食就食左好多年, o係粉嶺出曬名, 每日都多人到爆, 其實我覺得味道是不錯的, 但未至於話十之好食手打牛丸, 無咩特別, 又無肉味, 我去凍肉鋪買果d 隨時好過佢, 不推薦豬手, 招牌菜, 味道就無咩特別, 反而係食落夠淋, 抵食夾大件, 大大舊肉, 唔同凍肉鋪果d 淨係得塊皮同舊骨, 點辣椒油食, 係不錯的, 可能真係好少店整到有佢O甘GE 水準, 至特出到佢地的豬手, 但唔代表真係好好食 牛腩 不推薦食, 想食不如去同區的欽記,好食好多炸卷, 用枝竹包住牛肉卷炸成,新鮮炸起時香脆兼有肉汁 幾有風味, 值得一試味道不錯, 可惜,10年如一日環境極惡劣令我卻步, 熱天時既焗又熱, 後欄又傳來異味, 人又多, 坐得又迫, 都o米話唔辛苦, 留意的是地板經常濕滑, 真的要小心滑倒好心老闆有$就裝修下間鋪,或開分店LA, 幾好食都假LA, 真係全區最惡劣環境的食店 , 除非有一日真係好想食佢D 豬手, 如果唔係我都唔會去

牛腩 不推薦食, 想食不如去同區的欽記,好食好多

2010-05-30
  • 炸卷
2010-06-03 16 瀏覽
雅士食完lunch, 去完IKEA很無聊的開倉, 仍飽, 但都要過來遢下豬手. 勁好彩可以泊到係正門口的錶位, 於是落車take away.豬手撈麵: 豬手好似斬料切成一件件, 好易食, 份量Ok, 膠感強, 好好味! 第時如果來開fanling一定會再encore!

2010-05-23
2010-05-09 24 瀏覽
今天兩點幾去到群記, 終於有位及豬手, 坐下立即叫了細手河; 細牛腩米及炸卷.豬手食落普通非常清但都夠淋, 沒有什麼突別, 反之湯底非常濃.牛腩食落都幾香, 還算是驚喜, 牛腩及豬手點完辣椒油味度大有分別, 果然帶起豬手的清香及牛腩的濃香,兩人共食了四碟辣椒油, 辣椒油中有種說不出的香味.炸卷非想象中的免治牛肉卷, 牛肉的質感似鑵頭咸牛肉, 即炸即食都是不錯的選擇.
2010-05-09
  • 辣椒油
每次的例牌, 手米, 淨牛丸, 炸卷豬手: 一流, 一d酥味都冇, 又唔肥膩, 彈牙!牛丸: 牛味不夠, 但彈牙, 記住加辣椒醬.炸卷: 即免治牛+腐皮卷, 唔係成日有, 質數亦都唔穩定, 點埋醋, 正!
每次的例牌, 手米, 淨牛丸, 炸卷

豬手: 一流, 一d酥味都冇, 又唔肥膩, 彈牙!
牛丸: 牛味不夠, 但彈牙, 記住加辣椒醬.
2010-04-18 20 瀏覽
零九年五月就是一道傳統的清湯豬手,吸引區外客慕名而來,自己也是久不久會來坐上客。新鮮豬手夾起來肉地厚,滷得爽嫩亦有肉香,而湯底亦是無味精鮮甜肉湯,是不易在鬧市尋得的慢工細作味道。辣椒醬也是辛香美味,值得放假專程一來吃豬手加辣椒醬。
零九年五月

靚靚豬手,是坊間吃不到的滋味。
靚靚豬手,是坊間吃不到的滋味。
2010-04-01 47 瀏覽
本來今天約了一個客人吃午飯,但他暫時有約,所以筆者只好一個人到聯和墟吃飯。途中從同事口中得知,聯和墟有一家豬手麵家很有名,喜歡美食的筆者於是特前往一試。聯和墟鄰近粉嶺工業村,因這麵家很有名,價錢相宜,午飯時段人客奇多。幸好筆者只是一人,等了一會便有位。一場來到,當然要一試招牌菜 - 豬手牛丸。不消一會,熱騰騰的豬手牛丸河來到。品道如何?如何閣下喜歡德國咸豬手的味道,那可相當欣賞這麵家,而筆者是「咸」精一名,所以十分喜歡這道豬手麵,湯底更是一流,一定要飲光!至於牛丸,個人認為只是普普通通。還是那一句,好食的餐廳門口不一定起眼,位置更可能在橫街中。但有心找尋美食的,想信可以找到群記牛肉圓豬手吧!http://hk.myblog.yahoo.com/chicken-goal/article?mid=3702

豬手牛丸河
餐廳門口
2010-01-28
豬手牛丸河
2010-02-12 16 瀏覽
上星期食過, o個日星期六, 好彩早去到12點前, 都仲有位家鄉炸卷, 裡面係好普通牛肉味, 製法特別, 變成好好味牛丸, 一試無防, 辣椒油, 有佢特別的味, 一試無防, 食完, 見到好多人等位, 其實食緊時都有人企係我隔離

家鄉炸卷, 裡面係好普通牛肉味, 製法特別, 變成好好味

牛丸, 一試無防,

辣椒油, 有佢特別的味, 一試無防,

食完, 見到好多人等位, 其實食緊時都有人企係我隔離
  • 家鄉炸卷
2010-01-09 21 瀏覽
喱間群記我成日都去食,試過一星期去足4日連自己都唔知去得太密,我一入到群記佢地d員工比我既眼光係, 嘩~又係你呀. 令到我都唔咁去 都格咗一星期先在去食.其實我想講好食唔子係佢既豬手,就係佢d辣椒油啦點埋豬手一齊食仲好食呀,牛腩,牛丸炸?,都好好食嫁,我諗粉嶺區都好多人試過,佢地開11點幾收4點幾5點啦,好似係買晒d豬手維止,如果有人想試,1:00-2:00係多人既 就唔好簡1,2點啦 星期六日仲多人呀,我都係叫外買咋,如大家想試就要簡簡時間同日期去食啦.仲有 不過間舖無冷氣既,夏天去真係食到出晒汗,冬天就好好多 暖d囉 同埋 要舒服環境靚佢地就比唔到你啦
2010-01-07
2009-12-29 27 瀏覽
還記得中學時代lunch hour因為食唔飽, 而要起另外一度再食一餐, 雖則而家比以前細食, 不過味道咁多年黎都唔算好大變化, 唯獨豬手就冇當年咁爽脆, 但唔算明顯(個人覺得)其他野大家講過晒, 群記係我去聯和墟諗食飯時既頭號考慮之列

其他野大家講過晒, 群記係我去聯和墟諗食飯時既頭號考慮之列
2009-12-21 25 瀏覽
忘不了群記辣醬的香,濃 忘不了群記豬手的質感 忘不了群記牛丸的牛味, "蘇"是次 我決定再訪群記 又想回味清豬手 又想再嘗牛丸決定來個丸手河 但事先見到一大盤預先盛好的辣醬 心中突然打個突因之前來的時候 辣醬放左一個密封的金屬盛器有order才倒辣醬出黎 現在的做法 辣醬豈不失濃厚風味?!丸手河一到 便嘗嘗牛丸 質素不敢說最好 但係仍是不錯再點點辣醬 辣醬未免失去層次 曾幾何時 我倒想買一樽辣醬回家慢慢細嘗豬手的質素如常 上次帶朋友來試試 點知佢地認為豬手普通 可能各花入各眼吧肥的有 瘦的有 我肯定係鮮豬手 豬手隱隱發出少少豬"so"味河粉一般 不及我昨天吃德興的好 可能主打係米粉同時又盼群記不會為名氣大而令食物質素下降小趣聞一則 當小弟在奧運期間拜訪 群記竟休息兩個星期 口氣真大

是次 我決定再訪群記
又想回味清豬手 又想再嘗牛丸
決定來個丸手河

但事先見到一大盤預先盛好的辣醬 心中突然打個突
因之前來的時候 辣醬放左一個密封的金屬盛器
有order才倒辣醬出黎
現在的做法 辣醬豈不失濃厚風味?!

丸手河一到 便嘗嘗牛丸 質素不敢說最好 但係仍是不錯

河粉一般 不及我昨天吃德興的好 可能主打係米粉

同時又盼群記不會為名氣大而令食物質素下降

2009-12-21
2009-12-06 18 瀏覽
o係粉嶺火車站間東X堂食左個味黑糖包之後就入聯和墟先食呢間,叫左大手米同腩丸麵豬手真係好食,呢d咁肥ge野唔燒都唔覺得膩,果然出名係有d原因個米就無乜味,味精味都無,似自己煮d米粉咁牛腩味淡,牛丸味濃但偏咸,兩樣都麻麻個麵都係普普通通一入到去就一陣野食味,而且好多人食,要自己搵位
o係粉嶺火車站間東X堂
食左個味黑糖包之後就入聯和墟

先食呢間,叫左大手米同腩丸麵
個米就無乜味,味精味都無,似自己煮d米粉咁

牛腩味淡,牛丸味濃但偏咸,兩樣都麻麻
個麵都係普普通通

一入到去就一陣野食味,而且好多人食,要自己搵位
2009-11-17 14 瀏覽
去到粉嶺緊係要試豬手同牛丸叫左一碗,豬手好淋...清而甜...豬手我不敢說最好食.反而牛丸仲正....牛味勁濃..湯又好清加埋的辣椒油,簡直絕配我去食個日是下午二時.又唔係好多人.環境一定係迫,.同舊.哈....
去到粉嶺緊係要試豬手同牛丸
湯又好清加埋的辣椒油,簡直絕配
我去食個日是下午二時.又唔係好多人.
環境一定係迫,.同舊.哈....
2009-11-03 91 瀏覽
好耐冇去過粉嶺, 記得有間豬手好好味, 我又好耐冇食過就上o黎開飯網搵返個地址出發!經過約30分鐘車程, 經過東隧, 大老山隧道, 吐露港再加行錯路.......終於到步.......(好彩門口有車位).......入到去裝修依舊(冇裝修+冇冷氣, 好彩天氣開始轉涼)......一個箭步搶位坐(其實大把位, 因為下午4點幾冇o羊人), 二話不說大豬手+家鄉炸卷<---網友介紹......(約5分鐘)......豬手先到, 一個字正! 依舊好美味! 不過辣椒油唔夠辣.....似豆板醬多o的.....(再多5分鐘)...家鄉炸卷到<---網友介紹, 一放入口..(感覺怪怪地........)瘦肉過多而且有~榨~(可能個人口味問題)...食左兩件其他唔食啦....下次唔洗再叫....基本上我係為左豬手而o黎冇投訴......不過我都唔知幾時再o黎啦(因為好少入新界).....希望o的o甘全統又好味o既~豬豬豬豬豬手~唔會因為香港經濟發展失傳或消失啦!
.......終於到步.......
(好彩門口有車位)
, 一放入口..
豬手
辣椒油
家鄉炸卷
2009-11-01
豬手
辣椒油
  • ~豬豬豬豬豬手~
2009-10-11 68 瀏覽
難得我和老公入粉嶺,當然要去試一下群記出名的豬手啦!老公叫了大豬手麵,而我則叫了丸腩米,可是味道並不如我們想像之中那麼好味! 大豬手麵的豬手很多,而且食落啖啖肉,但是由於只是原味,故相比起醃過的豬手,這便不是我們的那杯茶!至於麵條則帶有梘水味,而湯底又沒有什麼特別味道,對我們來說,這碗麵的味道只是普通而已! 至於丸腩米的牛腩只是車仔麵的碎腩,而牛丸雖則咬落有口感,但是又沒有什麼牛肉味,在沒有特別的湯底和米粉配搭下,這個丸腩米和普通店舖的平價粉麵沒有多大分別! 我們想試過一次便夠了!

!

我們想試過一次便夠了!
大豬手麵
丸腩米
2009-10-10
2009-10-08 16 瀏覽
3點幾先去到粉嶺火車站即刻打去問下佢有冇開鋪順便叫佢留3碗堂食(豬手米)+ 3碗外賣(豬手only ^v^;)我已經有4年冇食過na.因為之前去.次次都系摸門釘/3\佢d豬手依然系香甜又吾un.個湯勁有牛骨味wor最正系佢d辣椒油.可惜冇得買<3`♥味道不變.依然系咁好味!! 我去到既時候.個個都系叫豬手麵.哈;原來我果幾碗已經系'最後的3碗'個個都好似有d失望只好叫其他___牛丸.牛腩...我同姑姐.媽咪食到大汗搭細汗不過佢咁好食.都系值得gei xD
3點幾先去到粉嶺火車站
即刻打去問下佢有冇開鋪
我已經有4年冇食過na.
因為之前去.次次都系摸門釘/3\
佢d豬手依然系香甜又吾un.
個湯勁有牛骨味wor
最正系佢d辣椒油.可惜冇得買<3`
♥味道不變.依然系咁好味!!

我去到既時候.個個都系叫豬手麵.
哈;
原來我果幾碗已經系'最後的3碗'
個個都好似有d失望
只好叫其他___牛丸.牛腩...
我同姑姐.媽咪食到大汗搭細汗
不過佢咁好食.都系值得gei xD
2009-10-08
$40 (其他)
  • 豬手n牛丸=]