「老厝邊」是老鄰居的意思。聽說以前家家戶戶住屋邨的 都愛大開中門(😳別想錯)時代變遷 現今香港人怕陌生怕私隱怕被盜竊縱使家裡有人 都總是把門關好這也正正關了鄰舍之間溝通的大門吧😂明天誓要跟我的「老厝邊」說聲~早呀☀️!!!!!▪️眷村紅燒牛筋牛肉麵$70淺嚐湯頭,對我來說不算太濃郁但微辣,反正不油我就ok 😌牛筋牛肉份量多,厚身且軟稔,輕輕一咬已筋肉分離,牛筋牛肉也合格😋這個麵條我很愛!!外型像公仔麵,但比起公仔麵好吃十倍😆彈牙且清爽,蠻像手工麵。▪️古早味滷排骨便當$62酥炸排骨+滷汁,炸粉薄同樣排骨也薄😅另一半預期香脆質感,但他失望了🤣🤣排骨薄薄一片,也帶點乾乾的,表現一般🤔另有娃娃菜、茄子和半顆熟滷蛋,配菜我喜歡,比排骨更快清光😏▪️起司肉鬆蛋餅$35原本糾結於芋泥蛋餅與起司肉鬆的邊緣🤔最後怕芋泥太甜太膩,還是選擇較安全的起司肉鬆蛋餅。即叫即做,蛋餅不厚重帶有微微蛋香,塞滿邪惡起司🤩😍omg 拉絲效果太誇張了吧!?😂如果站立相信可以再拉得更長😂😂😂!!!起司跟肉鬆從來都是天衣無縫的組合,有肉鬆加持自然口感大增,不需沾任何醬汁,鹹香味亦相當突出,難怪是店家火紅火熱的小吃🔥▪️經典珍珠奶茶 $

「老厝邊」是老鄰居的意思。
聽說
以前家家戶戶住屋邨的 都愛大開中門(😳別想錯)
時代變遷 現今香港人
怕陌生怕私隱怕被盜竊
縱使家裡有人 都總是把門關好
這也正正關了鄰舍之間溝通的大門吧

😂明天誓要跟我的「老厝邊」說聲~早呀☀️!!!!!

▪️眷村紅燒牛筋牛肉麵$70

▪️古早味滷排骨便當$62

▪️起司肉鬆蛋餅$35

▪️經典珍珠奶茶 $24
要懷念台灣珍珠奶茶怎能缺😏少冰微糖,盡量將邪惡減低😂有奶茶香,微糖對我們來說甜度剛好,珍珠有點咬口,不過不失吧!

• 起司肉鬆蛋餅
  • 眷村紅燒牛筋牛肉麵
2021-10-06 1343 瀏覽
今日去左大角咀呢間老厝邊食古早味台灣菜,入面既裝修都好有老台灣特色,早幾個月黎試過,味道都唔錯。今日過左午市最繁忙時間先到,一黎到就有位。一如既往,呢度餐牌有麵食類,便當類,蛋餅類,飯類,炸物類,拼盤類,涼菜同小食類,價錢非常貼地。飲品都勁多選擇,有消暑,珍珠,鮮奶,古早味,爽口,蜂蜜,奶茶同果汁系列。並無加一服務費。平日午市套餐配指定飲品仲可以減$10。眷村紅燒牛三寶麵 $78上次試過眷村紅燒牛三寶麵,今次要encore,不過試吓乾拌先。乾拌同湯麵其實除咗冇湯之外,就冇乜分別。個人鍾意乾拌多啲,雖然冇湯飲,但係啲唔粗唔幼既乾拌麵條擺耐左先食都完全冇問題,唔會稔之餘,仲有少少嚼勁,而且味道仲帶有湯嘅甜味。牛三寶即牛腱,牛筋,牛肚。厚厚嘅牛腱有兩大件,少肥多瘦,食落都有少少稔。牛筋有三大件左右,超稔滑,入口即化咁滯,好正。牛肚都有三大件,厚身大塊,質感都幾好。蔬菜有小棠菜三條同清甜白蘿蔔一大舊,最後灑上葱花,鹹菜放係匙羹度另上。仙草凍鮮奶 跟餐+$16跟餐叫左仙草凍鮮奶,可以減$10。叫左少甜同少冰,味道真係純天然咁,而仙草超多,飲哂啲奶仲有好多仙草喺底,大大件,要用匙羹筆黎食。另外叫左

平日午市套餐配指定飲品仲可以減$10。

眷村紅燒牛三寶麵 $78

仙草凍鮮奶

仙草凍鮮奶 跟餐+$16

另外叫左多款小食。

塔香鹹酥雞 $38

塔香鹹酥雞一客10件左右,有大有細,份量好多。鹹酥雞炸得酥脆,而入面雞肉有胸有髀,肉質算嫩口。我鍾意佢唔太鹹,味道啱啱好。

花雕醉雞 $38

花雕醉雞

花雕醉雞一客8件,整到好似一條長雞卷咁。酒味非常濃,味道甜甜地。雞肉連薄皮,不過完全無骨同好少肥膏,食落啖啖肉。上面仲有幾粒杞子。

薯餅起司蛋餅 $30

薯餅起司蛋餅

上次食過招牌超濃芋泥蛋餅,覺得好正,今次要試另一款口味,揀左薯餅起司蛋餅。一客六件已經切開,入面勁多芝士,超長拉絲!薄薄嘅外皮煎得少少香脆,入面有層薄薄雞蛋,加上厚厚香脆炸薯餅,同拉絲芝士,口感層次豐富,啖啖邪惡既芝士。點另上嘅蒜蓉味香汁提味之後更加好味!呢個價錢抵到爛!
薯餅起司蛋餅

總括而言,今次試既所有野食都好正,而價錢非常實惠,實有下次。
2021-10-06
仙草凍鮮奶
2021-07-25 2287 瀏覽
前排介紹過的哪個,唔知你試咗未,不過嗰日係排緊隊之際發現咗同一條街,有一間台灣野同樣排到天花亂墜,呢間叫老厝邊。 星期一嘅晚上,都要排隊你已經知道水準應該同老厝邊差不多。 秘製麻辣牛三寶麵,不會是勁辣的麻辣,反而係淡淡的香和麻,入口你唔會即刻覺得好辣,辣味慢慢係你嘅舌頭裏滲透出嚟。 牛肚,牛筋都有超水準表現,個牛筋炆到非常之淋。麵條就不過不失,又係會飲晒成碗湯底以後碗底朝天的類型。 全晚最愛一定係大腸麵線,個種感覺同我喺西門町第一次食到阿宗麵線一樣,有蒜香有點點辣同米線嗰種漿口感覺,完完全全係台灣嘅街頭風味。 最正係佢嘅大腸唔會太肥,細細舊,就算小米線都有五六舊嘅大腸俾你食。 如果今晚嘅食物來講,最失色應該係滷肉飯,非常有趣嘅係呢度嘅大嘅滷肉飯大碗到好似個湯碗咁,於是點過小嘅就夠,滷肉肥美,但就係唔會令你很驚喜嘅那種味道。 聽講個蛋餅係呢度嘅出色菜式,點了培根起司蛋餅,如果我同你講同台灣嘅質素一模一樣,我就係不實報導,但蛋餅整體水準已經算跟得上,特別係拉絲部份,打卡一流。 而且嗰舊培根真係煎到好脆好香,無得輸。 要了杯熱的古早味

星期一嘅晚上,都要排隊你已經知道水準應該同老厝邊差不多。

而且嗰舊培根真係煎到好脆好香,無得輸。

要了杯熱的古早味冬瓜茶,當然無乜特別,都係正常嘅貨色,冬瓜茶你想有幾特別。

如果同哪個對比,呢度嘅食品種類多元化好多,而且有幾樣特別出色,我冇吃呢度嘅便當,所以唔可以話呢間一定好過哪個,俾個機會我去食多次,再話你知,但係以台式小店嘅水準,呢度合格有餘。
老厝邊 大角咀埃華街92號地下
2021-07-19
2021-11-20 0 瀏覽
今日來到位於大角咀埃華街台灣餐廳 內裏佈置充滿台灣傳統風味格調 點了到台灣必食的滷肉飯 內裏很多肉碎 肥瘦適中唔膩還有半隻鹵水蛋 果然是地道的台灣味道 紅燒牛筋牛肉麵 每件牛肉都很厚 好有牛肉味 口感軟熟又入味湯底好香濃 面底彈牙塔香鹹酥雞酥脆可口 熱辣辣 蛋抓餅 配搭特別醬汁進食 別有一番風味 飲品除了經典的珍珠奶茶 不用多說 我特別喜歡 愛玉芒果綠茶 酸甜適中 點了滿枱食物 只不過二百多元 非常抵食 一間 裝修佈置 食物風味 都充滿台灣風味 的食店 我極力推薦
今日來到位於大角咀埃華街台灣餐廳

點了滿枱食物 只不過二百多元
非常抵食 一間 裝修佈置 食物風味
都充滿台灣風味 的食店 我極力推薦
2021-11-15 29 瀏覽
無睇openrice入黎 只叫左個牛肉麵 個湯好惹味 牛肉入味好滑 仲要比好多 個麵有咬感 所有野都岩岩好 仲有啲咸菜碎都好好味跟住見到隔離台個炸豬排(?)又大又厚 大過塊面 呢間可以再encore

紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
  • 眷村紅燒牛肉麵
2021-11-14 21 瀏覽
-老厝邊🍽-🥢薯餅起司蛋餅 $30小編係台灣早餐一定要食蛋餅!呢度個蛋餅都算有台灣味道唯一分別係個醬🤣芝士勁澎湃一夾拉起左高過個人🤣配薯餅係絕配推介!-🥢香香酥炸雞排 $35雞排比想像中正勁大塊味粉亦好夠勁重口味😋雞肉嫩滑juicy粉漿厚度適中仲要新鮮炸起勁脆😍-🥢炸甜不辣 $30甜不辣就正常發揮但個味粉可以再多d唔太夠味😉-🥢豪豪雙醬麵 $48呢個幾有驚喜雙醬用左麻醬同炸醬出奇地兩個味又好夾😋加埋d炸醬肉碎食好味!麵質亦唔錯唔會煮到好林👍-🥢大腸麵線(小) $30呢個係台灣既味道!同八方雲集比真係贏佢成條街🤣終於係香港都食到似阿宗麵線既味道😋必試!-🥤蜂蜜麥仔茶 $21麥仔茶再加$3仙草😋食咁多炸野又可以清熱氣👍
老厝邊🍽

• 大腸麵線
  • 薯餅起司蛋餅
  • 豪豪雙醬麵
2021-11-13 52 瀏覽
幫襯嗰日並不是平日,所以冇餐,只有散叫,但冇所謂啦。古早味滷排骨便當($62)、酥炸排骨便當($60)開頭以為滷排骨,即係炆煮形式,但原來都係炸嘅,2蚊嘅分別就係塊豬扒炸完再浸落啲滷汁度(講真覺得有少少中伏嘅,但唔可以怪店家,只係自己先入為主,自以為是啫)。講番塊豬扒,超大塊,應該係即炸,炸得亦都唔錯,外皮好脆,唔會油𣺉𣺉,可惜塊豬扒嘅肉質就比較一般,但整體都OK嘅。便當包兩款配菜(粉絲、娃娃菜)、蛋、涼菜(微辣芽菜),都幾豐富,絕對夠飽(本來諗緊叫唔叫蛋餅,好在冇嗌啫)。珍珠苿莉奶綠($24)、蜂蜜檸檬愛玉($22)預計之內的正常味道。
幫襯嗰日並不是平日,所以冇餐,只有散叫,但冇所謂啦。

古早味滷排骨便當($62)、酥炸排骨便當($60)

珍珠苿莉奶綠($24)、蜂蜜檸檬愛玉($22)
預計之內的正常味道。
古早味滷排骨便當
酥炸排骨便當
古早味滷排骨便當
酥炸排骨便當
2021-11-10 37 瀏覽
外賣嗌咗排骨便當,薯餅起司蛋餅同肉鬆蛋餅薯餅蛋餅外賣送到嚟入面嘅薯餅仲係脆嘅,芝士都夠多夠味,仲有拉絲效果,外賣嚟講非常唔錯。另外仲嗌咗肉鬆蛋餅,肉鬆份量都夠多,皮唔會太厚。配埋佢俾嘅醬汁就更加好食,外賣可以再俾多啲醬汁就更加好。排骨便當好大份,細食嘅話兩個人食都夠,非常抵食,炸排骨夠脆,肉唔揩唔乾,配菜味道都不錯。不過依家再睇返個外賣app又冇咗呢款便當,希望之後會出返。總體嚟講,外賣想食台式嘢食係個好好嘅選擇,性價比高,會再encore
外賣嗌咗排骨便當,薯餅起司蛋餅同肉鬆蛋餅

20 分鐘 (外賣送餐)
2021-11-04 48 瀏覽
大角咀埃華街呢邊有條食街,超多野食,今晚同朋友揀左「老厝邊」,回味下台灣的美食。出晒名嘅芋泥蛋餅,點可以唔食呢?超厚芋泥見到都流晒口水,芋泥、蛋、肉鬆嘅組合真係無得輸😋😋咸咸甜甜永遠都食唔厭。個人覺得芋泥甜啲會更正~朋友食招牌滷肉飯,我食大腸麵線,兩碗都只係$38😂超級大碗,差啲食唔晒。大腸麵啦第一次食,大腸有小小肥膏,不過無怪味,大大碗食得過。留意返麵線會有大量蒜,如果唔食蒜要同店員講哦~飲品係用膠杯裝嘅,方便飲唔晒可以拎走,加配料(珍珠、紅豆etc)每樣只係加$3,好抵😇😇

下午茶餐 $39 : 滷肉飯(小)+ 蜂蜜麥茶加小食 塔香鹹酥雞 $38滷肉飯味道香,但因多油左d,食到底淨左1/4碗飯蜂蜜麥茶少甜少冰,清清地,好解渴! 推薦塔香鹹酥雞,新鮮炸起,肉質juicy,連d香葉都好味!
下午茶餐 $39 : 滷肉飯(小)+ 蜂蜜麥茶

加小食 塔香鹹酥雞 $38

滷肉飯味道香,但因多油左d,食到底淨左1/4碗飯

蜂蜜麥茶少甜少冰,清清地,好解渴!

推薦塔香鹹酥雞,新鮮炸起,肉質juicy,連d香葉都好味!
  • 塔香鹹酥雞
2021-10-28 66 瀏覽
鍾意食台灣野既我,成日周圍去食香港嘅台灣菜,因為冇得去旅行唯有係香港搵台灣的味道呢間店舖勁多人食,要等位攞飛坐無虛席,係香港多人食既餐廳一定會係品質有保證芒果鳳梨冰沙啖啖都好香新鮮鳳梨同芒果嘅香味,新鮮即叫即打$30超值芋頭鮮奶每一啖都有粒粒芋頭再加上香濃既鮮奶$30又係超值塔香鹹酥雞正宗台灣的味道,外脆內軟咬落去啖啖肉汁超濃芋泥起司肉鬆蛋餅超好食,超司超多做到拉絲既效果再加上滿滿既芋泥同肉鬆好幸福既感覺眷村紅燒牛三寶麵(轉乾拌麵)有齊紅燒牛肉/牛筋/牛肚一次過滿足哂三個願望😍紅燒牛肉又香又濃又滑一啲都唔un牛筋同牛肚鹵得超入味大腸麵線食台灣野緊係要食返碗大腸麵線啦台灣的味道
啖啖都好香新鮮鳳梨同芒果嘅香味,新鮮即叫即打$30超值
每一啖都有粒粒芋頭再加上香濃既鮮奶
$30又係超值
塔香鹹酥雞
正宗台灣的味道,外脆內軟咬落去啖啖肉汁
超濃芋泥蛋餅
超濃芋蛋餅
超濃芋泥起司肉鬆蛋餅
超好食,超司超多做到拉絲既效果
再加上滿滿既芋泥同肉鬆
2021-10-28
超濃芋泥蛋餅
超濃芋蛋餅
2021-10-27 45 瀏覽
之前喺大角咀附近返工都食過呢間一次,今次同大眼妹同大眼細佬出開大角咀,就同佢地黎呢間「老厝邊」搵食啦!🔍(其實本身想食多次「活一鮮」,不過星期六下午3點咁啱係落場時間,咁就無緣食喇😌)鋪面裝修好有台灣感覺,食住蛋餅同牛肉麵,再聽埋佢個五月天playlist,係咁意抒解下思鄉之情啦🥺————————————————🥇超濃芋泥蛋餅($38)👅 超足料咁漏晒出嚟,有肉鬆、芋泥同芝士🥈紅燒牛肉麵($65)👍🏻 牛肉厚切得黎一d都唔韌,好軟熟,湯有少少微辣吊下味🥉大腸麵線(大$38)👌🏻 感覺好似阿宗麵線咁,不個就無咁酸甜,比較似湯羹,大腸滷得比較鹹,普通大腸味啦秘製麻辣牛三寶麵($78)🔸有齊牛肉、牛肚同牛筋,不過呢個係大眼妹細佬食嘅,所以我唔comment喇蜂蜜檸檬愛玉($22)芒果鳳梨冰沙($30)———————————————— 💡 不設加一服務費,每人最低消費$18,消費滿$200可用信用卡💳📍 老厝邊:大角咀埃華街92號地下

————————————————
🥇超濃芋泥蛋餅($38)
👅 超足料咁漏晒出嚟,有肉鬆、芋泥同芝士

🥈紅燒牛肉麵($65)
👍🏻 牛肉厚切得黎一d都唔韌,好軟熟,湯有少少微辣吊下味

🥉大腸麵線(大$38)

秘製麻辣牛三寶麵($78)

蜂蜜檸檬愛玉($22)
芒果鳳梨冰沙($30)
📍 老厝邊:大角咀埃華街92號地下
只可以話,呢間嘢嘅價錢係唔貴嘅,但質素就麻麻哋,算唔上好食。叫咗兩款牛肉麵,一款係麻辣牛肉牛筋面,令一款係紅燒牛三寶面,兩款個面普遍都係超淋,同埋係幼面,湯底唔夠濃味,所以食到好寡。芋泥肉鬆蛋餅就幾好食嘅,但肉鬆好少,同埋入面啲芝士同芋泥唔係好夾,食落仲有啲酸酸地。滷味拼盤就正正常常,不過海帶整得太淋,一啲都唔脆。醉雞卷就都係正正常常,食得出酒味,但雞肉個賣相真係麻麻,同埋肉質有啲硬。本身仲叫咗杯檸檬紅茶,但個侍應睇漏單冇幫我落。

滷味拼盤就正正常常,不過海帶整得太淋,一啲都唔脆。

本身仲叫咗杯檸檬紅茶,但個侍應睇漏單冇幫我落。
2021-10-15 45 瀏覽
最近多咗去大角咀食嘢🔍,食唔到本身想食嘅店,轉食另一間人氣台菜「老厝邊」。睇咗店內介紹先知店名係台語「老鄰居」嘅意思🏘,想帶比客人簡單美味同人情味,裝潢似台灣冰店,播放住台灣歌,播五月天我就最Like啦👍🏻!————————————————👅眷村紅燒牛肉麵($65)🔸 紅燒湯頭夠濃味,有少少微辣,麵條偏幼,三大件牛肉件件厚切,目測1.5cm咁厚📏,但都好軟熟,牛肉唔錯👅秘製麻辣牛三寶麵($78)🔸食得辣嘅細佬揀轉乾拌麵,試食一條都覺得幾辣🌶,配料都幾豐富,有齊牛肉、牛肚同牛筋👅超濃芋泥蛋餅($38)🔸 甜肉鬆、芋泥同芝士,組成甜鹹配搭,肉鬆味搶出,芋泥又未到超濃🙊⋯餅皮有咬口,配蒜香醬油👅大腸麵線(大$38)🔸 麵線佔比多,Feel到一條條又似湯羹🍜,咕嚕一聲就吞落肚,大腸滷得幾重鹹,無咩臭味,夾雜住生蒜粒同小蝦米🧄,食完會有啲口臭㗎👅蜂蜜檸檬愛玉($22)🔸 似一杯唔太酸嘅檸蜜,愛玉口感比較散,唔似平時一舊好軟Q嘅果凍,麻麻地喎.👅芒果鳳梨冰沙($30)🔸 真·透心涼,芒果同鳳梨味都有🥭🍍,夏天嘅味道———————————————— 🚩總結:整體中中等等,推薦牛肉麵—————————

————————————————
👅眷村紅燒牛肉麵($65)

👅秘製麻辣牛三寶麵($78)

👅超濃芋泥蛋餅($38)

👅大腸麵線(大$38)

👅蜂蜜檸檬愛玉($22)
👅芒果鳳梨冰沙($30)
🔸 真·透心涼,芒果同鳳梨味都有🥭🍍,夏天嘅味道

————————————————
🚩總結:整體中中等等,推薦牛肉麵
🌟注意:無加一服務費,每人最低消費$18

📍 老厝邊
地址:大角咀埃華街92號地下
🗺地區:#bem大角咀
📥分類:#bem台灣菜
💰人均消費:#bem_51至100蚊
一直都好想試呢間台灣嘢沒想到有意外的驚喜●超濃芋泥蛋餅 💸$38睇相都見到個拉絲效果驚人 裡面仲有好多芋泥 外層煎得微脆 蛋皮好軟糯有口感芋泥唔會好甜 餡既味道都好balance 唔會各自搶風頭 推推推‼️‼️●好呷炸物拼盤 💸$48小拼盤都都好足料 份量都幾多下 裡面有炸甜不辣 花枝丸 四季豆同玉米筍尤其要讚炸甜不辣 記得要趁熱食 外脆內煙韌 呢個價錢咁多嘢咁大碟好抵哦!●秘製麻辣牛三寶面 💸$78麵質算淋身 但係都係好足料 牛𦟌好大舊好厚身 同埋炆得好林 但係對我黎講都幾辣下 辣完個嘴仲會有麻麻的感覺,都幾過癮下飲品揀咗●青蛙撞奶少冰少甜(裡面無青蛙😂)其實佢係鮮奶加珍珠🤭奶味都幾濃 正常發揮●鐵觀音珍珠奶茶(少冰少甜)呢杯茶味好濃阿!比起普通珍珠奶茶既茶味更濃!好鍾意,好彩叫咗少甜,少甜之後個甜度就啱啱好📍老厝邊 大角咀埃華街92號地下#openrice #大角咀美食 #eatwithhkfoodgps #sharemyyyfood_大角咀

一直都好想試呢間台灣嘢
沒想到有意外的驚喜

●超濃芋泥蛋餅 💸$38

●好呷炸物拼盤 💸$48
小拼盤都都好足料 份量都幾多下
裡面有炸甜不辣 花枝丸 四季豆同玉米筍

●秘製麻辣牛三寶面 💸$78

飲品揀咗
●青蛙撞奶少冰少甜(裡面無青蛙😂)
其實佢係鮮奶加珍珠🤭
奶味都幾濃 正常發揮

●鐵觀音珍珠奶茶(少冰少甜)

📍老厝邊
大角咀埃華街92號地下