11月23號5:50pm去到,全場未有人,叫個70幾歲老人家坐高bar枱,服務超差,上年同今年去次次都成肚氣以回。有同d職員講70幾歲老人家點坐高bar枱,佢話因為through openrice book,唔係電話book枱,如果要坐table要打電話,***所以提所有如果係咁唔好through openrice book枱*** 職員態度超差,附近咁多海鮮酒家,寧願幫襯第二間,坐得舒服d又有人服侍。服務一直咁差,搞咁多團購都無用,因為趕走晒我哋呢d好肯消費高食海鮮嘅人。

2019-11-23
2020-03-11 92 瀏覽
呢排大家都唔敢打邊爐,我覺得蒸鍋又唔駛驚,加上係用一人鍋,安全又衛生。所以就約朋友去喱間船渦食啲熱辣辣嘅嘢。我覺得衛生都做得唔錯,加上又有竹簾隔住,出嚟食嘢都安心啲。$328嘅蒸鍋套餐,包括有多款海鮮,例如鮑魚、龍蝦、蟹、黃金蜆、白蜆、鮮魚片、蝦、元貝,蟶子皇等等。食落鮮甜,唔會有唔新鮮或者雪凍味。另外仲有蔬菜拼盤、烏冬、肉類、點心同甜品,相當豐富。有得自己蒸點心幾特別,最鍾意就係手製燒賣,肉質爽彈,好味。

所以就約朋友去喱間船渦食啲熱辣辣嘅嘢。

我覺得衛生都做得唔錯,加上又有竹簾隔住,出嚟食嘢都安心啲。

食落鮮甜,唔會有唔新鮮或者雪凍味。
另外仲有蔬菜拼盤、烏冬、肉類、點心同甜品,相當豐富。
有得自己蒸點心幾特別,最鍾意就係手製燒賣,肉質爽彈,好味。
2020-03-10
2020-03-10 69 瀏覽
餐廳使用手機點菜,可以慢慢睇先落單,好方便。糾結於食內務總管定係八府巡按套餐,俾多數十元就有得食龍蝦+聖子又好似幾抵咁,所以最後決定係食八府巡按套餐。海鮮有差唔多10類,全部都係新鮮貨,唔會有雪味。集齊龍蝦、聖子、鮑魚、扇貝、蟹等貴價食材,仲有魚片、蜆、蝦、貴妃蚌實在係好豐富。鮑魚味道鮮甜。聖子都幾大隻,肉質幾爽口。扇貝大隻而且肉厚,味道又係鮮美。蝦有幾隻,肉唔會霉,點少少豉油更加帶出鮮甜味。食埋其他牛肉+豬肉、三色點心、蔬菜盤已經飽到8-9成,最尾個烏冬好大份,食唔晒咁滯呀。

2020-03-05 77 瀏覽
有一日行街經過謝斐道,便和朋友試試一家蒸氣火鍋。一步入餐廳,就被那雅致的日式氣氛吸引着,餐廳裝修設計為一人蒸氣火鍋,一人有一個小小的蒸氣鍋。每個座位和旁邊餐桌有竹席相隔,不會太親密又有空間感。海鮮火鍋食物盤賣晒吸引,有虎蝦、蜆、魚片、聖子、肉蟹等。由於當時是食大閘蟹季節,所以我們另外加錢升級了三隻大閘蟹,分別叫了兩隻雌蟹,一隻雄蟹。餐廳員工服務態度好,送上海鮮盤後,餐廳侍應殷勤地解釋蒸氣鍋的用法,亦有不同的時間煮法參考,以保持海鮮🦞鮮味,10分容易掌握。

每個座位和旁邊餐桌有竹席相隔,不會太親密又有空間感。

2020-02-29 121 瀏覽
蒸氣海鮮好特別,呢間仲主打一人一鍋,雖然肺炎搞到大家都好擔心,但一人一鍋都幾令人放心。今次揀左358呢個餐,仲有電子落單揀配料,好高級,落完單,店員就上菜了,仲教我地點控制蒸煮時間~餐廳仲有自助斟水同拎醬料的位置,都好方便有半隻龍蝦,好吸引,同我隻手板咁長既!鮮甜好味,每一啖都係蝦肉,色澤好靚,睇得出好新鮮,基本上我都冇咩點醬料;鮑魚都冇得輸,好大粒,我係要分開兩次咬,先食到。蟹方面,好多膏之餘,仲好多肉,又幾易拆。各類既蜆係新鮮到我地一路食其他野,一路見到佢地都仲郁緊,每隻都好好食,成十粒沙白,得一隻冇開口,基本上都冇沙,一啖一隻。蟶子都係十分欣賞,又係好大隻,跟返佢教既時間,蒸起完全唔會老架,仲彈牙架。之後可以選粥底或者面,我揀左烏冬,烏冬除左吸哂剛剛既海鮮精華仲吸埋另加既魚湯,每條烏冬都好好食!另外仲有雞牛豬三揀二,我自己比較鍾龍牛豬,所以冇選到雞,牛係安格斯牛,好高級。d牛豬我除左蒸,仲有好似打邊爐咁淥,一物兩食!仲有蔬菜籃之餘,諗都諗唔到竟然有燒賣!好創新呀!最後飽到上心口,諗住走之際...店員同我地講有雪條,有芋頭、紅豆同黑糯米,好滿足呀!飽到第二日晏晝都冇食咁濟🙈🙈🙈

2020-02-26 80 瀏覽
今晚去咗銅鑼灣食蒸氣鍋😋船渦!呢個時期出街食飯真係心驚驚!但呢間餐廳既坐位有竹簾隔開都食得安心啲❤️自助手機點餐scan 吓個QR code 就可以自已落單!方便快捷👍我就叫咗個八府巡按套餐!餐廳仲提供埋蒸食物大約既時間比大家參考!💕💕💕海鮮拼盤有蟹、龍蝦、聖子皇、黃金蚌、鮑魚、蝦、鮮魚片、白蜆、元貝。安格斯牛肉、三色點心有三款可選(豚肉、牛肉、蝦滑)蔬菜拼盤套餐可選粥底、麵底。我就要咗烏冬😋龍蝦同蟹都超多膏😍😍😍正呀!新鮮好味😋😋😋仲有甜品雪條tim! 真係好滿足呀👍👍👍
今晚去咗銅鑼灣食蒸氣鍋😋船渦!

我就叫咗個八府巡按套餐!

餐廳仲提供埋蒸食物大約既時間比大家參考!💕💕💕

海鮮拼盤
有蟹、龍蝦、聖子皇、黃金蚌、鮑魚、蝦、鮮魚片、白蜆、元貝。

安格斯牛肉、三色點心有三款可選(豚肉、牛肉、蝦滑)

蔬菜拼盤

套餐可選粥底、麵底。我就要咗烏冬😋

龍蝦同蟹都超多膏😍😍😍正呀!新鮮好味😋😋😋

仲有甜品雪條tim! 真係好滿足呀👍👍👍
2020-02-25 97 瀏覽
一個人食乜好?為食妺👧🏻決定對自己好d。試下新嘢🤪一人一蒸氣鍋。個環境🈶️d似自修室。私隱度高👍🏻為食妹👧🏻order ^八府巡按^套餐。有成10款海鮮🦞🦀🦐🐠。有肉丸(🐷。🐂。🦐滑)。仲有安格斯牛肉。唔食牛肉。揀🐔腿肉/豚肉片都得🤩仲有蔬菜🥬拼盤~菜點都要食小小嘅。Balance番。冇甘大罪惡感。有指引話俾我地知每樣item蒸幾耐。有計時器幫手。唔怕over cook 。最後店員幫忙煮粥底。芋頭南瓜🎃粥。I Loving Eat 🤤調味料自助形式。食埋甜品大🈵️足。
個環境🈶️d似自修室。私隱度高👍🏻
仲有蔬菜🥬拼盤~
菜點都要食小小嘅。Balance番。冇甘大罪惡感。
調味料自助形式。
食埋甜品大🈵️足。
2020-02-25 529 瀏覽
有胃民知大胃最近打過邊爐,都戥我擔心,怕好易中招。不過今次唔同啦,係蒸氣鍋,一人一個爐,病毒又唔會霧氣傳播,小心飛沫就得啦呢度啲套餐名好架勢堂,八府巡按咁高級,一擺上檯果然有官威,成個東海龍宮搬咗上嚟咁套餐可以揀兩種肉,大胃揀咗牛肉同雞肉食之前梗係要調好醬先啦第一當然白蜆首當其衝,檯面有計時器同時間列表,咁就唔怕唔知烚幾耐啦!蜆肉結果烚得好鮮甜,成就感up龍蝦都好大隻,託計時器嘅福,烚得啱啱好,超嫩口啖啖肉烚燒賣記得放埋塊葉墊底,咁就唔會黐底,烚完仲滿有葉香蟹膏蟹肉唔講得笑,每一啖都好滿足回味唔好掛住食肉,菜嘅戲份都好緊要,蒸出嚟一樣鮮甜食飽咗先記得有麵,可以倒落魚湯度拎開蒸爐層就可以淥麵,終於可以一嚐魚湯精粹胃民嘅套餐就係粥底鍋,南瓜同芋頭嘅配搭下,更加令人滿足呢個時勢想打吓邊爐,一人一爐嘅蒸氣鍋係幾安全嘅選擇

八府巡按套餐

套餐可以揀兩種肉,大胃揀咗牛肉同雞肉

食之前梗係要調好醬先啦

龍蝦都好大隻,託計時器嘅福,烚得啱啱好,超嫩口啖啖肉

烚燒賣記得放埋塊葉墊底,咁就唔會黐底,烚完仲滿有葉香

蟹膏蟹肉唔講得笑,每一啖都好滿足回味

唔好掛住食肉,菜嘅戲份都好緊要,蒸出嚟一樣鮮甜

食飽咗先記得有麵,可以倒落魚湯度

拎開蒸爐層就可以淥麵,終於可以一嚐魚湯精粹

胃民嘅套餐就係粥底鍋,南瓜同芋頭嘅配搭下,更加令人滿足

呢個時勢想打吓邊爐,一人一爐嘅蒸氣鍋係幾安全嘅選擇
2020-02-10
2020-02-25 42 瀏覽
喺人心惶惶嘅時候想打邊爐,居然比朋友搵到呢間一人一鍋,座位間更有簾隔住,唔怕口水周圍飛😍八府巡按套餐套餐有超多款海鮮,更有蒸煮時間教學,全自己制作,好玩又衛生🤤包括有蟹、黃金蚌、蝦、鮮魚片、白蜆、鮑魚、龍蝦及元貝等等。整體海鮮非常新鮮,龍蝦膏滿滿,滑而不膩,蝦肉彈牙! 鮑魚非常鮮甜有口感,一熟即夾即食,完全唔會黏殼😋安格斯牛蒸一分鐘,熟度岩岩好!牛味濃郁,原汁原味🤓👍🏻👍🏻👍🏻三色點心點心好特別,肉同蝦味突出又新鮮~鳥冬 - 鮮蕃魚湯底用蒸完海鮮嘅精華,加上魚湯再加蕃茄,清新又充滿鮮味,再加上彈形烏冬🤘🏻最後隨餐附送紫糯米雪條,畫上完美句號😍

八府巡按套餐

包括有蟹、黃金蚌、蝦、鮮魚片、白蜆、鮑魚、龍蝦及元貝等等。

整體海鮮非常新鮮,龍蝦膏滿滿,滑而不膩,蝦肉彈牙!

鮑魚非常鮮甜有口感,一熟即夾即食,完全唔會黏殼😋

安格斯牛
蒸一分鐘,熟度岩岩好!牛味濃郁,原汁原味🤓👍🏻👍🏻👍🏻

三色點心
點心好特別,肉同蝦味突出又新鮮~

鳥冬 - 鮮蕃魚湯底

最後隨餐附送紫糯米雪條,畫上完美句號😍

呢個時候去邊度食嘢都要令舍小心 適逢邊爐引起 但又擔心 一班人一齊食好危險 朋友今日就帶左我去 銅鑼灣呢間船渦佢一人一爐嘅設計 衛生得嚟又相當精緻 爐嘅前面仲有個計時器 可以較返蒸煮食嘅時間 響鬧提醒返你 唔使自己計住 相當細心!餐廳用電子下單 我哋嗌咗佢358嘅套餐 有海鮮有肉又有菜仲可以食粥底 完全滿足曬我咁多個願望😍一上菜我哋都忍唔住wow咗一聲 擺盤相當架勢 而且海鮮全部都大大件 蟹肉仲好多膏添!龍蝦肉彈牙爽口 蜆肉鮮甜冇沙 蝦肉新鮮唔係急凍蝦唔黐殼 元貝蟶子都爽口清甜!牛肉嘅質素亦都係相當唔錯 油脂分明 有肉味得嚟仲好有口感 雞腿肉都相當推薦 雞肉嫩滑唔鞋口 而三式點心分別有豬肉牛肉同蝦滑 三款都係各有特色 ~蔬菜拼盤雖然細細盤 但款式份量都幾多 而且啲菜種相當新鮮嫩綠爽脆!最後就係品嚐吸收曬肉香同海鮮清甜嘅粥底! 呢個時候店員一開頭預先落咗嘅芋頭同埋南瓜已經煲到林曬 撈埋啲粥一齊食 粥底變得清甜無比 食落去仲好暖胃㖭!食曬咁多嘢原來套餐仲會送甜品 紅豆雪條或者糯米雪條 味道唔會甜仲滿足埋有另一個胃食甜品嘅我 今餐真係大滿足!

牛肉嘅質素亦都係相當唔錯 油脂分明 有肉味得嚟仲好有口感
雞腿肉都相當推薦 雞肉嫩滑唔鞋口
而三式點心分別有豬肉牛肉同蝦滑 三款都係各有特色 ~

2020-02-20 39 瀏覽
有日行開銅鑼灣 好想食粥底火煱就搵到呢間船渦幾個人一齊去,但一人一窩感覺好似自私食甘不過就好在唔洗同人爭野食叫左$358套餐有龍蝦半隻 都值得揀呢個餐因為龍蝦肉同膏都幾多海鮮都好新鮮 每樣野食都跟足佢建議既時間 教好鬧鐘煮就真係最好食 食哂d海鮮 其實已經飽飽地仲有中式點心 好特別佢建議點心要連葉蒸 就唔會痴底最後食到差唔多 就有人加粥底佢先壓爛南瓜加芋頭 再加粥焗多陣就食得 份量大概有3碗粥不過我覺得粥底海鮮味唔夠出總括黎講 望住個時間黎等野食 成餐飯感覺食左好長時間😂😂
有日行開銅鑼灣 好想食粥底火煱
就搵到呢間船渦
幾個人一齊去,但一人一窩感覺好似自私食甘
不過就好在唔洗同人爭野食
不過我覺得粥底海鮮味唔夠出
總括黎講 望住個時間黎等野食 成餐飯感覺食左好長時間😂😂
2020-01-26
2020-02-11 61 瀏覽
呢排打邊爐家族嘅事搞到沸沸揚揚唔敢同人share同一個爐😭好彩呢間船渦係做一人蒸鍋同埋會有個簾隔住隔離左右 可以放心d食!💁🏻‍♀八府巡按套餐 $358呢個套餐咩都有齊 海鮮 肉 蔬菜 好豐富😛最搶眼當然係隻海鮮船🛶有蟹 龍蝦 鮑魚 帶子 魚片 仲有各式各樣嘅貝類🐚唔單止新鮮 仲要肉質彈牙鮮甜爽口😋蟹同龍蝦都有好多膏 貝類唔會有沙 尤其是蟶子王同帶子都值得一試一開頭調左啲火鍋醬食海鮮都唔需要點最好都係食返原汁原味👍🏻我揀咗安格斯牛肉同豬肉片🐮🐷牛肉清蒸牛味好濃 仲食到戈油脂嘅香味 推薦!仲有三粒好得意嘅點心係豬肉牛肉同蝦滑燒賣 味道同酒樓差唔多😛其他蔬菜都好清甜 尤其係粟米同娃娃菜就咁蒸都食到甜味😆店員會教你點樣用個蒸爐枱上面有個表係每樣食材要蒸嘅時間💁🏻‍♀第一次係咁樣嘅方式食好有趣而且唔會好似有幾層塔蒸出黎會過熟😚可以自己控制每樣食材都係啱啱好✌🏻最後就到精華 個粥底啦!店員會幫你加入粥膽然後同下面一路滾緊嘅番薯同芋頭打勻😍有咁多海鮮精華既粥當然係好鮮味啦😋食到最後好飽都要一定要食個粥🥳原來仲未完 店員仲話可以食埋個甜品🤓我揀咗紅豆紫米露味嘅雪條唔會太甜又健康少少 都好好食😙喺銅鑼
呢排打邊爐家族嘅事搞到沸沸揚揚

一開頭調左啲火鍋
食海鮮都唔需要點
最好都係食返原汁原味👍🏻
我揀咗安格斯牛肉同豬肉片🐮🐷

牛肉清蒸牛味好濃 仲食到戈油脂嘅香味 推薦!
仲有三粒好得意嘅點心

枱上面有個表係每樣食材要蒸嘅時間💁🏻‍♀
第一次係咁樣嘅方式食好有趣
而且唔會好似有幾層塔蒸出黎會過熟😚
可以自己控制每樣食材都係啱啱好✌🏻

最後就到精華 個粥底啦!
店員會幫你加入粥膽
然後同下面一路滾緊嘅番薯同芋頭打勻😍
有咁多海鮮精華既粥當然係好鮮味啦😋
食到最後好飽都要一定要食個粥🥳

原來仲未完 店員仲話可以食埋個甜品🤓
我揀咗紅豆紫米露味嘅雪條
唔會太甜又健康少少 都好好食😙

喺銅鑼灣想食到真係新鮮有保證嘅海鮮可以試下船渦
平時屋企一大班人整蒸海鮮實要搞餐懵,😋近排知道銅鑼灣有間一人蒸鍋之後,一個人食蒸海鮮都得啦!入到去坐低職員就介紹佢地有唔同嘅海鮮套餐,每份按人頭收費,已經有齊唒海鮮拼盤、肉類點心、蔬菜同粉麵粥。 職員好nice咁亦介紹咗呢個一人蒸鍋係點樣控制。我哋揀咗最多海鮮嘅八府巡按套餐後就用QR CODE 落餐啦🤤🤤好快等左陣,嘩~~好豐富呀!大大盤海鮮拼盤,有龍蝦🦞、鮑魚、魚蝦蟹🦀🦐、蟶子、黃金蚌、貴妃蚌、帶子、白蜆。肉類方面我就揀咗兩份安格斯肥牛🤭 一路食一路蒸咁就包保海鮮熱辣辣😝海鮮非常新鮮,份量亦恰好,按照佢哋提議嘅計時器去蒸,就唔會驚蒸到老或過時。所以每一樣海鮮都煮得剛剛好,呈現出最新鮮最完美的一面。蟶子王大大啖肉,爽口彈牙!海蝦新鮮,蝦頭仲有好多膏😍蟹亦都唔使講,蟹肉鮮甜蟹膏creamy。龍蝦鮮味,鮑魚爽口!安格斯肥牛質素相當唔錯,雪花均勻有牛味。最後要讚讚個粥底,材料分別有南瓜同芋頭,又甜又軟綿綿,好好食!而麻辣拉麵都相當惹味😝😋今次一人蒸鍋相當創新,非常方便,有得玩又有得食😋😋 質素仲高過平時食開果幾間😎

2020-02-01 72 瀏覽
天氣冷最適合食火鍋,早前見朋友介紹位於銅鑼灣的日式一人一鍋非常吸引,終於訂了位同閨蜜一齊去食~店內裝潢闊落、舒適,座位之間用竹簾間開,就算一個人去食都擁有自己的空間~晚市套餐有不同的選擇,點餐方式用手機掃描QR code就可以自助下單,非常方便又環保~今次我們點了HK$358的「八府巡按套餐」海鮮用了整艘船的造型上枱,非常豐盛,有半隻大龍蝦啖啖肉、新鮮鮑魚、爽口彈牙的黃金蚌、白蜆、蟶子、蝦蟹、魚片肉類方面可以選擇兩款,今次選了安格斯牛、豚肉,安格斯牛肉質幼嫩~仲有蔬菜拼盤,最後加湯煮粉麵,今次選擇米粉~餐枱面亦貼有不同食材需要蒸煮的時間,非常窩心~材料新鮮,環境舒適,價錢合理,飽肚而歸~

今次我們點了HK$358的「八府巡按套餐」

仲有蔬菜拼盤,最後加湯煮粉麵,今次選擇米粉~

餐枱面亦貼有不同食材需要蒸煮的時間,非常窩心~

材料新鮮,環境舒適,價錢合理,飽肚而歸~
2020-01-18
2020-01-29 69 瀏覽
今晚同男朋友去公司附近食海鮮蒸鍋💕咁嚟咗呢一間係銅鑼灣已經好出名佢哋係根據每一個人人頭計算套餐費用咁我哋兩位每人嗌咗一個八府巡按套餐💕我哋只需要由QR code入到佢嘅網頁入邊揀就得啦而且佢哋入邊選擇都好有彈性可以自己揀牛豬同雞俾肉而且仲可以揀足底或者面底咁佢成個套餐就分左3部份第一部份就係佢嘅海鮮有蜆鮑魚珍珠蚌聖子龍蝦蟹帶子扇貝同魚片上菜既時候份量都好多 😛咁佢張枱嘅左下角就會有唔同海鮮應該整幾多分鐘嘅目錄俾大家睇而且操作都好方便咁一下就代表1分鐘👍👍💕💕整出嚟嘅效果都好唔錯海鮮嘅品質好新鮮而且好鮮甜自己最鍾意鮑魚同埋麵包蟹而且海蝦都好新鮮慢慢滅點下醬就好正❤️第二part就有蔬菜籃蒸嘅時間唔使好長食完海鮮加多幾條粟米同生菜就清下腸胃👍😙而且款式都幾多除咗粟米同生菜仲有南瓜金針菇第三part就有一個點心籃一邊除咗有三粒佢哋自製嘅燒賣之外就仲有我哋之前揀咗嘅肉類我自己就叫咗安格斯牛肉油脂豐富入口即溶🥺💕❤️👍而且燒賣都幾令人覺得驚喜😁因為都幾彈牙都食到最後就可以叫侍應幫我地加啲粥底今次要左嘅係南瓜粥我哋仲自己加左少少調味料落去配合埋海鮮嘅精華其實成個粥底都勁好味其實咁樣食都幾抵到最後仲有一
今晚同男朋友去公司附近食海鮮蒸鍋💕
咁嚟咗呢一間係銅鑼灣已經好出名