2023-07-31 8 瀏覽
去完西九嚟到柯士甸站附近搵野食,原來係佐敦八文樓都有糖水食!仲開到凌晨2點,玩夜左都唔驚冇嘢食😋🍽食物✨白雪女皇 $49 8/10腐竹桃膠糖水配燉蛋白,全部都係我中意食嘅野🥹加埋一齊有咩可能會唔好食~腐竹糖水本身已經好滑,加埋燉蛋白更加滑捋捋~ 「雪」一聲就吞左落肚🤣加上桃膠增加口感又養顏,夜媽媽我都願意食2碗🥹👍🏻XO醬炒蘿蔔糕 $36 7.5/10蘿蔔糕切得比較大塊,唔係粒粒狀,咁樣比較容易食到佢嘅原味,加上佢哋嘅招牌XO醬一齊炒,味道偏辣但好惹味,食到停唔到口😋👍🏻鹽燒牛舌 $36(4塊) 7/10牛舌煎到表面微焦,肉質爽口,加上鹽同黑胡椒簡單調味已經夠好味~👍🏻擂沙湯丸 $25 7.5/10湯丸係黑芝麻口味,夠晒煙韌,咬開啲芝麻餡會流出嚟,同黃豆粉都幾夾,不過要小心唔好一下子吸太大啖,好易俾啲粉濁親😂⛩環境👍🏻鋪頭細細,枱同枱之間都比較近,最有驚喜係鋪頭入面還原左個糖水檔🤩真係係入面筆出糖水出嚟🤣💁🏼‍♀️服務👍🏻店員殷勤有禮貌📝總評 7.5/10小食即叫即整熱辣辣,糖水嘅質素都唔錯,而且選擇都幾多,睇住menu覺得樣樣都好吸引!住附近嘅街坊食宵夜又多個選擇~👛人均消費 ~$70

🍽食物

⛩環境

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員殷勤有禮貌

📝總評 7.5/10

👛人均消費 ~$70(冇加一)

⏱冇限時

2023-07-26 16 瀏覽
1987年開始嘅手藝,留存到依間第三代嘅糖水檔,集合左多款傳統嘅街頭小食,而新一代店主都加入咗創新元素,提供多款養生糖水,想食宵夜甜品嚟呢度就啱晒😎—— 燒汁蒜香牛粒 $36牛肉粒吸收哂蒜蓉燒汁嘅香氣,肥瘦均勻,嫩得黎有肉汁,油脂香四溢,夾埋蒜片食到口臭都要食🤣—— XO醬炒蘿蔔糕 $36炒得好有鑊氣,蘿蔔糕外層香脆,內裏綿密,大量芽菜好爽口,獨家嘅手工XO醬辛香濃郁,超惹味😋—— 貝兒公主 $45大推介嘅楊枝甘露‼️‼️超足料有好多金柚肉,特別加咗椰果同蘆薈,口感一流,西米爽滑,香甜可口,食完啲炒野清新吓真係perfect池💯—— 白雪女皇 (腐竹桃膠糖水燉蛋白) $49 依個糖水都好好食😍腐竹好重豆味!!!又係好良心超多桃膠!!!底層蛋白好滑,每啖都食到唔同料,甜度啱啱好🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍糖水檔1987 (佐敦)佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖

—— 燒汁蒜香牛粒 $36
燒汁蒜香牛粒

—— XO醬炒蘿蔔糕 $36

—— 貝兒公主 $45

—— 白雪女皇 (腐竹桃膠糖水燉蛋白) $49
腐竹桃膠糖水燉蛋白

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍糖水檔1987 (佐敦)
佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖
燒汁蒜香牛粒
腐竹桃膠糖水燉蛋白
2023-07-23 15 瀏覽
晚飯後去隔離鋪頭直落食宵夜🥳 去到見到門口好多人,好熱鬧🥳 小店採用手機落單,好方便同其他甜品鋪嘅楊枝甘露比較,糖水檔嘅🥭芒果爆珠甘露($42) 比較甜,柚子甜而不酸,亦無苦味,加咗芒果爆珠令口感更豐富,好適合鍾意甜食嘅朋友😋 🥥椰汁芒果爆珠西米燉蛋白($56) 一碗有齊我鍾意嘅配料,十分豐富😍 燉蛋白係低糖製作,健康又養顏,仲可以消除水腫,啱哂愛美嘅朋友🥰老闆介紹佢地嘅XO醬係自家手工製,一於點兩款XO醬小食試吓😆 點咗炒蘿蔔糕($36)同炒燒賣($32),兩款小食都係配芽菜、紅椒同青椒,即叫即炒,XO醬味道果然唔錯👍🏽 蘿蔔榚如果切厚一點,口感會更好
芒果爆珠甘露

椰汁芒果爆珠西米燉蛋白

XO醬炒燒賣

XO醬炒蘿蔔糕
蘿蔔榚如果切厚一點,口感會更好
宵夜
  • 芒果爆珠甘露
  • 椰汁芒果爆珠西米燉蛋白
2023-07-20 20 瀏覽
油尖旺越夜越精彩,當然有唔少宵夜勝地,其中一間就喺佐敦近柯士甸嘅位置開咗35年嘅糖水檔,主打平民宵夜佢地嘅XO醬係要試吓,配蘿蔔糕就試到醬嘅惹火,辣辣地又有香氣,蘿蔔糕厚度剛好,仲有爽口芽菜相伴,佢地嘅醬原來可以另外買牛舌都好大塊呀,雖然薄切,但咁先可以煎到夠爽彈,同時肉香唔會太膩,小小一份小食,足見廚房嘅功力食完鹹點一定要食埋佢地嘅糖水,始終係呢度嘅主打白雪女皇即係腐竹桃膠糖水配燉蛋白,就算係凍食,都係滑不溜口,桃膠超腍超滿足除咗糖水,呢度居然有炸香蕉,大胃超愛呀!粒粒都炸到超大甩,炸得勁脆咬落香蕉蓉夠綿,仲淋上大量朱古力醬𠻹呀

開咗35年嘅糖水檔,主打平民宵夜

鹽燒牛舌

白雪女皇

食完鹹點一定要食埋佢地嘅糖水,始終係呢度嘅主打

吉列炸香蕉

咬落香蕉蓉夠綿,仲淋上大量朱古力醬𠻹呀
2023-07-20
鹽燒牛舌
白雪女皇
吉列炸香蕉
  • xo醬炒蘿蔔糕
前兩日去咗位於佐敦有36年歷史嘅糖水檔1987佢地開到凌晨2:00好啱好似我呢啲夜鬼去食宵夜熱食同甜品都好出色!自家製XO醬炒蘿蔔糕 $36招牌嘅炒蘿蔔糕真係一試難忘, 蘿蔔糕口感唔會太爛又唔會太硬,加上佢用咗自家製嘅XO醬去炒,辣度適中,香味大於辣再加上佢用芽菜, 蝦米去炒又爽口又惹味芒果爆珠甘露 $42 (加咗椰果 $9)有好濃嘅芒果味,爆珠加埋椰果更有咬口食完感覺透心涼,好啱炎炎夏日食XO醬炒腸粉 $32不得不說佢地嘅XO醬真係好香口,不過腸粉就比起炒蘿蔔糕有一點失色 冇蘿蔔糕咁入味~柚子蜜雞軟骨$39柚子蜜好清爽,甜甜地,再加上雞軟骨好鬆脆成件事都好Match,個感覺又冇咁熱氣 超鍾意!總結性價比好高 大大份好抵食仲開到咁晏 可以過黎食宵夜!
前兩日去咗位於佐敦有36年歷史嘅糖水檔1987
佢地開到凌晨2:00
好啱好似我呢啲夜鬼去食宵夜
熱食同甜品都好出色!

自家製XO醬炒蘿蔔糕 $36
再加上佢用芽菜, 蝦米去炒
又爽口又惹味

芒果爆珠甘露 $42 (加咗椰果 $9)
有好濃嘅芒果味,爆珠加埋椰果更有咬口
食完感覺透心涼,好啱炎炎夏日食

XO醬炒腸粉 $32

柚子蜜雞軟骨$39

總結性價比好高 大大份好抵食
仲開到咁晏 可以過黎食宵夜!
宵夜
  • 柚子蜜雞軟骨
2023-07-09 161 瀏覽
細個嘅時候父母曾經帶過我去佐敦食糖水檔🫢 呢日好想食返當時童年嘅滋味 就同哥哥嚟回味一下☺️ 原來而家已經係第三代嘅甜品舖啦自家製XO醬炒蘿蔔糕見到人人都嗌呢一款食物 我地又跟風試吓先😝 呢度嘅XO醬真係好惹味呀 我地已經冇另外加辣 但都有返咁上下辣㗎喇 仲有蝦米喺入面🫢 呢度嘅炒蘿蔔糕都幾大份 仲配埋炒芽菜 平衡返XO醬嘅辣味貝兒公主即係楊枝甘露配椰果 蘆薈 我地再額外加咗日式小丸子 楊枝甘露本身已經好豐富 有西米同碌柚肉😝 我覺得加咗蘆薈感覺更清新 咁多配料一齊有多種層次😉 日式小丸子好煙韌 係我好鍾意嘅質感😍灰姑娘呢個就係生磨芝麻糊配燉蛋白 呢個懷舊甜品好有驚喜😳 個芝麻糊好滑 而且稠杰度剛好 同底下嘅燉蛋白一齊食 好養顏☺️ 燉蛋白有少少甜甜地 令人忍唔住一啖接住一啖咁食 呢個甜品我仲額外加芝麻湯圓 入面嘅芝麻餡料好多 好似要流晒出嚟咁😺擂沙可可面頭灑滿咗可可粉 煙韌嘅外皮入面原來係芝麻湯圓😮 芝麻同可可嘅味道出奇地夾 真係想嗌多一份嚟到第三代嘅糖水檔 坐得更舒適 但又保留到少少懷舊感 真係幾唔錯👍🏻 尤其係食物質素保持到水準 去完西九龍文化區過嚟食就啱晒😙 因為就係喺柯士甸站附近

自家製XO醬炒蘿蔔糕

貝兒公主加日式小丸子

擂沙可可
擂沙可可

嚟到第三代嘅糖水檔 坐得更舒適 但又保留到少少懷舊感 真係幾唔錯👍🏻 尤其係食物質素保持到水準 去完西九龍文化區過嚟食就啱晒😙 因為就係喺柯士甸站附近㗎咋 無係食甜品定宵夜都啱晒
呢間糖水店開業至今已經超過40年 係街坊嘅宵夜食堂😈而家由一對年輕情侶熟客接手老店 代代相傳🙌🏻除左有傳統港式糖水 仲加入新派糖水同小食 保留原店風格 又有新派特色✨真係唔係講笑 試咗五款嘢食 全部冇伏 仲要好食‼️.📌白馬王子(凍) $56係腐竹桃膠雪耳糖水配燉蛋白 勁大碗 好足料 超有層次感🤍腐竹熬到融晒喺冰糖水到 口感滑溜 香濃清甜🤤平民燕窩桃膠口感爽嫩 雪耳大大朵又爽脆 另外仲加左清甜多汁嘅蘆薈(+$9) 食落同椰果好似 但絕對係更健康嘅替代品👍🏻底係厚厚一層鮮奶蛋白 超滑溜 蛋白香勁濃郁🥚成個糖水就係滋潤嘅感覺🥹.📌炸三色小芋圓 $29呢個高質喎 三款都有原材料嘅天然香味 芋圓入面仲有芋頭粒添🍡炸到外脆內軟糯煙韌 口感一流 唔會好油膩 夠乾身 細細粒好可愛💜🤍💛再加埋香甜嘅煉奶 必食呀🥛.📌XO醬炒蘿蔔糕 $35估唔到糖水店都咁有水準 XO醬配上芽菜,青紅椒 加埋煎香左嘅蘿蔔糕即炒 勁惹味🌶️手工辣XO醬好足料 用上蝦米, 瑤柱, 豬肉碎 香辣得嚟又有鮮味🦐🐷每舊蘿蔔糕煎到外脆內軟 仲食到有白蘿蔔粒 唔會太重粉感 沾滿晒XO醬 好正😚旁邊嘅配菜爽脆清甜 又香口 唔好放過呀🫑.📌鴨

📌白馬王子(凍) $56
係腐竹桃膠雪耳糖水配燉蛋白 勁大碗 好足料 超有層次感🤍

📌炸三色小芋圓 $29

📌XO醬炒蘿蔔糕 $35

📌鴨腎菜乾豬骨粥 $38
傳承老粥店 當然要賣粥🍲
鴨腎菜乾豬骨粥
加入潤肺燥,清肺胃熱嘅菜乾同養胃生津,消食健脾嘅鴨腎 成個粥品滋養胃陰潤肺燥 有益又好食🥰當然唔少得排骨 不過應該醃得唔夠耐 冇乜味 同埋唔算太嫩🐷好欣賞仲加左啲蜆仔入去 成個粥多左重鮮味 鹹度都適中🦪

📌秘製蘿蔔(6塊) $21
秘製醬汁係香甜啲嘅港式咖喱🍛每舊白蘿蔔都炆到勁淋 仲要冇渣 入味得嚟又食到個清甜味💯
秘製蘿蔔(6塊)
鴨腎菜乾豬骨粥
秘製蘿蔔(6塊)
2023-07-05 141 瀏覽
佐敦渡船角一帶有唔少hidden gem嘅小店,今次就發掘到一間有36年歷史嘅糖水檔,街坊格局嘅小店背後故事令人暖心🤣(真係充滿人情味架😆😆)上一代老闆承傳父親係街邊經營車仔檔嘅心血,開咗呢間糖水檔,後來仲將糖水秘方無私傳授俾一對情侶食客接手👫成為而家嘅糖水檔1987,主打懷舊港式糖水同小食,有唔少滋潤養生嘅糖水,好似煲到溶晒嘅腐竹糖水、桃膠糖水、燉蛋白,仲有新式啲嘅炸物、炸芋圓等等。舖頭由黃昏開到凌晨2:00,宵夜嚟食就啱晒😎😎白馬王子舖頭嘅招牌作,係腐竹桃膠雪耳糖水配燉蛋白。超多料!雪耳同桃膠仲多過腐竹糖水同蛋白咁滯🤪🤪雪耳好爽口,桃膠軟滑似啫喱,蛋白都幾滑溜。甜度較低,飯後甜品嚟講不會太大負擔之餘亦可養顏😙😙綠豆仙草撈綠豆沙好綿密,煲到起晒沙,啖啖綠豆蓉😗比較特別係臭草嘅味道好突出,獨特嘅香氣令糖水甜膩感減低,加上滑捋捋仙草都唔錯😛XO醬炒蘿蔔糕一系列XO醬小食都係呢度招牌,尤其炒蘿蔔糕。炒到香氣十足,辣度中挺🌶️比較刺激惹味😏落咗好多蝦米所以非常香口。豉油皇炒麵話說小學放學總喜歡買個$10豉油皇炒麵返屋企嘆,所以豉油皇炒麵真係充滿童年回憶🥰呢個都炒得唔錯,即叫即炒🔥隔住廚房都聞到

白馬王子

綠豆仙草撈

豉油皇炒麵
話說小學放學總喜歡買個$10豉油皇炒麵返屋企嘆,所以豉油皇炒麵真係充滿童年回憶🥰呢個都炒得唔錯,即叫即炒🔥隔住廚房都聞到香氣。炒得好有鑊氣,調味剛好不會太鹹,加上唔少清爽芽菜,雖然望落好似好邪惡但都食晒😈😈

人均消費:$50
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-07-03
外賣自取
【油尖旺區】【糖水檔1987】同道歉哥特登去糖水雄飲我哋至愛嘅腐竹白果沙冰,點知去到又双叒叕摸門釘,嗰吓谷住道氣無處宣泄,見到附近有呢間就入去坐吓先啦,咁鬼熱。平時唔多覺,原來係糖水小食店嚟,仲要都係年輕老闆坐鎮,可以一戰喎。食啲小食先,有人 share 食就可以食多幾款,首先 $36 嘅「鹽燒牛舌」四片,性價比算高,吊癮一流。而 $25 嘅「吉列炸流心湯圓」三粒係呢度自創嘅,幾好食,有驚喜。個 $36 嘅「XO醬炒蘿蔔糕」味道好之餘,份量唔細。到本身想食嘅糖水喇,我食個 $48 嘅「白果腐竹雪耳桃膠」,本身腐竹白果糖水底加入雪耳、桃膠係冇違和感嘅,幾好食。而道歉哥食嘅係 $42 嘅「芒果爆珠甘露」,我見佢個樣都幾唔錯,道歉哥又冇投訴,應該係可以嘅。試道歉哥感覺就係提出叫多碗,佢冇反對,就做啦。我食 $39 嘅「椰汁香芋芋圓西米露」,佢落多咗仙草畀我,冇所謂,都 okay。道歉哥食 $27 嘅「生磨芝麻糊」食到狀甚享受咁款,就知夾埋呢 $253 冇白畀,係真係唔錯嘅。。。(地址:佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoo

(地址:佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #佐敦 #柯士甸 #糖水檔1987 #白果腐竹雪耳桃膠 #鹽燒牛舌 #吉列炸流心湯圓 #芒果爆珠甘露 #XO醬炒蘿蔔糕 #椰汁香芋芋圓西米露 #生磨芝麻糊 #1am1064 #1ambackup
渡船街多嘢食就好多人知啦!平民價錢宵夜聚腳地仲有懷舊小食糖水找回兒時點滴你又知唔知呢!鹽燒牛肉,粒粒都大大粒嘅一口牛🐮咬落啖啖肉,仲有燒烤味又軟淋淋勁多汁“正”👍👍吉列一口豚,嘩🥰熱辣辣香噴噴咁上枱,而且仲好大塊脆卜卜,外脆內Juicy又香口💯混醬白腸粉魚肉燒賣,腸粉出奇地滑呀😍燒賣又大大粒👍👍抵食😋😋兒時回憶出晒泥芒果王子,即係楊枝甘露加椰果加桃膠同蘆薈,大熱天時食一碗凉透心呀!甜度恰到好處yummy👍👍又有椰果、桃膠、蘆薈食好滋潤呀🥰白馬皇子,即係腐竹、雪耳、蛋白、桃膠,好清潤好透心涼💯💯而甜度又係恰到好處😍😍😍糖水檔1987地址: 佐敦渡船角文匯街25號文景樓地下C號舖

糖水檔1987
地址: 佐敦渡船角文匯街25號文景樓地下C號舖
2023-05-10 54 瀏覽
呢一日食完晚飯好想食d甜野,就去左渡船街呢頭搵甜品食,見到呢間小店有糖水又有熱食,一於入去試下🐷白雪女皇 $49呢個係腐竹桃膠糖水配燉蛋白,燉蛋白係用左低糖配方,食落口唔會好甜,而且好滑;桃膠份量好多,一直都知桃膠係平民燕窩,甘多桃膠感覺都好補身。腐竹糖水我不嬲都中意食,呢度都無令我失望,食到腐竹煲到溶晒既口感;糖水撈埋蛋白黎食都好夾👍🏻👍🏻🐷椰汁西米燉蛋白 $39呢個係椰汁西米露配燉蛋白,西米軟硬適中,而且份量多;椰汁西米露唔會好甜,同燉蛋白撈埋黎食一樣係好夾👍🏻🐷擂沙湯丸 (4粒) $25呢個傳統小食而家唔係好多地方見到,都好耐無食過啦;呢個即係湯丸加黃豆粉,湯丸細細粒一啖可以食到一粒,湯丸入口軟糯,芝麻餡香甜,加埋黃豆粉口感好豐富👍🏻👍🏻🐷鹽燒牛舌(4塊) $36糖水鋪居然有熟食都幾特別,見到有牛舌就叫左黎試下。牛舌用左粉紅岩鹽同埋黑胡椒粒黎調味,簡簡單單就已經好好食;牛舌好有咬口,而且好重油脂香味,好有驚喜👍🏻

🐷白雪女皇 $49

🐷椰汁西米燉蛋白 $39

🐷擂沙湯丸 (4粒) $25

🐷鹽燒牛舌(4塊) $36
2023-05-09
價錢親民的深夜糖水小食店這裡能品嚐到獨具特色的糖水和小食,更能感受到店家的用心。生磨芝麻糊其濃郁的芝麻味道和口感中帶有芝麻粒,讓人一嚐即知是以生芝麻製成而非使用即沖芝麻粉。香草綠豆沙當你端起碗來就能聞到淡淡的香氣,整碗都是沙狀,口感豐厚濃郁,一口下去便能感受到其美味白雪女皇 (腐竹桃膠燉蛋白)最令人驚喜的菜品當屬店家的白雪女皇,腐竹糖水口感極為滑順,配以燉蛋白帶來更加豐富的口感,再加上具有嚼勁的桃膠,使得這道糖水格外特別且美味。豬皮蘿蔔魚蛋如果你喜歡鹹味小食,一定要試試店家的豬皮蘿蔔魚蛋。其特製醬汁味道獨特,蘿蔔入味,爽口豬皮,一口下去令人心滿意足。XO醬炒蘿蔔糕店家的XO醬炒蘿蔔糕也是必試之選,以店家自家手工煮製的XO醬炒制而成,味道十分香濃,即叫即炒,是必不可少的美食之一。如果你是糖水小食的愛好者,絕對不能錯過這家店。店家的糖水主打低糖,如需更甜可向店員另加糖。店家的用心和美食絕對能讓你流連忘返。
價錢親民的深夜糖水小食店

這裡能品嚐到獨具特色的糖水和小食,更能感受到店家的用心。

生磨芝麻糊

香草綠豆沙

白雪女皇 (腐竹桃膠燉蛋白)

豬皮蘿蔔魚蛋

2023-04-20
  • 白雪女皇
  • XO醬炒蘿蔔糕
  • 豬皮蘿蔔魚蛋
  • 香草綠豆沙
2023-04-02 33 瀏覽
同朋友食完晚飯,屋企果個米飯班主話口痕想食宵夜,咁就係附近見到呢間糖水舖,買個宵夜比佢食😜呢間糖水舖除左有糖水之外,仲有小食、麵食同一啲熱食,而且仲開到凌晨,岩晒宵夜既朋友。XO醬炒蘿蔔糕 $36蘿蔔糕煎至金黃微酥,XO醬炒得好香,有好多蝦米帶微辣,蘿蔔糕同XO醬充分拌勻,配埋炒至微軟的芽菜食,整體非常鹹香鮮味。蒜香安格斯牛柳粒 (7粒) $36牛柳粒鬆軟可口夠juicy,油香滿溢,配上炸蒜片同日式燒汁即炒,炸蒜片香辣惹味,風味十足。桃膠木瓜燉雪耳 $38燉過既木瓜食落去好順口,雪耳軟糯出膠,配上滿有膠質既桃膠,加上冰糖煲的,好有清甜滋潤嘅感覺。椰汁桃膠西米燉蛋白 $49燉蛋白好香好滑溜,入口有香濃椰香味,椰汁甜度剛好,味道豐富。

XO醬炒蘿蔔糕 $36

蒜香安格斯牛柳粒 (7粒) $36
蒜香安格斯牛柳粒 (7粒)

桃膠木瓜燉雪耳 $38
桃膠木瓜燉雪耳

椰汁桃膠西米燉蛋白 $49
椰汁桃膠西米燉蛋白

2023-04-01
$80 (宵夜)
XO醬炒蘿蔔糕
蒜香安格斯牛柳粒 (7粒)
桃膠木瓜燉雪耳
椰汁桃膠西米燉蛋白
糖水檔1987 @tongshuidang1987📍佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖經典懷舊港式小食~ 晚餐宵夜之選👏🏻一次過食到街頭小食同滋補養生糖水今次來到糖水檔1987買外賣🥡😆叫左佢地招牌菜~XO醬炒蘿蔔糕👏🏻可惜食唔到星期六限定✨鴨腎菜乾豬骨粥✨下次要再過來食😆♥️🥡。XO醬炒蘿蔔糕 $36係佢地招牌菜😍~蘿蔔糕外脆內軟配上自家製XO醬超惹味~勁多蝦米粒仲跟埋大量芽菜墊底~正。XO醬炒麵 $35炒麵超有豉油香~即叫即炒~鑊氣十足~配上XO醬更係錦上添花😋仲叫左兩碗糖水~。白果腐竹桃膠凍$39份量十足~每啖都食到Q彈桃膠粒白果腐竹煲煮後入口綿軟香滑♥️好味。灰女皇 熱~~杞子生磨芝麻糊配燉蛋白$45 芝麻糊濃香~配上杞子口感好有層次燉蛋白🥚滑溜非常😆👏🏻養生之選#街頭風味 #即叫即煎 #秘製港式醬汁 #XO醬
糖水檔1987 @tongshuidang1987

係佢地招牌菜😍~蘿蔔糕外脆內軟
配上自家製XO醬超惹味~勁多蝦米粒
仲跟埋大量芽菜墊底~正

。XO醬炒麵 $35
炒麵超有豉油香~即叫即炒~鑊氣十足~
配上XO醬更係錦上添花😋

芝麻糊濃香~配上杞子口感好有層次
燉蛋白🥚滑溜非常😆👏🏻養生之選

#街頭風味 #即叫即煎 #秘製港式醬汁 #XO醬
外賣自取
早排見到有媒體介紹呢間糖水檔1987,覺得啲嘢食好吸引 就專登走過來食。呢度選擇種類都幾多,有甜品 有小食 仲有麵餐… 樣樣都好吸引🤭我哋兩個人叫咗個個都推介嘅XO醬蘿蔔糕,真係超級多XO醬好足料,蘿蔔糕好似屋企自己整嘅咁 唔係成舊粉 真係食到有蘿蔔㗎!💯另外仲叫咗煎牛舌 有4大片,少少鹽同黑椒調味 牛舌質地彈牙唔係腍身嗰啲 用料唔錯 好好食👍🏻因為我哋當晚餐咁食,另外就叫咗個麵餐$56 要咗韓式泡菜麵配腸仔粟米 跟一款小食叫咗酥炸花枝丸4粒,飲品洛神花茶凍+$3 🍜 泡菜麵唔好煮到好腍仲好彈牙,花枝丸入邊有好多粒粒花枝 推介👍🏻甜品方面 要咗店舖招牌凍白雪女王,即係腐竹桃膠糖水配燉蛋白🥰 蛋白好滑 好有蛋味 甜味適中。另外一款椰汁芋圓香芋西米😌呢款真係飽肚之選 芋圓同埋香芋都比好多 芋頭味好濃好好食。而家傳統糖水舖都唔多 呢間真係做得好有誠意,無論係小食或者甜點都幾好食👍🏻推介