2021-07-25 2596 瀏覽
前排介紹過的哪個,唔知你試咗未,不過嗰日係排緊隊之際發現咗同一條街,有一間台灣野同樣排到天花亂墜,呢間叫老厝邊。 星期一嘅晚上,都要排隊你已經知道水準應該同老厝邊差不多。 秘製麻辣牛三寶麵,不會是勁辣的麻辣,反而係淡淡的香和麻,入口你唔會即刻覺得好辣,辣味慢慢係你嘅舌頭裏滲透出嚟。 牛肚,牛筋都有超水準表現,個牛筋炆到非常之淋。麵條就不過不失,又係會飲晒成碗湯底以後碗底朝天的類型。 全晚最愛一定係大腸麵線,個種感覺同我喺西門町第一次食到阿宗麵線一樣,有蒜香有點點辣同米線嗰種漿口感覺,完完全全係台灣嘅街頭風味。 最正係佢嘅大腸唔會太肥,細細舊,就算小米線都有五六舊嘅大腸俾你食。 如果今晚嘅食物來講,最失色應該係滷肉飯,非常有趣嘅係呢度嘅大嘅滷肉飯大碗到好似個湯碗咁,於是點過小嘅就夠,滷肉肥美,但就係唔會令你很驚喜嘅那種味道。 聽講個蛋餅係呢度嘅出色菜式,點了培根起司蛋餅,如果我同你講同台灣嘅質素一模一樣,我就係不實報導,但蛋餅整體水準已經算跟得上,特別係拉絲部份,打卡一流。 而且嗰舊培根真係煎到好脆好香,無得輸。 要了杯熱的古早味

星期一嘅晚上,都要排隊你已經知道水準應該同老厝邊差不多。

而且嗰舊培根真係煎到好脆好香,無得輸。

要了杯熱的古早味冬瓜茶,當然無乜特別,都係正常嘅貨色,冬瓜茶你想有幾特別。

如果同哪個對比,呢度嘅食品種類多元化好多,而且有幾樣特別出色,我冇吃呢度嘅便當,所以唔可以話呢間一定好過哪個,俾個機會我去食多次,再話你知,但係以台式小店嘅水準,呢度合格有餘。
老厝邊 大角咀埃華街92號地下
2021-07-19