2021-09-06 40 瀏覽
想坐得耐,又可以食好野?打冷絕對係一個唔錯嘅選擇!😋— — — — — — — — — — — — — — — — — —之前見到好多人介紹紅伶飯店,就決定同朋友一行四人去試下!😆— — — — — — — — — — — — — — — — — —馳名煎蠔餅 🦪🦪 ($80)❤️❤️❤️❤️❤️2大塊嘅煎蠔餅外脆內軟,入面嘅蠔仔又多又大隻,包保每一啖都會食到蠔仔!😋重口味嘅可以試下連埋佢嘅魚露一齊食,魚露嘅香味更能突顯蠔仔嘅鮮味,係一個唔錯嘅選擇!👍🏻馳名滷水鵝🐤🐤($130)❤️❤️❤️❤️❤️打冷嘅滷味永遠都唔會令我失望!本身諗住叫滷水鵝片,可惜已經點哂,所以唔想要損骨嘅,記得要早小小黎呀!😿呢度嘅滷水鵝非常入味,鵝下面仲會有豆腐同花生,食之前記得再點一下d滷水!會更加好食🤤滷水什錦🧆🧆($138)❤️❤️❤️❤️相比起滷水鵝,滷水什錦相對黎講冇咁入味,但勝在咩都有,一班人食就最適合不過!☺️順帶一題,佢附帶嘅辣醬幾唔錯,但記得唔好點太多,點小小已經好辣咖啦,鐘意食辣嘅記得試試佢啦!😋石窩馬拉盞通菜🥬🥬($118)❤️❤️❤️❤️通菜食落口幾新鮮,食落去散發出濃濃嘅蝦醬味,但亦唔會太咸。😍唔食得辣嘅都唔洗驚,佢唔會好
想坐得耐,又可以食好野?
打冷絕對係一個唔錯嘅選擇!😋

之前見到好多人介紹紅伶飯店,
就決定同朋友一行四人去試下!😆

馳名煎蠔餅 🦪🦪 ($80)
❤️❤️❤️❤️❤️

馳名滷水鵝🐤🐤($130)
❤️❤️❤️❤️❤️

滷水什錦🧆🧆($138)
❤️❤️❤️❤️

石窩馬拉盞通菜🥬🥬($118)
❤️❤️❤️❤️
唔食得辣嘅都唔洗驚,佢唔會好辣,無論食唔食得辣嘅都推薦試下!🧐

冰鎮芥末墨魚片🦑🦑($100)
❤️❤️❤️
食呢味餸不得不提廚師嘅刀工,塊塊差唔多咁薄!🤩
但可惜嘅係,上菜嘅時候唔係好夠凍,相信如果再凍啲,會更加好食!😔

蜜椒薯仔牛仔粒🐮🐮($138)
❤️❤️❤️
薯仔炒到外脆內軟,表面嘅蜜糖黑椒味道岩岩好,上枱嘅時候仲熱焫焫,食嘅時候記得要吹多幾下先好食呀!牛仔粒唔會太硬,亦非常入味。😋
但可惜嘅係,薯仔嘅份量較小,如果薯仔同牛仔粒嘅份量可以平均啲就更好啦。😣

整體黎講,呢間餐廳好唔錯,空間夠哂寬,岩哂一大班朋友黎一度食一度傾計😉。
但記得提早book定位,如果唔係要有排等咖啦!😣
2021-09-05
  • 馳名煎蠔餅
  • 滷水什錦
2021-09-06 35 瀏覽
朋友離港前想打個靚冷,咁岩碌社交平台見到啲人對紅伶既墨魚片讚不絕口,咁就去試試啦!掛得食,食到半路先記得影張相墨魚片比想像中無咁特別,覺得可以攤耐少少先食,可能因為岩岩雪櫃拎出黎比較硬。至於蠔餅正!有好多蠔仔呀!炸得夠脆又唔怕油!蝦同蠔仔粥就正常發揮,不過不失。至於炒蜆就要扣少少分,因為有沙。總括黎講,紅伶水準中等,但勝在抵食同埋唔趕人!等我地一班小學同學可以好好聚一聚。有機會下次會再試下其他菜式既

掛得食,食到半路先記得影張相

至於蠔餅
正!有好多蠔仔呀!炸得夠脆又唔怕油!

蝦同蠔仔粥就正常發揮,不過不失。

至於炒蜆就要扣少少分,因為有沙。

有機會下次會再試下其他菜式既

2021-07-18
10 分鐘 (堂食)
  • 蠔餅
2021-09-04 28 瀏覽
紅伶飯店呢個名真係聽咗好耐,今晚嚟到真係座無虛席,未食都知味道有返咁上下。冰鎮芥辣墨魚片 ($100)冇諗過咁好食,墨魚片比一般打冷食到嘅更加爽口彈牙,好鍾意底下有超爽口嘅墨魚鬚同墨魚頭,凍冰冰點埋Wasabi好開胃。 墊底嘅鹹菜鹹淡適中,想買番啲喺屋企備用。蠔仔肉碎粥 ($38) (小)兩個人分到幾碗,蠔仔粥好濃味,蠔仔細粒得黎夠鮮甜,仲食到啲好香口嘅肉碎好足料。煎蠔餅 ($88)超級酥脆,每一啖都好鬆化香口,食到底都唔算好油。 同一般加咗好多蛋同粉嘅蠔餅比會比較脆,蛋味較淡,同食炸蠔差唔多feel。椒鹽脆皮豆腐 ($88)皮薄餡靚,完全唔油膩,嫩豆腐對我呢個平時唔鍾意食豆腐嘅人黎講都接受到,點埋喼汁酸酸地幾好味。

冰鎮芥辣墨魚片 ($100)

蠔仔肉碎粥 ($38) (小)

煎蠔餅 ($88)

椒鹽脆皮豆腐 ($88)
2021-09-02 94 瀏覽
之前未食過舊店,今次第一次黎。星期六晚上大約等左15分鐘左右有枱,本身以為新地址既新店會係新裝修,但黎到發現d裝修、環境同枱櫈都係舊既,應該係頂手。環境方面,安排左上二樓既枱,黎得打冷、大排檔都唔會要求話要坐得好舒服,預左係會坐得有d迫,但個地下同條樓梯真係要改善下,濕滑、痴立立咁,有d食物殘渣,真係一步一驚心,睇見都唔開胃。食物方面剁椒魚雲同椒鹽鱔球普普通通。避風塘茄子~d椒鹽味蓋過哂d茄子,唔講都唔知係食梗茄子。冰震芥辣墨魚片~同想像上唔同,第一係無冰既,食落無冰震既感覺,第二雖然有芥辣提供,但隻豉油感覺同墨魚片唔夾。蠔仔肉碎粥都ok,叫左38蚊細碗,岩岩好夠2個人食,但無乜蠔味。飲品、食物價錢略貴,質素一般,名過於實。
之前未食過舊店,今次第一次黎。
食物方面
剁椒魚雲同椒鹽鱔球普普通通。
避風塘茄子~d椒鹽味蓋過哂d茄子,唔講都唔知係食梗茄子。
飲品、食物價錢略貴,質素一般,名過於實。

2021-09-02 31 瀏覽
紅伶飯店重新開張了!五十年嘅老字號打冷店係油麻地重開了!排曬隊。等左十五分鐘終於入座!想食得清一d,叫左個雜錦滷水:$138 有鵝腸,紅腸,鴨腎,魷魚,大腸,豬耳,芽菜,豆腐,好大一碟,全部好爽脆!點埋辣椒醬,好好食!椒鹽九肚魚:$108九肚魚好鮮甜,炸到恰到好處,加埋椒鹽料,好好味!潮州春菜:$70菜好諗又入味!蠔仔粥:$38(細)好多蠔仔好多料!呢個粥好好食!朋友大讃呢!重開店鋪好受歡迎!下次早少少利先!
紅伶飯店重新開張了!

想食得清一d,叫左個雜錦滷水:$138

椒鹽九肚魚:$108
九肚魚好鮮甜,炸到恰到好處,加埋椒鹽料,好好味!

潮州春菜:$70
菜好諗又入味!

蠔仔粥:$38(細)
好多蠔仔好多料!呢個粥好好食!朋友大讃呢!

重開店鋪好受歡迎!下次早少少利先!

2021-09-01 194 瀏覽
紅伶飯店重開之後風頭一時無兩!今日終於去朝聖一下,可惜冇曬鵝片😭只可以轉戰鵝件馳名滷水鵝 $130不愧係招牌菜,鵝件超嫩滑,肥瘦均勻,滷水再濃d就完美啦🤤順帶一提墊底嘅豆腐都勁好食🤣黃金大蝦球 $118大推!炸到好痴線!外層炸皮一薄又超脆😱一咬開蝦汁爆發,又爽又彈😱痴左唔少咸蛋黃,勁邪惡西蘭花炒斑球 $138呢個就失色少少,係斑塊唔係斑球,魚香唔重亦唔係特別滑😗但西蘭花就好好食🥰下次要試反沙芋😍豬手😍📍 紅伶飯店 (油麻地)油麻地砵蘭街14號地舖

馳名滷水鵝 $130
馳名滷水鵝

不愧係招牌菜,鵝件超嫩滑,肥瘦均勻,滷水再濃d就完美啦🤤

順帶一提墊底嘅豆腐都勁好食🤣

黃金大蝦球 $118

黃金大蝦球
痴左唔少咸蛋黃,勁邪惡

西蘭花炒斑球 $138

下次要試反沙芋😍豬手😍

📍 紅伶飯店 (油麻地)
油麻地砵蘭街14號地舖
2021-08-29
5 分鐘 (堂食)
西蘭花炒斑球
油麻地最近有間潮州菜非常值得推介,自從仔仔接管之後,招呼嘅店員都係比較年輕有活力!仲有飲食男女報道添!店舖裝修都係乾淨企理,仍舊保留懷舊嘅元素(摺檯摺櫈),但係招呼完全係新派(非常殷勤同有親切感)鹹肉炒春菜$70。鹹肉唔算死鹹,淡淡的鹹味配以特別嘅春菜味道係好開胃嘅💪🏼來到一直心心念念想嘗試嘅潮州薄殼$128。要不停吸啜,有少少攰哈哈,但係內裏肉係非常鮮甜嫩滑,係呢幾個月先有得食㗎咋。去潮州店點可以少得食蠔仔粥呢?呢個已經係細碗(其實兩個女仔分量剛剛好)$38。食得出落咗好重手大地魚粉,飲到最後個底都係充滿大地魚粉🙈潮州靚鵝片$138,師傅刀工非常犀利,切得非常薄,重點推介墊底嘅滷水豆腐係出乎意料地嫩滑,同一般潮州菜館唔同,非常值得一讚。 選擇方面,紅伶飯店中式小菜同潮州菜式都係非常豐富,任君選擇。重點係店員招待非常有禮貌同親切,又會主動介紹菜式,留意客人需要;性價比方面都非常不錯。

仲有飲食男女報道添!

2021-08-28 35 瀏覽
這間位於油麻地的潮州打冷舖非常受年青人歡迎,平日晚上去到兩層都是滿滿的,非常熱鬧!打冷舖當然有多款不同的小菜冷盤可以食到,今次就揀左幾款試試!韮菜豬紅,豬紅和韮菜的份量都好多,豬紅嫩滑入味,點上辣椒醬一齊食特別惹味!潮洲靚鵝片,滷水鵝片滷水味都好夠,揀鵝片因為唔會有骨,不會好肥,肉都幾多,再點上白醋真係好正!而且仲附有我最愛既滷水豆腐和花生,食得好滿足!椒鹽鮮魷 ,鮮魷每件都大大件,不會細細粒,外層炸得鬆脆,好香椒鹽味!鮮魷爽口彈牙,送啤酒一流!冰震芥辣墨魚片,日式刺身就吃得多,中式你又有冇吃過?第一次在打冷舖吃墨魚刺身,口感爽口,魷魚味都幾濃,再點上芥辣食,唔錯!石窩馬拉盞通菜 ,通菜份量好多,通菜熱辣辣,味道又夠濃,用黎送飯食真係唔錯!蠔仔肉碎粥,蠔仔的份量都好多,每粒都脹卜卜,加上肉碎、芹菜的味道,味道清甜!
2021-08-03
2021-08-27 2502 瀏覽
呢度有兩層, 去到既時候已經係座無虛席, 就算係訂左枱既我地都要等一陣先有位, 可想而知佢既虛陷程度係幾誇張🤣 呢度全場都係用摺枱同摺檯, 好似去左大排檔咁, 食物既選擇都幾多, 一般打冷既野都會有👍🏽滷水雜錦🦆($138)潮洲打冷必備既小菜, 份量同種類都有, 不過味道欠奉, 完全唔入味😞冰震芥末辣墨魚片🦑($100)墨魚片爽口彈牙,下面仲有啲鹹酸菜襯托, 再點埋個芥末醬油係幾正既👍🏽馳名煎蠔餅🦪($80)份量十足, 不過食落就炸粉多過蠔, 而且我覺得有啲炸得過左火位😟潮州反沙芋🍯($100)第一次食反沙芋, 感覺唔錯, 份量頗多, 芋頭夠粉, 被脆脆既糖加蔥包裹住, 係一個幾得意既甜品😙蜜椒薯仔牛柳粒🐮($138)睇落色彩繽紛, 有三色椒🫑同洋蔥🧅, 牛柳粒質感偏韌, 不過味道唔錯, 黑椒味幾重😌蠔仔肉碎粥🍲($78)有大/中/細三個Size, 潮洲粥既湯飯分明就做到喇, 蠔仔既份量適中啦, 味道都係普通🙈整體黎講有啲失望, 因我地叫既都係一般既潮洲菜🍴不過呢度既氣氛係真係幾唔錯, 充滿住懷舊既氣氛, 有啲似返左去以前既香港咁🇭🇰

滷水雜錦🦆($138)

冰震芥末辣墨魚片🦑($100)

馳名煎蠔餅🦪($80)

潮州反沙芋🍯($100)

蜜椒薯仔牛柳粒🐮($138)

蠔仔肉碎粥🍲($78)

2021-08-25
15 分鐘 (堂食)
2021-08-25 61 瀏覽
好耐冇食潮州打冷了聽講紅伶飯店喺油麻地砵蘭街重開,梗係要去回味一下啦😊鋪面大咗,坐落都舒服咗😌食物款式都增加咗唔少,而且味道更勝從前👍👍👍首先試吓真店之寶-冰鎮芥末墨魚片🦑潮式日式crossover 、薄切墨魚片,肉質鮮嫩煙韌仲好彈牙!配上日式芥末豉油,就好似食緊日本刺身咁!酸菜做底,食完更加醒神開胃😁再嚟過打冷小食-韭菜豬紅份量驚人,味道更勝從前,特別熬製嘅湯底好味到可以撈飯食😋😋😋大廚推介-尖椒醬爆田雞離遠已經聞到好香嘅尖椒醬爆味,可見小炒鑊氣一流💯爆炒過嘅田雞焦香又入味,配以白飯冇得頂!整體來講:質高、味讚、份量多!大份夾抵食,值得推介😊紅伶飯店☎️ :34812020📍:油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖
好耐冇食潮州打冷了
聽講紅伶飯店喺油麻地砵蘭街重開,梗係要去回味一下啦😊
鋪面大咗,坐落都舒服咗😌
食物款式都增加咗唔少,而且味道更勝從前👍👍👍
冰鎮芥末墨魚片

首先試吓真店之寶-冰鎮芥末墨魚片🦑
韭菜豬紅

再嚟過打冷小食-韭菜豬紅
尖椒醬爆田雞

大廚推介-尖椒醬爆田雞
離遠已經聞到好香嘅尖椒醬爆味,可見小炒鑊氣一流💯
爆炒過嘅田雞焦香又入味,配以白飯冇得頂!

整體來講:質高、味讚、份量多!大份夾抵食,值得推介😊

紅伶飯店
☎️ :34812020
📍:油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖
2021-08-24
冰鎮芥末墨魚片
韭菜豬紅
尖椒醬爆田雞
2021-08-24 37 瀏覽
係油麻地附近有間好出名既打冷小店🙌🏻每次經過都見到滿滿嘅人龍等待入座~今日見係附近收工 一於去排下隊試下質素如何 hahahaha 😆 呢度餐廳嘅廚房係門口有塊玻璃可以望到入去~望住師傅斬鵝片、 切滷豆腐等 ! 真係望到都流晒口水👏🏻紅燒乳鴿 😍乳鴿外皮炸至紅卜卜望到都食慾大起☺️咬落去多汁鮮甜👏🏻 真係絕對值得一試!!潮州靚鵝片 💕打冷又點可以少得食鵝片🥳呢個真係好巧師傅刀功, 每塊都切得好靚好均勻~而且鵝片滷得十分入味,放入口中鵝香滿溢👍🏻鵝片下面仲有滷豆腐啊🙌🏻🙌🏻 真係送飯一流!!黃金大蝦球💓黃金蝦炸到脆卜卜,大大件😋😋每一件都沾上左滿滿的鹹蛋黃🤩🤩咬落去啖啖蝦肉~鹹蛋黃同蝦球真係Perfect match ~~楊州炒飯😋呢個飯真係炒得好乾身同有獲氣!!炒飯炒至粒粒分明又唔會有油膩既感覺~而且材料極多 份量亦很多👏🏻絕對值得一試ah💓💓💓
係油麻地附近有間好出名既打冷小店🙌🏻
每次經過都見到滿滿嘅人龍等待入座~

呢度餐廳嘅廚房係門口有塊玻璃可以望到入去~
望住師傅斬鵝片、 切滷豆腐等 ! 真係望到都流晒口水👏🏻

紅燒乳鴿 😍
乳鴿外皮炸至紅卜卜望到都食慾大起☺️
咬落去多汁鮮甜👏🏻 真係絕對值得一試!!

潮州靚鵝片 💕
打冷又點可以少得食鵝片🥳
呢個真係好巧師傅刀功, 每塊都切得好靚好均勻~
而且鵝片滷得十分入味,放入口中鵝香滿溢👍🏻
鵝片下面仲有滷豆腐啊🙌🏻🙌🏻 真係送飯一流!!

黃金大蝦球💓
黃金蝦炸到脆卜卜,大大件😋😋
每一件都沾上左滿滿的鹹蛋黃🤩🤩

楊州炒飯😋
呢個飯真係炒得好乾身同有獲氣!!
炒飯炒至粒粒分明又唔會有油膩既感覺~
而且材料極多 份量亦很多👏🏻
絕對值得一試ah💓💓💓
佐敦幾十年老字號潮州打冷結業後,選址油麻地站旁重開。同以前一樣,既有潮州打冷,亦有大排檔煎炸嘢。冰鎮芥辣墨魚片(7.75/10)切薄片,輕輕白灼到8成熟左右,加上麻油,口感嫩滑。冰鎮,蘸wasabi豉油食,略似鯉魚門/西貢即切活墨魚刺身的平民版。滷水鵝片(6.75/10) 滷水濃香,豆腐好入味,比鵝片好食,鵝片就肉質不夠嫩。蠔仔粥 (5.5/10) 湯底有大地魚味,但蠔仔太細,冇乜鮮甜味。總結:與九龍城/太子某幾間潮州菜相比,差一至兩級,應該不會翻食。

冰鎮芥辣墨魚片(7.75/10)

冰鎮墨魚片

滷水鵝片(6.75/10)
滷水濃香,豆腐好入味,比鵝片好食,鵝片就肉質不夠嫩。
滷水鵝片

蠔仔粥 (5.5/10)
湯底有大地魚味,但蠔仔太細,冇乜鮮甜味。

冰鎮墨魚片
  • 冰鎮芥辣墨魚片
2021-08-23 61 瀏覽
今日收工約咗朋友仔去油麻地食打冷,聽講紅伶飯店係老字號 所以我哋就一於決定今晚去食🤓🤓不負眾望八點幾去到 真係坐滿晒人仲要排隊🤣實在太肚餓 一坐低即刻叫嘢食 叫咗椒鹽脆皮豆腐$88 賣相已經好吸引 呢個係食佢嘅口感 外皮脆裏面滑 加上椒鹽令味覺咁豐富韮菜豬紅 $80朋友們勁鍾意食 豬紅勁多😂😂😂口感滑嫩清甜😋😋😋韮菜豬紅係最完美嘅配搭🤩潮州靚鵝片 $138肥瘦適中 食鵝片比燒鵝更方便😳直接成塊食 點埋醬汁口感更有層次 依碟最快清晒😆黃金大蝦球$118名副其實真係好大隻 同埋份量超多 超級超級脆 滿滿嘅鹹蛋外皮 金黃香脆😍食完一隻又一隻 非常滿足 送埋飯一流👍🏻最後仲要嗌埋兩支無糖可樂😋 好滿足啊!!
不負眾望八點幾去到 真係坐滿晒人仲要排隊🤣

實在太肚餓 一坐低即刻叫嘢食

叫咗椒鹽脆皮豆腐$88

韮菜豬紅 $80

潮州靚鵝片 $138

黃金大蝦球$118

最後仲要嗌埋兩支無糖可樂😋 好滿足啊!!
2021-08-23 178 瀏覽
一路都好想試呢間良心打冷,終於都有機會去啦!雙層嘅店面都算乾淨,客人仲源源不絕迫爆哂個場添!首先試咗個招牌滷水鵝,鵝夠入味又唔會過鹹,鵝皮充滿油脂好夠香,不過因為係髀位所以肉量唔算太多,鵝下面鋪滿花生同豆腐,吸哂啲滷汁好正,豆腐超滑嫩!而我最喜歡嘅係黃金蝦球,外皮超級香脆,蝦肉彈牙,勁香蛋黃味,仲有金沙嘅口感,成碟清哂!蠔仔粥就米粒分明,有啲似湯飯感覺,蠔仔量多飽滿唔會太細粒,仲有魷魚好足料,兩個人可能嗌碗細都夠哂。至於蠍餅真係好大塊,蠔肉唔算多,走鬆脆路線。兩個人食四樣嘢真係捧住個肚走啊,紅伶絕對係適合一班人聚會嘅好地方!

蠔仔肉碎粥

至於蠍餅真係好大塊,蠔肉唔算多,走鬆脆路線。
馳名煎蠍餅

蠔仔肉碎粥
馳名煎蠍餅
2021-08-21 50 瀏覽
呢間潮洲🤤打冷名店之前結咗業,最近重開🤩返梗係要來試吓!裝修走經典簡約🥢大排檔風,呢度有兩層樓地方闊落,我哋六點幾入坐🪑未坐滿,不過八點後就勁🥳熱閙!滷水什錦😍大大碟份量足👍,我哋要求走腸所以就無腸😆,全部都好入味🤤,我特別鍾意❤️墨魚🦑,爽滑鮮甜😋!打冷配🍺黑啤🍻爽呀~椒鹽鱔球😍勁香脆,🔥炸漿厚度適中👌,重點係入邊嘅🤤鱔球肥美得來鮮甜爽口😋又 juicy!馳名煎🦪蠔餅🫓當然係用潮式半煎炸🔥方式處理,外面鬆脆可口𥚃面嘅🦪蠔仔肉飽滿肥美🤤,而且一碟有四大塊好澎湃😆!總結來講呢度啲嘢食🤤口味幾地道👍,菜式選擇繁多,💰價錢合理,質素唔錯😋而且份量幾足,下次要叫多幾個朋友一齊嚟🥳咁就可以叫多幾款唔同嘅嘢食🤩!
呢間潮洲🤤打冷名店之前結咗業,最近重開🤩返梗係要來試吓!

打冷配🍺黑啤🍻爽呀~

• 滷水什錦
  • 椒鹽鱔球