2019-04-02 261 瀏覽
網上見廣告有推出新野,一時間俾張相吸引住就pat pat 痕黎試下門面大大幅蛋包西炒飯你都咪話唔吸引!不過旁邊既餐牌又好吸引,最後........竟然都係叫左個特餐同葱花玉子牛丼😂😂包就無咩特別,蛋係幾嫩同厚牛肉夠味唔鞋口,咸淡適中,普通茶餐都遇到最後呢個葱花玉子牛肉丼普通茶記無既佢呢度有,無叫蛋包西炒飯,叫左呢個😳,真係鬼掩眼!肉係用牛頸脊,唔錯幾嫩滑無筋,份量十足!雖然汁多,但味道就偏淡整體來說,食完無咩特別,唔會有「哇!好正呀!下次再試第二樣!」如果要食嫩蛋,好多茶餐都食到,價錢都偏貴,不過如果想遇下發哥都可以黎碰碰運氣

門面大大幅蛋包西炒飯你都咪話唔吸引!

不過旁邊既餐牌又好吸引,最後........

竟然都係叫左個特餐同葱花玉子牛丼😂😂

包就無咩特別,蛋係幾嫩同厚

牛肉夠味唔鞋口,咸淡適中,普通茶餐都遇到

最後呢個葱花玉子牛肉丼

2019-03-30
2019-03-30 317 瀏覽
炒滑蛋真係會令人百吃不厭,係何文田9點考完車,見時間尚早,就去咗九龍城聯發食早餐。聯發係由澳牛第二代開嘅,味道同澳牛有九分似。唯一唔同嘅係呢度個節奏就慢啲,食得慢唔會有人催你走。呢度炒蛋永遠都係信心保證,蛋味重又夠滑,唯一可惜係分量太少想食多啲。多士好厚,但咬落去就好鬆軟。至於通粉就好普通,煎一塊午餐肉再加通粉,係屋企都會整到嘅水準。奶茶方面,就用咗黑白淡奶,奶同茶嘅味道平均,有水準。希望下次都有時間可以再來呢度食早餐😋😋😋
早餐

早餐
  • 早餐
2019-03-25 108 瀏覽
細細個喺大快活食過第一次炒滑蛋之後,就對炒滑蛋瘋狂愛上。如果你喜歡食炒滑蛋,一定要去九龍城試吓聯發餐廳。今日難得喺樂富返工,一到lunch Time就已經諗起聯發,心思思想去九龍城食飯,排咗10分鐘左右就入得,入到去比佢牆邊一幅畫吸引,幅畫上面有一碗炭火叉燒飯。平時去聯發都係叫常餐食炒蛋多士,但今日就俾幅畫令我叫咗碗滑蛋炭火叉燒飯($78)除咗滑蛋保持一貫水準之外,炭火叉燒味道有驚喜,好有層次。聯發除咗炒滑蛋,炭火叉燒都係必食推介
除咗滑蛋保持一貫水準之外,炭火叉燒味道有驚喜
,好有層次。聯發除咗炒滑蛋,炭火叉燒都係必食推介
2019-03-25
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 炭火叉燒飯
2019-03-22 99 瀏覽
今日同朋友黎開九龍城,就直接喺九龍城呢度食嘢,去返之前食過嘅聯發,因為之前食嗰啲嘢食我都覺得OK ,但係由於晚餐關係我唔想食太多野,所以今次淨係叫咗一個餐蛋治,我都自從澳洲牛奶公司出咗名之後,間間茶餐廳都想整到自己蛋子好厚好厚,但係又唔係間間整得好食,呢間來講都整得OK嘅,而且個多士都烘得幾趣,都尚算滿意
【 九龍城聯發茶餐廳專#蛋控 漩渦蛋包西炒飯 🥚】九龍城聯發茶餐廳專 漩渦蛋包西炒飯 漩渦蛋包西炒飯 $78 蛋滑 汁多 飯仍保持乾身 不會痴埋一堆 蛋汁都蓋過每顆飯粒 推介 🍳炭火叉燒炒蛋飯 $78 🥪公司文治(牛) $48🍞法蘭西多 $28 比較普通 勝在份量多 飽肚 🖇 聯發茶餐廳整體來講位置都算多 推介漩渦蛋包西炒飯個飯係保持到乾身 粒粒分明 值得食嘅📍 九龍城侯王道2-4號地下1號舖📞 27188832⏰ 7:00-22:30 •
【 九龍城聯發茶餐廳專#蛋控 漩渦蛋包西炒飯 🥚】

九龍城聯發茶餐廳專 漩渦蛋包西炒飯

📍 九龍城侯王道2-4號地下1號舖
📞 27188832
⏰ 7:00-22:30 •
2019-03-18 92 瀏覽
餐廳位於九龍城候王道,叫左一碟滑蛋葱花叉飯,份量十足,飯面被煎蛋完全遮蓋,蛋香樸鼻,'內裡有大量义燒和洋葱,有D似芙蓉蛋,义燒半肥瘦,幾甘香,洋葱香甜可口,不會腥辣,秘製甜豉油更加錦上添花,水準之作!
2019-03-18 153 瀏覽
是日男朋友係依頭踢波,我地就係九龍城食晚飯,又唔想食泰國野就搵其他啦,結果搵到依間聯發。睇到openrice comment都係話佢個蛋包飯好正,同一般茶記唔同,我就比佢個蔥花牛肉飯吸引左,不過成88蚊真係好貴(淨飯無野飲)比我既感覺係佢係貴價版吉x家但多隻蛋,牛既份量都多既但係醬汁唔夠味,撈埋蛋之後更加係溝淡左。男朋友食佢個蛋包飯,我無試到但會話ok ge, 兩個人叫左兩個飯一杯野飲都成兩舊水,茶記黎講佢真係好貴,試一次就夠喇。
2019-03-18 198 瀏覽
每次外遊之後,都會好掛住香港嘅茶餐。聯發係一個長輩介紹我試一試嘅茶餐廳。佢特別喜歡呢度嘅沙嗲牛肉。上幾次我都跟佢嘅選擇,不過今日我就想食叉燒意粉。為左對比一下同另一間我食開嘅連鎖茶記嘅質素有冇好大差別。無容置疑,呢度整體感覺係較地道,好有舊式香港情懷。今日係午飯時候去,好好彩唔洗排隊。服務都唔錯,雖然不至於五星級飯服務,但會俾足夠時間你落單,仲有同你吹兩句咁。食物方面,個蛋唔夠多汁唔算好滑,我覺得比較失色。叉燒意粉不過不失,我覺得呢度啲沙嗲牛肉好食啲。價錢稍貴,一個餐要五十幾蚊。我朋友叫左個原個蕃茄牛肉飯,差唔多八十蚊。茶記黎講,都算幾貴。總括黎講未去到好好味,但都足夠令我再返黎食。一來我鍾意支持小店,二來市面有太多唔合格嘅茶餐了😅

茶餐

2019-02-28
2019-03-17 140 瀏覽
今天下午點了一個滑蛋叉燒飯,一見到叉燒飯第一下就覺得蛋怎麼炒得這麼滑,果然是招牌叉燒飯。吃下第一口,不禁想起食神入面家燕姐大叫的一句對白:實在太好味啦!因為蛋很滑,叉燒肥瘦適中,而且我本身是洋蔥控,裏面的洋蔥鮮甜水嫰,加上秘製甜豉油,整日就給這個叉燒飯充滿電了!奶茶也是正宗的茶餐廳製法,香滑茶味濃。九龍城一向是美食之城,當中茶餐廳也是歷史悠久,老師傅大有人在。如果我住在九龍城,想必這裏已成為我的飯堂了。
2019-03-13 143 瀏覽
好久沒有到這所於龍城區內甚為有名的茶記開餐啦....不常來的原因,除了是要專道而來怕麻煩之外,價位當然是另一個原因 ---- 四十多大洋一個尋常早餐,絕不是能夠天天吃的....又是一杯熱檸水在陪伴我,實在太乏味....不過為了健康著想,就算茶啡癮狂起,也都要強忍住....許多人為了眼前的炒蛋而來。事實上衝著澳牛的光環及面子,弄出來的蛋絕對差極有個譜的,不過在小弟心目中,澳牛的出品一向都沒有甚麼大不了,基本上您在家如果用心一點去處理蛋的話,一樣也可做出這樣的效果。況且今次來吃,亦發現無論在滑度以至蛋香都比以前遜色,那就更不會覺得太可惜了....厚多烘得不錯,是真的外脆內綿的。但遺憾是牛油下得非常少,味自然就寡...若我沒記錯,從前應是有兩片餐肉的,現在就只變成一塊,而且還是小件及肉質散散,較差品質的;湯一如以往般是雞湯底,這當然比白水湯好;米粉的texture怪怪的,有點生生硬崩崩的,好像不太能吸到湯....四十多大洋換來這般一份早餐,除了說一句遺憾之外,就真不知如何表達了....
好久沒有到這所於龍城區內甚為有名的茶記開餐啦....

$43 (早餐)
今日黎左九龍城覓食黎到第三站聯發炒滑蛋啦💕💕💕💕真好好耐無食過啦,原來係會掛住既真係由於先前食左好多野啦,而我地係衝住嗰炒滑蛋而黎既,所以就只係嗌到左嗰快餐啦快餐就即係只有多士同炒蛋🥚🥚🥚配餐飲我地嗌左茶走同埋熱鮮奶🥛🥛🥛🥛🥛其實我好想試下佢嗰漩渦蛋西炒飯嗰賣相一流呀。。。但真係太飽了啦同職員傾計期間話嗰漩渦蛋西炒飯好似就黎無啦,話會定時提出下新野,我欣賞您地既創新呀首先茶走同鮮奶黎到,茶走好滑如果熱多小小就好啦杯奶就係樽裝維記鮮奶倒出黎既至於嗰炒蛋多士就keep到水準,creamy既,蛋味重既,果然係日本蛋喔💕💕茶走💕💕熱鮮奶💕💕茶餐💕💕炒蛋多士
今日黎左九龍城覓食
快餐就即係只有多士同炒蛋🥚🥚🥚配餐飲
嗰賣相一流呀。。。但真係太飽了啦
首先茶走同鮮奶黎到,茶走好滑
如果熱多小小就好啦
杯奶就係樽裝維記鮮奶倒出黎既

💕💕茶走

💕💕熱鮮奶

💕💕茶餐

💕💕炒蛋多士

2019-03-02 85 瀏覽
今日放假,去了九龍城食午餐,看網上推薦了這間專食蛋的茶記,便立刻揀呢間。一點半到,剛剛是食飯時間,所以等了一陣才可以入坐。我們三人叫了一個特餐、黯然銷魂飯、漩渦蛋包西炒飯。特餐一般,沙嗲味好濃好鍾意,牛肉不會太硬,但沒什麼值得再去試。叉燒飯之前有叫過外賣,好好味,所以再叫,但反而沒外賣好味,少點燒烤味,味道差一點。蛋包飯個漩窩蛋整得好香好滑,好好味,但入面的炒飯就沒什麼特別,炒得也不太夠味,但值得一試。本身我是想試滑蛋蔥花叉燒飯,但原來只有晚上才有,很可惜,下次有機會會再來試試。

一點半到,剛剛是食飯時間,所以等了一陣才可以入坐。
我們三人叫了一個特餐、黯然銷魂飯、漩渦蛋包西炒飯。

• 漩渦蛋包西炒飯
  • 炭火叉燒飯
2019-02-19 114 瀏覽
朋友相約去九龍城食個午餐,行到街中間已經見到好多人係門口,等左一陣好快就有位叫咗個常餐,沙嗲牛意,食落有驚喜,湯底做得好好,意粉軟硬適中,牛肉嫰滑,另外套餐跟火腿煎蛋,雙面蛋煎好靚,見到有支甜豉油係枱,蛋加豉油最美味,食得出蛋嘅質素不錯,蛋大大隻,蛋黃冇腥味朋友叫咗蛋炒飯,賣相一流,雞蛋控大愛之選,蛋香滑無比,內裏包住炒香左既西炒飯,飯炒得粒粒分明,加上茄汁調配得很好, 不過好大碟,食晒真係好飽另外叫左西多士,比一般普通西多士厚一倍,炸得四邊角鬆脆,塗上牛油同糖漿,好味熱奶茶,香滑茶味濃,但一啲都唔苦澀不過以荼餐廳以論,價格頗貴

熱奶茶,香滑茶味濃,但一啲都唔苦澀

不過以荼餐廳以論,價格頗貴

2019-02-19 83 瀏覽
蛋控出沒💭見到張poster就比呢個漩渦蛋包西炒飯吸引左!等左五分鐘倒就上枱啦,可見炒蛋系半生熟狀態,煎得幾靚仔😎簿簿一片蛋所以食起上黎都幾嫩滑!蛋內包住西炒飯😄配料有腸仔,牛餐肉!炒飯嘅蕃茄味就略嫌吾多凸出啦🤔不過份量黎講就真系好大份,定價亦高,所以吾大食嘅建議share食就岩哂☝️另外不得不叫嘅就系紅豆冰,好足料同正宗😊😊紅豆粒粒軟硬適中又夠甜,微微壓紅豆,就會飲到起沙紅豆冰!真心正

2019-02-16 259 瀏覽
今天又專程來到這家傳說是澳牛2.0的聯發茶餐廳(聽說是澳牛老闆的兒子所開)為了這個被打手吹捧的漩渦蛋包西炒飯,特意跑了兩天QAQ (前一晚說賣光了!)★★★漩渦蛋包西炒飯 $78沒有西炒飯只有白飯但我是特地為這個而來的啊怎樣也要點這個呃下like吧先做個介紹炒蛋用了三種蛋製成湖北蛋-偏橙紅 蛋味較濃香湖南蛋-大粒而綿滑北京蛋-蛋白較多 令蛋較滑身嗯...吹得很厲害的樣子一上枱,賣相也非常吸引,華麗麗滑溜溜的感覺滿心期待地繼續試......滑就的確很滑!吃起來就不算很濃,有點薄身......加上沒有西炒飯配料,叫做有茄汁蛋汁調下味除了吃它的精美賣相,口感份量略失所望。★★黯然炭火叉燒飯 $78蛋包飯賣樣偏貴可以理解,但這個黯然炭火叉燒飯也要賣到$78,真的匪夷所思先說份量根本不夠,叉燒偏瘦非常一般不夠味,更加沒有所謂的炭火味;口感略乾身粗糙,甚至可以說是鞋口帶苦;蛋也不夠香滑,飯亦沒有豉油汁,味道實在是太過一般超不值!但聽說這家店就是走比較清淡健康的路線?個人來說要吃茶記吃叉燒,還是喜歡較濃味肥膩。★★Double超厚法蘭西多 $38又是他們推薦的主打其一賣相也夠厚夠挺身但原來又是賣樣.
為了這個被打手吹捧的漩渦蛋包西炒飯,特意跑了兩天QAQ (
前一晚說賣光了!)

★★★漩渦蛋包西炒飯 $78

湖北蛋-偏橙紅 蛋味較濃香
湖南蛋-大粒而綿滑
北京蛋-蛋白較多 令蛋較滑身

嗯...吹得很厲害的樣子
一上枱,賣相也非常吸引,華麗麗滑溜溜的感覺
滿心期待地繼續試......
滑就的確很滑!
吃起來就不算很濃,有點薄身......
加上沒有西炒飯配料,叫做有茄汁蛋汁調下味

除了吃它的精美賣相,口感份量略失所望。

漩渦蛋包西炒飯

★★黯然炭火叉燒飯 $78
蛋包飯賣樣偏貴可以理解,
但這個黯然炭火叉燒飯也要賣到$78,真的匪夷所思

先說份量根本不夠,
叉燒偏瘦非常一般不夠味,更加沒有所謂的炭火味;
口感略乾身粗糙,甚至可以說是鞋口帶苦;
蛋也不夠香滑,飯亦沒有豉油汁,味道實在是太過一般超不值!

但聽說這家店就是走比較清淡健康的路線?
個人來說要吃茶記吃叉燒,還是喜歡較濃味肥膩。

★★Double超厚法蘭西多 $38
又是他們推薦的主打其一
賣相也夠厚夠挺身
但原來又是賣樣......
牛油久久未能溶化.....明顯西多不夠熱,
切開裡面是沒有醬的,蛋汁也沒有完全索入
就是普通麵包點牛油加糖漿來吃....
$38寧願到旁邊超市買麵包搽煉奶
黯然炭火叉燒飯

九龍城 聯發茶餐廳
整體評分★★

地理環境★★★
店舖較狹窄,尚算企理乾淨,普通茶餐廳環境

服務★★★
普通茶餐廳服務,愛理不理,自己顧自己啦

食物★★
好想在賣相上加分,但奈何味道及份量實在太強差人意。
吃完要再去M記叫份超值套餐才有飽足感......

價格★
茶餐廳來說真的好貴!Lunch人均一百多。主要是真的不值這個價吧!
2018-10-26
20 分鐘 (堂食)