2020-04-10 44 瀏覽
大坑一向出名多美食, 這次試了一間專食肉骨茶的餐廳. ($118/細) 🤤~ 唔好睇少細細煲, 其實份量一D都唔細, 足夠1~2人份量. 配料有豆卜, 金菇, 豬骨4~5件左右. 絕對足料. 肉骨茶甜甜的很好味. ($118) 🤤 ~ 選擇了兩款面, 米粉及粗麵. 湯底甜甜辣辣的, 而且海鮮足料. 有魚蛋片, 蝦, 青口等. 大碗份量多, 絕對抵食. 整體食物味道好評, 仲有其他很多的菜式可以選擇😎 ❤店舖 : 💙地址 : 大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
大坑一向出名多美食, 這次試了一間專食肉骨茶的餐廳.

[招牌肉骨茶] ($118/細) 🤤~ 唔好睇少細細煲, 其實份量一D都唔細, 足夠1~2人份量. 配料有豆卜, 金菇, 豬骨4~5件左右. 絕對足料. 肉骨茶甜甜的很好味.

[海鮮喇沙] ($118) 🤤 ~ 選擇了兩款面, 米粉及粗麵. 湯底甜甜辣辣的, 而且海鮮足料. 有魚蛋片, 蝦, 青口等. 大碗份量多, 絕對抵食.

整體食物味道好評, 仲有其他很多的菜式可以選擇😎

❤店舖 : [肉骨皇]
💙地址 : 大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖

2020-04-02
呢個禮拜無啦啦涼涼地 加上男朋友又思鄉情意結(佢係新加坡人)所以就特登帶佢嚟咗大坑 (小人啲地方)食肉骨王!一入到店老闆好好咁即刻拎廚房紙同埋消毒搓手液俾我地用👍🏻👍🏻老闆誠意推介肉骨茶用個爐好正 暖笠笠每人飲碗湯都成個人暖哂 加碗飯一流終於可以食到麥片蝦😽😽😽 好甜😻我哋重點左一份招牌咖央多士配雪糕🍦呢個都真係幾有特色值得一試出邊都有好多咖央多士食但係做到呢一個樣係幾唔錯 雪糕係芋頭味不過最好多啲人一齊食 如果唔係都幾漏😼overall來講係幾唔錯喔😻
呢個禮拜無啦啦涼涼地
加上男朋友又思鄉情意結(佢係新加坡人

所以就特登帶佢嚟咗大坑 (小人啲地方)食肉骨王!
老闆誠意推介肉骨茶

overall來講係幾唔錯喔😻
2020-04-04
  • 焗咖椰吐司伴雪糕
2020-04-05 69 瀏覽
朋友住喺港島,好鐘意食東南亞菜,今日就同佢去左大坑到搵好野食。呢間餐廳既裝飾既靚,亦都有好多唔同既菜式。間餐廳叫肉骨皇,一聽個名就知呢度最出名應該係肉骨茶,所以我地叫左一個細既肉骨茶。肉骨茶係連埋一個小既爐仔一齊上,一邊食一邊煲住佢保溫,好貼心。未食已經閒到好香既味道。入面好足料,有好多件排骨,肉亦都煮得幾腍,唔錯。試埋啖湯,一試驚人,有濃香既藥材味,真材實料,絕對係我喺香港食過最好味既肉骨茶。另外仲點左素菜喇沙,味道亦都好正宗,正!
另外仲點左素菜喇沙,味道亦都好正宗,正!
2020-04-05 57 瀏覽
吃過的餐廳🍴越多,就越能體會餐廳🍴老闆的用心之處。今天放假,特意過來肉骨皇,體驗一下新加坡🇸🇬菜的特色與文化❤️.走進餐廳🍴首先給你的映像就是當地地道的裝修特色,好像肉骨皇,讓我去到了新加坡旅行✈️深色🏿的格調加上藤椅和木門,彷彿置身於異國風情的新加坡🇸🇬宛如一次心靈上的旅行🧳生活每一天都充滿希望和驚喜,只要你有一雙善於發現的眼睛👁️每天都在開心旅行✈️.咖哩羊+麵包金枕頭 108+30這道菜驚艷了我,完美開啟了新的一個週末! 這是我第一次這樣吃咖哩。熱騰騰的咖哩羊用麵包承裝著,剛剛端上來,以為只是一個像枕頭一樣的大麵包,揭開蓋頭,發現裡面美味佳餚。最特別的是麵包外皮酥脆,內心柔軟細膩,蘸上咖哩的湯汁,一口咬下去,特別滿足。.微辣的咖哩特別適合今天這樣的下雨天☔️薑黃有祛濕增強抵抗力的作用。羊肉在慢火燒製之後,格外細嫩和鮮美。不單單有肉,還有好多蔬菜🥬芋頭和茄子🍆讓整道菜口感更加豐富滋味!.紅豆冰$38特別的是採用了椰奶調製,甜美中帶著椰子🥥的清新口感,讓人回味無窮♾...肉骨皇 (大坑)大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖

咖哩羊+麵包金枕頭 108+30

紅豆冰$38

肉骨皇 (大坑)
大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
2020-04-04 38 瀏覽
男朋友又帶我去兜風心血來潮入大坑食飯巧合遇到這一家 — 肉骨皇店員會先探熱 然後提供消毒酒精還有廚房紙 放口罩更方便招牌肉骨茶 細 (一至兩人)以當歸、黨蔘、桂皮和川芎等熬燉而成的湯底和肉骨互相配合 喝下去苦中帶點甘鹹是一道傳統和受歡迎的星馬菜肉骨肉質較軟 點上醬汁更滋味配菜還有豆卜、金菇等豆卜和金菇吸收肉骨茶的湯汁檳城炒貴刁一碟大大碟 份量十足加入了蝦仁、螄蚶、臘腸和雞蛋以醬汁炒出帶辣的鮮黃色澤 味道香甜貴刁彈牙 十分惹味 不錯不錯
男朋友又帶我去兜風
心血來潮入大坑食飯
巧合遇到這一家 — 肉骨皇

店員會先探熱 然後提供消毒酒精
還有廚房紙 放口罩更方便

招牌肉骨茶 細 (一至兩人)
是一道傳統和受歡迎的星馬菜
肉骨肉質較軟 點上醬汁更滋味
配菜還有豆卜、金菇等
豆卜和金菇吸收肉骨茶的湯汁

檳城炒貴刁
一碟大大碟 份量十足
加入了蝦仁、螄蚶、臘腸和雞蛋
以醬汁炒出帶辣的鮮黃色澤 味道香甜
貴刁彈牙 十分惹味 不錯不錯
2020-04-03 46 瀏覽
自從冇得去旅行之後,一直心思思好想食星馬菜。😕 平時去大坑多數都係食brunch,估唔到呢度原來有一間隱世小店。一坐低就俾隔離枱勁大嘅麵包咖喱雞吸引住,除咗份量驚人之外,味道亦都冇令人失望。咖喱偏甜,非常適合唔係好食得辣嘅人一試。我哋仲叫咗油酥餅配咖喱。餅皮熱辣辣,加分❤。最令我喜出望外嘅係檳城炒貴刁,算係我暫時係香港食過最好味嘅炒貴刁。唔單止大大碟有鑊氣,仲一啲都唔油膩,調味做得啱啱好。店員仲非常友善,話比我哋知呢道係廚師拿手好菜,食到我哋都舔舔脷😋😋。當然唔少得叫埋啲馬拉盞炒椰菜苗解一解食咗咁多肉嘅罪疚感啦~😌好耐冇係香港食過咁高質嘅星馬菜,必定會介紹朋友再黎幫襯!
好耐冇係香港食過咁高質嘅星馬菜,必定會介紹朋友再黎幫襯!
2020-04-03 40 瀏覽
疫情持續,想要外出吃飯都要左挑右選,又怕人多,所以今天特地來老公走到大坑覓食。之前和同事來過肉骨皇吃午飯,我一直最記掛的是那馬來西亞口味、藥材味特濃的肉骨茶,今天想再回味一番。午市選擇頗多,但我特別鍾情肉骨茶,老公就點了無骨海南雞飯,另外還加了原味酥餅配咖喱汁。招牌肉骨茶肉骨茶有火爐保暖,熱辣辣很暖身。有別於新加坡口味胡椒味濃也偏辣的肉骨茶,我最愛馬來西亞口味的肉骨茶,湯頭較深,藥材香味也較濃郁。肉煮得入味,帶些許嚼勁,並非又腍又爛的煲湯肉。豆卜盡吸湯底精華,又可用油條浸湯,反正最後我把湯都喝光了!😋無骨海南雞飯海南雞用上雞腿肉,非常嫩滑,很入味,不蘸醬吃都可以。平常吃海南雞如果要去骨都要加錢,雞腿更是要加錢,這裡都不用,而且份量頗多,抵食👍🏻👍🏻👍🏻原味酥餅本來我是想用手直接拿來吃,誰知太熱,燙了一下,新鮮熱辣弄出來,非常酥脆。咖哩汁香而不辣,像我老公這種絕不能吃辣的人都能吃,太好了。

招牌肉骨茶

無骨海南雞飯

原味酥餅

2020-04-01
  • 無骨海南雞飯
2020-04-03 27 瀏覽
大坑有不少小店,今日就發現了一間星馬菜的餐廳,推薦一下給大家。招牌肉骨茶 - 細 (HK$118)這是1-2人份量的,店家的肉骨茶一直用gas爐滾住,熱辣辣,肉骨茶絕對用真材實料,有濃郁的藥材味,令人飲唔停口。肉骨茶內有足夠的排骨,排骨好入味,而且軟淋,骨肉分離,金茹及豆卜都索哂肉骨茶的湯汁。醬料方面,有黑甜豉油,加上少量頭抽及蒜蓉,配上排骨,味道意外地夾。馬六甲魚餅 (HK$68)魚餅彈牙,香茅味重而香,配上酸辣醬,十分match ! 檳城炒貴刁 (HK$108)可看得出師傅用得不多油,貴刁不覺油膩,但又不會濕黏在一起,炒得非常乾身。店家用的配菜一點也不馬虎,有大蝦,魷魚,爉味等等,十分豐富。

招牌肉骨茶 - 細 (HK$118)

馬六甲魚餅 (HK$68)
魚餅彈牙,香茅味重而香,配上酸辣醬,十分match !

檳城炒貴刁 (HK$108)

2020-04-02 45 瀏覽
去過馬來西亞同新加坡嘅朋友都知道肉骨茶好岀名但近期真係無咩時間岀去行下 但又好想食肉骨茶喎 經過朋友嘅推介黎到位於大坑嘅肉骨皇一黎咩都未叫就先叫老闆上左個肉骨茶先佢地嘅店員服務真係一流一睇就睇得岀我同行嘅朋友未食過主動同我地介紹食法同醬汁講返個肉骨茶 佢地嘅湯底濃而不膩 飲落十分清爽而入面嘅排骨食落就知燉左好耐 入味之餘 軟骨都可以食埋 加上藥材十分足料 真係夠哂養生第二道我地叫左個金枕頭咖喱雞佢地個咖喱又香又濃 而且入面嘅雞又嫩滑分量又多 更重要嘅係佢地嘅金枕頭包烤得十分酥脆 食下食下 我地就將成個包食哂最後梗係唔少得炒貴叼啦 聞落已經夠香 加上微辣 食落好惹味 兩個人係上菜都未夠十分鐘已經食完全碟~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~推薦比喜歡食馬拉菜又未有時間岀國食嘅朋友 佢地嘅野食真係好地道
去過馬來西亞同新加坡嘅朋友都知道肉骨茶好岀名
一黎咩都未叫就先叫老闆上左個肉骨茶先

講返個肉骨茶 佢地嘅湯底濃而不膩 飲落十分清爽

第二道我地叫左個金枕頭咖喱雞

2020-03-31
2020-04-01 54 瀏覽
係我唔啱係我唔啱🙈🙈🙈明明應承咗出post介紹肉骨茶但係竟然太眼瞓唔記得咗🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️今次想介紹嘅係位於大坑嘅肉骨王😍正宗星馬菜主打肉骨茶👍🏻👍🏻依家香港天氣濕到一個點肉骨茶去濕真係好啱😬呢度個肉骨茶呢係新鮮煲起 上菜嘅時候呢仲係熱辣辣㗎🤭配埋甜豉油同埋辣椒食 真係好好食 啲肉煲得好林藥材味唔會太濃 入邊仲有啲冬菇啊同埋其他嘅配料 係一個正宗得來好啱香港人口味嘅肉骨茶😍另外我就叫左一個炒金邊粉 主要都係用蝦同埋雞蛋去炒 個金邊粉比起出邊食嘅金邊粉黎講個質感會林少少 但係佢最大嘅分別就係佢嗰個份量 簡直可以用深不見底你去形容 😲😲😲我真係食完一餐食唔曬打包左返屋企食多餐都仲係食唔曬🤣🤣🤣 不得不提係佢嗰個辣椒粉 堂食嘅話佢會有一個辣椒粉提議你加埋落去一齊食 嗰個辣椒粉真係好香口 連平時唔係好食辣嘅我都忍唔住落咗好多👍🏻👍🏻 羅漢果茶係佢嘅餐飲嚟嘅要加$10但係真係好好味呀😍😍佢煲得好好 好夠味 呢間餐廳我10分推介呀 由於唔係我俾錢嘅關係我唔係好記得 但係如果我冇記錯嘅話佢應該係唔使$100 1個餐嘅即係兩個食大概$200有找啦 講講吓又好想去食啦❤️😂😂
係我唔啱係我唔啱🙈🙈🙈
今次想介紹嘅係位於大坑嘅肉骨王😍
正宗星馬菜主打肉骨茶👍🏻👍🏻
依家香港天氣濕到一個點肉骨茶去濕真係好啱😬
呢度個肉骨茶呢係新鮮煲起 上菜嘅時候呢仲係熱辣辣㗎🤭
2020-04-01 63 瀏覽
個日去開銅鑼灣 就搵住附近既朋友食餐飯。最近疫情原因都好小出門, 難得可以見下朋友食餐飯。但呢排出去食飯都好擔心 不過呢間餐廳都好貼心有比紙巾我地放低個口罩亦都提供酒精搓手液比我地 好貼心!餐廳地鋪黎講都算大!肉骨茶湯(小碗) $38一黎已經聞到好熟悉既肉骨茶個陣藥材味😂 裏面有小小枸杞 感覺好養生😌 馬來椰漿飯 Nasa Lemak $118意想不到的味道啊!😱 食落有小小咸亦有小小甜 咸甜交集之中仲有陣淡淡椰香🤩 之前未食過椰漿飯 原來係咁好味😍! 而且啲飯唔會漿住曬一舊舊咁 食落都粒粒分明😚仲有兩隻炸雞翼 食落非常脆而且腌得夠味 再加埋個泰式雞醬更加惹味😋海鮮叻沙 Seafood Laksa $118裏面有大蜆,魷魚,青口,大蝦,魚片。我叫左摻摻 姐係油麵加米粉🥰 米粉超索湯汁 超好味 而且份量都幾多👍🏻 個叻沙湯都好重椰香味有小小辣 唔算太辣😁

肉骨茶湯(小碗)
肉骨茶湯(小碗) $38

馬來椰漿飯
馬來椰漿飯 Nasa Lemak $118

海鮮叻沙
海鮮叻沙 Seafood Laksa $118
2020-03-31
肉骨茶湯(小碗)
馬來椰漿飯
海鮮叻沙
2020-03-31 155 瀏覽
疫情之下都減少左出去食既意慾,今日難得同朋友行完山 係銅鑼灣買完野,但又唔想去咁多人既地方度食, 就行左去大坑睇下有咩正嘢。呢間餐廳主打新馬野,無得去旅行唯有食嘢懷念下都好啦☹️ 地方都好闊落,同隔離枱都唔相近。一入到嚟員工好細心咁放底左酒精搓手液加紙巾,抵讚! 然後我地就叫左一個海鮮喇沙,乾肉骨茶,馬拉盞蕉葉燒倉魚。海鮮喇沙($98)我地揀咗油麵加米粉,即係摻摻🤤呢個喇沙帶小甜 偏辣 ,同出面淨甜既味道有更多層次。海鮮有蝦、青口、花甲、魷魚,全部都滲曬喇沙湯底既味好香,魷魚仲特別爽口。普通肉骨茶就試過,乾肉骨茶($118)就未聽過喇,就問下係咩嚟,原來係用翻製湯既材料醬炒腩排肉。腩排肉肥瘦參半,質地軟腍又入曬味🤪因為咁樣反而無湯咁乾。而馬拉盞蕉葉燒倉魚 ($138),拆開芭蕉葉就勁香,倉魚上塗抹左馬拉盞醬,辣辣地好口胃。唔講笑啲皮脆到好似炸過嚟咁🤤最後覺得今日行山吹左成日風都係想飲番完湯暖下身,就叫左碗肉骨茶湯($38)。好重藥材味,杞子當歸味好出,飲完即刻暖曬。

呢間餐廳主打新馬野,無得去旅行唯有食嘢懷念下都好啦☹️

2020-03-28 51 瀏覽
好耐好耐冇去過大坑,咁岩果日同朋友係銅鑼灣行完街,行行下去到大坑附近。一於入去搵下好野食先。依間星馬菜係斜路上面,都唔算難搵,我同朋友見到依間鋪頭大獲好評。點可以錯過呢一去到店員就比搓手液我地消毒,加分👍🏻😍我地叫左一個細size既肉骨茶,湯味唔算好重藥材味,但都有肉骨藥嘅風味,值得一提既一定係佢嘅豆卜同冬菇。吸晒湯底嘅精華👍🏻我朋友就叫左個無骨海南雞飯。我地一見到個油飯就覺得好過癮☺️☺️好似金字塔咁,都真係幾特別。啲雞又滑,加埋油飯。都幾滿足嫁經過大坑又想試星馬菜嘅,可以去試試佢☺️☺️
一於入去搵下好野食先。

依間星馬菜係斜路上面,都唔
算難搵,我同朋友見到依間鋪頭大獲好評。點可以錯過呢

一去到店員就比搓手液我地消毒,加分👍🏻😍

我朋友就叫左個無骨海南雞飯。

經過大坑又想試星馬菜嘅,可以去試試佢☺️☺️
2020-03-27 48 瀏覽
好耐無食馬拉野,朋友介紹我黎大坑食呢間肉骨王,6點幾黎到食第一輪,所以唔算好多人👍🏿雖然friend話佢個肉骨茶好好食,但男友唔食肉骨茶,唯有下次再試啦~叫左一個咖喱牛,加30蚊要農夫包,點知個包大過個頭!我地都O晒咀!個包原來好鬆軟,1D都唔韌,配埋咖喱汁真係好惹味!食下食下食晒成個!!!咖喱好多料,叫左牛肉,仲有菜,牛仲好淋!個汁似紅咖喱所以特別香!另外串燒都好食呀,juicy!可以要晒3款肉,每樣2串~最鐘意牛肉HAHA!!
2020-03-26 30 瀏覽
之前聽過朋友講大坑呢間肉骨皇真材實料,今次專登去試下招牌肉骨茶(細):材料方面有金菇、杞子、冬菇、豆卜、枝竹,裝到好滿😂有個細細既爐㷫住唔怕凍哂,湯唔會好咸,飲落藥材味出,但唔會出到苦。雖然好足料,但一d都唔油,肉數埋都有7-8舊,肉仲好實淨,唔會散收收,咬開陣藥材味飛哂出黎建議跟個白飯,d湯撈落飯度食,湯既味會更加出無骨海南雞飯:跟個湯黎,d雞仲暖暖地,毫無置疑雞味好出,但唔會好肥好油,今次係雞胸,但食落真係唔鞋,而且塊皮一定要食埋,好滑。底有芽菜,好多水份,食完濃味野岩哂。油飯唔係得個色,真係好重雞油味,仲粒粒分明,會食唔停口羅漢果桂圓茶:杯面滿滿既杞子,仲要數埋差唔多成十粒桂圓,過足口癮,羅漢果味係清甜,唔會甜到漏,好順口焗咖吔麵包伴雪糕:極力推薦外皮好脆,而且外脆內軟,因為搽左牛油焗,好香牛油味,咸咸地咬落入面仲幾煙忍咖吔口感綿滑,帶椰香但唔係死甜,配埋芋頭雪糕,冰火既口感
之前聽過朋友講大坑呢間肉骨皇真材實料,今次專登去試下

唔怕凍哂,湯唔會好咸,飲落藥材味出,但唔會出到苦
出黎建議跟個白飯,d湯撈落飯度食,湯既味會更加出

無骨海南雞飯:跟個湯黎,d雞仲暖暖地,毫無置疑雞味好出

,羅漢果味係清甜,唔會甜到漏,好順口

焗咖吔麵包伴雪糕:極力推薦
咖吔口感綿滑,帶椰香但唔係死甜,配埋芋頭雪糕,冰火既口感
  • 焗咖椰吐司伴雪糕
  • 肉骨茶