2025-07-07 0 瀏覽
好多年前去大板食過花丸軒,一直都心心念念😍終於嚟咗香港開店,今次專程過海食尼間呢間日本過江龍拉麵店「花丸軒」,店面同記憶中一樣充滿和風氣息,木系裝修加上暖黃燈光,有種置身日本大板嘅感覺😂店內座位唔算多,但勝在環境寬敞,可以好舒適咁食碗拉麵🍜 大滿足🤞🏻✔️ 叉燒魚介豚骨沾麵 〔真心推介😋〕 $128 👍🏻 湯底濃郁👍🏻 層次豐富 👍🏻 叉燒薄切👍🏻 軟嫩,肥瘦適中👍🏻 麵條煙靭👍🏻 掛湯,每條都充滿湯汁精華 追加 溏心蛋😋👍🏻 流心👍🏻 入味 ✔️ 招牌原條豬軟骨拉麵+溏心蛋 〔真心推介😋〕 $148 👍🏻 原條豬軟骨👍🏻 霸氣滿滿👍🏻 軟綿綿👍🏻 湯頭濃稠👍🏻 膠質滿滿追加 溏心蛋👍🏻 高質入味✔️ 天婦羅紫菜魷魚 〔真心推介😋〕 $52 👍🏻 即叫即炸👍🏻 香脆👍🏻 魷魚彈牙唔韌👍🏻 份量多👍🏻 送酒一流配 蛋黃醬👭朋友推介隱藏食法😂將沾麵湯加少許拉麵湯混合,鮮味會再昇華🤞🏻

✔️ 叉燒魚介豚骨沾麵 〔真心推介😋〕 $128
👍🏻 湯底濃郁
👍🏻 層次豐富
👍🏻 叉燒薄切
👍🏻 軟嫩,肥瘦適中
👍🏻 麵條煙靭
👍🏻 掛湯,每條都充滿湯汁精華
追加 溏心蛋😋

👍🏻 份量多
👍🏻 送酒一流
配 蛋黃醬

2025-07-06 9 瀏覽
#中環地膽 今個weekend去咗中環新開嘅花丸軒食日式拉麵 呢間大阪過江龍真係冇令我失望!由湯底到麵條都完美復刻日本風味,超好吃~  🍜慢煮原條豬軟骨拉麵呢碗絕對係鎮店之寶,條豬軟骨足足有成條咁長,經過8小時慢煮後超級入味。用筷子輕輕一夾就散開,肉質軟嫩得黎充滿膠質,同濃厚嘅豚骨湯底簡直係絕配。每日新鮮熬製嘅湯底creamy得黎唔會膩,我選的激辛湯可以自選辣度, 配上流心嘅漓心蛋吃更滋味。 🍜叉燒魚介豚骨沾麵係新推出的,師傅會即場用火槍炙燒叉燒,油脂香氣撲鼻而來。魚介湯底鮮味突出,沾麵汁嘅濃稠度調得剛剛好,特別粗身有咬勁嘅麵條掛汁能力超強,每一啖都充滿層次感。  🥟 秘製餃子煎到金黃色嘅脆底咬落超級脆,內餡豬肉同蔬菜比例完美,肉汁飽滿。點埋特製醬汁一齊食可解解油膩感。  📍 花丸軒  地址:中環荷李活道39-43號地下

🍜慢煮原條豬軟骨拉麵

🥟 秘製餃子

📍 花丸軒
地址:中環荷李活道39-43號地下
2025-07-06 0 瀏覽
每次去大阪都食呢間拉麵店🍜最近知道開到嚟香港,環境座位好闊落舒服。招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋🍜呢條豬軟骨真係超誇張,慢煮8小時,入口即化,膠質勁豐富,肉又夠哂入味。湯底係醬油豚骨,飲落去香濃但唔會太膩,層次好豐富。拉麵本身好彈牙,每條都掛晒湯,溏心蛋軟滑流心,配埋拉麵一齊食真係極品!炙燒叉燒沾麵(魚介豚骨湯底)炙燒叉燒薄切帶有焦香味,油脂分布靚,食落軟腍唔鞋口。沾麵湯底係魚介豚骨,香濃帶少少鮮甜,拉麵粗身掛湯一流,食到最後都唔會覺得漏。

招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋🍜

炙燒叉燒沾麵(魚介豚骨湯底)
2025-07-06 0 瀏覽
呢一間拉麵店由大阪開到嚟香港,扶手電梯旁,飲完酒行兩步就到,暖胃又治癒,幸福感Max叉燒魚介豚骨沾麵🍜($128)自家製粗麵煙韌度爆燈,掛湯力一流,每啖都索盡魚介豚骨精華,糖心蛋一件睇經知係好有質素,橙黃蛋漿流心又甘香,叉燒經過灸燒會帶點甘香,魚介湯底鹹味恰到好處鮮鹹香味,魚介+豚骨雙湯底熬足多時,鮮味濃而不膩,記住趁熱蘸住食,凍咗風味會打折扣啊唐揚炸雞🐔($52)高質素嘅炸雞,熱辣辣咬開Juicy有肉汁同雞油嘅香味,味道鹹香配啤酒應該會一流

叉燒魚介豚骨沾麵🍜($128)

唐揚炸雞🐔($52)

👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️以中環嘅美食嚟講,呢間嚟自大阪道頓堀嘅過江龍拉麵店,價錢非常親民,而且食物質素好好,作為拉麵控必定一試~原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋呢個招牌菜,由原條豬軟骨為主要食材,因為經過幾個鐘慢煮,成條豬軟骨好淋,好入味~ 豬軟骨嘅湯底好濃郁,配合埋豬軟骨好香濃,而且豬軟骨入口即溶。而拉麵口感彈牙,硬度適中,食起上嚟仲要好爽口,係一碗完美嘅豬軟骨拉麵!
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋
2025-05-08
用餐優惠
試食活動
  • 原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋
谁懂啊!!!在大阪排队2小时的「花丸轩」居然来香港了!!本拉面控冲完直接封神——汤底浓到挂嘴唇,叉烧厚到像在吃牛排🥩中环打工人的午餐魂被狠狠拿捏住了!🌟必点王炸组合按头安利!🍜 招牌叉烧拉面点单直接说要「普通豚骨汤底」!奶白汤底熬到胶质浓稠,喝第一口就被鲜到眯眼5cm厚的叉烧肥瘦相间,咬下去油脂香在嘴里炸开面条选了「硬芯」款,吸满汤汁后嚼劲十足💡中环干饭人隐藏攻略🚇 交通神招:坐中环「网红电梯」直达!从Ding Dong二楼扶手梯上到顶层出电梯左转就能看到红底白字招牌⏰ 避峰指南:12:00-13:30必排队建议错峰吃下午茶,15:00后基本不用等💰 人均100+吃到撑炸物推荐「天妇罗🍤」,外酥里嫩爆汁配冰乌龙茶解腻,打工人的快乐回来了!吃完摸着肚子走出店门终于理解大阪人为什么为它疯狂中环打工人的午餐清单又多了个本命款📍 花丸轩中环荷李活道39-43号地铺 #纯手工制作美食   #香港美食   #香港旅游   #中环美食   #吃面就来这家   #老字号   #香港美食  #大声安利本地美食   #道地人美食   #香港必吃
谁懂啊!!!
在大阪排队2小时的「花丸轩」居然来香港了!!
中环打工人的午餐魂被狠狠拿捏住了!

🌟必点王炸组合按头安利!

🍜 招牌叉烧拉面
点单直接说要「普通豚骨汤底」!
奶白汤底熬到胶质浓稠,喝第一口就被鲜到眯眼
5cm厚的叉烧肥瘦相间,咬下去油脂香在嘴里炸开
面条选了「硬芯」款,吸满汤汁后嚼劲十足

💡中环干饭人隐藏攻略
🚇 交通神招:坐中环「网红电梯」直达!
从Ding Dong二楼扶手梯上到顶层
出电梯左转就能看到红底白字招牌

⏰ 避峰指南:12:00-13:30必排队
建议错峰吃下午茶,15:00后基本不用等

💰 人均100+吃到撑
炸物推荐「天妇罗🍤」,外酥里嫩爆汁
配冰乌龙茶解腻,打工人的快乐回来了!

吃完摸着肚子走出店门
终于理解大阪人为什么为它疯狂
中环打工人的午餐清单又多了个本命款

📍 花丸轩
中环荷李活道39-43号地铺

为什么没有早点发现这家店,之前在香港吃的拉面算什么?!😭汤底可以做不同辣度,特别贴心,我最喜欢他家的豚骨汤底,又浓郁又鲜美,点了份幸福拉面二重奏,是叉烧和猪软骨双拼,叉烧切得比较薄,油脂分布均匀,甜滋滋的一点都不腻,猪软骨非常嫩滑,入口即化,还有会流心的溏心蛋,太爽了!拉面Q弹滑溜,挂满汤汁非常入味一碗面,一份鸡软骨配秘制酱汁,不要太享受啊🥰
为什么没有早点发现这家店,之前在香港吃的拉面算什么?!😭
一碗面,一份鸡软骨配秘制酱汁,不要太享受啊🥰
2025-07-02 0 瀏覽
唔去日本都可以係香港食到咁出色既拉麵😍豚肉叉燒和豬軟骨都好夠淋,又夠哂入味👍🏻糖心蛋有整整一隻😍糖心蛋簡直完美又是非常出色的一個細節,中環出色的拉麵店不多,這裏真是不二之選,結帳時我好奇問一下店員,原來豚軟骨之所以咁好味,因為經過數小時的慢火細燉,令每一塊豬軟骨都滲透了濃郁湯汁的精華,柔嫩到入口即化,💡 搭配秘製湯頭與彈牙麵條,口感層次滿分🍜無論是單獨品嚐,還是與麵條和湯頭一同享用,這份特製豬軟骨拉麵真是讓我回味無窮。

💡 搭配秘製湯頭與彈牙麵條,口感層次滿分🍜
就在中环附近地理位置优越👍又很好找🔍店里面的环境很温馨🎊服务员都很热情❤️‍🔥拉面的分量也很足🈵🈵一大碗,女生真的可以吃到扶墙出😂✅招牌原条慢煮猪软骨拉面真的直接🔒锁死,软骨带着骨膜和筋膜泡在汤里,用🥢轻轻一戳就能戳开吃起来带点胶原的黏嘴感配着溏心蛋流心和爽弹细面真的好好吃🤤✅鸡软骨配秘制酱汁鸡软骨炸得外酥里嫩的咬下去咔滋响😄秘制酱汁是甜辣带蒜香的奇妙组合像给软骨穿了层会爆汁💥的外衣越嚼越上头🏠:花丸軒📍:中環荷李活道39-43號地舖
就在中环附近
地理位置优越👍又很好找🔍
店里面的环境很温馨🎊服务员都很热情❤️‍🔥
拉面的分量也很足
🈵🈵一大碗,女生真的可以吃到扶墙出😂

✅招牌原条慢煮猪软骨拉面
真的直接🔒锁死,软骨带着骨膜和筋膜
泡在汤里,用🥢轻轻一戳就能戳开
吃起来带点胶原的黏嘴感

🏠:花丸軒
📍:中環荷李活道39-43號地舖

2025-06-10
2025-06-27 0 瀏覽
在新店開業期間,我經常看到Lunch前面排起長龍,總想親自試試。今天終於來到這家店,結果卻讓我失望。首先,湯的鹹度讓人難以下嚥,似乎調味過重,反而掩蓋了其他食材的味道。此外,湯的油膩感也不容忽視,整體口感過於沉重,溫度也有待改善。拉麵的麵質偏硬,吃起來像是未熟透,這讓我懷疑這是否是店家的風格。至於豬軟骨,雖然外觀吸引,但同樣過鹹。叉燒的肥膩感加上湯的鹹味,讓整道菜的平衡感大打折扣。唯一最好的唐心蛋。經過這次用餐,我終於明白為何現在店外不再有排隊的人潮。希望店家能夠調整調味,改善食材的處理,才能吸引更多食客回流。

唯一最好的唐心蛋。

2025-06-21 253 瀏覽
叉燒拉麵食得多,豬軟骨拉麵第一次食,原來係大阪過江拉麵店,俾門口套餐吸引左入去,$348有2款拉麵+2款小食+2款飲品,好抵食。今日新出左沾麵,當然想試下。♡激辛原條豬軟骨拉麵&溏心蛋 $150必食招牌!揀左小辣好夠辣,豬軟骨好足料,湯底夠濃郁,幼麵軟硬度岩岩好,質素同份量絕對值回票價。♡叉燒魚介豚骨沾麵 $128雖然餐廳主打豬軟骨,但叉燒都非常出色,每一塊叉燒都炙燒過,半肥瘦脆邊,好有誠意,沾麵份量非常大,上面加左柚子解膩,湯入面都好多豬肉粒,適合鍾意重口味嘅人。♡唐揚炸雞 $525大粒配沙律醬,肉質鮮嫩多汁,皮脆內軟~

今日新出左沾麵,當然想試下。

♡激辛原條豬軟骨拉麵&溏心蛋 $150
激辛原條豬軟骨拉麵&溏心蛋

♡叉燒魚介豚骨沾麵 $128
叉燒魚介豚骨沾麵

♡唐揚炸雞 $52
5大粒配沙律醬,肉質鮮嫩多汁,皮脆內軟~
唐揚炸雞
2025-06-16
激辛原條豬軟骨拉麵&溏心蛋
叉燒魚介豚骨沾麵
唐揚炸雞
2025-06-19 222 瀏覽
上網見到呢間食豬軟骨嘅拉麵店好耐啦,一直都好中意食豬軟骨,而整得好食又夠林嘅店鋪真係唔多,呢日就約埋朋友過來試一試。 餐廳係中環長扶手電梯天橋下邊,我地可以順便上天橋嘟埋港鐵特惠兩蚊機,之後就行過黎,非常方便。 幸福拉麵二重奏叉燒,豬軟骨配溏心蛋 我地都點了醬油豚骨湯底,湯底非常香濃,卻不會膩。叉燒的肉質鮮嫩,燒過很香口,拉麵爽口彈牙,很掛汁。另外,溏心蛋顏色很靚,而且熟度剛好,蛋味香,配埋筍非常爽口。 招牌原條豬軟骨拉麵配溏心蛋 講下呢款招牌菜,就係原條豬軟骨拉麵。真係非常吸睛,原本想拉高佢黎影相,不過實在燜得太林,所以斷開左,豬軟骨嘅軟骨位真係好似啫喱咁林,慢煮足足8小時係唔同啲。 天婦羅紫菜魷魚鬚 點返個小食開心啲,我地揀左天婦羅紫菜魷魚鬚。魷魚鬚彈牙,紫菜味香口,點埋沙律醬最好味。

幸福拉麵二重奏叉燒,豬軟骨配溏心蛋

招牌原條豬軟骨拉麵配溏心蛋

天婦羅紫菜魷魚鬚

2025-06-17
和好朋友去旅游吃好吃的就是这世上最幸福的事情!!在香港中环发现这家超好吃的日式拉面馆🍜人超多…有本地人也有旅客,真的很受欢迎👏-招牌原味慢煮猪软骨拉面是豚骨汤底,很浓郁很鲜,喝第一口就会想喝第二口,忍不住喝光整碗汤🤣猪软骨又脆又嫩,和汤底很搭! -幸福拉面二重奏有猪软骨和叉烧,叉烧大大片的,肥瘦相间,很香,还有个溏心蛋,份量很足,配一份鸡软骨,秘制酱汁又甜又辣还带着蒜香味,很上头…下次来香港还要去
和好朋友去旅游吃好吃的就是这世上最幸福的事情!!
下次来香港还要去
没想到在🇭🇰也能吃上日本大阪排队王🔥拉面刚走到门口就被香味勾住魂推门瞬间 浓到挂嘴唇的豚骨香直接暴击本碳水脑袋当场宣布:今天走不动道了!!点了招牌慢煮猪软骨拉面救命!!汤底鲜到我想把碗都喝穿🥣面条吸满汤汁 嗦起来弹牙到跳舞💃重点夸夸这个猪软骨!!软嫩到轻轻一抿就化开 肉香直接在嘴里炸开幸福拉面二重奏🔥叉烧+猪软骨的王炸组合谁懂啊!!叉烧甜甜的 肥瘦比例完美 完全不腻溏心蛋戳开的瞬间直接破防金黄流心蛋液裹着面条 香到跺脚!!店员说这是大阪超🔥的排队王现在在中环就能吃到 打工人狂喜!!已经列入我的一周N刷清单📝宝子们快冲!!!📍花丸轩 中环荷李活道39-43号地铺 #香港探店   #中环宝藏餐厅   #拉面天花板   #打工人续命餐   #香港旅游必吃   #本地人推荐美食   #老字号拉面新吃
没想到在🇭🇰也能吃上日本大阪排队王🔥拉面

刚走到门口就被香味勾住魂
推门瞬间 浓到挂嘴唇的豚骨香直接暴击
本碳水脑袋当场宣布:今天走不动道了!!

点了招牌慢煮猪软骨拉面
救命!!汤底鲜到我想把碗都喝穿🥣
面条吸满汤汁 嗦起来弹牙到跳舞💃
重点夸夸这个猪软骨!!
软嫩到轻轻一抿就化开 肉香直接在嘴里炸开

幸福拉面二重奏🔥
叉烧+猪软骨的王炸组合谁懂啊!!
叉烧甜甜的 肥瘦比例完美 完全不腻
溏心蛋戳开的瞬间直接破防
金黄流心蛋液裹着面条 香到跺脚!!

店员说这是大阪超🔥的排队王
现在在中环就能吃到 打工人狂喜!!
已经列入我的一周N刷清单📝
宝子们快冲!!!

📍花丸轩

谁懂啊!!!
在大阪排队2小时的「花丸轩」居然来香港了!!
中环打工人的午餐魂被狠狠拿捏住了!

🌟必点王炸组合按头安利!

🍜 招牌叉烧拉面
点单直接说要「普通豚骨汤底」!
奶白汤底熬到胶质浓稠,喝第一口就被鲜到眯眼
5cm厚的叉烧肥瘦相间,咬下去油脂香在嘴里炸开
面条选了「硬芯」款,吸满汤汁后嚼劲十足

💡中环干饭人隐藏攻略
🚇 交通神招:坐中环「网红电梯」直达!
从Ding Dong二楼扶手梯上到顶层
出电梯左转就能看到红底白字招牌

⏰ 避峰指南:12:00-13:30必排队
建议错峰吃下午茶,15:00后基本不用等

💰 人均100+吃到撑
炸物推荐「天妇罗🍤」,外酥里嫩爆汁
配冰乌龙茶解腻,打工人的快乐回来了!

吃完摸着肚子走出店门
终于理解大阪人为什么为它疯狂