2018-03-07 338 瀏覽
作為餃子控 好應該去試哂唔同店舖嘅餃子!😋 今次就去咗食好耐都未食過嘅美味餃子店😋搬遷咗之後都未嚟過食好期待😆餃子店幾時都大排長龍 我地大約六點幾嚟到等咗半個鐘到都唔算好耐 但入去個陣已經冇哂白菜餃 好可惜😞之後就叫咗十隻嘅煎雲耳餃子同埋一份韮菜雲耳雙拼都好好食😋餃子煎得好金黃 脆脆地口感十足 餡料都好足夠😋 食完十隻已經夠飽好滿足😋😋加埋辣菜圃都好正好惹味 唯一不足嘅係成碟餃子油咗啲 如果唔喺分數會更高

2018-03-02 379 瀏覽
新年過後打算去食清淡一點就決定晚餐選這裡。我在6點多到門口已經開始有人排隊等候了,幸好等了10分鐘左右就有位置了。店裡的餐單很簡單,店名叫餃子店真的沒有太多其他食物,名符其實以餃子為主。這次我們選了雲耳椰菜湯餃10件和雲耳椰菜拼韮菜煎餃10件。本來以為10件會不夠飽,可是一端上來就看到很大碗,全都是飽滿的餃子。湯的部分更是讓我驚訝到,原本以為是普通的湯,可原來是野葛菜生魚湯,魚湯真的很美味另外煎餃是立刻煎的,端上來的時候還是熱熱的。韮菜餃就是煎的最好,這樣韮菜會更香,而且這裡都是滿滿的韮菜。淨油麵看來下次不用點,原本是怕不夠飽,但是光是吃餃子都充足了。整體來說,餃子材料十足又美味,湯底也不馬虎,是一個用心的店舖,真的是大推薦
這次我們選了雲耳椰菜湯餃10件和雲耳椰菜拼韮菜煎餃10件。

2018-02-28 383 瀏覽
其實我都幾鐘意食餃子 😌唔肥唔愛今日又去左餃子紅店 -美味餃子煎雲耳椰菜肉餃 拼韮菜餃(10隻)$43(7隻)$38好食指數:7.3/10終於食咗 呢間出名嘅餃子店 估唔到六點幾去到 都要排15分鐘 證明真係好好食 當日去嘅時候 已經賣晒白菜餃 不過唔緊要啦 照叫呢兩款餃子 外脆內軟 一啖咬落都幾多汁 韭菜味香濃 雲耳椰菜餃爽脆雲耳椰菜肉餃(10隻) $42 (7隻) $37好食指數:7.5/10皮唔算薄但唔會太厚太粉好鐘意佢加入雲耳落餃子好爽口既感覺食落無咁膩 而且椰菜都帶脆身 兩者一夾即合同枱有大概4-6個人搭枱 一下就ko左樽辣菜莆😂我都加左少少 辣辣地幾過離癮呢度仲有sell湯底 野葛菜煲生魚豬骨湯 嗯 都ok既 正正常常 不過始終豬骨太油膩 我就飲左幾啖無飲整體 可以一試
其實我都幾鐘意食餃子 😌唔肥唔愛

好鐘意佢加入雲耳落餃子
好爽口既感覺
食落無咁膩 而且椰菜都帶脆身 兩者一夾即合

整體 可以一試
15 分鐘 (堂食)
  • 雲耳椰菜湯餃
  • 煎韭菜餃
2018-02-27 230 瀏覽
聽朋友話呢度餃子好食,咪親身來試試龍與鳳😂叫左煎餃食(細有七隻)賣相睇落麻麻地,同埋好多油咁...🌚但食落又幾香同脆喎!!餃子內面既餡好多,都幾好食!另外要提一提既係,佢有自製既辣油比你同啲餃子幾夾味!👍(辣油比對面客人用緊,影唔到比大家)。下次試埋湯餃先,應該會更好。因為煎餃太油了...
聽朋友話呢度餃子好食,咪親身來試試龍與鳳😂
叫左煎餃食(細有七隻)

賣相睇落麻麻地,同埋好多油咁...🌚
2018-02-10 608 瀏覽
雲耳椰菜肉餃 拼 韮菜肉餃 ($42) 10隻有時與其話係想食餃子,不如話係心思思想試個遠近馳名既湯底,係咪已經走火入魔?一時輕敵叫左10隻,點知有半個手掌咁大,大肥佬都質得飽。外皮煙韌、內餡新鮮飽滿。 雲耳椰菜肉餃比較清淡,可以不吃;一反常態冇落重味既韮菜肉餃反而好有驚喜,咬開見到豬肉輕微染上韮菜汁既翠綠,菜肉鮮味交融。湯餃配野葛菜煲生魚豬骨湯,聽個名都知有幾足料鮮甜,簡單講句就係媽媽煲既湯,冇味精冇加水溝淡,難怪佢串到單獨賣$30碗都有人買。 值得一讚台面任食既菜莆,神秘地係XO醬味,縱然有極多油浸住又好飽,但都忍唔住食左2碟。自製豆漿 ($9)豆味濃郁唔太甜,但配10隻餃子太飽喇,正常食量建議叫7隻就夠。晚上8點幾,鋪頭細細依然要排一陣隊先入得,想試既白菜餃賣哂喇,下次擇日再戰。
雲耳椰菜肉餃 拼 韮菜肉餃 ($42) 10隻
雲耳椰菜肉餃 拼 韮菜肉餃

自製豆漿 ($9)

5 分鐘 (堂食)
  • 韮菜肉餃
2018-02-08 513 瀏覽
兩點多朋友帶我搵食,原以為應該沒什麼人不用等太久,到步竟然六七個人排隊中🙈朋友說晚上會大排長龍.....現在是還好的狀態😂好!等我認真品嚐它的味道!我叫了十隻白菜肉餃,食物未到朋友介紹台上的辣醬,是用菜圃加上辣椒和豆豉而成,她說這辣醬是可以清空的!果然沒錯!當食物到了,我們各自預備辣醬的份量用作和餃子一起放進口裡,菜圃的爽口加上厚厚的餃子,一同放入口,相當融和、配合。另外餃子全人手無間斷在店內新鮮包,餃子餡好足,十隻真的食到很飽很滿足!最重要是飲乾碗內的湯,它是良心和質素之湯,好像家中的湯水一樣好味!真心推介!
2018-02-07
15 分鐘 (堂食)
呢間餃子店好似都好多人推介,所以都慕名而黎試下~-可能因為店名既關係,好多人黎到都會食餃子🥟 但自己對餃子興趣唔算大,反而想試下車仔麵既水準係點,所以就嗌左兩餸麵啦😋(俾同行既朋友取笑我可能係第一個唔食餃子既食客🤣)--餸既選擇對比其他店舖黎講都唔算太多,我就揀左豆卜同魚蛋。睇相都見到,啲餸都幾大粒而且有好多,但如果話overall份量,我自己一個唔算大食既女仔就覺得唔係好夠啦😂 所以見周圍既食客通常都會搭單加多份餃子食既~ 另外都叫左一杯凍豆漿飲,甜度適中,飲完就會啱啱好夠飽啦😋至於味道方面,我覺得做得唔錯既係個湯同啲餸唔會話太鹹,魚蛋既口感亦都幾特別,唔會有一種雪左好耐既冷藏貨感覺~🍢-價錢黎講,我覺得車仔麵呢個價位唔算話好抵,豆漿一杯都要$9,性價比唔算話特別高~🤔 同行既朋友叫左餃子食,$42有十隻大大粒好足料既,亦都有朋友同我講係佢食過最好味既餃子,所以係度食餃子應該係比較聰明同抵食既選擇😛-要小心既係,lunch hour係好多人排隊,自己揀左2點幾左右就唔使排隊,不過間店都幾爆架,好多街坊生意,啲位坐得有啲迫👻
呢間餃子店好似都好多人推介,所以都慕名而黎試下~

(俾同行既朋友取笑我可能係第一個唔食餃子既食客🤣)

豆卜魚蛋粗麵配凍豆漿

2018-02-02
豆卜魚蛋粗麵配凍豆漿
2018-01-22 610 瀏覽
搬左新鋪之後都有黎過,而家鋪面大左好多,店員多左,煎餃搬左入去,價錢都加貴左,不變只係依然咁多人幫襯。餃子分煎餃、湯餃 有雲耳椰菜、白菜、韭菜肉餃,可以雙拼,分7、10隻,定價$36-$43,粉麵、車仔餸都有,不過我冇食過。如果有黎過都知道,白菜餃係早上同晏晝先有,好多時我7點零黎到都話賣哂。因為我自己最鐘意食白菜豬肉,次選先係雲耳椰菜。白菜豬肉湯餃 $42/10隻、白菜豬肉煎餃 $37/7隻可能太耐冇堂食,第一眼覺得個湯碗細左一截,變相湯都少左;餃子大小同以前差不多,屬於大粒。可能有啲人覺得3、40蚊係貴,但相對其他餃子店,人地size細一半,賣平你十蚊,其實咪一樣。 白菜、豬肉比例大概半半,唔會有太多肥膏,食完都會有飽腹感。魚湯都係我最愛,熱辣辣,魚腥味唔重,濃淡剛好,利申我係比較重口味。煎餃相對湯餃,冇咁出色,純粹唔想太單調 ,所以每次都係一湯一煎。餃子都係嗰隻,但煎餃皮比湯餃厚左好多,油量巨多,與其話係煎餃,其實有少少炸餃feel,7隻夠哂數。太子呢邊有幾間餃子店,行嘅路線唔同,各有粉絲,個人較重口味,最鐘意美味餃;追求健康清淡嘅朋友可能鐘意另外幾家。辣菜莆同野葛菜煲生魚豬骨湯

白菜豬肉湯餃 $42/10隻、白菜豬肉煎餃 $37/7隻
白菜、豬肉比例大概半半,唔會有太多肥膏,食完都會有飽腹感。

辣菜莆同野葛菜煲生魚豬骨湯係亮點,配任何一間嘅餃,都一樣好食!
菜莆大方任加,辣度足,加埋豆豉,好鬼香好鬼惹味,就咁食都正到痺。

2018-01-20
2018-01-19 459 瀏覽
今次介紹一間太子嘅美味餃子店,我每次去呢間美味餃子都要排隊每次都好多人,但不會排太耐....呢間啲餃子我覺得啲餡好新鮮個皮好薄好好食😋仲有佢個湯一定要介紹用咗野葛菜煲生魚豬骨湯非常好飲仲解熱氣好多客人都會飲晒佢🤗
2018-01-18 379 瀏覽
幾年前開始幫襯美味餃子,近呢兩年搬咗新鋪大好多🤙🏻不過近呢兩年發覺個價錢都唔同成日都加價😨睇落佢啲餃子無乜特別,湯餃個魚湯都不錯,可以下火Tim.仲有最特別就係佢個辣醬有好多菜譜,個辣醬真係一試難忘😬不過我覺得佢哋啲餃子係多菜少肉,所以食起黎唔會覺得好制🤙🏻
2018-01-17 259 瀏覽
Dumplings😋原來想去食好媽媽台灣館,但係唔舒服冇咩胃口,所以去左附近既美味餃子店😊好耐之前食過一次,食完煎餃先記得上次食完都係覺得唔好食,可能係我唔鍾意佢煎出黎個隻皮,面頭脆得黎又太煙un,不過湯餃都係好好食😋餃子好大粒,湯都幾入味,幾有住家湯既感覺,特別一讚辣菜甫😍咬完一啖餃子再放d菜甫入去,辣得好過癮又有d咬口😂
Dumplings😋

• 雲耳椰菜湯餃
2018-01-15 266 瀏覽
今日香港天氣真係好凍,最低氣溫只有七度,我一諗就會諗起太子依家間美味餃子店,因為以前食開舊舖,e道新抱全舖都想試一試因為知道佢哋嘅湯係用野葛菜豬骨湯底所以食完一定暖笠笠 ,今日去食左雲耳椰菜湯餃仲食埋煎韭菜餃 ,餃子皮薄餡靚,仲大大隻。我個人較喜歡食湯餃多啲秘製辣椒都係我好喜歡嘅,好多菜脯同好夠辣。
我個人較喜歡食湯餃多啲
秘製辣椒都係我好喜歡嘅,好多菜脯同好夠辣。
2018-01-15 270 瀏覽
見我朋友極力推薦,於是我就同咗佢去呢間鋪頭試下。點知三點幾去到,唔係午飯時間,門口竟然有好多人排緊隊,估唔到佢真係咁出名。雖然呢間鋪頭既地點同裝潢都係偏向普普通通,唔喺旺區,周圍都係啲好舊既鋪頭,但係價錢就比起同類既餃子鋪頭貴,我嗰時諗可能因為味道地道係佢既特色掛。餃子係幾大隻,又多餡,但係味道就普普通通,款式又唔多,又要人一買就要買五隻或以上,要食咁多隻覺得好厭。但係佢每枱都有啲特製醬料俾我地沾,辣辣地幾特別係好食既但係總括而言我覺得呢間餃子店真係冇咩特別唔值得要排咁耐隊同埋呢個價錢
但係佢每枱都有啲特製醬料俾我地沾,辣辣地幾特別係好食既
2018-01-14 268 瀏覽
每次嚟到太子, 第一時間就諗起想食美味餃子。 每次我都會選擇食雲耳椰菜餃七隻加野葛菜煲生魚豬骨湯湯底, 因為食湯餃,餃子會比較滑, 而湯底有少少甘甘地同好香魚味, 令人一試難忘! 再加上個自家備製辣椒醬, 裏面有菜脯,豆豉,辣椒, 食落去好嘢味而又唔太辣。 我自己一個人食一碗再飲埋啲湯,已經好飽,好滿足。 如果覺得7隻唔夠食,可以選擇10隻呀!
2018-01-13
30 分鐘 (堂食)
2018-01-03 337 瀏覽
美味餃子店沿路出離穩食噶時候發現有一家金剛同小儀都光顧噶餃子店!一入去發現坐滿客人,不算大!我地點左豆漿、可樂、啤酒、雲耳椰菜餃,韭菜餃,豬手細面,墨魚丸,承為180蚊!