2020-08-18 1235 瀏覽
居於🇹🇼多年的我回香港以後常常想起蛋餅今次終於吃到一家蛋餅是真的有台灣味的🤤接下來會以最誠實的食評給予大家參考店內的擺設讓人感到身在台灣🇹🇼😊MENU也是仿傚台灣的菜單,非常有台灣FEEL阿只是同樣的數字在台灣吃的是台幣價在香港理所當然的換成了港幣的價格lol🇹🇼 炸甜不辣 $3️⃣0️⃣強烈推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雖然跟想像中的不一樣但吃下去真的好酥脆好Q真的太久沒有吃到甜不辣 ☺️開心🇹🇼塔香鹽酥雞$3️⃣8️⃣👍🏻👍🏻👍🏻這個味道還可以九層塔如果可以再給多一點比較對味九層塔剪到碎碎的沒法一整片葉子一起吃🇼🇸培根超司蛋餅 $3️⃣2️⃣強烈推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這是我最愛的培根超司蛋餅🤤這個大家去台灣旅行時去早餐店一定會見過或是吃過的蛋餅🍳他們家把蛋餅煎的美美的不過醬料方面沒有準備到醬油膏如果有早餐店那種醬油膏加一起就1️⃣0️⃣0️⃣分了不過這個我還是想要給五顆星星因為超司還用了可以拉絲的吃得滿開心 🇹🇼古早味冬瓜茶$1️⃣8️⃣味道適中,冬瓜茶好喝🇹🇼青蛙撞奶$2️⃣4️⃣珍珠加鮮奶🥛甜度沒調整不會太甜珍珠一直吸到最後一口還是有的珍珠很Q🇹🇼嘉義雞肉飯$3️⃣0️⃣這個不推薦👎🏼👎🏼👎🏼雞肉比較嫩一點醬汁也不是那回事飯非常硬🇹🇼魯肉飯
居於🇹🇼多年的我
回香港以後常常想起蛋餅
今次終於吃到一家蛋餅是真的有台灣味的🤤
接下來會以最誠實的食評給予大家參考
店內的擺設讓人感到身在台灣🇹🇼😊

MENU也是仿傚台灣的菜單,非常有台灣FEEL阿
只是同樣的數字在台灣吃的是台幣價

如果有早餐店那種醬油膏加一起就1️⃣0️⃣0️⃣分了
不過這個我還是想要給五顆星星
因為超司還用了可以拉絲的吃得滿開心

🇹🇼古早味冬瓜茶$1️⃣8️⃣
味道適中,冬瓜茶好喝
🇹🇼青蛙撞奶$2️⃣4️⃣
醬汁也不是那回事
飯非常硬

🇹🇼魯肉飯 $3️⃣0️⃣
這個不推薦👎🏼👎🏼👎🏼
魯肉不太對,太大一顆肉
醬汁也不是那回事
飯非常硬 像是在吃魯肉+炒飯的口感
整體來說我下次再來會想繼續點一堆台灣小吃💜
飯類就不推薦了👎🏼
2020-08-15
  • 培根起司蛋餅
2020-08-17 1011 瀏覽
無得去台灣 食咗當去咗似唔似去咗台灣?😅去台灣有咩必食?麵線 肉燥飯 蛋餅 鹽酥雞滿足左我四個願望野飲有咩要飲?冬瓜茶 檸檬愛玉有齊我台灣必食嘅嘢你話古唔古早?但兩個人好似叫多咗少少🤏但我真係咩都想食呢滷肉飯(大)$38叫完有啲後悔眼闊肚窄 太多野食應該叫個細既就夠佢真係勁多飯 而家佢啲肉汁令到個飯唔會乾大腸麵線(細) $28好掛住西門町阿宗麵線次次去都一定食雖然味道一定有分別但香港真係無咩地方有得食佢係唯一麵類我先能夠食得多佢麵有成7-8件大腸都算足料 但建議快啲食唔係佢會變咗一坺嘢塔香鹽酥雞 $38台灣味😍😍香港第二間我食到有台灣味既炸雞呀影完相一大輪都仲熱又脆我相信係即叫即做但唔明點解我朋友鍾意食上面嘅配菜?🤷🏻‍♀️台式蒜味香腸 ($30)其實佢唔係蒜味香腸係蒜片香腸無諗過係咁上但食得出台灣味既平時出面應該一份得呢到一半仲要得腸無其他野超濃芋泥蛋餅 ($38)開頭糾結超司肉鬆定呢個最後好彩係叫呢個朋友問我想食鹹定甜食我真係兩樣都想食揀唔到最後揀咗當甜品食竟然冇失望 好驚喜佢入面有肉鬆同芝士,芋泥如果價錢係爭3蚊一定要揀呢個抵食👍👍👍👍芋泥有芋頭味 而且甜 正 之前去過一間食冇芋頭
無得去台灣 食咗當去咗
似唔似去咗台灣?😅

去台灣有咩必食?
麵線 肉燥飯 蛋餅 鹽酥雞

香港第二間我食到有台灣味既炸雞
影完相一大輪都仲熱又脆
我相信係即叫即做
但唔明點解我朋友鍾意食上面嘅配菜?🤷🏻‍♀️

台式蒜味香腸 ($30)
其實佢唔係蒜味香腸
係蒜片香腸
無諗過係咁上
但食得出台灣味既
平時出面應該一份得呢到一半
仲要得腸無其他野

超濃芋泥蛋餅 ($38)
開頭糾結超司肉鬆定呢個
最後好彩係叫呢個
朋友問我想食鹹定甜食
我真係兩樣都想食揀唔到
最後揀咗當甜品
竟然冇失望 好驚喜
佢入面有肉鬆同芝士,芋泥
如果價錢係爭3蚊一定要揀呢個
抵食👍👍👍👍
芋泥有芋頭味 而且甜 正
之前去過一間食冇芋頭味又貴
所以好驚喜

檸檬愛玉 ($22)
揀咗微糖微冰
酸溜溜嘅感覺
就好似吃不到的葡萄是酸的
因為唔鍾意飲太甜既野
佢嘅酸觸發起味蕾
好似台灣嘅感覺味道

古早味冬瓜茶 ($18)
叫得古早味 當然係好普通

如果你要我去食觀塘嗰間排長龍
不了 因為我真係唔覺得嗰間好食
呢間會係我香港字典 台灣野第一
已經好想再食佢個蛋餅

老厝邊 (大角咀)
大角咀埃華街92號地下

#台灣 #滷肉飯 #台式香腸 #鹽酥雞
#大腸麵線 #芋泥蛋餅 #超司 #肉鬆
#冬瓜茶 #檸檬愛玉 #老厝邊 #古早味
  • 超濃芋泥蛋餅
2020-08-16 34 瀏覽
今日去左大角咀,又係要趁六點禁堂食之前食個下午茶。老厝邊既下午茶只要$38就有一道台式料理加台式飲品,都幾抵食。滷肉飯係我每次去台灣都一定要食既台式料理之一,肥美既豬肉加上香濃醬汁,超好餸飯! 老厝邊既肉燥用左手切豬肉面,口感好好,而且醬汁好多。塔香鹹酥雞係每個台灣夜市都有得買既小食,呢度既鹹酥雞外皮脆卜卜,雞肉肉嫩且多汁,加埋鹹鹹地既香料,勁惹味。另外點左一份炸物拼盤同埋一份蛋餅。炸物拼盤最特別就係有炸甜不辣,口感煙煙韌韌蛋餅勁多肉鬆,醬汁帶微辣,幾香。
今日去左大角咀,又係要趁六點禁堂食之前食個下午茶。

另外點左一份炸物拼盤同埋一份蛋餅。

炸物拼盤最特別就係有炸甜不辣,口感煙煙韌韌

蛋餅勁多肉鬆,醬汁帶微辣,幾香。

2020-08-12 60 瀏覽
今日嚟奧海城行街~順便喺附近食中午😆揀咗一間台灣餐廳😋餐廳入面有好多台灣特色嘅設計同裝飾,有台灣地圖等等👍🏻因為疫情嘅關係冇得去台灣旅行🙈嚟到呢間餐廳好似去咗台灣咁😍而且啲職員講嘅普通話有台灣腔,感覺都係台灣人開嘅舖~有種親切嘅感覺🥰眷村紅燒牛筋牛肉麵($70)碗牛肉麵大大碗😍同埋有好多新鮮嘅牛肉😋牛肉幾嫩口,牛筋彈牙好味👍🏻碗湯底仲有好濃嘅牛肉味😋麵條軟淋有嚼口😍整體好好🥰經典珍珠奶茶(+$12)午市套餐嘢飲減$12🤣揀咗杯微糖微冰嘅珍珠奶茶,甜度適中,珍珠幾有咬口👍🏻有種喺台灣夜市飲嘅珍珠奶茶咁好飲🥰滷肉乾拌麵($38)滷肉係正宗嘅五花腩切成細粒,配有獨特嘅滷肉汁,滷肉汁同乾拌麵好夾👍🏻食落爽口唔會油膩😋蜂蜜鐵觀音($21)都係揀咗微糖微冰👍🏻甜到都好夠,有濃濃嘅鐵觀音味😍清涼同中和飽濟嘅感覺😆超濃芋泥蛋餅($35)呢個蛋餅係餐廳嘅招牌菜👍🏻佢有一個酸酸甜甜嘅醬汁,同蛋餅好夾😋蛋餅除咗有厚厚嘅芋泥,仲有芝士夾心,食落有拉絲嘅感覺🥰

眷村紅燒牛筋牛肉麵($70)

經典珍珠奶茶(+$12)

滷肉乾拌麵($38)

蜂蜜鐵觀音($21)

超濃芋泥蛋餅($35)

眷村紅燒牛筋牛肉麵
滷肉乾拌麵
2020-08-12
眷村紅燒牛筋牛肉麵
滷肉乾拌麵
2020-08-12 57 瀏覽
又到大角咀覓食👭🏻 由地鐵站步行約8分鐘來到一間台式小店✍🏻.🧀起司肉鬆蛋餅 ($35)夾起做到拉絲效果表示興奮 鬆軟蛋皮包住厚厚起司 更有粟米、肉鬆 饀料極飽滿 口感層次豐富 如果採用較濃味一點嘅芝士會更好 配搭旁邊小盤甜辣醬可以加點分🤓.🌮九層塔蛋抓餅 ($30)樓上起司肉鬆蛋餅蛋皮鬆軟 而九層塔蛋餅 相比之下 煎得更酥脆 內裡夾住嫩蛋、多塊九層塔🍃 脆脆煎餅配合返薄葉九層塔 口感非常棒😝 小編最推薦的一道小吃💕(睇過多篇相關餐廳嘅食評 都未見有關於呢道菜嘅食後感或推薦 到底係甚少人喜歡九層塔 抑或菜名太低調甚少人留意到😹).🐮眷村紅燒牛肉麵 ($62)幼麵條配搭紅燒湯底 湯底味道正常 但並沒有被「熬出來」嘅感覺 (sor語癌發作) 🥩牛肉有咬口又不會過韌 可惜麵條偏軟 配搭牛肉進食時 感覺有點怪怪的.🍜大腸麵線 大 ($38)大腸份量不多 但麵線份量多得驚人 麵裡尋腸行動開始🕵🏻‍♂️ 整體味道略淡 喝下去稀稀的 水水的 口感欠奉 大概係打芡部分嘅問題❓.🍡香炸花枝丸 ($30)切半花技丸 煎至金黃色嘅外皮微脆 口感彈牙 中規中矩💁🏻‍♀️.🍚滷肉飯 小 ($30)滷肉味道偏淡 米飯
🧀起司肉鬆蛋餅 ($35)
🌮九層塔蛋抓餅 ($30)
🐮眷村紅燒牛肉麵 ($62)
🍜大腸麵線 大 ($38)
🍡香炸花枝丸 ($30)
🍚滷肉飯 小 ($30)
滷肉味道偏淡 米飯口感軟腍 滷肉汁太多 連同飯食感覺濕濕的 天啊!呢個真係台式滷肉飯嗎🤦🏻‍♀️ 滷肉嘅份量慳住食都唔夠餸飯 真係幾失望😫
🥤古早味冬瓜茶 ($18)
特別要求少冰 甜度剛好 味道亦相當唔錯 係滋潤嘅感覺呀 消暑解渴一流😆 老實說 冬瓜茶比上面某幾道菜還要濃味得多 當下真係黑人問號mode
🍋蜂蜜檸檬愛玉 ($22)
朋友飲後感:第一口喝下去會覺得很甜 但連著檸檬愛玉配搭喝 就覺得整個平衡了 酸甜酸甜嘅感覺 夏天喝會很不錯啦
個人並非算重口味之人 但今次老厝邊體驗 整體表現好一般 味道偏淡口 不過四個女生叫咁多野食埋單先三百蚊 價錢嚟講真係幾親民嘅💸
2020-08-12 357 瀏覽
台灣食物一向俾人好鄰里既親切感,老厝邊係台灣解作老街坊😍店主想將台灣人重人情味既感覺帶到黎香港❤️🔺眷村紅燒半筋半肉麵,台灣菜其中一樣廣為人識既菜式,牛肉湯十分之香濃,麵口感偏向軟身,好易入口,重點既牛筋整到好林,骨膠原感超強,味道亦相當好食,而牛肉半肥瘦,一口食落去肉好易變成條狀,讚呀😊🔺滷水原隻雞髀,雞髀做到好重要嘅入味,一口咬落去有濃濃嘅滷水味同埋雞肉味,加上雞肉好林,一口咬落去好容易就做到骨肉分離嘅效果😚🔺起司肉鬆蛋餅,呢度菜好有驚喜,博博嘅蛋餅本身已經好香蛋味,中間再夾埋熱辣辣嘅半溶芝士同埋肉鬆,成個口感層次令人停不住口,估唔到芝士同肉鬆嘅味道會咁夾,連埋蛋餅一齊食個人覺得置身係台灣入邊☺️🔺炸花枝丸,用開邊嘅花枝丸用鹽酥嘅方式來烹調,一上枱金黃色嘅皮加上白色嘅花枝丸已經十分之吸引,食落去再加埋鹹鹹地嘅味道,真係夠晒香口呀☺️🔺燙青菜,店舖用咗味道好香嘅油麥菜,就算菜唔用其他調味料好簡單咁樣燙煮已經有好清新嘅感覺,真係啱晒健康一族啊🤩🔺蜂蜜麥仔茶,茶本身嘅麥味好香,佢加入蜂蜜嘅比例亦都做得好好,唔會話太甜而影響咗個味道😃

2020-08-12
午餐
  • 炸花枝丸
  • 燙青菜
  • 眷村紅燒牛肉麵
2020-08-09 30 瀏覽
[🇭🇰香港- 大角咀].🔻大嘅滷肉飯真係勁大碗,係平時嘅2倍份量,滷肉好多,可惜唔夠入味同個飯好濕;滷肉拼盤就幾入味,滷蛋,海帶同豆腐都唔錯;蛋餅就不留見到就要必叫,好足料,有成6大塊,脹卜卜又有蛋香,裏面嘅芝士仲有拉絲嘅效果,食完超級滿足👍🏻.🔻🍽 老厝邊📌 地址: 大角咀埃華街92號地下.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattaikoktsui #tummysreadyforchinese #tummysreadyfortaiwanese
[🇭🇰香港- 大角咀]
🔻
🔻
🍽 老厝邊
📌 地址: 大角咀埃華街92號地下
2020-08-07 46 瀏覽
老厝邊. 我要進來了話說疫情第三波未爆發之前 我哋兩個已經好掛住台灣 好想去旅行同埋食佢哋地道ge料理有次我哋過咗大角咀就順便食埋台灣料理啦 一去到佢哋門口已經感覺到濃烈嘅台灣味道坐低咗之後我哋都急不及待叫咗幾樣野嚟食起司肉鬆蛋餅好有驚喜!一嚟到啲起司已經流緊出嚟仲要煙煙韌韌咁 好正啊!另外仲有台灣牛肉麵啦 佢啲牛肉炆到好淋 好入味 麵條就硬咗少少大腸米線呢就偏酸 好醒胃滷肉飯都充滿着台灣嘅味道 好正宗最估唔到ge係橙汁裏面有埋果肉連橙汁都咁好飲真係食完都爭啲唔捨得走啊!
老厝邊. 我要進來了
坐低咗之後我哋都急不及待叫咗幾樣野嚟食
大腸米線呢就偏酸 好醒胃
滷肉飯都充滿着台灣嘅味道 好正宗
最估唔到ge係橙汁裏面有埋果肉連橙汁都咁好飲
真係食完都爭啲唔捨得走啊!
2020-06-28
5 分鐘 (堂食)
  • 起司肉鬆蛋餅
  • 大腸麵線(小)
  • 滷肉飯
2020-08-03 636 瀏覽
疫情之下政府實施多項加強防控疫情的措施,想試吓呢間台灣菜,唯有大佬做外賣跑腿。星期四5:30等外賣客人寥寥可數,實在為疫情下嘅食肆感到心痛。15分鐘內外賣出爐,大佬急急腳返屋企開餐。是日大佬發辦ORDER一麵一飯一小食如下: -眷村紅燒牛三寶麵 – 外賣係麵同湯會同碗分隔,減底湯浸糊啲麵。湯底質稠味濃,有啲黏黏膠質感,香料味重仲感覺有啲藥材味,香氣濃郁。雪白麵條彈牙富有嚼勁,配上大量青蔥放落湯度,因為湯底比較濃稠,所以非常掛麵滋味十足。餸方面有索晒湯汁嘅蘿蔔,本身蘿蔔甜味都已經被濃湯淹沒。厚厚牛𦟌,軟硬適中,非常入味。金錢肚有嚼頭不黏牙,蜂巢位置滿滿咁藏晒啲濃湯汁惹味無窮。牛筋軟稔,食落有糯感,感覺膠質重。滷肉飯(大) – 飯面佈滿粒粒狀入晒味嘅五花腩粒,肥而不膩的滷肉口感豐富,味濃郁,甜咸適中可口,而且醬汁份量四溢充斥晒成碗米飯。配上唔太酸嘅醃青瓜片,食落爽脆幫助中和油膩感。加上半隻滷蛋,份量都幾滿足。起司肉鬆蛋餅 - 餅皮夾上蛋皮,加上惹味偏甜嘅肉鬆同咸香適宜嘅芝士,令口感和味道都更上一層樓,每一啖都帶著煙煙韌韌嘅感覺,相信現場即食會更好味。當日全單85折抗疫,希望各良心食肆要撐落

起司肉鬆蛋餅
當日全單85折抗疫,希望各良心食肆要撐落去。
2020-07-30
15 分鐘 (外賣自取)
起司肉鬆蛋餅
  • 眷村紅燒牛三寶麵、
  • 滷肉飯、
2020-08-02 124 瀏覽
大角咀有好多好正嘅小店,平時返工都會喺果邊買外賣~「老厝邊」係其中一間食過好多次嘅台式餐廳,佢地嘅牛肉麵同便當都幾好食,仲有好多款台式飲品可以揀🤩不過今次唔係太餓,所以叫咗幾款小食~•🥢 起司肉鬆蛋餅 $35一份蛋餅有6件,分量都算多👍🏼蛋餅皮薄帶點煙韌口感,捲埋滿滿嘅肉鬆同芝士,肉鬆鹹香同芝士蛋好夾,芝士仲可以拉絲!•🥢 薯餅蛋餅 $30好耐無食過薯餅,薯餅脆卜卜好香口加埋蛋餅同芝士都幾夾🤩不過對比起肉鬆口味就稍為淡口啲,但加埋搭配嘅辣醬就啱啱好😋•🥢 炸甜不辣 $30拎外賣行返公司都要10至15分鐘步程,但依然keep到微脆嘅口感,面頭炸得乾身唔會好油,入面嘅魚糕煙韌彈牙,面頭仲加咗啲椒鹽,好香口😛•🥢 塔香鹹酥雞 $38鹹酥雞都保持到微脆,炸皮唔算太厚,而入面嘅雞肉都會唔好乾,加埋九層塔同椒鹽調味,香得黎唔會太鹹😋但少少扣分係表面炸得唔夠乾身,有啲太油~•🥢 涼拌小青瓜 $25小黃瓜爽脆而且好入味,酸酸地嘅涼拌汁加埋生蒜粒,好開胃👍🏼•🥢 燙青菜 $22呢個燙青菜唔係一般粉麵檔食嘅普通油菜,佢落咗佢地嘅秘製醬汁,有好濃嘅蒜蓉味🤤•🥢 台南擔仔麵 $42主要靠肉燥嘅味道,味道偏淡,

🥢 起司肉鬆蛋餅 $35

🥢 薯餅蛋餅 $30
薯餅蛋餅

🥢 炸甜不辣 $30
炸甜不辣

🥢 塔香鹹酥雞 $38
培香鹽酥雞

🥢 涼拌小青瓜 $25
小黃瓜爽脆而且好入味,酸酸地嘅涼拌汁加埋生蒜粒,好開胃👍🏼
涼拌小青瓜

🥢 燙青菜 $22
燙青菜

🥢 台南擔仔麵 $42
主要靠肉燥嘅味道,味道偏淡,而且配料唔多~
(因為係外賣,但唔記得講分湯,所以麵吸左大部分湯😢)
台南擔仔麵

外賣自取
薯餅蛋餅
炸甜不辣
培香鹽酥雞
涼拌小青瓜
燙青菜
2020-07-26 67 瀏覽
平時好少黎大角咀,因為對小編來說都幾遠。而依家餐廳一直想試好耐。最近去開附近便順路黎試下。眷村紅燒牛肉麵HK $62湯底五會好油膩,而且帶有小小清甜嘅感覺。牛肉有4件,厚身,口感好淋身,但有小小鞋身。麵條幼身,食落彈牙。鐵觀音奶茶正價 (冷/熱) HK $22午餐套餐 +HK $10鐵觀音奶茶飮落正常,不過不失。
2020-07-23
午餐
提早收工就緊係約朋友仔食飯咖啦,收藏咗呢間台式店好耐,今日終於都有機會約姊妹去,難得心情放鬆,當然要食好啲啦!去到一見個門面都已經覺得好靚,有懷舊嘅風格,又多吸睛擺置,未入去之前都已經忍唔坐要影相,果然系間打卡熱點餐廳,名不虛傳一入到餐廳見到點菜紙就忍唔到系咁落單,樣樣都咁吸引,其實揀係真幾難揀,到最後我哋都叫唔少嘢,一麵、一飯、兩小吃、各一杯飲品🌹紅燒牛三寶麵 $78​牛肉湯底味道堅濃,牛筋軟身似食緊花膠咁、牛腩就好淋身入味,金錢肚有咬口而唔韌,麵系台灣款粗麵,類似烏冬​💋💋💋💋💋💋💋​最讚係個湯底好入牛味,仲加咗蔥花咸菜,有微酸帶開胃感​​🌹滷肉飯(大)$38​叫咗大碗嘅滷肉飯,飯量有平時煮家3碗左右,面頭都幾白滷、豬肉味,有咸香感,同出面台灣食台食到嘅質素類似​💋💋💋💋💋💋💋​味道都唔錯嘅,特別記得佢隻滷蛋真系入味得嚟又滑​​🌹塔香鹹酥雞 $38​台灣香口野就一定係佢!酥脆口感,一咬就感受到脆卜卜,入面雞肉唔會乾爭爭,有少少孜然粉、胡椒粉調嘅味道咁​💋💋💋💋💋💋💋​唯一炸粉有少少過厚,不過對味道唔大影響​​🌹超濃芋泥蛋餅 $35​呢個係我最最最鐘意!上枱啲芝士已流晒出嚟,入面夾住

🌹紅燒牛三寶麵 $78​
💋💋💋💋💋💋💋​
最讚係個湯底好入牛味,仲加咗蔥花咸菜,有微酸帶開胃感​
🌹滷肉飯(大)

🌹滷肉飯(大)$38​
💋💋💋💋💋💋💋​
味道都唔錯嘅,特別記得佢隻滷蛋真系入味得嚟又滑​
塔香鹹酥雞

🌹塔香鹹酥雞 $38​
💋💋💋💋💋💋💋​
唯一炸粉有少少過厚,不過對味道唔大影響​

🌹超濃芋泥蛋餅 $35​
呢個係我最最最鐘意!上枱啲芝士已流晒出嚟,入面夾住芋泥、肉鬆!​
入口有少少煙韌,芝士+芋泥好似係口入面溶化咁​
💋💋💋💋💋💋💋​
唯一覺得唔夠喉係:再多啲芋泥就好😂,下次回都一定再叫🥳​
冬瓜茶$18 +珍珠奶茶$24​

😝冬瓜茶$18 +珍珠奶茶$24​
兩款都系熱力壓蓋嘅外賣裝,飲唔晒都可以拎住走,呢個設計都幾細心,味道上都系正常口味​
💋💋💋💋💋💋💋​
冬瓜茶微甜清涼,而珍珠奶茶嘅茶底味會更出​
整體來講,食物產數都係唔錯,人數足夠,環境裝置得好靚,亦好適合去打卡​
_____ _____ _____ _____ _____ _____ _____​
🙄落單上連出錯兩次:​
青蛙下蛋變咗👉🏻珍珠奶茶​
秘製麻辣牛三寶麵變咗👉🏻 紅燒牛三寶麵​
😂店員多數台灣人,服務基本/一般,不過都冇阻食台灣嘢嘅心情​,對我嚟講都仲係值得返轉頭去食
2020-07-10
$115.5 (晚餐)
冬瓜茶$18 +珍珠奶茶$24​
2020-07-21 35 瀏覽
一直都知道近年大角咀開左好多餐廳,間中都會過黎搵食發掘下有咩餐廳😌今次就黎左食呢間幾正宗又抵食嘅台灣菜,點到成台野加埋野飲都係$200多啲🤤◾️滷肉飯(大) $38飯面鋪左滿滿嘅滷肉,半肥瘦嘅滷肉燜得十分入味,滷肉仲加上冬菇碎,入口帶點油香,仲有開胃嘅醃青瓜,半隻滷蛋,超好送飯!◾️涼拌豬耳 $29經過滷水嘅豬耳,十分有咬口,充滿骨膠原,帶點微辣,都幾開胃😋◾️塔香鹹酥雞 $38炸雞外層鬆化酥脆,雞肉juicy, 果然係餐廳推薦菜之一🤤◾️超濃芋泥蛋餅 $35蛋餅係有啲厚度嘅,十分軟熟,中間夾左雞蛋同肉鬆,重點係香濃嘅拉絲芝士加上超香芋泥,軟軟糯糯嘅口感超級正!由於我係芋頭控🤤呢款蛋餅超推薦!🆙🆙◾️古早味冬瓜茶(左)$18冬瓜茶唔會太甜,冬瓜味突出,降火消暑啱晒依家熱辣辣嘅天氣😚

◾️滷肉飯(大) $38

◾️涼拌豬耳 $29

◾️塔香鹹酥雞 $38
炸雞外層鬆化酥脆,雞肉juicy, 果然係餐廳推薦菜之一🤤

◾️超濃芋泥蛋餅 $35

◾️古早味冬瓜茶(左)$18
冬瓜茶唔會太甜,冬瓜味突出,降火消暑啱晒依家熱辣辣嘅天氣😚
2020-07-15 26 瀏覽
今日嚟到大角咀做嘢,放工後就搵咗呢一間野去食,舖頭裝修整齊清潔,主打台灣菜,我哋一行二人叫咗大腸麵線,芝士肉鬆蛋餅,香炸魷魚鬚,同埋一碟滷水原隻雞髀便當。我仲叫咗兩杯嘢飲添。最有驚喜係個蛋餅,芝士配肉鬆加埋蛋除咗用好味嚟形容之外就搵唔到其他形容詞啦。而大腸麵線湯底就好重肉味,麵條幼身,幾啖就食晒,值得一試。滷水原隻雞比就比較淡味,雞脾肉都唔係話好軟身,炸魷魚鬚就同出面嘅小食檔冇咩分別。最重要係兩杯茶都充滿咗台灣嘅味道!
5 分鐘 (堂食)
  • 起司肉鬆蛋餅
  • 大腸麵線(小)
2020-07-10 44 瀏覽
大角咀這條食街,各國菜式都有,是日挑選了台灣菜。價錢便宜,選擇蠻多,份量亦不少,不錯的台式餐廳。超濃芋泥蛋餅:熱烘烘的蛋餅即點即捲及製作,入面的餡料滿溢,甜的芋頭蓉、芝士及雞蛋,脹鼓鼓的,很足料。薄餅皮有點厚度、帶煙靱的那款,跟手抓餅的鹹香酥脆不同。九層塔蛋抓餅:顧名思義,材料就是簡單的香菜九層塔及雞蛋。薄薄的卷餅,煎好的餅皮呈金黃色,酥香脆口,帶點韌感,不算油膩。香菜特殊的清香最出眾,喜歡九層塔的人一定會喜歡。嘉義雞肉便當:淋上醬汁的雞肉絲已去掉雞皮,配菜還有茄子、萵筍、滷蛋及滷豆乾,非常健康的便當,份量豐富又划算。一整頁的飲料選擇,奶茶類的話會太飽太膩,所以點了杯檸檬紅茶。味道跟港式的檸檬茶不同!很驚喜,入面沒有檸檬片,但是檸檬味卻濃烈,應該以台灣的檸檬製作及沖泡,酸中帶甜,而且很消滯。
大角咀這條食街,各國菜式都有,是日挑選了台灣菜。
價錢便宜,選擇蠻多,份量亦不少,不錯的台式餐廳。