2021-10-27
係尖沙咀食完飯,自覺仲有啲quota就去左The One飲野同食甜品。我同男友一人叫左一杯水墨茶同一件cake share黎食。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39 鮮奶飲品可以揀醇香牛乳或者素食豆乳,呢樣好好,有啲人唔飲得奶可以多個選擇。我地無乳糖不耐症,所以就揀番牛奶。平時去飲品店我都會特別叫鮮奶飲品,而唔係用奶精/奶粉溝出黎ge飲品,雖然係會貴少少,但係為左健康啲我都覺得值得加少少錢。因為飲果日咁arm天氣轉左少少涼,所以兩杯野都叫左熱飲,我見凍飲杯因為係透明,所以見到杯野有好靚ge水墨圖案。我地因為健康至上叫左無糖,飲落去芝麻味的確好出,麻糬煙煙un un,有啲似湯圓咁,好似飲緊中式糖水咁,都幾得意。麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$39 相比之下呢杯芋泥奶綠更得我歡心,芋泥味好突出,配埋清新ge苿莉奶綠,唔會搶左芋泥ge味,再加埋麻糬又可以增加口感,呢杯唔錯啊﹗清香柚子芝士蛋糕(加$28) 女仔永遠有個甜品胃,加上柚子夠refreshing,就算剛食完飯無耐我地都可以好快消滅呢件cake
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$39
清香柚子芝士蛋糕(加$28)