2024-01-10 33 瀏覽
上周逛到這家餐廳,正準備好好嚟個下午茶。首先,鹽燒牛舌真係惹味到不得了,好似小時候街頭賣嘅牛雜攤嗰種“靚”,燒得啱啱好,外皮微焦,裡面嫩滑得滴。再嚟個吉列炸流心湯圓,真係出乎我意料,外皮酥脆嘅“正”呀,裡面嗰啲流心流得出嚟,望吓都流晒我啲口水。XO醬炒蘿蔔糕,粒粒香口,吃落有層次,中間嗰啲炒得“哂冧”,蘿蔔糕炒得有精神,真係難得。揀咗白果腐竹雪耳桃膠,甜而唔膩,腐竹同白果嘅絕配,另外嗰啲雪耳同桃膠,吃落去好似無負擔咁“清新”喎,涼茶嘅好選擇!嗰個芒果爆珠甘露,清新得滯,爆珠嘅滋味好像在嘴裡跳舞,“爽”晒。就算喺呢個熱辣辣嘅日子,嚟碗椰汁香芋芋圓西米露都冇問題,香而不膩,仲有嗰陣椰子香,整個人都“涼快”咗。總之,喺這裡食物美味得黎又親民,食一餐真係足夠“滿足”!🍢🍧🥢