2021-01-12 130 瀏覽
從中學開始知道有台式飲品店開張之後到而家真係瘋魔全港但呢一個絕對係好事因為飲品不斷創新又創新,繼之前黑糖珍珠奶茶席捲全港之後其實亦都有一個飲法開始寂寂無名咁樣打起名堂,水墨風。奶茶加焦糖可以營造豹紋嘅效果,咁因此奶茶加黑色嘅芝麻醬就可以產生一種水墨嘅感覺。麻薯芝麻烏龍鮮奶茶就係呢一度嘅招牌飲品,既然場面咁震撼當然都要支持下😊😊 入邊所有材料都係自己極度鍾意所以飲落去亦都非常順心,芝麻味夠晒濃但上面嗰層奶蓋亦都綻放光彩,烏龍茶就係作為中間人所以三者都可以獨立品嚐到佢哋嘅味道,要增加咬口除咗珍珠之外麻薯咁係一個唔常見嘅選擇,最重要都係成杯野唔甜, 連我平時飲乜都要走甜嘅都唔覺得甜飲創意飲品當然亦都要配搭創意嘅嘢食,綠茶蒙布朗就係我推薦嘅配搭,上面嗰層綠茶帶有少少栗子蓉嘅味道,smooth and soft 係一個最好嘅形容詞,再配合下陳香軟嘅蛋糕testure, 既可以作為甜品套餐亦都可以作為下午茶,係一個悠閒嘅時光品嚐獨特口感嘅飲品絕對係一個臨時小憩嘅珍貴時間
從中學開始知道有台式飲品店開張之後到而家真係瘋魔全港

2020-12-15
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
尖沙咀這間小店一直是我的口袋名單之一,麻糬芋泥茉莉鮮奶綠超好喝之餘,仲可以轉豆奶變成純素。下午茶要找地方坐,仲可以加件可愛小甜品(非純素)食下,屬鬧市偷閑加油站。茶墨位於尖沙咀 The ONE 商場 4 樓,因為我成日去樓下 aeon 超市買菜,所以覺得非常就腳,飲完再落樓下買野一條龍好方便。小店現場座位不多,共有四張四人檯、兩張二人檯,疫情期間有部分座位未能開放。除了特色飲品之外,也有一些精緻可愛的小甜點,份量不多很適合女生胃口。買飲品追加蛋糕仲有特價優惠。購買正價飲品就可以用優惠價配甜品,除了蛋糕之外仲有低脂意式雪糕。雪櫃口味也蠻多的,而且有些如茉莉花茶幾有特色。飲品主打水墨風系列,另外也有焦糖芝士奶蓋、奶茶、冰搖茶和純茶等等,仲有好適合秋冬的養生茶飲。純素的朋友可以免費將牛奶換成豆乳,我覺得好貼心啊!麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 HK$39 (轉豆奶, Vegan)水墨風系列共有四款:黑芝麻、芋泥、黑糖珍珠芒果和紫薯,各有不同風味。我已經第二次飲這杯芋泥茉莉鮮奶綠,入面的芋泥好好食,又有麻糬可以咬下。不過記得飲之前要攪勻少少,唔係飲到最後會剩返好多芋泥食唔到,咁好食好浪費架!八女抹茶蒙布朗

雪櫃口味也蠻多的,而且有些如茉莉花茶幾有特色。

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 HK$39 (轉豆奶, Vegan)

八女抹茶蒙布朗 +HK$32 (飲品追加優惠)

蛋糕的口味都幾多選擇,不過我見到這個抹茶就好想食,同埋都好耐無食過蒙布朗啦!八女抹茶又真係無偷工減料,可以吃到抹茶香,而且細細件食完都無太大負擔。

蒙布朗就是一層海綿蛋糕,上面勁多忌廉再加上抹茶奶油,中間估唔到仲有栗子咬下。

飲品和蛋糕質素都無馬虎,幾值得一讚。下次在尖沙咀行到累,可以上來喝杯水墨風純素飲品再加件蛋糕啊。
2020-11-25
📍茶墨 (尖沙咀)🔍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖-----近年嘅台飲店多到好似雨後春筍一樣,隨街都有一間,而台飲飲得太多又容易發胖,所以我只會將我嘅quota留比我真係覺得有興趣有特色嘅台飲店。而呢間茶墨就係其中一間我會用我quota飲嘅茶飲店。-別樹一格嘅水墨風裝修style,非常賞心悅目,令人輕易就spot到佢,喺the one行街時候次次路過都好想試。終於今次就忍唔住一次過試晒佢哋嘅飲品同雪糕。-麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($39):軟軟糯糯嘅麻糬,幼滑嘅芋泥,加上幽香嘅茉莉花茶同濃香嘅鮮奶,每一個配搭嘅用料都非常高質,尤其係麻糬,煙煙韌韌嘅口感令人完全欲罷不能,將我嘅台飲quota比佢係值得嘅。-柳橙冰搖綠茶($32)相對於上述嘅麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,呢杯冰瑤綠茶就係完全唔同風格嘅,飲落清清甜甜,飲完有refreshing嘅感覺,適合飯後解膩。-意式雪糕:第一次食,我同朋友就一人揀咗一款口味,分別係抹茶同青檸雪芭味。前者茶🍵味突出香濃,後者則無論酸味定甜味都會更突出少少,雖然各有特色,但個人覺得抹茶味更能令人留下深刻印象。
📍茶墨 (尖沙咀)
🔍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
-----

好多時睇我都係飲啡多,但偶然都會飲下手搖飲品,俾個胃有第二樣嘢無咁悶。嚟到尖沙咀,可以去the one呢度,真心好耐無行過商場,原來都變左好多。係樓梯旁,仲係未到lunch時間,仲未好多人,可以係呢度嘆下。淨係雪糕甜品都已經好多款,睇到眼都花埋。最後我都揀咗呢個麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,39元,我係要微甜少冰。一拎上手,成杯飲品真係好似水墨畫咁,好有質感成件事。味道方面接受,畢竟無乜甜,我係ok,奶茶味道都有,要欣賞嘅係麻糬,每一粒都好有咬感,又唔會太硬,細細粒幾好。

淨係雪糕甜品都已經好多款,睇到眼都花埋。

近年台式飲料店又再次興起,數量比7-11還要多。但大多數不是珍奶就是奶蓋,多飲了都有點悶。查看Wolipay時,一直有留意到The One開了間特色的台式飲料店,主打水彩畫般的飲料~那天跟男友享受完兩天一夜的staycation後經過The One,心血來潮入去尋找《茶墨》。因為武肺關係,我不太敢邊走邊飲,所以當的見到有堂食的座位時,就決定試試!原來《茶墨》除了飲品之外,還有賣戚風蛋糕,芝士蛋糕和意式雪糕等,看起來都很吸引~當日因為食了酒店早餐,其實不太餓,所以只點了一杯招牌飲品和一個意式雪糕,跟男友share同時sweet下~鐵觀音味意式雪糕《$28》※ 推薦指數: 5/5其實我口味有點像阿婆,因為很愛茶味製品,所以見到鐵觀音味的雪糕,即二話不說地點了!這個意式雪糕因為有很多奶,所以真的很滑很濃厚,不會有水水的感覺。而鐵觀音味不能說很濃郁,相反是每口都食到鐵觀音的清香~感覺是以奶為主的鐵觀音奶味,而不是鐵觀音奶茶味!兩者相比,我較喜歡鐵觀音奶味,所以給了滿分~芝麻烏龍麻糬鮮奶荼《$39》※ 推薦指數: 5/5這個組合真的很新鮮!芝麻x麻糬x烏龍荼x奶,是我從未試過的combinati
近年台式飲料店又再次興起,數量比7-11還要多。
但大多數不是珍奶就是奶蓋,多飲了都有點悶。

鐵觀音味意式雪糕《$28》※ 推薦指數: 5/5

而鐵觀音味不能說很濃郁,相反是每口都食到鐵觀音的清香~

感覺是以奶為主的鐵觀音奶味,而不是鐵觀音奶茶味!
兩者相比,我較喜歡鐵觀音奶味,所以給了滿分~

芝麻烏龍麻糬鮮奶荼《$39》※ 推薦指數: 5/5

這個組合真的很新鮮!芝麻x麻糬x烏龍荼x奶,是我從未試過的combination呢!
首先真的要先欣賞他的外觀,真的很美很文青,像一幅水墨畫般,是打卡的聖物喔~

芝麻味很香濃,有淡淡的甘香,沙沙的口感,配上牛奶真的很夾,有點像芝麻雪糕的味道。
荼底的烏龍荼和奶的比例是6:4,所以不會真的很奶茶感覺,相反是帶點烏龍荼香的鮮奶~
而點睛的麻糬夠煙韌,煙韌又軟腍的感覺,我覺得比珍珠更好味!

荼墨的選擇真的又多又吸引,價錢以地段來說真的是便宜!
下次我還想試他們的雪糕奶昔,無糖芝士奶蓋,養生荼,蛋糕......
  • 芝麻烏龍麻糬鮮奶荼
3天前 0 瀏覽
品嚐別樹一格的水墨風情飲品.每杯的創作如同藝術般一樣.帶你進入水墨畫的世界.🧑🏻‍🎨能看出店員的精心製作.💞麻糬芝麻烏龍鮮奶茶🧋$39利用黑芝麻+鮮奶創作出如同水墨畫般的飲品..十分精美🥰濃郁的黑芝麻香味從烏龍鮮奶茶中散發出..既不會掩蓋烏龍茶的味道..亦可以特出淡淡烏龍茶的清香🤤麻糬充滿糯米香. Q軟有勁麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🧋$39鮮奶綠中散發出雅韻淡香的茉莉..茉莉中的芋泥香濃滑順.甜而不膩.風味雅致.新鮮自然.清新香甜👍🏻👍🏻表示非常足料岩燒蜂蜜抹茶蛋糕🍰+48店員說加熱過後好吃很多..便主動加熱😻少少蕉燶的蜂蜜配合軟棉抹茶蛋糕🍰一流. 幸福滋味吃在嘴裡😍

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶🧋& 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🧋

岩燒蜂蜜抹茶蛋糕🍰+48
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶🧋& 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🧋
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶🧋& 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
4天前 0 瀏覽
以前行The One, 一直有間cafe好想食, 今日終於就岩時間黎到啦!先看餐牌飲品選擇都幾多,鐵觀音係我至愛,不可錯過!黑糖珍珠鮮奶鐵觀音🍵🍶微糖少冰~甜度剛好!珍珠爽彈!份量亦非常充足!鐵觀音淡香~茶味不太濃我喜歡!麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🥛🥤呢杯鮮奶綠size比剛才杯鐵觀音珍奶仲大少少芋泥稠度不錯,茉莉味濃!🍎🧀富士蘋果芝士蛋糕富士蘋果芝士蛋糕味道清新,芝士加蘋果mix and match效果不錯,再想食多件🍰🎂日式奶茶蛋糕奶茶蛋糕亦都係幾少有既味道!不甜不膩,加上茶香,愈食愈多!
先看餐牌

飲品選擇都幾多,鐵觀音係我至愛,不可錯過!
黑糖珍珠鮮奶鐵觀音🍵🍶

微糖少冰~甜度剛好!珍珠爽彈!份量亦非常充足!
鐵觀音淡香~茶味不太濃我喜歡!
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🥛🥤

呢杯鮮奶綠size比剛才杯鐵觀音珍奶仲大少少
芋泥稠度不錯,茉莉味濃!

🍎🧀富士蘋果芝士蛋糕

🍰🎂日式奶茶蛋糕

奶茶蛋糕亦都係幾少有既味道!
不甜不膩,加上茶香,愈食愈多!
5天前 1 瀏覽
尖沙咀係行街嘅地方,又係美食匯集之處,食完野又行完街最啱就食返個甜品或者叫返個嘢飲啦。黎到The One呢間茶墨,見到都幾有特色,決定同朋友一試。間野之所以叫茶墨,因為佢哋有好多茶同埋水墨風飲品,即係用一啲配料混埋一齊,令到飲品望落去嘅色彩就好似水墨畫咁樣。呢度有四款水墨飲品,都幾吸引,分別係麻薯芝麻烏龍鮮奶茶、麻薯芋泥茉莉鮮奶綠、黑糖珍珠芒果鮮奶同埋紫薯鐵觀音沙冰。用料配搭特別,而且可揀熱同凍。揀咗麻薯芋泥茉莉鮮奶綠,幾香口,芋泥嘅味道相對突出,鮮奶就香滑,鍾意芋泥同奶味嘅就不妨試吓揀呢款。我哋仲叫咗雪糕奶昔,揀咗士多啤梨味,份量比水墨風飲品細少少,不過都夠飲。另外我地點左切件蛋糕。榛子朱古力蛋糕,一件有三層高,朱古力夾心再加埋忌廉,用嚟打卡都唔錯。其實好想試埋個岩燒蜂蜜蛋糕,但係因為唔係堂食,返屋企費事再整熱,所以冇叫到。下次有機會都想試吓佢啲雪糕,見啲味道都係比較另類,例如有青檸雪糕、伯爵茶雪糕仲有柚子乳酪雪糕。

外賣自取
最近幾年, 香港既飲品店開到成行成市, 一直以台式飲品連鎖店為主。今日, 竟然係The One 試到一間特色飲品店 !!店名叫茶墨,原來喱到主打水墨風飲品, 飲品既外表就好似一幅水墨畫咁, 岩哂鐘意打卡既女仔。我同朋友簡左麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,同埋乾檸柚子茶蜜,再加上一件日本奶茶蛋糕, 打算去海傍享受一個悠閒既下午。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,對我黎講特別有驚喜, 平時珍珠同芋圓就食得多, 好少有飲品入面會加入麻糬, 勁岩麻糬控。麻糬芝麻烏龍奶茶入面個種既芝麻香味, 配合埋煙煙韌韌嘅麻糬, 就好似一杯飲得既甜品, 但同時又唔會太甜太有罪惡感。有時, 因為疫情原因想好好地坐低食個甜品都好難, 喱杯野飲真係滿足左我好想食芝麻糊既心, 哈哈。水墨風既飲品仲有另一杯係麻糬芋泥茉莉鮮奶綠, 都係超想試, 不過今次叫左蛋糕, 飲唔哂, 留返下次再試。另一杯野飲係乾檸柚子茶蜜, 聽落好似好普通, 但係作為食完後解膩既飲品真係一流。特別鐘意茶墨用乾檸, 檸檬既香味更加突出同埋帶有一種微微既澀味, 值得一試。因為本身好鐘意茶味產品, 所以奶茶蛋糕都幾岩我口味, 蛋糕比較輕盈, 岩哂怕肥又好想食甜品既女仔。

2021-01-16
10 分鐘 (外賣自取)
2021-01-20 1 瀏覽
抺茶雪糕奶昔🥤 $48超好飲😍😍😍本身想飲士多啤梨雪糕奶昔🍓 但賣哂...估唔到抹茶都咁正! 香濃嘅抹茶味奶昔雪糕一大嚿係上面 mix埋一齊飲 好smooth 夠凍 d冰打得哂正到爆!!💥有set優惠買野飲再加錢 可以平d少少食埋甜品岩燒蜂蜜抺茶蛋糕🍮 加$48即刻食餐廳會幫你加返熱面頭燒到少少燶嘅甜蜜糖同抹茶好夾燒到外面少少硬入面個cake就軟綿綿口感一流😜p.s. 落完order隔離都有堂食位可以坐 但位得好少 要等 可能外賣更好
抺茶雪糕奶昔🥤 $48
超好飲😍😍😍
本身想飲士多啤梨雪糕奶昔🍓 但賣哂...
估唔到抹茶都咁正! 香濃嘅抹茶味奶昔

同抹茶好夾
燒到外面少少硬
入面個cake就軟綿綿
口感一流😜

疫情嚴峻晚上禁堂食,最好就係買杯手搖番屋企嘆下。放工黎到 The One 4樓嘅「茶墨」,裝修採用白色牆磚及木系餐枱,充滿文青氣息。Bar枱上亦放滿黃店專屬嘅公仔同貼紙,要多多懲罰黃店💛! 手搖飲品主打水墨風,秉承「杯中茶,心中畫」嘅境界將不同食材配搭例如芝麻、芋泥等,於杯內呈現水墨畫般嘅意境。除左水墨風,仲有焦糖芝士奶蓋類、冰搖茶及養生茶類等等可供選擇,簡直花多眼亂。有選擇困難嘅我同女朋友都要左揀右揀。原來茶墨仲有低脂gelato,有茶類口味幾特別,口痕痕不如試下!==============================麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 走甜走cream $39 既然介紹得咁似藝術品,梗係要落足眼力睇實個水墨畫風手搖嘅制作過程。首先店員會用萃茶機將茶以高壓快速萃取,同步會將芝麻醬畫於杯邊,再將鮮奶及茶混合倒進杯中。奶茶與芝麻醬嘅顏色一黑一白,相映成趣!由於走甜走cream嘅關係,更能嚐出濃濃嘅芝麻醬、烏龍茶香。加埋麻糬嘅煙韌,女朋友飲得津津有味! 乾檸柚子茶蜜 紅茶底 $34長期口乾嘅我,見到呢個飯後消滯解膩之選嘅飲品,二話不說就揀左!飲品可選有茶底/冇茶底,紅茶底中和左柚子蜜
疫情嚴峻晚上禁堂食,最好就係買杯手搖番屋企嘆下。

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 走甜走cream $39

乾檸柚子茶蜜 紅茶底 $34

飲品可選有茶底/冇茶底,紅茶底中和左柚子蜜嘅甜味,加埋乾檸淡淡嘅酸味,非常解渴!

伯爵茶意式雪糕 $28
俾雪糕櫃標榜低式嘅茶味意式雪糕吸引,就叫左伯爵茶味試試!

伯爵茶Gelato茶味香濃,不甜膩,少少略嫌唔夠綿密,不過整體味道都好正!

下次要試埋其他水墨風茶飲同雪糕!

茶墨
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
上兩次幫襯 teabrush 都係飲佢哋嘅飲品,今次喺尖沙咀行行吓街好想食返杯雪糕,突然醒起仲未有機會是佢哋嘅𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼,所以即刻整返兩球先!不過我諗佢哋嘅口味日日唔同,又或者係我今次太遲去到,已經冇晒我最想試嘅黑芝麻味🥺.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.5/10🌟.《雙球意式雪糕》$45🌟7.8/10🌟今次試咗鐵觀音同抹茶,兩款嘅茶味都非常之濃郁,各有驚喜!特別鍾意鐵觀音味,茶味好香好香,而且唔會話太過甜!抹茶味真係超級濃郁,食到味有少少苦澀嘅味道,不過都尚可接受嘅!雪糕口感綿密,重點係低脂,罪惡感減半🤣.茶墨 𝐓𝐞𝐚 𝐁𝐫𝐮𝐬𝐡
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
🌟
《雙球意式雪糕》$45🌟7.8/10🌟
茶墨 𝐓𝐞𝐚 𝐁𝐫𝐮𝐬𝐡
2021-01-15 9 瀏覽
經過尖嘴The one正好想飲野,被「茶墨」的裝修吸引了。飲品的外表好吸引,好似在畫山水畫,每杯都似係一幅畫,似乎這店推介的是「水墨風」系列。不過我見士多啤梨雪糕奶昔外表都好吸引呢,所以點了這個。賣相真的不錯,有水墨畫feel,本來以為雪糕同奶昔分開,點知原來係用雪糕做既奶昔。要了少甜,真的只有少少甜。奶昔好夠凍,有少少沙冰感覺。重點係好大杯,最後飲唔晒,建議兩個人share。加$28可以有件cake,揀左件梳乎厘芝士蛋糕。細細件,不會太飽,芝士味不會好濃,配熱飲應該會好啲。個外賣盒好靚呀,唔捨得丟。店內還有gelato可食,如果下次唔飲野就可以試雪糕。味道有7種呢。另外仲有茶葉賣,外形同樣夠特別!

士多啤梨  雪糕奶昔

梳乎厘芝士蛋糕

個外賣盒好靚呀,唔捨得丟。

另外仲有茶葉賣,外形同樣夠特別!
2021-01-13 10 瀏覽
每杯獨一無二既水墨畫風真係好似藝術品🤩絕對係打卡之選👍🏻🌟焦糖芝士濃香鐵觀音茶🤩焦糖同🧀都好濃 兩者都幾夾而且飲落唔會太甜💯鐵觀音茶底香而不澀口👍🏻🌟芝麻烏龍珍珠鮮奶茶🤩茶底唔算好濃 反而芝麻味好重有啲食芝麻糊甘🤣但因為當日無哂麻糬所以要轉珍珠 都幾煙韌有咬口👍🏻而且仲有少量座位可以坐低飲用👍🏻💯環境來講都算幾舒服 價錢亦都好合理👍🏻👍🏻👍🏻份量好大杯😎😎

每杯獨一無二既水墨畫風

所以要轉珍珠 都幾煙韌有咬口👍🏻

而且仲有少量座位可以坐低飲用👍🏻💯
環境來講都算幾舒服 價錢亦都好合理👍🏻👍🏻👍🏻
份量好大杯😎😎
已經唔係第一次黎茶墨,每次都會想試新野🤣今次去多左黑芝麻巴斯克紐約芝士蛋糕,但都幾大件所以留下次等埋朋友先一齊食飲品方面配合凍冰冰既天氣,就新推出玫瑰洛神花茶,$34期間限定~------1. 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39 8/10芋泥相當多,根本上每一啖都食到芋泥,口感仲有少少起沙既感覺,飲品叫左少甜,所以整體甜度係剛好😋最底有一粒粒白色麻糬,好似小湯丸咁,煙韌軟糯,好有口感🤤不過茉莉味唔太突出,呢點有少少失色2. 抹茶蒙布朗 $32 7.5/10去到只剩下一件抹茶蒙布朗,相當受歡迎,入面有抹茶蛋糕同鮮奶油,味道唔會太甜或太苦澀,茶香清新

------
1. 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 $39 8/10