很久沒有到過大坑搵食,原來曾經風光的地方, 現在只餘下數間拉麵店, 燒肉店、幾間西餐和車房等。  是異類,主打星馬菜。 我覺得老闆絕對藝高膽大,因為 地點非在大坑中心,要經過房協後再行多幾十米,地點不顯眼。 相信來光顧的客人也是專誠過來的。 餐廳裝修沒太多特色,地方簡潔、面積不大。 小小的一間餐廳,提供菜式也不小, 因為天氣太熱, 男友怕喝肉骨茶會上火, 所以點了其他小菜。 去年在星洲吃過後的 一直令我念念不忘, 我形容它如香港的街頭小食,味道好不好取決於醬油。 今天見到餐牌上也有炒蘿蔔糕於是點了一客,但前面多了 三個字。馬拉盞是東南亞菜式經常會用到的醬料, 味道較重, 所以常見用來炒通菜。 馬拉盞炒蘿蔔糕 $88 馬拉盞取代了甜豉油,令粒粒蘿蔔糕顯微辣、味如其色較重, 但不會死咸。配菜有豐富蔬菜,有紅蘿蔔絲、紅椰菜絲、椰菜絲、雞蛋絲和洋蔥等,配菜也很索汁。但妹仔大過主人婆,配菜份量佔了一半以上,蘿蔔糕份量略小。  麵包咖哩不是新鮮事,我在十年前已經試過,但男友想試下所以點了 $128 給他試試。 以特製半圓形麵包烘至香脆,一打開麵包蓋,可以見到麵包厚度¸掘空麵包肉後再注滿紅咖哩、

[肉骨皇] 是異類,主打星馬菜。

我覺得老闆絕對藝高膽大,因為[肉骨皇] 地點非在大坑中心,要經過房協後再行多幾十米,地點不顯眼。 相信來光顧的客人也是專誠過來的。

餐廳裝修沒太多特色,地方簡潔、面積不大。

去年在星洲吃過後的 [炒蘿蔔糕] 一直令我念念不忘, 我形容它如香港的街頭小食,味道好不好取決於醬油。

今天見到餐牌上也有炒蘿蔔糕於是點了一客,但前面多了 [馬拉盞] 三個字。

馬拉盞炒蘿蔔糕 $88

但妹仔大過主人婆,配菜份量佔了一半以上,蘿蔔糕份量略小。

麵包咖哩不是新鮮事,我在十年前已經試過,但男友想試下

所以點了[麵包咖哩牛] $128 給他試試。

以特製半圓形麵包烘至香脆,一打開麵包蓋,可以見到麵包厚度¸

掘空麵包肉後再注滿紅咖哩、牛肉和配菜。

紅咖哩辣度中上、香辣惹味,椰奶底、質感較稠用來蘸麵包一流,

牛𦟌入口鬆化,保持嚼勁,肉味濃。

份量足,我們兩個人也吃不完。

溫馨提示:  要盡快享用, 放得太耐麵包會索太多咖哩汁而變淋。

[咖啡骨] $98

一向很小食一字骨, 一來怕炆得唔夠火喉會靭,二來怕麻煩。

而這味菜吸引我的原因, 因為我喜歡以咖啡作調味 , 令菜式更顯獨特性 。

先炸後上汁的拉骨, 肉和骨的比例差不多, 肉質是很有嚼勁, 但唔算靭, 可惜咖啡味唔夠出,

醬汁味包著排骨, 香濃實在, 可以一試。
2019-06-04
  • 麵包咖哩牛
2019-05-31 50 瀏覽
平時在cwb 食野就食得多,今次行過少少去大杭食出名的肉骨.食店十分方便,在cwb 運動場,一路直行便找到.本店最出名的肉骨茶,由於友人不太愛,於是並沒有點,下次再來先試一試.有不同的頭盤.舒服的環境,店員熱情招待.棷菜苖是星馬那種,十分爽口,有清香的蔬菜味道.喇沙十分之正宗,夠香濃,做湯底一流,加上滑滑的海南雞.必叫之選,咖啡骨,冇錯,係咖啡味道的骨、十分入味,充滿了濃濃的咖啡味道.炒蘿蔔糕,有穫氣.大家要訂坐,確定有位.
食店十分方便,在cwb 運動場,一路直行便找到.
有不同的頭盤.
舒服的環境,店員熱情招待.
棷菜苖是星馬那種,十分爽口,有清香的蔬菜味道.
喇沙十分之正宗,夠香濃,做湯底一流,加上滑滑的海南雞.
炒蘿蔔糕,有穫氣.
大家要訂坐,確定有位.
2019-05-31 65 瀏覽
朋友話有間好好食嘅肉骨茶店起天后,今日專程過去試吓,細細的門面店舖在街尾。招牌肉骨茶最初上枱時見佢鋪仔細細,以為裏便冇乜湯料。點知原來俾啲豆卜蓋住晒。裏便有唔同嘅部位,脯骨啊軟骨啊都有,仲有啲金菇全部都配合得好好。藥材湯味道唔算太濃,恰到好處。亦都唔會太油膩。鍾意佢陪埋油條,係另一個可以索湯汁食嘅嘢依個無骨海南雞好嫩滑,去晒啲骨方便食用佢個黃油飯亦都好香配搭海南雞濃醬油,好嘢味佢仲有好多小食下次想試吓,特別係個亞囉螄蚶點左個洋蔥油酥餅,依個油酥餅估唔到咁好食中間有好多洋蔥條好香甜,油酥餅亦都好鬆脆

佢仲有好多小食下次想試吓,特別係個亞囉螄蚶

• 海南雞飯
2019-05-30 40 瀏覽
成日都覺得大坑冇乜嘢食,今日就是旦搵左間入去食下。啱啱入到去見到冇乜人都有啲擔心,但就嚟食完嘅時候成間餐廳差唔多坐滿晒,有啲仲係特登訂位嘅添。食新加坡野點少得海南雞飯呢!呢個海南雞飯雞嘅份量都幾多,雞肉嫩滑,配埋醬汁食味道唔錯!最估唔到嘅事配菜嘅芽菜都好好味!咖喱大蝦一定要試!咖喱汁香濃同creamy,唔辣。隻蝦真係超級大隻,炸到卜卜脆,蝦肉都好彈牙!入面仲有啲茄子南瓜,中和番咖喱嘅味道。食咖喱當然唔少得要點個油酥餅,即叫即整,熱辣辣,又香脆!下次再嚟一定會試吓佢個肉骨茶,聞落幾香咁!

食咖喱當然唔少得要點個油酥餅,即叫即整,熱辣辣,又香脆!

下次再嚟一定會試吓佢個肉骨茶,聞落幾香咁!

2019-05-29 56 瀏覽
又行過大坑,諗住再搵大坑美食🐽 喺OpenRice見到呢間好多好評,就滿心期待諗住辛苦完一輪食好西🥰平日下午時間都係主要做學生生意。原因大概係因為見到餐牌價錢由$50幾到68幾不等,個學生就一律$40元!學生餐黎講差成30蚊真係好抵🤣無骨海南雞飯 ($68)仲係學生既我40蚊就食到🤪 外觀睇落都幾特別 個油飯好似金字塔咁既shape~ 贏左第一眼印象👀 不過一望就雞就知大鑊💩 又乾又無光澤,有啲手撕雞既影子😹味道如我所料,一啲都唔鮮嫩,乾爭爭🥵 又無咩味 主要係靠果三樣汁先送到曬成碗飯...所有餐加$3就可以有凍飲。麥皮炒飯 ($58)本身睇餐牌就係齋黎既,不過上到黎入面有蝦🤨 賣相睇落就幾清淡,個實際上真係好鹹🤮 仲要係一忽忽咁鹹法...:/ 菠蘿海鮮炒飯 ($58)成餐飯最正常😂 不過不失,加左肉鬆係意外地添加左少少口感🐷最後,間餐廳其中一個女員工既態度真係麻麻💩 語氣好似長期呼呼喝喝咁..俾學生價黎講都可以考慮下黎食個quick lunch 但如果要俾正價我寧願搵第間食🤨

無骨海南雞飯 ($68)

所有餐加$3就可以有凍飲。

麥皮炒飯 ($58)

菠蘿海鮮炒飯 ($58)
成餐飯最正常😂 不過不失,加左肉鬆係意外地添加左少少口感🐷
2019-05-25 35 瀏覽
So today we passed by this Malaysia restaurant and decided to give it a try. It's summer and it's burning hot out there. To combat the heat, I ordered the ice sour plum drink. It's perfect for this weather. Milo dinosaur is pretty awesome. It reminds me of my childhood memories. It's a bit too sweet of my liking now, but I enjoyed it. I'm honestly impressed with the althenticity of their laksa noodles. The mixed noodles gives it a distinct texture resembling the authentic Laksa Noddles. The shim

I'm honestly impressed with the althenticity of their laksa noodles. The mixed noodles gives it a distinct texture resembling the authentic Laksa Noddles. The shimp is fresh and the soup is right on.

The Malay choconut pasted rice is refreshing. It has a hint of sweetness to it. On the side, it comes with some dressings that you can pair with the rice. Frankly, one of the dressing is too hot for me. The chicken wings are quite good too.

The meat floss naan is quite surprising. It's a perfect snack. Never tried this before and I like it.

Overall, if you happen to pass by this restaurant, be sure to check it out.
2019-05-25 23 瀏覽
星期五晚飯,有朋友想吃星馬菜,就去了大坑一間朋友介紹過的小店,我們叫了店裡著名肉骨茶、豬手、鬆餅、海南雞飯、咖啡骨...等菜色,最讓我贊不絕囗係重味肉骨茶與香口豬手,個肉骨茶係我so far係香港食過最似馬來西亞隻味的;而個豬手係冇肥的感覺仲好香口!朋友們也有同感,食到不停口,最後也點了一個係香港星馬菜很少吃到的甜品,全餐也不貴,CP值好😋裡面仲有其他如蟹,魔鬼魚等等比較有星馬特色的菜色,值得一試可支持小店
2019-05-24
  • 焗咖椰吐司伴雪糕
  • 大馬橋底豬手
  • 咖啡骨
2019-05-25 252 瀏覽
今日第一次來到這小店,香港可以食到肉骨茶同星馬菜的地方本來就不是太多,我地跟goog map去到都要行一陣原來係浣紗街盡頭,好有隱世小店feel食物質素很不錯!裡面餐牌有一些幾特別我未食過的星馬菜式!我自己特別喜歡呢度的豬手同肉骨茶!豬手好香口!冇好肥感覺,都唔會好「蘇」,係骨膠原口感,係咁多樣裡面最喜歡!是必食!真的好好食!肉骨茶我都好喜歡!佢係馬拉藥材味那隻,係我喜歡的味道,好好飲!係香港來講係好好飲,會令你想返去馬拉旅行飲過的味道!如果唔夠要encore, 仲可以叫淨湯!都幾貼心其他我覺得都好味的仲有炒蘿蔔糕!個薄餅都幾好食幾香!自己本身一向不是好喜歡dessert,不過佢呢度個dessert幾特別幾好食,係一個「咖央」多士配雪糕!個多士牛油味勁重所以好香口!不過我怕肥唔敢食咁多總結覺得呢度菜式係幾特色,因同桌不是人人都食蟹,否則都想叫一d比較少有的蟹菜式!店比較細,裝修冇咁新,不過食物味道確實不錯,都唔貴,價錢合理,覺得係一間可以再來的餐廳

食物質素很不錯!裡面餐牌有一些幾特別我未食過的星馬菜式!

我自己特別喜歡呢度的豬手同肉骨茶!

其他我覺得都好味的仲有炒蘿蔔糕!個薄餅都幾好食幾香!

豬手
咖央多士配雪糕
  • 焗咖央吐司伴雪糕
  • 大馬橋底豬手
2019-05-25 14 瀏覽
從朋友口中得知大坑有一間隱世肉骨茶小店,今日特意與友人一起試試。小店充滿馬來風情,裝修雅致舒適。今日天氣炎熱,當然要點返個沙律。柚子蝦沙律醬汁酸酸甜甜,沙律菜新鮮爽脆,蝦肉彈牙,整體非常開胃。另外叫了兩碗肉骨茶湯。肉骨茶湯藥材味濃, 湯底濃郁,整體感覺很補身。咖啡骨的肉質鬆軟,帶咖啡香甜的醬汁包裹排骨,食落非常惹味。檳城炒貴刁的火候控制得很好,貴刁炒得一絲絲的,爽口彈牙。而且配料很豐富,有魷魚、魚片和臘腸等。總括而言,肉骨茶確是令人一試難忘!

小店充滿馬來風情,裝修雅致舒適。

咖啡骨的肉質鬆軟,帶咖啡香甜的醬汁包裹排骨,食落非常惹味。

總括而言,肉骨茶確是令人一試難忘!
2019-05-18 26 瀏覽
由於奶奶鍾意食肉骨茶, 而我地一家四口之前經過大坑都想入去食, 但往往都話冇訂枱冇我食。今日突然想起呢間《肉骨皇》於是打去訂位, 點知就中左伏中之伏。。。。。一入到去冷氣又唔夠, 蚊又多, 枱面同餐牌都黐立立, 以為環境唔好食物搭救, 點知😢1) 大蝦柚子沙律👎👎👎酸辣醬勁多, 可能餐廳嘗試遮蓋住冇味既大蝦同柚子。2) 原味手抓餅配咖哩汁, 不過不失3) 海南雞飯👎👎👎全雞胸肉, 雞肉濕汆汆, 完全冇味, 飯係乾爭爭4) 炒花甲👎👎👎一上菜好深色喎~今碟一定入味, 唉 … 勁多殼, 完全冇味5) 肉骨茶👎👎👎以為主角會力挽狂瀾?!oh no ... 一灌作風完全冇味, 肉骨茶應有藥材味都冇, 難道我地全家味覺有問題?埋單$510, 全家一致認為 「冇下次」

2) 原味手抓餅配咖哩汁, 不過不失

埋單$510, 全家一致認為 「冇下次」
2019-05-18
2019-05-17 59 瀏覽
聽聞大坑有間隱世肉骨茶食店,就一於去試下!店舖位置都幾入,好在都算大街附近,唔太難搵🤣到啦!一入店內已經嗅到陣陣中藥藥材嘅香氣,令我更期待肉骨皇嘅肉骨茶!梗係試碗肉骨茶($20)先啦!一上台已經傳黎陣陣藥材味😳 肉骨皇嘅肉骨茶係偏重中藥藥材味,亦帶點咸而甘甜,當中又有微微胡椒辣,相當惹味。亞羅螄蚶($68)份量慷慨,都幾多粒。入口新鮮唔會腥,隨碟附上嘅醬汁帶點酸辣,配合烚海鮮幾夾😋鹹魚銀芽炒鮮魷($78)鮮魷爽口彈牙銀芽爽脆,唔會煮過龍而過淋鹹魚夾埋一齊食,一個字,爽!最後主菜黎個咖喱牛加麵包金枕頭($128)咖哩帶香料味亦帶點微辣牛肉炆得腍口,份量唔少麵包烘得脆口,沾上咖哩汁好惹味😋
聽聞大坑有間隱世肉骨茶食店,就一於去試下!
店舖位置都幾入,好在都算大街附近,唔太難搵🤣

亞羅螄蚶($68)

鹹魚銀芽炒鮮魷($78)
鮮魷爽口彈牙
銀芽爽脆,唔會煮過龍而過淋
鹹魚夾埋一齊食,一個字,爽!

最後主菜黎個咖喱牛加麵包金枕頭($128)
咖哩帶香料味亦帶點微辣
牛肉炆得腍口,份量唔少
麵包烘得脆口,沾上咖哩汁好惹味😋
2019-05-16 70 瀏覽
好耐冇食過肉骨茶,今日心血來潮好想食,咁梗係搵一間我覺得比較正宗馬來西亞風味嘅地方食啦招牌肉骨茶🥰🥰呢個肉骨茶可以揀配白飯,油飯或米粉,我每次都揀油飯,因為呢度個油飯煮得真係好香,而且絕對唔油膩,非常好味,而佢個肉骨茶用帶肉嘅骨配合中藥材同香料,慢火精煲而成,肉煮得好冧,個湯充滿藥材香味, 正氣又有益, 裏邊除咗肉之外, 仲有豆卜, 吸收咗個湯汁更加好味👍🏼👍🏼檳城炒貴刁😋😋貴刁有蝦, 魷魚仔等配料, 炒得香香的印尼香炸雞翼😍😍雞翼醃得好入味, 表面炒得脆脆的, 真係食極都唔厭馬拉沙嗲串分別有牛肉, 雞肉, 豬肉各兩串, 燒得唔錯之外, 最重要係個沙嗲汁, 提升左肉嘅香味

招牌肉骨茶🥰🥰

檳城炒貴刁😋😋
貴刁有蝦, 魷魚仔等配料, 炒得香香的

印尼香炸雞翼😍😍
雞翼醃得好入味, 表面炒得脆脆的, 真係食極都唔厭

馬拉沙嗲串
1K
2019-05-16 69 瀏覽
據聞大坑有好多隱世美食,但我從未踏足過,最主要原因係交通唔方便。母親節當日,特意帶阿媽嚟覓食,星馬菜唔係周圍有得食,好唔好食要試過先知,最好嘅就係食肆有得訂位。肉骨茶(細) $98⭐️⭐️馬來西亞肉骨茶,出名藥材味重,我亦响馬來西亞品嚐過,但濃郁味道真的接受不了,但肉骨皇嘅肉骨茶,我完全接受到,唔知係咪要迎合香港人口味呢?所以我認為自稱"皇"真的有點誇張,不過值得讚的是肉腍入味,份量不少亞羅螄蚶 $68⭐️⭐️⭐️其實螄蚶唔係人人接受得到,因為感覺味道有點兒腥腥地同血淋淋,但食落又有d似我至愛嘅赤貝,不過佢呢度半生熟嘅做法,完全同潮州打冷鋪做法一樣,所以無乜特別海南鷄飯 $98⭐️⭐️⭐️白飯似印度長米,粒粒分明有咬口,雞有去骨尚算滑同有雞味,而雞皮清得乾淨無肥又滑溜,令人愛不惜口,3款醬汁味道也不錯馬來麥皮蝦 $128⭐️⭐️麥皮蝦唔係周圍有得食,所以一試,但呢度嘅麥皮蝦唔太出色,首先蝦炸得唔夠香脆,其次無牛油香味,所以蝦只有自己本身蝦味,反而麥皮甜甜地似返個樣,一客得6隻中蝦唔算平三人共消費:$431

肉骨茶(細) $98⭐️⭐️

馬來麥皮蝦

三人共消費:$431
2019-05-12
2019-05-15 89 瀏覽
自己平日都會同朋友走去大坑食個午飯,但今日星期二好多店舖都冇開門(大坑朋友應該知點解),行入少少比我見到呢間肉骨皇,餐牌寫住學生優惠一律$40,平過我平時食開果幾間餐廳,一於試下。店舖比較的骰,裝修有一練絲馬來西亞餐廳既感覺。肉骨茶份量唔少,除左豬肉仲有金菇和豆卜。馬來西亞嘅肉骨茶最大特點係濃香的藥材味,滲透甘苦醇厚的味道。餐廳完全做到以上呢點。另外雞飯唔油膩,肉骨茶亦會附上油條一小碟。我就叫咗檳城炒貴刁,看圖見到有兩隻大蝦,肉質彈口。粉條亦幾爽口,而且帶有微微焦香。最後仲叫咗個小食,蘿蔔糕下面係大量芽菜,芽菜加馬拉盞一齊炒特別惹味,但仍然爽脆。相反蘿蔔糕外層幾脆口,但入面口感較「粉」。食親馬來西亞餐廳一定會叫美祿恐龍,頂層撒上厚厚巧克力粉,形成一個小山丘。咁邪惡嘅飲品當然好飲。女友例牌叫青檸梳打,唔會太酸亦唔會太甜。順帶一提,餐廳用鋼飲管取代膠管,果然係綠色環保,人人有責。下次同朋友喺大坑食飯又多咗一個抵食選擇。

店舖比較的骰,裝修有一練絲馬來西亞餐廳既感覺。

肉骨茶配油飯

檳城炒貴刁

馬拉盞炒蘿蔔糕

美祿恐龍

青檸梳打

下次同朋友喺大坑食飯又多咗一個抵食選擇。
2019-05-07
午餐
肉骨茶配油飯
檳城炒貴刁
馬拉盞炒蘿蔔糕
美祿恐龍
青檸梳打
2019-05-14 33 瀏覽
同事之前已經介紹呢間肉骨茶我去食,今日終於特登由九龍出香港區去食下呢間肉骨皇,門面已經有星馬感覺既裝潢!先黎個前菜柚子蝦沙律$88大大碟又超足料,大蝦爽口又大隻沙律用泰式辣醬配上柚子肉酸酸甜甜超級開胃又清新好味!黎到期待已久既主角肉骨茶(細)$98二人食一個細已經夠哂,岩岩好肉骨茶湯底超級濃郁既藥材味,係我係馬來西亞食過既味道呀,真係超正宗好食!有豆卜、金落、東菇作配菜豬骨大大舊又啖啖肉真係超好味!
先黎個前菜柚子蝦沙律$88
大大碟又超足料,大蝦爽口又大隻
沙律用泰式辣醬配上柚子肉
酸酸甜甜超級開胃又清新好味!

黎到期待已久既主角肉骨茶(細)$98
二人食一個細已經夠哂,岩岩好
有豆卜、金落、東菇作配菜
豬骨大大舊又啖啖肉真係超好味!