黎得預左排 但冇諗過咁過份平日約五點到達門外有大約20人條隊郁得極慢 一個鐘先入到去但坐低原來仲要等佢根本煮唔切 仲不停咁接外賣單到有野食已經近8點未食個體驗已經好差講返食物酸麻辣湯中辣 $78 三餸辣度同譚仔小辣差不多 唔算辣麻就好夠麻 但辣椒唔夠香個湯都算係好食既叫左最出名既炸物 雞同豆卜係炸得出色個餡好難食既野菌腐皮卷總結:價錢唔算平 叫埋野飲每人都近$100但係坐街市摺檯摺凳 仲要同好多人搭檯米線唔特別,好多類似質素選擇炸物外其他配料都十分普通如果為左食炸野而等2-3小時唔知你覺得值唔值我就試一次就夠時間好寶貴
黎得預左排 但冇諗過咁過份

個餡好難食既野菌腐皮卷

總結:

價錢唔算平 叫埋野飲每人都近$100
但係坐街市摺檯摺凳 仲要同好多人搭檯
米線唔特別,好多類似質素選擇
炸物外其他配料都十分普通
如果為左食炸野而等2-3小時
唔知你覺得值唔值

我就試一次就夠
時間好寶貴

180 分鐘 (堂食)
2023-02-19 840 瀏覽
江湖傳聞荃灣老闆娘雲南米線好鬼出色,但要排一輪隊仲要係社交平台睇老闆娘心情有冇開鋪,係種種原因下,我決定黎試試佢😂😂😂😂做好晒準備,查好左佢今日吉日有開,網友強推食品,帶好風扇係到乾等45分鐘,終於入到去環境好簡單,冇咩裝飾,感覺有點高人咁排隊個陣已經簡定食咩填好,一入位就交比職員。又等多十五分鐘,今次真係有野落肚啦嗯。叫左個牛腩豬軟骨蒙古湯米線,炸豬排,春卷正常普通米線,湯底係少見,但唔係驚為天人配料都係不過不失反而,我覺得炸物係出色既,唔會好油,食落成口油既,係酥脆的但食完都係要喪飲水如果路過唔洗等係可以既,但要排隊就睇個人啦

環境好簡單,冇咩裝飾,感覺有點高人咁

嗯。叫左個牛腩豬軟骨蒙古湯米線,炸豬排,春卷

正常普通米線,湯底係少見,但唔係驚為天人
配料都係不過不失

反而,我覺得炸物係出色既,唔會好油,食落成口油既,係酥脆的

但食完都係要喪飲水

如果路過唔洗等係可以既,但要排隊就睇個人啦
老闆娘雲南米線 香車街街市名物麻酸辣湯底米線推薦麻酸辣湯,又麻又辣又酸一次過滿足晒湯頭既配料例如酸菜、肉碎份量好多招牌酥炸雞球每次都必點,好juicy。但今次乾身左啲,調味都仲係好好味滷汁豬手粒豬手粒以為係細細粒,但上檯先知好大舊。但豬手略嫌太淋,冇乜咬口。滷水味都香秘製豬腩肉肥瘦適中。略嫌太長太大塊,比較難入口,開半會更好雲醬豬軟骨份量好多,又大舊。軟骨好淋又入味野菌腐皮卷都係每次必點,野菌味好香,腐皮好脆,咬落口感層次豐富,唔會太油膩整體水準之上,食物製作好有心。排隊半個鐘內都可以,但排隊去到食都要等兩個鐘,就唔建議了。真係得閒 手機叉好電先好等😂
老闆娘雲南米線 香車街街市名物

麻酸辣湯底米線
推薦麻酸辣湯,又麻又辣又酸一次過滿足晒
湯頭既配料例如酸菜、肉碎份量好多

招牌酥炸雞
每次都必點,好juicy。但今次乾身左啲,調味都仲係好好味

滷汁豬手粒

秘製豬腩肉
肥瘦適中。略嫌太長太大塊,比較難入口,開半會更好

雲醬豬軟骨
份量好多,又大舊。軟骨好淋又入味

野菌腐皮卷

真係得閒 手機叉好電先好等😂

120 分鐘 (堂食)
  • 雜菌腐皮卷
2023-02-10 786 瀏覽
成日係社交平台睇到人哋推介..真係大家各有各口味。要排成個鐘,我寧願排壽司郎啦⋯⋯起碼可以拎籌,差唔多時間先返黎,老闆娘開係街市上面,無冷氣又焗又熱,會覺得唔值,以為入到去可以好快食到,但要等半個鐘先有等到好餓。炸雞球聽聞好出名,差不多台枱枱都有人叫,咁咪試下。外皮係炸到好脆,呢點好抵讚嘅,不過雞肉老過我,真係搞唔掂。仲有蝦膠豆卜,脆還脆,但硬挖挖無哂蝦肉嘅彈牙。湯底有特色,推蒜香辣湯,蒜味勁濃蒙古湯就似烤串味,好重香料。
等到好餓。

湯底有特色,推蒜香辣湯,蒜味勁濃

蒙古湯就似烤串味,好重香料。

2023-02-09 465 瀏覽
想試好耐,今日第一次去食。排隊係預左。叫左麻酸辣細辣,食第一啖時已經比個麻度震撼到,如果10分麻,呢碗麵已經達9.5分,都係我食咁多麻辣以黎最麻度最高既一間。注意,我已經係叫細麻酸辣都已經咁麻,就係因為麻度太勁已經食唔到酸同辣味,因為咁既情況我係食唔晒碗麵。提醒食唔到麻既人揀其他湯底。要排隊至少一個鐘先食到碗麵….都真係要諗下
2023-02-09
50 分鐘 (堂食)
2023-01-20 628 瀏覽
最近發現工作地方附近有呢間咁出名嘅米線,一直都好想lunch去試,但係因為通常下午五時才開始營業,一直都食唔到。follow左佢既社交平台既page,發現竟然農曆新年前有一日lunch會開,終於等到呢個機會。12:30去到舖頭門口,一如所料,都有唔少人喺度排隊。人龍都唔算好長,等咗大概半個鐘可以入去,但係原來入咗去要等仲耐。坐低計好似成個鐘先有嘢食。美食係值得等待嘅,先上咗野菌腐皮卷同招牌酥炸雞球,可能加上等得太耐好肚餓,真係覺得好好食,炸得好脆又香口,仲幾juicy。冇幾耐米線都上埋,我嗌嘅係麻酸辣湯小麻BB辣豬粉腸鮮豬潤米線,第一啖食落去真係覺得好正,麻酸辣層次都好分明,BB辣對於我唔食得太辣嚟講啱啱好。豬粉腸鮮豬潤就正常唔係特別出色。不過之後食到差唔多就覺得個米線太油,有啲頂唔順。總括嚟講佢啲炸嘢同米線湯底味道都真係幾出色,只係個湯底略嫌太油。仲有值得一讚佢嘅衛生環境,以街市熟食中心嚟講,真係算乾淨企理。
野菌腐皮卷,招牌酥炸雞球
90 分鐘 (堂食)
午餐
野菌腐皮卷,招牌酥炸雞球
  • 野菌腐皮卷
2023-01-11 493 瀏覽
一直都知老闆娘米線出名,的起心肝去排隊食, 叫左個麻酸辣米線小辣再配招牌酥炸雞球,魚肉腐皮卷同反斗蝦膠豆卜。第一啖飲個湯底覺得個味道唔錯有層次, 首先會有酸味,後勁啲麻味會麻痹個喉嚨。米線質地正正常常。餸方面3款都係係新鮮炸起,最好食就係招牌炸雞球,炸粉唔會太厚,雞肉嫩滑多汁。其他兩個餸正正常常無乜特別。總括黎講,呢間嘢值得一試😋😋

總括黎講,呢間嘢值得一試😋😋
米線關注組top5嘅老闆娘 終於嚟到食!星期日嘅夜晚 大概7:45到 大概等左半個鐘 等嘅期間要寫定食咩先 然後喺入去之前就會收走張order同安排位置俾你 不過其實入到去坐低咗之後都仲要再等 大概又等多15分鐘啲嘢食先到黎之前已經聽人講話佢哋啲炸物比較出色 所以我哋兩個都淨係嗌咗雞肉 另外再加野菌腐皮卷同埋酥炸雞球 湯底就揀咗酸辣湯BB辣 米線可能本身期望太高 嚟到一食又覺得冇想像中咁好食 不過整體其實係比出面好多米線鋪都好食嘅 湯望落有啲油 但食落又唔會太油 酸同辣都好平均 食落好順口👍🏻雞肉份量都俾得唔少 而且全部大大件 幾嫩唔鞋口炸物就真係同人講嘅一樣 係有驚喜嘅 全部即叫即炸 新鮮炸起嘅酥炸雞球 炸到金黃色一咬入面仲有好多肉汁 雞肉都唔鞋 雞肉醃得都入味野菌腐皮卷就好足料 啖啖都係菇 而且佢啲菇冇切到好碎 仲係大大粒食落口好正

雞肉份量都俾得唔少 而且全部大大件 幾嫩唔鞋口
2022-12-07 929 瀏覽
米線狂終於食到老闆娘米線 可惜有啲失望呀😅評分: ⭐️⭐️/ 5勁好彩呢日唔洗點排隊,五點十分到了,派材料紙等左一陣就入得,入座後等咗20分鐘就上菜,但係大家都知呢間店一定要等,所以無野。入座時拎咗一支和梅蘋果茶,嘩,喺雪櫃拎但係唔凍嘅,真係多謝晒,常溫的飲品真係好難飲,不過拎咗上手因為衛生問題我無放返入去。點了熱門的菜色炸雞球、炸豬排、反斗蝦膠豆卜、魚肉卷。只有炸雞好味,炸得金香酥脆,內裡肉汁仲keep到 juice有彈性,咬時會聽得出個種高層次感。其他幾樣炸得過硬,而且一般。揀左酸辣湯底,BB辣,嚟到一食大失所望,酸度不夠,辣度不夠,沒有層次,仲差過譚仔嘅酸辣湯底。米線煮得太硬,唔入味唔滑身,好似食緊膠條咁。餸方面試咗肥牛、豬軟骨、牛腩同豬肉。肥牛入貨係最CHEAP嗰陣,食落無牛味又硬,一啲都唔正。至於講求要炆得入味嘅豬軟骨同牛腩,炆嘅火侯唔夠,唔入味,真係差到不得了。我心目中荃灣米線排行榜:米線撚>雲家>川味>漁川米線>雲桂香>唯一⭐️
米線狂終於食到老闆娘米線 可惜有啲失望呀😅
評分: ⭐️⭐️/ 5

米線煮得太硬,唔入味唔滑身,好似食緊膠條咁。

酸辣湯配招牌酥炸雞球 $50酸辣湯好夠酸味,但湯底味道比較單一。炸雞球好滑好多汁,炸粉漿薄身,但有少少偏硬,唔夠香脆。米線唔係煙韌彈牙嗰隻,如果追求質感嘅話,可能唔係好滿足,但口感唔算太腍。加餸每款$12魚肉響鈴響鈴好脆,釀魚肉好彈牙,不過炸得比較乾身,沾湯食好食啲😋反斗蝦膠豆卜豆卜同樣脆口,但釀蝦膠份量較少,唔係好食到蝦膠嘅味道。蟲草花薑酒湯配豬膶 $56湯底有大量嘅蟲草花、杞子、紅棗等,清甜得嚟帶有薑味同酒味,幾好飲。最令人驚喜嘅係豬膶,好好食!絕對唔係連鎖店嘅又薄又柴嘅質素,豬膶有厚度得嚟,生熟度剛好,好爽彈好香,大推❤️〰️〰️〰️〰️〰餐廳嘅湯底同配料都係用心之作,係坊間米線舖比較少見,水準高!但可能我係煙韌控,餐廳米線嘅質感就唔算好啱我,再加埋等候時間各樣,我真係未必會再嚟🤣 如果等30分鐘以內嘅話,我都可以考慮考慮😂溫馨提示,餐廳依家只開晚市17:00-22:00,去之前仲要留意社交平台專頁,睇下會唔會休息呀~ 我今次16:30去到,前面已經有長長人龍,17:00開門都未入到座,要等到17:40第二批先落單入座,等咗差唔多半個鐘先有嘢食,到我哋食完離座就係18:40,食呢餐飯前前後
酸辣湯配招牌酥炸雞球
酸辣湯配招牌酥炸雞球 $50

魚肉響鈴  反斗蝦膠豆卜
加餸每款$12
魚肉響鈴
響鈴好脆,釀魚肉好彈牙,不過炸得比較乾身,沾湯食好食啲😋

反斗蝦膠豆卜
豆卜同樣脆口,但釀蝦膠份量較少,唔係好食到蝦膠嘅味道。

蟲草花薑酒湯配豬膶
蟲草花薑酒湯配豬膶 $56
〰️〰️〰️〰️〰
溫馨提示,餐廳依家只開晚市17:00-22:00,去之前仲要留意社交平台專頁,睇下會唔會休息呀~ 我今次16:30去到,前面已經有長長人龍,17:00開門都未入到座,要等到17:40第二批先落單入座,等咗差唔多半個鐘先有嘢食,到我哋食完離座就係18:40,食呢餐飯前前後後用咗兩個幾鐘,除咗講運氣之外,少啲耐性都唔得呀😖
〰️〰️〰️〰️〰️
魚肉響鈴  反斗蝦膠豆卜
蟲草花薑酒湯配豬膶
  • 蟲草花薑酒湯米線
2022-12-04 655 瀏覽
期待已久的老闆娘米線🍜,星期日專程過嚟排隊,真係好多人,我哋四點半到,直到坐低有得食係一個鐘之後嘅事,不過黎得食都預咗,我哋叫咗一碗清湯米線🍜,一碗麻酸辣bb辣米線🍜,餸就豬軟骨,健康有營,魚肉腐皮卷,時菜,魚肉響鈴,豬腩肉,炸嘢最快上枱,係好脆,但唔覺有咩特別,之後就上咗米線,清湯幾好,唔咸,但麻酸辣湯,一試個湯底已經覺唔對路,第一試到麻嘅感覺,我食唔慣,個嘴麻到爭啲頂唔順,之後搵極都搵唔到豬軟骨,原來俾漏咗,不過同職員講返都好快補返,豬軟骨有啲辣,但好入味,豬腩肉都幾好味😋,總結黎講,我覺得正正常常,唔使排隊嘅話可以再食
2022-12-04
60 分鐘 (堂食)
2022-12-01 353 瀏覽
天氣終於開始凍🙈,好想食啲熱辣辣嘅嘢,所以就諗起左老闆娘米線。之前已經黎食過好多次,所以大概都知道攻略。第一,check 老闆娘米線社交平台睇吓佢今日有冇開 (通常晏就5點開到10點)第二,有定心理準備排隊🙊可能大家都覺得凍㗎,今日以為自己5點到已經好早,點知去到前面都有十多個人排隊 😂😂 不過半個鐘內都慢慢咁入座,比起以前,老闆娘米線裝修左,又擴大左,所以都快左。因為老闆堅持每碗都要獨立煮一次,所以坐左入去都要等30分鐘先陸續會有野食😇 我大概5點到,5點半入座,6點有野食。如果唔係一開鋪around 5點去,通常都要排1.5小時到2個鐘 🙈 佢既玩法系$48蚊包湯底+一款小食,追加小食每款$12蚊,支裝野飲另計。不過提一提,老闆娘小食偏大份。如果正常食量既女仔,建議最多2份小食,唔好做大嘥鬼嘛 ☺️ 多啲朋友黎食就可以試多啲小食😛 推薦湯底:🌟麻酸辣🥰:酸酸辣辣比較開胃,而且個酸味同出面米線鋪唔同,值得一試。🌟麻辣湯:老闆娘既麻辣湯底系特別香,所以如果有麻辣愛好者,不妨一試。推薦小食🌟招牌酥炸雞球(基本4舊):呢個系老闆娘皇牌,新鮮炸出,外脆內多汁,基本上每枱必點 🌟蒜香椒鹽雞翼(3
第二,有定心理準備排隊🙊

推薦湯底:

推薦小食
🌟蒜香椒鹽雞翼(3隻):香脆可口,表面灑有五香粉,襯米線一齊食一流😍😍

🌟野菌腐皮卷(6舊):以前見過老闆娘職員包緊,相信系自家製,表面脆口內裡多汁,如果唔想食太多肉,呢個系一個不錯既選擇。

老闆娘米線一直系我心目中米線no.1,除左米線好味,湯底濃郁好味,配菜亦十分出色 🥰🥰 不過如果唔鍾意排隊嘅朋友仔,就要考慮下啦!🙊🙊

味道:🌼🌼🌼🌼🌼
服務:🌼🌼
環境:🌼🌼
抵食:🌼🌼🌼🌼

2022-12-01
30 分鐘 (堂食)
  • 蒜香椒鹽雞翼
  • 野菌腐皮卷
2022-11-29 421 瀏覽
心血來潮,去咗潮聖😅。食好西係要等,等了又等兼要碰運氣至可食到。食之前先要喺佢社交平台睇下佢公佈當日開唔開。因為佢真係唔係日日開架😂我之前都摸過幾次門釘。跟住排長龍等下,坐得低之後再等咗半小時有多。終於麵到了面前。明白嘅,佢係逐碗麵煮出嚟。然後啲炸物又炸得真心好食又脆口。全部都係心機嘢嚟❤️今次食咗:麻酸辣湯底中辣少麻。以前覺得佢個麻太勁,搶唒酸辣既味。落單職員教我咁樣叫。我覺得酸辣既辣度夠,亦都好多肉碎芽菜酸菜😍,但食食下仍然食到個麻好勁。我麻麻哋佢哋既麻。4/5分米線👉偏淋身,份量亦頗多架。好夠飽。 4/5分餸: 炸雞👉一如既往,炸得好脆,雞肉好滑。咬落啖啖肉。我鍾意食食吓浸落湯度再食。😋5/5分野菌腐皮卷👉第一次食佢。睇樣普通但食落有驚喜。又係炸得好脆身,咬咗一啖發現入面有好多菇。呢個卷幾好食。😋 5/5分

今次食咗:

米線👉偏淋身,份量亦頗多架。好夠飽。 4/5分

Please FOLLOW 👉🏻IG@fatwestx2•評分:🧡•終於有機會食到老闆娘!我地係平日6點開始排隊,都唔算好多人,所以大約等左15分鐘就入到座🫶🏼•🍴蒙古湯米線 $487.5/10孜然味好出!比其他湯底冇咁重口味,鹹味為主,肉碎份量充足🫶🏼🫶🏼不過米線比較淋 比個辣度大家參考🤣BB辣同譚仔10小差唔多•🍴麻酸辣湯米線 $486.5/10越食越麻嘅感覺好jeng😹但係當日我地食湯底有啲苦🥹🥹因為酸菜苦,不過夠酸,有啲傷心🥲🥲•🍴野菌腐皮卷 (+$12)8/10超級脆身!皮夠薄,而且入面嘅菜balance翻食落唔會覺得油!🫶🏼•🍴炸雞球(+$12)8/10皮薄,雞肉嫩滑有肉汁,加$12有4大嚿真係好抵啊🥹•🍴反斗蝦膠豆卜(+$12)7/10豆卜夠脆,蝦膠彈牙,不過比較油•🍴魚肉腐皮卷(+$12)7.5/10皮薄又夠脆,唔油,魚肉彈牙❤️•📍 老闆娘雲南米線 (荃灣)荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖••𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥. •————————————————————————#荃灣美食#荃灣美食#fw2#fw2荃灣#hkfoodie #hkfood
Please FOLLOW
👉🏻IG@fatwestx2

評分:🧡

🍴蒙古湯米線 $48
7.5/10
比個辣度大家參考🤣BB辣同譚仔10小差唔多

🍴麻酸辣湯米線 $48
6.5/10

🍴野菌腐皮卷 (+$12)
8/10

🍴炸雞球(+$12)
8/10
皮薄,雞肉嫩滑有肉汁,加$12有4大嚿真係好抵啊🥹

🍴反斗蝦膠豆卜(+$12)
7/10
豆卜夠脆,蝦膠彈牙,不過比較油

🍴魚肉腐皮卷(+$12)
7.5/10
皮薄又夠脆,唔油,魚肉彈牙❤️

📍 老闆娘雲南米線 (荃灣)
荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖

•𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥.

————————————————————————
#foodie#foodstagram#hkig#hkcouple#couple
#香港美食#香港#米線#米線關注組#老闆娘雲南米線
2022-10-11
15 分鐘 (堂食)
2022-11-14 664 瀏覽
無heart 生意 ,賺錢就識 其他就…1: 明知d客要排隊排成粒鐘,又熱!櫈都無張! 2:假期 夜晚黎到食酸辣湯,火都黎 湯無味 又話逐煲煮!?淡既 ! 你好唔好意思? 3: 排到黎 乜野出名既餸都無哂,仲要俾個無味既湯我? 你無心做你可以截龍架老闆娘! 俾d咁既質素排左一粒鐘既客? 4:無樓面同客講要排幾耐 Chef唔會煮時唔知淡 ,湯底落幾多水隨心架?真係貼錢買難受 乜野餐廳黎?明知出面d客等左咁耐 都可以心地咁差 求其煮 勁做左幾十幾年人,無一間 可以衰過你!無食過一間可以唔酸既 湯底!人生第一間black list既舖 多謝你 畢生難忘得你呢間野可以做得出
無heart 生意 ,賺錢就識 其他就…

1: 明知d客要排隊排成粒鐘,又熱!櫈都無張!

2:假期 夜晚黎到食酸辣湯,火都黎
湯無味 又話逐煲煮!?

淡既 ! 你好唔好意思?

4:無樓面同客講要排幾耐

Chef唔會煮時唔知淡 ,湯底落幾多水隨心架?

人生第一間black list既舖 多謝你 畢生難忘
得你呢間野可以做得出

2022-11-06
75 分鐘 (堂食)