今晚一齊尋找香港味道🇭🇰,去到佐敦嘅「糖水檔1987」,睇落紅白相間嘅店面都頗有現代感,其實係源自1987年開始創立既老式粥鋪😮,經過第一、二代老闆經營,而家由一班熱愛香港美食嘅後生仔接手老店💪🏻,希望打造成街坊嘅宵夜聚腳地,的確見到唔少街坊堂食外賣。小小嘅店面卻載有香港人情味同本地美食❤️,包括粥品、懷舊小食、經典小炒同傳統糖水等,希望大家多多支持,將呢份情懷延續落去。————————————————👅 鴨腎菜乾豬骨粥($38)👍🏻招牌必食之一!老配方傳承📝,長時間熬製連米粒都化開,鴨腎、蠔豉、菜乾及豬骨呈現濃郁味道,有種清熱下火嘅感覺👅 XO醬炒蘿蔔糕($36)👍🏻採用手工自家製嘅香辣XO醬🌶️,正常辣都有種刺激感,蘿蔔糕有臘腸粒,食落有蘿蔔味,仲有一大堆爽脆椰菜同芽菜,讚讚.👅 豬皮蘿蔔魚蛋($29)👍🏻獨家秘製車仔醬汁,由多種香料調配,香辣之餘又甜甜地,蘿蔔軟腍多汁🥘,豬皮同魚蛋都好入味,還原傳統港式滋味👅 鮮奶桃膠雪耳燉蛋白($53)👍🏻幾種材料加堆一齊就好滋補養顏🌸,桃膠同雪耳都燉到軟軟腍腍,燉蛋白滑捋捋,吸收晒奶香味.👅 芒果大滿足($56)👍🏻一碗有齊仙草、芋圓、小丸子、芋

————————————————
👅 鴨腎菜乾豬骨粥($38)

👅 XO醬炒蘿蔔糕($36)
👅 豬皮蘿蔔魚蛋($29)

👅 鮮奶桃膠雪耳燉蛋白($53)
👅 芒果大滿足($56)
👍🏻一碗有齊仙草、芋圓、小丸子、芋圓、芒果同椰果,啱晒心大心細嘅朋友🥰,覺得小丸子最好味,尺寸巨大化增加咗軟糯糯嘅口感,加埋淡奶更好味

🚩總結:熱愛傳統🫶🏻不斷改良嘅糖水
————————————————
🌟注意:如果鍾意食佢哋嘅XO醬,可以$129/支加購帶返屋企
📍 糖水檔1987
地址:佐敦文匯街25號文景樓地下C號舖