2019-03-18 146 瀏覽
每次外遊之後,都會好掛住香港嘅茶餐。聯發係一個長輩介紹我試一試嘅茶餐廳。佢特別喜歡呢度嘅沙嗲牛肉。上幾次我都跟佢嘅選擇,不過今日我就想食叉燒意粉。為左對比一下同另一間我食開嘅連鎖茶記嘅質素有冇好大差別。無容置疑,呢度整體感覺係較地道,好有舊式香港情懷。今日係午飯時候去,好好彩唔洗排隊。服務都唔錯,雖然不至於五星級飯服務,但會俾足夠時間你落單,仲有同你吹兩句咁。食物方面,個蛋唔夠多汁唔算好滑,我覺得比較失色。叉燒意粉不過不失,我覺得呢度啲沙嗲牛肉好食啲。價錢稍貴,一個餐要五十幾蚊。我朋友叫左個原個蕃茄牛肉飯,差唔多八十蚊。茶記黎講,都算幾貴。總括黎講未去到好好味,但都足夠令我再返黎食。一來我鍾意支持小店,二來市面有太多唔合格嘅茶餐了😅

茶餐

2019-02-28