2020-05-07 14 瀏覽
黃店 💛 #茶墨 #尖沙咀🟡 老闆表明自己同員工都係黃🟡 曾派發飯券、憑捐星火收據可換產品🟡 製作香港加油飲品🟡 店面有文宣咁快就到咗我又愛又恨嘅夏天嚕~ 今日行街行到熱,就入咗The One嘅呢間茶墨買雪糕同嘢飲。🍹麻糬芝麻烏龍奶茶($39)外表十級靚嘅水墨風奶茶,想試好耐~飲落都幾特別,好香芝麻味,同奶茶配搭幾特別~杯入面嘅麻糬份量好多,咬落煙煙韌韌,好味😋🍦玫瑰花茶gelato配窩夫脆筒(+$39)玫瑰花茶味gelato係藕粉色嘅,加埋上面嘅蝴蝶酥同脆棒,外表已經好吸引。聞落好香,但食落就唔係好有玫瑰味,不過茶味就好香濃,甜度適中唔會太甜,而且綵用嘅係低脂配方,女仔都可以方心食🤪
黃店 💛 #茶墨 #尖沙咀

🟡 老闆表明自己同員工都係黃
🟡 曾派發飯券、憑捐星火收據可換產品
🟡 製作香港加油飲品
🟡 店面有文宣

麻糬芝麻烏龍奶茶

🍹麻糬芝麻烏龍奶茶($39)
玫瑰花茶gelato 配窩夫配筒
玫瑰花茶gelato配窩夫配筒

🍦玫瑰花茶gelato配窩夫脆筒(+$39)
2020-05-06
玫瑰花茶gelato 配窩夫配筒
玫瑰花茶gelato配窩夫配筒
2020-03-10 1113 瀏覽
雖然有啲商場係唔應該去消費,但商場入面始終仲有啲黃店係到,要齊上齊落,就點都要撐落去。呢間茶墨陪伴左大半年,點都要支持下。這間茶飲店不只可外賣,還可以堂食。而且環境也不錯,有枱椅坐,自成一角。係到你一定會揾到三寶😊不用介紹,真。香港人都識得佢地💛莫明地多了份親切感😊呢到除左出名黃,其實仲係以水墨畫為主題既茶飲店,有睇得又好味既茶飲,仲有茶味甜品和雪糕。每杯茶都好似藝術品,紋理清晰,除黑白外,仲有唔同顏色。紫薯鐵觀音沙冰$39紫白相間既紋理,有種浪漫既感覺,女孩子最愛。味道先苦而後甜。初入口會先嚐到苦澀既鐵觀音味,滑入喉嚨一刻則嚐到甜甜既紫薯味。希望我地香港也可以好似呢杯沙冰咁苦盡甘來。芝麻烏龍麻糬鮮奶$39真係好似一幅山水畫,要多看幾眼,欣賞完就要搞匀佢。台灣烏龍茶配芝麻醬加奶味既麻糬粒,入口先嚐甘香既烏龍茶味,然後就慢慢感覺到芝麻既香味。還有粒粒既煙韌麻糬,細嚼下會帶出淡淡的糯米香。三種味道出奇地perfect match,但又不失其獨有既味道買飲品可以加錢食埋甜品或者雪糕,好抵食呀。我就睇中左蛋糕櫃入面既迷你蛋糕喇富士蘋果芝士蛋糕,追加價$28芝士蛋糕入面有大量粒粒蘋果餡,蘋果味非

係到你一定會揾到三寶😊

不用介紹,真。香港人都識得佢地💛

莫明地多了份親切感😊

紫薯鐵觀音沙冰$39
紫白相間既紋理,有種浪漫既感覺,女孩子最愛。

芝麻烏龍麻糬鮮奶$39

買飲品可以加錢食埋甜品或者雪糕,好抵食呀。

我就睇中左蛋糕櫃入面既迷你蛋糕喇

富士蘋果芝士蛋糕,追加價$28
芝士蛋糕入面有大量粒粒蘋果餡,蘋果味非常清新,清甜得黎帶微酸,剛好中和了濃郁既芝士味。雖然好細件,但勝在高質,淺嚐已經很幸福。

下次可以試下佢地既雪糕,仲要係低脂

2020-03-04 673 瀏覽
看過網上節目介紹茶墨,好欣賞在大時代有勇氣發聲的店舖,故特意走到The One四樓帶個外賣回家。主要提供飲品,亦有供應甜點。這是主餐牌。點了飲品之後,可以追加甜點。也有養生之選的飲品,在這抗疫時段,更要注重身體健康。甜品凍櫃擺放了各款蛋糕,好吸引呢。也有售賣這個時代獨有小吃,同路人定當支持。帶走回家品嚐的是富士蘋果芝士蛋糕。若果堂食的話,會用雲石紋小碟擺放,更見精緻。外帶的話,侍應會用小紙盒盛載,並會附上餐具,方便食客。不過反正回家吃,所以請侍應不用提供餐具,盡量環保一點。蛋糕以清爽富士蘋果,配搭濃郁芝士蛋糕,是個有趣的對比,不論是味道,或是口感,層次鮮明,也很清澈,很有新鮮感的組合,難怪據侍應表示,這是其中一款最受歡迎的蛋糕呢。飲品是水墨風系列的黑糖珍珠芒果鮮奶,一杯有600ml,份量十足。水墨風的外型,打卡一流;而味道也是坊間少見的組合:清甜芒果香味和鮮奶混為一體,黑糖香甜提升了整杯飲品層次,配搭煙韌珍珠,多了一份嚼勁。

主要提供飲品,亦有供應甜點。

這是主餐牌。

點了飲品之後,可以追加甜點。

也有養生之選的飲品,在這抗疫時段,更要注重身體健康。

甜品凍櫃擺放了各款蛋糕,好吸引呢。

也有售賣這個時代獨有小吃,同路人定當支持。

外賣自取
2020-02-03 620 瀏覽
睇完戲同朋友搵個舒服既地方傾下計,朋友又唔鐘意coffee shop,話想試下新野,所以就搵左呢間野飲好似做得幾靚既餐廳。一黎到睇menu就馬上比佢啲水墨風飲品吸引左,本身睇中麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,但係又對芝麻好有興趣,最後都係揀左麻糬芝麻烏龍鮮奶茶。朋友話想飲清啲既野,就叫左鮮奶伯爵茶。店員有提醒水墨風飲品類係飲之前要搞勻佢先,但係我覺得可以先飲幾啖,再搞勻佢飲。因為佢既鮮奶茶底其實係比較清新,而我揀既芝麻係勁香勁濃味。雖然佢唔會好甜,反而仲甜度適中,但係搞勻左既話,烏龍茶味相對就會弱左好多,所以我覺得可以先品嚐下佢鮮奶茶既味道,先再同芝麻一齊飲。因為我就係咁飲啦哈哈。底下勁多麻糬粒,同芝麻好夾~朋友既鮮奶伯爵茶無叫少甜,我試左一啖,甜度都幾適中。雖然如果比我揀,我都會叫少甜,但我飲落去,覺得呢到既正常最多只係出面台茶店既少甜程度,比較清新舒服~另外我地仲加左件八女抹茶蒙布朗送下茶。佢外層既質感幾好,唔會好實好乾,而且都唔係勁甜。入面有cream,栗子粒,同埋海綿蛋糕。蛋糕唔會好乾,不過我其實麻麻地鐘意食呢種有cream既蛋糕,但鐘意食cream既朋友就話好食!另外既就係,佢既環境佈置

另外既就係,佢既環境佈置得都幾靚幾舒服,不過人流都比較多,可能要好彩先有位坐呢!
2020-02-01
2020-01-24 838 瀏覽
講個神秘給大家知,在小學時我曾經獲得書法比賽冠軍,當時我都很意外...但其實我對寫書法興趣不大,亦一直沒有好好練習。講起興趣,我現在的興趣就是....食,但書法和食有什麼關係呢?為何混為一談?因為我發現到這間命名「茶墨」的店子,書法字體店名吸引了我。店子環境光猛,以白色為主調,牆身鑲上大型的產品海報和電子螢幕,簡約舒適亦吸引。設有開放式的泡茶區和意大利雪糕區,下單處旁還有一個小小的餅櫃。可堂食或外賣,堂食分兩邊,座位唔多,只有數張二至四人枱。************************看看餐牌,七大飲品系列,分別有水墨風、雪糕奶昔、焦糖芝士、精選純茶、乳香茗茶、經典奶茶和冰搖茶。四款水墨風是主打,當然不能錯過。冷飲雖然賣相會很美,但我身子差,還是熱飲較適合,揀了麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 Mochi Mached Taro Jasmine Milk Tea($39),而最高興是鮮奶可轉豆乳,岩晒我。店員好細心,叮囑飲前必須拌勻,拌一拌,原來內有大量芋泥茸,果然真材實料,還有不少麻糬粒,用料十足。啜一口,入口微暖,啖啖香滑的芋茸和柔韌的麻糬粒,甜度亦適中,又好喝又飽肚,喜歡!********
************************
************************
飲品配甜品就滿足!
八女抹茶蒙布朗
八女抹茶蒙布朗
凡購買正價飲品便可以優惠價追加甜品,食埋就滿足!追加甜品可揀蛋糕、蒙布朗或雪糕,身為抹茶控當然揀個八女抹茶蒙布朗 Yame Matcha Tea Mont Blanc (+$32)。色澤翠綠,把其切開,內裏是香滑的忌廉,混入了幾粒甜美的栗子粒,而餅底就是鬆軟的海棉蛋糕。抹茶蓉好幼滑,但茶味不濃郁,味道略甜,若然內藏的忌廉改埋用抹茶忌廉,而海棉蛋糕改埋抹茶蛋糕以此提升抹茶味道,相信便可滿足我這個抹茶控,哈!
-----------------------------
望着餐牌上四款水墨風飲品,又看看書法字體的店名,不禁勾起我寫書法的引,就提筆練習個「福」字,準備寫揮春賀新年。
2020-01-23
熱麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
去尖沙咀行街 就黎支持黄店💛但小失望😭.整體黎講加分位係佢有得坐 同黄店而且又有蛋糕或者Gelato (低脂) .不過我都係點左佢特式手搖飲品 但啲組合有啲失望.🍹麻薯 芋泥芋莉奶綠 $39幾特別既選擇 好多地方都無而且我種轉左做豆奶😆素食者都食得但實物同張相好大出入 以為係綠綠地色 但出到黎係白色 同芋泥隻色有啲似 攪到墨筆畫唔明顯 味道方面個人覺得個配合有待改善 本身茉莉感覺清清淡淡 但麻薯口感太實在同芋泥攪到濃厚左 唔夾 好分開.🍹紫薯 鐵觀音沙冰 $39上面種會加cream唔建議全糖 太甜攪到好膩 同埋沙冰黎講唔夠凍 好快就融 希望下次可以凍利申 懲罰黄店之餘都想黄店既質素有所提升😭加油
去尖沙咀行街 就黎支持黄店💛
但小失望😭
整體黎講
加分位係佢有得坐 同黄店
而且又有蛋糕或者Gelato (低脂)
不過我都係點左佢特式手搖飲品 但啲組合有啲失望
🍹麻薯 芋泥芋莉奶綠 $39
幾特別既選擇 好多地方都無
而且我種轉左做豆奶😆素食者都食得

味道方面
麻薯芋泥茉莉奶綠(後)

🍹紫薯 鐵觀音沙冰 $39
上面種會加cream
唔建議全糖 太甜攪到好膩
同埋沙冰黎講唔夠凍 好快就融 希望下次可以凍
紫薯鐵觀音沙冰

利申 懲罰黄店之餘都想黄店既質素有所提升😭加油
2020-05-27 0 瀏覽
茶墨有水墨風系既茶,個名已經好吸引。我叫了芝麻烏龍麻糬鮮奶和士多啤梨雪糕奶昔。有位坐唔洗企係度等,幾好幾好。芝麻烏龍麻糬鮮奶好ig-able,點影都靚.一飲落去,口感好豐富,有香濃芝麻味,有烏龍茶甘味,有鮮奶味,同麻糬煙煙靭靭。第一次喝到芝麻+麻薯, 味道好特別,好像芝麻糊+湯丸。士多啤梨雪糕奶昔好靚又夠哂凍,由雪糕製成,天氣咁熱,好似食緊雪糕咁,好爽呀!又夠哂士多啤梨味,飲落甜甜地,好正。蒙布朗粟子蛋糕,栗子醬口感軟滑,味道濃,切開見到厚厚既粟子醬,好味。又茶又蛋糕, High tea 正!

又茶又蛋糕, High tea 正!
2020-05-12
2020-05-26 3 瀏覽
返工壓力大,想食返個下午茶chill一chill呢間茶飲店除左有台式飲品,仲有雪糕雪糕仲要係意式低脂,無咁有罪惡感雪糕係新鮮製造,每日款式都略有不同今次就揀咗鐵觀音茶雪糕,如果想口感再豐富啲,cone仲會有蝴蝶酥同脆片鐵觀音茶雪糕非常之香濃,富有茶既甘香而且甜度恰當,細味到茶嘅特點而且蝴蝶酥同脆片都非常之香脆,帶有牛油香,十分不錯我仲叫咗黑糖珍珠茉莉鮮奶綠少甜,由於茉莉茶味較淡,叫少糖後黑糖珍珠嘅味道唔會蓋過茉莉茶嘅香味品嚐到茉莉結清香又嚐到黑糖珍珠嘅黑糖香味同煙un既口感我自己就幾喜歡呢個配搭

返工壓力大,想食返個下午茶chill一chill

呢間茶飲店除左有台式飲品,仲有雪糕
雪糕仲要係意式低脂,無咁有罪惡感

雪糕係新鮮製造,每日款式都略有不同

而且蝴蝶酥同脆片都非常之香脆,帶有牛油香,十分不錯

品嚐到茉莉結清香又嚐到黑糖珍珠嘅黑糖香味同煙un既口感
我自己就幾喜歡呢個配搭
如果鍾意飲嘢不妨幫襯下呢間黃店,佢喺度溫地點都真係幾方便,而且都好多位置可以坐,同埋長期都好多人~~飲品選擇方面都多,但係我哋想試啲靚啲嘅打卡,就揀咗水墨風試吓先,啲味道都幾特別。麻薯芝麻烏龍鮮奶茶$39呢個芝麻味都幾香,烏龍味就比較清新,奶茶香味都算突出,而且佢下面有好多唔同嘅麻薯,口感煙韌令質感豐富得多。黑糖珍珠芒果鮮奶$39黑糖珍珠味道香甜,而且有咬口,芒果味道清新唔假,鮮奶味道甜甜地,整體配搭OK!清香柚子芝士蛋糕$28飲嘢通常都想食個蛋糕,呢度有幾款蛋糕選擇,我就揀咗柚子芝士蛋糕,芝士味道香濃,柚子令味道豐富而清新,下次都會再試吓其他!

麻薯芝麻烏龍鮮奶茶$39
呢個芝麻味都幾香,烏龍味就比較清新,奶茶

黑糖珍珠芒果鮮奶$39

清香柚子芝士蛋糕$28
外賣自取
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥤 焦糖芝士玫瑰茉莉花茶 HKD35 @ TeaBrush 🌟 茶墨《👽食神大媽愛飲野》⠀.⠀👽 大媽認識呢間台式飲品店系因為見到好多人買佢最出名嘅水墨畫風飲品打卡,所以大媽就偏偏要反其道而行之,唔買大熱嘅水墨風飲品,特意黎買佢其他出品同大家介紹一下。😬⠀.⠀💁‍♀️ 大媽點選凍嘅焦糖芝士玫瑰茉莉花茶,果然無失望!首先一收到就見到滿滿覆蓋杯面嘅玫瑰花瓣,即刻覺得好清新好少女。😌 一飲落口,芝士濃郁,唔會過咸,而最值得贊嘅系茉莉花茶非常清新,完全無做得唔好嘅店鋪會有嘅人工香料味,尤其宜家炎炎夏日,真系非常醒神,卻同時流露住淡雅嘅高貴感覺!😊 一間信得過嘅店鋪,果然唔會只有大熱產品先好味,其他出品都會好好味架!😃👍..👽 食神大媽小貼士:記得盡快飲用完畢,芝士受熱會溶得非常快,溶左之後同茶底溝埋會影響整體味道。同埋記得準備現金,餐廳最近只收取現金喔,八達通都唔得呀。👀⠀.⠀📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號鋪..‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號鋪

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2020-05-25 7 瀏覽
行開THE ONE 就買兩杯野飲下! 呢度仲有位坐,岩晒行街會行到腳痛的姊妹們!麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 ($39)睇落好似潑上去嘅墨水一樣,亳不造作,獨一無二,麻薯嘅煙銀配上濃濃烏龍茶香,再加上滑嫩鮮奶,絕對一試難忘!士多啤梨雪糕奶昔($48)士多啤梨雪糕奶昔加入左新鮮牛奶,口感幼滑,少有沙冰+奶昔的組合,平衡2邊既口感,唔會出現沙冰飲到尾得冰得冰/奶昔飲到後尾溶曬🙈🙈好味好味~~ #teabrush #tsimshatsui #k11 #milkshake #tst
麻薯芝麻烏龍鮮奶茶

麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 ($39)
士多啤梨雪糕奶昔

士多啤梨雪糕奶昔($48)
麻薯芝麻烏龍鮮奶茶
士多啤梨雪糕奶昔
2020-05-24 7 瀏覽
每次嚟The One行街, 行過茶墨都覺得呢間舖頭風格好文青,用油墨黎設計飲品掛杯,幾特別,唔係周圍都有!今次嚟到終於忍唔住要試一試!要是梗係要試佢招牌飲品,芝麻麻薯烏龍豆奶茶, 本身其實係鮮奶茶,但原來可以免費改造豆奶㗎,啱晒啲對鮮奶敏感嘅朋友仔!而另一杯就係麻薯芋泥茉莉豆奶茶,呢杯就唔好潑墨風格嘅掛杯!但都係招牌飲品之一!兩杯飲品職員都提醒我哋要攪勻先飲,將啲芝麻同埋芋泥攪勻,就變返適合嘅甜度同濃度!麻薯真係好好食,煙煙unun!唔會覺得淨係麵粉味!仲有種甜甜地嘅味道,好好食,食得多都幾飽肚,唔怪之得聽講有OL,買一杯飲品就當午餐啦!最後嗌多左舊cake,榛子朱古力蛋糕,細細件,幾啱女仔食,佢個雲石碟真係超靚,打卡一流!
其實要係香港建立一個品牌真心唔簡單,🐻既同事搵到間係尖沙咀大型商場開鋪既黃色小店 😏 相信好多人都特登去支持佢既,原因佢個樣夠特別之外,味道仲很不錯啊 😍今次🐻為左要影靚相,所以叫左凍既「麻糬芝麻烏龍鮮奶茶」,甜度仲有得揀添 😏 扮健康既🐻當然要少甜啦 🤪 除左飲品,仲有低糖雪糕,而且堂食外賣都得啊💛推介/ 意見‼️✨為左製作水墨畫一樣既效果,🐻望住店員真係用心咁將芝麻醬畫係杯既裡面 😍 完成品真心好吸睛好岩打卡🤪✨第一啖飲落去除左烏龍鮮奶茶夠茶味之外,加埋好似芝麻糊超濃郁既芝麻醬,仲有杯底既麻糬,口感真心夠曬特別 😍價錢‼️$39 「麻糬芝麻烏龍鮮奶茶」

推介/ 意見‼️

價錢‼️
$39 「麻糬芝麻烏龍鮮奶茶」

2020-05-24 7 瀏覽
閉關左幾個月,見呢排疫情好番啲,約左朋友喺尖沙咀食晚飯。收工未夠鐘先食飯,條街又熱辣辣唔想行,去左茶墨坐低飲杯野。黃店、有得飲、有得坐、有冷氣,完全符合我既要求,kill time 一流。其實想試茶墨好耐了,一黎係黃店,二黎係少有既本地茶飲店。香港人要撐一定係撐自己人。而且一杯野飲三十幾蚊同出面差唔多,仲要有得坐喎……今次配合天時地利人和下,終於試到。入返正題,佢野飲款式唔算多,但有唔少自創特式飲品。今次揀左麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 ($39),主要係因為佢個賣相好得,黑色芝麻配白色既鮮奶,成幅水墨畫咁,對應番店名,招牌飲品實冇死。另外見到有gelato, 忍唔住叫左單球朱古力味 ($38)。gelato 好驚喜,65%既朱古力味好濃,又唔會好甜,而且雪糕質地係我最鍾意嗰種黏度高又綿密既雪糕。食得開心之餘又低脂少負擔,$38 cp值超高。之後聽朋友講先知佢賣既雪糕口味不時會轉,下次有機會再試下朋友推薦既培茶味先。至於杯野飲,實物同張相一樣咁靚,打卡一流。我叫左少甜少冰,奶味好濃,加埋芝麻好夾好香,但茶味就被蓋過,飲唔到烏龍味。麻糬好”煙靭”,好在杯奶茶本身唔係好厚身嗰隻,如果唔係就會飽連晚飯
至於杯野飲,實物同張相一樣咁靚,打卡一流。我叫左少甜少冰,奶味好濃,加埋芝麻好夾好香,但茶味就被蓋過,飲唔到烏龍味。麻糬好”煙靭”,好在杯奶茶本身唔係好厚身嗰隻,如果唔係就會飽連晚飯都唔洗食。
下次行尖沙咀想飲野,茶墨會喺我第一選擇,尤其而家戴住口罩,喺街邊行邊飲都幾唔方便,寧願舒舒服服坐低慢慢飲。