2022-07-12 211 瀏覽
template🇭🇰 聯發茶餐廳·漩渦蛋包西炒飯$78 l 雞扒出前一丁茶餐$65因為我哋個日太遲去到啦 佢地既叉燒已經賣晒 所以我哋就嗌咗呢個漩渦蛋包飯 佢個蛋整出嚟冇佢張相咁漩渦 好在都唔會太老 不過我自己都係鍾意澳牛個炒蛋多啲🙊之後入面個西炒飯就正正常常啦 反而佢個雞扒出前一丁整得幾好食 佢個出前一丁煮到岩岩好 而且塊雞扒都好大塊 煎到好靚 不過呢個價錢就真係偏貴 可能真係要食佢個叉燒飯🤣🤣·📍九龍城侯王道2-4號地下1號舖·#rbyeat #rby好去處#rby港式#rby九龍城
template

#rbyeat #rby好去處
#rby港式
#rby九龍城
2022-06-20 227 瀏覽
呢一間茶記最特別一定係因為發哥成日都會嚟~難怪長期都咁好高人氣!佢哋嘅爆餡蛋牛治真係必食!呢度嘅蛋牛治嘅內餡比平時真係多幾倍🤩個蛋炒得好滑 蛋香味都好濃郁 再配埋鹹牛肉 真係冇得輸🥪
2022-05-17 405 瀏覽
已經好耐冇食聯發既糯米雞,所以就去撞下睇下有冇得食!因為真係期待咗好耐,有睇之前寫聯發既糯米雞就知又大又足料,加埋辣椒油真係「絕」!但今次真係水準好差!最基本糯米雞熱辣辣都做唔到,要夠熱食先可好味架嗎!但係就只係和暖🙈而且分量比以前嚟食少咗,味道差咗,餡料亦都揸流攤咗!失望!本身以為可以食到好西,或者可能因為疫情所以水準差咗?!曾幾何時因為個糯米雞我會成日想食,希望下次再嚟食既時候,會回復正常水準!

但今次真係水準好差!

而且分量比以前嚟食少咗,味道差咗,餡料亦都揸流攤咗!失望!
本身以為可以食到好西,或者可能因為疫情所以水準差咗?!
2022-05-16
$42 (早餐)
特餐 沙爹牛肉出前一丁佢既出前一丁採用日本版,湯底似沙茶醬,沙爹牛肉整到幾香,佢啲沙爹醬仲帶啲花生粗粒🤩都幾好食!!湯底唔會太油,飲得落口,我就反而中意香港版出前一丁多啲,因為日本版偏霖身,麵條偏幼,可能我食開香港版,口味慣左。炒蛋都炒得好滑身,唔錯!煎蛋叉燒飯叉燒份量勁多😍啲叉燒經過炭燒,都有少少燶邊既,呢個係半肥瘦,咬落都霖,幾好食😋😋不過我就覺得佢整到唔係甘值$78🥹覺得$78可以再好食啲先值個價凍奶茶叫左少甜少冰,冰係碎冰黎,佢少冰真係有少到,唔似坊間茶餐廳甘玩野,佢個比例係岩岩好!佢啲冰融晒都唔會好淡,淡到似奶水,仲係甘濃郁😍真係覺得好好飲!!
特餐
沙爹牛肉出前一丁
炒蛋都炒得好滑身,唔錯!

煎蛋叉燒飯

凍奶茶
  • 炭火叉燒飯
  • 奶茶
  • 沙爹牛肉麵
2022-04-29 286 瀏覽
去過九龍城咁多次 第一次入來 點了個招牌叉燒蛋飯 有點失望 叉燒感覺有些鞋口 好乾 係瘦嘅叉燒但係個蛋唔錯 幾滑 但係略嫌有啲淡 可能我比較鍾意濃味一點 飯上的汁亦都比較少 呢個飯試過一次就夠!
去過九龍城咁多次 第一次入來 點了個招牌叉燒蛋飯
有點失望 叉燒感覺有些鞋口 好乾 係瘦嘅叉燒
但係個蛋唔錯 幾滑 但係略嫌有啲淡 可能我比較鍾意濃味一點
飯上的汁亦都比較少 呢個飯試過一次就夠!
2022-04-29
九龍城是傳統食肆雲集的地方,有平有貴,market position 各有各做,去開買嘢,上OpenRice search 下有冇D好介紹,選中這間發哥成日去的港式茶餐廳,聞名不如見面就行去試下。叫咗個常餐$63,仲貴過澳牛的$56(由4月18日已作13%調整後的價錢),究竟係唔係咁好食呢,價錢貴D,客人的expectation 就會高D, 以下是從客觀的viewpoint和澳牛作出比較:抵食情度澳牛是3星,即中中地啦,但他的通粉份量作為午餐或晚餐都算足夠,可餵飽一個后生仔,聯發食完後,還要到附近添食才飽。食物質數*聯發碟沙嗲牛有5片,酱一把,雖然寫住鮮牛沙嗲,惜没有牛味只有醬味,澳牛則是傳統醃製,保留著牛肉的原本鮮味。*通粉就澳牛鸁了,軟而不易斷,聯發的通粉則微硬但易斷,湯底則略濃於澳牛,不過熱度則不足。*兩家都是即叫即煎雙蛋,兩家都好好味,蛋味濃,蛋白juicy,聯發用的蛋黃比較偏红和濃度高,煎蛋則聯發勝。✌*聯發個餐有餐飽加件牛油,個飽serve前入微波爐再出,微温但表面略乾和皺皮,澳牛方飽卻新鲜有韌性,比聯發好。*聯發杯茶一般般啦和其他茶餐廳差不多,澳牛人流旺,茶、啡都好和香。

抵食情度

食物質數

衛生情度
兩間本來都差不多,但聯發隻碟竟然有兩處崩裂,掂樣serve人呀!🙄

至於服務和環境兩間都不相伯仲。

價錢貴,食物質數又不是好outstanding,我唔覺得聯發sell的懷舊值得這個 premium呢, 難道要發哥日日出手相助嗎?🤣🤣🤣
2022-04-25
九龍城好多好嘢食,呢間聯發都有條短短嘅人龍,大約十分鐘就入到去啦!🔸常餐(💰$61)牛油多士、火腿炒蛋、叉燒一丁、熱咖啡🔸特餐(💰$64)牛油多士、火腿炒蛋、沙嗲牛一丁、熱檸茶其實全部嘢食都好味架,呢度嘅多士感覺比一般多士厚,好香麵包味。炒蛋都好滑好香!沙嗲牛有好多塊,牛肉質素都算好,不過沙嗲味就淡啲。叉燒亦燒得幾好,燶邊,肥瘦適中。轉一丁都唔洗加錢。整體黎講都好味架😋🔸法蘭西多士(💰$30)多士真係好厚好厚!好正呀!炸得熱辣辣,有好大舊牛油,加埋蜜糖,阿姐仲好好俾埋煉奶添!雖然邪惡,但真係超好味!😋😋❤️不過佢嘅價錢就比其他比其他好味茶餐廳貴啦。但佢嘅服務都不錯,啲姐姐都笑笑口嘅。評分:8/10👍🏻(如果平啲會高分啲😂)

🔸常餐(💰$61)
牛油多士、火腿炒蛋、叉燒一丁、熱咖啡

🔸特餐(💰$64)
牛油多士、火腿炒蛋、沙嗲牛一丁、熱檸茶

🔸法蘭西多士(💰$30)
法蘭西多士

評分:8/10👍🏻(如果平啲會高分啲😂)

法蘭西多士
據聞, 聯發茶餐廳係周潤發經常會光顧的九龍城餐廳之一。咁岩小編自己一個入開九龍城, 梗係要試一試佢。🍞🧈🍲🍳特餐 ($63)麵包方面可以揀牛油方包、餐包、多士(加1蚊), 見唔係度度有餐包食, 小編就跟左個餐包。餐包比較實心, 好飽肚但可能本身比較prefer 麵包軟熟既緣故, 下次都會叫番方包算。蛋就有得揀炒蛋煎蛋, 聽講呢度炒蛋出名咁梗係試炒蛋啦。可惜有啲失望, 蛋香味唔夠, 都係鐘意澳牛個炒蛋多啲。反而個沙嗲牛肉通就有驚喜喇, 通粉好挺身, 同其他茶記個腍身通粉好唔同, 個通粉本身係好食。沙嗲牛肉好香花生味, 鐘意花生既朋友唔好錯過。常餐黎講63蚊呢個價錢絕對唔平, 小編覺得可以一試, 但唔算抵食。🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾Ranking (5分為滿)卡路里爆標程度: 😈😈😈😈Cheat Meal 推薦程度: 😍😍等候時間: 0

🍞🧈🍲🍳特餐 ($63)

🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾

Ranking (5分為滿)

卡路里爆標程度: 😈😈😈😈

Cheat Meal 推薦程度: 😍😍

等候時間: 0
2022-02-27 301 瀏覽
同朋友路過諗住試下一入去睇餐牌都覺得瀨瀨地野痴線 叉燒蛋飯88蚊野飲另計常餐四十幾 得兩塊包 蛋同火腿 冇麵都算又唔係特別好食。。。 唯獨係啲姐姐態度幾好 但係一定唔會再去
同朋友路過諗住試下
一入去睇餐牌都覺得瀨瀨地野
痴線 叉燒蛋飯88蚊野飲另計
常餐四十幾 得兩塊包 蛋同火腿 冇麵都算
又唔係特別好食。。。
唯獨係啲姐姐態度幾好
但係一定唔會再去

2022-02-15
2022-02-07 331 瀏覽
第一次食野食到咁嬲一間出名賣常餐既野可以無公仔麵都算60蚊既份量少都算 份蛋可以一d味都無仲叫我地自己落鹽 真係dllm我自己屋企炒蛋都好食過佢唔係話要比較 但60蚊既常餐連澳牛1成質素都無澳牛賣緊48炸另外個牛丼 依個真係dllm咸撚到喊 D牛仲要係硬嫁盛為88大元 飲野仲要另外加錢 事前問有無連飲品 佢無答 就直接問你想飲乜到埋單先知係散叫盛為22蚊 1 d責任心都無除咗杯茶好飲之外 依間野真係比狗食究竟係出名d乜 出名難食?
第一次食野食到咁嬲

盛為22蚊
1 d責任心都無

除咗杯茶好飲之外
依間野真係比狗食

究竟係出名d乜 出名難食?

2022-01-28 341 瀏覽
Happy Friday 1月28日,返埋呢日準備收爐,天氣凍凍哋就諗起食熱辣辣嘅嘢,經過九龍城就諗住食個火腿通加炒蛋多士,點知佢晚市冇哂呢啲常餐,反而有煲仔飯,仲有好多款選擇,咁就決定叫煲仔飯食。見到門口外面有人影個餐牌,仲有啲外賣喺度等緊。見到咁多款嘅煲仔飯,最後揀咗老闆推介嘅滑雞煲仔飯加條膶腸,另再加一個豉汁排骨煲仔飯。落咗單後就要乖乖等25分鐘。除咗煲仔飯,仲有其他選擇。下次可試吓叉燒雞扒飯,推介嚟嘅。等到一段時間後,伙計交一大個袋俾我哋,仲要感覺到好熱嘅氣由個袋入面散發出嚟。心諗做乜咁重,一上到車打開,簡直唔相信自已隻眼,外賣都成個煲仔俾埋你,仲要熱到要用錫紙包裹住都感覺到好熱。打開之後,淋上甜豉油,一陣香味飄嚟。入面仲有好香嘅飯焦!成個煲都俾埋你。食完個飯後,我哋好有手尾倒走垃圾,再將個煲仔俾番舖頭。環保♻️💪🏻每人$100度,我覺得呢間餐廳嘅煲仔飯好乾淨,好有心機,價錢好合理,值得幫襯。

除咗煲仔飯,仲有其他選擇。下次可試吓叉燒雞扒飯,推介嚟嘅。

2022-01-28
2022-01-22 278 瀏覽
☀️早餐 $45 (牛油多士+炒蛋+火腿出前一丁+熱朱古力)因為知道呢度最出名滑蛋所以都特登轉咗煎蛋做炒蛋試下~ 炒蛋色澤金黃 感覺比平時嘅炒蛋更深黃色🤤 調味唔會太重所以食得出蛋味特別突出質地嫩滑有蛋汁唔會乾爭爭☀️早餐 $45 (牛油多士+煎熟蛋+火腿通粉)牛油多士有烘底表面酥脆包身鬆軟火腿通粉就普普通通 係一般茶記水準 但火腿絲俾得好多唯獨係明明嗌咗熟蛋但其實都唔太熟 大概係7成熟 蛋黃仲係流心嘅。🍜雙蛋米粉 $36一上枱時俾米粉嘅份量嚇親 已經9成肯定自己唔會食得哂 最後果然如此🤭 見到煎蛋黃嘅流心一流 篤爆咗粒蛋黃之後撈埋米粉一齊食超正超滿足另外佢哋米粉嘅質地拿捏得好好 唔會煮得太耐腍哂 亦唔會煮唔夠有啲硬到好似鐵線咁🤣🍫熱朱古力 (跟餐)佢哋嘅熱朱古力比一般茶餐廳嘅高質 唔會太水或太甜 但爭咁啲黏性同埋可以更濃稠😆☕️熱咖啡 (跟餐)咖啡偏酸而且奶香唔太夠 估計咖啡豆係fruity款不過就好夠熱
炒蛋多士

☀️早餐 $45
(牛油多士+炒蛋+火腿出前一丁+熱朱古力)
因為知道呢度最出名滑蛋
所以都特登轉咗煎蛋做炒蛋試下~
炒蛋色澤金黃 感覺比平時嘅炒蛋更深黃色🤤
調味唔會太重所以食得出蛋味特別突出
質地嫩滑有蛋汁唔會乾爭爭

☀️早餐 $45
(牛油多士+煎熟蛋+火腿通粉)
牛油多士有烘底
表面酥脆包身鬆軟
火腿通粉就普普通通 係一般茶記水準 但火腿絲俾得好多
唯獨係明明嗌咗熟蛋但其實都唔太熟 大概係7成熟
蛋黃仲係流心嘅。

雙蛋米粉
🍜雙蛋米粉 $36
另外佢哋米粉嘅質地拿捏得好好 唔會煮得太耐腍哂
亦唔會煮唔夠有啲硬到好似鐵線咁🤣

🍫熱朱古力 (跟餐)
佢哋嘅熱朱古力比一般茶餐廳嘅高質
唔會太水或太甜 但爭咁啲黏性同埋可以更濃稠😆

☕️熱咖啡 (跟餐)
咖啡偏酸而且奶香唔太夠 估計咖啡豆係fruity款
不過就好夠熱
題外話/補充資料: 整體質素可以但價錢以茶記嚟講唔算平 可以轉戰其他🙂
炒蛋多士
雙蛋米粉
❀九龍城|聯發茶餐廳 ❀人生第一次食西多無花生醬之餘仲要係唔熱嘅 連塊薄切切嘅牛油都唔溶呀 盛惠$30仲要睇臉色呀🙂話說上星期同 @hungry 去九龍城探索下,去完cafe想食下麻甩野就諗住去樂園,點知原來星期日唔開😂 唯有去呢間茶餐廳。其實一心只想食蛋牛治不過唔可以叫一樣野咁少,就打算叫個滑蛋叉燒飯,點知原來得晚市有,唯有叫個以為穩陣既西多啦點知就中L曬伏🥲✧ 法蘭西多士 $30如題^^ 見到咁厚其實就唔expect裡面無花生醬,一切開咩都無好驚嚇🥲 同一塊炸白麵包有咩分別?🙂立刻google正常西多有無花生醬啦其實傳統港式西多就一般都會有但可能因為呢個係「法蘭」西多士所以冇掛😇 另外就係呢個西多肯定係炸定 唔係新鮮嘅上台果陣無煙 連塊薄到咁嘅牛油都唔溶就知拒咩料啦🙂簡單黎講就係雖然$30但都唔想俾囉😃✧ 蛋牛治烘底 $27相比之下呢個蛋牛治就好好多首先有蛋有牛都平過咩都無嘅西多3蚊🥰蛋同牛唔係炒埋一齊既我個人就麻麻炒蛋就算嫩滑 不過蛋香唔係好明顯係真嘅塊麵包就不過不失啦有少少乾咁啦—————————————————————ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_hkfoodLᴏᴄ

✧ 法蘭西多士 $30

Lᴏᴄᴀᴛion #168hk_klc
Rᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ
NOTHING
————————————————————
📍 聯發茶餐廳 (九龍城)
九龍城侯王道2-4號地下1號舖
2021-12-21 321 瀏覽
相信每個香港人由細到大都一定幫襯過一間茶記,勾起咗唔少人對呢種港式餐廳嘅回憶。茶餐廳起源自香港,呢種平民化嘅食肆最大特色莫過於揉合中西粵式食品,其中最明顯嘅例子就係常餐/茶餐,又有蛋又有多士,有時仲意粉配叉燒添!小編就係鐘愛茶記常餐(配蕃茄湯就最好🥰),除咗出哂名嘅澳牛,呢間位於九龍城嘅聯發茶餐廳,係澳牛第二代開設,餐廳嘅裝潢都同澳牛一樣有股懷舊味,傳聞發哥都成日出沒!茶餐($58) 嘅炒蛋係用左3種蛋去炒,十分香滑有蛋味,招牌叉燒係佢地嘅王牌,厚切爽滑又入味,略嫌我塊多士面過烘,多士上澳牛連牛油都均勻,呢塊多士就夠厚但過烘啦🥲

• 茶餐
2021-12-20 253 瀏覽
今日搭地鐵吾洗錢,就搭地鐵遊下香港,遊下遊下去左宋王臺站,順便去九龍城試試一間舊式茶餐廳,去到門口有幾個人等緊位,不過都好好彩,等左五分鐘就有位。蛋治(烘底)待應問蛋治洗吾洗烘底,我睇到OpenRice d相烘底係偏燶,如果吾烘會覺得無咁好食,所以我就問下可吾可以吾好烘咁濃,有d擔心覺得我好麻煩,好彩待應爽快答應,黎到又真岩岩好,吾會過燶,脆得黎又吾會太硬蔥花玉子牛丼初初以為會同吉野既差吾多味,原來又吾係wo,味道偏向中式,雞蛋撈埋牛肉,帶出牛肉既香滑,再撈埋蔥油,個味道又真係幾特別,飯量都算多,但因為汁料偏多,吾覺吾覺咁就會ko 曬成碗飯🙈

蛋治(烘底)

蔥花玉子牛丼