如果大家去過大阪,一定有見過又或者經過花丸軒呢間拉麵店,而且係大阪道頓堀仲要係24小時營業嫁。🕰️雖然每次小編去親大阪必定見到長長人龍,但小編依然會排隊去食,味道方面唔洗講都知係好味啦。😋今次聽到花丸軒登陸中環,即刻拉埋友人一齊衝去食啊🏃🏻🏃🏼‍♀️🏃🏻‍♂️🍜激新原條豬軟骨拉麵配溏心蛋 ($150)原條豬軟骨大大條,就咁望落都應該over 20cm la , 加上慢煮左八小時,肉質鬆軟入口即化且啖啖骨膠原,基本上一夾就feel煮到好腍,食完都會覺得吸收左滿滿既骨膠原阿,拉麵屬於九州幼麵,食落彈牙,掛湯一流,麵條吸收左湯汁基本上每一啖都可以食到湯既精華。🍜激新幸福二重奏拉麵配溏心蛋 ($130)叫得二重奏原來就係一碗拉麵入面有哂豬軟骨及叉燒兩款,對於貪心想一次試哂兩款既小編當然就order左呢款啦,係湯底方面有兩款選擇分別係醬油豚骨及激辛湯底,對於想試下辣既小編當然係選後者,豚骨湯底加上辣味噌,order左小辣湯底麵香濃帶微辣,認真惹味,叉燒肥瘦均勻,外皮燒到微微焦香,咬落好邪惡阿,同豬軟骨一樣出色,果然無得彈。🐣 雞軟骨($45)軟骨炸到金黃酥脆沾埋秘製醬汁食,解膩又惹味。

🍜激新原條豬軟骨拉麵配溏心蛋 ($150)

🍜激新幸福二重奏拉麵配溏心蛋 ($130)

🐣 雞軟骨($45)
軟骨炸到金黃酥脆沾埋秘製醬汁食,解膩又惹味。
2025-04-26
10 分鐘 (堂食)
  • 幸福拉麵&溏心蛋
相信去過大阪嘅朋友仔對【花丸軒】呢個名1d都唔陌生知道好友係拉麵🍜控,又喺cheat day,所以就帶嚟佢中環度(係正大館旁邊)試吓,【花丸軒】招牌【原條豬軟骨拉麵】,長度就係食拉麵湯羹嘅25cm咁長😱係門口睇menu見到有2人套餐3百幾,2款小食,2款招牌拉麵🍜7點半門口都排長龍,但等咗5分鐘左右就能入座👍🏽—但我哋就梗係食唔到咁多,所以叫咗🍜招牌原條豬軟骨拉麵 $148🍜激辛原條豬軟骨拉麵 (中辣) $150🍜雞軟骨配秘製醬汁 $45🍻Sapporo Premium $48 (買1送1)—拉麵🍜一嚟到就見到紫菜上面有唔同嘅祝語,見到個人都開心!我就叫咗中辣(小、中、辣)辣味唔會太搶,但想飲濃厚醬油豬骨湯底,真心推介原味!跟住再令你wewa 鬼叫就係足足25cm長,慢煮8小時【原條豬軟骨】!對於唔食豬嘅我….今日都破戒食咗!仲係非常之值得!配埋溏心蛋同埋自家製粗拉麵,所有配搭都非常perfect池!真心好耐冇食過咁有驚喜同高質拉麵🍜拉麵配Sapporo Premium 🍻絕對you make my day! 雞軟骨唔會炸得乾身,另外仲見到有天婦羅豬軟骨同埋丼飯食。召喚拉麵控🍜一家要嚟
相信去過大阪嘅朋友仔對【花丸軒】呢個名1d都唔陌生

激辛原條豬軟骨拉麵 (中辣)

但我哋就梗係食唔到咁多,所以叫咗

🍜招牌原條豬軟骨拉麵 $148
🍜激辛原條豬軟骨拉麵 (中辣) $150
🍜雞軟骨配秘製醬汁 $45
Sapporo Premium $48 (買1送1)
🍻Sapporo Premium $48 (買1送1)

拉麵🍜一嚟到就見到紫菜上面有唔同嘅祝語,見到個人都開心!
我就叫咗中辣(小、中、辣)辣味唔會太搶,
招牌原條豬軟骨拉麵
但想飲濃厚醬油豬骨湯底,真心推介原味!
激辛原條豬軟骨拉麵 (中辣) +溏心蛋

召喚拉麵控🍜一家要嚟試!
2025-05-16
8 分鐘 (堂食)
雞軟骨配秘製醬汁
Sapporo Premium $48 (買1送1)
  • 激辛原條豬軟骨拉麵
  • Sapporo Premium
來自大阪嘅拉麵店🍜〔花丸軒〕喺香港插旗幾個月,終於有時間嚟到一試,佢哋嘅主打😍【招牌慢煮原條豬軟骨拉麵】係必試呀!·♡ 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 HKD$148招牌必須order!! 原條豬軟骨有成25cm🤩,仲長過個碗,經過8小時慢煮,勁花心機😻,軟骨嘅質感係熬到啫喱狀,少少透明嗰種,係好軟羶入口即化,勁愛😋。湯頭係超級濃郁嗰種,啱哂我呢啲重口味人士🤤,仲會見到湯面有一層薄薄油脂鋪喺面,係 豬骨 x 醬油 嘅濃厚風味~·♡ 幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨)配溏心蛋 HKD$128重點謂下佢嘅叉燒🐖,叉燒經炙燒後帶微微焦香,咬落係帶質感仲偏有啲爽彈😙,係一啲都唔嚡,幾好食。特別一提要揀有溏心蛋🍳嘅拉麵,隻蛋賣相好吸睛,橙黃色半流心蛋黃😍。·♡ 天婦羅豬軟骨 HKD$52食過番尋味🤤,炸過嘅豬軟骨嘅軟骨更顯得份外軟羶,比放在拉麵的更好吃,大推💕!·📍 花丸軒中環荷李活道39-43號地舖
佢哋嘅主打😍【招牌慢煮原條豬軟骨拉麵】係必試呀!
♡ 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 HKD$148

湯頭係超級濃郁嗰種,啱哂我呢啲重口味人士🤤,
♡ 幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨)配溏心蛋 HKD$128

重點謂下佢嘅叉燒🐖,叉燒經炙燒後帶微微焦香,
咬落係帶質感仲偏有啲爽彈😙,係一啲都唔嚡,幾好食。
♡ 天婦羅豬軟骨 HKD$52

食過番尋味🤤,炸過嘅豬軟骨嘅軟骨更顯得份外軟羶,
比放在拉麵的更好吃,大推💕!
📍 花丸軒
中環荷李活道39-43號地舖
2025-03-27
源自大阪道頓堀嘅拉麵店,主打價錢親民🇯🇵深受當地市民及遊客歡迎。近日竟然喺香港開咗分店😍當然要去試吓餐廳採用開放式廚房設計👨🏻‍🍳可以望住師傅煮拉麵🍜裝修亦帶有濃厚日式風味🌟招牌原條豬軟骨拉麵 $148原條豬軟骨約長25cm😍經過8個鐘慢煮,肉質軟嫩入味🐷骨膠原滿滿。湯底經過10小時熬煮,奶白色嘅豬骨湯底加埋醬油🤍足料又香濃🍜自家製麵條爽口彈牙,仲好掛湯添!糖心蛋用上蘭皇雞蛋🥚蛋黃呈橙黃色,蛋味香濃又流心。🌟幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨) $128叉燒用上五花腩,肥瘦均勻,外層微微焦香,肉質嫩滑🐷豬軟骨當然同上面個碗一樣咁好食🙂‍↕️豚骨濃湯底加入自家提煉嘅雞油同背脂同時帶有雞油同埋豬骨嘅味道😋香濃得嚟又帶點鮮甜🌟天婦羅紫菜魷魚鬚 $55外層以天婦羅將加入紫菜,薄薄嘅炸粉,炸得金黃酥脆💛裡面包住彈牙嘅魷魚🐙亦能保持鮮嫩多汁,表面加上幼細嘅紅辣椒絲作點綴,再點埋沙律醬,好食到停唔到口

🌟招牌原條豬軟骨拉麵 $148
招牌原條豬軟骨拉麵
糖心蛋用上蘭皇雞蛋🥚蛋黃呈橙黃色,蛋味香濃又流心。

🌟幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨) $128
叉燒用上五花腩,肥瘦均勻,外層微微焦香,肉質嫩滑🐷
同時帶有雞油同埋豬骨嘅味道😋香濃得嚟又帶點鮮甜

🌟天婦羅紫菜魷魚鬚 $55
天婦羅紫菜魷魚鬚
天婦羅紫菜魷魚鬚
  • 幸福拉麵&溏心蛋
大阪道頓堀人氣拉麵喺香港已經開張! 🇯🇵餐廳嘅裝修走簡約風,以木質為主調,燈光柔和感覺好溫馨同舒服, 服務員態度友善,上菜速度都快🍥 拉麵同小食都好出色, 可以一試!💛The popular ramen shop from Dotonbori, Osaka, has officially opened in Hong Kong!The restaurant features a minimalist design with a wooden theme, creating a warm and cozy atmosphere with soft lighting. Both the ramen and side dishes are outstanding, definitely worth a try!————————————————食物 Food:❆ 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 $150Signature Slow-cooked Pork Rib Ramen with Soft-boiled Eggs 豬軟骨慢煮8個鐘😍 入口即化! 肉質鬆軟仲有啲膠質嘅口感~ 拉麵嘅質地彈牙,

————————————————
食物 Food:
❆ 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 $150
豬軟骨慢煮8個鐘😍 入口即化! 肉質鬆軟仲有啲膠質嘅口感~ 拉麵嘅質地彈牙, 掛湯能力一流🍜 每一啖都食到湯嘅精華! 溏心蛋蛋黄流心得嚟醃得入味🐣
The pork ribs are slow-cooked for 8 hours, melting in your mouth with a tender texture and a rich, gelatinous feel

❆ 幸福拉麵二重奏(又燒、豬軟骨)配溏心蛋 $128
Happiness Ramen (Roasted Pork, Pork Rib) with Soft-boiled Eggs
叉燒肥瘦均勻🥓 外層微微焦香, 咬落去好嫩滑🥰 豬軟骨同樣出色, 肉質軟腍得嚟又有咬口🐷 湯底同樣濃郁, 帶住醬油香氣!
The roasted pork is well-marbled with a slightly charred exterior, tender and juicy with a hint of sweetness!

❆ 天婦羅葉菜魷魚鬚 $52
Tempura Squid Tentacte
外層炸得金黃酥脆🦑 咬落去好輕盈,魷魚鬚本身好新鮮🌊 彈牙得嚟又唔會韌
The squid tentacles are fresh, chewy but not tough, with a subtle oceanic flavour

————————————————
整體 Overall:
✦ 價格 Price: 4.3/5
✦ 味道 Taste: 4.4/5
✦ 服務 Service: 4.2/5
✦ 環境 Ambience: 4.1/5
✦ 再訪指數 Visit again: 4.3/5

花丸軒 (中環)
@hanamaru
📍地址 Address: 中環荷李活道39-43號地舖
⏰營業時間 Opening hours:
Mon-Sun 12:00-22:00

2025-03-16
  • 天婦羅紫菜魷魚鬚
  • 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋
中环藏着一家超正宗的日式拉面店🍜连张家辉等港星都来吃过!招牌【慢煮8小时原条猪软骨拉面】绝了25cm超长猪软骨软嫩到骨胶原溢出入口即化浓汤底熬足10小时猴浓郁爱吃🌶️一定要选激辛汤底溏心蛋还是用日本兰皇蛋,流心超诱人~  不能吃辣的伙伴可以选【幸福拉面二重奏】叉烧猪软骨偏肥一些,🐷肉蛮嫩的必点小吃【天妇罗小软骨】金黄酥脆我觉得直接吃都可以!蘸秘制酱汁的话解腻些#香港美食 #日式拉面 #香港必吃 #明星同款
中环藏着一家超正宗的日式拉面店🍜
连张家辉等港星都来吃过!

招牌【慢煮8小时原条猪软骨拉面】绝了
25cm超长猪软骨软嫩到骨胶原溢出入口即化
浓汤底熬足10小时猴浓郁
爱吃🌶️一定要选激辛汤底
溏心蛋还是用日本兰皇蛋,流心超诱人~

不能吃辣的伙伴可以选【幸福拉面二重奏】
叉烧猪软骨偏肥一些,🐷肉蛮嫩的

必点小吃【天妇罗小软骨】金黄酥脆
我觉得直接吃都可以!
蘸秘制酱汁的话解腻些
#香港美食 #日式拉面 #香港必吃 #明星同款
2025-05-17 0 瀏覽
之前去中環做嘢成日都見到呢間拉麵店大排長龍今日Vienn就帶咗我嚟食好味嘅大阪拉麵食拉麵梗係唔少得啤酒啦 Sapporo Premium 仲買1送1夏天飲超爽!招牌原條豬軟骨拉麵 $148激辛原條豬軟骨拉麵(中辣)$150雞軟骨配秘製醬汁 $45喺門口已經見到超吸引嘅原條豬軟骨拉麵🍜豬軟骨仲長過我手掌,超誇張嘅size!足足有25 cm咁長!仲可以俾多兩蚊添加辣味!推介大家第一次食一定要試吓!對我嚟講份量係超大 !我食唔晒啊🤣
之前去中環做嘢

招牌原條豬軟骨拉麵 $148
激辛原條豬軟骨拉麵(中辣)$150
雞軟骨配秘製醬汁 $45

喺門口已經見到超吸引嘅原條豬軟骨拉麵🍜
仲可以俾多兩蚊添加辣味!
推介大家第一次食一定要試吓!
對我嚟講份量係超大 !我食唔晒啊🤣
2025-05-16
15 分鐘 (堂食)
  • 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋
來自日本大板道頓堀花丸軒,最出名就係慢煮原條豬軟骨🍜餐廳環境闊落舒適,除咗有吧枱位,仲有兩人或四人座位。豬軟骨超大條,必點!幸福拉麵二重奏配糖心蛋 $128幸福拉麵係豚骨湯底,二重奏即係叉燒同埋豬軟骨,叉燒係薄切,油脂分布好平均,外層有輕輕燒過,食落口感軟腍同時帶點焦香味。豬軟骨慢煮後口感非常嫩滑,拉麵亦都好滑溜,每條都掛到湯,非常好味。招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配糖心蛋 $148原條豬軟骨賣相好吸睛,呢個拉麵同樣係豚骨湯底,原條豬軟骨經過8小時嘅慢煮,口感非常軟腍,入口即化,豬肉同骨膠嘅口感好豐富,不愧為餐廳嘅招牌拉麵。天婦羅紫菜魷魚鬚 $52魷魚鬚嘅外層沾上天婦羅粉漿同紫菜碎之後油炸,食落口感非常酥脆,而且完全唔覺油膩,點埋蛋黃醬食就更惹味。

幸福拉麵二重奏配糖心蛋 $128

招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配糖心蛋 $148

天婦羅紫菜魷魚鬚 $52
2025-05-10
香港又多一間過江龍日本拉麵可以食啦😆 由大阪道頓掘開到黎香港中環既「花丸軒拉麵」🇯🇵🍜 系大館附近 位置非常方便😌招牌原條慢煮豬軟骨拉麵 配溏心蛋 $150通常以長時間低溫慢煮既烹調手法為特色 令豬軟骨達到極致既軟嫩與膠質釋放🐷 再搭配辛辣濃郁既「激辛湯底」🌶️ 同彈牙既拉麵 形成衝激既味覺體驗🥢幸福拉麵二重奏 配溏心蛋 $128一道結合左「軟嫩叉燒」同「入口即溶豬軟骨」既豪華版拉麵😍 湯底搭配醬油豚骨 濃郁但吾膩口 而醬油既鹹鮮完美平衡豚骨既厚重😌天婦羅紫菜魷魚鬚 $52酥脆既外皮包住鮮嫩既魷魚鬚🦑 再搭配紫菜既香氣 非常適合當作下酒菜😛

招牌原條慢煮豬軟骨拉麵 配溏心蛋 $150

幸福拉麵二重奏 配溏心蛋 $128

天婦羅紫菜魷魚鬚 $52
2025-05-06
  • 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵 配溏心蛋
  • 幸福拉麵二重奏 配溏心蛋
  • 天婦羅紫菜魷魚鬚
中環一向都係美食天堂 所有過江龍都一定係選擇係中環插旗 今日黎到中環荷李活道食日式拉麵花丸軒幸福拉麵🍜加溏心蛋湯底全部都係濃郁醬油豚骨湯做湯頭 喝落口好舒服 唔會好漿口😋 我揀左唔辣 所以飲到湯頭嘅原味道 幸福拉麵有齊叉燒同豬軟骨 唔洗揀咩都有齊好開心 激辛原條豬軟骨拉麵🍜加溏心蛋原條豬軟骨上 原條豬軟骨有成個手掌咁長 好有誠意😍 呢碗拉麵揀咗小辣 喺濃郁嘅湯底加上微辣嘅口感 非常刺激食慾🌶️ 枱面仲有日本蒜油 試咗一啖簡直返唔到轉頭 完全係畫龍點睛 就好似中式煮飯一定要落豉油嗰種感覺 個蒜油即刻將成碗拉麵個精華拉返出嚟😛 雞軟骨配秘製醬汁雞軟骨細細粒 一啖一粒好過癮 配埋秘製醬汁 簡直食到停唔到口

幸福拉麵🍜加溏心蛋

激辛原條豬軟骨拉麵🍜加溏心蛋

2025-05-12 0 瀏覽
大阪人龍店花丸軒喺中環開咗海外分店店內木系裝修好高程度還原本店對拉麵控嚟講真係好消息🎈招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配糖心蛋招牌必點嘅豬軟骨拉麵,加上糖心蛋最高享受豬軟骨經過8小時慢煮,軟骨部分入口即化肉質軟腍,帶點甜香,相當入味配上醬油豚骨湯底,濃而不膩🎈幸福拉麵二重奏叉燒豬軟骨配溏心蛋二重奏有齊叉燒和豬軟骨,叉燒經過火炙,表面微微焦香,肉質嫩激辛湯底帶點蒜香,幼身拉麵好掛湯湯底口感濃厚,感受到滿滿骨膠原🎈餃子外皮金金黃黃好脆口,餡料十足

大阪人龍店花丸軒喺中環開咗海外分店
店內木系裝修好高程度還原本店
對拉麵控嚟講真係好消息

🎈招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配糖心蛋
招牌必點嘅豬軟骨拉麵,加上糖心蛋最高享受
豬軟骨經過8小時慢煮,軟骨部分入口即化
肉質軟腍,帶點甜香,相當入味
配上醬油豚骨湯底,濃而不膩
🎈幸福拉麵二重奏叉燒豬軟骨配溏心蛋
二重奏有齊叉燒和豬軟骨,
叉燒經過火炙,表面微微焦香,肉質嫩

激辛湯底帶點蒜香,幼身拉麵好掛湯
湯底口感濃厚,感受到滿滿骨膠原

🎈餃子
外皮金金黃黃好脆口,餡料十足

2025-05-11 0 瀏覽
假日12:00前來.預咗多人.但都係等咗15分鐘內.一坐低就話無哂溏心蛋.叫咗一碗激辛叉燒拉麵 $108另一碗叉燒拉麵 $106拉麵好普通.無乜記憶點.激辛湯底都只係加咗辣油嘅湯底.本身好期待小食會加分.等咗半個鐘頭都未有.發覺漏咗單……..唔想再等快d埋單走人好過唔駛特突嚟食如果經開附近想食拉麵都建議去返同區嘅白鯛拉麵……好食多多聲!!!……………………………………………………………………………..
假日12:00前來.
預咗多人.
但都係等咗15分鐘內.
一坐低就話無哂溏心蛋.

叫咗一碗激辛叉燒拉麵 $108
另一碗叉燒拉麵 $106
拉麵好普通.
無乜記憶點.
激辛湯底都只係加咗辣油嘅湯底.

本身好期待小食會加分.
等咗半個鐘頭都未有.
發覺漏咗單……..唔想再等
快d埋單走人好過
唔駛特突嚟食

如果經開附近想食拉麵
都建議去返同區嘅白鯛拉麵……好食多多聲!!!

2025-05-11 0 瀏覽
全因為YouTuber大X與龍X的極力推薦,新界村姑特登出中環食呢間過江龍大阪拉麵。和朋友各自點了幸福拉麵。幸福拉麵有豬腩肉加豬軟骨。朋友選的是辛辣而我就揀了傳統醬油小食。我哋分別叫咗餃子和枝豆兩款小食。店舖雖然細小,但有八個同事當值屬於少見。食完幸福拉麵餃子和枝豆之後,結論是:浪費了胃部的空間。 是日消費每人$150,性價比欠奉。隨便數都有五六間好食過佢。食物質素簡介:普通豬骨湯,麵質唔算係爽嘅,但亦都唔太差。 豬肉同埋豬軟骨一般正常。
終於試到大阪人氣拉麵店「花丸軒」嘅中環分店!呢間老字號喺道頓堀開到嚟到香港,水準一樣咁高😇🥢 幸福拉麵 + 溏心蛋 $128 🆗招牌豚骨湯底熬足10個鐘,奶白色嘅湯汁濃郁,豬骨香超突出,但又唔會太鹹,配埋秘製醬油,味道層次豐富😆拉麵係正宗九州幼麵,掛湯力強,仲有 慢煮叉燒,肥瘦適中,入口即化 🥢 激辛原條豬軟骨拉麵 + 溏心蛋(小辣) $150 🆗呢碗係原條豬軟骨做主角,慢煮 8小時超級軟嫩,幾乎 一夾就散,湯底係豚骨湯加辣味噌,小辣已經夠香濃🥵~ 🥢 唐揚炸雞 $52 🆙外皮炸得超脆,咬落去肉汁爆出,配拉麵食都好正 🍗🐔

🥢 幸福拉麵 + 溏心蛋 $128 🆗

🥢 激辛原條豬軟骨拉麵 + 溏心蛋(小辣) $150 🆗

🥢 唐揚炸雞 $52 🆙
外皮炸得超脆,咬落去肉汁爆出,配拉麵食都好正 🍗🐔
  • 招牌原條豬軟骨拉麵&溏心蛋
  • 幸福拉麵&溏心蛋
📍 花丸軒拉麵 今天去大館附近散步,順便試了一家超多朋友推薦的拉麵店「花丸軒」,張家輝都嚟過,果然沒有讓我失望! ✨ 我點的餐: 1️⃣ 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵 豬軟骨煮得超嫩,入口即化,湯底濃郁又不會太咸,真的好滿足! 2️⃣ 秘制餃子 一定要試!外皮煎得金黃酥脆,內餡多汁到爆,絕對是我吃過最驚艷的餃子之一! 3️⃣ 烏龍茶 最後來一杯清香的烏龍茶,剛剛好中和了整餐的濃郁,10分舒服~ 🍴 環境: 店內環境乾淨又放鬆,服務也很貼心,適合一個人或者和朋友小聚~ 🌟 推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 如果你在大館附近,這家拉麵店絕對值得一試! 快去打卡吧!📸 #中環美食 #拉麵推薦 #香港必吃 #中環拉麵
📍 花丸軒拉麵

✨ 我點的餐:
1️⃣ 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵
豬軟骨煮得超嫩,入口即化,湯底濃郁又不會太咸,真的好滿足!

2️⃣ 秘制餃子

3️⃣ 烏龍茶

🍴 環境:

🌟 推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐
如果你在大館附近,這家拉麵店絕對值得一試!

快去打卡吧!📸
#中環美食 #拉麵推薦 #香港必吃 #中環拉麵