2020-08-12 57 瀏覽
又到大角咀覓食👭🏻 由地鐵站步行約8分鐘來到一間台式小店✍🏻.🧀起司肉鬆蛋餅 ($35)夾起做到拉絲效果表示興奮 鬆軟蛋皮包住厚厚起司 更有粟米、肉鬆 饀料極飽滿 口感層次豐富 如果採用較濃味一點嘅芝士會更好 配搭旁邊小盤甜辣醬可以加點分🤓.🌮九層塔蛋抓餅 ($30)樓上起司肉鬆蛋餅蛋皮鬆軟 而九層塔蛋餅 相比之下 煎得更酥脆 內裡夾住嫩蛋、多塊九層塔🍃 脆脆煎餅配合返薄葉九層塔 口感非常棒😝 小編最推薦的一道小吃💕(睇過多篇相關餐廳嘅食評 都未見有關於呢道菜嘅食後感或推薦 到底係甚少人喜歡九層塔 抑或菜名太低調甚少人留意到😹).🐮眷村紅燒牛肉麵 ($62)幼麵條配搭紅燒湯底 湯底味道正常 但並沒有被「熬出來」嘅感覺 (sor語癌發作) 🥩牛肉有咬口又不會過韌 可惜麵條偏軟 配搭牛肉進食時 感覺有點怪怪的.🍜大腸麵線 大 ($38)大腸份量不多 但麵線份量多得驚人 麵裡尋腸行動開始🕵🏻‍♂️ 整體味道略淡 喝下去稀稀的 水水的 口感欠奉 大概係打芡部分嘅問題❓.🍡香炸花枝丸 ($30)切半花技丸 煎至金黃色嘅外皮微脆 口感彈牙 中規中矩💁🏻‍♀️.🍚滷肉飯 小 ($30)滷肉味道偏淡 米飯
🧀起司肉鬆蛋餅 ($35)
🌮九層塔蛋抓餅 ($30)
🐮眷村紅燒牛肉麵 ($62)
🍜大腸麵線 大 ($38)
🍡香炸花枝丸 ($30)
🍚滷肉飯 小 ($30)
滷肉味道偏淡 米飯口感軟腍 滷肉汁太多 連同飯食感覺濕濕的 天啊!呢個真係台式滷肉飯嗎🤦🏻‍♀️ 滷肉嘅份量慳住食都唔夠餸飯 真係幾失望😫
🥤古早味冬瓜茶 ($18)
特別要求少冰 甜度剛好 味道亦相當唔錯 係滋潤嘅感覺呀 消暑解渴一流😆 老實說 冬瓜茶比上面某幾道菜還要濃味得多 當下真係黑人問號mode
🍋蜂蜜檸檬愛玉 ($22)
朋友飲後感:第一口喝下去會覺得很甜 但連著檸檬愛玉配搭喝 就覺得整個平衡了 酸甜酸甜嘅感覺 夏天喝會很不錯啦
個人並非算重口味之人 但今次老厝邊體驗 整體表現好一般 味道偏淡口 不過四個女生叫咁多野食埋單先三百蚊 價錢嚟講真係幾親民嘅💸