2009-09-14 16 瀏覽
豬手 , 不論中式或西式 , 都係本俠之最 ,偶又機會入里粉嶺 , 當然想一試出名記豬手麵 , 一坐底 , 見倒有分大細碗 , 咪執輸緊係大碗 LA ,除而一向 '' 大手麵 , 唔該 '' 幾分鐘後情現眼前 .豬手味道較淡 , 似白烚之類 , 唔點辣椒油就真係無乜味 ,肉身較爽 , 是本俠杯茶 , 辣椒油又細碟 , 食完又要出去畢 , 又唔裝冷氣 , 印象真係要打折 .
豬手 , 不論中式或西式 , 都係本俠之最 ,
偶又機會入里粉嶺 , 當然想一試出名記豬手麵 ,
一坐底 , 見倒有分大細碗 , 咪執輸緊係大碗 LA ,
又唔裝冷氣 , 印象真係要打折 .

豬手麵 (大)
2009-08-13 12 瀏覽
由於群記就係我樓下旁邊 所以我成日打打下機 肚餓都會記得落去買佢出名既豬手麵係聯和墟所有食店打滾左咁耐 真心覺得無一間既辣油好味過佢每次食都好刺激 好正 個湯底又香所以食左好多年都唔覺得厭! P.S雖然細個經過佢後巷見佢處理豬手果陣 真係好核突但間野既食物真係一流 連牛腩牛筋都好香好好味!! 群記 我愛你
由於群記就係我樓下旁邊
所以我成日打打下機 肚餓
都會記得落去買佢出名既豬手麵
係聯和墟所有食店打滾左咁耐 真心覺得無一間既辣油好味過佢
每次食都好刺激 好正 個湯底又香所以食左好多年都唔覺得厭!
P.S雖然細個經過佢後巷見佢處理豬手果陣 真係好核突
但間野既食物真係一流 連牛腩牛筋都好香好好味!!
群記 我愛你
  • 豬手米.牛腩.xD同麵中清湯
2009-08-05 24 瀏覽
我其實想試群記好耐,天氣咁熱真是有勇氣才能堂食,帶媽子十點半到,店內阿姐話要半個鐘後才做生意,轉過頭十一點返回,嘩!全店坐無虛席,各客人吃得津津有味,我倆點了碗大淨豬手及小牛丸來試,豬手炆得很軟滑,有淡淡的花椒八角味,牛丸很細細粒又彈牙,自制辣椒油很香,簡直與豬手絕配,雖然店內不設空調,但我會再去,下次試下炸卷。
我其實想試群記好耐,天氣咁熱真是有勇氣才能堂食
2009-08-02
  • 豬手
2009-07-19 18 瀏覽
難得入到來粉嶺一行,豈能不去聯和墟投注站隔離的"群記",吃一碗豬手?每次吃著群記的豬手也歡喜,但也可惜,為何在市區,找不到一間好像群記的豬手?要我們的市區人,山長水遠來滿足口腹之慾.這就是距離感,產生出大家對豬手的慾望.如果是垂手可得的話,大家就不會去珍惜了.人,就是如此.君不見Michael Jackson過身之後,大家便爭著話自己係MJ 歌迷?其實,究竟你們聽過"Thriller","Beat it","Bad"未?颱風莫拉菲與香港一夜情之後的早上,市面大致回復平靜,仍耍著雨未有陽光.中午十二時未夠,群記已差不多全場客滿,一個人來還可搭到檯,如果一家大細來到就要稍等一會.上兩次吃牛丸,同豬手麵,今次索性來個淨豬手,不吃米粉吃多幾件豬手,才是上策.例牌奉上一小碟辣油,看看一大缸辣醬旁邊,寫著"切勿浪費,面斥不雅".群記的辣醬,辣得來帶點濃香,很有層次感,的確令人再三回味,幾好味都好,也要適可而止,到時候要了一大兜辣醬,而又吃不完的話,就對這個辣醬不敬了.難怪店方會以這樣去提醒大家.坐在廚房旁邊,見到成大筒豬手備用,以群記的流量,一日會賣到幾多筒?不要想著這些無謂的問題,只見每天未夠五

坐在廚房旁邊,見到成大筒豬手備用,以群記的流量,一日會賣到幾多筒?不要想著這些無謂的問題,只見每天未夠五時便賣清光,已經是一個強而有力的答案.

淨豬手連湯上,豬手皮很爽口,夾著是豐富的膠質,莫講話女仕們要多吃,我們男子組見狀,也吃得津津有味.豬手很夠肉地,肉質厚,吃落感覺鬆化,單是這碗淨豬手,已幹掉了兩碟辣醬.不知道有沒有人,同小弟為吃余均益而去吃炒麵一樣,來到群記,要個豬手,再要碟麵用來狂撈辣醬呢?

想吃多碗牛丸,但接著還要開飯,唯有留白,比個理由自己,下一次再來.
食唔晒就比人_
成筒上
一字記之曰:正
食唔晒就比人_
成筒上
一字記之曰:正
2009-07-12 29 瀏覽
行完山揾嘢食,見無汵氣門口都企滿人等位同買外賣,以為一定好好食,唔好蝕底企埋等位,點知大失所望,D牛腩好普通,唔係咁入味夾要練牙力,豬手淡而無味但好捻,牛丸OK,整體不外如是,唔明點解咁好生意咁多人食,唔通自己味覺有問題
2009-07-08 16 瀏覽
群記由細食到大都一樣咁好味佢地個 menu 又係廿年如一其實都冇雖要轉啦因為我次次去都係食丸手米 (牛丸豬手米)牛丸陣口豬手又入味又夠淋最正係辣椒油! 一定要試!不過天氣熱其實都坐得幾辛苦算啦... 食好野冇計!
群記由細食到大都一樣咁好味
佢地個 menu 又係廿年如一
其實都冇雖要轉啦
因為我次次去都係食丸手米 (牛丸豬手米)
牛丸陣口豬手又入味又夠淋
最正係辣椒油! 一定要試!
不過天氣熱其實都坐得幾辛苦
算啦... 食好野冇計!
2009-06-19 25 瀏覽
是日中午, 去完廣成飲豆冰, 順道來買豬手 ~人很多, 幸好eatmate願意捨身前往"戰地", 而塵埃就在"流動基地"守候 ~買的是外賣, 回家加個烚瓜便成一碟餸 ~豬手, 不是"炆林"那種, 豬皮頗爽, 難得地不肥膩 ~味道, 不錯, 但不算特別出色 ~

是日中午, 去完廣成飲豆冰, 順道來買豬手 ~
人很多, 幸好eatmate願意捨身前往"戰地",
而塵埃就在"流動基地"守候 ~

買的是外賣, 回家加個烚瓜便成一碟餸 ~
豬手, 不是"炆林"那種, 豬皮頗爽, 難得地不肥膩 ~
味道, 不錯, 但不算特別出色 ~
2009-05-26 11 瀏覽
佢d豬手真係好爽好好咪,又唔會太過肥,而家食落口感一流。每次行經,一定會走入去幫襯下,如果鋪頭裝修好少少,地方坐得舒服d就好啦!
佢d豬手真係好爽好好咪,又唔會太過肥,而家食落口感一流。
2009-05-23
$25 (其他)
  • 淨豬手
2009-05-13 24 瀏覽
之前吃了豬腸粉,也再順利的來到第二站,吃一吃馳名的豬手及那自家製的辣椒醬,看到大家之前的食評,也覺得自己非常之幸運,因為我第一次來就有得吃了,但來的時候是它剛好開鋪的時候。只得自己一個,也沒想太多,一於要一個豬手米,好不容易喊停店員落單,要了大的,原來他們喚這作大手米,而且入到來,真的是很熱的,見竟然有支裝汽水,再加支忌廉。也等了良久,但也不敢追單,因為店員門像忙瘋了,最後大手米及忌廉也來了,另外當然有附上的一碟辣椒油。一看這碗豬手米,真的是真材實料,整碗的面也被豬手覆蓋,而且這兒的豬手不像外邊多以南乳或鹵水來煮製,而是應以白鹵水來煮的,但倒也不覺得有很濃的藥材味,連花椒八角味都冇乜,真的是靠那豬手的本事了,味不重其實也不太重要,因為其秘製的辣椒油真的是很好吃,在一端過來的時候,其香味已經真的是香得不得了,用豬手蘸上一點來吃,很對味,這辣椒油不辣,但混入豆板一起來炒,很香,而豬手咬下的感覺是較爽口的那一種,那膠質未被煮至軟黏,跟外邊有些茶記的做法不同,不是說軟身黏口的不好吃,因為根本就是兩個吃法,愛吃軟身黏口的,可以到新香園堅記一試,而今天慢慢的啃掉骨邊爽口的膠質,也真的很棒。也很快的

也很快的吃光了,是很好吃的一餐,加支香香的忌廉,很滿足,也趕緊到下場了,雖然真的不知這豬手可不可以幫我補補那快爛的膝蓋,但好吃就是了,再入來的話一定再幫襯。
又熱又迫又沒有空調的
真材實料
這辣椒油不辣,但混入豆板一起來炒,很香
  • 豬手米,辣椒油
2009-05-04 19 瀏覽
四月初二‧有雨在附近比賽,之前來了兩次練習,一場來到這麼遠,當然一心要來吃豬手。但第一次來,人多到由門外也望不到入面的。第二次來,豬手剛好售罄,說要等個半小時才有得吃。在附近遊到夠鐘,來又說未整好,問也沒答覆,再失望而回;直至是日,二時未夠來到,見人多也照迫入來,千軍萬馬般的找到位,努力的截停忙碌又不太耐煩的阿姐,要了一碗大的淨豬手。這裡的豬手好吃,用上了新鮮貨,吃起來上廋肉爽口,豬皮爽脆又肥美,中層的膠質部份當然好吃到不行。烹煮方式只用上白鹵水,煮的時間當然是關鍵,就做得到這個周未周日也令人大排長龍的豬手了,說難嗎?好像不是,但也是全港只此一家,似乎說易也不易的。美味的當然還有這裡的辣椒油,用上磨豉去煮,香得要緊。蘸著這個好吃,卻是免費奉上的辣椒油,我想起龍景軒那索價百多元一樽的極品XO醬,有時好吃的東西,也未必用錢來衡量得到。沒有什麼比吃得到心頭好,更令人感覺滿足。也不留意,原來人客已經在我差不多吃完的時候,走得七七八八,原來又是二時半,已賣清豬手了。埋單23蚊,以食物水準計,非常便宜。縱使在這裡沒有服務可言,阿姐通常也忙得沒好氣去招味人客;沒有空調,人又多,環境不佳;因為阿姐們忙
四月初二‧有雨

埋單23蚊,以食物水準計,非常便宜。縱使在這裡沒有服務可言,阿姐通常也忙得沒好氣去招味人客;沒有空調,人又多,環境不佳;因為阿姐們忙,所以很容易看檯上的殘跡,估到上手人客吃過什麼,衛生情況很差。但我還是會再來,因為這裡的豬手好吃,就這樣簡單。
第三回:見人多都照迫!
就是為了一碗淨豬手
又香又美味的辣椒油
第三回:見人多都照迫!
就是為了一碗淨豬手
又香又美味的辣椒油
  • 獨沽一味~~豬手
2009-04-27 27 瀏覽
之前睇過飲食男女介紹, 但由於地點實在對本人黎講係太遠, 所以一直無機會試, 咁o岩今日去粉嶺朋友屋企, 友人提議帶我黎呢度食最出名既豬手, 友人仲話好4點前黎喇, 如果唔係就食唔到豬手2.20pm到達, 完全沒有任何華麗的裝潢,沒有冷氣(而家咁既天氣仲頂得住既), 只有吊風扇, 非常簡陋的一間舖頭, 但我完全唔在意呢d, 只在乎食物的質數, 好彩快人一步, 咁o岩有2個位, 坐低後, 不停有人黎, 仲要等位.....我地叫左大牛丸米, 豬手米, 2枝大忌廉, 等左成十分鐘先到, 牛丸細細粒, 我諗都有十幾粒, 不過係咸左少少, 唔似出面咁多根, 而豬手好多肉, 整得好淋, 又唔會痴牙, 不過有幾舊表皮有豬毛, 個湯都好清, 好似無乜味精咁, 朋友食完仲要外賣個淨細豬手,其實本人總括覺得一般o者見到對面order左炸卷, 好香, 好似腐皮卷, 但入面就好似生竹牛肉咁, 因為一碟都幾多, 本身又唔係太餓, 今次無緣試到lu

2009-04-26
2K
2009-04-12 26 瀏覽
11-4-2009自上次食飯 (呢次: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1979738)「有幸」淺嘗食友們0係呢度買的辣椒油, 再睇埋爐兄的食評後, 一直對呢度好有興趣, 呢日拉了朋友到聯和墟行0下, 當然唔會放過幫襯呢度的機會! 叫了牛丸米 (細; 好似 $17)... 牛丸十分彈牙, 肉味頗濃, 不過我覺得鹹0左 d; 米粉淥得爽口, 不錯; 而主角就當然係一人一小碟的自家製辣椒油, 唔會太辣, 勁香口惹味, 撈米粉食又得, 空口食亦得, 正! 亦因為太正, 朋友「忍唔住」外賣了半斤 ($38... 好似) 當手信, 哈哈.朋友食丸腩麵 (細; 好似 $21)... 試了一啖麵條, 幾爽口, 不過帶少少鹼水味, 感覺一般; 又試了一件牛筋, 柱侯味夠, 但又好似唔多夠腍喎.食物不錯, 環境就打仗一樣, 加上衛生及阿姐態度都麻麻, 食完快閃好了.可惜食唔到炸牛肉卷 (阿姐話要等至少半個鐘...), 唯有下次再0黎碰碰運氣吧.
11-4-2009

配角 #2
買出市區的手信
  • 自家製辣椒油
2009-03-31 35 瀏覽
粉嶺聯和墟嘅食肆不少,但係能夠令筆者一去再去的卻寥寥可數,其中一間就係以豬手聞名嘅郡記。呢度嘅豬手唔似一般用生抽、老抽等去炆,而係白烚。環繞著豬手嘅豬肉寧舍爽嫩滑,再加上筋腱附近嘅軟骨、骨膠組織滑得嚟又有口感,所以雖然話係白烚,單食已經味道不俗。豬皮部分雖連著一點肥肉,但食起來一點肥膩感也沒有。筆者食完一件再一件,不消幾分鐘,已經將七、八舊豬手都食得乾淨。當然,如果要令味道更加豐富,就一定要試吓呢度自製嘅辣椒醬。此辣椒醬嘅特色不再其辣,而係在其香。做法嘅秘訣就係如何炒辣椒及其他配料如豆豉,詳情就是商業秘密了。豬手配辣椒醬,絕對有畫龍點睛之妙。可惜此辣椒醬只供堂食,不設外購,否則筆者一定會入番一啲嚟鎮一鎮屋企嘅五味架。豬手麵大碗廿三蚊,細碗十七蚊。十零二十度天氣嚟食最啱,原因好簡單,因為冇冷氣。

辣椒醬炒得香
2009-03-31
辣椒醬炒得香
  • 豬手
  • 辣椒醬
2009-03-23 15 瀏覽
見食評咁好,就帶老公去,唔難食,但唔美味,豬手唔淋,冇味道,牛丸唔爽冇牛味,地方污糟邋遢,落單呀姐不友善,汽水耍自己去開冇人埋你,唯一係抵食,份量夠食得飽,完全冇老人家去食,全部後生仔,大部份都係遠道而來,果日問路,有兩個粉嶺居民都話佢地住係到冇人去架!

2009-03-15
阿火回歸在即,大大小小飯局日日排滿,之前一日有大東北之旅,今日復有大西北暢食,好等阿火一生難忘.第一站就選擇粉嶺區人氣最盛食店之一~~~群記(另一名店爵士拉麵星期一,二休息)人氣店果然不同凡響,未到12:30已經九成入坐,好彩仲有張近後門位可以逼得落,二話不說四小碟芳香撲鼻的辣椒酒已經放低,小店效率真高.明知尚有一連串食肆會接踵而至,人數只得四人,將就之下亦不能不點幾樣名物.淨豬手:大小碗各一,好味既野,食極都好似唔夠,肉味濃而且炆得夠淋,但皮卻依然爽脆可口, 蘸點辣油,.相信係香港是絕無分號.(香港絕大部份麵店都係豬腳)牛丸:表面平平無奇,十來粒半浮沉毫不顯眼,賣相跟潮式牛丸相近,一咬落去,牛肉味雖不及深圳潮泰,但至少可以同元朗幾間以牛丸作主打店舖不相上下.炸牛肉卷:又是自家制,即叫即炸,熱辣辣而又不經師傅醃製過,將牛肉味全面發揮,雖然賣相有點黝黑,肉質有點鬆散,但依然好味.油菜:真正獨沽一味~~~生菜,澆上牛腩汁,夠冶味菜又嫩,正.第一站已經咁精彩,一個下午內跟住仲有新漢記,燕雲莊同雲泉仙館接住黎,然後再去上水車仔麵同珍宛,仲有大埔群記清湯腩同蛋撻............等著瞧!今

今餐:$94
一年只整一次,年中打後會唔賣既辣椒油
牛丸
即叫即炸
2009-03-16
一年只整一次,年中打後會唔賣既辣椒油
牛丸
即叫即炸
  • 一定係豬手同辣椒油.