2017-07-03 515 瀏覽
環境幾舒服,燈光不太暗又不太光,裝修特別,好古老噤,環境衛生,大部份枱都有屏風,有私人空間感,不騷擾到人亦不被人騷擾到既感覺,坐得好舒服,食物都算好味同新鮮,價錢合理,員工友善,要求幫手影相都好好人即時協助,而且技術都幾好😂可以打去訂枱,我8點半去既,如果9點半後重有7折,會好抵食,下次都試下7折食先😂位置方便,在地鐵站口付近,容易塭到,個人喜歡嗰個酒香肉,好香酒味,午餐肉炸左既,美人鍋湯底不錯👍
2017-06-20
  • 美人鍋
2017-06-26 374 瀏覽
呢排真係打邊爐打上癮🤣呢間湯底又係好正~試左麻辣鍋同養生鍋,麻辣鍋好香!養生鍋我鍾意當湯飲,好重人參味,仲會愈煲愈清甜😋👍🏻不過呢到野食選擇唔多,好似食黎食去都係個幾樣野咁,但質素唔差嘅😂🙈
呢排真係打邊爐打上癮🤣
  • 上選美國安格斯肉眼肥牛
2017-06-18 358 瀏覽
頭先朋友聚會,順便補祝其中一位生日,於是去左一間叫  到打邊爐。佢好近,一出尖沙咀站就係,以為開左好耐,因為我好少留意尖沙咀D大廈入面果D餐廳,原來佢好似開左兩個零月,上到去人唔算好多,但越夜越滿。講番D食物,係真係正既,我好少寫食評,覺得真心好食先寫出黎大家分享下。(當然尋晚旺角食果間砂鍋粥就真係難食到想反枱都想寫下)佢每枱會送D油炸鬼既野,好脆,即使係放左入個煲到淥過!同雪花肥牛唔洗點醬油都好味既!其實我自己打邊爐唔係好鐘意食丸,但今次真係破例!食左個墨魚丸+牛丸併盤,忍不住encore,大粒有料勁好味!仲有d餃都值得推介~~食完埋單價錢合理(大約200零蚊),唔好用果d $88任飲任食比較喇!最正人地食物有質素之外,仲有好服務嘛!有興趣大家可以去試下~~

有興趣大家可以去試下~~
2017-06-06
  • 雪花肥牛
2017-06-04 351 瀏覽
之前經過成日想試,但可惜往往爆場,今次終於誤打誤撞,沒訂位之下一如所願。一入去環境已吸引了我,的確有點台式風情,由於麻辣是我最愛,當日亦不得不來過麻辣鍋,但要就就朋友關係,所以鴛鴦拼是一個很好既選擇,另外一邊來個酸菜白肉鍋,都係台灣既名物。麻辣鍋既辣度初試小辣,恰到好處,味道很好,對比酸菜白肉,麻辣好點吧,下次要試吓養生鍋先。至於火鍋料亦見很新鮮,賣相不俗,特別是牛肉,一定再來呀

麻辣鍋既辣度初試小辣,恰到好處,味道很好
,特別是牛肉
,一定再來呀
  • 上選美國安格斯肉眼肥牛
2017-05-24 274 瀏覽
我和他到台灣最愛吃麻辣鴨血鍋,5天4夜也要吃兩晚,知道香港開了一家,一直很想去,但常常full booking,今天有幸有位了,坐在露台位但有冷氣(可吸煙),點了麻辣鍋-小辣&酸菜白肉鍋,麻辣鍋沒有我吃過幾家的台灣風味,只能說不可以抱著能吃到台式的,但不追求台灣的味道是不錯,鴨血吃完會免費加一次,之後每份加$30。酸菜白肉鍋不太台灣風味,但我覺得幾好,大白菜較台灣的酸,好開胃,鍋內有好多五花腩片同透明寬粉條,好味,食左好多碗粉。店員:Like Facebook有汽水/啤酒送。
2017-05-23
2017-05-21 271 瀏覽
在台灣吃火鍋吃得多,在香港你們又有吃過那些台式火鍋呢?我之前都有吃過好幾家,有一人一鍋,有一大鍋與朋友分享的那種。尖沙咀這家「老鍋」確實是廷有台灣某大火鍋店的感覺。今次就決定和同樣喜歡吃火鍋的媽媽來試!訂了晚市的第一時段,點了麻辣鍋和酸菜白肉湯底。開始前可到大門旁邊的自助醬油配料區去調配醬汁。事先點了兩碟火鍋前小食;鹽酥雞$68 和甜不辣$48。較喜歡前者,炸得酥脆,不會有太厚的炸粉。而且有小小椒鹽調味,不錯。甜不辣不是我想像中的那種,質感有點像加了芋頭的魚蛋。到主題了!美國安格斯肉眼肥牛 $188牛肉份量不多,而且切得很薄很薄,放到火鍋後效果明顯較軟稔。黑松露蝦丸 $48 和 鮮做極品水餃 $48各有4粒,味道不過不失,不算很特別。炸芋頭 $58個人最愛用芋頭來打邊爐,滾至軟身才吃就更喜歡了!這芋頭先炸過,很香呢!千層凍豆腐 $48火鍋必點配料,不用多解釋為什麼要點了吧。鮮炸響鈴 $68與凍豆腐的原理一樣,也是火鍋必點配料。這家的是新鮮即炸,上桌時還是熱哄哄的。朝日啤酒$48喝啤酒才說得上是一個完整邊爐啊!最後每人各$400多,請媽媽吃當作母親節飯也不錯吧!
在台灣吃火鍋吃得多,在香港你們又有吃過那些台式火鍋呢?

尖沙咀這家「老鍋」確實是廷有台灣某大火鍋店的感覺。

今次就決定和同樣喜歡吃火鍋的媽媽來試!
訂了晚市的第一時段,點了麻辣鍋和酸菜白肉湯底。

開始前可到大門旁邊的自助醬油配料區去調配醬汁。

事先點了兩碟火鍋前小食;鹽酥雞$68 和甜不辣$48。
甜不辣不是我想像中的那種,質感有點像加了芋頭的魚蛋。

到主題了!

美國安格斯肉眼肥牛 $188
牛肉份量不多,而且切得很薄很薄,放到火鍋後效果明顯較軟稔。

黑松露蝦丸 $48 和 鮮做極品水餃 $48
各有4粒,味道不過不失,不算很特別。

炸芋頭 $58
個人最愛用芋頭來打邊爐,滾至軟身才吃就更喜歡了!
這芋頭先炸過,很香呢!

千層凍豆腐 $48
火鍋必點配料,不用多解釋為什麼要點了吧。

鮮炸響鈴 $68
與凍豆腐的原理一樣,也是火鍋必點配料。
這家的是新鮮即炸,上桌時還是熱哄哄的。

朝日啤酒$48
喝啤酒才說得上是一個完整邊爐啊!

最後每人各$400多,請媽媽吃當作母親節飯也不錯吧!

2017-04-29
2017-05-18 316 瀏覽
Colleague and me love to try new restaurant during lunch time. Today we tried this Taiwanese style restaurant. There were so many smile emoji here but Picture will say. See below soup .I don't know what I had, as no taste at all. Sorry I really tried once even it looks ugly.The rice was hot enough and tasty. The fish was cold and again no taste.

2017-03-09
2017-05-18 2700 瀏覽
We came here for lunch seems a new restaurant in tsim sha tsui.Experience was terrible. We ordered at 1:05, and all the food came at 2:00. We asked to give as a bowl of rice first or just the soup first, but the manager refused us. they need to serve at the same time. As not much customer, the waiter and manager always lay back rest room keep chatting. When we wanna get some hot water during that boring one hour, we need to go into rest room find them out! Finally my bone soup came. There was

Finally my bone soup came. There was no taste of herbs at all, like had some Cha Chan Tang style soup.

Actually the rice served later than the soup. Manager said because the rice has been waited too long time, so it got cold down and they were reheat them!

It was the most funny reason I heard among restaurant.

Meantime, if you had 3 hours lunch time, come this restaurant and take a good nap . As no customer and slow food and manager was keep chatting inside, they won't border you here.
Have a good nap!
2017-05-13
2017-05-13 190 瀏覽
因為我哋釗哥北上,咁唯有我同哥同lilo出外搵食啦哥哥大推呢間台式火鍋店,次次食完都大讚,所以就帶我哋去去到會比一壺濃茶,有助之後食食下解膩調味料採用自助形式,有樣幾特別就係蒜泥,打得比平時火鍋店較幼細,更易入口我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊麻辣,一邊係美人鍋由於我哋都唔係好食得辣,小辣就啱啱好,有麻辣香味但唔會太辣食唔到美人鍋真心推介,湯我都飲咗好幾碗,鍋裡桃膠特多,食極都仲有,十分足料餐前小食我哋叫咗鹽酥雞,lilo喜歡佢炸得夠乾脆,又唔太咸因為掛住食原因,未能做到圖文並茂🙇🏻‍♀️叫咗牛腩,用湯上,可能就咁食,亦能係湯底拖一拖再食牛肚必點,份量夠多,放落麻辣果邊實在一流響鈴試炸,豆味夠香,但可惜最尾有一條冇炸到😂每位贈送點品山藥沙冰能解剛剛熱氣,亦可為是晚火鍋之夜畫上完美句號
因為我哋釗哥北上,咁唯有我同哥同lilo出外搵食啦
哥哥大推呢間台式火鍋店,次次食完都大讚,所以就帶我哋去

去到會比一壺濃茶,有助之後食食下解膩
我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊麻辣,一邊係美人鍋

餐前小食我哋叫咗鹽酥雞,lilo喜歡佢炸得夠乾脆,又唔太咸

因為掛住食原因,未能做到圖文並茂🙇🏻‍♀️
叫咗牛腩,用湯上,可能就咁食,亦能係湯底拖一拖再食
牛肚必點,份量夠多,放落麻辣果邊實在一流

響鈴試炸,豆味夠香,但可惜最尾有一條冇炸到😂

每位贈送點品
山藥沙冰
能解剛剛熱氣,亦可為是晚火鍋之夜畫上完美句號
2017-05-11 246 瀏覽
最近香港興起台式火鍋,除咗湯㡳滋補養生之外,仲有好多台灣直送嘅食材。地點位於尖沙咀地鐵站隔離,方便又易搵。急不及待一坐低先order咗湯底。酸菜白肉鍋拼養生鍋酸菜白肉鍋嘅酸菜味好香濃,令人胃口大開,湯底有酸菜,白肉同寬粉條,湯底材料好豐盛啊!而養生鍋有淮山,杞子,紅棗,烏雞等食材,好滋補喔!,湯底鮮甜到爆,我們仲不停地飲湯,起碼每人飲咗最少2碗先開始打邊爐。打邊爐必食肥牛,「特級美國安格斯雪花肥牛」- 牛肉味濃郁,肉質嫩滑,雖然價錢有少少貴,不過都值得。「極品西班牙黑毛豬梅肉」肉質鮮嫩爽甜,但個人認為豬味稍稍濃咗一點點,但都好美味喔!「鴨血」份量都算多,口感結實,吸收咗湯汁之後仲嫩滑了很多呢「鮮做極品水餃-半份」+「鮮做極品雲吞-半份」水餃大大隻,而入面蝦肉仲好新鮮彈牙,豬肉鮮甜,木耳又夠爽口。雲吞包法跟廣東雲吞有點兒不一樣,長長窄窄,而且饀料不算太多,我反而比較喜歡廣東雲吞多一點。「酒香白肉」雖然我一向唔喜歡飲酒,但這款酒香白肉酒香味淡淡的,不太濃烈,肉質還挺嫩滑呢!😋「台灣A菜」A菜配上酸菜白肉湯底,簡直絕配,那種清甜爽口的感覺,大家一定要試試看喔!「招牌鹵味拼盤」一上枱已經聞到鹵
地點位於尖沙咀地鐵站隔離,方便又易搵。

急不及待一坐低先order咗湯底。
酸菜白肉鍋拼養生鍋

「極品西班牙黑毛豬梅肉」
肉質鮮嫩爽甜,但個人認為豬味稍稍濃咗一點點,但都好美味喔!

「鴨血」
份量都算多,口感結實,吸收咗湯汁之後仲嫩滑了很多呢

「鮮做極品水餃-半份」+「鮮做極品雲吞-半份」

「酒香白肉」

「台灣A菜」

「招牌鹵味拼盤」
一上枱已經聞到鹵水味好香喔,牛肚又夠爽口,牛腱肉肉味濃又有咬口,鹵大腸仲好軟身又入味,果然台式鹵水特別惹味討好。

超滿意這間台式火鍋店,食材新鮮又好味,相信好快我又會跟好友再黎encore一次。
2017-05-11 1192 瀏覽
上次同老公試過一次念念不忘,今次決定帶同好友再食多次,好好懷念一下之前一起去台灣旅遊嘅美食。今次提早5點半就到,估唔到門口已經有人等位中,由於餐廳還在準備中,所以我們都要在門口等待一陣才可內進。是日湯底決定要美人鍋拼酸菜白肉鍋,美人鍋用上烏雞,杞子,龍眼肉等滋陰食材,湯底清甜又滋潤。酸菜白肉鍋嘅酸湯味令人胃口大開,而且湯底入面仲有寛粉條,吸收咗湯汁,簡直滋味到爆。招牌鹵味拼盤有牛腱,牛肚,鹵大腸,大腸入味又夠淋身,牛腱爽口牛味濃,而牛肚爽脆有咬口。千層凍豆腐豆腐吸收咗濃湯之後,又軟滑又充滿豆香味。鴨血台式火鍋必食之選,口感滑嘟嘟,味道一流。特級美國安格斯雪花肥牛肥牛油花平均,擺放整齊,肉味濃郁又夠軟滑,令人食不停口。極品西班牙黑毛豬梅肉黑毛豬肉色澤粉嫩,入口軟綿,肉味香濃。炸午餐肉第一次見炸午餐肉用黎打邊爐,午餐肉即叫即炸,外層香脆,又可以放湯又可以即食。鮮豆皮豆香味超香濃,放湯焯一焯,又軟滑又滋味。雪中紅新出嘅健康飲品,用上雪梨,紅蘿蔔,雪耳煲成,又鮮甜又滋潤,仲可以清熱氣。

招牌鹵味拼盤
千層凍豆腐
豆腐吸收咗濃湯之後,又軟滑又充滿豆香味。
鴨血
台式火鍋必食之選,口感滑嘟嘟,味道一流。
特級美國安格斯雪花肥牛
肥牛油花平均,擺放整齊,肉味濃郁又夠軟滑,令人食不停口。
極品西班牙黑毛豬梅肉
黑毛豬肉色澤粉嫩,入口軟綿,肉味香濃。
炸午餐肉
鮮豆皮
豆香味超香濃,放湯焯一焯,又軟滑又滋味。
雪中紅

2017-04-30
  • 美人鍋
  • 酸菜白肉鍋
2017-05-04 285 瀏覽
昨天朋友邀約我倆夫婦一起試食火鍋。朋友話之前食過覺得唔錯,所以今次揀了這間試食。一入去店內即時有嘩的感覺,裝修古典有格局,給人一種寧靜舒適的感覺。而且地方清潔,亦不會有一陣打邊爐的味道。一坐低我們先選湯底。這裡的湯底選擇不多,但每款都很特別。今次我們選了酸菜白肉鍋及美人鍋。相信大家都知道酸菜白肉鍋大約是什麼味道,但應該估不到美人鍋是什麼來的。原來美人鍋有烏雞,龍眼,杞子,很補身。湯底先到,我們4人先飲幾啖湯。酸菜白肉鍋:味道跟想像中一樣,微酸得來又帶甜,很清新同開胃。湯底仲有白肉及菜可以食。美人鍋:超愛這個湯底。沒添加味精,完全似媽媽的味道,絕對可以當作湯來喝。配料好新鮮,龍眼肉好甜。最特別是鍋中有一些類似啫喱的物體,滑滑的,食落有淡淡的味道,而且打邊爐到最後也不會溶。醬料:放在外面自行調味。基本的豉油,指天椒,蔥,芫茜,醋,麻油都齊。但最特別是蒜蓉,不是平時的切粒,而是蒜蓉汁。另外要欣賞的是蔥及芫茜切得很碎配料:點了很多,有雪花肥牛,黑毛豬,鴨血,蜂巢豆腐,雲吞水餃......除了黑毛豬沒什麼特別外,其餘樣樣都好好味。最後還送了朱古力沙冰比我地食。

最後還送了朱古力沙冰比我地食。

2017-05-04 280 瀏覽
🔥鍋湯底普遍都係花膠🐔煲。麻辣。沙爹。芫茜。胡椒🐷肚。。。《老鍋》有美人鍋。養生鍋。酸菜白肉鍋。麻辣鍋。美人鍋愛美人仕咪錯過。《老鍋》係台式火鍋店。少不免有鹵水拼盤。老油條。鴨血。台灣🍺。。。醬料自助形式。毎位收費$20 大元。我地係愛美人仕。揀咗***美人鍋***湯底入面有一隻烏🐔。桃膠。淮山。杞子。紅棗。南棗。龍眼肉。湯底甜到不到了。店員不停refill 。我地不停飲。我地兩個夾埋飲咗十幾碗滿足。打邊爐點少得食牛肉「上選美國安格斯肉眼肥牛」牛肉味濃郁。牛肉嫩滑無比。$188 蚊只有10 塊。有d 貴不過咁好味。貴小小都值得order 黑松露蝦丸~蝦丸細粒彈牙。一口一粒幾過癮。❤️思思想試埋其他食物。下次搵一大班朋友黎食好西🤤
🔥鍋湯底普遍都係花膠🐔煲。麻辣。沙爹。芫茜。胡椒🐷肚。。。
《老鍋》有美人鍋。養生鍋。酸菜白肉鍋。麻辣鍋。美人鍋
愛美人仕咪錯過。
醬料自助形式。毎位收費$20 大元。
我地係愛美人仕。揀咗***美人鍋***

湯底入面有一隻烏🐔。桃膠。淮山。杞子。紅棗。南棗。龍眼肉。
滿足。
打邊爐點少得食牛肉

「上選美國安格斯肉眼肥牛」

不過咁好味。貴小小都值得order
黑松露蝦丸~
蝦丸細粒彈牙。一口一粒幾過癮。

❤️思思想試埋其他食物。下次搵一大班朋友黎食好西🤤
2017-05-03 241 瀏覽
話說朝早諗住打去睇下即日有無枱可以訂,但原來間野開下午。本身諗住四五點再打去訂啦,點知佢地睇返來電打黎問係咪訂枱。而且佢話即日已經Full Booking,但佢地會打去confirm booking,如果有人唔黎會話返畀我地知,無論有無位都會再聯絡返我地。之後好好彩有人放棄左,咁我地就訂7點。6點9左右已經到左,都畀我地入座,入到去都唔係好多枱客,但之後真係滿晒。我地被安排坐係露天位,係有野遮同埋有冷氣。但室內冷氣大好多,同埋格調好好多。我地揀左酸菜白肉鍋同麻辣鍋(少辣)鶯鴦鍋。酸菜白肉好多料,仲有好多寬粉係入面。而個麻辣因為係少辣,我地唔係好食得辣都可以接受。之後叫左羊肉個羊肉好多羊味,但有啲靭仲叫左個黑松露蝦丸(半份)呢個蝦丸就麻麻,一黎唔係好抵食,二黎似豬肉丸,三黎無蝦味之後仲有叫左個鮮炸響鈴,呢個響鈴睇得出佢係真係鮮炸,唔係買一盒盒再拆出黎賣畀你因為好明顯見到佢係一塊腐皮,而且未炸好就拎起,好靭白雪雪咁,開頭我仲以為佢係腐皮呢個特選美國安格斯雪花肥牛啲雪花真係好靚而且好有牛味,但唔知點解食到咁上下,佢開始溶冰,牛味就開始隨冰溶卻另外仲有叫左個雜錦蔬菜盤$88同埋寬粉條$38(唔
話說朝早諗住打去睇下即日有無枱可以訂,但原來間野開下午。
本身諗住四五點再打去訂啦,點知佢地睇返來電打黎問係咪訂枱。
之後好好彩有人放棄左,咁我地就訂7點。

我地揀左酸菜白肉鍋同麻辣鍋(少辣)鶯鴦鍋。
酸菜白肉/麻辣鶯鴦鍋
酸菜白肉好多料,仲有好多寬粉係入面。
而個麻辣因為係少辣,我地唔係好食得辣都可以接受。
之後叫左羊肉
涮鍋小羊肉片
個羊肉好多羊味,但有啲靭
仲叫左個黑松露蝦丸(半份)
黑松露蝦丸
呢個蝦丸就麻麻,一黎唔係好抵食,二黎似豬肉丸,三黎無蝦味
鮮炸響鈴
因為好明顯見到佢係一塊腐皮,而且未炸好就拎起,好靭
白雪雪咁,開頭我仲以為佢係腐皮
特選美國安格斯雪花肥牛
呢個特選美國安格斯雪花肥牛啲雪花真係好靚
另外仲有叫左個雜錦蔬菜盤$88同埋寬粉條$38(唔知個酸菜白肉鍋入面有,早知唔叫)
總括黎講,啲食材係幾高質,但手工製果啲例如手工丸同埋響鈴呢啲就待改進。
個麻辣鍋都幾易接受,而且入面有鴨血。見到隔離枱仲可以添食。
所有食物都可以唔使點豉油,個湯好夠味。
最尾埋單唔知點解佢仲畀左個8折。
2017-05-01
慶祝紀念
紀念日
酸菜白肉/麻辣鶯鴦鍋
特選美國安格斯雪花肥牛
一。牛肉收$188份量少無牛肉味無特別;二。 個鮮腐皮嚮令真係從未食過薄過條命,街市賣緊十幾一盒仲好食過佢;三。湯底好normal,鴨血只能免費添一次,養生鍋得人參味無其他味。讓我想起包裝韓國人參雞湯包;四。炸午餐肉收$68除非你真係好鍾意食,否則可以不吃總結:1.超級normal2.不值一試3.收咁既價錢,我寧願食不x翁囉4.如果你是熱愛台灣美食,真係會覺得極度失望,唔會有下次,亦唔會推介俾朋友講完。
一。牛肉收$188份量少無牛肉味無特別;
四。炸午餐肉收$68除非你真係好鍾意食,否則可以不吃