2018-11-15 135 瀏覽
今日去開九龍城做嘢,諗住喺呢邊搵吓嘢食啦,冇理由食嚟食去都係食嗰幾間,咁就去試吓新野,經過見到一間好似好普通嘅茶餐廳,但係佢嘅餐牌影咗啲好靚嘅相,咁就吸引左我入去啦,最吸引我嘅就係呢一個蛋包飯佢嘅外型非常之獨特,好似一個漩渦咁,雖然我唔會食呢舊蕃茄,但係呢舊蕃茄擺喺呢個位置的而且確點綴左成碟蛋包飯,如果睇相都會睇到其實呢個蛋炒得好滑,而蛋包飯入邊佢係用西炒飯做返底嘅,味道都算唔錯佢嘅外型非常之獨特,好似一個漩渦咁,雖然我唔會食呢舊蕃茄,但係呢舊蕃茄擺喺呢個位置的而且確點綴左成碟蛋包飯,如果睇相都會睇到其實呢個蛋炒得好滑,而蛋包飯入邊佢係用西炒飯做飯底嘅,味道都算唔錯

2018-11-14 161 瀏覽
個個都知九龍塘多美食😋聽講發哥每次黎都會揀呢間💁🏻‍♀️聯發茶餐廳👍🏻成日係小紅書search香港必去 都見到好多網紅推介!😍一入去就好有懷舊feel🇭🇰 坐無虛席🤭✨漩渦蛋包西炒飯 $78 包熱飲☕️人人都話必點! 蛋果然炒得好靚好好味🍳有少少半熟蛋汁流落飯到🤤其實同日本一切就散既蛋包飯(?)有得揮😆✨炭火叉燒飯 $68一上枱就哇出聲既大大舊又燒🐷 油脂分佈岩岩好 係燈光下折射閃下閃下tim💫入口徧煙韌少少 好多肉汁又好有咬口🥢✨西蘭法多 $28呢件係我咁大個女見過最厚身既西多士😂齋睇個樣都知道會好好食個隻😋但相機唔細食咁耐 要趁佢熱搽牛油等佢溶落塊多士度仲正🧚🏻‍♀️📍 九龍城侯王道2-4號地下1號舖
個個都知九龍塘多美食😋
📍 九龍城侯王道2-4號地下1號舖
用餐優惠
試食活動
2018-11-13 124 瀏覽
星期日晚上沒有工人的日子,女兒病了,但又想出來走走,結果去了聯發。本想食通粉,最後家人各自叫了精彩味美的飯菜!原個蕃茄牛肉蛋飯,一如往常,好味!新推出的煲仔飯,選了窩蛋牛肉飯,飯香又有干乾的飯焦!之前看漏了的葱油雞扒飯,葱香雞扒皮脆肉嫩,一碗雞飯三扒兩口便食完了,回味無窮!(新到的侍應服務很好添,讚!)
葱油煎蛋雞扒飯
2018-10-27
葱油煎蛋雞扒飯
2018-11-11 121 瀏覽
由1x年前開始, 我已經係"澳牛"忠實粉絲, 第一份工就喺澳牛附近返工, 本身又鍾意食炒滑蛋配多士, 成日食都唔覺厭。 自從"澳牛"要大排長龍之後都無食過, 太誇張了~之前收藏咗聯發茶餐廳但一直無機會去到, 始終地點喺九龍城唔算好就腳, 突然好想食炒滑蛋配多士, 自己一丁友都走去食。價錢特餐$58, 茶餐黎講比其他茶餐廳略貴啦環境平日下午過哂食飯時間黎食唔多人, 唔駛等位, 起碼無"澳牛"咁逼同唔駛趕住落單食完就即走食物唔算係好滑既炒蛋, 但蛋味夠香, 配埋厚多士同牛油都係好好食 沙嗲牛意做得比"澳牛"好好多, 沙嗲汁好濃, 湯底夠味, 反而"澳牛"湯底勁普通好想試埋其他野, 唯有下次先喇~

價錢
特餐$58, 茶餐黎講比其他茶餐廳略貴啦

食物

好想試埋其他野, 唯有下次先喇~
2018-11-05
  • 特餐
2018-11-08 140 瀏覽
呢間聯發喺九龍城都幾出名,除左係澳牛老闆個仔開,仲聽聞發哥成日都嚟食添,諗住去偶遇一下發哥😂,不過最後都係遇唔到🙈 🍳漩渦蛋包西炒飯 ($78) (包熱飲)漩渦蛋幾吸晴,個飯分量都好多,漩渦蛋入面就包住西炒飯,火腿腸仔茄汁炒咁,略嫌個飯炒得有點濕,味道不過不失,不過重點係外面個漩渦蛋,蛋味真係幾香濃嘅☺️!💛特餐 ($58)特產除左有多士,火腿炒蛋,仲可以配沙嗲牛肉麵 ,牛肉份量都幾多,沙嗲味都幾濃,不錯呀🤓而個多士都幾厚身,烤的脆卜卜而炒蛋都有好多亦都幾滑😉🧡法蘭西多士 ($28)個西多士係超級厚切,大大份!上面再加上牛油同埋糖漿,好邪惡啊!不過入面就竟然冇花生醬,有啲空虛🙈如果可以加返花生醬入去,就完美喇😂

呢間聯發喺九龍城都幾出名,
除左係澳牛老闆個仔開,仲聽聞發哥成日都嚟食添,
諗住去偶遇一下發哥😂,不過最後都係遇唔到🙈

🍳漩渦蛋包西炒飯 ($78) (包熱飲)
漩渦蛋幾吸晴,個飯分量都好多,
漩渦蛋入面就包住西炒飯,
火腿腸仔茄汁炒咁,略嫌個飯炒得有點濕,
味道不過不失,不過重點係外面個漩渦蛋,
蛋味真係幾香濃嘅☺️!

💛特餐 ($58)
特產除左有多士,火腿炒蛋,

仲可以配沙嗲牛肉麵 ,牛肉份量都幾多,
沙嗲味都幾濃,不錯呀🤓而個多士都幾厚身,
烤的脆卜卜而炒蛋都有好多亦都幾滑😉

🧡法蘭西多士 ($28)
個西多士係超級厚切,大大份!
上面再加上牛油同埋糖漿,好邪惡啊!
不過入面就竟然冇花生醬,有啲空虛🙈
如果可以加返花生醬入去,就完美喇😂
2018-10-31 2403 瀏覽
早餐$43火腿通粉火腿份量多,味道正常。通粉好食喎!係圓身果種通粉,但因為煮既時間啱啱好,唔會太淋,仲有啲口感,唔錯!湯底味道幾清,唔會過鹹或好油膩,食落有種舒服既感覺,幾好!牛油多士多士有兩片,焗得夠脆。可惜牛油落得太重手,增加左油膩感,同時亦令多士沾左牛油既部份變淋,影響左口感滑蛋顏色金黃,賣相好靚。保留左少少蛋汁,唔會過熟或太生,滑蛋尚算嫩滑,但放耐左蛋面會變乾,要盡快食。較失望既係滑蛋欠缺蛋香。旋風蛋西炒飯 $78旋風蛋保留到蛋汁但唔會過生,火喉控制得幾好。蛋包圍住西炒飯,以為蛋會好薄,但都有少少厚度。西炒飯飯粒炒得乾身、粒粒分明;加左茄汁去炒,食到微微酸味,飯既味道自然會較白飯鹹。而飯入面仲加入左腸仔,越食越鹹,扣左唔少分整體而言,賣相真係好靚,無得彈。但味道唔算特別,蛋仍然缺乏蛋香,西炒飯過鹹。以哩個質素但索價$78,有點進取,性價比低。炭火叉燒滑蛋飯 $78叉燒有八塊,可惜唔記得左叫瘦叉,我地哩碗既叉燒係半肥瘦。叉燒味道幾好、夠入味,帶少少蜜糖味;肉質夠淋,唔會太韌咬唔到。全瘦既叉燒肉質更硬實,如果有下次我一定會叫瘦叉~滑蛋應該同茶餐既一樣,但叉燒、滑蛋、飯撈埋甜豉油黎食
早餐

早餐$43
火腿通粉
火腿份量多,味道正常。
通粉好食喎!
湯底味道幾清,唔會過鹹或好油膩,食落有種舒服既感覺,幾好!

牛油多士
多士有兩片,焗得夠脆。

滑蛋
顏色金黃,賣相好靚。
保留左少少蛋汁,唔會過熟或太生,
滑蛋尚算嫩滑,但放耐左蛋面會變乾,要盡快食。
較失望既係滑蛋欠缺蛋香。
旋風滑蛋西炒飯

旋風蛋西炒飯 $78
旋風蛋保留到蛋汁但唔會過生,火喉控制得幾好。
蛋包圍住西炒飯,以為蛋會好薄,但都有少少厚度。

西炒飯飯粒炒得乾身、粒粒分明;
加左茄汁去炒,食到微微酸味,飯既味道自然會較白飯鹹。
而飯入面仲加入左腸仔,越食越鹹,扣左唔少分

炭火叉燒滑蛋飯

炭火叉燒滑蛋飯 $78
叉燒有八塊,可惜唔記得左叫瘦叉,我地哩碗既叉燒係半肥瘦。
全瘦既叉燒肉質更硬實,如果有下次我一定會叫瘦叉~
滑蛋應該同茶餐既一樣,但叉燒、滑蛋、飯撈埋甜豉油黎食,口感好豐富、好滿足!
整體而言,正常既一碗叉蛋飯,份量夠,但味道冇話特別出色,可能抱左太大期望~
記得!一定要加台面果支自家製甜豉油,用甜豉油撈飯食令成件事升華幾個lv!超好味!一定要加啊!

服務方面,女侍應唔會好似澳x咁催住你落order,話等等再落佢地都冇咩點黑面,仲會主動介紹菜式。一開始我地冇落到甜豉油,有兩個侍應見到都有上前提醒加埋豉油食會好食啲,幾欣賞佢地會觀察客人同肯主動提醒。
雖然都係快餐模式,但多左份温暖既感覺><

門口永遠有人排隊,要食最好早啲啦!

本身想試蔥花叉燒滑蛋飯,但要六點先開始供應,唔知之後會唔會再去試啦!因為性價比唔高,蛋香較欠缺,滿足唔到作為蛋控既我。

個人認為滑蛋同常餐質素旺x較出色喎!
甜豉油就聯發略勝一籌
2018-10-21
早餐
炭火叉燒滑蛋飯
2018-10-24 155 瀏覽
在街頭的一間港式茶餐廳..........沒想到一早便要等位...........出名炒滑蛋.........取籌........等叫....要齊人才可入........ 位置比較迫........要搭枱....餐牌就貼在牆身...........而早餐只有一款......其他要散叫......點了餐肉通.......得一塊餐肉........滑蛋拼多士.....滑蛋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻咖啡....普通...感覺要吃得好快...埋單走人!
而早餐只有一款......其他要散叫......

點了餐肉通.......得一塊餐肉........

滑蛋拼多士.....滑蛋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

咖啡....普通...感覺要吃得好快...埋單走人!
2018-10-23 167 瀏覽
澳洲牛奶公司長期都要排隊入去食,而聯發既秘芳其實同澳洲牛奶公司一樣,咁點解唔食佢呢😎😎😎餐廳唔算大,坐位都係舊式茶餐廳既設計,但好有懷舊既風味。而且,而家愈來愈引入更多新元素,真係值得一試👍🏾👍🏾今日黎食左個早餐,基本上都係得2款選擇,如果以早餐黎講,價錢其實都唔平😅雖然只係普通既煎雙蛋,但都係充滿茶餐既特式,而且上茶速度都好快,但又唔會吹趕你走😊😊比較推介既係呢杯奶茶,茶味香濃,而且好滑👍🏾👍🏾

比較推介既係呢杯奶茶,茶味香濃,而且好滑👍🏾👍🏾
2018-10-21 190 瀏覽
星期六拍拖日,同男朋友專登去九龍城間聯發食個靚早。10點幾去到,唔洗等位,反而食到11點左右見出面開始要排隊。店舖不大,就連點餐果時,都係直接坐係位,大聲對住收銀姐姐講就得。早餐(多士走油、炒蛋,配火腿通)多士算厚,不過個人略嫌烘得不夠燶,不夠香口。聯發主角當然係炒蛋啦,炒蛋份量算多,顏色偏橙黃,食落好重蛋味,但炒得唔夠嫩滑。火腿通粉,湯底味道夠,唔加辣椒油都ok,火腿偏咸。厚蛋治真係超厚蛋!同早餐炒蛋一樣蛋味重,雖然唔夠嫰,但仲keep住d蛋汁,麵包轉烘底,外脆內軟更加好味!每個人對炒蛋的喜好都不一,如果喜歡食炒滑蛋,聯發就滿足唔到你。
星期六拍拖日,同男朋友專登去九龍城間聯發食個靚早

早餐(多士走油、炒蛋,配火腿通)

,炒蛋份量算多,顏色偏橙黃,食落好重蛋味,但炒得唔夠嫩滑。

多士炒蛋

火腿通粉,湯底味道夠,唔加辣椒油都ok,火腿偏咸。
火腿通粉

真係超厚蛋
2018-10-20
$44 (早餐)
2018-10-21 2176 瀏覽
我同老公呢諗唔到食乜就最中意試唔同茶記,又好味又快手!今次試呢間係澳牛第二代開既聯發茶餐廳__________________________🔹滑蛋葱花叉燒飯 $68 (包熱飲)據說呢個飯係發哥發嫂都最中意叫🗣,貪佢夠多葱同洋蔥,又真係香啲既,洋蔥又夠爽脆!仲有得叫佢加多洋蔥架😍.蛋望落去可能會覺得唔係好特別,但食落相當之滑🤤。叉燒係最正既半肥瘦,份量都好多。(只係收左係蛋入面,所以影唔到😂).雖然就咁食已經好惹味,但識食一定要落埋佢地枱頭既秘製甜豉油‼️‼️加左一定唔後悔,簡直係佬飯既精髓!.🔹漩渦蛋包炒飯 $78 (包熱飲)第一下有啲畀個價錢嚇親🤑,但坐低望一下,發現周圍都係叫呢個同滑蛋叉燒飯,就決定試埋佢!.個飯相當大份👻,漩渦蛋既造型加上個份量,真係幾震撼下。.師傅既火候控制得好好👍🏻👍🏻,漩渦蛋個蛋皮幼滑有少少流質得黎,又可以造到型,而且蛋味都幾濃郁.裡面既炒飯炒得粒粒分明😝,飯入面放左好多細細粒既火腿🍖同腸仔🌭,就咁食真係有啲重口味,但配埋個流汁既蛋衣,味道就剛剛好。.🔹法蘭西多 $28個名好普通,但佢無講到,原來係咁!厚!切‼️‼️大約係平時西多既一倍厚度,好誇張!.佢外層好鬆脆
__________________________
🔹滑蛋葱花叉燒飯 $68 (包熱飲)
🔹漩渦蛋包炒飯 $78 (包熱飲)
個飯相當大份👻,漩渦蛋既造型加上個份量,真係幾震撼下。
🔹法蘭西多 $28
佢外層好鬆脆而且充滿蛋香,仲會食到好多好脆既蛋絲!加埋牛油同蜜糖,真係無得輸!
唯一挑剔既就係個咁正既西多入面無花生醬,如果有就完美喇(餐單上都無加醬既選項)!
2018-10-10
  • 滑蛋叉燒飯
2018-10-20 162 瀏覽
今早要到九龍城聽講座。就當然順便食個早餐。見網上都多讚。就試試。9點半,都已經要等位。又估不到。大約等了十分鐘。入面地方不大。座位有點迫。望望餐牌。選擇早餐不多。為有叫2份通粉餐。(48蚊)因公仔麵餐要54蚊🤭要餐肉通加炒蛋。先上通粉。不是太多。呢個價錢比較貴。食落似雞湯湯底。都ok.通粉都可以。再來炒蛋加厚包。蛋係滑。配上厚厚方包都可以。最後再來一杯奶茶。都算係好飲,不錯。朋友就叫杯熱咖啡。試飲一啖。較喜愛奶茶
奶茶
炒蛋加方包
餐肉通粉
2018-10-20
10 分鐘 (堂食)
$48 (早餐)
奶茶
2018-10-19 95 瀏覽
很多香港人都識澳洲牛奶公司,但聯發未必人人知,原來它是澳牛第二代開的,主打名物當然離不開炒蛋。今次星期六11點鬆d去到,等位的人數不算特別多,等了二十分鐘便能安排入座,點了一份早餐和咸牛芝士三文治,早餐的重點當然是炒蛋多士,如果真的與澳牛比較,我覺得聯發略勝一籌,原因是它的蛋更富奶香、更厚身,口感和味道非常出色,多士既脆又多牛油,十分邪惡。不過,九龍城始終泊車和交通不太方便,食完又無不型商場行街,都要幾「突登」才會去。
2018-10-17 102 瀏覽
今日經過九龍城,就上openrice睇下有啲咩推介,睇到呢間食評都唔錯,就揀咗試下呢間茶餐廳。一入到去好有舊式茶記既間隔裝修,餐廳衞生企理感覺舒服。睇左餐牌,比起一般既茶記黎講,其實都算貴左d。見佢沙嗲牛用鮮牛肉就揀左食特餐 。 牛油多士火腿炒蛋多士超正😋😋😋,鬆軟岩岩好,炒蛋又夠滑沙爹牛一丁 熱華田鮮牛肉係好食d👍🏻👍🏻一丁都岩岩好,唔會太淋華田就正常啦非常值得一讚就係個女侍應,見佢對每個客態度都好好,好有禮貌,唔似一般茶記咁👍🏻👍🏻👍🏻雖然收得貴d,但都值得,下次會再黎。

一入到去好有舊式茶記既間隔裝修,餐廳衞生企理感覺舒服。

牛油多士火腿炒蛋
多士超正😋😋😋,鬆軟岩岩好,炒蛋又夠滑
沙嗲鮮牛一丁

沙爹牛一丁 熱華田
鮮牛肉係好食d👍🏻👍🏻一丁都岩岩好,唔會太淋

華田就正常啦

雖然收得貴d,但都值得,下次會再黎。
熱華田
2018-10-16
沙嗲鮮牛一丁
  • 炒蛋多士
2018-10-16 131 瀏覽
好想試呢間好耐,今日終於夠肚餓,諗住可以一個人食晒成碗叉燒飯。原本想叫蔥花滑蛋叉燒飯,可惜剛剛過咗三點冇得再嗌。咁唯有next best thing - 炭火叉燒炒蛋飯 $78。其實可以叫煎蛋,平十蚊,不過相片中嘅炒蛋實在太吸引。這個飯沒有下午茶優惠,所以飲品另計,奶茶$22。唔係等左好耐就上菜,賣相同圖片好相近。超多厚切叉燒和旦,仲有條菜心,飯嘅份量應該足夠一個男人食! 慢慢欣賞每樣材料都好夠味道,叉燒好入味,就算啲飯有微甜豉油汁亦唔覺得特別頸渴。敗筆之處就係D义燒太奀,好多渣。我相信老人家係絕對唔適合食佢哋嘅叉燒 (或者淨係今日失準?)。仲有某幾件叉燒好燶,食落去較苦,其中一舊太過火,真係哽唔落。今餐都ok, 不過應該唔會再叫呢一樣,因為我知出面有更好的。

其實我很愛吃香港的茶餐廳,特別是老派一點的,特別有風味,「澳牛」相信身為香港人都知道,但光顧過其質素與服務真的不予置評,而原來「澳牛」第三代的成員鄧曉洋先生在九龍城自立門戶,一直未前來試試,一於嘗嘗,這裡更是周潤發發哥經常來的餐廳!店內裝修都與「澳牛」相近,望望牆上的餐牌,很多很新潮的菜式,想不到茶餐廳都會有漩渦蛋包飯!漩渦蛋包西炒飯 $78在茶餐廳吃日式蛋包飯,一上桌看到它的外型很吸引,還生半生熟的蛋液在最外面,炒蛋也是半生熟狀態,不過蛋味不夠香,內裡西炒飯乾濕度適中,蕃茄味也不夠重不夠酸甜,整體味道比較淡味。滑蛋蒽花叉燒飯 $68同樣造型十分奪目,蛋層不太厚,配上甜甜的瘦叉燒是最好的配搭,一定要加甜豉油,令整體更加惹味,比起漩渦蛋包西炒飯,我更愛這個。法蘭西多士 $28看到很大一個,果然,比起平常吃的厚了一倍,裡面沒有餡,吃起來也是蛋味不夠濃不夠香,以及口感比較焾,可以炸得更香口。凍鴛鴦 & 凍阿華田 跟餐+$2 (單價$24)餐飲味道正常,鴛鴦咖啡味較出,質感不嚡口比起「澳牛」,這裡的服務實在好太多,嬸嬸們都很有禮貌,老闆亦在場,同樣禮貌不錯,而食物比起「澳牛」亦高質一點,雖然還

漩渦蛋包西炒飯 $78

滑蛋蒽花叉燒飯 $68

法蘭西多士 $28

法蘭西多士

凍鴛鴦 & 凍阿華田 跟餐+$2 (單價$24)
凍鴛鴦(跟餐+$2)
凍阿華田(跟餐+$2 )

餐飲味道正常,鴛鴦咖啡味較出,質感不嚡口

比起「澳牛」,這裡的服務實在好太多,嬸嬸們都很有禮貌,老闆亦在場,同樣禮貌不錯,而食物比起「澳牛」亦高質一點,雖然還有進步空間,而且價錢相對上貴一點,但要我選擇,我必定是到此光顧而不是那一間趕客走的餐廳。
2018-10-06