2019-06-04 373 瀏覽
聞名已久既老闆娘米線食過番尋味。午飯時間12點左右去到,門口已經有2組人等入座,好彩仲有位,唔洗係排隊慢慢等。2個人,各自叫左2款餸,分別係鮮牛肉、招牌酥炸雞球、反斗蝦膠豆卜同埋魚肉響鈴。湯底叫左清湯同酸辣(微辣)。好想講,我地第一次食完,已經好想返去食第二次,鮮牛肉同招牌酥炸雞球encore再encore鮮牛肉新鮮嫩口,煮得岩岩好,醃料又唔會過咸!!好重要!!而招牌酥炸雞球外皮真係好脆,但內裡依然保留左好多肉汁好味呀每樣餸要加$10,酥炸雞球份量夠大,抵比!反斗蝦膠豆卜同魚肉響鈴反而太酥炸,個人唔中意食不過見到都唔少食客都有點。最重要係,我地食完唔會好口渴,返到office唔會不停灌水,呢點好重要
聞名已久既老闆娘米線
食過番尋味。
午飯時間12點左右去到,門口已經有2組人等入座,
好彩仲有位,唔洗係排隊慢慢等。

2個人,各自叫左2款餸,
分別係鮮牛肉、招牌酥炸雞球、反斗蝦膠豆卜同埋魚肉響鈴。
湯底叫左清湯同酸辣(微辣)。

好想講,我地第一次食完,已經好想返去食第二次,
鮮牛肉同招牌酥炸雞球encore再encore

鮮牛肉新鮮嫩口,煮得岩岩好,醃料又唔會過咸!!好重要!!
而招牌酥炸雞球外皮真係好脆,但內裡依然保留左好多肉汁
好味呀
每樣餸要加$10,酥炸雞球份量夠大,抵比!

反斗蝦膠豆卜同魚肉響鈴反而太酥炸,個人唔中意食

不過見到都唔少食客都有點。

2019-05-20
5 分鐘 (堂食)
  • 鮮牛肉
2019-05-30 369 瀏覽
一早已經聽過呢一間米線好食係位於香車街街市嘅熟食中心今日大約1:00去到已經好多人係門口外面坐低排隊湯底選擇有清湯、酸辣、麻辣同埋我最想試既麻酸辣今次揀左麻酸辣中辣餸個方面就揀左秘製豬腩肉招牌酥炸雞球同埋蒜香椒鹽雞翼魚肉響鈴同野菌腐皮卷炸物係會分開上所以唔使驚d湯會整到淋哂最鍾意呢度既酥炸雞球好好味一d都唔會好乾而且麻酸辣食落去麻麻又酸酸地嘅感覺食落去好開胃👍🏻同埋老闆娘嘅米線都好大碗份量好足夠所以如果唔係好大食嘅人可以點一個餸就夠哂飽喇😁同埋建議如果唔想等好耐嘅朋友就12點開門既時候去啦🤓
一早已經聽過呢一間米線好食
係位於香車街街市嘅熟食中心
今日大約1:00去到
已經好多人係門口外面坐低排隊
湯底選擇有清湯、酸辣、麻辣
同埋我最想試既麻酸辣

同埋建議如果唔想等好耐嘅朋友
就12點開門既時候去啦🤓
  • 野菌腐皮卷
2019-05-28 847 瀏覽
之前都因太多人排隊而放棄,今次我在店子剛開始營業時到達,終吃到荃灣人氣店「老闆娘雲南米線」的出品了,結果亦沒有令我失望。 畢竟是在舊式街市熟食中心內的店子,而等位位置是沒有冷氣的,夏天都幾「惡頂」。幸好今天早到,先填寫了點菜單,不一會便能安排入座(店內有冷氣),我還在門口處要了一瓶烏龍茶。我選了米線配酸辣湯底中的小辣,合共要了豆瓣金錢肚、招牌酥炸雞球同反斗蝦膠豆卜三個餸。期間都要等十多分鐘食物才全數送上。果然沒令我失望。酸辣湯底不算勁酸勁辣那種,但喝起來尚算舒服又不失刺激,也不算太鹹,配上滑溜的米線剛好。至於湯中有不少肉碎,就算不加餸其實也可接受。不過,基本order一碗米線的話,當中已包了一款餸。豆瓣金錢肚沒有夾雜草肚等部位,沒欺場,而且炆得夠入味又軟硬適中,唔錯。至於另外兩個炸的餸中則分碟另上,不會給湯浸淋,其中我最愛還是那個招牌炸雞球。大大件炸得外酥肉軟,雞肉尚有肉汁,而且不用沾汁也夠味,難怪幾乎每枱客人都有點此物。至於反斗蝦膠豆卜也不俗。其實此物是反轉豆卜釀上蝦膠而已,不難做,但總算弄得脆口且蝦肉也算充足,只是炸得略為乾身,吃到一半浸一會湯剛好。總括而言,此店的米線勝在即叫即

酸辣湯米線

招牌酥炸雞球

反斗蝦膠豆卜

總括而言,此店的米線勝在即叫即煮,更重要的是配搭的餸較一般連鎖店特別,可看出店家幾有heart,抵讚。
2019-05-12
5 分鐘 (堂食)
酸辣湯米線
招牌酥炸雞球
2019-05-27 243 瀏覽
今晚工作真係好忙,搞到好夜先走得結果今日去到荃灣曹公街8號香車街熟食中心老闆娘雲南米線今晚都係叫外賣返去家食今晚就叫左魚肉春卷,炸雞球,麻辣小辣米線魚肉春卷-炸得幾香口,都唔會好油膩炸雞球-雞都幾入味,都幾好食麻辣小辣米線-辣辣地幾野味可口
今晚工作真係好忙,搞到好夜先走得
結果今日去到荃灣曹公街8號香車街熟食中心老闆娘雲南米線
今晚都係叫外賣返去家食
今晚就叫左魚肉春卷,炸雞球,麻辣小辣米線
魚肉春卷-炸得幾香口,都唔會好油膩
炸雞球-雞都幾入味,都幾好食
麻辣小辣米線-辣辣地幾野味可口
2019-05-10
2019-05-27 203 瀏覽
老闆娘米線兩年前睇動新聞已經想試,不過當時住得太遠而佢開店時間係平日晚/假日好難食得到,自從公司搬左附近可以經常去幫襯。店舖環境就好一般,大排檔feel,大家去食就要接受到至得我就最鍾意食佢的酸辣,味道濃郁,夠酸夠辣,大大碗一定食得飽今次我地叫左牛腩,腐皮雜菌牛腩肉夠嫩,用料足。大家去食記得預留時間排隊

店舖環境就好一般,大排檔feel,大家去食就要接受到至得

大家去食記得預留時間排隊
腐皮雜菌淨酸米線
牛腩酸辣米線
2019-05-16
15 分鐘 (堂食)
腐皮雜菌淨酸米線
牛腩酸辣米線
2019-05-26 702 瀏覽
荃灣出名食米線,多數舖頭集結係大坡坊、路德圍,唯獨呢間老闆娘米線位於香車街街市樓上,頗為偏遠,都仲好多人排隊大受歡迎,一食就知點解如果想食要留意老闆娘FB營業時間,廢事大家摸門釘,而家好似只做一個晚市時間了,呢度所有米線都即叫即整,絕對冇一早煮定淋晒再翻熱俾你,好多炸物都係新鮮熱辣,粉量又夠大碗另外最特別之處,有很多特別湯底,例如蒙古湯、蟲草花薑酒湯、酸菜胡椒湯等,其他米線舖邊會咁多款俾你揀,所以未食過既朋友仔都好值得去試下

豬潤米線麻辣少辣湯
炸雞、野菌腐皮卷
鮮豬潤
2019-05-05
10 分鐘 (堂食)
豬潤米線麻辣少辣湯
炸雞、野菌腐皮卷
鮮豬潤
2019-05-13 368 瀏覽
FINALLY!!!要成功食到老闆娘雲南米線係靠運氣記得去之前要上一上佢facebook 通常開夜晚.必食系列:酸辣米線配腩肉蝦膠豆卜~脆到索索聲 好味啊酥炸雞球~原來係炸咖哩雞蒙古湯(即係孜然味🤣)
FINALLY!!!
要成功食到老闆娘雲南米線係靠運氣
記得去之前要上一上佢facebook 通常開夜晚
必食系列:
酸辣米線配腩肉
蝦膠豆卜~脆到索索聲 好味啊
炸雞球~原來係炸咖哩雞
蒙古湯(即係孜然味🤣)
2019-05-12 277 瀏覽
放假去食 今次都係第一次嚟 6:30左右去排隊門口已經有10幾個人坐喺度等緊 排隊嘅時候就要落定單 佢哋手腳好快所以都唔係等左好耐 點咗蟲草花薑酒湯拉麵配牛肉個麵嚟到時 第一眼就見到好多蟲草花紅棗同杞子 感覺係足料既 牛肉都有六七塊 麵嘅份量都好多 我食到一半已經覺得飽 個湯幾好味 易入口 飲落都唔係好重酒味 所以唔好比佢個名呃左原裝個喉嚨好乾 應該冇落味精 食嘅時候 發現同台另外四個人都點左蒙古湯米線 聞落都幾香 橙紅色嘅湯好吸引 下次再嚟試吓蒙古湯係咩名先

點咗蟲草花薑酒湯拉麵配牛肉

飲落都唔係好重酒味 所以唔好比佢個名呃左
原裝個喉嚨好乾 應該冇落味精

2019-05-11 363 瀏覽
今天終於來了老闆娘潮聖,原來店鋪在街市內,眼見其他店鋪都沒開,有點擔心老闆娘也休息呢~幸好,看到了人龍了,是日星期日,所以有很多人排隊。店家在門口外放了一排座椅,雖然人龍有約十多二十人,但都不是等了太久就能入座了!排隊時已經要下單,菜單如下:配料並不是一般坊間的普通餸菜,選擇很多,結果我們選了較特別的清湯牛腩蒙古湯拉麵,及魚肉響鈴招牌酥炸雞球酸辣湯米線。等了一會,麵來了酸辣湯湯底濃郁,夠酸夠辣,適合重口味人士,有些芝麻,令湯底更香,忍唔住飲了幾啖,米線就不過不失。 蒙古湯底十分特別,很香孜然味,配合拉麵亦好夾,不過同樣都是重口味之選。魚肉響鈴稍後才到,炸得十分出色,好脆好脆,感到非常熱氣~~炸雞就因為疑似漏左單,好遲先黎,我反而認為炸雞沒那麼特別,有點乾身,而且多肥肉,下次不會再點。總括而言,湯底出色,配料特別,下次會再試其他配料

排隊時已經要下單,菜單如下:

等了一會,麵來了

魚肉響鈴稍後才到,炸得十分出色,好脆好脆,感到非常熱氣~~

總括而言,湯底出色,配料特別,下次會再試其他配料
2019-03-31
20 分鐘 (堂食)
2019-05-11 271 瀏覽
荃灣海濱跑步後到此店一嚐,约7点羊半左右,果然要等一等位,15分鐘有位,排隊先選好喜爱種類,多款選擇,坐下5至10分鐘就有得吃,叫了酥炸雞球酸辣米線BB辣,再加了蝦交豆付和魚肉响鈴,熱辣外脆內軟彈牙,推介必吃酸辣米線皇者之選
酸辣米線皇者之選
2019-05-11
15 分鐘 (堂食)
  • 魚肉响鈴
  • 魚肉響鈴
2019-05-08 200 瀏覽
終於等到老闆娘米線開中午啦,之前一直都冇開,只係夜晚五點後先開門。今日大概都係十二點左右到, 唔算多人好快就可以入去啦我例牌都係食麻酸少辣,下次可以食中辣,味道就同之前差唔多不過感覺上好似冇之前咁啦

今日大概都係十二點左右到, 唔算多人好快就可以入去啦

我例牌都係食麻酸少辣,下次可以食中辣,
味道就同之前差唔多不過感覺上好似冇之前咁啦

2019-05-07 259 瀏覽
為左食一碗米綠可以去到幾盡?我地就一行四人👭👭由九龍灣特意搭的士🚕黎荃灣為左食一碗廣為人知係平民街市入面既一間不平凡米線店。一去到首先要排櫈仔等入位,同時每人俾張點餐紙,成功落左單✏️先叫正式可以等籌號,我地就因為選擇困難,搞好耐都未圈完,結果俾後面幾組客人捷足先登,大家記得唔好學我地啊。等左一陣唔算好耐就可以入座,我地一共叫左七款小食同三款配料,湯底有叫麻辣、酸辣、麻酸辣。🍜🍜🍜🍜先由湯底講起,酸辣湯既酸味係咸酸味重,酸味辣味都出,但辣味🌶唔夠香;麻酸辣係酸辣加上麻味,感覺層次多啲,麻感刺激舌頭👅神經;麻辣都係失色左係香味,做到麻感但辣味好死實。不過,當然湯底係比坊間一啲米線店用心,食落唔會好渴,但可能辣到渴。至於米線都煮得岩岩好,唔會過軟或過硬。-其中兩碗都叫左腐皮,一般材料正常;豬腩肉🥓係原片五花肉,煮到入哂味,脂肪位置算係入口即溶,哩個唔錯;豬頸肉爽口帶筋,有啲孜然味,都可以試下🤙🏻。輪到重頭戲就係小食配料,點解叫重頭戲?因為我覺得全晚最突出就係小食,好食程度可以遠勝碗米線。我地分別叫左魚肉響鈴🐟、豆腐魚丸、酥炸雞球、反斗蝦膠豆卜🦐、野菌腐皮卷、酥炸鯪魚球🐔、魚肉腐皮卷。大家都知

輪到重頭戲就係小食配料,點解叫重頭戲?因為我覺得全晚最突出就係小食,好食程度可以遠勝碗米線。我地分別叫左魚肉響鈴🐟、豆腐魚丸、酥炸雞球、反斗蝦膠豆卜🦐、野菌腐皮卷、酥炸鯪魚球🐔、魚肉腐皮卷。大家都知炸物要炸得好一啲都唔容易,但全部都出乎預料咁優秀,酥脆可口,魚肉餡料彈牙無腥味,部分更加係超推薦、絕對要試‼️💯。
魚肉響鈴

酥炸鯪魚球(左)豆腐魚丸(右)

二級推介⭐️
雞件醃製得好入味,炸完外外皮脆到索索聲,雞肉唔乾仲好嫩滑,食完一件又一件。

超級推介🌟
我未試過反轉黎炸既豆卜,感覺好特別,凹凸不平既豆卜內部反轉左炸後,好脆口又鬆化,加埋魚肉真係好正。

魚肉腐皮卷

2019-05-03 351 瀏覽
覺得呢間係全港最串既米線店,營業時間唔太固定,建議去之前去check下佢Facebook,睇下今日開唔開,唔係就好易摸門釘。近排開始做埋午市,令我返工多左個選擇黎老闆娘當然係要食佢個麻辣米線,佢個湯底係比較麻,但又唔會好油,令人一試難忘,米線就煮得好淋,吸哂湯底,好惹味。值得欣賞既係會用細碟裝起炸物,分開上。我就點左反斗蝦膠豆卜,本身以為係平日食開既豆卜,但原來係另一款,冇乜味,舊蝦好細。要配合埋個米線食先叫做有味。推薦佢個酥炸雞球,唔會好厚粉,炸到個皮好脆,但肉質依然鮮嫩多汁,令人回味無窮
覺得呢間係全港最串既米線店,
營業時間唔太固定,
建議去之前去check下佢Facebook,
睇下今日開唔開,唔係就好易摸門釘。

近排開始做埋午市,
令我返工多左個選擇

黎老闆娘當然係要食佢個麻辣米線,
佢個湯底係比較麻,但又唔會好油,
令人一試難忘,米線就煮得好淋,
吸哂湯底,好惹味。

值得欣賞既係會用細碟裝起炸物,
分開上。

我就點左反斗蝦膠豆卜,
本身以為係平日食開既豆卜,
但原來係另一款,冇乜味,舊蝦好細。

要配合埋個米線食先叫做有味。

推薦佢個酥炸雞球,唔會好厚粉,
炸到個皮好脆,但肉質依然鮮嫩多汁,
令人回味無窮

• 招牌酥炸雞球
黎過幾次都食唔到,一係突然無開,一係太多人,今日終於有機會食到。叫左麻辣湯小辣,魚肉腐皮,炸雞,豆腐魚蛋。最回味都係個湯,同成日食果間連鎖米線係唔同,另一隻麻辣,另一種風味,好好味😍米線又大碗,本身已經有肉碎,女仔唔洗叫兩個餸,叫一個餸夠了,因為佢啲餸份量都唔少😋
2019-04-26
2019-04-25 358 瀏覽
之前都幾喜歡食但要常常等好耐,都要再看上網的開舖時間,今日心思思想去就試試,去到沒想到不多人,不用十分鐘就可以入去,食物方面大多都有。今次我地要了酸辣和麻辣湯底,辣度要小辣剛好,酸度十足,湯底味都保持到,米線都幾好味而份量激多,最後食完都勁飽,但朋友叫的腐竹勁少就有失望。魚肉腐皮卷都新鮮又夠脆,啖啖魚肉。鮮牛肉就鞋身咗少少牛肉偏少,成日叫的秘製豬腩肉都沒有,今次終於有得食,味道入味的確吾錯,魚肉響鈴好味,響鈴脆又香,坐位有少少迫但都保持幾乾淨,而飲品都是都自取再之後再付錢,都以汽水和茶為主,而價錢都合理,要了烏龍茶都是$10都合理價。
魚肉腐皮卷都新鮮又夠脆,啖啖魚肉。