2017-03-23
識我嘅朋友都知道我鍾意打邊爐, 除咗香港地道同埋非常麻辣嘅四川火鍋之外, 我也特愛台式火鍋! 可能是比較喜歡台灣文化吧! 之前去過好多次台灣旅行每一次都要同朋友食過台式火鍋, 但是喜香港, 我就仲未搵到一間 味道同台灣近似嘅火鍋店, 直至朋友帶我嚟呢間位於金馬倫道嘅火鍋店打邊爐, 我就不自覺地喜歡上這間小店了! 呢間老鍋台式火鍋, 個裝修好有特色, 古色古香, 座位之間設有屏風, 私隱度極高, 最啱同一班知己慢慢傾慢慢食! 交通也非常方便 一出地鐵站口就到了! 打邊爐就梗係重點起食材同個湯底啦! 我同朋友叫左個鴛鴦鍋 - 麻辣火鍋和酸菜白肉鍋! 食台式火鍋要食酸菜白肉鍋應該是基本的常識吧! 呢間火鍋店嘅湯底非常清甜, 食落冇味精, 唔會覺得食完之後條脷好鹹! 我直頭未食 都已經飲咗一碗湯! 麻辣方面, 與平時所吃到的川式麻辣不同,台式的麻辣重香辣多於麻,使湯底不至於蓋過食材的味道! 食材方面, 聽店員講話係由台灣直送, 咁啲肉類係咪真係台灣直送我就不得而知啦, 但係佢有一啲特色嘅台灣食材例如是老油條, 這些也是港式火鍋不會有的! 啲肉類都算幾鮮嫩, 也算新鮮! 啲丸類食得出應該是手打的
食材方面, 聽店員講話係由台灣直送, 咁啲肉類係咪真係台灣直送我就不得而知啦, 但係佢有一啲特色嘅台灣食材例如是老油條, 這些也是港式火鍋不會有的! 啲肉類都算幾鮮嫩, 也算新鮮! 啲丸類食得出應該是手打的, 不是工場交來的雪藏貨!
打邊爐當然就要飲番杯啤酒啦! 我試咗杯酸梅啤! 非常正! 各位朋友如果呢老鍋打邊爐記得要試下佢啲啤酒啦!