1K
2019-07-03 420 瀏覽
襯假期總想離開屯門、元朗、荃灣,有時明明想過海食下野,去下cafe仔,但由於天氣太熱,目的地就交由巴士決定,邊架車黎就去邊度。今日正是如此,平日好少踏足九龍城,即管遊下車河午飯喺魚蛋粉同茶餐廳之間選擇左後者,聯發同澳牛、發哥至愛嘅關係即使唔係專登去睇報導,都略有所聞。不過吸引到我黎嘅係一眾網上介紹,畢竟出品有賣相嘅茶記唔多聯發位於侯王道,假日中午時分,全店爆滿,不過啊姐英明編配座位、收碟效率高,食客唔需要等好耐就可以入座。好彩嘅好似我地咁2打2搭枱坐安安樂樂,唔好彩嘅櫈都未坐暖就要調位了一般茶餐選擇,價格偏高,常餐60蚊。比較吸引我就係呢個漩渦蛋包飯、炭火叉燒炒蛋飯、茄牛飯等。留意番,枱面狹小,店員有機會要你食到咁上下先好點飲品。火腿炒蛋、牛油多士、沙嗲牛肉一丁 $60牛油多士有烘過,比一般茶餐廳認真少少,收貨。炒蛋色水唔錯,唔會太老,可惜淡而無味。預設出前一丁冇乜大問題,唔會煮到腍哂,牛肉沙嗲味欠奉。漩渦蛋包西炒飯 $78滿滿滑蛋包裹住西炒飯,再插番粒蕃茄,賣相同圖片相符,而且標誌性。炒蛋幾靚仔,並非全熟,仲有蛋汁,不過都係冇味。西炒飯底,入面有腸仔、餐肉,微弱茄味,飯粒偏爛,唔係我
火腿炒蛋、牛油多士、沙嗲牛肉一丁 $60
漩渦蛋包西炒飯 $78
滿滿滑蛋包裹住西炒飯,再插番粒蕃茄,賣相同圖片相符,而且標誌性。炒蛋幾靚仔,並非全熟,仲有蛋汁,不過都係冇味。西炒飯底,入面有腸仔、餐肉,微弱茄味,飯粒偏爛,唔係我杯茶。哎啊,可能茄牛飯同叉燒會好食啲?

整體黎講,聯發俾我嘅印象就一般般,環境比一般茶記逼狹啲,店員冇咩服務可言,個人認為澳牛都好過佢(笑)。出品未有驚豔之處,價格偏高,唔會回訪
2019-06-30
10 分鐘 (堂食)
2019-06-26 381 瀏覽
除了是一名咖啡控,瓶子也是一名蛋控。雞蛋,是種簡單,多變化的料理。煎炒煮炸炆蒸燉,各有多特色,精妙之處是,怎麼煮,也好吃。炒蛋,看似是一道普通的料理。有的追求蛋要夠嫩滑,有的追求蛋要夠厚實,有的追求蛋要能拉絲。瓶子最愛嫩滑的炒蛋,但也不抗拒厚實的蛋。這天漂到九龍城,想吃個輕食下午茶,恰巧走到了從未吃過的聯發,那便來客炒蛋多士。不少人都拿聯發跟澳牛作比較,從網絡上看到,聯發跟澳牛也是來自同一家族。不過,兩者的賣點跟選擇都不同,聯發的風格較年輕,選擇較多,更提供出前一丁麵及飯類,如黯然銷魂飯(叉燒炒蛋飯)。炒蛋,與厚多士最搭配。炒蛋較厚實,真材實料,以真,雞蛋製作,還能看到蛋白,並非工廠製的蛋漿。厚多士鬆軟,烘至金黃色。一口炒蛋,一口多士,簡直是一種享受。
除了是一名咖啡控,瓶子也是一名蛋控。
雞蛋,是種簡單,多變化的料理。
煎炒煮炸炆蒸燉,各有多特色,
精妙之處是,怎麼煮,也好吃。

炒蛋,看似是一道普通的料理。
有的追求蛋要夠嫩滑,
有的追求蛋要夠厚實,
有的追求蛋要能拉絲。

瓶子最愛嫩滑的炒蛋,
但也不抗拒厚實的蛋。
這天漂到九龍城,想吃個輕食下午茶,
恰巧走到了從未吃過的聯發,
那便來客炒蛋多士。

不少人都拿聯發跟澳牛作比較,
從網絡上看到,
聯發跟澳牛也是來自同一家族。
不過,兩者的賣點跟選擇都不同,
聯發的風格較年輕,選擇較多,
更提供出前一丁麵及飯類,
如黯然銷魂飯(叉燒炒蛋飯)。

炒蛋多士

炒蛋,與厚多士最搭配。
炒蛋較厚實,
真材實料,以真,雞蛋製作,
還能看到蛋白,並非工廠製的蛋漿。
厚多士鬆軟,烘至金黃色。
一口炒蛋,一口多士,
簡直是一種享受。
2019-06-25
炒蛋多士
2019-06-06 452 瀏覽
每次黎到九龍城都必定黎聯發食個飯先走晚市唔會太多人唔使等位就可以入去每次必點嘅係原個蕃茄牛肉飯蕃茄已經剝左皮唔會有層衣撈勻d汁之後啖啖都有滑蛋牛肉同蕃茄蕃茄微微嘅酸味加埋d汁d味平衡得啱啱好!仲有滑蛋叉燒飯自己落甜豉油, 鍾意幾多就幾多聯發嘅叉燒蛋飯加埋洋蔥蔥花一齊炒非常惹味呢兩個飯都有得跟野飲但有d飯就冇嚕聯發d位好坐又企理唔會催你走, 唔使食到趕頭趕命咁食完坐喺到吹下水都得d姐姐都唔會比面色你睇
每次黎到九龍城

蕃茄已經剝左皮
唔會有層衣
撈勻d汁之後啖啖都有滑蛋牛肉同蕃茄
蕃茄微微嘅酸味加埋d汁
d味平衡得啱啱好!

仲有滑蛋叉燒飯
叉燒滑蛋飯

自己落甜豉油, 鍾意幾多就幾多
聯發嘅叉燒蛋飯
加埋洋蔥蔥花一齊炒
非常惹味

呢兩個飯都有得跟野飲
但有d飯就冇嚕

聯發d位好坐又企理
唔會催你走, 唔使食到趕頭趕命咁
食完坐喺到吹下水都得
d姐姐都唔會比面色你睇
原個蕃茄蛋牛肉飯
叉燒滑蛋飯
  • 蔥花滑蛋叉燒飯
2019-06-02 368 瀏覽
經常在九龍城覓食的朋友,一定認識聯發茶餐廳。這裡曾經是每天放學後的飯堂,畢業後已有一段時間沒有光顧。這次特地回來尋找回憶中的味道。本來一心鎖定要吃叉燒滑蛋飯,但被沙嗲牛肉麵轉移了視線。眼見其他客人吃得津津有味,我最後都馴服在香味之中,叫了沙嗲牛肉麵常餐。多士好吃,烤得剛剛好,腸無味,蛋不錯。沙嗲牛肉麵 - 湯底沒有特別出色,牛肉用的不是梳打粉牛肉,好味。整體來說,水準好像不如以往了,但這種舊式茶餐廳在香港買少見少,我會再回來的,下次要點回我的叉燒滑蛋飯。
這次特地回來尋找回憶中的味道。

多士好吃,烤得剛剛好,腸無味,蛋不錯。

2019-04-20
10 分鐘 (堂食)
2019-06-02 327 瀏覽
九龍城出左名多野食,食肆好多,機乎行兩步就有一陣食店係附近。記憶中,我係第二次黎九龍城,第一次黎仲要係買完藥妝即走,無機會試下呢邊出名嘅食店。托朋友嘅福,今次黎探佢,佢又識路,於是就帶左我黎食聯發。店入面都約多人,而且差唔多人人枱面都擺左碗叉燒飯係度,唔洗問都知呢碗叉燒飯係招牌菜,必食之一。炭火叉燒炒蛋飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飯黎喇,真係色香味俱全!炒蛋嘅金黃色配上嫩綠嘅菜芯加埋半肥瘦嘅叉燒,賣相一流!半肥瘦叉燒放入口時滲出陣陣嘅炭香,而且又唔油膩,係一碗出色嘅叉燒飯。西多士👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻多士多脆內軟,加上溶左嘅牛油同糖漿,真係好邪惡😂😂😂

炭火叉燒炒蛋飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

西多士👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

多士多脆內軟,加上溶左嘅牛油同糖漿,真係好邪惡😂😂😂
  • 炭火叉燒飯
  • 法蘭西多士
2019-05-21 289 瀏覽
一碗炭爐叉燒飯,索價70蚊, 我地轉滑蛋+ 10蚊咁都幾大碗飯GE, 叉燒全部厚切, 瘦中帶肥, 但我諗好多人會嫌5夠肥添, 我就覺得還好,我中意瘦叉。 我食5出炭爐味, 只係普通叉燒咁味, 連飯食, 咸淡則好, 如果就咁食, 味道偏咸。滑蛋都有好多, 亦夠滑, 我中意。5包飲品, 叫一杯LEMON TEA已經2X 蚊....BTW,見到搭台人士果碗牛肉飯, 勁多牛肉,睇落似吉野家薄切牛,但望真D, 半生熟架, 好似幾新鮮啊
一碗炭爐叉燒飯,索價70蚊, 我地轉滑蛋+ 10蚊

滑蛋都有好多, 亦夠滑, 我中意。

5包飲品, 叫一杯LEMON TEA已經2X 蚊....

5 分鐘 (堂食)
2019-05-20 196 瀏覽
今日出開九龍城,就決定食好耐冇食過既聯發啦,好彩早少少到等5分鐘就有位。🍴漩渦蛋包西炒飯 hkd78見到有新出既蛋包飯幾吸引,就叫黎試下。賣相真係不錯,蛋超滑而且帶蛋汁,漩渦傾瀉咁覆蓋西炒飯。入面既西炒飯配料係叉燒粒,炒得夠乾身,味道不錯。🍴炭火叉燒煎蛋飯 hkd68招牌叉燒飯真係冇令人失望,叉燒好出色,每舊都好厚身,而且充滿蜜汁!但整體性價比低,定價偏高,而且飲品要散叫,兩個人連飲品都差不多$200。

🍴漩渦蛋包西炒飯 hkd78

🍴炭火叉燒煎蛋飯 hkd68

2019-05-15 205 瀏覽
漩渦滑蛋西炒飯 ($78).繼續#eggporn 系列🤤今次黎到#九龍城 嘅 #聯發茶餐廳雖然呢度嘅#滑蛋叉燒飯 最出名,但最近出嘅#蛋包飯 都吸引左唔少港女黎潮聖😌佢唔係一般日式奄列型蛋包飯而係漩渦型🌀(似唔似颱風🌪?)夠哂港式🤗滑蛋係真係好滑,而且份量都幾足,而西炒飯就正正常常啦,順帶一提,食物上得偏慢,總括黎講係好食,不過又未至於要專登黎朝聖😌
漩渦滑蛋西炒飯 ($78)
繼續#eggporn 系列🤤
今次黎到#九龍城 嘅 #聯發茶餐廳
雖然呢度嘅#滑蛋叉燒飯 最出名,
但最近出嘅#蛋包飯 都吸引左唔少港女黎潮聖😌
佢唔係一般日式奄列型蛋包飯
而係漩渦型🌀(似唔似颱風🌪?)
夠哂港式🤗
滑蛋係真係好滑,
而且份量都幾足,
而西炒飯就正正常常啦,
順帶一提,食物上得偏慢,
總括黎講係好食,
不過又未至於要專登黎朝聖😌
2019-05-14 183 瀏覽
#蔥花滑蛋叉燒飯 跟熱飲 ( hkd 69 )由於一落機實在吾想食返泰國野最後都係揀左飯堂 #聯發茶餐廳 叫左個港式叉燒回憶下先叉燒份量好慷慨 有好多塊 塊塊都厚切肉質鮮甜 吾會太肥又吾會鞋口👏🏼開食前緊係要 #cheflemon 指定動作 淋豉油 👵🏼有無人覺得最最最精髓就係個甜豉油? 🤣🤣🤣炒蛋就略微熟左少少咁多 不過加埋洋蔥同蔥花 好香口🤤CP值不算特別高 抵吾抵食就見人見智🙉我覺得吾錯 重點係份量好多 伙記都好有禮貌  由於我地係最後一台客人 食到拉閘都無話趕我地走(當然我地有合作快快食完離開啦👀)

#蔥花滑蛋叉燒飯 跟熱飲 ( hkd 69 )
由於一落機實在吾想食返泰國野
炒蛋就略微熟左少少咁多 不過加埋洋蔥同蔥花 好香口🤤
CP值不算特別高 抵吾抵食就見人見智🙉
我覺得吾錯 重點係份量好多 伙記都好有禮貌
由於我地係最後一台客人 食到拉閘都無話趕我地走
(當然我地有合作快快食完離開啦👀)
2019-05-12
  • 蔥花炒蛋叉燒飯
2019-05-13 366 瀏覽
20190511⛅Saturday🌹今日陪另一半重遊舊地,每一條橫街都路過,九龍城真係變化萬千,除了多了高樓大廈,未來亦有宋王臺站(屯馬綫),順便探吓發哥經常嚟聯發茶餐廳,Ordered 佐1份快餐,炒蛋牛油多士,熱檸水,1份特餐,火腿炒蛋 牛油多士,沙爹牛肉湯意及凍奶茶,共兩份餐,先講我份快餐,食炒蛋牛油多士,食多士,我超級注重牛油,但係真係好無誠意,落牛油好敷衍,塊麵包烘得剛好,外脆內軟,炒疍夠大份,但係唔夠滑,唔夠香,我飲熱檸水,唔會落糖,檸檬可以接受,唔會太酸,第二份,火腿炒蛋牛油多士,同上一樣,火腿薄切,沙爹牛肉湯意,沙爹醬少,牛肉多筋,湯意粉不錯,夠幼身,總括來講「名不符實」😑😑😑
凍奶茶
火腿炒蛋
沙爹牛肉湯意
2019-05-11
2019-05-11 245 瀏覽
見食評不錯,諗住帶媽咪去試下!一坐低未睇menu已經問你食咩🙄!間餐廳食物認真唔平,如果叫個牛肉飯要成$98,食個三文治都$3x-4x,太誇張!我見佢地最signature 係個蛋包飯同西多士,所以就叫左呢兩樣。再另外俾原價叫多杯少甜檸茶。上菜好快,個蛋包飯黎先,平時d茶餐廳禮貌好d既都會問你係咪share,俾兩隻碗你!呢間...見到你地一匙匙咁食,無野墊住都唔問下你要唔要!個飯除左凍、蛋無味、飯無味,其實都唔係咩大問題既😏,個西多士ok厚,但無平時食開有花生醬係入面,勁慳皮!杯少甜檸茶多冰到一個點都仲係好甜,點攪?最後,有個人叫班大媽侍應”阿姐”埋單,佢地竟然話:有無攪錯,叫我阿姐,小姐都唔叫?我xx! 我對上寫食評已經係2014年,今次為您而再執筆擇寫食評

杯少甜檸茶多冰到一個點都仲係好甜,點攪?

我對上寫食評已經係2014年,今次為您而再執筆擇寫食評

2019-05-11
2019-04-25 446 瀏覽
炭火叉燒炒蛋飯 $78呢到既招牌 炭火叉燒蛋飯 可揀煎蛋或炒蛋 叉燒有成7大舊 每舊都好香炭燒味 同時帶點蜜汁既香甜 肉質軟嫩😻炒蛋鋪滿飯面 尚算嫩滑 豉油亦唔會搶左炒蛋同叉燒既香 唔錯👍🏻飯既份量都幾多 一個人食夠哂飽.法蘭西多士配雪糕 $40西多士的確比一般既厚身好多 但口感太實 一啲都唔酥脆 連大家樂既西多都不如🙃而且又唔夠熱 配上雪糕毫無冰火交融可言 反而同雪糕既甜好唔夾 再加埋甜爺爺既朱古力醬 不了✋🏻
炭火叉燒炒蛋飯 $78
法蘭西多士配雪糕 $40
炭火叉燒炒蛋飯
法蘭西多
2019-04-23 318 瀏覽
本來一心想來吃原個蕃茄鮮牛肉飯怎知道原來只做晚市😣所以點了另一個牛丼牛肉選用了本地牛頸脊😛💕脂肪比例較低 而且肉質嫩滑蛋黃呈橙黃色而且蛋香味重整體算不錯 但價位真的有點高😭蔥花玉子牛丼 ($88)

本來一心想來吃原個蕃茄鮮牛肉飯
怎知道原來只做晚市😣
所以點了另一個牛丼
牛肉選用了本地牛頸脊😛💕
脂肪比例較低 而且肉質嫩滑
蛋黃呈橙黃色而且蛋香味重
整體算不錯 但價位真的有點高😭

蔥花玉子牛丼 ($88)
2019-04-21 362 瀏覽
每次去完旅行返嚟都一定會好掛住香港嘅茶記美食,我最愛嘅茶記代表作就係沙爹牛肉麵🤤聯發嘅沙爹牛肉麵有別於一般茶餐廳嘅大光麵,麵底採用日本出前一丁,麵質彈牙,沙爹牛肉醃得入味,咬落有質感,唔似其他茶餐廳乸到又滑又林無晒牛肉應有嘅咬口👍🏼跟餐厚多士即叫即整,加埋火腿滑蛋絕對係誠意之作👍🏼計埋凍飲埋單$62,雖然價錢偏貴,不過食一餐絕對可以飽足全日,感覺上抵咗🤣題外話…食食下見到發嫂喺我隔離落緊單,仲同職員有講有笑,果然發哥發嫂係聯發嘅常客😃

沙爹牛肉麵
2019-04-21
3 分鐘 (堂食)
沙爹牛肉麵
2019-04-06 326 瀏覽
聯發出名食順滑炒蛋這個炭燒叉燒滑蛋飯都唔弱, 一碗入面有好多叉燒,係燒到有少少燶邊 ,好厚切; 而蛋方面當然keep住都係順滑質地, 另外仲會搭一條菜心份量簡直大份到可以兩個人一齊食!!!!!!!
聯發出名食順滑炒蛋

份量簡直大份到可以兩個人一齊食!!!!!!!