11-01 16 瀏覽
呢杯係麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39,好大杯啊!好多芝麻係晒杯邊同杯底,職員提我飲之前將啲芝麻攪勻先至飲,咁樣飲落去先會有芝麻味,麻薯波個size 同珍珠一樣,麻薯好頂肚,唔好睇佢細細粒🤣
呢杯係麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39,好大杯啊!

2021-10-14
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2021-11-01 13 瀏覽
☕️茶墨☕️又到放肆時間😎茶如其名整杯飲料就像墨水一樣有滿滿藝術感,用來打卡真的滿分💯希望喝完之後我就可以滿肚墨水啦🤪————————————————————————🌟麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 @$39麻薯是珍珠的形態,口感還好,芝麻味濃郁不錯不錯,因為芝麻味比較重所以只有淡淡的烏龍跟鮮奶味,甜度調得剛好,味道總括來說都很不錯。🤔店員們都有點愛理不理的態度,這點需要改善。
☕️茶墨☕️
————————————————————————
🌟麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 @$39

🤔店員們都有點愛理不理的態度,這點需要改善。
2021-10-27 23 瀏覽
今日和老婆喺尖沙咀行街食完飯後,經過這間特色飲品被它吸引,又買了兩杯這間飲品店除了可外賣,還有地方給你坐可以慢慢品嚐細看餐牌有很多飲品選擇,每一樣我都很想飲這裏除了特色飲品,甜品蛋糕,而且還有雪糕可以選擇櫥窗放了各式各樣的甜品蛋糕,望見已經流口水,每一款都很想食買一杯飲品可以用優惠價買切件蛋糕一件這個麻薯抹茶鮮奶,喝一口濃濃的抹茶味和鮮奶混合來飲十分出色,麻薯入口香甜軟糯,有口感越咬越好味口感柔順而不甜,鮮奶用純奶製成,麻薯抹茶鮮奶相當好味,還多了一份淡淡的抹茶香,味道濃厚,這杯抹茶的味道不會太過於濃厚到苦韻味,抹茶香氣較順口,配搭麻薯一齊食,相當夢幻,獨特的口感真的很迷人,這個焦糖芝士芒芒茶,這個芝士芒芒茶係飲芒果加打出嚟的冰沙,再加上芝士造成,大熱天來一口很清新,芝士芒芒奶蓋很好飲,芒果與醇口香的芝士加上焦糖味,而幾款味道混合來十分夾,出奇地好飲這個草莓芝士蛋糕,將新鮮芝士和新鮮草莓混合一起,吃一口,濃濃的草莓味在口腔內徘徊,吃到有草莓肉,綿滑口感,10分出色,我非常喜歡吃飲品好味而且有特色會再回頭
這間飲品店除了可外賣,還有地方給你坐可以慢慢品嚐
細看餐牌有很多飲品選擇,每一樣我都很想飲
這裏除了特色飲品,甜品蛋糕,而且還有雪糕可以選擇
櫥窗放了各式各樣的甜品蛋糕,望見已經流口水,每一款都很想食
買一杯飲品可以用優惠價買切件蛋糕一件
飲品好味而且有特色會再回頭
2021-10-27 22 瀏覽
係尖沙咀食完飯,自覺仲有啲quota就去左The One飲野同食甜品。我同男友一人叫左一杯水墨茶同一件cake share黎食。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39 鮮奶飲品可以揀醇香牛乳或者素食豆乳,呢樣好好,有啲人唔飲得奶可以多個選擇。我地無乳糖不耐症,所以就揀番牛奶。平時去飲品店我都會特別叫鮮奶飲品,而唔係用奶精/奶粉溝出黎ge飲品,雖然係會貴少少,但係為左健康啲我都覺得值得加少少錢。因為飲果日咁arm天氣轉左少少涼,所以兩杯野都叫左熱飲,我見凍飲杯因為係透明,所以見到杯野有好靚ge水墨圖案。我地因為健康至上叫左無糖,飲落去芝麻味的確好出,麻糬煙煙un un,有啲似湯圓咁,好似飲緊中式糖水咁,都幾得意。麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$39 相比之下呢杯芋泥奶綠更得我歡心,芋泥味好突出,配埋清新ge苿莉奶綠,唔會搶左芋泥ge味,再加埋麻糬又可以增加口感,呢杯唔錯啊﹗清香柚子芝士蛋糕(加$28) 女仔永遠有個甜品胃,加上柚子夠refreshing,就算剛食完飯無耐我地都可以好快消滅呢件cake

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$39

清香柚子芝士蛋糕(加$28)

外賣自取
2021-10-26 2445 瀏覽
尖沙咀行街行到攰,搵個地方飲杯野食件Cake ,休息下先,行到The one 4/F見到呢間茶飲店,D飲品好特別,坊間比較少有,仲有Cake食,一於試吓先,睇到Menu有一個系列叫水墨風,賣相好吸引,仲有一杯係我最鍾意嘅紫薯味道,諗都唔使諗即刻叫咗呢杯,為食嘅我梗係要食埋蛋糕,件件都想食,不過見到草莓芝士蛋糕淨返最後一件,我估應該好好食俾人買晒😂,所以最後一件就屬於我嘅。▪️🥤紫薯鐵觀音冰 $39好怕甜嘅我叫咗少甜,一拎到手已經覺得好靚,成杯有不同深淺嘅紫色,真係好似畫咁靚,味道方面好驚喜,沙冰打到好綿密好幼滑,但係又會食到粒粒嘅紫薯,鐵觀音茶味亦好出,呢個組合原來好好飲,重點係唔太甜,好鍾意▪️🍰草莓芝士蛋糕 $28蛋糕細細件啱晒,加埋杯飲品啱啱好,唔會太飽,芝士蛋糕質感好細滑,帶濃濃嘅士多啤梨香味,會食到粒粒嘅士多啤梨果肉,好清新,一啲都唔漏,好味📍好多杯飲品其實都好吸引,另外佢哋仲有Gelato 意大利雪糕食,下次一定要試吓。

▪️🥤紫薯鐵觀音冰 $39

▪️🍰草莓芝士蛋糕 $28

• 紫薯鐵觀音沙冰
2021-10-26 41 瀏覽
之前一路都覺得個幾杯水墨風飲品幾靚,終於撞啱時間試試於是叫左杯 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶真係非常非常非常非常失望!又唔係平,唔知點解可以咁難飲!!!杯野飲冇烏龍茶味冇奶味,好似芝麻口味既水,淡而無味,(食碗芝麻糊都冇咁嬲),唯一入得口既只有麻糬,真係想知杯野係咪溝左水店員又唔係nice除左打卡之外,成杯野可以直入垃圾桶簡直係浪費錢同飲手搖既機會!其他款式同種類既飲品都唔會想再試尖沙咀咁多野飲真係無謂幫襯佢,依間出品真心送都唔飲
之前一路都覺得個幾杯水墨風飲品幾靚,終於撞啱時間試試
於是叫左杯 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
真係非常非常非常非常失望!
又唔係平,唔知點解可以咁難飲!!!
店員又唔係nice
除左打卡之外,成杯野可以直入垃圾桶
簡直係浪費錢同飲手搖既機會!
其他款式同種類既飲品都唔會想再試
尖沙咀咁多野飲真係無謂幫襯佢,依間出品真心送都唔飲
2021-10-25 20 瀏覽
喺The One行完市集買嘢,想飲杯嘢我哋揀咗✨茶墨✨喺The One嘅4樓~可以坐低慢慢飲。我見茶墨呢間茶飲店有好多人推介,我朋友都大力推薦。因為唔止個外型靚,味道都唔錯👍🏻我叫咗麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🧋我要咗少冰,正常甜。雖然我冇叫少甜,但係我覺得甜度好適中,岩岩好。外表已經好靚😍要即刻影相打卡📸️飲落去啖啖都係芋泥,茉莉味好清香,麻糬嘅份量都好多~一杯好抵飲,因為飲完都飽飽地😝另外朋友叫咗熱嘅瑰蜜杞子茶🍵好養生🍯玫瑰花同杞子嘅數量都好多。飲落去好滋潤,好潤喉👍🏻我哋仲叫咗低脂意式雪糕Gelato🍦要咗醇香紅茶口味~茶味好濃郁,好香口😋買嘢飲之後再加$29就可以要到一球✨下次再嚟The One我想試埋其他口味😍
喺The One行完市集買嘢,想飲杯嘢
我哋揀咗✨茶墨✨
喺The One嘅4樓~可以坐低慢慢飲。

2021-10-25 16 瀏覽
💛#黃店依間茶墨茶飲店想當有人氣,以水墨造型嘅飲品馳名,雖然價錢的確唔平但都幾大杯,而且側邊都有少許枱櫈~👓麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39其實我之前已經飲過凍,今次encore天氣又凍凍地於是叫咗熱飲!熱飲都幾得意有驚喜~直接講吓熱飲先,天氣凍飲杯熱飲都幾舒服,佢好香濃芝麻味有少少似芝麻糊,不過冇糖水嘅芝麻糊稠同咁重芝麻,當中有一粒粒麻糬粒加強咬口口感,但凍飲飲品係同麻糬粒夾啲,但如果一定要選擇會覺得凍飲比熱飲好飲~同埋完全冇叫到少甜,唔會太甜可接受。評分:7.5/10👓麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39同樣完全唔記得咗叫少甜,不過意外地完全唔甜反而剛剛好,因為通常出面芋泥飲品都好甜,依度嘅芋香都好重,有驚喜~認真品嚐清楚係會嚐到茉莉茶香,同樣有麻糬粒,伴上芋泥有好豐富嘅口感好飽肚🤣評分:8/10👓岩燒蜂蜜蛋糕 $60飲品追加價+48個玻璃櫃都好多款蛋糕,而依個戚風蛋糕當日見到有抹茶同伯爵茶味可選,於是揀咗伯爵茶味,都有伯爵茶味嘅不過較輕微,同埋蛋糕質感鬆軟不過偏乾身,而且好扁身口感唔夠豐厚,上面岩燒好似芝士咁凝固一層輕微帶點蜂蜜味評分:6/10
💛#黃店

👓岩燒蜂蜜蛋糕 $60
飲品追加價+48
評分:6/10
2021-10-25 22 瀏覽
特色水墨風茶飲呢間又係想飲好耐,成日行尖沙咀都見到,今日再次經過,見近排都好多人飲,一於真係試試~本身少食麻糬、芋泥,但自從中秋整過芋頭酥,先發覺又真幾好味幾夾,所以今次試啲我少飲嘅品種(平時飲抺茶多,呢到都有麻糬栔茶呀~)🥛麻糬 芋泥茉莉鮮奶綠🍵💰$39外表真係好似水墨畫咁,幾特別又幾靚,打卡一流🤣芝麻味應該影得仲靚,更似水墨畫,但個人口味比較喜歡其他味道,今次揀呢杯,係因為有時都有飲茉莉茶,覺得好味,試吓佢溝埋一齊係咩味先~飲之前要攪勻成杯飲品,因為佢有一大舊芋泥,要攪勻先飲到味道方面出乎預期的好,首先我係去冰少甜嘅,甜度對我嚟講係適中(一向喜歡少甜去甜)雖然去冰但佢都係凍嘅,第一次飲有麻糬嘅飲品,煙韌嘅感覺係飲品之中好得意,好Q彈;芋泥要大讚,好濃味,少少甜,加落咗鮮奶到好match!🉐推介🉐-💰$39⭐️4星/5星🈵分🚩茶墨 (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
特色水墨風茶飲

🥛麻糬 芋泥茉莉鮮奶綠🍵💰$39

飲之前要攪勻成杯飲品,因為佢有一大舊芋泥,要攪勻先飲到

💰$39
⭐️4星/5星🈵分
🚩茶墨 (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
2021-10-25
10 分鐘 (堂食)
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2021-10-20 9 瀏覽
天時暑熱行街,冇杯野飲係手真係唔得架😆😆呢間茶墨我第一次飲😙見佢地飲品都幾特別😍😍除此之外,仲有甜品雪糕添🤤🤤可惜今次趕時間🥲買唔到甜品,唯有買住杯麻糬芝麻烏龍鮮奶茶飲住先😚😚麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 店家用了芝麻醬當墨水係透明杯上整成一幅水墨畫🥰🥰超靚呀😚烏龍茶茶味幾出配上濃郁既芝麻醬🤩飲落唔會好膩😝仲好似食緊芝麻糊咁添😋😋😋入面仲有軟糯既麻糬粒,超有咬口😚每啖飲落去都超滿足🥰🥰🥰
天時暑熱行街,冇杯野飲係手真係唔得架😆😆

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2021-10-17
5 分鐘 (堂食)
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2021-10-20 14 瀏覽
經過The One 見到呢間茶飲店就好想試。綠色控表示唔會放過任何一樣野。#抹茶雪糕奶昔 💰48你見個名可能覺得好邪惡,但飲落都唔太覺。重點係佢可以揀少甜,好少可既奶昔係可以少甜,呢點絕對加分,個頂仲有一層既cream。#焦糖芝士玫瑰茉莉花茶 💰36 呢款奶蓋飲落焦糖味好夠香,奶蓋夠滑,飲完有啖啖既茉莉味。size都幾大,可以一試。#日式奶茶蛋糕 細細件岩岩好,呢款個蛋糕係戚風蛋糕黎,食落都唔會覺得膩。😎

#抹茶雪糕奶昔 💰48

#焦糖芝士玫瑰茉莉花茶 💰36

#日式奶茶蛋糕

細細件岩岩好,呢款個蛋糕係戚風蛋糕黎,食落都唔會覺得膩。😎
2021-10-16