2021-08-25 36 瀏覽
餐廳裝修好有台灣風味,牆上面掛有好多台灣風景嘅畫,廚房嘅位置都裝修成好似夜市攤檔咁,非常有趣🤣紅燒牛三寶麵($78)湯底非常濃郁,舖頭用幼麵做麵底,啲麵都好索湯,唔會食落去淡而無味。三寶麵入面分別有牛肚,牛筋同牛肉,十分足料,入面大概有三至四舊大牛肉,每一舊都煮到好林好軟熟👍🏻薯餅芝士蛋餅($30)呢個超級好食,大推!入面有滿滿嘅芝士,加埋薯餅緊粒粒嘅口感,配埋嗰個好惹味嘅醬汁,成個組合超好食!個醬汁嘅味道好特別,喺其他台灣餐廳都未試過,大家絕對要叫一個嚟食下鹽酥雞($38)呢個小食同一大班朋友一齊share就最啱👍🏻個皮炸得好香脆,鍾意重口味嘅朋友一定唔可以錯過🤣台灣蒜味香腸($30)本人超鍾意食台灣腸,呢度嘅台灣腸仲加咗蒜片一齊整,食落去又多一種風味👍🏻芒果鳳梨冰沙($30)呢杯冰沙超消暑解渴!好適合夏天飲,飲落去唔會覺得好甜 ,仲飲得出有芒果同埋菠蘿嘅味道👍🏻推薦食咗咁多嘢都只係二百零蚊,絕對抵食,質素又唔差

紅燒牛三寶麵($78)

薯餅芝士蛋餅($30)

鹽酥雞($38)

台灣蒜味香腸($30)

芒果鳳梨冰沙($30)

食咗咁多嘢都只係二百零蚊,絕對抵食,質素又唔差
2021-08-22 77 瀏覽
這家台灣菜很有名呢,最近在荃灣也開了分店😲這次先來到大角咀本店~//✨眷村紅燒半筋牛肉麵麵和牛肉的份量都很多!! 牛肉肉質非常淋,湯底也不會太鹹👍🏼✨起司肉鬆蛋餅台灣菜最吸引的小吃一定要蛋餅😝選了常見的起司肉鬆配搭,味道一定沒錯😌起司拉絲效果也太棒!! 整體的味道又不鹹,不過吃多幾件就會有點膩😛✨蘋果蘆薈綠茶飲品的選擇很多,這杯蘆薈肉份量慷慨,但覺得有點太甜🤣
✨眷村紅燒半筋牛肉麵

✨起司肉鬆蛋餅

✨蘋果蘆薈綠茶
飲品的選擇很多,這杯蘆薈肉份量慷慨,但覺得有點太甜🤣
眷村紅燒半筋牛肉麵
眷村紅燒半筋牛肉麵
起司肉鬆蛋餅
起司肉鬆蛋餅
2021-08-20 30 瀏覽
想到台灣的時候,會來這個地方吃一個台式餐,回想那簡單天然之味道,都是令人懷念。這個店子的食物很多,很有台灣的味道,想它~薯餅旦餅薯餅蛋餅是有創意的吃法,當然這在台灣也吃過的,有一次去早餐店吃早餐時,在煎台上做一份薯餅蛋餅,感覺也就記住了。這做法,更有口感,好吃。蛋餅可謂台灣的經典早餐,可以自由加入許多配料,變化出多重口味。這個薯餅蛋餅是台灣感很重的食物,大吃一個也不錯呢。店面非常醒目,裝修懷舊,有台灣感,燙青菜吃了一個很鮮味的青菜,份量也多。三杯雞便當入味,若要吃三杯雞,我會去吃這一間。餐廳提供多款台灣小食,如蛋餅、大腸麵線、滷肉飯等,三杯雞賣相不俗,有機會再試呢。店子有料多美味的便當,招牌三杯雞飯,是不錯的美食~這家隱藏版便當,非常多人亦會點。台灣炸醬面面的口感也是很好,彈牙而份量足,不會過油。更重要,是店內的醬也很有台灣味道簡單好吃,上次吃過魯肉面,想不到這店的炸醬也好吃~棒想它時候要一來了,愛愛。

這個店子的食物很多,很有台灣的味道,想它~

薯餅旦餅

店面非常醒目,裝修懷舊,有台灣感,

燙青菜
吃了一個很鮮味的青菜,份量也多。

三杯雞便當

台灣炸醬面

想它時候要一來了,愛愛。
2021-08-19 115 瀏覽
行開去大角咀想食台灣菜,見到出名抵食嘅老厝邊就走左入去,7點鐘去到好彩都重有位,不過遲少少就要等等啦!蛋餅係最驚喜!通常我只會叫芝士肉鬆,今次見到芋泥就真係好興奮~畢竟我係一個見到芋泥就會叫嘅人,呢個芋泥無令人失望,唔會過甜,同芝士嘅味道出奇地夾!蛋餅夠煙韌而且有蛋香,正到爆😋紅燒半筋半肉麵湯底濃稠,食台式牛肉麵最正就係食到呢隻湯底!麵身剛剛好,牛𦟌同埋牛筋都好腍好入味炸花枝丸同埋炸雞排個味都好好食,花枝丸炸得香脆又唔落炸粉,炸雞扒個炸粉無厚過塊雞扒,而且份量有兩隻手掌✋🏻✋🏻咁大嘅雞扒,至少3-4個人先食得哂,真係好抵食!大嘅滷肉飯超級大碗,粒粒滷肉好有油香,‼️值得注意嘅係大嘅飯量係細嘅1.3倍‼️同行飯桶友人無睇清楚就叫,結果食唔哂⋯食飯期間見到好多客人買外賣,畢竟台灣菜外賣還原度超高,放工唔想煮嚟呢度買真係一個好好嘅選擇👍🏻
行開去大角咀想食台灣菜,
見到出名抵食嘅老厝邊就走左入去,
7點鐘去到好彩都重有位,不過遲少少就要等等啦!

蛋餅係最驚喜!通常我只會叫芝士肉鬆,
今次見到芋泥就真係好興奮~
畢竟我係一個見到芋泥就會叫嘅人,
呢個芋泥無令人失望,唔會過甜,
同芝士嘅味道出奇地夾!
蛋餅夠煙韌而且有蛋香,正到爆😋

紅燒半筋半肉麵湯底濃稠,
食台式牛肉麵最正就係食到呢隻湯底!
麵身剛剛好,牛𦟌同埋牛筋都好腍好入味

炸花枝丸同埋炸雞排個味都好好食,
花枝丸炸得香脆又唔落炸粉,
炸雞扒個炸粉無厚過塊雞扒,
而且份量有兩隻手掌✋🏻✋🏻咁大嘅雞扒,
至少3-4個人先食得哂,真係好抵食!

大嘅滷肉飯超級大碗,粒粒滷肉好有油香,
‼️值得注意嘅係大嘅飯量係細嘅1.3倍‼️
同行飯桶友人無睇清楚就叫,結果食唔哂⋯

食飯期間見到好多客人買外賣,
畢竟台灣菜外賣還原度超高,
放工唔想煮嚟呢度買真係一個好好嘅選擇👍🏻
滷肉飯(大)
眷村紅燒半筋半肉麵
眷村紅燒半筋半肉麵
2021-08-14 56 瀏覽
🐖【香香酥炸雞排便當】$62兩個主食呢個高質啲! 炸雞排好大件 酥脆又juicy 雞肉都滑身😋當日配菜有滷蛋 涼拌豆芽 麻婆豆腐 椰菜~整體便當好豐富! 大滿足~- 🐮【秘製麻辣牛筋牛肉麵】$70牛筋好稔 牛肉牛味好濃👍🏼不過個湯底麻麻 唔麻辣 好淡🙈-🍴【甜不辣】$30✨推廣✨煙韌控必叫!!! 勁煙韌呀!!! 魚味幾香~係高質嘅甜不辣😋-🍳【超濃芋泥蛋餅】$38芋泥 + 肉鬆 + 芝士蛋餅~ 餡料好豐富!芋泥好滑 牛奶味好重 同肉鬆好夾🤤本身睇個名 冇expect有芝士🙈但加咗都ok 唔會搶咗芋泥味-🧋【茉莉奶綠】+$12茶底幾香 不過唔夠滑 有啲鞋口🙈-✨推薦指數:8/10💰人均消費:$106⏳等候時間:0mins (平日1:00pm)
🐖【香香酥炸雞排便當】$62
兩個主食呢個高質啲!
炸雞排好大件 酥脆又juicy 雞肉都滑身😋
當日配菜有滷蛋 涼拌豆芽 麻婆豆腐 椰菜~
整體便當好豐富! 大滿足~

🐮【秘製麻辣牛筋牛肉麵】$70
牛筋好稔 牛肉牛味好濃👍🏼
不過個湯底麻麻 唔麻辣 好淡🙈

🍴【甜不辣】$30
✨推廣✨
煙韌控必叫!!! 勁煙韌呀!!! 魚味幾香~
係高質嘅甜不辣😋

🍳【超濃芋泥蛋餅】$38
芋泥 + 肉鬆 + 芝士蛋餅~ 餡料好豐富!
芋泥好滑 牛奶味好重 同肉鬆好夾🤤
本身睇個名 冇expect有芝士🙈
但加咗都ok 唔會搶咗芋泥味

🧋【茉莉奶綠】+$12
茶底幾香 不過唔夠滑 有啲鞋口🙈
✨推薦指數:8/10
💰人均消費:$106
⏳等候時間:0mins (平日1:00pm)
  • 甜不辣
  • 超濃芋泥蛋餅
2021-08-10 31 瀏覽
前排去朋友仔屋企逗貓貓, 不知不覺已經到晚餐時間, 但又唔想離開冷氣落街買野食於是大食妹就用app嗌左老厝邊外賣外賣時間有啲耐, 等左成個鐘送到嘅時候就餓死了<眷村紅燒牛筋牛肉麵>大食妹食左碗眷村紅燒牛筋牛肉麵牛筋牛肉麵份量好大, 外賣係分湯嘅, 唔洗怕淋曬雖然送餐時間好長, 但湯頭依然暖暖地, 堂食一定更好食麵底幾有咬口, 而牛筋同牛肉就比較淋身<超濃芋泥蛋餅>超濃芋泥蛋餅比大食妹第一次食嘅餡料少左, 但依然好好食
於是大食妹就用app嗌左老厝邊外賣
外賣時間有啲耐, 等左成個鐘
送到嘅時候就餓死了
<眷村紅燒牛筋牛肉麵>
大食妹食左碗眷村紅燒牛筋牛肉麵
牛筋牛肉麵份量好大, 外賣係分湯嘅, 唔洗怕淋曬
雖然送餐時間好長, 但湯頭依然暖暖地, 堂食一定更好食
麵底幾有咬口, 而牛筋同牛肉就比較淋身

<超濃芋泥蛋餅>
超濃芋泥蛋餅比大食妹第一次食嘅餡料少左, 但依然好好食
外賣送餐
2021-08-09 32 瀏覽
哩間餐廳裝潢花左啲心思 好有台灣情懷 但個日見天氣唔太好 就買左外賣番去試下!大既滷肉飯分別是多了半隻蛋 而且大細份量都好夠 建議大家可以叫個細既食留肚食其他野‪ 啲滷肉同汁撈好哂岩岩好! 唔會過多或過少 肥瘦平均ꔛ‬蛋餅好多芝士 配埋薯餅好好味! 非常飽肚🐷炸甜不辣都好難唔好食! 不過可以焗住左一陣 佢就淋左少少( ˊᵕˋ ;)💦哩杯珍珠奶茶就好難飲 淡而無味 好似飲緊奶茶溝水🥲好失望不過覺得哩間小店價錢不貴 裝修別緻 野食都正常 大家去開哩頭都不妨試試(◜𖥦◝)

蛋餅好多芝士 配埋薯餅好好味! 非常飽肚🐷
哩杯珍珠奶茶就好難飲 淡而無味 好似飲緊奶茶溝水🥲好失望

2021-08-07 36 瀏覽
今日約咗朋友在大角嘴交收,順便食lunch 聚一聚,點知朋友話想食台灣菜🙈OK , 就台灣菜吧,但我要食台灣滷味🤤老厝邊,裝修十足舊台灣的味道⋯⋯今次特別,試吓台南軟骨麵$46,是伴麵加滷水汁,台南軟骨原來是豬軟骨,口感軟稔,入味⋯⋯麵底軟硬適中夠彈而且有生菜伴碟,不油膩!經典滷味拼盤$60,3-4人份量🙈有爽口豬耳,惹味豬腸,爽口海帶,豆乾入味還有滷蛋…芝士薯餅蛋餅$30,餅皮夠薄又煎得夠香,㚒香脆的薯餅一齊食,口感變得皮軟內脆🤗

呢日喺大角咀覓食,想簡單快趣食碗麵,乜嘢麵都好,日式🇯🇵拉麵、台式🇹🇼牛肉麵、港式🇭🇰雲吞麵等 全部都啱我呢日嘅胃口,咁都要決定㗎,即刻腦袋急轉一下,記得有呢間喺左近,咁就唔再諗啦,決定過去開餐😆呢度有午市套餐,揀一個主食同埋一杯飲品(各有十零款可以揀)減 $10,叫咗$78嘅「秘製麻辣牛三寶麵」,有乾拌麵同湯麵可以揀,我揀咗湯麵;加一個 $22嘅「鐵觀音奶茶🧋(熱)」😋「牛三寶麵」好快就嚟到,飲一啖湯先,有麻辣味又有濃郁牛味,味道真係幾有層次😋;麵條有啲彈牙,浸喺濃郁嘅麻辣牛肉湯裏邊,幾惹味😆;「牛三寶」有牛腱、牛筋、牛肚,全部都煮得好腍😋。「鐵觀音奶茶」有濃厚嘅鐵觀音香味😋

2021-07-27 149 瀏覽
朋友遲到~自己起大角咀行個圈比呢間餐廳門口裝修吸引住😳又熱又餓 咁我自己食住野等啦~.台灣食物又正好平冇得去旅行就少左好多口福😮‍💨因為自己懶得搵野食😅😅行到邊食到邊.超濃芋泥蛋餅🥞 $38唔係講笑~成個蛋捲真係比芋泥包曬一啖一口芋泥&肉鬆😋😋好幸福啊旺來綠茶🍵 $26鳳梨🍍加綠茶 好fresh😍唔會太甜~味道岩岩好👍🏼👍🏼加左$3 加椰果坐住慢慢食 慢慢飲😆😆好舒服.舖頭仲播緊台灣歌手既歌 首首歌都耳熟能詳琅琅上口 真係好有去左台灣既感覺🤪🤪🤪呃下自己先😁.朋友終於到 order左一份香噴噴炸雞飯 $62佢既評價係覺得太乾身
朋友遲到~自己起大角咀行個圈
比呢間餐廳門口裝修吸引住😳
又熱又餓 咁我自己食住野等啦~
台灣食物又正好平
冇得去旅行就少左好多口福😮‍💨
因為自己懶得搵野食😅😅行到邊食到邊
超濃芋泥蛋餅🥞 $38
唔係講笑~成個蛋捲真係比芋泥包曬
一啖一口芋泥&肉鬆😋😋好幸福啊

旺來綠茶🍵 $26
鳳梨🍍加綠茶 好fresh😍唔會太甜~
味道岩岩好👍🏼👍🏼加左$3 加椰果

2021-05-08
旺來綠茶
香噴噴炸雞排便當
2021-07-25 2597 瀏覽
前排介紹過的哪個,唔知你試咗未,不過嗰日係排緊隊之際發現咗同一條街,有一間台灣野同樣排到天花亂墜,呢間叫老厝邊。 星期一嘅晚上,都要排隊你已經知道水準應該同老厝邊差不多。 秘製麻辣牛三寶麵,不會是勁辣的麻辣,反而係淡淡的香和麻,入口你唔會即刻覺得好辣,辣味慢慢係你嘅舌頭裏滲透出嚟。 牛肚,牛筋都有超水準表現,個牛筋炆到非常之淋。麵條就不過不失,又係會飲晒成碗湯底以後碗底朝天的類型。 全晚最愛一定係大腸麵線,個種感覺同我喺西門町第一次食到阿宗麵線一樣,有蒜香有點點辣同米線嗰種漿口感覺,完完全全係台灣嘅街頭風味。 最正係佢嘅大腸唔會太肥,細細舊,就算小米線都有五六舊嘅大腸俾你食。 如果今晚嘅食物來講,最失色應該係滷肉飯,非常有趣嘅係呢度嘅大嘅滷肉飯大碗到好似個湯碗咁,於是點過小嘅就夠,滷肉肥美,但就係唔會令你很驚喜嘅那種味道。 聽講個蛋餅係呢度嘅出色菜式,點了培根起司蛋餅,如果我同你講同台灣嘅質素一模一樣,我就係不實報導,但蛋餅整體水準已經算跟得上,特別係拉絲部份,打卡一流。 而且嗰舊培根真係煎到好脆好香,無得輸。 要了杯熱的古早味

星期一嘅晚上,都要排隊你已經知道水準應該同老厝邊差不多。

而且嗰舊培根真係煎到好脆好香,無得輸。

要了杯熱的古早味冬瓜茶,當然無乜特別,都係正常嘅貨色,冬瓜茶你想有幾特別。

如果同哪個對比,呢度嘅食品種類多元化好多,而且有幾樣特別出色,我冇吃呢度嘅便當,所以唔可以話呢間一定好過哪個,俾個機會我去食多次,再話你知,但係以台式小店嘅水準,呢度合格有餘。
老厝邊 大角咀埃華街92號地下
2021-07-19
2021-07-24 61 瀏覽
平時唔多嚟大角咀呢頭,就跟朋友嚟左呢間台灣店眷村紅燒牛筋牛肉麵 $70:食台灣野,我自己就一定會食牛肉麵!今次試左呢碗牛筋牛肉麵,牛肉好大嚿,食落好*淋*又入味,牛筋又彈牙!而我都幾鐘意個湯底,唔會太濃味,食完唔會好口渴細 滷肉飯 $30:一人份量啱啱好,滷肉鋪滿係面,絕對夠撈成碗飯,本身d滷肉超入味,連埋d飯食超正,唔覺唔覺好快就食完碗飯花雕醉雞 $38:無咩雞骨,都算啖啖肉,花雕味都幾濃,食落都食到花雕香,唔會得個名,咩味都無塔香鹹酥雞 $38:整得好香脆,份量都唔少,如果有埋蒜粒一齊食會好d香蔥牛肉起司蛋餅 $40:外表整得少少煙韌,而個餡好足料,真係食到牛肉粒,仲要有芝士,超正珍珠麥香奶茶 $24 / 青蛙撞奶 $24:個名幾好聽,青蛙撞奶夠盞鬼,個樣望落兩杯一樣,飲落其實同一般珍珠奶茶差唔多,飲唔出有咩特別
平時唔多嚟大角咀呢頭,就跟朋友嚟左呢間台灣店

眷村紅燒牛筋牛肉麵 $70:

細 滷肉飯 $30:

花雕醉雞 $38:

塔香鹹酥雞 $38:
整得好香脆,份量都唔少,如果有埋蒜粒一齊食會好d

香蔥牛肉起司蛋餅 $40:

珍珠麥香奶茶 $24 / 青蛙撞奶 $24:
2021-07-23
2021-07-23 45 瀏覽
一進餐廳,就好有台灣嘅感覺,好特別😆價錢唔貴,都算多選擇👍🏻⭐️花雕醉雞 $38酒味不算太濃,但雞肉嫩滑,份量剛好,不錯!⭐️大腸麵線 (小) $30麵線加了少許醋,味道酸酸的,很開胃,但略嫌大腸份量少了一點。⭐️眷村紅燒牛三寶麵 $78牛三寶即係牛肉、牛筋及牛肚,牛𦟌肉非常大舊同厚身,食一舊已經好飽肚!牛筋份量多,而且滑溜,好好味!牛肚入味淋身,好香。三寶入面我最鍾意食牛肚👍🏻麵身不淋,份量好多,我地兩個share 一碗,啱啱好!😊😊⭐️薯餅起司蛋餅 $30有拉絲效果,配上薯餅,效果不錯👍🏻,好香口,蛋餅蛋香味濃,出色😋😋⭐️珍珠茉香奶綠 $24好少地方有茉香奶綠,淡淡的綠茶味,如果喜歡濃味的人可能不合適,但我就係喜歡淡淡的,所以好啱我😊😊點左咁多,都係$200,飽到差d食唔晒,好抵!👍🏻👍🏻👍🏻
一進餐廳,就好有台灣嘅感覺,好特別😆

價錢唔貴,都算多選擇👍🏻

⭐️花雕醉雞 $38
酒味不算太濃,但雞肉嫩滑,份量剛好,不錯!

⭐️大腸麵線 (小) $30

⭐️眷村紅燒牛三寶麵 $78
麵身不淋,份量好多,我地兩個share 一碗,啱啱好!😊😊

⭐️薯餅起司蛋餅 $30

⭐️珍珠茉香奶綠 $24

點左咁多,都係$200,飽到差d食唔晒,好抵!👍🏻👍🏻👍🏻
2021-07-16 48 瀏覽
是日約朋友在大角咀食飯見到哩間好帶台式感的老厝邊同朋友決定點左個薯餅蛋餅半筋半腩牛肉麵雞排便當另外點左兩杯冬瓜鮮奶,芋頭鮮奶牛筋牛肉麵有四舊筋,三舊大的牛肉,另外有埋青菜牛肉同埋牛筋麵拾到好處,牛筋夠琳又好食雞排便當雞扒真係好大塊,另外有粟米,青椒粒,芽菜同埋西蘭花,雞扒夠入味薯餅芝士蛋餅哩個蛋餅真系超好食拉絲的芝士,加埋薯餅蛋餅三合一食真係好邪惡!左:冬瓜鮮奶,朋友話奶味重,冬瓜糖漿夠味右:芋頭鮮奶,同樣都系奶味足,加埋芋頭容真係好滑身,口感一流哩間台灣野真系好好食,兩個女仔都食唔曬!好掛住台灣美食~~~
是日約朋友在大角咀食飯
見到哩間好帶台式感的老厝邊

同朋友決定點左個薯餅蛋餅
半筋半腩牛肉麵
雞排便當
另外點左兩杯冬瓜鮮奶,芋頭鮮奶

牛筋牛肉麵

有四舊筋,三舊大的牛肉,另外有埋青菜
牛肉同埋牛筋麵拾到好處,牛筋夠琳又好食

雞排便當

薯餅芝士蛋餅
哩個蛋餅真系超好食
拉絲的芝士,加埋薯餅蛋餅三合一食
真係好邪惡!

左:冬瓜鮮奶,朋友話奶味重,冬瓜糖漿夠味

2021-07-16
  • 薯餅蛋餅
2021-07-14 35 瀏覽
朋友升職請食飯 特登去大角咀既老厝邊 咁呢間台式餐廳就係埃華街附近。佢呢間鋪既嘅裝修都幾台式風格。我就揀咗古早味滷排骨便當 果然錯呀係我想像中嘅 炸得夠脆夠香 果然無介紹錯。仲有試咗佢個超濃芋泥蛋餅 佢芋泥好香好多 但想要再多d 呢兩個都推介試試。