2021-08-30 576 瀏覽
今日行街到攰攰地, 經過lee間茶飲店好多人, 就行過去試下啦。茶墨, 見到竟然推介麻糬而唔係普通既珍珠, 啱晒我lee d麻糬控。水墨茶系列係主打, 所以叫左: 麻糬芋泥苿莉鮮奶綠, 少甜少冰, 再跟件日式奶茶蛋糕。本來想試下佢個巴斯克蛋糕, 可惜已經售罄。由於佢每杯都要時間即整, 所以都要等成10分鐘左右。 係等野飲既時間都等下位啦。 因為係商場入面, 枱比較少, 而佢都設有企位區。 不過都係滿晒人, 好彩最後都等到有位可以坐。 攞埋野飲就可以舒服咁飲啦。杯芋泥水墨掛杯做得ok幾靚, 當然黑白係最出彩既, 但芋泥都啦錯。 飲落先發覺佢真係好真材實料, 因為個掛杯真係掛左層芋泥, 好香, 好好食。 而芋泥夠香又唔會搶左茉莉茶既香味, 佢地既配搭啱啱好。 而麻糬亦都好好食, 好似食緊小丸子咁,又好Q彈。 杯茶飲出奇地好正。個日式奶茶蛋糕,好香茶味,有d伯爵茶feel, 但又唔太濃味。 口感鬆軟, 同杯茶幾夾。 lee間茶飲真係好唔錯。
本來想試下佢個巴斯克蛋糕, 可惜已經售罄。

2021-08-29
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 日式奶茶蛋糕
今日係The One行街經過茶墨,見到有好多人排隊等緊買,最特別係menu有麻糬配料✨作為麻糬控一定要試吓,其實之前都有飲過,覺得幾好,決定再買😚麻糬 抹茶鮮奶 $39呢杯抹茶鮮奶好適合抹茶控,因為佢綠茶茶味濃郁,放低咗一陣冇飲,都見到有好多綠茶粉沉澱左係底🤤反而佢嘅鮮奶味就冇咁勁~ 另外佢仲有好多麻糬粒粒係底,啲麻糬粒粒仲甜甜地,令到成杯飲品冇咁苦。而且仲好煙韌好有咬口,如果唔想咬珍珠既話,可以試下呢杯飲品👍🏻麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39呢杯一定係舖頭嘅招牌飲品,佢以芝麻醬當作墨水係透明杯到上色🎨,風格同創意都好正❤️ 我叫咗微糖,加上芝麻原有嘅苦味,成杯飲品甜度略低。如果你平時飲開少甜嘅,應該叫半甜就啱啱好。烏龍茶味幾出,飲落就無咁膩,芝麻醬就好似芝麻糊咁,有沙粒感,而且芝麻醬份量都多,唔少係沉澱係底部。加埋軟糯嘅麻糬粒粒,感覺好似芝麻糊湯圓🖤🤍。清香柚子芝士蛋糕 +$28買開飲品,見到蛋糕又想食,揀咗呢件感覺清新輕盈啲嘅芝士蛋糕🍰 蛋糕質感比較結實,偏向似日式焗芝士蛋糕嘅口感,芝士味濃,中間會有啲柚子碎,柚子酸甜,令成個蛋糕食落無咁膩😛。整體而言,茶墨嘅麻糬真係好吸引又係招牌菜,而

麻糬 抹茶鮮奶 $39

麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶 $39

清香柚子芝士蛋糕 +$28

整體而言,茶墨嘅麻糬真係好吸引又係招牌菜,而且佢茶飲嘅味道幾好💛。最鍾意佢舖頭設有少量座位同企位,可以嘆完杯嘢飲先行街🤓
2021-06-09 243 瀏覽
呢日來呢頭行完Donki, 朋友話想飲杯野,上到來呢間飲品舖,俾佢既環境同menu吸引,感覺好文青,等我今日都來做下偽文青😆飲品舖通常都係外賣,不過佢就有少量座位俾人坐底慢慢飲,慢慢嘆。同其他手搖飲品舖唔同,佢地既飲品款式比較特別,佢既水墨風款式整到好似藝術品咁😅,真係款款都想試下🤓飲野當然要叫份cake慢慢嘆cake既款式唔算多,但係好味既野,貴精不貴多既。唔食cake既話佢地有低脂galato雪糕,最岩d為食又怕肥既人🤭我同朋友點左杯麻糬芋泥苿莉鮮奶綠,抹茶雪糕奶昔,同埋一件日式奶茶蛋糕。麻糬芋泥苿莉鮮奶綠真係啖啖麻糬,麻糬帶少少甜,口感煙煙韌韌,配埋好香茉莉花味既奶綠超正,杯邊都好多芋泥,店員建議飲前最好先搞勻佢,成杯野加埋芋香,味道更有層次,因為杯野都多麻糬同芋泥,飲完真係會飽肚🤭抹茶雪糕奶昔我原本以為係抹茶溝奶,但係飲落似係抹茶沙冰既感覺。佢抹茶味都算濃,加埋上面既忌廉,視覺味覺都好滿足,最岩呢排大熱天,飲完全身透心涼😊件奶茶蛋糕真係有食到茶葉既texture,唔係純粹溝粉咁hea, 食落真係啖啖奶茶香,唔錯呀!

飲野當然要叫份cake慢慢嘆

cake既款式唔算多,但係好味既野,貴精不貴多既。

• 抹茶雪糕奶昔
  • 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
  • 日式奶茶蛋糕
2021-06-06 550 瀏覽
黑白分明的水墨畫⚫️⚪️滿杯都是藝術🎨 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 ($39)如像喝較稀的芝麻糊,真材實料。想不到芝麻味道跟烏龍茶的烘焙味十分配合☕️,茶與其他材料的配搭也有用心考究過。麻糬則是糯米小丸子🍡,因本身自己不太喜歡珍珠,這裡用麻糬取代,卻又能做到煙韌口感,正合我意麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39)而有咬口的芋泥上則是清香的茉莉花茶,這杯茶香味較突出🍵 主角的光環反而落於茉莉花茶,脫俗的香氣令較為飽肚的芋泥不會太膩。再次配麻糬小丸子,麻糬的煙韌跟芋泥的顆粒咬口做成了豐富的口感點茶飲用優惠價可以加配蛋糕或低脂gelato,這裡用飲品、蛋糕、雪糕,巧妙地將茶於不同形態中呈現出來。日式奶茶蛋糕 (+$28)吃一口帶蜂蜜香的奶茶海綿蛋糕,鬆軟濕潤的海綿蛋糕體,配輕盈的鮮忌廉🍰,無負擔地輕鬆完成一件-「杯中茶 心中墨」致還在堅持分清黑白的我們-茶墨尖沙咀The One 4樓411號舖1230-2200
黑白分明的水墨畫⚫️⚪️滿杯都是藝術🎨

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 ($39)
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39)
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠

日式奶茶蛋糕 (+$28)

日式奶茶蛋糕

「杯中茶 心中墨」
致還在堅持分清黑白的我們

茶墨
尖沙咀The One 4樓411號舖
1230-2200
2021-05-27 1321 瀏覽
係商場行街,行耐左自然都會想飲返杯野,嘆返下甜品,行經the one呢間茶墨,見到d野飲款式不少,而且又幾特別,所以決定同朋友一試。飲品店有少量座位同企位,都唔錯的,本身我都想坐一坐飲下野,不過朋友說想把握時間shopping,所以我地都係決定買外賣。我買左杯芋泥茉莉鮮奶綠,顏色好靚味道仲好好,入面有芋泥蓉,甜甜的,帶點杰身,好幼滑好好味,啖啖都好香濃既芋泥味。另外茉莉茶都好香,好好飲。我都好鍾意杯底仲有好多麻糬,QQ彈彈好好味,好滿足,而且都幾大杯架,抵飲。朋友點了芝麻烏龍鮮奶茶,黑色既芝麻令杯野飲仲靚,靚到好似水墨畫咁,好靚。味道好似係度肉緊好香既芝麻糊咁,好好飲好香濃,芝麻味好重,鍾意芝麻口味既朋友都必會喜歡。入面都有大量麻糬,好正。大滿足。買野飲仲可以以優惠價加配雪糕或蛋糕,我都加配了一件抹茶紅豆蛋糕。抹茶味好重,而且中間仲有粒粒紅豆,不錯不錯。蛋糕質感好實在,好充實的感覺,又唔會好甜,好清新,爽。

芋泥茉莉鮮奶綠

我買左杯芋泥茉莉鮮奶綠,顏色好靚
芝麻烏龍鮮奶茶

抹茶紅豆蛋糕

2021-05-21
$50 (其他)
芋泥茉莉鮮奶綠
芝麻烏龍鮮奶茶
抹茶紅豆蛋糕
4天前 0 瀏覽
同朋友係尖沙咀行街行到累累地見到呢間台式飲品好似幾吸引又有位置可以比人坐所以一於試下~整得好靚 好好飲!下次會再試其他~唯一要講既就係店員掛住傾計所以都等左一陣先可以落單
同朋友係尖沙咀行街行到累累地見到呢間台式飲品好似幾吸引
又有位置可以比人坐
所以一於試下~
整得好靚 好好飲!
下次會再試其他~

唯一要講既就係
店員掛住傾計
所以都等左一陣先可以落單
2021-10-06
2021-10-09 0 瀏覽
之前見到呢杯茶已經覺得好靚嫁啦😍今次終於到自己打打卡了😛杯野飲比我想像中淡口,可能係因為加左烏龍嘅關係,令個奶味唔係咁重,飲到淡淡烏龍味😚芝麻醬好「杰」好香芝麻味,但因為太杰,好難連埋啲奶茶一齊飲😛麻糬我俾10分,係好似啲小丸子咁,煙煙韌韌,我好鍾意呀😙.👅 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠同樣有煙煙韌韌嘅麻糬,不過呢杯真係麻麻地,啲芋泥太杰🥲我試左好多次都mix唔埋啲奶綠度,到最後係飲晒啲奶綠,然後「畢」啲芋泥黎食😂希希下次再飲佢時可以好啲啦🙌🏼總體有茉莉味😚都可以

👅 麻糬芋泥茉莉鮮奶綠

外賣自取
成日黎尖沙咀都會見到呢間飲品鋪賣相都好吸引,可惜次次都太好生意成日滿曬座,今日趁平日下午時間比較少啲人先黎試下呢間啦😋個Meun都好多選擇,最出名係水墨風系列,見到坐喺度嘅客人都幾乎人手一杯,但係我就又想食雪糕又想飲嘢就叫左個士多啤梨雪糕奶昔$48同用加配價$28買左件梳乎厘芝士蛋糕。個士多啤梨雪糕奶昔口感好濃郁,一飲就知係用足料👍🏻甜度唔會好甜,我覺得啱啱好🤩另外個梳乎厘芝士蛋糕芝士味濃度啱啱好🥰,出面有啲店舖整芝士蛋糕會芝士味太濃食得一片都已經會好膩,但係呢間就算你食得多都唔會好膩,真心推介👍🏻另外呢度有低脂嘅雪糕,出面真係好少見到,最啱啲減脂期嘅女仔食啦😋呢度嘅座位、環境都好舒適好寧靜,好鍾意食甜野嘅人真係要試下😆

2021-10-06 1 瀏覽
建議:飲慢少少,小心頭痛🧊9月尾仍然炎熱🥲 係尖沙咀街頭行到出哂汗,最後走左入@theone 過冷河,再順手上埋4️⃣樓茶墨 買杯野飲😎 依間舖頭真係飲左好幾次,雖然唔係每次都會寫文,可能係因為附近都無咩好選擇,而且舖面有幾個坐位/企位,買完杯野飲/雪糕可以Hea陣😌今次試左:▫️紫薯鐵觀音沙冰 (少甜 HK$39)紫薯💜 同鐵觀音🤎 依2️⃣樣野獨立都好正😋 估唔到Mix埋都幾夾,唔會太古怪。飲落除左有淡淡既茶味外,杯邊仲有少少紫薯蓉掛杯,增加左啲口感👍全杯都係沙冰,真係好解渴。不過就記得唔好飲得太快,係街曬完即飲,應該會超頭痛🙈
建議:飲慢少少,小心頭痛🧊

今次試左:
▫️紫薯鐵觀音沙冰 (少甜 HK$39)

外賣自取
-茶墨 林芝蓮平時行街都一定會手拎一杯茶飲🍃上星期六係尖沙咀The one 行行下街發現竟然有間茶鋪係林芝蓮未飲過的茶飲店係以水墨風做主題 都幾特別鋪位係開放式的 都吸引好多人圍觀範圍唔算大 座位同企位都有 但唔算多位飲品都係即叫即整 好多人買野飲 等左約20分鐘🕓🥤紫薯鐵觀音沙冰 ($39)見呢個組合都幾新鮮 就嗌黎試試賣相真係好似水墨畫咁整得幾令紫薯味同鐵觀音味都唔會蓋過對方味道飲落都係清清地 岩夏天飲💜🥤清香人參烏龍茶 ($32)呢個真係會有2條人參係入面😍真係好清香 無糖 更加飲到人參甘香味呢個好正 性價比好高 又好養生咁~🍦豆腐雪葩Gelato (+$29 - 杯裝)天時暑熱當然要整返個雪糕食聽講啲味係日日唔一樣的豆腐味比想象中更濃郁 好似真係食緊豆腐咁 又唔會太甜平時唔飲得奶既 都可以食到呢個呢個值得一試🤍整體黎講 茶底都算係唔錯 香濃茶飲配搭都幾有創意 又會有季節限定可以久唔久番黎睇下有咩新組合
茶墨

林芝蓮平時行街都一定會手拎一杯茶飲🍃
上星期六係尖沙咀The one 行行下街
發現竟然有間茶鋪係林芝蓮未飲過的
茶飲店係以水墨風做主題 都幾特別

鋪位係開放式的 都吸引好多人圍觀
範圍唔算大 座位同企位都有 但唔算多位
飲品都係即叫即整 好多人買野飲 等左約20分鐘🕓

🥤紫薯鐵觀音沙冰 ($39)
見呢個組合都幾新鮮 就嗌黎試試
賣相真係好似水墨畫咁整得幾令
紫薯味同鐵觀音味都唔會蓋過對方味道
飲落都係清清地 岩夏天飲💜

🥤清香人參烏龍茶 ($32)
呢個真係會有2條人參係入面😍
真係好清香 無糖 更加飲到人參甘香味
呢個好正 性價比好高 又好養生咁~

🍦豆腐雪葩Gelato (+$29 - 杯裝)
天時暑熱當然要整返個雪糕食

2021-10-02
  • 清香人參烏龍茶
  • 紫薯鐵觀音沙冰
2021-10-05 3 瀏覽
有日因為工作嘅關係,搞掂手頭上嘅嘢都已經接近三點,未食晏但係夜晚約咗人又唔想食到太飽,同事就提議不如食個蛋糕飲杯嘢當一餐,於是就去咗The ONE嘅茶墨。茶墨嘢飲嘅選擇都唔少,除咗佢嘅招牌水墨風系列,仲有雪糕奶昔、奶茶、焦糖芝士、冰搖茶、茗茶、純茶同埋養生茶,我呢就幾怕飲甜嘢,而且一場嚟到冇理由嗌杯奶茶就算,所以就要咗杯睇落最唔甜嘅水墨風芝麻烏龍茶。問咗店員有邊隻蛋糕冇咁甜,佢介紹一係試吓個伯爵茶蜂蜜蛋糕或者個柚子芝土蛋糕,咁我就試咗個芝士蛋糕。水墨風系列係茶墨嘅招牌飲品,佢用芝麻醬當墨水畫喺隻杯入面,幾有創意。上面都有提過我唔飲甜嘢所以我叫咗無糖,芝麻嘅少少苦味加埋烏龍茶本身嘅味啱啱好。芝士蛋糕平時都會好甜,不過溝埋啲柚子味中和返,柚子嘅清新味同蛋糕嘅甜味亦都啱啱好。整體而言,我覺得佢個茶幾好飲,打卡一流,下次可以再飲。

清香柚子芝士蛋糕

整體而言,我覺得佢個茶幾好飲,打卡一流,下次可以再飲。
清香柚子芝士蛋糕
2021-10-05 0 瀏覽
去尖沙咀行街,行行下,好想飲野。記得之前有朋友話呢間茶飲店幾好飲,決定去試下。叫咗一杯麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,用優惠價加配咗一件芝士蛋糕。~~麻糬芋泥茉莉鮮奶綠賣相好靚,真係好似水墨畫。有好多芋泥,真材實料。飲落好香芋頭味,一啖仲飲到好多芋泥。有淡淡嘅茉莉花味,同芋泥好夾。麻糬份量都好多,食落好煙韌。~~芝士蛋糕用優惠價買,好抵食。芝士味好香濃,食落好creamy,好滑。好想食多件!餐廳有坐位,可以坐低慢慢嘆。

叫咗一杯麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,用優惠價加配咗一件芝士蛋糕。

~~麻糬芋泥茉莉鮮奶綠

~~芝士蛋糕

餐廳有坐位,可以坐低慢慢嘆。
2021-10-04 1 瀏覽
行街行到好口渴,冇帶水,見到呢間手搖飲品個樣幾靚,就俾個機會佢試吓啦。💟芝麻烏龍麻糬鮮奶 •芝麻醬加上高山烏龍茶,而且唔係用奶精而係用鮮奶㗎!味道香濃!😍•自家製奶味麻糬粒,飲落煙韌,層次豐富。•飲到最後發現好多麻薯粒都吸唔到上去,要打開個蓋倒落口,呢樣野要改善。

💟芝麻烏龍麻糬鮮奶

•自家製奶味麻糬粒,飲落煙韌,層次豐富。
2021-10-04 11 瀏覽
今日去The One行街,行到攰想搵個位坐。行到4樓見到茶墨:之前冇飲過,一直以為係台灣珍珠奶茶d 朋友,點知原來佢係香港本地品牌,仲自家研發左唔同味道既茶。比較出名係茶墨風既茶,除左茶仲有沙冰,仲有好特别既低脂galeto😍用galeto mix成茶既特飲又有,可以話係應有盡有。仲有好多吾同款蛋糕👇:不過今次我冇嗌galeto, 我嗌左麻糬芋泥鮮奶綠同埋 清香柚子芝士蛋糕。舖頭熱賣嘅筆墨風飲係芝麻味,因為我麻麻芝麻所以冇揀到。揀左哩隻麻糬芋泥鮮奶綠真係out of my surprise, 係超好味。正常甜度 ,對不太好甜既我真係岩岩好。 個賣相混色混得好靚,飲之前要攪勻個底先,飲第一啖已經食到個麻薯, 好煙韌好好味,個芋泥mix茉莉有種清香味,雖然係奶綠不過一d都唔滯。今次嗌埋舖頭比較出名既清香柚子芝士蛋糕, 雖然賣相普普通通,但係cheesecake 迷既朋友要嗌啦😆個cake texture好軟的, 好多啖都幾乎食到有柚子,我平時不太好cheesecake, 因為太重芝士好膩嘅感覺😂但哩個mix係perfect 👍👍值得encore.堂食位置不多,店員都有禮貌👍

值得encore.堂食位置不多,店員都有禮貌👍
2021-10-03 0 瀏覽
杯中茶。心中墨尖沙咀The One 「茶墨」具氣派麻糬芝麻烏龍茶($39) 應該係招牌推介👍🏻👍🏻👍🏻 麻糬口感十足🥣 十分好味😍😍 芝麻同烏龍茶味道好夾😋 茶杯加上芝麻好靚😎😎 好岩打卡📸📸 又好味😋😋😋
杯中茶。心中墨
尖沙咀The One 「茶墨」具氣派