見米線群組話佢地裝修完成忍唔住即刻去趁一趁熱鬧真係好掛住佢地個麻酸辣湯底😮‍💨·裝修完既老板娘地方乾淨企理✔️無哂以前果種油膩感門面光鮮左✨仲有大大個老板娘招牌由以前開午市晚市變左而家剩係開晚市5點開始營業🈺️已經專登早到15分鐘都有10個人排緊隊👯‍♀️👯‍♀️呢個就係老板娘既威力排隊期間可以先用剔剔紙落單✔️等左15分鐘就可以埋單比錢加埋等米線時間用左45分鐘左右由於米線係現煮🍜而且每碗分開煮所以等候時間會比坊間米線耐少少⌛️· ♡ 炸雞球配金錢肚麻酸辣少辣米線($63)米線包一餸$48;另每加一餸$10另外叫左多麻辣加多5蚊一打開就見有層紅油係面🌶望落好似好辣但忍唔住即刻肉啖湯先🤤辣度岩岩好 · 酸味唔會太搶眼而麻味係慢慢滲出黎但略嫌加左麻 · 個麻味唔夠濃ღ炸雞球有3大塊 · 炸到金黃色外賣番到屋企外皮都仲好酥脆而雞肉裡面仲好juicy💦完全唔乾柴ღ秘制金錢肚橫切既金錢肚有4-5塊塊塊都大大塊而金錢肚仲帶少許煙韌感👍🏻ღ米線量多但比較淋身 · 口感全無總括嚟講無論湯底定配料都好出色係米線本身偏淋左少少當然可能係外賣關係所以焗淋左不過外賣記得要check清楚睇一睇😉始終人多會混亂🤪會容易出錯
見米線群組話佢地裝修完成

加埋等米線時間用左45分鐘左右

由於米線係現煮🍜
而且每碗分開煮
所以等候時間會比坊間米線耐少少⌛️
炸雞球配金錢肚麻酸辣少辣米線($63)
米線包一餸$48;另每加一餸$10

炸雞球
炸雞球配金錢肚麻酸辣少辣米線
  • 酥炸雞球
2021-11-21 504 瀏覽
是日想食米線,於是去左呢間老闆娘到食,但由於太多人排隊,所以叫左外賣1. 招牌酥炸雞球2. 野菌腐皮卷3. 反斗蝦膠豆卜呢三樣都好好食,雖然外賣左半粒鐘先食,但炸雞球都係一樣咁好食,入面都保留左好多肉汁,正野菌腐皮卷,入面好足料,而且個腐皮一樣都仲少少脆反斗蝦膠豆卜呢個比腐皮更脆,蝦膠唔會太多或太少,啱啱好蟲草花薑酒湯配雞肉 - 好多好多蟲草花,d雞入晒味,超正,米線同樣都好入味淨酸湯豬腩肉米線 - 最正係呢個,味道啱啱好,我連湯都飲埋

蟲草花薑酒湯配雞肉

1. 招牌酥炸雞
2. 野菌腐皮卷
3. 反斗蝦膠豆卜
野菌腐皮卷,入面好足料
,而且個腐皮一樣都仲少少脆
反斗蝦膠豆卜呢個比腐皮更脆,蝦膠唔會太多或太少,啱啱好

蟲草花

淨酸湯豬腩肉米線 - 最正係呢個,味道啱啱好,我連湯都飲埋
2021-11-19
45 分鐘 (堂食)
蟲草花薑酒湯配雞肉
  • 野菌腐皮卷
  • 招牌酥炸雞球
  • 反斗蝦膠豆卜
  • 魚肉響鈴
2021-11-15 383 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻/5  💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境: 👍🏻👍🏻👍🏻 /5 老闆娘雲南米線係荃灣好出名好食,亦都多人排隊,今日同友人係荃灣行完山,就到 香車街熟食中心排隊等食米線,雖然等左好一陣子,但都值回票價蟲草花薑酒湯米線蟲草花薑好岩女仔冬天食,好養生既感覺,而湯底都好濃味好正,出面好難搵到既好味道 酸菜胡椒湯米線湯底香濃又有香料味,惹味之選 酥炸雞球、野菌腐皮卷、反斗蝦膠豆卜炸得乾身香口之餘仲有肉汁,卜卜脆唔油膩,用心製作
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻/5
💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境: 👍🏻👍🏻👍🏻 /5

蟲草花薑酒湯米線

酸菜胡椒湯米線
湯底香濃又有香料味,惹味之選

炸雞球、野菌腐皮卷、反斗蝦膠豆卜
炸得乾身香口之餘仲有肉汁,卜卜脆唔油膩,用心製作
2021-10-30
60 分鐘 (堂食)
2021-11-11 510 瀏覽
Menu 🧸 : 酸辣湯米線蒙古湯米線招牌酥炸雞球野菌腐皮卷反斗蝦膠豆卜魚肉響鈴火爆豬手(以上每款$47/加餸每款$10)_______________________食物🧸 : 二訪老闆娘米線,每次d食物都係新鮮即炸即食,所以每樣食物都有滿滿心機,炸雞球外脆肉軟又多汁🤤,豆卜同嚮鈴脆卜卜,腐皮卷外脆包住滿滿既野菌同汁,次次食到捧住個肚走。(正到呢😋)環境🧸 :真心好迫,不過食米線就係迫住咁食。(hehe😂)*提提大家而家內部裝修ing。Address🧸 : 荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodieig #foodieblogger #foodiehongkong #hkig #tsuenwan #eatwithkankan#荃灣 #荃灣美食 #老闆娘雲南米線 #荃灣米線 #香車街街市#跟住勤勤食好西#勤勤食盡荃灣系列
Menu 🧸 :
酸辣湯米線
蒙古湯米線
招牌酥炸雞
野菌腐皮卷
反斗蝦膠豆卜
魚肉響鈴
火爆豬手
(以上每款$47/加餸每款$10)
_______________________

食物🧸 :

環境🧸 :
真心好迫,不過食米線就係迫住咁食。(hehe😂)

*提提大家而家內部裝修ing。

#eatwithkankan
#跟住勤勤食好西
#勤勤食盡荃灣系列
  • 招牌酥炸雞球
  • 野菌腐皮卷
如果你有留意開米線關注組嘅朋友,<荃灣老闆娘米線>你一定唔會覺得陌生啦! 可惜過去個幾兩個月,呢間米線店都進行緊翻新工程,直至剛剛11月1日先重新開業。好多朋友仔都話自己曾經食過白果,🤟🏻其實老闆娘每一日都會上社交平台 update嗰日嘅開舖營業時間,唔想去到先發現冇開嘅話記得check check先啦!前兩日久違地去再食老闆娘,叫咗最鍾意嘅酸辣湯米線(走蔥),配上 特色蝦滑釀炸豆卜、魚肉腐竹、時菜😋老闆娘啲炸物真係非常一流,唔會油淋淋、爽口酥脆!米線同湯底嘅經驗程度更加不在話下,鍾意食酸辣湯底嘅朋友一定唔好錯過,呢度嘅酸味比出面坊間嘅再酸多幾倍 哈哈,加埋辣好過癮㗎!同行朋友唔食酸,就叫咗麻辣湯底,呢度仲有其他特色湯底譬如蒙古湯等等!因為每次都比酸辣湯底吸引住,所以食咁多次都未試過其他湯底🤣🤣🤣講食物嘅話呢度真係冇得彈,不過環境就一般,前兩日五點幾去食都要等一個鐘頭先入到去,等候嘅位置都係冇風扇同冷氣,試過夏天等真係好辛苦。加上嗰到喺熟食街市範圍,所以稱唔上好舒適或者乾淨,如果有興趣去試嘅朋友建議五點就好到啦🤣應該唔洗同人逼

2021-11-06
60 分鐘 (堂食)
2021-11-03 656 瀏覽
今次已經係我第N次黎食老闆娘米線,呢間米線大家一定唔陌生,因為如果閣下係米線愛好者,一定都有聽過呢間鼎鼎大名嘅「老闆娘米線」。今日係舖頭岩岩裝修完之後開業第二日,我即刻約埋朋友黎食,雖然有心理準備起碼要等一兩粒鐘,不過年紀大,企到條腰都真係有d痛因為咁岩我叫左兩個餸都係素,太子女都好細心問我係咪素食人士,我立刻否認,如果唔係湯底嘅肉碎就會幫我減走,不過呢個舉動看出佢都幾細心坐底之後等左大半個鐘,終於有得食,米線同跟湯嘅餸份量好似比以前更多,不過湯底好似無之前咁濃味,豬骨味,麻味同辣味都淡過之前,呢個係有少少失望嘅,不過一如以往,麻、酸、辣 三個味道都互相平衡,出眾得黎唔會互搶,而且佢個麻味,真係外面其他米線係食唔到炸物係必叫,野菌春卷,炸雞球,反斗蝦膠,食落唔會好油,脆卜卜得黎唔會乾爭爭,真係抵佢咁好生意,不過認真希望排隊方式可以改善一下,俾張椅坐下都好d

2021-10-24 699 瀏覽
作為新界東人既me, 早排專誠去新界西試下『老闆娘雲南米線』,呢間黃店既位置唔算方便,但閒日仍吸引大批客人排隊。當日我就6點前到左,可以直接walk-in,出黎未到6半,已經大排長龍,想食既朋友要趁早呀!我叫左個蒙古湯米線,呢個湯底有D似中藥味,但又唔苦,好特別。隔離位叫左個酸辣湯底,相比之下較為遜色,味道同譚仔既酸辣差不多,普普通通啦,我地都覺得蒙古湯吸引D。呢度既炸物都好出名,但當時好多款炸物都賣晒,我地叫左個炸鯪魚球,即炸夠晒熱辣辣。鯪魚球幾乾身,唔索油,而且彈牙~不錯。
題外話/補充資料: 店舖裝修中,10月底重開
2021-10-13 829 瀏覽
最近好多ig page同朋友介紹荃灣嘅老闆娘米線好好食,身為米線fans就緊係要去試下。其實地理位置都幾唔方便,而且位於街市入面,環境就絕對唔係賣點之一,好彩都唔算太逼🥶 當日平日晏晝去到,估唔到都要排隊,不過既然個個講到咁好食,唔驚!就試下排隊啦💪🏻最後排咗大約半個鐘倒就入得~ 📌酸辣米線(小辣)+ 豬腩肉 + 吉列豬排 + 豬軟骨 (~$77) 老實講味道方面好失望,可能因為好多人講到好好食嘅關係,我對佢期望都幾高。雖然份量幾大,不過酸辣湯底就偏辣唔太酸,味道亦唔係特別「足料」,似味精湯底(?) 基本上得個「麻」字,冇其他味☹️ 炸豬扒同米線係分開上,不過感覺唔係即炸,食落唔係熱辣辣同埋有啲淋。其他配料味道都冇咩特別,如果唔係個湯底佢哋應該接近冇味。不過佢每個toppings都+$10,個人覺得都幾overpriced🤯

2021-09-16 641 瀏覽
有朋友介紹話荃灣有間好出色既米線一定要去食,就黎左呢道試試當然佢個環境係一般般,係街市入面,但呢d先叫風味見到d送好特別,大家都叫左唔同野黎試試有椒鹽雞翼,酥炸雞球同埋魚肉腐皮卷同埋雲醬豬軟肉我地叫左蒙古湯,個湯就好似土匪雞翼個陣味咁,我就好鍾意d炸送樣樣都好脆口,特別係酥炸雞球,好滑好juicy
有朋友介紹話荃灣有間好出色既米線一定要去食,就黎左呢道試試
當然佢個環境係一般般,係街市入面,但呢d先叫風味
見到d送好特別,大家都叫左唔同野黎試試
有椒鹽雞翼,酥炸雞球同埋魚肉腐皮卷同埋雲醬豬軟肉
我地叫左蒙古湯,個湯就好似土匪雞翼個陣味咁,我就好鍾意
d炸送樣樣都好脆口,特別係酥炸雞球,好滑好juicy
2021-09-14 629 瀏覽
人氣惹味雲南米線早上一早到場 已有人排緊隊!一碗麵就要等十分鐘,可想而之要等幾耐環境熟食中心放十幾張 普通木槢枱  每碗一定要分開獨立烹煮 米線江西粗米線 米味濃香特別滑溜 用料講究加辣汁加肉碎爆香 酸辣湯色淺咖啡色 食到好多肉碎 湯底有層次酸先辣後單點配料或小食都係另碟上不會放左湯麵上影響口感,細心之處可見魚肉腐皮卷 自家出品 豆皮包住鮮魚肉再炸至脆口 外脆魚肉彈牙鮮味牛肚滷得夠香又彈牙 麵線吸湯後非常美味, 如果秋天黎食就舒服好多,因為唔熱排隊無咁辛苦老闆娘雲南米線荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖平均消費$77評分8/10
人氣惹味雲南米線
環境熟食中心放十幾張 普通木槢枱

老闆娘雲南米線
荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖
平均消費$77
評分8/10
2021-08-19 778 瀏覽
老闆娘呢個名喺米線group曝光率極高,終於有機會拜訪下,時為星期二晚上未夠7點,等15分鐘有得入座被安排到一間細房,有冷氣,啲枱凳地板幾光鮮又無表面污漬,唔係傳聞中咁污糟,咁當然喺正舊街市唔好期望有幾乾淨啦,食住嘢地下有隻小強喺腳邊行嚟行去,我哋嘅底線係佢唔飛唔爬上嚟都接受到,所以專心食麵唔四圍望其實相安無事嘅店員態度唔係傳說中咁差,安排得好有系統,問多句會耐心解釋,攞住筷子桶繞房一周叫大家攞筷子..以街坊小舖來講都算係咁食物方面喺入座前已經落好單,當晚無酸菜牛肉同豬軟骨,風聞炸物出色,我哋都嗌好多炸嘢嗌咗炸雞球、炸鯪魚球、蝦膠豆卜+腩肉,強烈推薦炸雞球肉質鮮嫩多汁;炸鯪魚球都食得出有細碎魚骨唔係淨得粉,不過略嫌唔夠彈牙(可能咁先好?!);蝦膠豆卜,蝦膠做得幾好,但豆卜酥脆到已經無咗豆卜嘅原形,好似一堆包裹住蝦膠嘅炸粉,男友愛食炸嘢就好欣賞,我就麻麻;最後都強烈推薦豬腩肉,好似南乳炆肉咁煮嗰陣迫曬豬腩肉啲油脂出嚟,食落一啲肥膩感都無,取而代味係入味且鬆軟嘅口感米線偏淋但夠滑溜,湯底部分我哋一碗嗌咗麻辣小辣,另一碗要麻酸辣BB辣,唔知點解,食嗰陣覺得麻酸辣BB辣嗰碗更辣更麻,睇嚟辣度唔

嗌咗炸雞球、炸鯪魚球、蝦膠豆卜+腩肉,

米線偏淋但夠滑溜,湯底部分我哋一碗嗌咗麻辣小辣,另一碗要麻酸辣BB辣,唔知點解,食嗰陣覺得麻酸辣BB辣嗰碗更辣更麻,睇嚟辣度唔影響麻度,而且越食越麻食到最後仲有啲苦苦地,就算我平時食開酸辣都覺得酸得嚟麻麻地
反而麻辣嗰碗冇咁麻,更加飲得出湯頭嘅鮮甜味,只飲咗幾啖可樂,一直隔咗幾個鐘返到屋企都未口乾,唔算味精

埋單$57一碗兩餸,$6一罐可樂,價錢喺米線界嚟講算貴,餸嘅味道亦唔係款款都咁超班,算係不過不失,唔會專登去,但經過附近想食米線會再嚟
來過超逾五次,但總是嚐不到!要麼休息、要麼停業、要麼說不做午市了。每次跑上兩層樓梯,望著那條長長的、暗暗的、靜靜的走廊,只好又一次失望而回。今天晨早十一左右到達,已見四五人排隊輪候進場午膳。人數不多,想必肯定可以吃到。但原來頭輪賓客剛剛進內,代表了我又得等待至少一碗麵時間。店家應是使用飢餓營銷手法,特意讓賓客整齊地、乖乖地門外排隊。環境濕熱難耐,在炎夏滾燙的鐵皮密封陰暗密室內,只憑籍兩把軟弱無力的家庭式掛牆風扇吹出那道弱風。仿佛店主竊笑在說:要吃本娘的美食,就拿出你的能耐來吧!!排到隊頭時,收銀員會為你落單及付款,然後入座。內裡陳設簡單,擺放十數張普通木槢枱。座位迫窄,佩服傳菜員工竟能捧著兩碗熱騰騰麵條,縱橫交插於人群中。工作上,每當接見曾任雲南米線店的廚師,都必問其獨自蹺妙米線烹調秘訣之處。他們薪金普遍不高,都是兩萬頭左右,旺舖每日煮約三百碗麵。技巧,每家如是:每碗一定要分開獨立猛火烹煮。麵條是中來貨,要選江西粗米線。先落高湯,再按客人味道,加辣汁肉碎香料調味,沸至滾騰倒入碗內即成。問他們為何必要猛火烹調,他們都說能這才能迫出出香料味道。付款後,在出餐處窺入廚房內。兩個爐頭,紅紅烈焰

仿佛店主竊笑在說:要吃本娘的美食,就拿出你的能耐來吧!!

付款後,在出餐處窺入廚房內。兩個爐頭,紅紅烈焰不斷烹調米線。掌廚只有一人,一對長筷子,同時駕馭兩碗麵條。湯底挑選了酸辣味道,湯色像以豬骨熬製之淺啡色,米線再加入酸菜肉碎辣醬煮成湯底即成。先飲頭湯,自己略嫌味道層次簡單。餸菜全分成小碟另上,應由另一廚師負責。
火爆豬手

【火爆豬手】
份量斬得精緻小巧,可全塊放進口內咀嚼,再吞出骨頭。汁醬使用老抽鹵水冰糖薑粒加辣汁混成,文火炆淋豬手入味。吃時煙韌,膠質豐富,惜份量過少,吃得不夠過癮。
魚肉腐皮卷

【魚肉腐皮卷】
同樣另碟奉上侍客,與湯麵感覺分離。店家說是自己包制,成本昂貴,只得兩支幼條。同樣一口吃盡,未能嘗清魚肉味道。
酥炸雞球

【招牌酥炸雞球】
正常出品,工序簡單,味道未見特別。急凍雞件切丁後醃味,沾上炸粉落爐炸至金黃即成。

總括而言,老闆娘的味道未能超逾自己心中米線舖No. 1,餸菜與米線分而制作未感磨合一體,份量略顯吝嗇。假若要我再次於炎熱濕焗天氣下排一個小時,想必會即時離去了。或許要等轉秋才來品嚐吧。
2021-08-16 583 瀏覽
睇左米線group 既排名 見到老闆娘米線一直都好想試😍😍😍今日終於同男朋友試到了 ☺️黎到大概12點 本身都好驚好多人排隊 好彩去到見到條人龍都係10個人!我拿拿林去排 大概都等左20mins 先入到去坐🤣我覺得都算可以接受而店員都有講好多單 所以坐低都要繼續等 但有得坐住等都好好😄男友揀左腩肉蒙古湯 我揀左呢度最出名既蝦卷同酸辣湯☺️到左就真係大大碗 勁香!!我地拿拿林試湯 真係超!級!正!終於明點解咁多人黎食 無論兩個湯底同d 材料都係好高汁👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻我地唔洗一陣就食晒🤣我一定會再黎❤️‍🔥

我地拿拿林試湯 真係超!級!正!
我地唔洗一陣就食晒🤣我一定會再黎❤️‍🔥
2021-07-31
20 分鐘 (堂食)
午餐
2021-08-11 392 瀏覽
次次黎到都排長長長長長長龍,今次係正平日放工時間黎博博運氣,果然係大幸運日呀😎(仲要撞岩今日老闆娘態度好好唷😛).👅 蒙古湯,清湯米線蒙古湯湯底好特別,食到有陣孜然粉味,👄好似去左蒙古,食左一個蒙古包落肚咁😂肉碎好充足,好有誠意😜清湯出奇地有味,好似有啲魚湯加雞湯咁,下次都會揀清湯黎食👍🏻.👅 招牌酥炸雞球,魚肉響鈴,豆腐魚丸黎到呢度一定要食佢個炸雞球🤤炸到外皮勁脆,然後又勁juicy ,好抵食😆首試魚肉響鈴,魚肉一向都正,難得炸完唔會乾,但係響鈴就炸得太硬,食落口好界咀😛豆腐魚丸食到有少少豆腐係入面,都係唔錯,不過就細粒左啲🤏🏻

👅 蒙古湯,清湯米線

蒙古湯湯底好特別,食到有陣孜然粉味,

👅 招牌酥炸雞球,魚肉響鈴,豆腐魚丸

2021-08-09 415 瀏覽
見到米線關注組好多人介紹話好食咪去試吓囉,點知勁多味精勁難食,環境又污糟,唔明白點解咁多人會去食,好彩今日唔係好多人食,真係譚仔好食過佢好多囉,企門口嗰個員工服務態度又差,熟客唔齊人就可以入先,我哋就要等齊人先可以入,嗌佢幾次唔應,我就放啲單喺枱面,佢特登唔撳實啲單由得啲單票落地,仲話我揼啲單落枱面,我真係費事睬佢,真係請我我都唔會再食🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
2021-08-09
15 分鐘 (堂食)