出晒名杯飲品好似水墨畫咁靚既茶墨❤️呢日黎開尖沙咀又見有時間,就去左飲杯野食件cake打發一下時間❤️🧋 麻薯芋泥茉莉鮮奶綠 $39雖然我叫左走甜走冰,但本身鮮牛乳同麻糬都已經有甜味,所以絕對唔會冇味😍麻糬口感超正😋 好QQ der~~~佢既芋泥好似水墨畫咁塗左係個杯邊~ 店員好細心提醒要攪勻先好飲😇啲茶味又冇比芋泥同奶蓋過左,3者混合埋一齊,超好飲呀😙🍰 清香柚子芝士蛋糕 $28跟飲品加$28就可以食到指定既cake!當然唔可以錯過我最愛既柚子蛋糕啦😙細細件食完都唔會好膩😚食得出清新既柚子味,中和左芝士蛋糕飽膩感😍 值得一試!
出晒名杯飲品好似水墨畫咁靚既茶墨❤️

🧋 麻薯芋泥茉莉鮮奶綠 $39
麻糬口感超正😋 好QQ der~~~
佢既芋泥好似水墨畫咁塗左係個杯邊~
店員好細心提醒要攪勻先好飲😇
啲茶味又冇比芋泥同奶蓋過左,3者混合埋一齊,超好飲呀😙

🍰 清香柚子芝士蛋糕 $28
跟飲品加$28就可以食到指定既cake!
當然唔可以錯過我最愛既柚子蛋糕啦😙
細細件食完都唔會好膩😚
食得出清新既柚子味,中和左芝士蛋糕飽膩感😍 值得一試!
2021-11-26 67 瀏覽
今日約咗同朋友去尖沙咀行街 行到攰攰地又未夠鐘食晚飯喺The One見到有間幾簡潔既茶飲店又有位坐就決定坐低同朋友hea下吹水搭電梯到4樓就會見到企位,坐位因為有啲人所以無影大概都有10個座位左右招牌係水墨風茶飲~🤩決定叫👇🏻麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($39)職員好細心呀因為我叫嘢飲嗰陣叫咗少甜佢仲主動問我仲使唔使減少面頭嘅cream同埋冰量仲有低脂Gelato 雪糕 同蛋糕登登登登~🎉水墨風麻糬芋泥茉莉鮮奶綠😍初初睇相仲覺得實物應該冇咁靚但係一拎出黎我覺得仲靚過餐牌上面張相芋泥係天然顏色完全冇色素佢地話要攪勻先飲 咁打開個蓋之後搵支飲筒搞發現啲芋泥·超·級·多· !實到就黎攪唔郁🤣睇吓下面張相就知有幾多芋泥😍攪勻左之後用飲管其實好容易就飲到滿滿芋泥芋泥味道好好 唔會過甜 係天然既芋頭味但又唔會蓋淡淡既茉莉花茶香味比起其他茶飲既芋頭粒/碎(有啲仲好少)既感覺差太遠係我暫時飲過最滿足最好味既💜芋泥飲品💜另外仲有粒粒麻糬其實就類似小丸子多一種口感😋 唔錯唔錯之後就到蛋糕🍰 日式奶茶蛋糕(飲品加配價$28)蛋糕賣相都唔錯~ 但係就偏細件食落去食到有伯爵茶葉碎 淡淡茶香海綿蛋糕鬆軟但略嫌有啲乾整體黎
今日約咗同朋友去尖沙咀行街
行到攰攰地又未夠鐘食晚飯
喺The One見到有間幾簡潔既茶飲店又有位坐
就決定坐低同朋友hea下吹水

搭電梯到4樓就會見到

企位,坐位因為有啲人所以無影
大概都有10個座位左右

招牌係水墨風茶飲~🤩

決定叫👇🏻麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($39)
職員好細心呀因為我叫嘢飲嗰陣叫咗少甜

比起其他茶飲既芋頭粒/碎(有啲仲好少)既感覺差太遠
係我暫時飲過最滿足最好味既💜芋泥飲品💜

另外仲有粒粒麻糬其實就類似小丸子
多一種口感😋 唔錯唔錯

之後就到蛋糕🍰 日式奶茶蛋糕(飲品加配價$28)
蛋糕賣相都唔錯~ 但係就偏細件
食落去食到有伯爵茶葉碎 淡淡茶香
海綿蛋糕鬆軟但略嫌有啲乾
整體黎講正正常常~ 可能揀芝士蛋糕/ 雪糕會好啲

日式奶茶蛋糕

總括嚟講呢一間嘅主打飲品真係好有驚喜
下次會再嚟試吓其他飲品同埋佢個gelato ☺️
2021-11-26 48 瀏覽
🌟茶墨(尖沙咀)🌟尖沙咀 THE ONE裡面有間好黃好靚既茶店。裝修好靚,走簡約清新風 ,設計簡單,令人舒服,有藝術氣息。枱上有醫護連登豬,好可愛餐單選擇好多, 有沙冰,奶茶,奶蓋等等…今日叫左瑰蜜杞子茶(熱)同麻糬芝麻烏龍鮮奶茶。🌟麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)🌟同鋪頭相片好靚好似茶墨黑白色既有啲出入,拎到既時候係奶茶色,但芝麻痴上杯上既顏色真係同店名茶墨好夾 可能鮮奶已經同烏龍茶混合左。我個人覺得烏龍同芝麻既味道唔係好配合,雖然兩隻味都有,但覺得怪怪地而且麻糬較硬身唔夠彈牙。❤️❤️❤️🌟瑰蜜杞子茶($35)🌟啲料太少啦😢得少少杞子,幾粒桂圓,不過玫瑰味好香,啖啖玫瑰味同蜜糖味❤️❤️❤️🌟柚子芝士蛋糕($28)🌟蛋糕好出色,芝士味香濃嫩滑,柚子味道好出,超好食,稍嫌有點細夠。 ❤️❤️❤️❤️❤️ 好少茶店有櫈坐,雖然係商場提供,所以食完要自己清潔張枱。同埋裝修幾靚,好文青
🌟茶墨(尖沙咀)🌟

枱上有醫護連登豬,好可愛

🌟麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)🌟

❤️❤️❤️❤️❤️

瑰蜜杞子茶
柚子芝士蛋糕
2021-11-25 48 瀏覽
今日慕名而來去咗The One試飲水墨風手搖飲品。叫咗兩杯嘢飲同一件蛋糕麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39外表非常之靚,真係好似抹緊中國水墨畫咁。芝麻同埋烏龍茶出奇地夾,加埋cream令個奶茶口感跟奶滑,又唔會過甜。你半夜飲值得叫嘅原因就係佢嘅麻薯,細細粒QQ軟軟,本身都有種微甜嘅味道,份量啱啱好夠餸晒成杯嘢飲。士多啤梨雪糕奶昔 $48呢個又係有得免費加cream,佢有啲士多啤梨果肉,飲落好重士多啤梨味,奶香亦都出色,口感傑身。佢係用意式雪糕整嘅奶昔,所以唔會好邪惡。佢有好多款蛋糕嘅太飽所以冇嗌到個巴斯克紐約芝士蛋糕,只係嗌左一件切餅。疏乎厘芝士蛋糕 $40因為係疏乎厘,所以佢冇芝士蛋糕嗰種厚實嘅感覺,反而係有少少似係喺海綿蛋糕與芝士蛋糕中間嘅口感。除咗蛋糕,佢仲有低脂雪糕,不過因為天氣凍所以冇叫到,而且萬聖節仲有一個南瓜麻薯鮮奶,如果有機會一定會試。
今日慕名而來去咗The One試飲水墨風手搖飲品。

叫咗兩杯嘢飲同一件蛋糕

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39

士多啤梨雪糕奶昔 $48

士多啤梨雪糕奶昔

佢有好多款蛋糕嘅

太飽所以冇嗌到個巴斯克紐約芝士蛋糕,只係嗌左一件切餅。
疏乎厘芝士蛋糕 $40
疏乎厘芝士蛋糕

士多啤梨雪糕奶昔
疏乎厘芝士蛋糕
2021-11-23 38 瀏覽
今天跟老公去尖沙咀睇戲,心情放鬆當然要買一杯茶飲。可惜的是疫情關係未能帶飲品進戲院,唯有進場前把它喝完。由於尖沙咀的茶飲實在太好選擇了,我上網做了一下功課,最後選了這間茶墨。雖然我會選擇熱飲,無法像其他人一樣靚靚打卡,但我見在味道方面它的評價也很高,重點是還可以吃雪糕。我跟老公選了麻糬芝麻烏龍鮮奶茶和麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,都是店鋪主打的水墨風飲品。另外還叫了一杯伯爵茶味的雪糕,非常大杯呢。在等茶飲的期間,我們先吃雪糕。淡淡的伯爵茶容易入口,不會太甜。不知是否水墨畫要認真設計,我們也等了一段時間飲品才準備好。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶的芝麻幼滑,配合烏龍茶恰到好處。麻糬有咬口,食開珍珠閒時轉換一下口感也不錯。麻糬芋泥茉莉鮮奶綠很好飲,芋泥很香甜,加上那層忌簾泡泡溶為一體,是女生的大愛﹗這裡有一些座位,若不急可以坐下慢慢嘆口茶吃杯雪糕,想飽一點還有蛋糕可以選擇呢﹗

2021-11-11
10 分鐘 (外賣自取)
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2021-11-23 16 瀏覽
同朋友食完飯意猶未盡~~~行過the one就決定飲杯野/食個甜品😽茶墨以水墨風為賣點🌟 所以特登揀返杯水墨風系列黎試一試😋麻糬芋泥茉莉鮮奶綠💰39呢杯嗌左少甜少冰,甜度岩岩好😽店員用左濃郁嘅芋泥掛係杯邊,劃出刮痕,再倒入茉莉鮮奶綠,營造出深淺紋路,好似水墨畫咁🥰 (如果你係中意芝麻嘅話,麻糬芝麻烏龍鮮奶茶會更加似阿!!) 再加上麻糬波波好煙韌同有咬口😽😽 視覺口感一次滿足!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)見到有個正價飲品加配優惠,可以加配low-fat gelato / cake✨✨低脂意式雪糕 追加價💰29雪糕揀左伯爵茶味,食落茶味非常突出😻Gelato脂肪含量比較低,所以奶味無咁重,更輕盈🤣🤣🤣 (見到低脂即刻放心咁食👻)
茶墨以水墨風為賣點🌟 所以特登揀返杯水墨風系列黎試一試😋

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠💰39
呢杯嗌左少甜少冰,甜度岩岩好😽

低脂意式雪糕 追加價💰29
雪糕揀左伯爵茶味,食落茶味非常突出😻

喺The One食完野,見到呢一間舖頭,裝修幾靚,而且佢嘅店名叫做「茶墨」,講到沖飲品就好似藝術感,好似水墨畫般美麗,十分之漂亮,就覺得一定要去試。佢有少量嘅坐位,再加幾個企位。既然佢叫茶墨,而且佢有四款好似水墨畫嘅飲品,咁就揀代表佢吧, 最尾揀咗芒果味。真係十分十分期待,但係當我影咗好多相之後,將個飲管插入去,攪勻左之後飲左一口,覺得十分之難飲。佢嗰個珍珠係非常非常之難食,個珍珠係個心硬硬地,而且有少少粉,感覺似未熟嘅狀態。而且佢嘅甜度係非常極之勁甜,甜到係我飲完之後返屋企,嗰種甜度都徘徊口中。整杯嘢飲都唔香,甜味好重(已叫少甜)。我真係唔知點解可以咁難飲。從來都未飲過一杯咁難飲嘅嘢飲,之前遇到啲普普通通嘅飲品,都可以飲完半杯。呢一杯嘢飲,認真的,飲咗兩三啖,就成杯揼咗落垃圾桶。飲完之後真係唔係幾開心,因為佢介紹寫得好靚, 令到人覺得飲野好有意境, 而且佢POSTER 話自己好堅持製作...但係出到嚟嘅效果十分之差。而且服務都十分之有待改善,有一位女侍應態度麻麻地,講嘢唔清楚,完全聽唔到佢講咩,當再問佢嗰陣,佢嘅語氣都麻麻哋,冇晒尾音。

佢有少量嘅坐位,再加幾個企位。

2021-11-20
日式還是台式茶飲店或許大家已經喝過不少,但將茶視為墨、杯視為紙的茶飲就未必見過!?將茶飲變成藝術品的店就是這間位於尖沙咀的 茶墨 TeaBrush 除了茶飲,其實這間還有茶味甜品和輕食,更有少量的位置是可以堂食 ✦ 麻糬抹茶鮮奶 ($39/熱) 🍵- 有凍熱可選,飲之前需要先攪拌一下,因為抹茶粉都沉澱在底嘛!口感濃郁得來微苦又不會太甜的抹茶鮮奶,還會有我喜歡的煙韌麻糬 500ml都幾大杯,當作下午茶也可以的喔如果您對"茶墨"有興趣,就要選水墨風系列的茶飲。
日式還是台式茶飲店或許大家已經喝過不少,
但將茶視為墨、杯視為紙的茶飲就未必見過!?

麻糬抹茶鮮奶 ($39/熱) 🍵-
有凍熱可選,飲之前需要先攪拌一下,因為抹茶粉都沉澱在底嘛!
500ml都幾大杯,當作下午茶也可以的喔
麻糬抹茶鮮奶 (熱)

如果您對"茶墨"有興趣,就要選水墨風系列的茶飲。
2021-11-19
5 分鐘 (堂食)
麻糬抹茶鮮奶 (熱)
茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖喺商場行吓~見到呢間茶飲鋪頭有一條人龍!唔輸蝕心態下~又排埋一份🙈 本身諗住飲杯熱飲~最後抵受唔住誘惑食咗杯意大利雪糕🍦麻糬南瓜鮮奶 🎃 $38 有三個溫度可選擇!感覺幾貼心~雖然凍飲有得打卡~但天氣涼咗小編揀咗熱飲🙈 飲品可以選擇少甜~牛奶亦都可以轉豆奶!對牛奶敏感嘅人士都可以飲👍🏻為咗感覺冇咁邪惡~小妹選擇走cream!南瓜鮮奶帶點橙色~雖然南瓜已經打碎~飲唔到南瓜粒粒~不過飲落有南瓜香甜味道!而麻糬粒粒沉哂係底~麻薯煙韌有咬口~食落QQ的又唔會感覺難消化!飲完已經有少少飽肚!單球意式雪糕🍦$29飲完見到咁多人買雪糕🍦小妹抵受唔住誘惑揀咗單球😚作為黑芝麻控當然揀黑芝麻味!芝麻味道濃郁~好似食緊固體病毒芝麻糊咁👅 意大利雪糕空氣量較少~所以口感比較實在~質地較綿密~製作雪糕~比起普通雪糕用得少忌廉~所以脂肪量亦都較少! 因為注重用天然食材調味~減少使用人工調味料!所以食落都感覺冇咁邪惡😀
茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

麻糬南瓜鮮奶 🎃 $38

單球意式雪糕🍦$29
2021-11-13
2021-11-17 28 瀏覽
行尖沙咀行到攰想坐低飲杯野, 見到呢間茶墨裝修幾寫意,個名又幾特別,就買黎試下呢度有企位有座位, 晚飯時間都好多人下,座位都已經坐滿,所以就霸左企位, 企位有整左透明膠板隔住,夠安全👍🏻 落完單有個sensor比你提示你可以領野食,唔使企定定等,非常好見水墨畫系列係主打, 我地就叫左其中兩款黑糖珍珠芒果鮮奶同麻糬芝麻烏龍鮮奶茶叫開野飲加$29 就可以多件蛋糕或者低脂galeto低脂galeto可以選擇杯裝或者筒裝對低脂呢兩個字毫無抵抗力,仲要係雪糕就梗係要叫黎試啦,我地揀左豆腐味🍽黑糖珍珠芒果鮮奶$39顏色吸引, 珍珠軟硬適中, 以為黑糖可能會蓋過芒果味,點知兩種味都突出,好好飲,有驚喜😍🍽麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39我地覺得呢杯係4款水墨風入面最似水墨畫既一款好香濃既芝麻味,估唔到芝麻,奶,同茶都幾夾窩最大既亮點係麻糬,軟綿綿得黎有d咬口👍🏻 like!🍽低脂galeto 豆腐味 杯裝$29其實都想試下筒裝,但真係食得太飽,所以叫左杯裝豆腐味非常濃郁,口感好綿密creamy, 非常唔錯# 2款飲品同Galeto 都好好味, 下次再試埋蛋糕同奶昔🤩

見水墨畫系列係主打, 我地就叫左其中兩款
黑糖珍珠芒果鮮奶同麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

叫開野飲加$29 就可以多件蛋糕或者低脂galeto
低脂galeto可以選擇杯裝或者筒裝
對低脂呢兩個字毫無抵抗力,仲要係雪糕
就梗係要叫黎試啦,我地揀左豆腐味

🍽黑糖珍珠芒果鮮奶$39

🍽麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39

我地覺得呢杯係4款水墨風入面最似水墨畫既一款
好香濃既芝麻味,估唔到芝麻,奶,同茶都幾夾窩
最大既亮點係麻糬,軟綿綿得黎有d咬口👍🏻 like!

🍽低脂galeto 豆腐味 杯裝$29

其實都想試下筒裝,但真係食得太飽,所以叫左杯裝
豆腐味非常濃郁,口感好綿密creamy, 非常唔錯

喺尖沙咀行咗一日行到攰,決定坐低飲杯嘢休息下,見到呢間茶飲店好多人排隊,於是乎我又唔執輸咁試埋一份😜😜😜紫控表示一眼就見到一杯有麻薯同芋泥的飲品🤩🤩🤩今次就叫咗佢嘅麻薯芋泥茉莉鮮奶綠來試試,本來以為都有潑墨㗎點知原來熱飲係冇㗎喎🙈🙈🙈不過真心超足料,飲完一杯都飽咗三分二😳😳😳本身仲想叫多件蛋糕的,但個胃已經冇位了,下次要搵埋朋友仔過來陪我試蛋糕先得💜💜💜#晶食評#美食家水晶的尋食日記

麻薯芋泥茉莉鮮奶綠

喺尖沙咀行咗一日行到攰,
決定坐低飲杯嘢休息下,
見到呢間茶飲店好多人排隊,
於是乎我又唔執輸咁試埋一份😜😜😜
紫控表示一眼就見到一杯有麻薯同芋泥的飲品🤩🤩🤩
今次就叫咗佢嘅麻薯芋泥茉莉鮮奶綠來試試,
本來以為都有潑墨㗎點知原來熱飲係冇㗎喎🙈🙈🙈
不過真心超足料,

飲完一杯都飽咗三分二😳😳😳
本身仲想叫多件蛋糕的,
但個胃已經冇位了,
下次要搵埋朋友仔過來陪我試蛋糕先得💜💜💜
#晶食評
#美食家水晶的尋食日記
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
📍捉緊萬聖節嘅尾巴‼️· 限定麻薯南瓜鮮奶🎃 -- 茶墨🖌💛===========================⭐️麻薯南瓜鮮奶 $38 (4.6/5)面頭有一層鮮奶油,好香滑~杯底有好多南瓜蓉,記住攪勻先飲呀🙈一飲就飲到一絲絲香甜嘅南瓜蓉,加上濃郁嘅鮮奶真係好正,好似飲緊南瓜糊咁🤩麻薯嘅份量都好多,仲好煙韌👍😆想飲嘅朋友仔記住呢兩日去啦😍做到14號咋❣️------------------------------賣相:4.2/5味道:4.6/5性價比:3.8/5回頭度:3.8/5------------------------------店舖資料名稱:茶墨地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖前往方法:尖沙咀站B2出口
===========================
⭐️麻薯南瓜鮮奶 $38 (4.6/5)

想飲嘅朋友仔記住呢兩日去啦😍做到14號咋❣️
名稱:茶墨
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
前往方法:尖沙咀站B2出口
2021-11-13 17 瀏覽
近年香港開左好多唔同特色手搖飲品店,今次係尖沙咀試試呢間特別風格嘅飲品,以水墨風為主題,一直有寫毛筆嘅我被佢吸引左,黎影影相打下卡。我地點左兩杯主要係水墨畫風格嘅野飲,從不同食材組合既配合下,得出各重水墨風般既軌跡,在視覺上、口感上,都覺得自己藝術感滿滿XD。-麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39最簡單既黑白水墨配搭,視覺上好滿足,味道方面好似芝麻糊奶,口感冇芝麻糊咁濃厚,所以唔會飲到好飽,可能芝麻味道蓋過左烏龍茶味,朋友好喜歡呢杯飲品。-麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$39呢杯係紫灰色既水墨風,芋泥好好味夠甜,質地濃厚,呢杯入口有唔同口感,有麻糬既煙韌,有芋泥既Soft,又有奶綠既流質感,整體比較推介!-鐵觀音茶意式雪糕雪糕方面都唔錯,好香濃鐵觀音茶味👍🏻
-麻糬芝麻烏龍鮮奶茶$39
-麻糬芋泥茉莉鮮奶綠$39
-鐵觀音茶意式雪糕
雪糕方面都唔錯,好香濃鐵觀音茶味👍🏻
2021-11-13 26 瀏覽
行街行到攰就搵架個地方坐下順便飲杯野,凍凍地見到好多飲品都可以揀熱既咁我梗係要熱飲啦,雖然係熱飲但店員都有問我要唔要加cream。叫左杯麻糬抹茶牛奶,口味麻麻地唔係我鍾意嘅宇治抹茶味但麻糬夠煙韌,唔係麻糬控既我都覺得好味。餐廳座位唔多,但有幾張高枱都可以用尼打卡影相用。我買既係熱飲,影尼影去都只係影都個紙杯,所以唔post 相啦。再講下店員方面,我企左响收銀一陣都無員工幫我落單,明明有兩位員工都同我有眼神接觸,要開聲問佢地先肯落單。

2021-11-09 47 瀏覽
🌟麻糬芋泥茉莉鲜奶绿 $39有cream,奶味濃郁,完全沒有茶味,像工業粉兌出來的味道。芋泥和麻糬份量足,芋泥味道奇怪,麻糬硬梆梆。喝完超级腻。兩個服務員業務不熟練,對着張小票摁了半天,不知道在摁什么东西,我要點單就在收银機那裡等了足足7分鐘。而且没跟我说讓我等一下,没說抱歉,也没說等多久,就在那裡一直打自己的小票,也不看我。終於打完小票了,没有道歉没有笑容,就突兀地问我喝什么。體驗極差,以后肯定不会再来了。
🌟麻糬芋泥茉莉鲜奶绿 $39

麻糬芋泥茉莉鲜奶绿
2021-11-08
10 分鐘 (堂食)